LANDMACHTDAGEN 2009
Terug naar de homepage
 

Landmachtdagen 6 & 7 juni 2009 Amersfoort. Ontdek de kracht van ons team!

Op de Bernhardkazerne te Amersfoort en het daarnaast gelegen oefenterrein de Vlasakkers vinden op zaterdag 6 en zondag 7 juni 2009 de Landmachtdagen plaats.

Op vrijdag 5 juni wordt het terrein opengesteld voor alle werknemers van het Commando Landstrijdkrachten en hun familie én voor speciale doelgroepen zoals scholieren en reservisten. De veteranendag van het CLAS is dit jaar losgekoppeld van de Landmachtdagen en is op zaterdag 16 mei gehouden in Zwolle. Hiervoor werden de veteranen van de inzet in Nederlands-Indië, Korea en Nieuw-Guinea uitgenodigd. Ruim 7.000 oud-strijders waren hierbij aanwezig.

Hét jaarlijkse landmachtevenement kent een beproefde succesformule van static shows, demonstraties en veel activiteiten waarbij bezoekers de handen zelf uit de mouwen kunnen steken, worden toegepast.

Op deze pagina vindt u hiervan een foto-impressie.

Landmachtdagen 2009

Terug naar Boven

Flora en fauna hinderen Defensie

Flora en fauna hinderen Defensie

Begin maart 2009 werd bekend dat Defensie 155 DAF-vrachtwagens van het type DAF YA-4440 – viertonners – die op Kamp Soesterberg staan, niet kan verkopen, omdat onder de vrachtwagens beschermde varensoorten groeien.

Het gaat om de blaas-, steenbreek- en tongvaren. Vooral de eerste schijnt vrij schaars te zijn, schrijft Staatssecretaris van Defensie Jack de Vries op zijn Defensieweblog ‘Dit land is gek!’.

De Vries vindt het “van de zotte” dat de vrachtwagens zonder ontheffing niet kunnen worden verplaatst en verkocht en dat het ministerie inkomsten misloopt: “Als Defensie kunnen wij een goede bijdrage leveren aan natuur en milieu, maar het moet niet te gek worden." Ook kan hierdoor ruim 23.100 vierkante meter grond op de basis niet meer worden gebruikt als parkeerplaats.

Het verplaatsen van de vrachtwagens is een overtreding van de Flora- en Faunawet en heeft bestuurlijke en mogelijk strafrechtelijke gevolgen, heeft het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit aan Defensie laten weten.

In zijn weblog geeft de bewindsman aan dat het onderwerp ook aan de orde kwam bij de presentatie van de Duurzaamheidsnota op 26 februari jl. De Vries sluit zijn weblog als volgt af: “Dit geeft precies het dilemma aan tussen duurzaamheid en Defensie. We kunnen en willen een belangrijke bijdrage leveren aan natuurbeheer en milieuzorg, alleen het moet wel in goed evenwicht kunnen blijven gaan met onze operationele taken. We hebben een opdracht voor de natuur te zorgen als kabinet, maar evenzeer voor de veiligheid van dit land.”

De Staatssecretaris van Defensie geeft ook aan dat de Open Dagen van de Koninklijke Landmacht mogelijk in de problemen komen omdat op het militair oefenterrein de Vlasakkers bij de Bernhardkazerne in Amersfoort een zandhagedis is waargenomen. Deze zou volgens natuurliefhebbers verstoord kunnen worden door de bezoekers. De Open Dagen vinden plaats op zaterdag 6 en zondag 7 juni 2009 op de Bernhardkazerne te Amersfoort en het daarnaast gelegen oefenterrein de Vlasakkers.

De varens – blaasvaren (Cystopteris fragilis), steenbreekvaren (Asplenium trichomanes) en tongvaren (Asplenium scolopendrium) – zijn als inheemse plantensoorten sinds 1991 beschermd zijn door de Flora- en Faunawet.

Terug naar Boven

Zandhagedis verplaatst voor Landmachtdagen

Staatssecretaris van Defensie Jack de Vries krijgt van het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij een ontheffing zodat het grootste publieksevenement van de landmacht – de Landmachtdagen 2009 – gewoon kunnen doorgaan.

Een ecoloog heeft op 25 mei 2009 alle gevangen exemplaren van de zandhagedis (Lacerta agilis) verplaatst naar een andere, niet voor publiek toegankelijke plek op het Defensieoefenterrein De Vlasakkers.

Een deel van het oefenterrein zal op 6 en 7 juni a.s. worden gebruikt tijdens de Landmachtdagen 2009. Zonder maatregelen zou volgens natuurliefhebbers de leefomgeving van de hagedissen worden verstoord.

Na afloop van de Landmachtdagen worden de 16 tot 20 centimeter lange beestjes niet terug verplaatst. De hagedissen zullen zich zeer waarschijnlijk vanzelf weer op de nu ontruimde plek vestigen.

Terug naar Boven

 

Foto-impressie

' Tot de tanden gewapende' Fennek

Terug naar Boven

Gele Rijders in ceremonieel tenue

Terug naar Boven

Pop van het Grondgebonden Verkenningseskadron.

Terug naar Boven

Good old times?

Terug naar Boven

Zendmast.

Terug naar Boven

Officier van de Geneeskundige Dienst uit vervlogen tijden.

Terug naar Boven

Stiekem sterk worden voor de jongste jeugd onder leiding van een wachtmeester.

Terug naar Boven

Embleem van de organisatie Landmachtdagen 2009.

Terug naar Boven

Parkeerplaats P3 om 09.10 uur.

Terug naar Boven

Vergelijkingsmateriaal: dochter versus wiel Patria.

Terug naar Boven

Ook present: Radio Veronica.

Terug naar Boven