APRIL 2007

Terug naar de homepage
 

APRIL 2007
M
D
W
D
V
Z
Z
15
21
22
29
         

Maak uw keuze uit de hierboven getoonde lijst

MAANDAG 30 APRIL

Charlie 'Tijger' Compagnie onderscheiden

Op Kandahar Airfield (KAF) heeft het Amerikaanse 508th Parachute Infantry Regiment onderscheidingen toegekend aan de militairen van de Charlie ‘Tijger’ Compagnie van 11 Infanteriebataljon Luchtmobiel Air Assault Garderegiment Grenadiers en Jagers. Op deze wijze hebben de Amerikanen, die behoren tot de 82nd Airborne Division, hun waardering uitgesproken aan de Nederlanders.

Linksboven de Army Commendation Medals, rechtsboven de Combat Action Badge, linksonder de Combat Infantry Badge en rechtsonder de Combat Medical Badge

De Nederlanders kregen in totaal 80 Combat Infantry Badges, 80 Army Commendation Medals, 6 Combat Medical Badges and 19 Combat Action Badges uitgereikt. De Nederlanders zijn in het kader van Operation Silver in het zuiden van de Sangin-vallei 3 weken onder bevel gesteld geweest van de eenheid.

Terug naar Boven

Operation Silicon gestart in Sangin-vallei

In de Afghaanse provincie Helmand is de NAVO vanochtend vroeg begonnen met een nieuwe operatie. In Operation Silicon proberen ± 3.000 militairen van de International Security Assistance Force (ISAF), Afghanen en Amerikanen, de Sangin-vallei te ontdoen van Taliban-strijders.

In het gebied kwam 1½ week geleden de Nederlandse korporaal Cor Strik om het leven. Nederlandse grondtroepen doen echter niet mee aan de operatie, wél Nederlandse F-16’s.

Volgens de meereizende BBC-verslaggever Alastair Leithead kregen de oprukkende militairen te maken met “aanzienlijke tegenstand”. Operation Silicon, onder leiding van Britse militairen, is een nevenoperatie van Operation Achilles. Deze ISAF-campagne, waaraan ± 5.500 militairen deelnemen, begon in maart jl. Het uiteindelijke doel is Taliban-strijders en drugsbaronnen aan te pakken in de hele provincie Helmand, het grootste opiumproducerende gebied van Afghanistan.

Op 2 mei a.s. wordt de Nederlandse generaal-majoor Ton van Loon afgelost door een Britse bevelhebber, waarmee formeel de Nederlandse reserve-eenheid op Kandahar Airfield (KAF) – de Charlie ‘Tijger’ Compagnie van 11 Infanteriebataljon Luchtmobiel Air Assault Garderegiment Jagers en Grenadiers – ook wordt vervangen door Britten.

Terug naar Boven

Slag om Camerone 144 jaar geleden

Vandaag viert elke (oud-)legionair, waar hij zich ook bevindt, de verjaardag van haar meest heroïsche veldslag tot op heden: 64 militairen van het Franse Vreemdelingenlegioen onder leiding van kapitein Jean Danjou weerstonden precies 144 jaar geleden in de slag om de hacienda Camerone in Mexico een overmacht van 2.000 Mexicanen.

Captaine Danjou, 35 jaar oud, was tijdens de Krimoorlog hij onderscheiden met de Légion d'Honneur-medaille nadat zijn linkerhand was geamputeerd bij een explosie en vervangen door een houten ledemaat. In Mexico commandeerde hij de 3de Compagnie van het 1ste Bataljon van het Vreemdelingenlegioen. De houten hand van Danjou wordt sindsdien vereerd als een relikwie.

De houten linkerhand van Capitaine Danjou, de bevelhebber van de 3de Compagnie van het 1ste Bataljon van het Vreemdelingenlegioen die óók om het leven kwam bij de legendarische Slag om Camerone in Mexico

Voor het Vreemdelingenlegioen is de Slag om Camerone, gevoerd op 30 april 1863, symbolisch voor de bereidheid zich op te offeren: er werden 300 à 500 Mexicanen gedood en Capitaine Danjou kwam om het leven, maar de strijd heeft het verloop van de Mexicaanse veldtocht amper beïnvloed. ‘Camerone’ maakt echter duidelijk dat de opdracht heilig is én de légionair te allen tijde weerstand zal bieden tot het bittere einde.

In 1863 betekende het einde voor het Vreemdelingenlegioen slechts 3 militairen. Toen de légionairs zich in arren moede uiteindelijk overgaven – met als eis dat zij de vlag en het lichaam van Capitaine Danjou mochten meenemen – sprak de bevelhebber van de Mexicanen, kolonel Francesco de Paula-Milan de gedenkwaardige woorden: “Dit zijn geen mensen, dit zijn duivels.” Het is aan deze veldslag te danken dat in légionairstaal de zin “Faire Camerone” zoveel betekent als “Strijden tot de laatste man”.

Terug naar Boven

 

ZATERDAG 28 APRIL

Nederlandse eenheden in gevecht bij Chora

Een Nederlandse gevechtseenheid heeft op 26 april jl. ’s nachts Afghaanse troepen geholpen toen een onderbemande politiepost bij het oord Chora in het noordoosten van Uruzgan door ± 15 Taliban-strijders werd aangevallen. Een Nederlandse eenheid was toevallig in de buurt en schoot te hulp. De politiepost werd uiteindelijk gisteren vernietigd met een 500-ponder die werd gedropt door een gevechtsvliegtuig dat was opgestegen vanaf Kandahar Air Field (KAF).

Volgens Defensie was het gebruik van de bom de enige optie, omdat de post op een bergtop lag en moeilijk op een andere manier kon worden ingenomen.

Na het vernietigen van de politiepost verplaatste het gevecht zich naar de voet van de berg, waar nog steeds wordt gevochten. Een tweede Nederlandse gevechtseenheid heeft het gebied afgezet om te voorkomen dat nieuwe Taliban-strijders zich in de strijd mengen. De politiepost bij Chora bevindt zich op een strategisch cruciale plaats noordelijk van de door Taliban beheerste Baluchi-vallei.

Terug naar Boven

 

VRIJDAG 27 APRIL

Korporaal Cor Strik in Amersfoort begraven

In zijn woonplaats Amersfoort is vanmiddag de 21-jarige korporaal Cor Strik begraven, die op 20 april jl. door een improvised explosive device (IED) in de Afghaanse provincie Helmand om het leven kwam.

De teraardebestelling vond in besloten kring met familie en vrienden plaats. Zijn kist werd door een erehaag van militairen van de ingang van de begraafplaats naar het graf gebracht. Zijn commandant, brigade-generaal Marc van Uhm van 11 Air Manoeuvre Brigade, was bij de plechtigheid aanwezig.

Terug naar Boven

Zware onvoldoende voor Van der Knaap

In de Intermediair Ambtenarenenquête 2007 heeft Staatssecretaris van Defensie Cees van der Knaap de laagste score gehaald. De enquête, gehouden onder 931 hoogopgeleide ambtenaren, resulteerde op een schaal van 1 tot en met 5 in de uitslag 2,6 voor de bewindsman.

Van der Knaap bleef Sharon Dijksma (2,7) en Minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen ( 3,2) voor. De beste in de eindstand, met een 4,0, is Minister van Ontwikkelingssamenwerking Bert Koenders.

De kans dat het ooit nog goed komt tussen Van der Knaap, volgens Intermediair vertrouweling van premier Jan Peter Balkenende, en zijn ambtenaren is volgens Intermediair “bovendien uiterst klein. Van der Knaap vervult deze functie namelijk ook al in de kabinetten Balkenende I, II en III.”

Terug naar Boven

 

DONDERDAG 26 APRIL

Nederlanders klaren "een fantastische klus"

Volgens NAVO-Secretaris Generaal Jaap de Hoop Scheffer hebben de lidstaten op de eerste dag van de 2-daagse informele NAVO-bijeenkomst in Oslo besloten dat er voor Afghanistan meer training van leger en politie nodig is. Op den duur kunnen de Afghanen dan de taken overnemen van de huidige ± 37.000 NAVO-militairen.

Volgens De Hoop Scheffer wordt er goede vooruitgang geboekt in Afghanistan: “Maar er is nog veel te doen” […] “Meer trainers, meer betrokkenheid van andere organisaties, meer activiteit van de Afghaanse overheid zelf.”

Nederland is met in totaal 2.200 militairen de op 5 na grootste troop contributing nation. De Hoop Scheffer hoopt dat zoveel mogelijk landen blijven deelnemen aan de missie in Afghanistan. Dat geldt ook voor Nederland. Hij vindt dat de Nederlanders “een fantastische klus” klaren.

Ook Operation Achilles, die vorige maand in de provincie Helmand is ingezet met 5.500 militairen, gaat goed vooruit. De NAVO-troepen en het Afghaanse nationale leger hebben de vijandelijke communicatie- en aanvoerlijnen aangetast, een Taliban-kamp in Kajaki overmeesterd en permanente verkeerscontroles opgezet.

Terug naar Boven

Rusland schort CFE-verdrag op

De Russische Minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov heeft op de NAVO-top in Oslo bevestigd dat zijn land het CFE-verdrag opschort uit protest tegen het Amerikaanse project voor een raketschild dat tot aan de grenzen van Rusland zou komen.

Vladimir Poetin had vanmorgen nog – in zijn jaarlijkse rede tot het Russische volk voor beide huizen van de Doema – zijn verzet opgevoerd door te dreigen met de eenzijdige bevriezing . Volgens de Russische president is het raketschild in strijd met het CFE-verdrag, dat precies bepaalt hoeveel wapens en troepen de NAVO en Rusland in Europa mogen opstellen. Ook de nieuwe Amerikaanse bases in Roemenië en Bulgarije stroken volgens Poetin niet met dat verdrag.

Lavrov zei dat Rusland bezorgd is, omdat de NAVO met haar infrastructuur “steeds dichter bij de Russische grens” komt. Hij verweet de NAVO “verder te zoeken naar een vijand” en daarmee een “ongezonde atmosfeer” te creëren.

Het oorspronkelijke Conventional Forces in Europe -verdrag werd op 19 november 1990 in Parijs gesloten door de destijds 22 lidstaten van de NAVO en het voormalig Warschau Pact. Het is één van de akkoorden die het einde van de Koude Oorlog markeert en beoogt wederzijdse materieelreductie van de strijdkrachten in Europa. De plafonds die Rusland en de NAVO aan beide zijden aan conventionele wapens mogen opstellen zijn:

60.000

pantservoertuigen

40.000

gevechtstanks

40.000

artilleriestukken

13.600

gevechtsvliegtuigen

4.000

gevechtshelikopters

Terug naar Boven

Enquête: meerderheid tegen verlenging

Uit een enquête van Eén Vandaag onder een opiniepanel van 18.000 respondenten blijkt dat een meerderheid van 58% van de Nederlanders vindt dat de Nederlandse militaire missie in Afghanistan niet langer moet duren dan de geplande 2 jaar. Vorige maand was nog maar 45% van mening dat Nederland zich in augustus 2008 uit de provincie Uruzgan moet terugtrekken. De werkelijke steun voor de Nederlandse missie blijft klein: 42% tegenover 39% vorige maand.

Ook zou de minimumleeftijd van uitgezonden militairen omhoog moeten van 18 nu naar 21 of ouder, zo vindt een meerderheid van 59%. Eerder gaf een peiling aan dat militairen zelf dat ook willen.

Vraag

Ja

Nee

Staat u achter het besluit van de regering om troepen te sturen?

42%

50%

Verwacht u dat er tijdens de Uruzgan-missie nog meer Nederlanders zullen omkomen bij gevechtshandelingen?

87%

3%

Vindt u dat de missie het juiste mandaat heeft gekregen?

61%

6%

Terug naar Boven

WOENSDAG 25 APRIL

Besluit over Uruzgan valt vóór 6 juli a.s.

Tijdens een algemeen overleg van de vaste commissies voor Defensie, Buitenlandse Zaken en Ontwikkelingssamenwerking maakt Minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen maakt bekend dat het kabinet nog voor het zomerreces van de Tweede Kamer een besluit zal nemen over een eventuele verlenging van de Nederlandse deelname aan de operatie in Uruzgan. Het zomerreces van de Tweede Kamer begint op 6 juli a.s.

Volgens de bewindslieden zal de NAVO nog geruime tijd aanwezig zijn in het land: “Het is ondenkbaar dat we daar nu al weggaan als internationale gemeenschap. Hoe en op welke wijze Nederland daarbij betrokkenheid toont, moeten we nog bekijken”, aldus de bewindsman.

Terug naar Boven

Strategie Nederlanders niet veranderd

Minister van Defensie Eimert van Middelkoop zegt in de Tweede Kamer tijdens een debat over de voortgang van de International Security Assistance Force (ISAF) dat de Nederlandse militairen in Uruzgan niet van strategie zijn veranderd. Ook is er géén sprake van kritiek op de ‘Dutch approach’ door de andere NAVO-landen die actief zijn in Afghanistan. Die ‘Nederlandse benadering’, ook wel de inktvlekstrategie genoemd, is gebaseerd op respect en begrip voor de culturele omgeving, maar sluit de ogen niet voor de risico’s.

Verschillende partijen in de Kamer wilden van de minister weten wat de huidige strategie is, na berichten dat deze is gewijzigd.

Op 23 april jl. zei de overste Rob Querido nog dat Nederlandse militairen vaker het gevecht met de Taliban aangaan om deze “irrelevant” te maken. Nederlandse eenheden zouden in het vervolg willekeurig opduiken om de Taliban te irriteren, wat leidt tot meer gevechtscontacten. Hij noemde de nieuwe strategie het 'amoebe-model'.

Volgens Van Middelkoop is er echter geen sprake van een nieuwe strategie noch van een 'Dutch approach' of amoebe-model: “Nederland valt onder dezelfde Isaf-doctrine als de overige landen.” Dat de strategie per provincie kan verschillen, heeft te maken met de aard van het geweld in Afghanistan: “We hadden verwacht dat het gevaarlijker zou zijn in Uruzgan”, zei de minister.

Terug naar Boven

Kranslegging minister vanwege ANZAC-Day

Minister van Defensie Eimert van Middelkoop heeft vandaag op de Haagse begraafplaats Westduin, in aanwezigheid van onder meer Plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten luitenant-generaal Rob Bertholee en Inspecteur Generaal der Krijgsmacht vice-admiraal Michiel van Maanen, een krans gelegd voor gesneuvelde Australische en Nieuw-Zeelandse militairen. Op Westduin staat het oorlogsmonument voor de slachtoffers van het Britse Gemenebest die zijn gevallen in de Tweede Wereldoorlog. De ambassadeurs van Australië en Nieuw Zeeland in Nederland organiseren deze jaarlijkse herdenking.

25 april is voor deze landen wat 4 mei voor Nederland is. De datum voert terug naar 25 april 1915, de Slag om Gallipoli, tussen Australië, Nieuw-Zeeland, Groot-Brittannië, Frankrijk, België en Rusland en die van het Turkije, Duitsland en Oostenrijk-Hongarije. De 92 ste verjaardag van deze dag wordt Australian and New Zealand Army Corps Memorial Day genoemd, ANZAC-Day.

Op 25 april 1915 landden 500.000 militairen op het strand van Anzak Koyu met als doel het schiereiland Gallipoli te veroveren, de Dardanellen te openen, op te rukken naar Istanbul , en zo de Turken te dwingen zich uit de oorlog terug te trekken. Het werd een mislukking die 8 maanden vanuit de loopgraven werd gevoerd.

Terug naar Boven

Noord-Korea showt imposante krijgsmacht

Noord-Korea heeft vandaag zijn krijgsmacht geshowd tijdens een grote parade in de hoofdstad Pyongyang. Leider Kim Jong Il zwaaide een paar minuten naar de menigte, terwijl onder meer colonnes raketten voorbijtrokken: 48 raketten in 4 verschillende grootten trokken over het Kim Il Sung-plein.

De parade werd gehouden ter gelegenheid van de 75ste verjaardag van het Volksleger, dat zijn oorsprong heeft in de verzetsbewegingen die tussen de 1ste en 2de Wereldoorlog vochten tegen Japan. Op het plein in het stadscentrum marcheerden en reden 1½ uur lang legeronderdelen langs. Zij lieten de “onzichtbare macht” en “moderne offensieve en defensieve middelen” van de krijgsmacht zien, aldus het staatspersbureau KCNA.

Met bijna 1,2 miljoen militairen hebben de Noord-Koreaanse strijdkrachten één van de grootste staande legers ter wereld. Het kan weliswaar veel schade veroorzaken, maar is volgens deskundigen niet in staat een lange oorlog te voeren. Door de geruïneerde Noord-Koreaanse economie lijden veel militairen gebrek aan voedsel. Ook kampt het leger met een tekort aan brandstof, tankonderdelen, vliegtuigen en schepen.

Volgens generaal Kim Kyok Sik, chef van de generale staf van het Volksleger, vertelde de verzamelde pers dat het “oorlogsgevaar” nog steeds boven het Koreaanse schiereiland hangt als gevolg van Amerikaanse, imperialistische oefeningen die proberen het communistische land “te verstikken”.

Terug naar Boven

 

DINSDAG 24 APRIL

9 Amerikaanse militairen gedood in Irak

Bij een zelfmoordaanslag met een bomauto in Irak zijn 9 Amerikaanse militairen om het leven gekomen en tenminste 20 anderen gewond geraakt. De aanslag vond plaats op een militaire basis in de provincie Diyala ten noordoosten van de Irakese hoofdstad Bagdad. In de provincie Diyala is de laatste tijd zwaar gevochten. Amerikaans en Irakese eenheden bestrijden er milities van soennieten en shi’ieten.

Het is het grootste aantal gesneuvelde Amerikaanse militairen bij één aanslag sinds eind 2005, toen 10 mariniers omkwamen bij de stad Fallujah. Tot nu toe zijn in april in Irak 70 Amerikaanse militairen gesneuveld. Sinds het begin van de invasie in maart 2003 kwamen al 3.330 Amerikanen om.

Terug naar Boven

 

MAANDAG 23 APRIL

Defensie moet stukken Srebrenica vrijgeven

De bestuursrechter in Utrecht heeft in hoger beroep bepaald dat het Ministerie van Defensie een Bosnische vrouw inzage moet geven in geheime documenten over de val van Srebrenica in juli 1995. De Bosnische vrouw was getrouwd met Rizo Mustafic, die als ingenieur werkte op de compound in Potocari. Hoewel hij, volgens eerdere getuigenverklaringen van zowel de Dutchbat-commandant als diens plaatsvervanger, op bijzondere bescherming mocht rekenen, is hij door een misverstand tóch door de personeelsfunctionaris van de bataljonsstaf van de basis gestuurd. Daarna is hij waarschijnlijk vermoord.

Zijn weduwe woont nu met haar kinderen in Veenendaal en eist een schadevergoeding van de Nederlandse staat. Als onderdeel van deze procedure eist haar advocaat Michel Uiterwaal via de Wet Openbaarheid van Bestuur documenten op die gebruikt zijn bij het opstellen van het NIOD-rapport Srebrenica een veilig gebied (2002). Defensie zou echter géén documenten kunnen afstaan, omdat dat beloofd was aan de Dutchbatters zelf óf in strijd zou zijn met internationale afspraken.

De bestuursrechter heeft de minister echter in het ongelijk gesteld.

Terug naar Boven

Van inktvlekstrategie naar amoebe-model?

In een interview met Trouw zegt luitenant-kolonel Rob Querido, commandant van de Battle Group van de Task Force Uruzgan, dat de Nederlandse gevechtseenheden de Taliban actief gaan hinderen door minder voorspelbaar op te treden. De andere strategie zal naar verwachting tot meer gevechten met strijdgroepen leiden: “Door beweeglijker op te treden, gaan we die groepen irriteren. Ik verwacht dat ze daarop gaan reageren en dat we meer gevechtscontacten zullen hebben. We willen laten zien dat de strijdgroepen niet de sterkste zijn.”

De afgelopen maanden bleek het volgens verslaggever George Marlet onmogelijk om de militaire invloedssfeer buiten de plaatsen Tarin Kowt, Deh Rawood en Chora uit te breiden. De inktvlekstrategie kwam tot stilstand, wat vooral te wijten is aan het wegblijven van voldoende Afghaanse militairen en politieagenten. Nu dat niet is gelukt, gaat de Battle Group volgens het ‘amoebe-model’ werken. Een amoebe verandert steeds van vorm en dat is wat de Nederlandse eenheid ook wil gaan doen. De Nederlandse militairen willen op willekeurige plaatsen en tijdstippen opduiken.

Overste Querido: “Dat is de kern van counter-insurgency: vijandelijke groepen het initiatief en de vrijheid van verplaatsen ontnemen. We willen permanent in meerdere gebieden aanwezig zijn, midden tussen de Afghaanse bevolking.” Door het amoebe-model verandert ook het zwaartepunt van de militaire missie in Uruzgan. Tot nu toe bepaalde het Provincial Reconstruction Team (PRT) waar patrouilles heen gingen. Dat wordt precies andersom: “Het PRT moet bij ons aansluiten en wederopbouw plegen in de plaatsen die wij aandoen.”

Terug naar Boven

 

VRIJDAG 20 APRIL

Korporaal gesneuveld in Afghanistan

De 21-jarige korporaal Cor Strik uit Amersfoort is vanochtend vroeg om het leven gekomen in Afghanistan na vermoedelijk op een mijn te zijn gestapt. Het is voor de eerste maal dat een Nederlander in Afghanistan sneuvelt als gevolg van oorlogsgeweld.

De korporaal van de C ‘Tijger’ Compagnie van 11 Infanteriebataljon Luchtmobiel Air Assault Garderegiment Grenadiers en Jagers maakte deel uit van een eenheid, die ten noordoosten van de Canadese Forward Operating Base (FOB) Robinson, 2 km ten zuiden van het oord Sangin in de provincie Helmand, een voetpatrouille uitvoerde.

 

 

Tijdens deze patrouille deed zich een explosie voor, waarbij de korporaal ter plekke aan zijn verwondingen is overleden. Wat de explosie heeft veroorzaakt is nog niet exact vast te stellen. Het is volgens Minister van Defensie Eimert van Middelkoop “zeer waarschijnlijk” dat de militair op een improvised explosive device (IED) is gestapt. Dat de bewindsman spreekt van een bermbom suggereert dat de militair door een bewuste actie van vijandige strijders om het leven is gekomen.

De C ‘Tijger’ Compagnie is een reserve-eenheid die direct onder bevel valt van generaal-majoor Ton van Loon, de commandant van het Regional Command South van de International Security Assistance Force (ISAF). De eenheid ondersteunt Operation Achilles, die plaatsvindt in Helmand, de provincie ten zuidwesten van Uruzgan. Operation Achilles is gestart om de Taliban te verdrijven uit de Sangin-vallei in de provincie Helmand.

Terug naar Boven

 

DONDERDAG 19 APRIL

Tekorten bemoeilijken verlenging Uruzgan

Uit een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) die op 27 maart jl. op verzoek van de Directeur Operatiën (DirOps) van het Ministerie van Defensie is gemaakt én waarop De Telegraaf de hand heeft weten te leggen, blijkt dat als de missie in Afghanistan langer gaat duren dan de geplande 2 jaar, dat een zware wissel op de krijgsmacht zal trekken. Door de zware klimatologische omstandigheden én het intensieve gebruik aan goederen zal een tekort aan onderdelen en reservemateriaal ontstaan.

Volgens de inventarisatie hebben de voertuigen en wapensystemen zwaar te lijden onder slijtage. Nu al zouden in het gebied veel van de 192 Mercedes-Benz 7½ kN-terreinvoertuigen stranden door een chronisch gebrek aan aandrijfassen. De analyse rept over het bereiken van “de spreekwoordelijke bodem” van de landsvoorraad aan reservedelen en overige goederenklassen.

Zo is het ook nog niet bekend of het onderhoudscontract voor de Bushmaster IMV wordt verlengd. De Patria-pantserwielvoertuigen zouden helemaal tot stilstand komen als de missie langer gaat duren, maar ook de Minimi-mitrailleurs, 120 mm-mortieren en Fennek-verkenningsvoertuigen kunnen minder worden ingezet door tekorten aan onderdelen.

Een ander knelpunt is de werving én het behoud van gespecialiseerd personeel, zoals apothekers, artsen, koks, materieelbeheerders, monteurs, technici en verpleegkundig personeel. Volgens de RI&E ontstaat er door de hoge uitzenddruk van specialistisch logistiek personeel “extra mijdgedrag en dus steeds minder vulling”.Steeds vaker zou personeel met smoezen onder een uitzending naar Uruzgan proberen uit te komen.

Verder zullen nog maar 2 van de huidige 4 Apache AH64D-gevechtshelikopters de grondtroepen in Uruzgan kunnen steunen. Het luchttransport moet helemaal worden overgelaten aan NAVO-bondgenoten.

Terug naar Boven

 

WOENSDAG 18 APRIL

CDS redelijk tevreden over missie Uruzgan

In een interview met BNR Nieuwsradio geeft de Commandant der Strijdkrachten, generaal Dick Berlijn, aan zich zorgen te maken over het toegenomen aantal gevechten in het zuiden van Afghanistan. Berlijn maakte bekend dat er iedere maand gemiddeld zo'n 20 maal sprake is van een gewapend contact met de Taliban. Toch denkt hij dat het slecht is als de internationale gemeenschap besluit Uruzgan te verlaten.

“Elke TIC vind ik er één teveel”, zegt de hoogste militair van Nederland, maar hij denkt niet dat de wederopbouw in gevaar komt door het toegenomen geweld. De incidenten kunnen simpelweg voortkomen door het feit dat de Nederlanders er zijn.

Zijn bezorgdheid over het Afghaanse geweld uitte de generaal kort daarvoor ook tijdens een persbijeenkomst in het Defensie Operatie Centrum (DOC) in Den Haag. De vooruitgang in Uruzgan gaat op een aantal punten niet zo hard als gewenst. Inmiddels heeft 20% van de bevolking in de provincie - ± 40.000 mensen - direct of indirect profijt gehad van de Nederlandse inspanningen voor stabilisatie en wederopbouw. Defensie heeft dat in kaart gebracht.

De Nederlandse missie heeft nog niet geheel Uruzgan kunnen bereiken. Berlijn heeft niet de illusie dat Nederland alle ISAF-doelstellingen zal halen in de twee jaar dat het mandaat duurt: “Dat is niet realistisch.” Daarom formuleert Defensie steeds tussendoelen en wordt daar actie op gezet.

Als knelpunt noemde de hoogste Nederlandse militair de steun van de bevolking voor de aanwezigheid van de Nederlanders. Daar wil hij verbetering in zien. Ook moeizaam gaat de optakeling van het juridische systeem in Afghanistan. Er zijn geen rechters in het gebied, waar het gewoonterecht wordt toegepast. Velen zien dat als onrechtvaardig en dat is niet goed voor de ontwikkeling van een rechtsorde, aldus Berlijn.

Tot slot toont de generaal zich blij met de komst van Australische Special Forces: “Dat betekent dat we de inktvlek sneller kunnen uitrollen”, doelend op de inktvlekstrategie.

Terug naar Boven

 

DINSDAG 17 APRIL

VS hopen op verlenging Uruzgan

Roland Arnall, de ambassadeur van de Verenigde Staten in Nederland, geeft in het RTL Nieuws aan er goede hoop op te hebben dat Nederland na 1 augustus 2008 toch in Uruzgan zal blijven: “Ik heb me laten vertellen dat de Nederlanders op een bepaalde manier zouden willen blijven. We hopen deze zomer te horen op welke gronden dat zal zijn.”

Het kabinet neemt deze zomer een besluit over of, hoe en op welke manier de militairen nog zullen deelnemen aan de NAVO-macht in Afghanistan.

Terug naar Boven

Staatssecretaris haalt uit naar Hans Couzy

Staatssecretaris van Defensie Cees van der Knaap heeft op zijn weblog uitgehaald naar generaal buiten dienst Hans Couzy, tegenwoordig voorzitter van de Federatie van Nederlandse Officieren (FVNO).

Van der Knaap beticht Couzy van profileringsdrang en stemmingmakerij ten koste van de ongeveer 10.000 leden van zijn vereniging”. De bewindsman vindt het ongepast hoe Couzy zich in de media laatdunkend uitlaat over de krijgsmacht. In de actualiteitenrubriek NOVA zei Couzy dat er sprake is van een “defensiebrede afdekcultuur”. Een andere gewraakte uitspraak is: “Hogere officieren róépen nu allemaal dat ze openheid en transparantie heel belangrijk vinden, maar in de praktijk zie ik er nog niks van”. Tot slot zei Couzy onlangs in het weekblad Vrij Nederland het onbestaanbaar te vinden dat premier Jan Peter Balkenende een onderzoek naar de besluitvorming over de politieke steun die Nederland gaf aan de inval in Irak nog steeds blokkeert.

De bewindsman vraagt zich aan het einde van zijn column op zijn weblog af: “Welk belang wordt gediend als profileringsdrang ten koste gaat van de leden én van de organisatie waarvoor zij werken?”

Terug naar Boven

Hoogste NAVO-besluitvormers bezoeken ISAF

Zeven leden van de North Atlantic Council (NAC) van de NAVO hebben vandaag een bezoek gebracht aan het Regional Command South (RCS) van de International Security Assistance Force (ISAF) om zich op de hoogte te stellen van de voortgang in het zuiden van Afghanistan. Onder de 7 ambassadeurs ook de permanente vertegenwoordiger van Nederland bij de NAVO, Herman Schaper. Tijdens het in totaal 3 dagen durende bezoek wordt het gezelschap vergezeld door de SACEUR, generaal John Craddock, en de voorzitter van het Military Committee, generaal Ray Henault.

De NAC is het hoogste besluitvormingsniveau van de NAVO. De commandant van het RCS, generaal-majoor Ton van Loon, had een ontmoeting met de NAC-leden op zijn hoofdkwartier op Kandahar Airfield (KAF). Daarna reisden de ambassadeurs per helicopter naar een Forward Operating Base in het noorden van de provincie Helmand om met Afghaanse en ISAF-militairen te praten.

Tijdens het bezoek, dat morgen eindigt, zal de NAC ook gesprekken voeren met de Afghaanse president Hamid Karzai, leden van de Afghaanse regering, vertegenwoordigers van de United Nations Assistance Mission in Afghanistan, de Europese Unie, landen van de G-8 en NGO’s.

Terug naar Boven

 

MAANDAG 16 APRIL

Eindoefening Task Force Uruzgan-4 op Veluwe

De Koninklijke Landmacht én de Koninklijke Luchtmacht oefenen vanaf vandaag in het midden van het land om zich voor te bereiden op uitzending naar Uruzgan. De oefening ‘Falcon Integration’ is bedoeld om de eenheden op elkaar af te stemmen voor het vertrek eind juli a.s.

De troepen oefenen t/m 27 april in de driehoek Amersfoort – Arnhem - Zwolle. Het leeuwendeel van het vliegprogramma vindt plaats boven de militaire terreinen Deelen, Oldebroekse Heide en Eder Heide.

De troepen worden onderdeel van de Task Force Uruzgan (TFU-4), die zich evenals TFU-1 t/m -3 richt op het bevorderen van de stabiliteit en de veiligheid in de regio. De taakgroep bestaat uit ± 1.200 militairen; zij worden vanaf 1 augustus 2007 gecommandeerd door kolonel Nico Geerts, de huidige chef-staf van 11 Air Manoeuvre Brigade (11 AMB).

Binnen de TFU-4 vormt 14 Afdeling Veldartillerie uit het ‘t Harde het nieuwe Provincial Reconstruction Team (PRT), terwijl 13 infanteriebataljon Luchtmobiel Regiment Stoottroepen Prins Bernhard uit Assen tezamen met 42 Brigade Verkenningseskadron van 13 Gemechaniseerde Brigade uit Oirschot de nieuwe Battle Group (BG) vormt. Logistieke eenheden van 11 AMB vormen het Logistic Support Detachement. De Koninklijke Luchtmacht neemt deel met Chinook- en Cougar-transporthelikopters van de Vliegbasis Soesterberg, Apache AH64D-gevechtshelikopters van de Vliegbasis Gilze-Rijen en F-16 gevechtsvliegtuigen afkomstig van de Vliegbasis Leeuwarden en de Vliegbasis Volkel.

Terug naar Boven

OM onderzoekt schietincidenten SFIR

Volgens de Volkskrant heeft het Openbaar Ministerie (OM) volgens ingewijden een groot, gespecialiseerd team ingezet om onderzoek te doen naar verzwegen schietincidenten in Irak. Aanleiding voor het onderzoek zijn de zaken waarvan sergeant-majoor John Hoekendijk onlangs aangifte heeft gedaan. De leidinggevenden van het Korps Mariniers komen onder steeds grotere druk te staan.

“Hoe lang kun je volhouden dat er geen doofpotcultuur is?”, zegt voorzitter Wim van den Burg van de Algemene Federatie van Militair Personeel (AFMP): “Is het zo dat er een loopje wordt genomen met de Commandant der Strijdkrachten (CDS) Dick Berlijn?” Van den Burg ziet een escalatie, die de naam van de krijgsmacht aantast: “De CDS moet voor de waarheidsvinding gaan en de commandanten van SFIR 1 en SFIR 2 om de tafel zetten om de onderste steen boven te krijgen. Anders gaat het ten koste van de geloofwaardigheid van de CDS.”

De rotaties 1 en 2 van de Stabilisation Force Iraq werden geleverd door het Korps Mariniers, geleid door respectievelijk luitenant-kolonel der mariniers Dick Swijgman (augustus t/m november 2003) en luitenant-kolonel der mariniers Richard Oppelaar (november 2003 t/m maart 2004).

Nederland heeft in totaal 5 rotaties geleverd, waarvan de laatste drie door de Koninklijke Landmacht; opvallend is dat er tijdens de marinierslichtingen één incident is gemeld, bij de laatste drie ± 7. Volgens ingewijden zouden landmachtmilitairen “een minder gesloten cultuur” kennen en schietincidenten wél aantekenen.

Terug naar Boven

 

ZATERDAG 14 APRIL

Van Middelkoop niet "in paniek" door Heijster

In het Radio 1-programma Met het Oog op Morgen laat Minister van Defensie Eimert van Middelkoop weten niet snel in paniek te raken over de berichten van militair-psycholoog buiten dienst Willem Heijster.

Heijster stelde dat het schietincident met marinier Eric O. in Irak géén uitzondering zou zijn. Militairen zouden ook hebben gezegd dat zij er moeite mee hebben dat de waarheid niet aan het licht komt. Ook zou er munitie zijn verdwenen.

Van Middelkoop: “Ik kan er niet zoveel mee. Er wordt veel van de krijgsmacht gevraagd. Dan moet je je niet al te snel van de wijs laten brengen door dit soort incidentjes. Want dat is het toch wel. De bewijsvoering is buitengewoon nihil. Ik heb geen zin om voortdurend in paniek te raken”.

Terug naar Boven

Racisme door Duitse schietinstructeur

Het Duitse weekblad Der Stern onthult dat de racistische uitlatingen van een Duitse instructeur op een amateurvideo zijn vastgelegd. Op de video, verschenen op de Duitse website Myvideo, is te zien hoe een schietinstructeur zijn rekruten beveelt om zich voor te stellen dat zij op zwarte Amerikanen schieten: “Jullie zijn nu in de Bronx. Er stopt een zwart busje en er komen drie Afro-Amerikanen uit die je moeder op de grofste manier beledigen. Bij elk schot wil ik een luid 'Motherfucker' horen”, zegt hij in het filmpje van 1½ minuut. De soldaten volgen zijn opdracht minutieus op.

Het Duitse Bundesministerium der Verteidigung bevestigt dat de beelden zijn gemaakt in juli 2006 op de Feldwebel-Schmid-Kaserne in Rendsburg, Schleswig-Holstein.

Terug naar Boven

"Incidenten Irak niet gemeld bij Defensietop"

In het Radio 1-programma TROS Kamerbreed laat militair-psycholoog buiten dienst Willem Heijster weten dat tenminste 7 schietpartijen door Nederlandse militairen in Irak niet zijn gemeld bij de Defensieleiding. Het schietincident met de toenmalige sergeant-majoor Eric O. van het Korps Mariniers zou geen uitzondering zijn, hebben militairen aan Heijster verteld. De militairen zouden ook hebben gezegd dat zij er moeite mee hebben dat de waarheid niet aan het licht komt. Het is niet bekend of er bij de andere incidenten slachtoffers zijn gevallen.

“Ik denk dat er nog een stuk of zes, zeven, acht gevallen binnenkort in de publiciteit komen”, aldus Heijster. De Algemene Federatie van Militair Personeel (AFMP) wil dat de zaak grondig wordt uitgezocht.

Volgens een woordvoerder van het Ministerie van Defensie is het lastig reageren op “ongegronde en niet-onderbouwde” uitlatingen: “Als er al een doofpotcultuur zou zijn, dan wordt die op deze wijze juist in stand gehouden. Als militairen een probleem hebben, moeten zij dat melden en dan wordt het uitgezocht.”

Klinisch psycholoog b.d. van het Ministerie van Defensie, drs. Willem Heijster

Terug naar Boven

Tempo opbouwmissie Uruzgan onder druk

In NRC Handelsblad geeft luitenant-kolonel Gerard Koot, die ruim 4 maanden als commandant van het Provincial Reconstruction Team (PRT) in Uruzgan werkte, aan dat de voortgang van de missie op een aantal plekken stilstaat. Koot's kritiek op de Afghaanse president, Hamid Karzai, en diens regering in de hoofdstad Kabul, is niet mis.

Koot verwijt de gezagsdragers dat zij Uruzgan links laten liggen: “Kom hier nou eens kijken hoe het is. En hou op met het verhaal over te weinig geld. De internationale gemeenschap investeert miljarden in dit land.” Alleen ziet Uruzgan daar maar weinig van terug, vindt Koot.

Koot: “We zijn nu 9 maanden bezig en kunnen concluderen we qua tijd achterlopen op dat wat we ambitieus gesteld hebben.” Vooral de uitbreiding van de ‘inktvlek’, de directe invloedssfeer, loopt vertraging op: “Onze uitbreiding loopt geografisch gezien achter op de planning.” Toch ziet hij “op bijna alle gebieden” een zekere vooruitgang in Uruzgan. Koot zegt ook dat hij het liefst “gebruik had kunnen maken van een capabele politie.” Dat was nu niet het geval. Koot: “Met de mond wordt beleden dat stabiliteit in het zuiden essentieel is voor heel Afghanistan. Als je de oorlog tegen de Taliban wilt winnen, dan ligt daar dus een groot probleem. Als je als centrale overheid niet investeert in het zuiden, staat Munib [de gouverneur van Uruzgan, Abdul Hakim Munib] met de handen op zijn rug. Munib, die echt geen domme man is, kan het niet zo.”

Zo lijkt de missie in Uruzgan direct te lijden onder de bestuurlijke impasse. Een ernstig gebrek aan politiemensen leidt er toe dat veel gebieden nog altijd in handen zijn van de Taliban. En door het gebrek aan goede bestuurders lopen wederopbouwprojecten vertraging op. “We gaan nog steeds vooruit maar op sommige gebieden trager dan we zouden willen”, zegt Koot, die ook een oplossing oppert: “Overweeg een gevarentoeslag voor bestuurders. En neem Munib nou eens serieus.”

Terug naar Boven

 

VRIJDAG 13 APRIL

Balkenende: verlenging Uruzgan niet uitsluiten

Tijdens zijn wekelijkse persconferentie geeft premier Jan Peter Balkenende aan een verlenging van de militaire missie in Afghanistan niet uit te sluiten. Het kabinet zal deze zomer “alles onder ogen zien” en een besluit nemen. Balkenende benadrukt ook dat Nederland niet zelf gaat over de opvolging van de troepen in Uruzgan. Dat is een zaak van de NAVO. Bekend is al dat niemand staat te trappelen om de taken van Nederland over te nemen. Het is zelfs moeilijk voor de NAVO om de toegezegde manschappen en middelen voor de International Security Assistance Force (ISAF) rond te krijgen.

In het voorjaar van 2006, tijdens het debat over de missie naar Uruzgan, klonken heel andere geluiden. Parlement en regering besloten toen dat de militairen tot 1 augustus 2008 zouden blijven, “en geen dag langer”.

Bewindslieden in Den Haag benadrukken steeds dat de internationale druk op Nederland is toegenomen om de militaire aanwezigheid te verlengen. De wederopbouw loopt in ieder geval langer door, vooralsnog tot 2009.

Terug naar Boven

Verkoop tanks én meer civiele invloed op ISAF

Tijdens het bezoek van Minister van Defensie Eimert van Middelkoop aan Canada heeft Defensie 100 Leopard-gevechtstanks verkocht aan Canada. Het gaat om 20 Leopard’s 2A6 en 80 Leopard’s 2A4.

Het afstoten van de tanks is onderdeel van de reductie van gevechtstanks waartoe Defensie al eerder had besloten. Nederland houdt 110 Leopard 2A6-main battle tanks operationeel. Als onderdeel van de overeenkomst gaat Defensie de scholing van Canadese instructeurs verzorgen. Canada beschikt al over Leopard gevechtstanks, alleen zijn deze 30 jaar oud en dus sterk verouderd. Zo zit er geen airconditioning in en zijn zij zodoende bij een hoge buitentemperatuur onbruikbaar. Het gehele moderniseringsproject kost Canada 650 miljoen dollar (± € 425 miljoen), waarvan het grootste deel opgaat aan de aanschaf van de Nederlandse tanks.

De bewindsman woonde in Canada, samen met 7 andere landen die ook actief zijn in het zuiden van Afghanistan, informeel topoverleg bij. Daarin pleitte hij voor meer geld voor noodhulp in Afghanistan. Daarnaast sprak hij de intentie uit het lokale Afghaanse bestuur te versterken. Daarvoor gaat Nederland Afghaanse militairen en politieagenten trainen.

De gezamenlijke Defensieministers hebben afgesproken dat de Britse opvolger van commandant Ton van Loon van het Regional Command South van de International Security Assistance Force (ISAF) in Kandahar niet alleen een Nederlandse politiek adviseur krijgt, maar dat er een team van civiele adviseurs komt. Alle acht partnerlanden in het zuiden, zullen er één leveren, zodat de missie meer civiele invloed krijgt.

Terug naar Boven

 

DONDERDAG 12 APRIL

Samenwerking Zwitserland en Nederland

Vandaag hebben Minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen en de Zwitserse ambassadeur in Nederland, Dominik Alder, een bilateraal verdrag getekend voor militaire samenwerking.

Het verdrag regelt de rechten en plichten tussen de Zwitsere bondsstaat en Nederland, zoals de status van militair en civiel personeel bij oefenactiviteiten op elkaars grondgebied. Tot de mogelijke activiteiten behoren koudweer- en bergtrainingen door de Koninklijke Landmacht.

Terug naar Boven

Vrijspraak in zaak Uruzgan-weigeraar

Het Gerechtshof in Arnhem heeft een militair uit Warffum in hoger beroep vrijgesproken van algehele dienstweigering. Hij weigerde vorig jaar uitgezonden te worden naar Uruzgan.

De 24-jarige Jacob L. was op 29 december 2006 door de militaire kamer veroordeeld tot 2 maanden gevangenisstraf . Hiertegen ging Jacob L. in hoger beroep, waarna de advocaat-generaal op 29 maart jl. bewezenverklaring eiste én 60 uur werkstraf.

Volgens het Gerechtshof is er géén sprake van algehele dienstweigering omdat de Warffumer zijn andere opgedragen werk gewoon heeft uitgevoerd.

Doorslaggevend in de zaak was dat uitsluitend het delict van artikel 139 van het Wetboek Militair Strafrecht (WMSr) is tenlastegelegd, terwijl volgens het hof déze straf op déze zaak niet van toepassing is: “ [1.] De militair die weigert of opzettelijk nalaat iedere dienst van welke soort ook te verrichten wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste twee jaren of geldboete van vierde categorie."

Terug naar Boven

Informeel topoverleg over Zuid-Afghanistan

In de Canadese stad Québec vindt vandaag informeel topoverleg plaats tussen de landen die militairen hebben gestationeerd in het zuiden van Afghanistan. Behalve gastheer Canada geven Australië, Denemarken, Estland, Groot-Brittannië, Nederland, Roemenië en de Verenigde Staten acte de présence. Nederland vaardigt Minister van Defensie Eimert van Middelkoop af.

Canada heeft sinds het begin van haar deelname aan de International Security Assistance Force (ISAF) al 53 militairen verloren bij gevechten; de laatste 2 kwamen gisteren om het leven. Het land klaagt dat het naar verhouding buitensporig veel gevechten moet leveren in het zuiden van Afghanistan. Ook andere landen van ISAF zouden meer strijd moeten leveren.

Terug naar Boven

 

WOENSDAG 11 APRIL

KRO-docudrama 'Uruzgan Kamp Holland'

Vanavond zendt de KRO het eerste van 6 delen uit van de real life soap Uruzgan Kamp Holland (Nederland 2, vanaf 20.50 uur). In de docuserie worden 6 militairen gevolgd naar Kamp Holland in Tarin Kowt. Het programma geeft een uitzonderlijk kijkje in het ‘gewone leven’ van het zestal in Uruzgan.

De camera’s registreren wat het met de militairen doet om maandenlang dag en nacht alleen met collega’s op te trekken en verstoken te zijn van een persoonlijk sociaal netwerk. Maar ook het thuisfront wordt in de serie uitgebreid gevolgd: vóór, tijdens en na de uitzending.

Programmamakers Kolijn van Beurden en Henk Harding van het productiebedrijf Pro Camjo (camerajournalist) laten zien hoe de 6 militairen de missie ervaren. De camjo-techniek bestaat eruit dat met de videocamera aan verslaggeving wordt gedaan, waarbij de journalist ook camerawerk, geluid en montage voor zijn rekening neemt.

Terug naar Boven

"Onbeperkt en gratis alcohol op Kreta"

Uit onderzoek van het Algemeen Dagblad-verslaggevers Annelieke Dijkstra en Maaike Ruepert blijkt dat Defensie uit Uruzgan terugkerende Nederlandse militairen die voor een debriefing op Kreta verblijven ’s avonds gratis en onbeperkt alcohol drinken. De twee verslaggevers begaven zich anoniem onder de militairen. Militairen op Kreta zijn meerdere keren op de vuist gegaan, onderling of met Grieken, en hebben vernielingen aangericht. Ook worden de militairen zelf aangevallen door Grieken die géén NAVO-militairen op het eiland dulden.

De Koninklijke Landmacht organiseert de periode van ontstressing om de overgang van oorlogsgebied naar de thuissituatie soepeler te laten verlopen, zodat zij “niet bij moeder de vrouw losgaan”. Veel militairen zitten in Griekenland nog vol spanning en mogen voor het eerst in 4 maanden weer alcohol drinken.

Sinds de Nederlandse troepen die uit Uruzgan komen, in groepen van ± 100 twee dagen mogen uitwaaien op Kreta, zijn vechtpartijen met elkaar en de lokale bevolking geen uitzondering.

In het luxe vijfsterrenhotel Perle Spa in Chania, waar zij 2 nachten slapen, hebben de militairen overdag debriefingsgesprekken om de ergste stress en emoties kwijt te raken. Daarbij zijn een maatschappelijk hulpverlener en een veteraan aanwezig. Vanaf 20.00 uur mogen zij onbeperkt en gratis drinken. De meesten vertrekken uiteindelijk met taxi’s naar de stad waar ze in de kroegen verder drinken.

Terug naar Boven

Geld voor wederopbouw mogelijk bij Taliban

Volgens de commandant van de Task Force Uruzgan (TFU), kolonel Hans van Griensven, komt Nederlands geld voor de wederopbouw van Uruzgan mogelijk terecht bij de Taliban. “Dat risico zit erin”, zegt hij deze week in Elsevier. Het Provincial ReconstructionTeam (PRT) van de TFU in de Afghaanse provincie verleent financiële steun aan ontwikkelingsprojecten. Op deze manier willen de Nederlanders de hearts & minds van de lokale bevolking winnen.

In de regel betreft het projecten in gebieden waar Nederlandse militairen actief zijn, maar ook de dorpsoudsten uit zones die onder controle staan van de Taliban kunnen een beroep doen op de Nederlandse fondsen.

De Nederlandse militairen spreken dan van “onder de radar projecten”: proberen invloed aan te wenden in gebieden die nog vijandig gezind zijn. Dorpsoudsten die geld krijgen van de Nederlanders kunnen rekenen op strafmaatregelen van de Taliban. Daarom zijn de “onder de radar projecten” met grote geheimzinnigheid omgeven. Strikte controle is onmogelijk. Vanwege de dominante positie van de Taliban vertonen de militairen zich ook overdag niet in deze zones. Vanwege het positieve effect van deze projecten aanvaardt kolonel Van Griensven het risico dat Nederland feitelijk de vijand financiert.

Terug naar Boven

 

DINSDAG 10 APRIL

Kortenhorst: "Sergeants blinken uit"

Volgens het Tweede Kamerlid Roland Kortenhorst (CDA), die enkele dagen geleden in Assen als oudste Nederlander ooit zijn diploma ‘soldaat’ behaalde, is de Algemene Militaire Opleiding (AMO), die elke aankomende soldaat volgt voordat hij tot de Koninklijke Landmacht toetreedt, een uitstekend instrument om probleemjongeren op het rechte pad te krijgen.

Volgens Kortenhorst is de vormende werking van de fysieke training en de bijkomende geestelijke beproevingen zo groot, dat ontspoorde jeugdigen er enorme baat bij kunnen hebben. Defensie zou met deze opleiding een bredere rol kunnen spelen dan louter het opleiden van soldaten. Volgens de parlementariër zijn probleemjongeren ná een dergelijke training géén probleemjongeren meer.

De 48-jarige Kortenhorst volgde de 3 weken militaire opleiding voor de Nationale Reserve om te ondervinden wat er in de aspirant-soldaten omgaat: “Kamerleden spreken de generaals wel, maar als Defensiewoordvoerder wil ik ook weten wat de gewone soldaten in het veld tegenkomen.” Inmiddels is Roland Kortenhorst ingedeeld bij 10 NATRES-bataljon, Bravo Compagnie, 4de peloton.

De sergeants van de Koninklijke Landmacht blinken volgens Kortenhorst uit in het bijbrengen van normen en waarden en onderling respect: “Binnen luttele weken is iedereen ervan doordrongen dat je het samen moet rooien. Er ontstaat een enorme saamhorigheid, mensen trekken elkaar door de zwaarste momenten heen. Je ziet allen socialer en rustiger worden. Die opleiding zou van grote waarde kunnen zijn voor de samenleving.”

Terug naar Boven

War Child: 1 op de 10 militairen is kindsoldaat

Uit een rapport dat War Child-ambassadeur Marco Borsato vandaag in het Haagse Nieuwspoort heeft aangeboden aan de Minister van Ontwikkelingssamenwerking Bert Koenders, blijkt dat één op de 10 militairen in een gewapend conflict een kind is. De komende 1½ jaar zal War Child via gerichte acties aandacht vragen voor de situatie van (voormalig) kindsoldaten.

Het rapport 'Kindsoldaten, de schaduw van hun bestaan' verheldert de situatie van kindsoldaten. Bovendien worden aanbevelingen gedaan om de situatie te verbeteren. Het rapport richt zich in het bijzonder op Colombia, waar jaarlijks 14.000 kindsoldaten worden ingezet in een burgeroorlog die al ruim 40 jaar woedt.

Wereldwijd worden 300.000 kinderen ingelijfd als kindsoldaat, om te doden, spioneren, verkennen, landmijnen te leggen, op wacht te staan of seksuele handelingen te verrichten.

Terug naar Boven

 

ZONDAG 8 APRIL

6 Canadese militairen gedood in Kandahar

Vandaag zijn bij een ontploffing van een improvised explosive device (IED) ± 75 km ten westen van Kandahar-Stad 6 Canadese militairen om het leven gekomen en 2 gewond geraakt.

Het incident gebeurde rond 13.30 uur locale tijd. De IED detoneerde vlakbij het LAV-III pantserwielvoertuig waarin de militairen zich verplaatsten in de omgeving van de provinciegrens van Kandahar en Helmand.

De militairen van het 2de bataljon van The Royal Canadian Regiment Battle Group waren bezig met een operatie in het kader van Operation Achilles van de International Security Assistance Force (ISAF).

Terug naar Boven

 

ZATERDAG 7 APRIL

AMV’er Robert Donkers slachtoffer ongeval

De sergeant die gisteren bij een ongeval in Uruzgan om het leven is gekomen, is de 33-jarige sergeant der eerste klasse Robert Donkers. Vanaf september 2006 maakte Donkers als Algemeen Militair Verpleegkundige (AMV'er) deel uit van 42 Pantserinfanteriebataljon Regiment Limburgse Jagers. Met de B-Compagnie was hij, vanaf begin maart jl., actief in Uruzgan.

Robert was een echte gangmaker binnen de compagnie. Daarnaast was hij een zeer gewaardeerde collega die zijn vak op een uitstekende wijze verstond. Hierin was hij een voorbeeld voor zijn collega's. Robert was getrouwd met Myra en woonde in Kerkrade. Om uw deelneming te betuigen aan de nabestaanden van sergeant der eerste klasse Robert Donkers is op de website van het Ministerie van Defensie een condoleanceregister geopend.

Terug naar Boven

 

VRIJDAG 6 APRIL

"Nederlanders mijden het gevecht in Uruzgan"

De Amerikaanse krant The New York Times schrijft vandaag in de reportage ‘Dutch Soldiers Stress Restraint in Afghanistan’ dat de Nederlandse troepen in Uruzgan het gevecht mijden. “We jagen niet op de Taliban”, zegt kolonel Hans van Griensven, commandant van de Task Force Uruzgan, “We zijn hier om ze irrelevant te maken.”

Over het Nederlandse optreden schrijft de krant: “Its counterinsurgency tactics emphasize efforts to improve Afghan living conditions and self-governance, rather than hunting the Taliban’s fighters. Bloodshed is out. Reconstruction, mentoring and diplomacy are in.”("Haar counter-insurgency tactiek benadrukt eerder de inspanningen om de Afghaanse levensomstandigheden en zelfbestuur te verbeteren, dan de jacht op de Taliban-strijders. Bloedvergieten is uit. Wederopbouw, advies geven en diplomatie zijn in.”)

Amerikaanse militairen voelen zich soms ongemakkelijk bij de ‘Dutch approach’: zij vrezen dat als de Taliban in Uruzgan niet onder militaire druk staat, de provincie als vrijhaven wordt gebruikt en de opstand overslaat naar andere provincies.

Verslaggever Christopher John Chivers – die gisteren nota bene samen met fotograaf Tyler Hicks aanwezig was bij een T.I.C. tussen Taliban en Nederlanders – stelt vast dat Nederlanders vooral de veiliger gebieden opzoeken en het gevecht met opstandelingen zoveel mogelijk uit de weg gaan. De methode heeft volgens de krant geleid tot daadwerkelijke wederopbouw en respect van de lokale bevolking.

Maar een Afghaan die werkt als vertaler voor de Nederlanders zegt anoniem in de krant dat de Nederlanders in zijn ogen te passief zijn: “De Nederlanders rennen naar hun voertuigen als de strijd begint. Ze zeggen dan: we komen hier om vrede te brengen, niet om te vechten.” The New York Times tekent overigens aan dat Nederlandse Special Forces wel degelijk strijd leveren met de Taliban.

Terug naar Boven

Sergeant komt om het leven in Uruzgan

Bij een ongeval met een Patria-pantserwielvoertuig in Uruzgan is een 33-jarige sergeant der eerste klasse van de Koninklijke Landmacht om het leven gekomen. Het ongeluk gebeurde om 12.30 uur lokale tijd op ± 3½ km noordoostelijk van Kamp Holland in Tarin Kowt, de hoofdstad van Uruzgan.

De andere inzittenden bleven ongedeerd.

De onderofficier, die sinds half maart in Uruzgan zat, w as gelegerd op de Generaal-majoor De Ruyter van Steveninckkazerne in Oirschot. Het voertuig waarin de militairen zaten kantelde nadat het over een stuk verzakte weg had gereden. Het slachtoffer kwam onder het voertuig terecht en overleed uiteindelijk in het hospitaal te Tarin Kowt.

De Koninklijke Marechaussee is een onderzoek begonnen naar de toedracht van het ongeval.

Terug naar Boven

GMNL: op uitzending ondanks negatief advies

In het ontbijtprogramma Goedemorgen Nederland heeft presentator Sven Kockelmann een militair te gast die, ondanks psychologische problemen, toch werd uitgezonden. Het is oud-sergeant Sander Creteer van de Koninklijke Luchtmacht, die werkzaam was op een Chinook CH-47D transporthelikopter. Creteer werd 7 maal uitgezonden – Bosnië, Eritrea, 3 maal Irak en 2 maal Afghanistan – maar de laatste keer werd hem teveel. Op 27 juli 2005 zag hij collega’s in het zuiden van Afghanistan verongelukken, en hoewel alle inzittenden met de schrik vrijkwamen was het op dat moment “tot zover en voor mij gaat het even niet meer verder”.

Teruggestuurd naar Nederland hield de hulp hier volgens Creteer op, maar hij was niet meer in staat om op uitzending te gaan. De hoge uitzenddruk betekende geen andere mogelijkheid meer dan ontslag te nemen. De adviezen van psychologen werden volgens Creteer niet opgevolgd: hij moest toch opnieuw op uitzending. De uitzenddruk betreft niet alleen de helikoptersquadrons, ook relatief schaars personeel als genisten, medisch personeel en Special Forces.

In de uitzending wordt aangegeven hoe moeilijk het is voor militairen in actieve dienst die lijden aan het posttraumatisch stressyndroom om daarover te praten. Volgens voorzitter Jan Kleian van de Algemeen Christelijke Organisatie van Militairen (ACOM), die Creteer steunt, “wordt het echt vervelend” als een dienstbevel wordt geweigerd om op uitzending te gaan.

In Goede Morgen Nederland reageert Tweede Kamerlid Angelien Eijsink (PvdA) – die de verantwoordelijke Staatssecretaris van Defensie om opheldering zal vragen over het aantal oefenuren van Chinook-piloten én over goede opvang na een missie. Ook generaal-majoor Ton van Ede, plaatsvervangend hoofddirecteur Personeel van het Ministerie van Defensie, gaat in op de kwestie: hij geeft aan dat een team van specialisten (Sociaal Medisch Team, SMT) de commandant adviseert en dat advies is leidend. Het uitgangspunt is dat militairen die vanwege bijzondere reden niet op uitzending kunnen, ook niet gaan.

Terug naar Boven

 

DONDERDAG 5 APRIL

Nederlander gewond in Uruzgan

Een Nederlandse militair van 42 Pantserinfanteriebataljon Regiment Limburgse Jagers is vandaag aan zijn bovenlichaam gewond geraakt door munitiedelen die werden uitgeworpen door het Oerlikon 25 mm-snelvuurkanon waar hij naast stond. Zijn eenheid steunde vanaf de vooruitgeschoven post Poentjak een patrouille die ruim één km verderop in een hinderlaag was gereden. De militair is per helikopter overgebracht naar het hospitaal in Tarin Kowt.

Het vuurgevecht vond plaats in de buurt van het oord Sorkh Morghab, noordelijk van Tarin Kowt. Een groep met onder meer open terreinwagens werd van meerdere kanten beschoten met kleinkaliberwapens en raketgranaten.

De gewonde wordt vooralsnog niet gerepat naar Nederland. De beschoten patrouille keerde, inclusief twee journalisten van The New York Times, na een vuurgevecht van een uur weer terug op Poentjak.

Terug naar Boven

Duitsers ruimden Nederlandse mijnenvelden

Het VPRO-televisieprogramma Andere Tijden (Nederland 2, 21.25 uur) laat zien dat Nederland kort na de Tweede Wereldoorlog via een truc honderden Duitse krijgsgevangenen aan het werk heeft gezet om landmijnen te ruimen. Tenminste 210 Duitsers kwamen hierbij om het leven.

Volgens het internationale oorlogsrecht mogen krijgsgevangenen niet worden gebruikt voor het ruimen van landmijnen. Doordat Nederland de Duitsers “ontwapende vijandelijke militairen” noemde, vielen zij echter niet onder de Conventie van Genève waarin dat recht is vastgelegd. Nederland nam zijn toevlucht tot de Duitse gevangenen omdat er te veel Nederlanders het leven lieten bij het ruimen, minimaal 50.

De militair historicus dr. Jan Schulten noemt de truc in het programma “boerenbedrog”. Het probleem van de landmijnen was overigens verspreid over 5.500 mijnenvelden: er lagen naar schatting 1,8 miljoen projectielen. Van de meeste was bekend waar zij lagen omdat er Duitse stafkaarten waren waarop de velden stonden.

Terug naar Boven

 

WOENSDAG 4 APRIL

Oud-commando vrijgelaten in Nigeria

In Nigeria is Arjan Meliesie, hoofd beveiliging van de firma Julius Berger Nigeria PLC – een tak van het Duitse concern B ilfinger Berger – vrijgelaten. De oud-commando Meliesie werd op 23 maart jl. in het zuiden van Nigeria door rebellen gekidnapt. De Nederlander is kilo's afgevallen, maar zegt dat hij goed is behandeld.

Ondanks zijn ontvoering wil Meliesie in Nigeria blijven wonen en werken: “Dit is een land vol avontuur en risico's, dat weet je van te voren. Als je daar niet tegen kunt, moet je in Nederland blijven.” Het is onbekend of er losgeld voor zijn vrijlating is betaald.

Meliesie wordt, samen met andere oud-commando’s als Erwin van der Mast en Johan Tilder, genoemd in het eind 2006 verschenen boek Onder vreemde vlag van Rende van de Kamp.

Terug naar Boven

Nieuwe gedragscode naar Tweede Kamer

Vandaag heeft Staatssecretaris van Defensie Cees van der Knaap de aangepaste en definitieve versie van de gedragscode voor militairen naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De gedragscode die nu is gepubliceerd is een aanpassing van de oorspronkelijk tekst uit januari, waarop Defensiepersoneel commentaar kon geven en bestaat uit 5 pijlers:

1. Ik maak deel uit van een professionele organisatie.

Ik houd mijn kennis en vaardigheden, zowel vakinhoudelijk als sociaal, op het vereiste peil. Daardoor kan ik, ook onder moeilijke omstandigheden, mijn taken goed uitvoeren.

2. Ik ben lid van een team met een gemeenschappelijke taak.

Ik werk samen met collega’s en ben mede verantwoordelijk voor hen en het team. Ik spreek anderen aan op hun gedrag en accepteer dat anderen mij op mijn gedrag aanspreken.

3. Ik ben mij bewust van mijn verantwoordelijkheid.

Ik schaad de belangen van Defensie niet en geef in houding, voorkomen en gedrag het goede voorbeeld. Ik ga verantwoord om met defensiemiddelen en gebruik deze zorgvuldig en rechtmatig.

4. Ik ben integer en behandel iedereen met respect.

Ik accepteer geen ongewenst gedrag zoals discriminatie, (seksuele) intimidatie en pesten, niet ten aanzien van mijzelf of anderen. Ik houd mij aan de geldende wetten en regels en misbruik mijn macht of positie niet.

5. Ik zorg voor een veilige werkomgeving.

Ik voel mij verantwoordelijk voor de veiligheid van anderen en mijzelf. Dit geldt voor alle vormen van veiligheid, zoals operationele veiligheid, informatieveiligheid en veilige arbeidsomstandigheden. Ik laat mij niet in met drugs. Alcohol mag nooit invloed hebben op mijn functioneren.

Terug naar Boven

Nog 2 soorten clustermunitie in Nederland

Uit een brief van Minister van Defensie Eimert van Middelkoop in antwoord op de op 26 maart jl. schriftelijk ingediende vragen van de PvdA, SP, GroenLinks en de ChristenUnie blijkt dat de Nederlandse krijgsmacht blijft beschikken over twee typen clustermunitie: de ongeleide raket M-261 voor de Apache AH-64D gevechtshelikopter én de CBU-87 vliegtuigbom tegen gronddoelen voor gebruik door de F-16 .

Andere typen die Nederland heeft, zijn reeds buiten gebruik gesteld of worden nog vernietigd. Zo wordt met de uitfasering van het artilleriekanon M-109 ook de voorraad van de Dual Purpose Improved Conventional Munition (DPICM) M483 – een 155 mm houwitsergranaat – vernietigd.

Defensie vindt het gebruik van de twee overgebleven typen clustermunitie in bepaalde omstandigheden en na zeer zorgvuldige afweging verantwoord en streeft naar verdere technische verbetering.”

Clustermunitie is controversieel, omdat daarmee een groot aantal kleinere bommen wordt verspreid die niet allen direct exploderen. Daardoor maken zij later vaak onschuldige slachtoffers. Clustermunitie wordt door Defensie niet gebruikt in gebieden waar burgers in de buurt zijn, zoals heden in Uruzgan. De laatste keer dat de Nederlandse krijgsmacht clustermunitie heeft gebruikt was in 1999 tijdens de operatie Allied Force in Kosovo.

Terug naar Boven

Denkcafé over filosofie op het slagveld

In Rotterdam organiseert het podium voor cultuur, kunst en debat Arminius vanaf 20.00 uur in het kader van de maand van de filosofie het gratis toegankelijke Rotterdams Denkcafé. In samenwerking met de Nederlandse Defensie Academie onderzoekt het Rotterdams Denkcafé de relatie tussen beest en rede. Wanneer, onder welke omstandigheden, breekt het beest los? Hoe is het te beteugelen? Wat zijn de ervaringen in het krijgsgebeuren? En wat doet filosofie op het slagveld? Hoe kijken klassiekers als Sun Tzu en Von Clausewitz daar tegen aan?

Hierover spreekt Peter Olsthoorn, als filosoof en historicus verbonden aan de Nederlandse Defensie Academie. Na een uiteenzetting en een interview is er gelegenheid tot discussie met het publiek.

Arminius is gevestigd aan het Museumpark 3, 3015 CB Rotterdam.

Terug naar Boven

 

DINSDAG 3 APRIL

Oud-BLS Couzy: onderzoek Irak toestaan

Hans Couzy, van 1992 tot 1996 Bevelhebber der Landstrijdkrachten (BLS) en huidig voorzitter van de Federatie van Nederlandse Officieren (FVNO), zegt deze week in het weekblad Vrij Nederland dat hij het onbestaanbaar vindt dat premier Balkenende nog steeds het onderzoek naar de besluitvorming over Irak blokkeert: “Ik begrijp wel dat hij bang is voor gezichtsverlies. Maar hij kan de waarheid niet blijven tegenhouden. Er móét een onderzoek komen naar Irak.” Hij benadrukt dat dit vooral zou moeten gelden voor Balkenende “omdat hij zich vier jaar lang heeft gepresenteerd als de man van normen en waarden. In moreel opzicht is hij het verplicht en in democratisch opzicht”.

Volgens Couzy is het kabinet-Balkenende indertijd “braaf achter Amerika aangehobbeld door de inval in Irak te steunen terwijl er geen overtuigende bewijzen waren voor de aanwezigheid van massavernietigingswapens. Ten opzichte van de Kamer heeft het kabinet 'op zijn minst een belangrijk deel van de waarheid verzwegen.”

Op 31 maart jl. sprak generaal b.d. Couzy in NOVA over de “afdekcultuur” bij Defensie, die doorbroken moet worden. In Vrij Nederland zegt hij: “De politiek mag openheid van de krijgsmacht verwachten. Maar de politiek moet zelf ook open durven zijn.”

Terug naar Boven

Van Middelkoop: ruimte voor verlenging missie

In het aprilnummer van het christelijke opiniemaandblad CV-Koers claimt Minister van Defensie Eimert van Middelkoop alvast ruimte voor een kabinetsbesluit om ook ná augustus 2008 met troepen aanwezig te blijven in Uruzgan. In CV-Koers geeft de bewindsman aan dat het afwachten is wat de inhoud van het kabinetsbesluit zal zijn, maar hij claimt nadrukkelijk ruimte voor een besluit om de missie - tegen toezeggingen van het vorige kabinet in - tóch te verlengen.

Van Middelkoop: “Henk Kamp, mijn voorganger, kon gewoon zeggen: het is over en uit in de zomer van 2008. En dat is vooralsnog de eerste optie. Maar met het voortschrijden van de tijd ontkom ik er niet aan om erover na te denken, want er is forse internationale druk van troepen leverende landen die ons er graag bij willen hebben en houden […] Het is heel wel mogelijk dat we als kabinet zeggen: “We blijven bij het besluit om te vertrekken.” Maar andere opties zijn ook mogelijk.”

Het zal lastig zijn om landen te vinden die de Nederlandse missie in Uruzgan willen overnemen. Wat dat betreft dringt zich een vergelijking op met 'Srebrenica'. Van Middelkoop, die voorzitter was van de commissie die de parlementaire enquête over de val van Srebrenica voorbereidde, weet als geen ander wat er mis kan gaan bij vredesmissies en het vinden van opvolgers.

Van Middelkoop benadrukt echter dat Nederland zich niet moet laten 'gijzelen' door 'Srebrenica', als het gaat om het vinden van landen die de Nederlandse missie in Uruzgan willen overnemen: “Ik heb in toenemende mate een intellectuele en politieke weerzin ontwikkeld tegen historische voorbeelden. Ze zetten je klem waar het niet nodig is. Dat geldt in het bijzonder voor Srebrenica."

Terug naar Boven

 

MAANDAG 2 APRIL

Rice aan Verhagen: verlenging missie Uruzgan

Vandaag heeft Minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen tijdens zijn bezoek aan de Verenigde Staten gesproken met zijn Amerikaanse ambtsgenoot Condaleezza Rice. Rice, die haar waardering uitsprak voor het Nederlandse werk in Afghanistan, heeft in het gesprek verwoord dat Nederland ook ná de zomer van 2008 in Uruzgan zal blijven.

Eerder had de NAVO al laten doorschemeren een verlenging te willen. In de zomer zal het kabinet daarover een besluit nemen, hoewel de regeringspartijen CDA, PvdA en ChristenUnie nog tijdens de kabinetsformatie een soort herenakkoord hebben gesloten over de militaire missie in de Afghaanse provincie. In principe willen de drie partijen verlengen, maar wel graag met meer ondersteuning van NAVO-bondgenoten.

Terug naar Boven

Bij de NCRV: 'Tim, geschikt voor het front'

In NCRV’s Dokument vanavond om 22.50 uur op Nederland 2 de documentaire ‘Tim, geschikt voor het front’ van Claudia Tellegen.

De 18-jarige Tim uit het Noord-Hollandse Heemskerk kiest voor een leven als militair bij de Koninklijke Landmacht. Omdat zijn leven eigenlijk alleen draaide om werken bij Corus (Hoogovens), thuis met vrienden op de bank hangen, roken en computeren, is hij bij de Koninklijke Landmacht gaan werken. Hij volgt de Algemene Militaire Opleiding (AMO) volgt in Ermelo, terwijl zijn 2 jaar oudere broer is uitgezonden naar Afghanistan. De brieven die zijn broer aan Tim en zijn ouders stuurt, liegen er niet om. Ze schrikken Tim niet af, integendeel, ze maken hem nog nieuwsgieriger. Hij kan niet wachten totdat hij ook op uitzending mag.

Defensie streeft naar een verjonging van haar personeel met werknemers die gemiddeld 4 jaar bij de krijgsmacht blijven. Het gaat om ± 60% van het totale personeelsbestand. Sinds 2005 heeft Defensie jaarlijks ± 7.000 jonge mannen en vrouwen nodig voor militaire operaties in het buitenland, intussen haar core business.

Terug naar Boven

 

ZONDAG 1 APRIL

Britten betreuren doden Falklandoorlog

De Britse regering betreurt nog steeds de doden die tijdens de Falklandoorlog aan beide zijden vielen. Dat heeft de Britse Foreign Secretary (Minister van Buitenlandse Zaken) Margaret Beckett vandaag in een verklaring gezegd. De verklaring vervolgt: “Het Verenigd Koninkrijk blijft streven naar een opbouwende relatie met Argentinië én naar praktische samenwerking, zowel in het zuiden van de Atlantische Oceaan als op het gebied van internationale samenwerking.”

Het is morgen precies 25 jaar geleden dat de oorlog tussen Groot-Brittannië en Argentinië over de Falklandeilanden uitbrak. Tijdens de 74 dagen durende oorlog kwamen ruim 900 mensen om het leven: 255 Britse militairen, 655 Argentijnen en 3 eilandbewoners. Argentinië gaf zich op 14 juni 1982 over.

De Falklands (Malvinas, volgens de Argentijnen) zijn nog steeds een bron van spanningen tussen beide landen. De Argentijnse president Nestor Kirchner heeft de hulp van de Verenigde Naties ingeroepen om nieuw overleg over soevereiniteit van de eilanden, die sinds 1833 in Brits bezit zijn, op te starten.

Terug naar Boven

'Vroege Vogels' vanuit ASK 't Harde

Het VARA-programma Vroege Vogels (Radio 1, 08.00 – 10.00 uur) komt vandaag live vanaf een onverwachte locatie, het Artillerie Schiet Kamp (ASK) in ‘t Harde. Het Ministerie van Defensie zorgt goed voor flora en fauna. Er zijn zelfs heel wat gebieden die blij mogen zijn dat ze door Defensie worden beheerd. Al was het alleen maar omdat die daardoor niet in aanmerking komen voor woningbouw óf voor intensieve recreatie. Toch komt de natuur op een aantal van deze terreinen letterlijk onder vuur, want het Ministerie van Defensie doet in totaal 53 militaire oefenterreinen in de verkoop, met een totale omvang van 21 km².

Vroege Vogels, gepresenteerd door Andrea van Pol en Menno Bentveld, vraagt zich af wat er met de natuur in die gebieden zal gebeuren? Wint de natuur, of moeten er woningen en recreatie komen om de kosten van het beheer te drukken?

Gasten in het programma zijn onder andere Jan Fledderus, directeur Dienst Vastgoed Defensie, Frans Bourgonje, Hoofd Terreintechniek van Defensie en Rense Haveman, vegetatie-ecoloog bij Defensie.

Terug naar Boven