LANDMACHTDAGEN 2006
Terug naar de homepage
 

Op én in de directe omgeving van de Johannes Postkazerne in Havelte, in de gemeente Westerveld (Drenthe) - thuisbasis van 43 Gemechaniseerde Brigade - hebben op 13 en 14 mei 2006 de Landmachtdagen 2006 plaatsgevonden.

Op deze pagina vindt u een foto-impressie die gemaakt is tijdens deze dagen.

Officiële poster van de Landmachtdagen 2006.

 

Aladin, radiografisch bestuurbaar verkenningsvliegtuigje met een actieradius van ± 5 km en een vliegduur van ± 30 minuten. De Duitsers hebben er in Afghanistan al mee gewerkt.

 

Pantserwielvoertuig Boxer, één van de gegadigden voor de vervanging van de YPR-765.

 

De Bozena-4 MMCS (Mini Mine Clearing System) is een licht mechanisch mijnbestrijdingssysteem dat tot op een afstand van 2.000 meter zijn werk kan doen. Het voertuig kan minimaal 520 vierkante meter per uur ontmijnen. Het ruimen van de mijnen vindt plaats door middel van een ronddraaiende vlegel aan de voorkant en is op afstand te bedienen. Op een draaiende as zijn kettingen aangebracht, die het maaiveld vóór het voertuig omploegen en de daar liggende mijnen tot explosie brengen. Het Slowaakse systeem is afgekeken van de Britse krijgsmacht.

Drie van dergelijke mijnbestrijdingssystemen zijn als eerste ingestroomd bij 111 Pantsergeniecompagnie.

In de periode 1944-1945 was 79th (Specialised) Armoured Division, gecommandeerd door generaal-majoor Sir Percy Hobart, de enige Britse eenheid die Sherman-tanks had uitgerust met eenzelfde vlegelconstructie. De Royal Engineers maakten gebruik van de Sherman Crab, één van ‘Hobart’s Funnies’, de ongewoon gemodificeerde pantservoertuigen van deze Britse pantserdivisie.

De Sherman Crab.

 

Entree tot de in detail nagemaakte compound op het oefenterrein achter de Johannes Postkazerne.

 

De Zweedse Hägglunds CV9035 Mark III, in urban warfare-camouflage (voor Optreden in Verstedelijkte Gebieden) én uitgerust met een 35 millimeter Bushmaster III-kanon waarmee doelen tot op 2.000 meter kunnen worden uitgeschakeld.

 

EOD-pak ('lichte bommenpak') met een maximumgewicht van 70 kg. Een beschermingspak voor het betreden van een mijnenveld.

 

Fennek verkennings- en bewapeningsvoertuig.

 

Fuchs Hummel-stoorvoertuig: stoort vijandelijke radio-uitzendingen in het Very High Frequency-bereik (VFH oftewel FM) in een hoek van ± 45 graden recht vooruit. De stoorzender stoort alleen in voorwaartse richting, d.w.z. stilstaand of in slagorde voorwaarts verplaatsend. Feitelijk werkt de hele batterij antennes als één antenne. De bijnaam "Hummel" komt van het Duitse woord voor "hommel", naamgever van het typisch buzzende geluid dat de stoorzender produceert.

 

Ook een Fuchs, maar dan een Fuchs-peilvoertuig met telescopische rondomantenne. Deze Fuchs, die overigens géén bijnaam heeft, peilt vijandelijke radio-uitzendingen in zowel High Frequency (HF oftwel AM) als VHF-bereik.

 

An Englishman gone astray with a teapot in the environment of a First World War re-enactment medical treatment facility...or, perhaps, the person concerned is someone well-known inside the Royal Netherlands Army Medical Services?

 

Geniebrug

 

Gepimpte Mercedes-Benz van de Luchtmobiele Brigade.

 

Panzerhaubitze 2000, één van de twee die te zien is op de Landmachtdagen.

 

Slaughboot, een vaartuig waar een vaarbewijs voor benodigd is, onder andere in gebruik bij genie, Korps Commandotroepen en LO / Sport.

 

Mijnresistente spider-boots, een voetbeschermingssysteem voor de explosievenverkenner dat bij Counter Mines Operations bescherming biedt tegen de blastwerking van mijnen. Deze 'schoenen' kunnen in de praktijk zowel een genist als een Combat Life Saver (CLS'er) beschermen.

 

YP-408 uit de periode van de United Nations Interim Force in Lebanon (UNIFIL).

 

Zeskanten platen leggen met een MAN vrachtauto-wegenmattenlegger MLC-70.