MEI 2005
Terug naar de homepage
 

mei 2005
M
D
W
D
V
Z
Z
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

 

Maak uw keuze uit de hierboven getoonde lijst

 

DINSDAG 31 MEI

Vier Italianen om het leven bij helikoptercrash in zuiden Irak

In het zuiden van Irak is een helikopter van de Italiaanse krijgsmacht neergestort; alle 4 Italiaanse inzittenden kwamen hierbij om het leven.

De helikopter, een Agusta Bell AB-412, met de Italianen aan boord was opgestegen vanaf de luchthaven van Koeweit City. Een reddingsteam vond het wrak in de woestijn, op 20 kilometer van Nassiriya, in het zuiden van Irak. De oorzaak van de crash is nog niet duidelijk.

Het leeuwendeel van de 3.000 Italiaanse militairen in Irak zijn in Nassiriya gelegerd. In totaal zijn nu 32 Italianen omgekomen in Irak. De Italiaanse Minister van Defensie, Antonio Martino, heeft de nabestaanden een rouwtelegram gestuurd.

Terug naar Boven

 

MAANDAG 30 MEI 2005

Nederlandse F-16's in actie in Afghanistan

Nederlandse F-16's zijn op verzoek van de Afghaanse regering ingezet boven een grote demonstratie in het noordoosten van het land. Volgens een woordvoerder van de Koninklijke Luchtmacht zijn de twee toestellen een uur lang actief geweest in het gebied.

De Afghaanse regering wilde voorkomen dat de demonstratie in de door de Duitse militairen gecontroleerde provincie Takhar (waar hoofdzakelijk Tadzjieken wonen) uit de hand zou lopen. Voor- en tegenstanders van de provinciale directeur voor onderwijs raakten met stenen en stokken met elkaar slaags. Door het optreden van de F-16's bedaarde de menigte en kwam er een einde aan de betoging.

Nederland heeft gedurende een jaar vier F-16's bij de hoofdstad Kabul gestationeerd ter ondersteuning van de International Security Assistance Force (ISAF).

Terug naar Boven

 

ZONDAG 29 MEI 2005

Britse militair komt om het leven in zuiden Irak

Het Britse Ministry of Defence geeft aan dat bij een aanslag op Britse militairen in het zuiden van Irak slachtoffers zijn gevallen. Tenminste één Brit is om het leven gekomen en er zijn zeker drie gewonden gevallen. De slachtoffers zijn geëvacueerd met een helikopter.

De aanslag gebeurde op een weg bij Kahla, ten zuiden van Amara. Onbekenden brachten een bom tot ontploffing op het moment dat een Brits konvooi passeerde. Tot nu toe zijn 88 Britse militairen in Irak om het leven gekomen. Er bevinden zich ± 8.000 Britse militairen in het zuiden van Irak.

Onlangs heeft een een terroristische groepering die is gelinked aan Al-Qaida berichten op een website gezet die dreigen met meer aanvallen op Britse militairen.

Terug naar Boven

 

VRIJDAG 27 MEI 2005

Amerikaanse luitenant vrijgesproken van mishandeling Irakees

De Amerikaanse luitenant Andrew Letford van de elite-eenheid Navy SEALS is door de militaire rechtbank in San Diego, Californië, vrijgesproken van mishandeling van de Iraakse gevangene Manadel al-Jamadi.

De Irakees werd in november 2003 opgepakt na een bomaanslag op het Rode Kruis-kantoor in Bagdad, waarbij twaalf Amerikaanse militairen om het leven kwamen. Vervolgens werd hij geblinddoekt en geboeid achterin een Humvee gezet. De leden van zijn SEAL Team Seven's Foxtrot Platoon sloegen en schopten de Irakees, die enkele uren later in de Iraakse gevangenis Abu Ghraib overleed.

Er is géén bewijs dat de luitenant zelf deelnam aan de mishandelingen. Tegen de officier was 11 jaar gevangenisstraf geëist. L edford werd eveneens vrijgesproken van meineed, plichtsverzuim en onwaardig gedrag. Tijdens de 8½ uur ondervraging moest Letford toegeven: “Memory is faulty. They're going to be holes in it”.

De zaak-Letford roept weer eens de vraag op in hoeverre de ‘command responsibility’ van toepassing is.

Terug naar Boven

 

DONDERDAG 26 MEI 2005

Nederlanders gewond in Afghanistan

In de Noord-Afghaanse provincie Baghlan zijn twee Nederlandse militairen lichtgewond geraakt. De twee reden in een militair voertuig dat werd getroffen door een explosie langs de kant van de weg. Het voertuig van het Provincial Reconstruction Team (PRT) reed in een Nederlands konvooi van drie wagens en werd ernstig beschadigd. De Nederlanders moesten het voertuig achterlaten en hebben alle apparatuur onbruikbaar gemaakt en daarmee nutteloos voor eventuele plunderaars. Het tweetal is ter plekke behandeld en overgebracht naar de basis in Pol-e Khomri.

Het is volgens het Ministerie van Defensie nog onduidelijk of het om een doelbewuste aanslag gaat òf dat de militairen over een mijn zijn gereden. Het PRT, een onderdeel van de International Security Assistance Force (ISAF), staat onder leiding van luchtmachtkolonel Tom de Bok, assisteert de Afghaanse overheid bij het vergroten van stabiliteit en veiligheid in het land, is sinds 1 oktober 2004 werkzaam en telt 150 Nederlandse militairen.

Het is de tweede keer dat de Nederlandse militairen in Pol-e Khomri met geweld te maken hebben gekregen. Op 7 november 2004 werd een Mobile Observation & Liaison Teams (MOLT) 's nachts doelwit van een roofoverval. Een viertal gewapende mannen probeerde toen het voorste voertuig tot stoppen te dwingen, maar door vol gas te geven konden de drie patrouillevoertuigen een vuurgevecht met de overvallers voorkomen. Weliswaar werden er nog twee schoten afgevuurd op de voertuigen, maar niemand werd geraakt.

Terug naar Boven

 

WOENSDAG 25 MEI 2005

NAVO doet inval in huis Karadzic

In de Bosnische stad Pale doen Amerikaanse NAVO-militairen een inval in het huis van de voormalige Bosnisch-Servische leider Radovan Karadzic. Karadzic is aangeklaagd voor oorlogsmisdaden, moet verschijnen voor het International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia (ICTY) in Den Haag, maar houdt zich al tien jaar schuil.

Het Joegoslavië-Tribunaal klaagde Karadzic tien jaar geleden aan voor oorlogsmisdaden, volkerenmoord en misdaden tegen de menselijkheid begaan tijdens de Bosnische burgeroorlog tussen april 1992 en juli 1995 (Srebrenica). Sindsdien is Karadzic op de vlucht.

Naast Karadzic wordt al jarenlang door de troepen in Bosnië-Hercegovina (achtereenvolgens IFOR, SFOR en EUFOR) jacht gemaakt op Ratko Mladic, indertijd de militaire opperbevelhebber van de Bosnische Serviërs. Ook hij houdt zich echter schuil.

Terug naar Boven

 

DINSDAG 24 MEI 2005

Kamp wil roer bij Koninklijke Marine omgooien

In een besloten bijeenkomst aan de Tweede Kamer heeft Minister van Defensie Henk Kamp aangegeven het roer bij de Koninklijke Marine drastisch te willen omgooien. Hij wil drie kleinere patrouilleboten aanschaffen die de Nederlandse kust moeten gaan beschermen en die worden ingezet bij drugscontroles.

In ruil voor deze aankoop worden tenminste twee van de zes Multipurposefregatten-fregatten van de marine verkocht. In 2004 pleitte de Tweede Kamer al voor de verkoop van de fregatten en aanschaf van kleinere schepen. De bewindsman wilde daar toen niets van weten, omdat dat te veel zou kosten. De M-fregatten kosten nieuw € 600 miljoen per stuk, maar hij vreesde er vorig jaar maar € 75 miljoen voor terug te krijgen.

Terug naar Boven

 

MAANDAG 23 MEI 2005

NRF-oefening 'Iron Sword' van start

Vanaf vandaag tot en met 17 juni a.s. doet Nederland – samen met onder andere Denemarken, Duitsland, Frankrijk en Noorwegen - mee aan de NAVO-oefening ‘Iron Sword’ in Noorwegen.

Het gaat om een grote oefening voor de Koninklijke Landmacht in het kader van de de landcomponent van de NATO Response Force (NRF)-4 met het oog op exepditionair optreden.

Het leeuwendeel van de Nederlandse militairen komt van 43 Gemechaniseerde Brigade uit Havelte. Eén van de hoofddoelen van de oefening is het testen van de verplaatsingen van en naar Noorwegen (RSOM&I) én van alle logistieke processen rondom de NRF, die cruciale randvoorwaarden zijn voor het juist uitvoeren van expeditionair optreden.

De krijgsmacht – en dus ook het krijgsmachtdeel Koninklijke Landmacht – moet bestaan uit kwalitatief hoogwaardige eenheden die geschikt zijn voor expeditionair optreden en moet het vermogen hebben om logistiek zelfstandig militaire operaties uit te voeren op relatief grote afstand van huis.

Links naar de oefening 'Iron Sword':

Terug naar Boven

 

Amerikanen houden 4 bases in Irak

The Washington Post meldt dat de Verenigde Staten van plan zijn om alle militairen in Irak geleidelijk terug te trekken op vier grote bases met mogelijkheden voor de luchtmacht. De huidige ruim 100 bases zullen worden verlaten. De resterende vier bases zullen een semi-permanent karakter krijgen en komen op strategische plekken in Irak.

De VS hebben momenteel 138.000 manschappen in Irak. De snelheid van de terugtrekking van de Amerikaanse troepen hangt af van de mate waarin Iraakse veiligheidstroepen taken van de Amerikanen kunnen overnemen.

Terug naar Boven

 

VRIJDAG 20 MEI 2005

Saddam Hoessein in onderbroek in The Sun

In het Britse boulevardblad The Sun verschijnen foto’s van de 68-jarige voormalige Iraakse dictator Saddam Hoessein die in zijn onderbroek in zijn cel staat. Nadat de foto's in The Sun waren verschenen, werden deze wereldwijd op tv en in kranten gepubliceerd. Het Pentagon bevestigde de originaliteit van de foto’s, maar benadrukte dat deze niet afkomstig zijn van een officieel lek.

De Franse advocaten van Hoessein, Jacques Vergès en Emmanuel Ludot , hebben The Sun intussen gedreigd met een schadevergoeding van 1 miljoen dollar. Zij verdenken de Verenigde Staten ervan een strategie te orkestreren om het imago van Saddam Hoessein doelbewust te vernietigen.

Saddam Hoessein wordt 24 uur per dag in de gaten gehouden om er zeker van te zijn dat hij geen zelfmoord pleegt. Saddam zou zijn tijd vooral doorbrengen met wandelen op de binnenplaats, het lezen van de koran en voor zich uit staren.

Terug naar Boven

 

DONDERDAG 19 MEI 2005

Chileense militairen doodgevroren

Zeker vijf Chileense militairen zijn tijdens een oefening in het Andes-gebergte doodgevroren. Nog eens 95 anderen gelden als vermist, meldt de Chileense Minister van Defensie Jaime Ravinet de la Fuente.

De doden en vermisten maakten deel uit van eenheid van 433 mannen die in het hooggebergte bergen door een sneeuwstorm werd overvallen; 333 militairen konden zichzelf redden.

In het Andes-gebergte, met een gemiddelde hoogte van ± 4.000 meter en veel besneeuwde pieken met hoogtes boven de 6.700 meter, heerst een typisch hoogebergteklimaat met veel stormen en sneeuw. In zijn algemeenheid zijn Chileense militairen echter goed koudweergetraind.

Terug naar Boven

 

DINSDAG 17 MEI 2005

Generaal-majoor Patrick Cammaert in Netwerk

In het actualiteitenprogramma Netwerk is in het item ‘ Vredesmissie op oorlogspad?’ een portret te zien over Patrick Cammaert, de Nederlandse generaal-majoor die sinds 1 februari jl. de militair commandant is over de 9.000 militairen van de VN-Vredesmacht MONUC ( United Nations Mission in the Democratic Republic of Congo) in het explosieve Oost-Congo. MONUC is de grootste VN-vredesmacht ter wereld.

Cammaert, de voormalige militair adviseur van de VN van het Department of Peacekeeping Operations, leidt het gevecht tegen de gewapende milities en doet wat zijn voorgangers nalieten: keihard optreden. De generaal van het Korps Mariniers staat bekend als een generaal met wie niet valt te sollen, voor de volle 100% voor zijn doelen gaat en doordramt om het gewenste resultaat te bereiken. Volgens Cammaert is “de kunst van de vredeshandhaving” het schakelen tussen keihard ingrijpen en gas terug nemen. Bedreigingen worden niet getolereerd: “Als er iemand met een kalashnikov op je afkomt, dan schiet je. Is het een kind van 10 jaar, dan is het pech”, aldus Cammaert, die de leiders van de gewapende milities wil laten vervolgen.

Terug naar Boven

 

VRIJDAG 13 MEI 2005

Bosnië-missie EUFOR verlengd tot juni 2006

De Nederlandse deelname aan de vredesmissie EUFOR in Bosnië-Hercegovina wordt met een jaar verlengd, tot 2 juni 2006. Bosnische militairen zullen volgend jaar de taken geleidelijk overnemen.

EUFOR – de onder de naam ‘Operatie Althea’ door de Europese Unie geleide troepenmacht in Bosnië-Hercegovina – telt ± 450 Nederlandse militairen. De Nederlanders, georganiseerd in een infanterie- en een ondersteuningscompagnie op Dutch Base Bugojno, werken met Groot-Brittannië en Canada samen in de Multinational Taskforce North West (MNTF-NW).

Nederland is aanwezig in Bosnië-Hercegovina sinds de missies United Nations Protection Force (UNPROFOR; 1992-1995), Implementation Force (IFOR; 1996) en Stabilisation Force (SFOR; 1997-2004). De huidige, tweede EUFOR-rotatie wordt geleverd door 101 Gevechtssteun Brigade.

Terug naar Boven

 

'Zwart in dienst van Oranje' in Tropenmuseum

In het Tropenmuseum van het Amsterdamse Koninklijk Instituut voor de Tropen begint de tentoonstelling ‘Zwart in dienst van Oranje, Afrikaanse soldaten in Nederlands-Indië’. Deze duurt tot zondag 4 september 2005.

De expositie vertelt het verhaal van de geschiedenis van de Afrikaanse militairen in het Koninklijk
Nederlands-Indische Leger (KNIL). Het KNIL rekruteerde halverwege de 19de eeuw ± 3.000 Afrikanen, meest Ghanezen, als oplossing voor het chronische tekort aan mankracht. Weliswaar bestond ongeveer de helft van het KNIL uit inlandse troepen, maar de Nederlandse regering had bedacht dat Afrikanen goed bestand waren zijn tegen vermoeienissen en ziekten in een tropisch klimaat, en zich niet zouden verbroederen met Aziaten.

In 1836 werd de eerste compagnie van 150 Afrikanen uit het huidige Ghana naar Batavia op Java gezonden. Al gauw bleek dat de Ghanese militairen prima voldeden en konden deelnemen aan de talloze veldtochten in Nederlands-Indië. In opdracht van koning Willem I sloot generaal-majoor Jan Verveer in 1837 een verdrag met de koning van het Ashanti-rijk voor de permanente levering van troepen aan het KNIL.

Het Tropenmuseum bevindt zich aan de Linnaeusstraat 2, 1092 CK te Amsterdam, en is met het openbaar vervoer te bereiken via buslijn 22 van het GVB.

Terug naar Boven

 

DONDERDAG 12 MEI 2005

Canada levert eerste troepen Darfur

In Ottawa kondigt de Canadese premier Paul Martin aan dat Canada zijn bijdragen aan de door geweld verscheurde regio Darfur in het westen van Sudan zal verhogen. Een team van militaire adviseurs onder leiding van brigade-generaal Greg Mitchell telt 31 Canadese militairen, die onafhankelijk zullen opereren van de U.N. Mission in Sudan (UNMIS).

Amper twee weken (eind april) nadat de Afrikaanse Unie de NAVO nog om logistieke ondersteuning had verzocht, is Canada hiermee de eerste NAVO-lidstaat die behalve als donor (€ 106 miljoen) ook daadwerkelijk troepen gaat leveren - hoe bescheiden ook.

Canada hoopt hiermee een voorbeeld te zijn voor de Verenigde Staten en traditionele troepenleverende landen uit de Europese Unie, zoals Duitsland, Groot-Brittannië en Nederland.

Terug naar Boven

 

Advertentie Landmachtdagen ingetrokken

De advertentie waarop de Koninklijke Landmacht de Landmachtdagen promootte met daarop een foto van een 5-jarig jochie met een helm op, is niet langer te zien. De Koninklijke Landmacht heeft de advertentie ingetrokken omdat zij bij sommige verontruste burgers “een beeld van kindsoldaten” opriep

Met de advertentie wilde de KL laten zien dat de Landmachtdagen, die in het weekend van 28 en 29 mei a.s. op vliegveld Deelen bij Arnhem worden gehouden, voor iedereen zijn en niet alleen voor toekomstige militairen. Volgens de KL was het absoluut niet de bedoeling een ongewenst beeld op te roepen en mensen daardoor onnodig te kwetsen.

Terug naar Boven

 

WOENSDAG 11 MEI 2005

Begin Slag om de Grebbeberg 65 jaar geleden

Vandaag is het 65 jaar geleden dat de Duitse aanval op de Grebbeberg begon.

Bij de Grebbeberg eindigt de Utrechtse Heuvelrug. Vanwege zijn hoogte en strategische ligging werd daar in mei 1940 zwaar gevochten tussen één van de belangrijkste Nederlandse verdedigingslinies en de Duitse aanvallers. Tijdens de Slag om de Grebbeberg wisten de onervaren en slecht bewapende Nederlanders drie dagen lang stand te houden tegen het superieure Duitse leger, waarbij in totaal 380 Nederlandse militairen zijn gesneuveld.

Bij de recente onthulling van een gedenkteken op het Militaire Ereveld Grebbeberg zei de de Bevelhebber der Landstrijdkrachten (BLS), luitenant-generaal Marcel Urlings, over de Slag om de Grebbeberg: “De Grebbeberg vormt in Nederland één van de belangrijkste historische plaatsen, die verwijzen naar de strijd om vrijheid in de Tweede Wereldoorlog”.

Terug naar Boven

 

MAANDAG 9 MEI 2005

Banden Oranjekazerne lekgestoken

Naar nu bekend is geworden heeft de actiegroep ‘Priemende Priemen’ afgelopen weekend op de Oranjekazerne in Schaarsbergen de banden lek gestoken van tientallen legervoertuigen. Dit is bevestigd door een woordvoerder van het Ministerie van Defensie.

De Oranjekazerne is de thuisbasis voor 11 Infanteriebataljon Luchtmobiel Air Assault Garderegiment Grenadiers en Jagers en 12 Infanteriebataljon Luchtmobiel Air Assault Regiment Van Heutsz.

Naar eigen zeggen heeft de actiegroep “150 legervoertuigen gesaboteerd”, maar volgens de woordvoerder van Defensie zijn 80 banden lekgestoken. De zegsman kon niet aangeven hoe groot de schade exact is. De actie was gericht tegen de Nederlandse militaire betrokkenheid in Irak en Afghanistan.

Terug naar Boven

 

Prins Harry begint opleiding Sandhurst

De Britse prins Harry, de jongste zoon van kroonprins Charles, begint aan zijn militaire opleiding. De komende 44 weken wordt hij aan de prestigieuze Royal Military Academy Sandhurst in Surrey opgeleid tot officier.

De 20-jarige prins heeft eerst een vierdaagse intest moeten ondergaan om zijn plaats op de eliteacademie te mogen innemen; hij is één van de 270 recruten die is begonnen.

Prins Harry, de derde in lijn voor de Britse troonopvolging, gaat op de academie door het leven als Officer Cadet Windsor. De feestende losbol zal op de academie aan een streng regime worden onderworpen, aldus generaal-majoor Andrew Ritchie, commandant van de Royal Military Academy Sandhurst.

Sandhurst heeft in het verleden beroemde cadetten opgeleid, zoals Koning Hussein van Jordanië, Sir Winston Churchill en Sultan Qaboos van Oman.

Harry’s broer Andrew diende bij de Royal Navy, zijn vader Charles bij de Royal Air Force.

Terug naar Boven

 

ZONDAG 8 MEI 2005

Amerikaanse president bezoekt Margraten

De Amerikaanse president George Bush bezoekt de ceremonie ter gelegenheid van de 60ste editie van de zogeheten 'Victory in Europe Day' op de Amerikaanse militaire begraafplaats in Margraten - tien km ten oosten van Maastricht - waar 8.301 Amerikaanse militairen zijn begraven. De herdenking begint om 10.30 uur na aankomst van premier Jan-Peter Balkenende, Hare Majesteit Koningin Beatrix en de Amerikaanse president.

In een straal van vijftig meter vanwaar de president zich bevindt, geldt een aanwezigheidsverbod. Vermoedelijk honderden bewapende agenten van de U.S. Secret Service vergezellen Bush. Nederland zet zelf ± 3.000 veiligheidsmensen in: 1.600 politieagenten, 1.000 militairen (onder andere van 44 Pantserinfanteriebataljon Regiment Johan Willem Friso), 200 marechaussées en 300 man ondersteunend personeel.

Het grondgebied van de Amerikaanse militaire begraafplaats in Margraten werd op 13 september 1944 bevrijd door eenheden onder leiding van generaal-majoor Leland S. Hobbs van de 30ste Infanterie Divisie ("Old Hickory") van het 1ste Amerikaanse leger tijdens de opmars naar de Ruhr. Deze begraafplaats was een van de eerste begraafplaatsen waar in Duitsland gesneuvelde Amerikaanse militairen werden begraven.

Terug naar Boven

 

DONDERDAG 5 MEI 2005

Defilé Wageningen afgenomen door Z.K.H. Prins Willem-Alexander

Zijne Koninklijke Hoogheid Kroonprins Willem-Alexander heeft het laatste defilé voor veteranen en oud-(verzets)strijders in Wageningen afgenomen. Gestoken in het uniform van de Koninklijke Landmacht in de rang van brigadegeneraal nam hij daarmee de taak als parade-inspecteur over van wijlen zijn grootvader Prins Bernhard. De primeur voor de Prins van Oranje was meteen ook de laatste keer dat het defilé in Wageningen werd gehouden, op de plek waar Duitsland zestig jaar geleden de capitulatie tekende.

Namens het Ministerie van Defensie waren Minister van Defensie Henk Kamp, Staatssecretaris van Defensie Cees van der Knaap, Chef Defensiestaf generaal Dick Berlijn, Bevelhebber der Landstrijdkrachten luitenant-generaal Marcel Urlings, Bevelhebber der Zeestrijdkrachten vice-admiraal Ruurd Klaver, Bevelhebber der Luchtstrijdkrachten luitenant-generaal Dirk Starink en Inspecteur-generaal der Krijgsmacht, luitenant-generaal Ad van Baal, aanwezig.

Met inbegrip van de muziekkorpsen liep dit jaar een recordaantal van ± 5.200 veteranen en (oud)strijders uit binnen- en buitenland mee in het defilé. Het defilé begon om 16.15 uur vanaf Duivendaal. Er waren ± 140.000 bezoekers.

Terug naar Boven

 

WOENSDAG 4 MEI 2005

Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam

Vandaag is de Nationale Herdenking bij het Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam; om 20.00 uur is heel Nederland twee minuten stil om te herinneren en te gedenken.

Aanwezig zijn onder andere Hare Majesteit Koningin Beatrix, Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Willem-Alexander, minister-president Jan-Peter Balkenende, overige leden van de regering en leden van de Eerste en Tweede Kamer, Minister van Defensie Henk Kamp, Chef Defensiestaf generaal Dick Berlijn, Bevelhebber der Landstrijdkrachten luitenant-generaal Marcel Urlings, Bevelhebber der Luchtstrijdkrachten luitenant-generaal Dirk Starink, Bevelhebber der Marechaussee generaal-majoor Minze Atte Beuving en Bevelhebber der Zeestrijdkrachten vice-admiraal Ruurd Klaver.

Op de Nationale Herdenking worden burgers en militairen van het Koninkrijk der Nederlanden herdacht, die waar ook ter wereld zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog en in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.

Na de kranslegging door Hare Majesteit en de twee minuten stilte hebben de overige kransleggingen zowel als het defilé plaatsgehad. De Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso, onder leiding van kapelmeester eerste luitenant Peter Kleefman, verzorgt de muziek. De kapel speelde onder meer het speciaal voor de herdenking gecomponeerde ‘Tot de doden’.

Terug naar Boven

 

MAANDAG 2 MEI 2005

Britse regering vernieuwt vloot kernonderzeeërs

Volgens de Britse krant The Independent heeft de Britse regering besloten om haar vloot kernonderzeeërs te vernieuwen. De vernieuwing kost € 14,4 miljard.

The Independent meldt dat de beslissing om de onderzeeërs te vervangen zeer recentelijk is genomen. Een paar dagen geleden zei de Britse premier Tony Blair immers nog dat pas na de verkiezingen een beslissing zou worden genomen; a.s. donderdag 5 mei kiest het Britse volk een nieuw parlement.

Groot-Brittannië heeft vier Trident-kernonderzeeërs, afgemeerd op H.M. Naval Base Clyde in de Schotse havenstad Faslane. Tenminste één van de onderzeeërs patrouilleert te allen tijde op de Noord-Atlantische Oceaan. Elke onderzeeër kan beschikken over zestien raketten met drie kernkoppen, die een bereik hebben van 12.000 kilometer en nauwkeurig zijn tot op ± 90 meter. De Trident-onderzeeërs zouden volgens The Independent tegen 2024 moeten worden vervangen.

De Britse regering zou nog niet hebben beslist welke kernraketten in de nieuwe onderzeeërs komen.

Terug naar Boven