LEESWIJZER
Terug naar de homepage
 

Maak uw keuze uit de hieronder getoonde alfabetische lijst

Boeken gezocht!

JE KOMT ANDERS TERUG - GERARD WONDERGEM

Omslag van 'Je komt anders terug'

titel

Je komt anders terug. Aantekeningen uit het dagboek van een VN-waarnemer in Sarajevo en Kostajnica

auteur

Gerard Wondergem

ISBN

906141251X

jaar

1993

pagina’s

128

uitgeverij

Heuff / Thesis

 

In 1983 werd Gerard Wondergem naar UNIFIL in Libanon uitgezonden als plaatsvervangend compagniescommandant, in 1992 in de rang van majoor als onafhankelijke VN-waarnemer naar voormalig Joegoslavië. Naar aanleiding van deze tweede uitzending schreef hij ‘Je komt anders terug. Aantekeningen uit het dagboek van een VN-waarnemer in Sarajevo en Kostajnica (Sector Noord)’. NRC Handelsblad publiceert op 16 januari 1993 een paginagroot interview met Wondergem onder de kop ‘Waarom zou ik sneuvelen voor ‘warlords’ in Joegoslavië?’.

Op 27 april 1998 wijdde generaal der infanterie b.d. Govert Huijser een aantal woorden aan het boek van Wondergem ter gelegenheid van de ondertekening van het convenant ter voorbereiding van de oprichting van het Instituut voor Veteranenzorg: “Een uitzending gaat je niet in de koude kleren zitten. Een oorlog helemaal niet. Veteranen weten dat je anders terugkomt. De ervaringen hoeven overigens niet altijd negatief of belastend te zijn”.

Het mooiste citaat uit de pen van Wondergem vind ik: “Je moet roeien met de riemen die in de container in de haven liggen”.

Terug naar Boven

 

JIHAD! DE GEHEIME OORLOG IN AFGHANISTAN - TOM CAREW

titel

Jihad! De geheime oorlog in Afghanistan

auteur

Tom Carew

ISBN

903891153X

jaar

2001

pagina’s

264

uitgeverij

Elmar

 

Het tijdstip van publicatie van ‘Jihad!’ had niet beter gekund: de paperback verscheen net vóór de terroristische aanslagen in de VS. En velen houden het relaas van Carew zo niet voor waarheid dan op zijn minst voor zeer wel mogelijk.

Tom Carew was een wannabe-SAS’er, een hoax, een nepperd: op 14 november 2001 werd hij bij BBC’s Newsnight ontmaskerd, waarop hij boos de studio uitliep. Endex Tom Carew. Maar zijn boek is vermakelijke lectuur.

Na zijn op niets uitgelopen avontuur bij de SAS had Philip Anthony Sessarego, zijn echte naam, een spannend leven als huurling.

Hij schijnt voor private military and security companies te hebben gewerkt in Afghanistan, Sri Lanka, Togo, Angola, op de Balkan en de Maldiven, tot in Zuid-Amerika en Zuid-Afrika.

Nog was zijn leven niet spectaculair genoeg. Aan ghost writer Adrian Weale vertelde hij het verhaal van ‘Jihad!’, dat enerverender was dan de werkelijkheid, bijna niet te verzinnen zelfs. Daarbij zag Sessarego/Carew zich, volgens Weale, als een kruising tussen James Bond en Andy McNab, een ego met behoefte aan bewondering en erkenning.

Sessarego’s levensverhaal is een boek waard met een hogere bestsellerstatus dan ‘Jihad!’.

Na zijn schooltijd diende hij twee jaar in The Royal Artillery. Maar hij was geobsedeerd door de Special Air Service (SAS). Later zou hij met zijn gezin zelfs vlakbij Stirling Lines (Hereford) gaan wonen, de thuisbasis van de SAS. Daar kon hij de SAS’ers zien trainen…

De SAS bleef knagen. In 1973 was het eindelijk zover: Sessarego begon aan de Selection Course - de zware toelatingsproeven van de SAS – maar een knieblessure gooide roet in het eten. Twee jaar later probeerde hij het opnieuw bij 'R' Squadron van de SAS – het onderdeel van de Territorial Army. Opnieuw faalde hij.

Hierna volgde zijn wereldwijde huurlingschap, dat er onder andere toe leidde dat hij in 1991 in Kroatië deed voorkomen te zijn gedood bij een landmijnincident. De wannabe-SAS’er vluchtte almaar in zijn obsessieve pogingen om zich die werkelijkheid eigen te maken.

Na de ontmaskering van zijn hoax ‘Jihad!’ leefde hij in België in de anonimiteit. Hij werkte in de Antwerpse haven, gaf in de Ardennen survivalcursussen, handelde in dumpartikelen of ‘beschermde’ nachtclubs, massagesalons en sekssauna’s. Vervolgens leefde hij teruggetrokken in de Belgische bossen. Hij hield zich noodgedwongen rustig, want nadat hij de naam van de SAS had bezoedeld hij had meer vijanden dan Osama bin Laden.

Toch liet hij zich ook in België niet onbetuigd (inbraken, valsheid in geschrifte, wapenbezit). Uiteindelijk werd hij op 4 november 2008 in verregaande staat van ontbinding aangetroffen in een garagebox in Ekeren. Doodsoorzaak: koolmonoxidevergiftiging. Tijdstip van overlijden: vier maanden eerder.

Carew had slim misbruik gemaakt van de mythe van de SAS. ‘Jihad!’ leek de perfecte cover-up: het Britse Ministerie van Defensie (MOD) zou nooit informatie verschaffen over ex-SAS’ers. Dat pakte anders uit, want de MOD kon natuurlijk wél vertellen dat iemand nooit deel had uitgemaakt van de elite-eenheid! Zo spatte zijn droomwereld uiteen en bleek zijn boek het product van een wijdverbreide fantasie, gevoed door zijn jarenlang werk als huurling.

Terug naar Boven

WAT ZEGGEN DE STERREN?
Absoluut lezen
Een aanrader
Redelijk goed
Niet eerste keus
Beter nooit lezen*

(* troep, tinnef, rommel, bagger)

Terug naar Boven