NIEUWSARCHIEF APRIL 2012
Terug naar de homepage
 

APRIL 2012
M
D
W
D
V
Z
Z
7
8
10
12
14
15
22
26
29

Maak uw keuze uit de hierboven getoonde lijst

MAANDAG 30 APRIL 2012

Krijgsmacht helpt burgers steeds vaker

De krijgsmacht helpt steeds vaker bij invallen, het observeren van criminelen en het zoeken naar vermisten. Als gevolg van de missies in Irak en Afghanistan heeft Defensie capaciteiten ontwikkeld die heel goed op straat in Nederland toepasbaar blijken. Dat zegt de Commandant Landstrijdkrachten (C-LAS), luitenant-generaal Mart de Kruif, vandaag in het Nederlands Dagblad.

Hierbij gaat het om capaciteiten die de politie en de brandweer niet hebben. Zo volgen specialisten van de Koninklijke Landmacht – en de Koninklijke Marine – de beweegpatronen van verdachten. Ook worden, op verzoek van justitie of burgemeesters, regelmatig onbemande observatievliegtuigen (drones) boven Nederland ingezet.

“Of je nu iemand zoekt die bermbommen maakt in Afghanistan, of iemand die branden sticht in Drenthe, de gedragspatronen en de data zijn eigenlijk gelijk. Daarmee kunnen we de politie helpen om een pyromaan op te sporen.”, aldus generaal De Kruif.

Volgens C-LAS heeft de samenwerking met de politie de afgelopen jaren een enorme vlucht genomen. In alle 25 veiligheidsregio's zitten tegenwoordig militairen die de hulpvragen van politie, justitie en burgemeesters omzetten in een aanbod van Defensie.

Als voorbeeld wordt in het Nederlands Dagblad een actie van 24 mei vorig jaar genoemd. In Venlo werd toen in het huis van een Belgische drugshandelaar door de FIOD € 4,5 miljoen gevonden. Een Advanced Search Team van 41 Pantsergeniebataljon (13 Gemechaniseerde Brigade) ontdekte dat de binnen- en buitenmaten van het huis niet met elkaar overeenkwamen.

De specialisten van de genie controleerden in Afghanistan gevaarlijke en verdachte plaatsen op improvised explosive devices (IED's). Met geavanceerde apparatuur kijken ze in de bodem, door muren en objecten. Uiteindelijk vonden ze in de keuken, achter een dubbele wand, een geheime bergplaats.

Terug naar Boven

 

ZATERDAG 28 APRIL 2012

Boekpresentatie 'Arnhem Their Final Battle'

Bij boekhandel Meijer & Siegers in Oosterbeek heeft Gerrit Pijpers zijn nieuwe boek Arnhem Their Final Battle. The 11th Battalion The Parachute Regiment 1943-1944 gesigneerd. De signeersessie gold als de officiŽle boekpresentatie. Vanwege ziekte was zijn Britse coauteur David Truesdale afwezig.

Het boek kostte Pijpers, luitenant-kolonel in actieve dienst bij de Koninklijke Luchtmacht, ruim tien jaar om te schrijven.

In Operation Market Garden maakte 11th Parachute Battalion, samen met haar zustereenheden 10th Parachute Battalion en 156th Parachute Battalion, deel uit van de 4th Parachute Brigade.

Vanuit Saltby in Engeland vloog het bataljon op 18 september 1944 met drieŽndertig C-47 Dakota's naar het landingsgebied Ginkelse Heide. Daar landde ze rond 14.30 uur op de drop zone. Meteen na de landing kreeg de commandant, Lieutenant Colonel George H. Lea, opdracht zich te verplaatsen naar de brug bij Arnhem. Daar moest hij zich onder bevel stellen van 1st Parachute Brigade in hun poging de brug te bereiken.

De volgende dag bleek de tegenstand van de Duitsers bij de brug echter te groot. Het bataljon trok zich terug op Oosterbeek. Van de ruim 500 militairen van het bataljon waren er toen al minder dan 150 over. De overigen waren om het leven gekomen, gewond geraakt of krijgsgevangen gemaakt.

Na acht dagen van zware gevechten rond Oosterbeek, trokken de Ī 75 overgebleven militairen van het bataljon en die van de 1st British Airborne Division, zich in de nacht van 25 op 26 september terug over de Rijn naar Nijmegen.

De Engelstalige hardcover, uitgegeven door  R.N. Sigmond Publishing (ISBN 9789081270304,  € 39,50), telt 224 pagina'sen zo'm 200 zwart-wit foto's. Het voorwoord is geschreven door Major General Jonathan D. Shaw, commandant van The Parachute Regiment.

Terug naar Boven

 

VRIJDAG 27 APRIL 2012

Omzetdaling wapenfabrikant Groep Herstal

In 2011 heeft de Belgische wapenfabrikant Groep Herstal zijn omzet met 5% zien dalen, tot € 496 miljoen. De groep slaagde er wel nog in winst te boeken: € 3,3 miljoen.

Vooral bij de afdeling 'Defensie & Ordediensten' was er druk op de omzet als gevolg van de tegenvallende Amerikaanse markt en de economische crisis. Die had impact op de Defensiebudgetten wereldwijd.

Militaire wapens, bekend van het merk FN Herstal, vertegenwoordigden meer dan de helft van de omzet (58%), terwijl de jachtwapens goed waren voor 42%. Bij de Koninklijke Landmacht zijn van FN Herstal de mitrailleurs M2HB-QCB (.50), MAG en Minimi in de bewapening.

Groep Herstal maakte bekend dat het meer dan € 35 miljoen heeft geÔnvesteerd in Research & Development en de modernisering van zijn fabrieken. Ondanks de laagconjunctuur streeft het bedrijf dit jaar naar groei.

Terug naar Boven

 

WOENSDAG 25 APRIL 2012

Spektakelstuk in oefening Falcon Prepare

In het zwaartepunt van de oefening Falcon Prepare in het zuiden van het land, zijn de infanteristen van 11 Luchtmobiele Brigade aan het einde van de ochtend door Chinook-helikopters gedropt in de weilanden tussen Grave en Velp.

In een geïntegreerde grond- en luchtaanval konden de luchtmobiele infanteristen, na enkele keren gevechtscontact met de 'vijandelijke troepen', via het gemaal Van Sasse doorstoten naar de brug bij Grave. Vervolgens trokken ze de John S. Thompsonbrug over.

Morgen trekken de overige grondtroepen bij en stoten door naar Heumen, acht kilometer stroomopwaarts vanaf de brug bij Grave, zodat ook dat gebied door de rode baretten kan worden bevrijd.

Falcon Prepare geldt als voorbereiding op de grote oefening Peregrine Sword, die in september in het zuiden van Duitsland wordt gehouden.

(© foto’s: Arena Lokaal)

Terug naar Boven

 

DINSDAG 24 APRIL 2012

Brandbrief om herstel Fort CrŤvecoeur

Monumenten Belangen Organisaties (MB0) heeft naar het Ministerie van Defensie en de gemeente ‘s-Hertogenbosch een brandbrief gestuurd om aandacht te vragen voor de bijzonder slechte staat waarin het historische Fort CrŤvecoeur zich bevindt. Niet de gemeente 's-Hertogenbosch maar de Dienst der Domeinen is eigenaar van het gebied.

Onder andere de kruithuisjes van het fort zijn totaal overwoekerd door onkruid en in verval. In de kruithuisjes werd vroeger het kruit voor militaire doeleinden in bewaring gehouden. De MBO wil dat er een herstelplan komt.

Het strategisch gelegen Fort CrŤvecoeur dateert uit de 16de eeuw. In de Tachtigjarige Oorlog werd met het fort de binnenscheepsvaart van en naar 's-Hertogenbosch gecontroleerd. Hierdoor kon de bezetter van het fort het scheepvaartverkeer ernstig stremmen en de herbevoorrading van de stad tegenhouden.

In 1587 veroverde troepen van Prins Maurits onder bevel van Graaf Philips van Hohenlohe de schans op de Spaanse commandant Van Berlaymont. Sindsdien heeft de verdedigingswal haar huidige naam, die zoveel betekent als "Hartzeer".

Tegenwoordig ligt het fort in een militair oefenterrein, ingeklemd tussen de snelweg A2 (Utrecht-'s-Hertogenbosch), de Maas en de monding van de Dieze.

Nog op 17 en 18 april jl. oefenden militairen van 11 Luchtmobiele Brigade rondom het Fort CrŤvecoeur in het kader van de oefening Falcon Prepare.

Terug naar Boven

 

MAANDAG 23 APRIL 2012

"Jaloezie binnen KL" is 'warm rosy glow'

De Telegraaf bericht in het artikel 'Daar komen de schutters' dat de voormalige Nederlandse missie van de International Security Assistance Force (ISAF) in Uruzgan een "diepe kloof" heeft geslagen tussen officieren die echt hebben gevochten en ranggenoten die nooit vuurcontact hebben gehad.

De krant schrijft: “De leidinggevende militairen die op het slagveld oog in oog stonden met de Taliban, staan hoger in de krijgsmachthiŽrarchie dan hun collega's die geen strijd leverden. De mannen met gevechtservaring laten zich erop voorstaan dat ze zich in ultiem levensbedreigende omstandigheden hebben bewezen. Dit leidt onder meer tot jaloezie en ongezonde rivaliteit binnen de Koninklijke Landmacht.”

De Telegraaf baseert zich hierbij op het artikel ‘Gevechtservaring: van splijtzwam tot verbindende factor’ van majoor N.U. (Bert) Stam, dat reeds in februari jl. in het blad Militaire Spectator van de Koninklijke Vereniging ter Beoefening van de Krijgswetenschap (KVBK) stond. De schrijver is werkzaam als beleidsmedewerker van de Defensiestaf.

Hij verrichtte onderzoek onder Uruzgan-veteranen naar de gevolgen van gevechtservaring voor de Koninklijke Landmacht. In het door de KVBK gepubliceerde onderzoek signaleert hij onder meer zelfoverschatting bij militairen die daadwerkelijk in Afghanistan hebben gevochten.

In Militaire Spectator schreef Stam dat uitgezonden officieren met gevechtservaring “niet meer open[staan] voor andermans argumenten en alleen nog met collega's [praten] die ook vuurgevechten leverden."

De status is voor sommige officieren zo belangrijk dat ze in Uruzgan extreem ver gingen om bij de machogroep te horen. “Ondervraagde militairen melden dat sommigen de vijand indertijd bewust opzochten om te ervaren hoe het is om onder vuur te functioneren en om daarna tot de gewaardeerde militaire klasse te behoren”, aldus Stam.

De 'behoefte' tot de gewaardeerde militaire klasse te behoren, wordt door majoor Stam het ‘warm rosy glow’-effect genoemd (“warme rozige gloed”). Deze constatering wordt onderschreven door kapitein Patrick de Vos, die in het vorige week verschenen april-nummer van Militaire Spectator met een ingezonden brief reageert op het artikel van majoor Stam.

In het artikel in De Telegraaf worden passages uit het artikel in Militaire Spectator selectief geciteerd en uit hun context gehaald.

Op het forum van de website Defensieforum wordt gereageerd op het krantartikel. Daaruit blijkt dat er allerminst sprake is van een “diepe kloof” tussen officieren met en zonder gevechtservaring, noch van “jaloezie en ongezonde rivaliteit binnen de Koninklijke Landmacht”. Aldus webbeheerder Boekje Pienter.

Terug naar Boven

 

ZATERDAG 21 APRIL 2012

Herdenking 10-Daagse Veldtocht met 42 BLJ

Vanmiddag is in de Belgische gemeente Houthalen-Helchteren de Tiendaagse Veldtocht van 1831 herdacht.

Als herdenking aan deze veldslag tussen de Nederlandse troepen en het Belgische leger is op de gemeentelijke begraafplaats een grafkruis onthuld. Twee gedenkstenen vergezellen het kruis en geven de feiten weer die zich destijds op het grondgebied van Houthalen voordeden.

De herdenkingsplechtigheid werd bijgewoond door zowel de Belgische Prinses Astrid als een Nederlandse delegatie. Die bestond voor deze gelegenheid uit de plaatsvervangend commandant van 13 Gemechaniseerde Brigade, kolonel Burg Valk, en een in ceremonieel tenue geklede delegatie van 42 Pantserinfanteriebataljon Limburgse Jagers met het vaandel.

Uiterst rechts op de foto de plaatsvervangend commandant van 13 Gemechaniseerde Brigade uit Oirschot, kolonel Burg Valk. Daarnaast Prinses Astrid.

Nederland ging in 1830 niet akkoord met de Belgische onafhankelijkheid. Op 2 augustus 1831 trokken de Prins van Oranje en zijn jongere broer prins Frederik met een leger van 26.000 man BelgiŽ binnen om een deel van zijn koninkrijk te heroveren. In deze ‘wapenroep’ vond op 6 augustus 1831 de Slag om Houthalen plaats.

Bij de Slag om Houthalen stond het korps van generaal Gijsbert Cort Heyligers tegenover de Belgische commandant van het Maasleger onder leiding van de overgelopen generaal Nicolas Daine. Hoewel de opzet van de veldtocht slaagde en het Maasleger op de vlucht sloeg, verkreeg BelgiŽ zijn soevereiniteit

De veldslag duurde tot 12 augustus 1831. Hoewel een dag later de Nederlandse troepen nog de stad Leuven veroverden, moest de strijd worden beŽindigd als gevolg van militaire en politieke pressie van de grote mogendheden Frankrijk en Engeland. Aan de ene kant dreigde de Franse Armťe du Nord van maarschalk Étienne graaf Gérard zich in de strijd te mengen, anderzijds kwam de Engelse Minister van Buitenlandse Zaken Lord Palmerston tussenbeiden.

Een wapenstilstand en de capitulatie van Leuven volgden elkaar op, waarna de Nederlandse troepen terugkeerden naar hun garnizoenen.

Terug naar Boven

 

VRIJDAG 20 APRIL 2012

Couzy bij boekpresentatie 'Boven het maaiveld'

Vandaag vond op Landgoed De Horst in Driebergen een masterclass van MVO Nederland plaats. Hier werd ook het boek Boven het maaiveld. Op zoek naar de essentie van leiderschap van Glenn van der Burg gepresenteerd. Hierin zijn gesprekken opgenomen met inspirerende leiders als Hans Couzy, Tex Gunning (lid van de Raad van Bestuur van AkzoNobel), Marije Koets (directeur Vitae), Alexander Pechtold (fractievoorzitter van de Tweede Kamer fractie van D66), Alexander Rinnooy Kan (voorzitter van de SER) en Willemijn Verloop (vice-president van War Child).

In ‘Boven het maaiveld’ gaat Glenn van der Burg op zoek naar de essentie van leiderschap in de deze eeuw. Waarom zijn er maar enkele mensen die het voortouw nemen en daadwerkelijk iets veranderen en verbeteren? Waarom leiden leiders? Waarom steken slechts een paar hun hoofd boven het maaiveld?

Bij de boekpresentatie was ook Sanne Roemen aanwezig, die uit de mond van Hans Couzy enkele mooie uitspraken optekenden en online verspreidde via Twitter. Couzy, oud-Bevelhebber der Landstrijdkrachten, is als coach verbonden aan VisieNL.

Zo zei Couzy onder andere:

"Het is ook een compliment aan de organisatie dat ze mij, zo'n rebel, daar zo hebben laten groeien".

"Een fout toegeven maakt je niet kleiner, integendeel, het laat je groeien"

"Dat was waarschijnlijk fout. Maar zo ben ik. En als ik het kon overdoen zou ik, op hoofdlijnen, hetzelfde doen"

Terug naar Boven

Korporaal Strikpad ten doop in Amersfoort

Precies vijf jaar nadat korporaal Cor Strik in de Afghaanse provincie Helmand het hoogste offer bracht, is in Amersfoort een geasfalteerd fietspad naar hem vernoemd. Het Korporaal Strikpad ligt naast het Sportpark Bokkeduinen. Daar voetbalde de omgekomen militair bij V.V. De Posthoorn.

De toen 21-jarige Cor Strik kwam op 20 april 2007 als eerste Nederlandse militair in Afghanistan om het leven tijdens gevechtshandelingen: een improvised explosive device (IED) ontplofte tijdens een voetpatrouille.

Het straatnaambordje werd onthuld door zijn ouders en burgemeester Lucas Bolsius van Amersfoort, in aanwezigheid van (oud-)collega’s van de Charlie ‘Tijger’ Compagnie van 11 Infanteriebataljon Luchtmobiel Air Assault  Garderegiment Grenadiers en Jagers ťn vrienden.

Terug naar Boven

Na 66 jaar laatste kaartleesrit MCAM

Vanaf de Luitenant-generaal Piet Bestkazerne in Vredepeel vertrok vanmiddag de laatste kaartleesrit van de Militaire Commissie voor Automobiel- en Motorwedstrijden (MCAM). De kaartleesritten zijn bedoeld om de vaardigheid van het militair kaartlezen te bestendigen of te verbeteren.

Het aantal deelnemers aan de door de MCAM georganiseerde ritten is al jarenlang laag; de 18-uurs jubileumrit van vorig jaar ging door een gebrek aan voldoende deelnemers zelfs niet door. Na evaluatie van alle ritten uit de afgelopen jaren kwam de MCAM tot de conclusie dat er na 66 jaar een punt achter moet worden gezet.

De laatste MCAM-kaartleesrit is verdeeld in drie delen van elk twee trajecten met een lengte van 55 à 60 km, en wordt verreden  in de provincies Noord Brabant en Limburg. Deelname is, traditiegetrouw, mogelijk in teamverband (een chauffeur en een kaartlezer) in een gevorderden- of beginnersklasse.

De 18-uursrit heeft vanavond R&R-mogelijkheden op de Generaal-majoor De Ruyter van Steveninckkazerne in Oirschot en op de Mineurs- en Sappeursschool in Reek.

In de categorie gevorderden telt de rit mee voor het Defensiekampioenschap kaartlezen. Alle deelnemers ontvangen de MCAM-speld. Na vijftien met minder dan 80% van de te behalen strafpunten volbrachte kaartleesritten, kwamen deelnemers in aanmerking voor de felbegeerde gouden draagspeld.

Terug naar Boven

 

DONDERDAG 19 APRIL 2012

Presentatie openbaar jaarverslag 2011 MIVD

Vandaag heeft de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD), evenals de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD), haar openbaar jaarverslag over 2011 gepresenteerd.

De MIVD richt zich op het buitenland, waarbij de regering aangeeft op welke onderwerpen een inlichtingenbehoefte bestaat. In 2011 wilde de Nederlandse regering extra inlichtingen over de ontwikkelingen in de Arabische wereld. Dit heeft geleid tot een tijdelijke intensivering van onderzoeken om daar snel zicht op te krijgen. Door de samenwerking tussen de AIVD en de MIVD zijn deze onderzoeken efficiŽnt verlopen.

De MIVD en de AIVD werken intensief samen in twee teams: de ene informeert over de programma's voor massavernietigingswapens in landen van zorg, de andere doet onderzoek in het Caribische gebied. Dit laatste is in verband met de staatkundige veranderingen, waardoor het Koninkrijk der Nederlanden twee nieuwe landen en drie bijzondere gemeenten kreeg. Die wijziging heeft de regio letterlijk dichter bij Nederland gebracht.

De Minister van Defensie stuurt elk jaar vůůe 1 mei het openbare jaarverslag van de MIVD aan het parlement en de Commissie van Toezicht betreffende de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD). Hierin legt de bewindsman verantwoording af over de aandachtsgebieden waarop de MIVD haar activiteiten in het afgelopen jaar heeft gericht en de aandachtsgebieden waarop de dienst de activiteiten in het lopende jaar zal richten.

Terug naar Boven

WOENSDAG 18 APRIL 2012

Intentieverklaring krijgsmachten Benelux

In het statige decor van Hertoginnedal (Prieuré de Val-Duchesse) in de Brusselse buitenwijk Oudergem tekenen de Ministers van Defensie van de Benelux vandaag een intentieverklaring voor vergaande militaire samenwerking.

De verklaring wordt, in de marge van een informele bijeenkomst van de Defensieministers van de Europese Unie, getekend door de Belgische minister Pieter de Crem, Jean-Marie Halsdorf van Luxemburg en de Nederlandse minister Hans Hillen. Minister Hillen heeft gisteren al aangegeven niet uit te sluiten dat de drie krijgsmachten op termijn zullen worden samengevoegd tot een ‘Benelux-leger’.

De Crem zegt vandaag in De Standaard: "We zijn op weg naar een totaal nieuwe structuur, met een trinationale bevelvoering."

In elk geval is dit een stap naar het voltrekken van het beginsel van Pooling & Sharing (bundelen en delen) in de Benelux. Ook is de verklaring een signaal naar de EU, dat met een samenwerkingsverband een sterk dynamisch partnerschap kan ontstaan.

Het concept van Pooling & Sharing werd voor het eerst aan de 27 landen van de Europese Unie voorgelegd tijdens een Informele Raad van de Ministers van Defensie op 23 en 24 september 2010.

Met Pooling & Sharing kunnen op sommige gebieden personeel en materieel worden hergroepeerd, waardoor de beschikbare capaciteit efficiŽnter kan worden ingezet.

BelgiŽ en Nederland werken al nauw samen met hun zeestrijdkrachten in de Admiraliteit Benelux (ABNL) in Den Helder. Deze overeenkomst kan als model dienen voor de verdere samenwerking tussen de krijgsmachten van de drie landen, welke overigens een geheel andere omvang hebben: Luxemburg heeft ± 800 militairen, BelgiŽ tegen 2015 nog ± 30.000 en Nederland slankt af naar 60.000.

Met dank aan: Gwen ter Horst.

De drie landen hebben verschillende mogelijkheden voor samenwerking op het gebied van logistiek en onderhoud, opleiding en training, de uitvoering van taken en de aanschaf van apparatuur. Zo kunnen de luchtstrijdkrachten van elkaars vliegvelden gebruik gaan maken en zullen de Belgische Paracommando’s en 11 Luchtmobiele Brigade gaan samenwerken.

Op BNR Nieuwsradio gaf Rob de Wijk, directeur van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS), gisteren al aan dat het vormen van een Benelux-leger Nederland miljoenen zal kosten. Volgens hem zijn de plannen van minister Hillen geboren uit pure armoede: “Het is geen vorm van strategisch bezuinigen.”

Terug naar Boven

 

DINSDAG 17 APRIL 2012

Grote munitie- en wapenvonsten in Uruzgan

Vandaag is bij operaties rond Dehjuy in het zuiden van de Afghaanse provincie Uruzgan hebben militairen van de Australische Mentoring Task Force – 4 in totaal acht munitie- en wapenvoorraden (caches) gevonden.

De vondst van de caches werd gedaan tijdens een joint 72-uurs patrouille van ruim veertig Australiërs en tachtig militairen van de 6th Kandak (bataljon), 1st Brigade, 205th Afghan National Army. Tijdens de actie voorzagen de Australische mentors de Afghanen enkel gevraagd van advies.

Volgens Captain Don Baker toont de cachevondst aan dat de ANA-militairen steeds verfijnder kunnen zoeken. De Current Operations Officer MTF-4 voegt eraan toe: “Second is the significant effect on ANA morale and we will see them seeking to lead more independent operations, for more protracted periods, without coalition enablers.”

Terug naar Boven

 

MAANDAG 16 APRIL 2012

Boekpresentatie Geestelijke Verzorging

In Den Haag is aan Minister van Defensie Hans Hillen het eerste exemplaar van het boek ‘Naar eer en geweten. Geestelijke Verzorging en de morele vorming in de krijgsmacht’ overhandigd. Het doel van de bundel is het beter positioneren van de GV binnen de Defensieorganisatie.

In het boek staat beschreven hoe de GV werkt en op welke manier aandacht aan ethiek en morele vraagstukken binnen de krijgsmacht wordt besteed. Onderwerpen die de revue passeren zijn onder andere de rechtvaardige oorlog, het geweten van de militair, de toepassing van geweld en het eigen geweten, en hoe imitatie en inspiratie inspelen op geestelijke weerbaarheid.

Het boek is geschreven door de zes Diensten Geestelijke Verzorging (DGV) binnen de krijgsmacht: de protestantse, rooms-katholieke, humanistische, joodse, hindoeÔstische en islamitische geestelijke verzorging. Die telt in totaal ± 150 geestelijk verzorgers.

Uit het boek blijkt dat de gezamenlijke GV de mogelijkheid onderzoekt een Centrum Morele Vorming te starten, waar systematisch kan worden nagedacht over vraagstukken die met geestelijke verzorging en morele vorming samenhangen. Daarbij willen de Diensten Geestelijke Verzorging ook samenwerken met bijvoorbeeld de Nederlandse Defensie Academie en de Protestantse Theologische Universiteit. Mogelijke locatie voor het initiatief is Huize Beukbergen in Huis ter Heide, nu ook al het Vormingscentrum van de Diensten Geestelijke Verzorging.

De bundel ‘Naar eer en geweten. Geestelijke verzorging en de morele vorming in de krijgsmacht’ is verschenen onder redactie van Ger Wildering, Jan Peter van Bruggen en Renť de Boer bij uitgeverij Damon. Het boek telt tien hoofdstukken met in totaal 212 pagina's, heeft als ISBN 9789460360466 en kost € 24,90.

Terug naar Boven

Businessplan: KMS kan miljoenen goedkoper

Burgemeester Jos Heijmans van Weert heeft vanmiddag in zijn gemeente het businessplan KMS 2020 - Kazerne van de Toekomst aangeboden aan Minister van Defensie Hans Hillen.

Het businessplan voor de Koninklijke Militaire School (KMS)is opgesteld door de provincie Limburg en de gemeente Weert om een krachtig alternatief te bieden om sluiting van het opleidingscentrum voor onderofficieren van de Koninklijke Landmacht tegen te gaan.

Het businessplan zal op 25 april a.s. worden betrokken bij de hoorzitting van de Vaste Kamercommissie voor Defensie. In dit Algemeen Overleg wordt verder over het Herbeleggingsplan Vastgoed gesproken. Dat plan, op 31 augustus vorig jaar door de bewindsman openbaar gemaakt, beschrijft welke Defensiecomplexen in het kader van de bezuinigingsreorganisatie tussen 2012 en 2016 dienen te sluiten. Hierin staat onder andere het voornemen “de Koninklijke Militaire School in Weert te verhuizen naar Ermelo.”

Uit het businessplan 'KMS 2020 - Kazerne van de Toekomst' blijkt dat de KMS van de nabije toekomst Hillen jaarlijks € 2,4 miljoen kan besparen. Deze bezuiniging is fors meer dan de opdracht voor een jaarlijkse lastenverlichting van € 1 miljoen die de minister de regio heeft opgelegd. Over de periode van 2015 tot en met 2020 kan in totaal ± € 14,4 miljoen worden uitgespaard.

De besparingen voor de KMS moeten worden behaald door gezamenlijk gebruik te maken van onderwijsfaciliteiten, personeel en materieel. Door het samenwerken met civiele onderwijsinstellingen in de regio willen de gemeente Weert en de provincie Limburg de KMS ombuigen tot een "kazerne van de toekomst".

Volgens een zegsvrouw van het Ministerie van Defensie is het rapport niet concreet genoeg en zitten er te veel onzekerheden in. Defensie wil de komende jaren € 61 miljoen besparen op gebouwen en ander vastgoed. Op 10 april jl. maakte de minister bekend de Van Braam Houckgeestkazerne van het Korps Mariniers in Doorn te willen verplaatsen naar Vlissingen.

Terug naar Boven

Oefening Falcon Prepare van start

Vanaf vandaag tot en met 26 april nemen ruim duizend militairen deel aan de oefening Falcon Prepare. Deze militaire oefening speelt zich af in grote delen van de provincies Gelderland, Noord-Brabant en Limburg.

Logistieke eenheden opereren vanuit BelgiŽ en de luitenant-generaal Piet Bestkazerne. In de nabijheid van Dongen wordt een veldhospitaal ontplooid. Uitvalsbasis voor de grondtroepen van 11 Luchtmobiele Brigade en de helikopters van het Defensie Helikopter Commando (DHC) is de Vliegbasis Gilze-Rijen.

Militairen van 11 Air Manoeuvre Brigade worden over de weg en door de lucht, in voertuigen, helikopters of met parachute, ingezet. Binnen de NAVO zijn er slechts twee eenheden die air assault gecertificeerd zijn; de Amerikaanse 101st Airborne Division en 11 Air Manoeuvre Brigade.

Het zwaartepunt van de oefening is een actie met helikopters en grondtroepen nabij de bruggen in Grave en Heumen, op 25 en 26 april.

Ondersteund door helikopters heroveren de luchtmobiele infanteristen, bijna 70 jaar nadat de Amerikanen dat in 1944 deden onder leiding van First Lieutenant John S. ‘Jocko’ Thompson van 82nd Airborne Division, de 515 meter lange brug over de Maas bij Grave op de vijandelijke troepen.

Vervolgens trekken de overige grondtroepen bij en stoten door naar Heumen, acht kilometer stroomopwaarts vanaf de brug bij Grave, zodat ook dat gebied door de rode baretten kan worden bevrijd. De Chinook- en Apachehelikopters opereren tijdens deze laatste actie vanaf de Vliegbasis Volkel.

De oefening Falcon Prepare speelt zich voor een groot deel af in de publieke ruimte. De moderne militair acteert allang niet meer op een afgebakend gevechtsveld waarbij alleen militaire tegenstanders moeten worden bestreden. Het militaire optreden vindt steeds vaker plaats te midden van de burgerbevolking. De militairen moeten hierbij vanaf het begin van de inzet oog hebben voor de positie en de rol van de bevolking.

Terug naar Boven

 

VRIJDAG 13 APRIL 2012

SG Defensie onder vuur officierenverenigingen

De FVNO|MHB, de grootste belangen- en beroepsvereniging voor officieren binnen Defensie, heeft vandaag twee meldingen gedaan bij de Centrale Organisatie Integriteit Defensie (COID) van vermeende schending van de zakelijke integriteit door de Secretaris-Generaal van het Ministerie van Defensie, Ton Annink.

De eerste melding betreft de voordracht voor de aanstelling van een burgermedewerker bij Defensie tot brigadegeneraal. Het betreft mevrouw drs. Hillie Beentjes. De tweede melding betreft haar voordracht voor de functie van plaatsvervangend commandant van de Koninklijke Marechaussee.

De FVNO|MHB bestaat uit de Koninklijke Vereniging van Marineofficieren (KVMO), de Nederlandse Officieren Vereniging (NOV) en de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reserve Officieren (KVNRO).

Volgens de FVNO|MHB is het “extra wrang” dat zij “zich genoodzaakt ziet om melding te maken van vermeende schending van de integriteit door juist de hoogste ambtenaar binnen het ministerie die belast is met het toezicht op de integriteit binnen Defensie.”

Volgens de koepelvereniging past de voordracht voor de benoeming van een burgermedewerker tot brigadegeneraal niet binnen het vastgestelde beleid. “Ook de voordracht tot benoeming van deze Defensiemedewerker tot plaatsvervangend commandant van de Koninklijke Marechaussee is, op basis van de huidige regelgeving, niet mogelijk”, aldus de FVNO|MHB op haar site.

In een periode van grote onrust onder het Defensiepersoneel over de werkzekerheid binnen de Defensieorganisatie, is het voor de FVNO|MHB van groot belang dat de, tussen Defensie en de centrales van Overheidspersoneel, gemaakte afspraken inzake het personeelsbeleid nauwgezet worden nageleefd. Het nauwkeurig naleven van deze gemaakte afspraken biedt al het personeel (zoveel als mogelijk) gelijke kansen.

Uit de beantwoording van de Kamervragen van Tweede Kamerlid Marcial Hernandez (PVV) d.d. 21 maart jl. over de benoeming tot generaal van een burgermedewerkster, blijkt dat het toenmalige hoofd planning en controle van de Koninklijke Marechaussee op 1 december 2011 is benoemd tot officier in de rang van brigadegeneraal van de KMar:

“Zij vervult een directeursfunctie op de staf van de commandant Koninklijke Marechaussee. Voor deze datum vervulde zij dezelfde functie als burgermedewerker in een vergelijkbare schaal. Voorts heb ik haar voorgedragen voor de functie van plaatsvervangend commandant van het Commando Koninklijke Marechaussee, zij zal daarvoor worden bevorderd tot generaal-majoor. Ik heb er vertrouwen in dat zij deze functie goed zal vervullen.” Aldus Minister van Defensie Hans Hillen.

Verder blijkt uit de beantwoording van de Kamervragen dat mevrouw Beentjes haar promotie te danken heeft aan het systeem van Management Development (MD). Dit is een loopbaanbeleid gericht op het beschikbaar krijgen en houden van voldoende potentieel van gekwalificeerde en getrainde medewerkers, om uit dat potentieel te kunnen putten voor vacante topmanagementfuncties.

Voorzitter Hans Couzy van de FVNO/MHB wil met deze stap uitgesproken krijgen dat de Secretaris-Generaal "de regels met de voeten heeft geschonden”. Ook wil hij bereiken dat een dergelijke benoeming niet nog een keer zal plaatsvinden.

Minister van Defensie Hans Hillen liet weten de zaak te gaan bestuderen. "De benoeming is bewust gedaan. In de moderne tijd zal de dynamiek van de benoemingen bij officieren anders zijn dan vroeger”, voegde hij eraan toe.

Ton Annink (1953) is sinds 2003 Secretaris-Generaal op het Ministerie van Defensie.

Terug naar Boven

NAVO-cijfers geven pessimistisch beeld

Volgens het vandaag vrijgegeven NAVO-communiqué Financial and Economic Data Relating to NATO Defence geeft BelgiŽ van alle NAVO-lidstaten met een actieve krijgsmacht (IJsland heeft geen strijdkrachten), na Bulgarije het kleinste deel van haar Defensiebudget uit aan het innoveren van militair materieel: 6,4%.

In Nederland is dit 13,6%. Met percentages boven de 25 zijn Frankrijk, Turkije en de Verenigde Staten koploper; hierin zijn de uitgaven inbegrepen die worden gedaan aan Research and Development (R&D).

Behalve de vernieuwing van militair materieel, geven de statistieken in meer zaken inzage. Zo is in Nederland in ruim twintig jaar tijd het aantal militairen met ruim de helft gereduceerd: van 104.000 in 1990 naar 48.000 in 2011, respectievelijk 1,8% en 0,8% van de beroepsbevolking.

Volgens de NAVO gaat het leeuwendeel van de Defensiebudgetten op aan personeelskosten. In 2011 was dit in Nederland 53,8%. Met 32,3% geeft Estland het minst uit aan personeelskosten; RoemeniŽ, dat in 2004 toetrad tot de NAVO, met 80% het meest.

Uitgedrukt in percentage van het bruto binnenlands product (bbp), stond het Defensiebudget in Nederland vorig jaar garant voor 1,3%. Dit was bij onze zuiderburen 1,1%. De NAVO blijft erop aandringen dat elk van haar leden minimaal 2% van het bbp voor Defensie reserveert. Momenteel voldoen alleen Griekenland, Groot-BrittanniŽ en de Verenigde Staten hieraan.

Uit de cijfers rijst een pessimistisch beeld op. In alle NAVO-lidstaten wordt gesneden in de Defensiebudgetten, materieel eerder afgestoten dan dat het instroomt, contracten uitgesteld of geannuleerd en troepenaantallen verminderd.

Terug naar Boven

Brigadegeneraal Nico Geerts nieuwe C-11 LMB

Vandaag neemt brigadegeneraal Otto van Wiggen afscheid als commandant van 11 Luchtmobiele Brigade in Schaarsbergen.

Vanmiddag zal hij tijdens een korte ceremonie op de Oranjekazerne het commando over 11 Luchtmobiele Brigade (AASLT) ‘7December’ en 11 Air Manoeuvre Brigade – het samenwerkingsverband tussen de Luchtmobiele Brigade en het Defensie Helikopter Commando van de Koninklijke Luchtmacht – overdragen aan brigadegeneraal Nico Geerts.

Brigadegeneraal Van Wiggen voert sinds 2010 het commando over de rode baretten van de Koninklijke Landmacht. Binnenkort wordt hij commandant van het Opleidings en Trainingscommando (OTCO).

Brigadegeneraal Geerts, sinds 1979 in dienst, is al eerder verbonden geweest aan de Luchtmobiele Brigade in de functies van commandant van 13 Infanteriebataljon Luchtmobiel (AASLT) Regiment Stoottroepen Prins Bernhard (13 Infbat Lumbl) in Assen en als plaatsvervangend commandant van de brigade.

Tot 2011 was de kolonel Geerts commandant van het Opleidings- en Trainingscentrum OperatiŽn, waarna hij werkzaam was bij de Directie Aansturen Operationele Gereedstelling (DAOG) van de Defensiestaf.

Van augustus 2007 tot en met januari 2008 leidde de kolonel Geerts met 13 Infbat Lumbl TFU-3, de derde rotatie van de Task Force Uruzgan.

Tot grote verrassing van de vertrekkende Van Wiggen kreeg hij aan het slot van de ceremonie uit handen van de Commandant Landstrijdkrachten, luitenant-generaal Mart de Kruif, de Bronzen Soldaat. Dit is de hoogste militaire waardering binnen de Koninklijke Landmacht.

Terug naar Boven

Bosnië-conferentie in Nijmegen

Vandaag en morgen, 14 april, vindt op de Radboud Universiteit de internationale conferentie BosniŽ... en de wereld keek toe plaats. Het onderwerp van de conferentie is de oorlog in het huidige BosniŽ-Herzegovina van 1992 tot ‘95. Met name de situatie in Sarajevo en Srebrenica zal worden belicht.

De conferentie wordt georganiseerd door studentenvereniging AEGEE-Nijmegen.

In Sarajevo zijn tijdens en na de oorlog ruim 12.000 mensen overleden aan de directe gevolgen van de oorlog. Srebrenica werd door de Verenigde Naties uitgeroepen tot safe area ("veilig gebied"). In het gebied vond een genocide plaats die aan ruim 8.000 islamitische mannen het leven kostte.

Vandaag zal de conferentie aanvangen met een algemene inleiding in de achtergronden van de Bosnische oorlog. Sprekers zijn Dion van den Berg van het IKV; Skender Hatibovic, gids van Sarajevo Funky Tours die in zijn jonge jaren de oorlog in Saravejo heeft meegemaakt; Srebrenica-veteraan en –genezerik Andrť Dekker; journalist Frank Westerman die in de enclave Ratko Mladic en Naser Oric ontmoette; en Dirk Mulder, directeur van het herinneringscentrum Kamp Westerbork.

Morgen doen vredesactivist en de voormalig secretaris van vredesorganisatie IKV, Mient Jan Faber; voormalig Dutchbat-tolk Hasan Nuhanovic en Srebrenica-veteraan Dave Maat hun verhaal. Ook Nerma Jelačić, van het International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia (ICTY), en Laura Hassler, directeur van Musicians without Borders, zullen spreken, de laatste over de nazorg aan de slachtoffers.

Terug naar Boven

 

WOENSDAG 11 APRIL 2012

Presentatie boek Uruzgan door Jos Groen

In het Veteraneninstituut in Doorn is vanmiddag het nieuwe boek van majoor Jos Groen gepresenteerd: ‘Task Force Uruzgan 2006 – 2010. Getuigenissen van een missie’. Het boek bevat drieŽntwintig interviews met jonge Nederlandse officieren over de missie in Afghanistan.

…ťn van de sprekers bij de boekpresentatie was de Commandant Landstrijdkrachten, luitenant-generaal Mart de Kruif.

Majoor Groen keerde in 2010 terug uit Uruzgan. Hiervoor was hij reeds uitgezonden geweest naar Srebrenica (Dutchbat-III, 1995) en MacedoniŽ (Task Force Fox, 2002). Begonnen als dienstplichtig marinier, volgde Groen in 1989 de opleiding tot officier der infanterie aan het Opleidingscentrum voor Officieren van Speciale Diensten (OCOSD). Daarna vervulde hij verschillende functies, waaronder pelotonscommandant en plaatsvervangend compagniescommandant.

Ook is Jos Groen als docent werkzaam geweest op de Koninklijke Militaire Academie. Sinds 2010 is hij als onderzoeks- en beleidsmedewerker werkzaam bij het Kennis- en onderzoekscentrum van het Veteraneninstituut.

Zijn boek ‘Task Force Uruzgan 2006 – 2010. Getuigenissen van een missie’ (ISBN 9789461908308) telt 512 pagina's en is verkrijgbaar via taskforceuruzgan@veteraneninstituut.nl of via de website www.uruzgan.veteranen.nl.

Terug naar Boven

11de Prof. Ir. Dr. Kooy symposium over CMTR

Vandaag is op de Marinekazerne in Amsterdam het 11de Prof. Ir. Dr. J.M.J. Kooy symposium gehouden. Dit jaar stond het symposium in het teken van Critical Mission Training and Rehearsal, met als motto ‘You Only Live Twice’.

Het symposium is vernoemd naar prof. ir. dr. Johan Kooy (1902-1983), die als elektrotechnisch ingenieur, wis- en natuurkundige generaties officieren onderricht in de grondslagen en de technieken van wat hij zelf noemde “Ballistics of the Future”.

‘Critical Mission Training and Rehearsal’ werd georganiseerd door het Koninklijk Instituut van Ingenieurs KIVI NIRIA (Afdeling Defensie en Veiligheid), in samenwerking met TNO en de Vereniging van Hoger Technisch Gevormde Officieren van de Koninklijke Landmacht, 'Arte Pugnantibus Adsum' (APA).

‘Critical Mission Training and Rehearsal’ is zeer realistische virtuele team-training vlak voor een missie. Nu de technologie deze vorm van oefenen mogelijk maakt, is dit een snel aan belang winnend onderwerp. CMTR maakt effectievere inzet mogelijk en bespaart kosten.

Optreden op onbekend terrein brengt altijd extra risico's met zich mee, zeker als de opponent in dat terrein heer en meester is. Het verkennen van de specifieke omgeving waarin een operatie zal plaatsvinden, en mogelijk het tevoren in deze omgeving uitvoeren van rehearsals, is van een onschatbare waarde. In het verleden werden om deze redenen al gebouwen nagebouwd of werd geoefend op een trein die identiek was als die welke later zou worden belegerd.

Met moderne technologie kan meer. Simulatie, 3D Terrain Mapping en moderne opnametechnieken maken het rondkijken in een levensechte interactieve virtuele en driedimensionale omgeving mogelijk.

‘Critical Mission Training and Rehearsal’ betekent dan ook een geheel nieuwe dimensie voor simulatie. Naast het gebruik voor training en opleiding, waarin een generieke omgeving toereikend is en vooral de drills worden bijgebracht, zal bij rehearsal een zeer realistische omgeving worden gebruikt om voor die ene specifieke situatie alle finesses en potentiŽle gevaren te doorgronden.

De commandant van 11 Luchtmobiele Brigade, brigadegeneraal Otto van Wiggen, gaf het operationele belang aan, terwijl CDA-Tweede Kamerlid Raymond Knops de politieke context schetste.

Andere sprekers waren luitenant-generaal Sander Schnitger, sinds 9 maart jl. de nieuwe commandant van het Commando Luchtstrijdkrachten, en Adolfo Klassen.

Klassen is vice-president van de divisie Simulation Products & Services, Military Business van de Canadese vestiging van CAE Elektronik GmbH. CAE helpt strijdkrachten wereldwijd zich voor te bereiden op de complexe en veeleisende uitdagingen van de 21ste eeuw, onder meer met simulatietrainers.

Terug naar Boven

 

MAANDAG 9 APRIL 2012

Medicatie debet aan geweld US militairen?

Psychologen duiden het overmatige gebruik van medicatie als de oorzaak aan van het toenemende geweld onder Amerikaanse militairen.

Volgens recente cijfers van de U.S. Army Surgeon General van het Army Medical Command, Lieutenant General Patricia Horoho, kregen in 2011 ruim 110.000 personeelsleden van de Amerikaanse krijgsmacht verdovende middelen, medicijnen tegen angst, kalmeringsmiddelen (sedativa), antipsychotica en antidepressiva voorgeschreven terwijl ze op missie waren.

Dit is 8 maal zoveel als in 2005. Volgens voormalig militair psycholoog en combat stress expert Bart Billings is het geen toeval dat het aantal moorden en zelfdodingen ook is toegenomen in het Amerikaanse leger. Bijna 8% van het Amerikaanse Defensiepersoneel gebruikt kalmeringsmiddelen, 6% antidepressiva.

Een piloot van de U.S. Air Force had om de vier uur een dosis dextro-amfetamine (Dexedrine) genomen tijdens een vlucht van 19 uur. Dexedrine houdt gegechtspiloten gefocust en alert. Daarna sloeg hij zijn vriend tegen het hoofd en beschuldigde hij hem van ontvoering. Ook stal hij een auto om op zoek te gaan naar terroristen. Uiteindelijk werd hij niet schuldig bevonden omdat experts meenden dat hij in een roes verkeerde door alcohol, slaaptekort en 40 mg Dexedrine.

Een andere militair hoorde stemmen en vertelde de doktoren dat hij zelfmoordneigingen had. Hij vreesde ontslag als bekend zou raken dat hij met mentale problemen kampte, kreeg vervolgens van een arts de antidepressiva sertraline (Zoloft) en trazodone en schoot uiteindelijk een willekeurige gevangene van de Taliban in het hoofd.

Momenteel wordt onderzocht of Staff sergeant Robert Bales, die op 11 maart jl. 17 Afghaanse burgers doodde, in een psychose verzeild was geraakt door een cocktail van voorgeschreven pillen.

Volgens Colonel Carol Labadie, Pharmacy Consultant in de U.S. Army. is de toename van medicatie in het leger niet abnormaal hoog: “Het is niet zo dat soldaten meer of frequenter dan de gemiddelde Amerikaanse burger medicatie nemen." Druggebruik, en in het bijzonder stimulerende middelen, zijn sinds 10 à 12 jaar verboden in het Amerikaanse Defensie.

Sinds de oorlog in Irak worden veel militairen alleen op missie gestuurd als ze medicatie nemen. Bovendien is het volgens artsen moeilijk het gebruik van medicatie op het gevechtsveld te reguleren, omdat controle op gebruik onmogelijk is.

Amerikaans Defensiepersoneel kan voor de duur van 180 dagen medicatie worden meegegeven.

Terug naar Boven

Canvas, 23.30 uur: ‘Semper Fi: Always Faithful’

Op de Belgische zender Canvas (23.30-00.30 uur) de Amerikaanse documentaire Semper Fi: Always Faithful (2011) van regisseurs Tony Hardmon en Rachel Libert.

Als drill instructor zorgde Master Sergeant Jerry Ensminger er bijna 25 jaar lang voor dat de rekruten van het U.S. Marine Corps Corps werden geÔndoctrineerd met het motto “Eeuwige Trouw”. Toen zijn negenjarige dochter Janey begin jaren ‘80 overleed aan een zeldzame vorm van leukemie, stortte zijn wereld in.

De zwaar getroffen vader zocht jarenlang naar een antwoord op de vraag waarom zijn dochter op zo’n jonge leeftijd moest sterven. Uiteindelijk kwam hij tot een schokkende ontdekking: zijn eigen Marine Corps was betrokken bij ťťn van de grootste watervervuilingschandalen uit de Amerikaanse geschiedenis.

De documentaire volgt Jerry Ensminger drie jaar lang in zijn kruistocht om de schuld van het Marine Corps te bewijzen dat er op Camp Lejeune jarenlang chemicaliŽn in het drinkwater lekte. Hij dwingt de korpsleiding haar motto na te leven in haar houding tegenover de duizenden militairen en hun familieleden die ze aan giftige chemicaliŽn hebben blootgesteld. Bij zijn voormalige werkgever stuit Ensminger echter op een onovertroffen doofpotaffaire.

Tussen 1957 en ’87 blijken naar schatting bijna ťťn miljoen mensen te hebben gedronken en gebaad in leidingwater dat extreem hoge concentraties chemische stoffen bevatte.

Lekkende ondergrondse opslagtanks, gemorste vloeistoffen, stortplaatsen en afval van een buiten de basis gelegen stomerij werden onderkend als de bronnen voor de verontreiniging. In het water werden meer dan 70 chemische stoffen gevonden, inclusief de kankerverwekkende stoffen benzeen, chlooretheen (vinylchloride) en trichlooretheen (TCE).

Zijn strijd vol intriges, leed en verraad brengt niet alleen de wantoestanden aan het licht in zijn thuisbasis, Camp Lejeune in Jacksonville, North Carolina, maar ook een sluimerende milieuramp in kazernes in de gehele Verenigde Staten. Woede, patriottisme en doorzettingsvermogen brengen een nationale kwestie aan het licht die zowel het Congres als het Amerikaanse publiek doen sidderen.

'Semper Fi: Always Faithful' duurt 76 minuten en stond vorig jaar op de rol van het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA). De muziek in de documentaire is van de Britse producer en componist Ivor Guest.

Terug naar Boven

 

VRIJDAG 6 APRIL 2012

Eerste vrouwelijke sergeant EODD bij 538

Op Radio 538 bij Edwin Evers was vanochtend in de uitzending de eerste vrouwelijke bommenruimer van de Explosieve Opruimings Dienst Defensie te horen: sergeant Karen Degen.

Eind maart slaagde ze er als eerste vrouw ooit in bomruimer te worden. Ze kreeg na een twaalf maanden durende opleiding haar diploma uitgereikt op de nieuwe Sergeant-majoor Scheickkazerne in Soesterberg.

Sergeant Degen vertelde live dat ze eerst werkte bij de pantsergenie; op uitzending had ze al vaker te maken gehad met het zoeken naar improvised explosive devices (IED’s). In Nederland kan ze nu dagelijks de weg op om Tweede Wereldoorlog-munitie en geÔmproviseerde explosieven onschadelijk te maken.

Haar opleiding begon met de eerste van vier modules, ‘basis munitietechniek’. Daarna kwamen de bommen, mijnen en geÔmproviseerde explosieven aan bod en tot slot moest ze leren werken in het bompak dat bijna 40 kg weegt. Hoewel die beschermende kleding nooit helemaal veilig is, gaat het de blast- en scherfwerking wel tegen. Alleen de handen en vingers zijn onbeschermd, wat nodig is om de ontsteker onschadelijk te kunnen maken.

Sergeant Degen vindt de Duitse bommen het gevaarlijkst om de ontmantelen. Sinds haar diplomering is ze aan de slag als junior ruimer in een EOD-ruimploeg bestaande uit in totaal drie militairen. Na meerdere jaren ervaring kan ze opklimmen tot ploegcommandant.

Terug naar Boven

 

DONDERDAG 5 APRIL 2012

Boekpresentatie 'Gewapend met kennis'

In het Legermuseum in Delft heeft de boekpresentatie plaatsgevonden van 'Gewapend met kennis. 500 jaar militaire boekcultuur in Nederland' van dr. Louis Ph. Sloos. Het eerste exemplaar is overhandigd aan de Commandant Landstrijdkrachten, luitenant-generaal Mart de Kruif.

Het idee dat oorlogvoering niet alleen een praktisch vak is, maar ook een goede theoretische onderbouwing nodig heeft, ontstond al aan het einde van de 15de eeuw. Hierbij speelde de boekdrukkunst als nieuw communicatiemiddel een cruciale rol: juist via het gedrukte woord konden kennis en informatie op krijgskundig gebied gemakkelijk en breed worden verspreid. Aan dit aspect is tot op heden nauwelijks aandacht besteed. Zo bestaat er van geen enkel land een algemene studie over militaire boekcultuur.

Sloos’ boek presenteert een eerste overzicht van de Nederlandse militaire boekcultuur: van de eerste militaire vakbibliotheek, in 1600 ontstaan aan de Leidse universiteit, tot de eerste druk van het bekende 'Handboek voor de soldaat' in 1933. De eerste werken werden gedrukt door Christoffel Plantijn in Antwerpen, maar al snel werden Den Haag en Amsterdam het centrum van de Nederlandse militaire publicistiek.

Tot in de 18de eeuw was de Nederlandse Republiek zelfs internationaal een belangrijke producent van militaire literatuur. Louis Sloos had voor zijn onderzoek toegang tot het omvangrijke en unieke historisch boekbezit dat aanwezig is in het cultureel erfgoed van het Ministerie van Defensie. 'Gewapend met kennis' bevat een schat aan materiaal voor onderzoekers, geÔnteresseerden en erfgoedinstellingen, en geeft de militair een ander gezicht.

Louis Ph. Sloos, die als literatuurconservator en bibliothecaris zelf aan het Legermuseum is verbonden, studeerde geschiedenis en boekwetenschap aan de Opleidingen Geschiedenis en Nederlands van de Universiteit Leiden. Hij publiceert actief over boek-, militaire en historische onderwerpen.

Eergisteren, 3 april, promoveerde hij aan de Universiteit Leiden op 'Gewapend met kennis'. Zijn promotor aan de  Faculteit der Letteren was prof. dr. Paul Hoftijzer.

De doctoraalthesis 'Gewapend met kennis. 500 jaar militaire boekcultuur in Nederland' (ISBN 789460040702) wordt uitgegeven door Vantilt, telt 544 pagina’s en kost € 34,95.

Terug naar Boven

Defensie zoekt op stations naar collega’s

Op eenentwintig stations in het land hebben ruim 150 militairen het publiek erop geattendeerd dat Defensie het komend jaar 3.000 vacatures dient te vervullen.

Onder meer op de stations in Zwolle, Leeuwarden, Den Helder, Den Haag, Arnhem, Amsterdam en Utrecht (Centraal) hebben militairen een speciale wervingseditie van het gratis dagblad Spits uitgedeeld. Ook de Commandant Landstrijdkrachten (C-LAS), luitenant-generaal Mart de Kruif, hielp op laatstgenoemde locatie een handje mee.

Motto van de wervingscampagnie is ‘Wij zoeken collega’s’. De Spits-wervingsbijlage telt acht pagina’s en kan hier worden gedownload.

Elders gaf de Commandant der Strijdkrachten, generaal Peter van Uhm, eveneens acte de prťsence.

Defensie moet in deze regeerperiode € 1 miljard bezuinigingen en verlaagt het aantal banen met 12.000.

Terug naar Boven

 

WOENSDAG 4 APRIL 2012

'Angst in Afghanistan' door Peter ter Velde

Op de tweede dag van het 40ste voorjaarscongres van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) - dat als thema 'Als angst regeert' draagt - heeft de bekende journalist Peter ter Velde voor een publiek van zo’n 2.000 psychiaters een toespraak gehouden over 'Angst in Afghanistan'.

Angst is evolutionair gezien een essentiŽle emotie. Bescherming tegen gevaar is cruciaal voor overleving. De angst die psychiaters in hun vak zien, is soms invoelbaar en adequaat, maar meestal pathologisch en verstorend. Angst is in de samenleving dichtbij huis, maar ook elders in de wereld waar oorlogen, natuurrampen en politieke instabiliteit zorgen voor dagelijkse onzekerheid over de toekomst.

Tijdens zijn redevoering in het MECC in Maastricht, liet Ter Velde veel video- en fotomateriaal zien, waaronder fragmenten uit de documentaire Fokking Hell. Deze door de Nederlandse militairen in Afghanistan gefilmde documentaire, die hij samen met Eric Feijten en Hans Stakelbeek maakte, beleefde zijn tv-premiŤre op 12 december 2010.

Het betoog van Peter ter Velde volgde op de openingsspeech van de Britse professor in de psychiatrie Simon Wessely. Hij sprak over 'Time bombs and tidal waves: What has been the impact of the wars in Iraq and Afghanistan on those who fought there?'

Simon Wessely publiceerde in 2005, samen met Edgar Jones, een uitgebreide analyse van de psychische gevolgen van oorlog bij militairen en de ontwikkeling van de militaire psychiatrie: Shell Shock to PTSD. Military Psychiatry from 1900 to the Gulf War.

Terug naar Boven

 

DINSDAG 3 APRIL 2012

C-LAS in Denk Groter Debat Fontys Eindhoven

Terwijl buiten een Fennek en een tokkelbaan de bezoekers in de juiste stemming brachten, gingen de aanwezigen in de aula van het Fontysgebouw in Eindhoven vanmiddag in debat met luitenant-generaal Mart de Kruif, de Commandant Landstrijdkrachten (C-LAS).

In samenwerking met het Eindhovens Dagblad en Omroep Brabant organiseerde de Fontys Hogescholen het tweede Denk Groter Debat. Dit is een serie debatten waarin studenten in gesprek gaan met toppers uit onder andere de media, politiek en sport. Gisteren stond SP-fractievoorzitter Emile Roemer in het middelpunt van de studentikoze belangstelling.

Met de debatreeks wil Fontys haar studenten uitdagen groter te denken, out of the box.

Na een uitdagende uitzending in Afghanistan – waar hij van november 2008 tot en met november 2009 commandant van het Regional Command South van de International Security Assistance Force (ISAF) was, leiding gaf aan ruim 45.000 militairen en geconfronteerd werd met 284 omgekomen NAVO-militairen – wordt de hoogste baas van de Koninklijke Landmacht anno 2012 opnieuw getart: er is steeds minder geld om het landmacht op de been te houden.

Toch moet De Kruif zijn mensen gemotiveerd houden, onder andere voor uitzendingen naar crisisgebieden. En juist het motiveren van anderen is één van de sterkste punten van De Kruif, zeggen zijn collega’s. In het debat werd de generaal, naar eigen zeggen, met “scherpe vragen” geconfronteerd.

Terug naar Boven

 

MAANDAG 2 APRIL 2012

Wat doen Kunduz-agenten na de opleiding?

Uit onderzoek van het actualiteitenprogramma Nieuwsuur en de Volkskrant blijkt dat het Ministerie van Defensie niet precies weet wat de door Nederland opgeleide agenten in Kunduz na hun opleiding doen. Dit is niet overeenkomstig de gemaakte afspraken met de Tweede Kamer.

Nieuwsuur-verslaggever Rudy Bouma reisde de afgelopen tijd met cameraman Rachid el Mourif en Volkskrant-correspondente Natalie Righton door Kunduz. Vanavond in Nieuwsuur de eerste van drie reportages.

Defensie beloofde bij aanvang van de politietrainingsmissie in de gaten te houden waar de door Nederland opgeleide agenten terecht zouden komen en wat hun functie op die locaties zou zijn. Omdat dit volgens de journalisten niet structureel gebeurt, weet Defensie niet hoeveel agenten na de basiscursus hebben meegedaan aan vuurgevechten en of daarbij de regels van de Tweede Kamer zijn overtreden: wťl zelfverdediging, gťťn aanval.

Reeds anderhalve maand geleden constateerde NRC Handelsblad-correspondente Bette Dam hetzelfde. De schrijfster van Expeditie Uruzgan schreef in februari: "Van het volgen van de pupillen komt nog niet veel terecht, blijkt in Kunduz. [...] De geschoolde agenten zijn allemaal teruggegaan naar hun posten in districten waar Nederland ze niet kan bereiken. [...] Uit gesprekken met tien van de 28 pupillen van de eerste cursus blijkt dat niemand sinds de diploma-uitreiking contact heeft gehad met militairen van Nederland of haar partnerlanden."

Ook blijft de beloofde tienweekse vervolgopleiding van de politieagenten uit.

In de Volkskrant zegt kolonel Nico van der Zee, de huidige commandant van de politietrainingsmissie in Kunduz: "Wij vragen agenten niet lijstjes in te vullen; waar ze nu zijn en wat ze hebben gedaan.” In het dossier dat per politieagent wordt opgebouwd, staan weliswaar behaalde opleidingen en telefoonnummers, maar het nabellen zou niet structureel gebeuren.

Nieuwsuur en de Volkskrant traceerden 31 van de 60 politieagenten die de 8-weekse basisopleiding hebben afgerond. Ze kwamen erachter dat tenminste vijf agenten daarna betrokken zijn geweest bij vuurgevechten. Volgens de opgeleide agenten ging het in alle gevallen om zelfverdediging.

Volgens een Defensiewoordvoerder in Kunduz worden de beloften aan de Tweede Kamer nagekomen: "We bellen niet elke week naar alle agenten om te vragen of ze de afgelopen week niet gevochten hebben. Hier maken we gebruik van het Afghaanse rapportagesysteem en eigen inlichtingen. We zullen alle informatie over mogelijke schending (van afspraken) onderzoeken."

Defensiedeskundige Ko Colijn van Clingendael betwijfelt of de gevechtshandelingen van de agenten voldoen aan de beloften aan het parlement: "Het is een schemergebied. Tussen ‘geplande offensieve militaire acties’ en ‘zelfverdediging' zit een marge. Het najagen van Taliban-strijders, nadat je door hen bent belaagd, zou je inderdaad een verlengstuk van zelfverdediging kunnen noemen. Aan de andere kant is het niet in de geest van de gemaakte afspraken. Maar er valt over te twisten. Kortom: Het lijkt onontkoombaar dat een jury van het Genootschap Onze Taal aan de missie-Kunduz wordt toegevoegd."

Terug naar Boven

A-selectie Feyenoord te gast bij C-LAS

De A-selectie van Feyenoord krijgt vandaag speciale instructie. De Rotterdammers zijn op uitnodiging van de Koninklijke Landmacht een dag te gast op de Bernhardkazerne in Amersfoort. De voetballers krijgen een 'uitdagend' programma voorgeschoteld.

De dag begint met een aantal lezingen, onder meer van luitenant-generaal Mart de Kruif. De Commandant Landstrijdkrachten (C-LAS) spreekt over leiderschap en teamvorming ter voorbereiding op en tijdens extreme situaties.

's Middags volgen de spelers onder leiding van militairen een programma waarin praktische opdrachten worden uitgevoerd op de klimtoren en hindernisbaan. Daarbij ligt het accent op competitie, leiderschap en teamvorming. Daarna mogen de Feyenoorders ook nog even kennismaken met tactische simulatoren en diverse pantservoertuigen, zoals CV90 en Fennek.

Ook kregen de spelers van de eredivisionist een presentatie over het revalidatieproces van een in Uruzgan gewond geraakte militair. Koeman vond het erg inspirerend. Hij zag veel parallellen tussen het werk van de krijgsmacht en het voetbal: "Het is me wel duidelijk geworden dat jullie werk ook topsport is."

Op 18 oktober vorig jaar kreeg de toen juist geÔnstalleerde C-LAS uit handen van trainer Ronald Koeman en aanvoerder Ron Vlaar een oorkonde. Hierin werd hij symbolisch als ‘twaalfde man’ van het elftal geŽerd voor zijn eeuwige trouw aan het rood-wit van Rotterdam-Zuid.

Over de missie in Afghanistan staat een interview met Feyenoord-supporter De Kruif in het november 2011 verschenen boek ’Wij houden van die club’, het seizoensgeschenk voor alle leden van het supporterslegioen.

Terug naar Boven

 

ZONDAG 1 APRIL 2012

"Interventie" activisten in NAVO-HQ mislukt

Bij het NAVO-hoofdkwartier in de Brusselse gemeente Evere heeft de politie vanmiddag 483 vredesactivisten uit verschillenden Europese landen gearresteerd. De activisten namen deel aan de manifestatie 'NATO Game Over' van Vredesactie en Action pour la Paix. Ze probeerden met een, naar eigen zeggen, “geweldloze interventie” over de hekken van het NAVO-hoofdkwartier te klimmen.

Om de activisten tegen te houden waren 500 à 600 politieagenten aanwezig. Geen enkele activist slaagde in zijn bedoelingen.

Omdat het NAVO-hoofdkwartier een militaire basis is, is het een misdrijf om er binnen te dringen.

Vredesactie en Action pour la Paix stellen, in de aanloop naar de NAVO-topconferentie van 20 en 21 mei in Chicago, het bestaan van de NAVO ter discussie. De actie was een protest tegen de interventies van het militaire bondgenootschap in Afghanistan en LibiŽ.  Ook eisten de actievoerders dat de NAVO werk maakt van nucleaire ontwapening en pleitten ze tegen een raketschild in Europa.

De opgepakte actievoerders waren slechts administratief aangehouden: na 18.00 uur zijn ze gefaseerd vrijgelaten.

Terug naar Boven