HET LAATSTE NIEUWS
Terug naar de homepage
 

Naar de homepage

DECEMBER 2014
M
D
W
D
V
Z
Z
3
7
8
14
15
16
18
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
31

Maak uw keuze uit de hierboven getoonde lijst

DINSDAG 30 DECEMBER

Bild: Bundeswehr actief betrokken bij dodenlijst Taliban

Volgens de Duitse krant Bild was de Bundeswehr actief betrokken bij het afwerken van een dodenlijst van de International Security Assistance Force in Afghanistan. Generaal-majoor Markus Kneip, die in 2011 het commando voerde over het Regional Command North in Afghanistan, koos persoonlijk doelwitten voor de lijst uit, zo schrijft de krant vandaag.

Bild baseert zich op geheime documenten van de Duitse krijgsmacht. Er is niet eerder over geschreven om de levens van militairen niet in gevaar te brengen. Op 28 december jl. is de ISAF-missie na dertien jaar formeel geëindigd.

Kneip, tegenwoordig luitenant-generaal, is als hoofd van de Afdeling Strategie en Inzet op het Duitse ministerie van Defensie, een van de huidige beleidsadviseurs van de Duitse minister van Defensie Ursula von der Leyen.

In 2007 was al bekend dat ISAF een lijst had met namen van Taliban-leiders die moesten worden uitgeschakeld. De toenmalige Nederlandse minister van Defensie Eimert van Middelkoop verklaarde op 12 juni 2007 in de Tweede Kamer dat de Nederlandse militairen in Uruzgan die lijst niet hadden. Hij verklaarde ook dat ISAF, waarvan ook de Nederlandse missie deel uitmaakt, wel een lijst had met gezochte Taliban die uitgeschakeld moeten worden.

Uit geheime documenten van de Bundeswehr blijkt dat er op het Duitse hoofdkwartier in Mazar-i-Sharif een Target Support Cell (doelondersteuningscel) was, die werd geleid door een Duitse luitenant-kolonel. Uit de documenten blijkt dat het hun missie was "informatie verzamelen voor de selectie van mogelijke persoonlijke doelen".

Het protocol voor de dodenlijst gaf van meerdere Taliban-leiders aan dat ze, vanwege hun anti-ISAF-houding en steun aan de opstandelingen met wapens en geld, de ideale kandidaat waren voor een nominatie op de JPEL (Joint Prioritized Effects List). Zo gaf generaal-majoor Kneip persoonlijk prioriteit aan de "arrestatie of neutralisatie" van ene Hafiz Qari.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

VRIJDAG 19 DECEMBER

Poetin: militaire doctrine Rusland blijft defensief

De Russische militaire doctrine blijft defensief, ondanks de militaire opbouw van de NAVO aan de Russische grenzen en ondanks het conflict in Oekraïne. Dit beklemtoonde de Russische president Vladimir Poetin vandaag in zijn toespraak bij het nieuwe National Defense Command and Control Center (NTsUO) in Moskou: “Onze militaire doctrine verandert niet, tegen alle verwachtingen in. Zoals bekend heeft ze uitsluitend een defensief karakter.”

Het op 1 december jl. geopende centrum bestaat uit de samenvoeging van de drie verouderde controlecentra, onder andere dat voor de nucleaire strijdkrachten. Poetin keurde de instelling van het NDCC op 8 mei 2013 goed - vóór de annexatie van de Krim en de oorlog in het oosten van Oekraïne. Volgens luitenant-generaal Mikhail Mizintsev, hoofd van het NTsUO, zijn de computervermogens van het centrum driemaal groter dan die van het Pentagon en is de opslagcapaciteit zelfs 20 maal zo groot.

Poetin zei dat Rusland haar veiligheid “consequent en volhardend” zal verdedigen en herhaalde dat hij het antiraketsysteem dat de Verenigde Staten in Europa willen neerzetten, een bedreiging vindt. Volgens persbureau Interfax gaf Poetin ook aan dat Rusland niet bezig is met het militariseren van het Noordpoolgebied: het Kremlin beoogt daar volgens de Russische leider slechts “heel redelijke zaken” te bewerkstelligen die nodig zijn om de Russische militaire armslag in het gebied te garanderen.

Hoewel Rusland in de nieuwe doctrine stelt dat het land preventieve nucleaire aanvallen niet tot de mogelijkheden rekent, dient het grondgebonden nucleaire wapenarsenaal in 2021 compleet gerenoveerd te zijn. Op de bijeenkomst gaf de Russische minister van Defensie Sergey Shoygu aan dat het afgelopen jaar 38 nieuwe intercontinentale ballistische raketten (ICBM’s) in dienst zijn genomen; volgend jaar verkrijgt Rusland voor haar strategische nucleaire strijdkrachten nog eens 50 nieuwe ICMB’s.

President Poetin verordonneerde verder de modernisering van alle strategische bommenwerpers die momenteel door de Russische luchtmacht worden geëxploiteerd, in het bijzonder de Tupolev Tu-95 (‘Bear’), Tu-160 (‘Blackjack’) en Tu-22 (‘Blinder’).

Terug naar Boven of naar Homepage

 

WOENSDAG 17 DECEMBER

9 mei 2015: re-enactment Slag om Ypenburg

Volgens het Algemeen Dagblad komt ťťn van de beroemdste veldslagen in de moderne vaderlandse geschiedenis volgend jaar mei tot leven. De strijd om het vliegveld Ypenburg, het begin van de Tweede Wereldoorlog in Nederland, wordt dan nagespeeld.
Het naspelen zal plaatsvinden op 9 mei 2015 op het evenemententerrein aan het BŲttgerwater in de Haagse Vinexwijk Ypenburg. Het is dan 75 jaar geleden dat de Slag om Ypenburg plaatsvond.

Volgens Defensiewoordvoerder Maarten van Groenestijn kruipen die dag zestig acteurs in de huid van Nederlandse en Duitse militairen. Het ministerie mikt die dag op zo'n 2.000 toeschouwers. Mogelijk is er ook een dropping van parachutisten, maar de plannen daarover zijn nog niet rond.

Op 10 mei 1940 vond de eerste grote strategische luchtlandingsoperatie uit de geschiedenis plaats. 's Morgens in alle vroegte vielen Duitse eenheden de drie vliegvelden rond Den Haag aan: Ypenburg, Valkenburg en Ockenburg. Het aanvalsdoel was om de Koningin en de overige leden van het Koningshuis en de Nederlandse regering gevangen te nemen, wat tot de onmiddellijke overgave van Nederland had moeten leiden.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

ZATERDAG 13 DECEMBER

20 Natresbataljon oefende drie dagen in Petten

Vanaf 11 december tot en met vandaag oefende 20 Natresbataljon, met als hoofdmacht de Alfa- en Deltacompagnie uit Den Haag, bij de kernreactor van het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) in de duinen bij Petten. ECN is het grootste onderzoeksinstituut op energiegebied in Nederland.

In de oefening Falconidae trainden zo'n 180 militairen van de Nationale Reserve (NATRES) uiteenlopende bewakingsscenario's. Daarmee was de omgeving Petten drie dagen achtereen misschien wel het meest veilige stukje Nederland.

De Haagse reservisten - die met vier andere compagnieŽn in 20 Natresbataljon onder 11 Luchtmobiele Brigade vallen - werden onder andere geconfronteerd met boze, met knuppels bewapende betogers aan de poort. In het oefenscenario vielen activisten op en rond het bedrijfsterrein van het ECN bewakingspatrouilles van de reservisten lastig.

Het doel van Falconidae was onder meer het verder verbeteren van de samenwerking met de beveiliging van de kerncentrale en de lokale autoriteiten, in dit geval de gemeente Schagen.

De oefening kreeg extra glans door het verrassingsbezoek van de Plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten, luitenant-generaal Hans Wehren. Hij was onder de indruk was van de reservisten: "Zij zetten zich naast hun gewone baan ook nog eens in voor onze samenleving. Ze zijn bereid de handen uit de mouwen te steken als de nood aan de man is. Dat is belangrijk. Als de dreiging in ons land groot is en veel mankracht noodzakelijk, hebben we onze reservisten hard nodig."

De kerntaak van de NATRES is het bewaken en beveiligen van essentiŽle locaties, zoals militaire installaties en vitale regionale objecten als (lucht)havens en energiecentrales.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

Verenigde Staten besteden 577 miljard dollar aan Defensie in 2015

Nadat vorige week al het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden akkoord ging met de nieuwe Defensie-uitgaven, heeft gisteren met 89 tegen 11 stemmen ook de Senaat ingestemd met uitgaven ter grootte van 577 miljard dollar (Ä 463 miljard) in 2015. Huis van Afgevaardigden en Senaat vormen samen het Congres.

Het wetsvoorstel, dat nog moet worden ondertekend door president Barack Obama, betreft de militaire uitgaven voor het fiscale jaar 2015, dat op 1 oktober jl. is gestart.

Ongeveer de helft van de begroting bestaat uit personeelskosten. Daarnaast wordt 64 miljard dollar (Ä 51 miljard) van het budget uitgetrokken voor oorlogvoering in het buitenland en bijna 18 miljard dollar aan nucleaire wapens.

Met de wet stemt het Congres formeel in met de verdediging van het Syrische volk en het creŽren van voorwaarden voor het beŽindigen van de burgeroorlog in SyriŽ, zoals de training en het van uitrusting voorzien van gematigde Syrirs voor de strijd tegen de soennitische terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Ook Iraakse en Koerdische troepen kunnen worden opgeleid voor de strijd tegen IS, die omvangrijke gebieden in SyriŽ en Irak heeft veroverd.

Het nieuwe budget betekent waarschijnlijk ook de uitstroom van de A-10 Thunderbolt II, bijgenaamd 'Warthog' (Wrattenzwijn). Dit toestel is vanwege zijn close air support-capaciteit zeer geliefd bij Amerikaanse en geallieerde grondtroepen.

Met het akkoord van het wetsvoorstel wordt het eveneens onmogelijk het vliegdekschip U.S.S. George Washington stil te leggen: het schip blijft in de vaart en zal worden gereviseerd.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

Grote partij munitie WO II ontdekt in Helmond

In het buitengebied van Helmond zijn vanmiddag zes kisten met munitie uit de Tweede Wereldoorlog ontdekt. Een hobbyist met een metaaldetector stuitte bij toeval op een partij granaten in het bosgebied en lichtte de politie in.

De kisten, begraven in het Bakelse bos in Helmond, bevatten 80 (brisante) mortiergranaten en een aantal fosforgranaten van de geallieerden.

Het Explosieven Opruimingscommando Defensie heeft de kisten opgegraven, meegenomen en op een veilige plek opgeslagen. De explosieven zullen te zijner tijd worden vernietigd.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

VRIJDAG 12 DECEMBER

Eerste exemplaar herinneringsboek Veteranen Platform voor Ted Meines

Op De Basis in Doorn heeft Laurens van Aggelen vanochtend zijn boek '25 jaar Veteranen Plaftform. Elkaar vasthouden' gepresenteerd. De auteur overhandigde het eerste exemplaar van het herinneringsboek aan luitenant-generaal b.d. Ted Meines. Het boek gaat in op wat in de periode 1989-2014 is bereikt ten aanzien van de erkenning, waardering en zorg voor veteranen.

De stichting Veteranen Platform, die op 2 mei 1989 tot stand kwam als een overkoepeling van tien veteranenorganisaties, behartigt de belangen van alle Nederlandse veteranen.

Voor het boek heeft Van Aggelen een breed scala aan insiders geÔnterviewd, onder wie de huidige Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht generaal-majoor Bart Hoitink en zijn voorganger luitenant-generaal der mariniers b.d. Ton van Ede. Ook interviewde hij onder meer erevoorzitter Ted Meines en brigadegeneraal b.d. Hein Scheffer, beide oud-voorzitters van het Veteranen Platform, generaal-majoor b.d. Leen Noordzij en brigadegeneraal b.d. Rein van Vels.

Ook oud-commandanten van het Koninklijk Tehuis voor Oud-Militairen en Museum Bronbeek, voorzitters van diverse verenigingen van oud-militairen, veteranen en enkele actief dienende militairen werden door de schrijver geÔnterviewd. Het voorwoord is geschreven door Angelien Eijsink, woordvoerder Defensie van de Tweede Kamerfractie van de PvdA.

Het 96 pagina's tellende boek '25 jaar Veteranen Plaftform. Elkaar vasthouden' wordt uitgegeven door White Elephant Publishing onder ISBN 9789079763115.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

Ruud Vreeman leidt Taskforce Chroom-6 bij Defensie

De huidige waarnemend burgemeester van Groningen, Ruud Vreeman, gaat zich begin januari als leider van de Taskforce Chroom-6 bezig houden met de verfaffaire bij het ministerie van Defensie.

Vanaf 2 januari 2015 zal Peter den Oudsten het burgemeesterschap in Groningen van hem overnemen.

Werknemers van Defensie hebben jarenlang met kankerverwekkende verf gewerkt. Inmiddels hebben zich negenhonderd mensen bij Defensie gemeld die zeggen dat ze met die verf hebben gewerkt. Een kwart daarvan heeft gezondheidsklachten die verband houden met de verf

Vreeman is hiervoor gevraagd vanwege zijn deskundigheid op het gebied van arbeidsomstandigheden. Zijn proefschrift had als titel Vakbondswerk en kwaliteit van de arbeid: voorbeelden van werknemersonderzoek in de Nederlandse industrie (1985).

Ruud Vreeman staat ook tweede op de PvdA-conceptlijst voor de Eerste Kamer. Op 18 maart a.s. zullen de Provinciale Staten-verkiezingen plaatsvinden, waarna de nieuwe leden van de Provinciale Staten de leden van de Eerste Kamer kiezen.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

DONDERDAG 11 DECEMBER

Koning opent Nationaal Militair Museum

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander heeft vanmiddag om 14.00 uur in Park Vliegbasis Soesterberg het Nationaal Militair Museum (NMM) officieel geopend. Met kanonschoten werd dat ook buiten aangekondigd. Aansluitend aan de opening is de Koning rondgeleid door het museum. In het NMM zijn de collecties van het voormalige Militaire Luchtvaart Museum uit Soesterberg en het Legermuseum uit Delft samengevoegd.

Volgens minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert is het museum "een erkenning van het werk van de krijgsmacht".

Het NMM aan de Verlengde Paltzerweg, waaraan ruim vier jaar is gewerkt, toont de betekenis van de krijgsmacht voor de samenleving in het verleden, het heden en de toekomst. Ruim 3.000 objecten zijn te bezichtigen, van tanks en pantservoertuigen tot vliegtuigen en helikopters: achttien vliegtuigen zijn opgehangen aan de dakconstructie.

In het park is de organieke bebouwing te zien, waaronder de commandobunker. In geval van een nucleaire of chemische aanval konden hierin 65 mensen drie tot vier weken verblijven. In de zeventien met beton overdekte shelters zijn nu expositie- en kunstruimtes ingericht. In de tegen bominslagen beveiligde shelters stonden straaljagers. Vanuit de lucht onzichtbaar staan, tussen de bomen, de munitiebunkers. Onder een heuvel in het midden van het park ligt een ondergronds kerosinebastion met een rechtstreekse leiding naar het Botlekgebied, waar gevechtsvliegtuigen konden tanken.

Het museum neemt de bezoeker mee op een tocht door 5.000 jaar aan militaire geschiedenis en de wereld van de Nederlandse krijgsmacht. Ook persoonlijke verhalen van militairen en veteranen komen aan bod. In zes themaruimtes wordt duidelijk hoe de krijgsmacht is verweven met de maatschappij.

Het nieuwe museum op de voormalige Vliegbasis Soesterberg is een ontwerp van de architecten Felix Claus en Dick van Wageningen en gebouwd door Heijmans NV. Het gebouw heeft een vloeroppervlak van 35.000 m² (vier voetbalvelden), een spectaculair dak van 110 bij 250 meter en dertien meter hoge glazen buitenwanden.

Het museum is, behalve op maandag, dagelijks geopend van 10:00 tot 17:00 uur; tijdens de schoolvakanties is het NMM ook op maandag open.

Het Nationaal Militair Museum is het eerste museum dat is gerealiseerd volgens de constructie van het geÔntegreerde contract: Design Build Finance Maintain Operate (DBFMO). Daarmee is aannemer Heijmans NV niet alleen verantwoordelijk voor het ontwerp en de bouwtechnische uitvoering, maar tevens 25 jaar lang voor financiering, exploitatie en onderhoud. Het museum hoopt jaarlijks 200.000 bezoekers te ontvangen.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

WOENSDAG 10 DECEMBER

Leopard 2A7 overhandigd aan Bundeswehr

Krauss-Maffei Wegmann GmbH & Co. KG heeft vandaag in haar fabriek in MŁnchen de laatste versie van de Leopard 2 Main Battle Tank, de Leopard 2A7, overhandigd aan Generalleutnant Rainer Korff van de Bundeswehr.

Het gevaarte van 64 ton is een verbetering van de voorgaande versies 2A5 en 2A6 met de lessons learned uit de operationele ervaring van Canada en Denemarken in Afghanistan. De Duitse landmacht heeft in totaal twintig Leopard 2A7's besteld, waarvan de laatste exemplaren binnenkort worden uitgeleverd aan Panzerbataillon 203 in Augustdorf. Duitsland is, tot nu toe, de enige krijgsmacht ter wereld die over de nieuwe gevechtstank beschikt.

De twintig Leopard 2A7's zijn transformaties van voormalige Leopard 2A6's van de Koninklijke Landmacht. Canada verstrekte deze tanks aan Duitsland als compensatie voor de in 2007 uitgeleende Leopard 2A6M CAN uit de Duitse landsvoorraad die werden opgewaardeerd voor uitzending met International Security Assistance Force (ISAF) in Afghanistan.

De Leopard 2A7 heeft onder andere een aantal survivability-verbeteringen, zoals de nieuwste generatie passief pantser en buikpantser dat bescherming biedt tegen mijnen en improvised explosive devices.

Tegen de hoge omgevingstemperaturen in operatiegebieden - ťťn van de lessen uit Afghanistan - is ook een verbeterd airconditioningsysteem aangebracht. Ook heeft de tankcommandant voortaan de beschikking over gestabiliseerd panoramisch zicht met derde-generatie warmtebeeldcamera en laserafstandsmeter.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

Jos Gelissen biedt museum zijn Drieluik 200 jaar Koninklijke Landmacht aan

Kunstschilder en oud-militair Jos Gelissen heeft vanochtend in en aan het Nationaal Militair Museum in Soesterberg het 'Drieluik 200 jaar Koninklijke Landmacht' aangeboden. De Commandant Landstrijdkrachten, luitenant-generaal Mart de Kruif, nam de drie schilderijen in ontvangst. Morgen zal het museum officieel door Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander worden geopend.

Het drieluik geeft verleden (boven), heden (midden) en toekomst (onder) weer, met op elk doek markante punten uit de geschiedenis van de landmacht.Zo zijn op het doek 'verleden' onder meer een kampement uit de Tiendaagse Veldtocht (1831), een inzet van schutters, de bevrijding van Nederland (1945), het monument op de Grebbeberg en oorlogsvrijwilligers in gesprek met kampongbewoners in West-Java (1946) te zien. Het doek 'heden' toont onder andere een aantal afbeeldingen van de Nederlandse inzet in Libanon, voormalig JoegoslaviŽ, Irak en Afghanistan. De verbeelding van de 'toekomst' focust zich met name op de toenemende koppeling van inzet door de lucht en op het land.

Alle doeken zijn 150 bij 100 cm groot, gemaakt met acrylverf en afgewerkt in olieverf

Jos Gelissen is van 1976 tot 2012 actief geweest als militair. De oud-officier der infanterie diende in 1995 als UNMO in voormalig JoegoslaviŽ. In 2007 ontving hij het Draaginsigne Gewonden vanwege een opgelopen posttraumatische stressstoornis (PTSS). Gelissen, die als luitenant-kolonel de dienst verliet, publiceerde in 2012 zijn boek De gijzeling. En de gevolgen...

Terug naar Boven of naar Homepage

 

DINSDAG 9 DECEMBER

Contract getekend over verkoop CV90's aan Estland

De Estse minister van Defensie Sven Mikser bezoekt vandaag Nederland om met zijn Nederlandse ambtsgenote Jeanine Hennis-Plasschaert het contract te tekenen voor de koop van 44 CV90's. Op 27 november gaf het Estse parlement Mikser toestemming tot de verwerving.


Ook zal de samenwerking in bi- en multilateraal verband worden besproken, zoals de informatie-uitwisseling en het onderhoud van de CV90 en die tussen NAVO-bondgenoten. Estland is NAVO-lid sinds 2004.

De koop van de pantserrupsvoertuigen met het Bushmaster III 35 mm snelvuurkanon is op 1 oktober aangekondigd tijdens een bezoek van Hennis-Plasschaert aan haar Estse collega. De verkoop door Nederland vindt plaats als gevolg van de nota In het belang van Nederland en de aanvullende begrotingsafspraken van oktober 2013.

Onder de koop vallen ook opleidingen, documentatie en gereedschap voor de CV90, twee bergingstanks, twee brugleggende tanks en twee genietanks (allen Leopard 1) en een klein pakket reservedelen voor de Leopard 1. De CV90 zal gefaseerd, vanaf 2016 tot 2018, worden overgedragen.

Op 24 februari 2015 zullen militairen van 44 Pantserinfanteriebataljon Regiment Infanterie Johan Willem Friso in vier CV90's meerijden in een militaire parade in Estland. De Nederlandse militairen geven instructie aan de Esten over de voertuigen. De wapenschouw ter gelegenheid van de Estse Onafhankelijkheidsdag zal plaatsvinden in Narva, de derde stad van het land. Behalve aan de parade zullen de militairen deelnemen aan een joint oefening met het Estse Scoutspataljon (verkenningsbataljon) uit Paldiski.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

ZATERDAG 6 DECEMBER

Duizend extra Amerikaanse militairen in Afghanistan

De eerste maanden van 2015 blijven duizend Amerikaanse militairen mťťr in Afghanistan dan gepland. Dat zeiden de binnenkort aftredende Amerikaanse minister van Defensie Chuck Hagel en de Afghaanse president Ashraf Ghani op een gezamenlijke persconferentie op het presidentiŽle paleis in Kabul.

Hoewel het besluit van de Amerikaanse president Barack Obama betekent dat het oorspronkelijke plan - 9.800 militairen aan het einde van 2014 - zal worden losgelaten, zei Hagel dat de Verenigde Staten nog steeds van plan zijn Afghanistan te verlaten: "De beslissing van de president zal niets veranderen aan de missie van onze troepen of hun terugtrekking op lange termijn."

Volgens Hagel hebben de duizend extra Amerikanen te maken met een compensatie van het tijdelijk tekort aan NAVO-troepen, niet met de toename van het aantal aanslagen door de Taliban. Eind volgend jaar moeten er nog 5.500 Amerikaanse militairen in Afghanistan zijn. Op het hoogtepunt, in 2010-'11, waren er 100.000 Amerikaanse militairen in Afghanistan.

President Obama gaf onlangs aan dat de Amerikaanse troepen die achterblijven indien nodig mogen meevechten tegen de Taliban, anders dan eerder door Washington was aangekondigd. De Amerikaanse militairen maken deel uit van de NAVO-missie Resolute Support met als doel de Afghaanse veiligheidstroepen te trainen en anti-terreurmissies uit te voeren.

Volgens Hagel zijn de mensen in Afghanistan nu "veel beter af" dan dertien jaar geleden: "Ze zijn er nog niet helemaal, maar ze komen van ver."

Terug naar Boven of naar Homepage

 

VRIJDAG 5 DECEMBER

Militairen in Mali verliezen massaal kilo's

Nederlandse militairen vallen in Mali massaal af. Uitgezonden militairen gaan "mollig" heen en komen soms "vel over bot" terug. Dat heeft het Reformatorisch Dagblad gisteren uit betrouwbare bron binnen Defensie in Den Haag vernomen.

Nederland heeft 450 militairen, vier Apache-gevechtshelikopters en drie Chinook-transporthelikopters in Mali om een bijdrage te leveren aan de veiligheid en stabiliteit in het West-Afrikaanse land in het kader van de United Nations Multidimensional Integrated Stabilization Mission in Mali (MINUSMA). De Nederlandse bijdrage aan de VN-missie duurt in principe tot medio volgend jaar.

Militairen raken door de barre klimatologische omstandigheden - brandende zon, hoge temperatuur - in Mali veel kilo's kwijt. Defensie houdt de situatie nauwlettend in de gaten.

Special Forces, die een kamp in Kidal gebruiken als 'springplank' voor hun patrouilles, hebben op 2 december in het noorden van Mali vijf raketten van 122 millimeter getraceerd. De wapenvondst, enkele tientallen km's ten zuidoosten van Almoustarat, is de eerste sinds de start van de missie begin dit jaar.

Volgens MINUSMA zijn de 122 mm-raketten onnauwkeurig en worden ze gebruikt bij aanvallen op steden en dorpen. Ook bij aanslagen op de VN-missie zijn ze ingezet.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

DONDERDAG 4 DECEMBER

Majoor Gijs Tuinman Ridder der Militaire Willems-Orde 4e klasse

Vanochtend heeft majoor Gijs Tuinman van het wapen der Infanterie op het Binnenhof in Den Haag de ridderslag (accolade) ontvangen van Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander. De ceremonie vond plaats in aanwezigheid van onder meer minister-president Mark Rutte, minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert, Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp en twee van de vier nog in leven zijnde ridders Militaire Willems-Orde.Majoor Tuinman is benoemd tot Ridder der Militaire Willems-Orde 4e Klasse vanwege zijn voortdurend en onder alle omstandigheden heldhaftig, beleidvol en moedig optreden tijdens een uitzending in Afghanistan. Op dat moment is hij commandant Meervoudig Ploegoptreden met Task Force 55, in welke rol hij leiding geeft aan een gecombineerde taakgroep van 40 tot 300 militairen.

"Uw eenheid slaagde erin de Taliban diep in vijandig gebied steeds weer uit evenwicht te brengen", zei de Koning. "Met uw uitzonderlijke leidinggevende kwaliteiten wist u in korte tijd het vertrouwen te winnen van uw team. U gaf ruimte aan emoties en behield toch de rust."

Ook minister Hennis-Plasschaert sprak lovende woorden over de militair: "De lat ligt hoog bij de Nederlandse krijgsmacht, heel hoog. Wie een dapperheidsmedaille krijgt uitgereikt, heeft het verschil gemaakt en meer dan dat."

Op 6 september 2009 probeerde hij in de Afghaanse provincie Uruzgan samen met een groep commando's en mariniers de zwaargewonde korporaal Kevin van de Rijdt te redden, terwijl ze van drie kanten onder vuur werden genomen door de Taliban. Bij een aanval was de 26-jarige Van de Rijdt tweemaal in zijn borst geschoten; hij overleed uiteindelijk aan zijn verwondingen.


De Militaire Willems-Orde is op 30 april 1815 ingesteld door Koning Willem I ter beloning van militairen die zich gekwalificeerd hebben door "uitstekende daden van moed, beleid en trouwe, bedreven door die genen welke, zoo ter zee als te lande, in welke betrekking ook en zonder onderscheid van stand of rang, Ons en het vaderland dienen". Het Ordeteken bestaat uit een wit geŽmailleerd kruis met acht gouden geparelde punten. Op de armen van het kruis staan de woorden: 'Voor Moede, Beleid en Trouw'. Over het kruis ligt het Bourgondisch kruis, dat op de keerzijde is vervangen door een blauw geŽmailleerd medaillon met de letter W.

Op 7 oktober 2009 kreeg Tuinman al de op ťťn na hoogste militaire onderscheiding, de Bronzen Leeuw, voor "zijn grondige voorbereiding, excellente leiderschap en moedig optreden" in de omgeving van Abbas Ali en Kala Kala in Afghanistan in 2006; tijdens zijn derde uitzending in Afghanistan diende hij als pelotonscommandant en Joint Terminal Attack Controller (JTAC), verantwoordelijk voor het leiden van coalition air power, bij het Korps Commandotroepen.

De motivatie voor de Bronzen Leeuw luidde onder meer: "In de periode juli tot december 2006 heeft eerste luitenant G.P. Tuinman naast zijn functie als ploegcommandant, als Tactical Air Controller en Forward Air Controller, in voorbereiding en uitvoering van opdrachten in vijandelijk beheerste gebieden, uiterst professioneel opgetreden."

Majoor Tuinman is de eerste militair sinds kapitein Marco Kroon op 29 mei 2009 tot ridder is geslagen. Daarmee is de Orde de afgelopen zestig jaar slechts tweemaal uitgereikt.


Naast Kroon en Tuinman zijn er nog drie levende Ridders MWO: de Amerikaanse luchtmachtofficier Edward Simons Fulmer (1919), de Britse officier Kenneth Mayhew (1917) en de Nederlandse verzetsman Cornelis Pieter van den Hoek (1921).

Majoor Tuinman heeft een uitgebreide staat van dienst. Hij nam deel aan missies in Afghanistan, Burkina Faso, Mali, MauritaniŽ en Senegal. Eind vorig jaar keerde hij, na een kort dienstverband als Senior Consultant bij Deloitte, terug bij Defensie.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

DINSDAG 2 DECEMBER

Ashton Carter nieuwe Amerikaanse minister van Defensie

Bronnen rond het Witte Huis melden dat de vroegere Amerikaanse onderminister voor Defensie (Deputy Secretary of Defense) Ashton Carter waarschijnlijk de nieuwe baas op het Pentagon zal worden.

Carter wordt dan de opvolger van Chuck Hagel, die op 24 november jl. onder druk van president Barack Obama opstapte om de eer aan zichzelf te houden. De Verenigde Staten zijn verwikkeld in meerdere militaire conflicten en in een haast oneindige oorlog in Afghanistan, maar de president had geen vertrouwen meer in de Defensieminister.

Hoewel de 60-jarige Carter niet als militair heeft gediend, heeft hij wel een staat van dienst op het Pentagon: hij was van oktober 2011 tot december 2013 de tweede man op het ministerie.

De Amerikaanse Senaat moet zijn voorgenomen benoeming nog goedkeuren. Algemeen wordt ervan uitgegaan dat Carter het Pentagon met krachtige hand zou kunnen leiden.

Naast Carter circuleerden nog andere namen voor de functie van Secretary of Defense binnen de Amerikaanse regering, zoals die van Richard Danzig, advocaat en onderminister van de marine onder president Clinton, en Kurt Campbell, diplomaat en voormalig onderminister van Buitenlandse Zaken voor Oost-Aziatische en Pacifische Zaken.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

MAANDAG 1 DECEMBER

Minister bezoekt Hulphond Nederland

Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert bezocht vandaag het opleidingscentrum van Hulphond Nederland, waar de stichting onder andere hulphonden opleidt voor veteranen met een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Hulphond Nederland is het expertisecentrum voor het opleiden en inzetten van hulphonden voor zowel de medische als therapeutische zorg.

De bewindsvrouw wilde de stichting, die dit jaar 30 jaar bestaat, bezoeken omdat deze de veteranen met PTSS een nieuw perspectief geeft en ze uit hun isolement haalt.

"Heel bijzonder om uit eerste hand te vernemen hoe deze honden veteranen met een post-traumatische stressstoornis kunnen bijstaan. Deze trouwe viervoeters maken grote indruk op mij. En meer dan dat", aldus de minister.

Ook sprak Hennis-Plasschaert met veteranen die een PTSS-hulphond hebben. Ze vertelden haar hoeveel baat zij en hun gezin bij de opgeleide dieren hebben. De PTSS-hulphond wordt speciaal opgeleid voor mensen met PTSS. De hond helpt zijn baas om te gaan met stress veroorzaakt door traumatische ervaringen en geeft signalen af die hij of zij moet leren lezen en moet leren volgen. Deze signalen hebben betrekking op het voorkomen van paniekreacties, herbelevingen en brengen rust.

In 2012 plaatste de stichting als eerste in Nederland een PTSS-hulphond bij een veteraan met PTSS. Naast PTSS-hulphonden leidt Hulphond Nederland ADL-, epilepsie- en therapie-hulphonden op.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

Nieuwsarchief...