HET LAATSTE NIEUWS
Terug naar de homepage
 

Naar de homepage

APRIL 2014
M
D
W
D
V
Z
Z
4
5
6
7
8
9
12
13
15
17
18
19
23
27
28
29
30

Maak uw keuze uit de hierboven getoonde lijst

ZATERDAG 26 APRIL

de Volkskrant: Nazorg bij Defensie

In de Volkskrant een drie pagina's tellend artikel van Kaya Bouma, Charlotte Waaijers en Leonie Sellies over de nazorg bij Defensie: "Sommige soldaten keren beschadigd terug van een uitzending."

Hoewel Defensie verplicht is "zorg te dragen voor de psychische gezondheid van veteranen", slaagt ze daar in het geval van Ivo van der Weele niet in. De psychische problemen van Van der Weele, een van de 20.000 Nederlandse militairen die zijn uitgezonden naar Afghanistan, beginnen in 2006 als hij als boordschutter is gestationeerd in Kamp Holland, Uruzgan. Nadat hij meerdere aanvallen van de Taliban heeft meegemaakt, wordt hij als enige van zijn groep door de Defensiepsycholoog terug naar Nederland gestuurd. Zijn klachten: hij voelt zich niet meer veilig en blijft last houden van paniekaanvallen.

Eén op de vijf militairen houdt psychische problemen over aan de missie. "Zo'n 3 tot 5 procent van alle militairen loopt PTSS op”, aldus Beijka Mensink, psychotherapeut en GZ-psycholoog bij de Stichting Centrum '45 in Oegstgeest en nu twee jaar hoofdbehandelaar binnen de klinische setting en de dagkliniek voor de afdeling veteranen. De veteranen die er behandeld worden kunnen het strijdveld niet achter zich laten: "Ze blijven met één been in het verleden, en staan met één been in het hier-en-nu."


Uit onderzoek van het Veteraneninstituut onder een veteranenpanel, blijkt Van der Weele tot de 17 procent ondervraagde Afghanistan-veteranen te behoren die door de mazen van het zorgnet is geglipt. Ze bevinden zich in een "aparte positie - omdat ze bijvoorbeeld eerder teruggaan" - en krijgen geen of weinig nazorg.

Te weinig nazorg kan ook komen omdat slechts de helft van de veteranen de vragenlijst invult die ze een half jaar na terugkomst ontvangen; ze reageren ook niet op de twee daaropvolgende herinneringen.

Een van de grootste problemen met de nazorg is dat van de 20.000 militairen die naar Afghanistan zijn uitgezonden, er inmiddels 6.000 Defensie hebben verlaten.

Als Van der Weele weg is bij Defensie, gaat hij aan de slag bij een transportbedrijf. Zijn leven verandert als hij, in december 2009, wordt geïnterviewd door NRC Next. Dit wordt gelezen door De Basis, een stichting die zich inzet voor veteranen met psychische problemen. "Al snel blijkt dat hij PTSS heeft." Nu zit Van der Weele afgekeurd thuis en gebruikt hij antidepressiva, slaappillen en kalmeringsmiddelen. (Op 4 september 2013 ontving Ivo van der Weele in zijn woonplaats Brunssum het Draaginsigne Gewonden uit handen van generaal b.d. Dick Berlijn.)

Een aparte groep vormen de zorgmijders: ze vragen of accepteren geen hulp of zorg en mijden zorginstellingen. Eén van hen is Boris, een gefingeerde naam. Ook hij maakt geen gebruik van de beschikbare hulp. Volgens Erwin Kamp, coördinator geestelijke verzorging bij het Veteraneninstituut, "is een deel van de zorgmijders bang dat hun problemen verergeren wanneer ze er aandacht aan geven. Of ze hebben slechte ervaringen met hulpverleners. Ook zijn militairen soms bang dat het hun carrière in gevaar brengt."

Hoewel Defensie een zorgplicht heeft, vindt Kamp dat mensen niet kunnen worden gedwongen. Dat vindt ook Defensiewoordvoerder Klaas Meijer: "Er is altijd een kleine groep individuen die de zorg mijdt, we kunnen hen niet dwingen hulp te zoeken. De militairen moeten zelf het stapje naar de zorg zetten."

Bij het mijden van zorg is het volgens Kamp ook een probleem "dat militairen van nature geen types zijn die snel om hulp vragen." Niemand weet hoeveel veteranen in Nederland zorg mijden, ze houden zich immers op de achtergrond.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

VRIJDAG 25 APRIL

Zijlstra (VVD): uitgaven voor Defensie verhogen

Volgens Halbe Zijlstra moet Nederland zijn uitgaven voor Defensie verhogen. Het heeft te lang geleund op de grote bijdrage die de Verenigde Staten aan de NAVO leveren. Dit heeft de fractievoorzitter van de Tweede Kamerfractie van de VVD vandaag gezegd tijdens een bijeenkomst van de Liberale Internationale, de wereldwijde organisatie van liberale partijen.

Volgens Zijlstra moet ook Europa meer doen om de eigen veiligheid zeker te stellen. Slechts enkele Europese landen voldoen aan de NAVO-afspraak om 2% van de opbrengst van hun economieën aan Defensie uit te geven. Met op dit moment 1,15% voldoet ook Nederland niet aan deze norm.

Zijlstra wees erop dat in West-Europa, en zeker ook in Nederland, de nadruk de afgelopen decennia lag op het opbouwen van de verzorgingsstaat. De uitgaven voor Defensie in Nederland halveerden de aflopen twintig jaar tot € 7,5 miljard, terwijl die voor de zorg bijna verdubbelden tot € 80 miljard.

Zijlstra herhaalde vandaag dat "de Amerikanen niet oneindig voor onze vrijheid blijven betalen". Volgens hem verleggen de VS hun focus steeds meer van Europa en het Midden-Oosten naar de opkomende economische grootmachten in Azië.

De situatie in Oekraïne laat zien dat mogelijke militaire conflicten in Europa nog niet per definitie tot het verleden behoren, aldus Zijlstra.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

DONDERDAG 24 APRIL

Bureau 105 verzorgt campagnes Nationaal Militair Museum

Na een uitgebreid traject is reclamebureau 105 gekozen om het nieuwe Nationaal Militair Museum (NMM) op de voormalige vliegbasis Soesterberg op de kaart te zetten. Het NMM zal op vrijdag 3 oktober haar deuren openen.

In het NMM worden de geschiedenis, het heden en de toekomst van de Nederlandse krijgsmacht belicht. Het project is een publiek-privaat partnerschap tussen het Ministerie van Defensie en bouwbedrijf Heijmans. Behalve voor het grote publiek heeft het museum ook een aanbod voor militairen, veteranen en de zakelijke markt.

Evenals een aantal andere bureaus, presenteerde 105 een visie op de strategische aanpak voor de openingscampagne en het vervolg daarop. Volgens Heleen Bronder, coördinator marketing en communicatie van het NMM, "stak 105 met kop en schouders boven de rest uit."

Terug naar Boven of naar Homepage

 

DINSDAG 25 APRIL

Zweden verhoogt Defensiebudget om crisis Oekraïne

De Zweedse regering wil het Defensiebudget voor de komende tien jaar met 5,5 miljard krona (ruim € 600 miljoen) verhogen. De centrumrechtse coalitieregering, die zich grote zorgen maakt over de onrust in Oekraïne, heeft de verhoging voorgesteld in verband met de crisis daar. Het Zweedse Defensiebudget voor dit jaar bedraagt 47 miljard krona, ruim € 5,1 miljard.

De Zweedse regering wil onder andere tien extra gevechtsvliegtuigen van het type Saab JAS39 Gripen aanschaffen. Daarmee zal het aantal gevechtsvliegtuigen van de Zweden uitkomen op zeventig. Ook willen de Zweden twee nieuwe onderzeeërs kopen, om de Baltische Zee en het daarin gelegen Zweedse eiland Gotland beter te kunnen verdedigen. Tot slot willen de Zweden de Nordische militaire samenwerking verbeteren - het partnerschap tussen Denemarken, Finland, IJsland, Noorwegen en Zweden.

Dergelijke samenwerkingsverbanden zijn essentieel voor Zweden. Het land is geen lid van de NAVO, wél van het Partnership for Peace.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

MAANDAG 21 APRIL, TWEEDE PAASDAG

Landmacht fietst van Waterloo naar Utrecht

Zo'n dertig militairen van de Koninklijke Landmacht (KL) fietsen vandaag en morgen van Waterloo in België naar Utrecht. Tijdens de 200 kilometer lange tocht staan ze onderweg stil bij drie monumenten voor gevallenen. De fietstocht is een onderdeel van de viering van het 200-jarig bestaan van de KL dit jaar.

Onder aanvoering van de Commandant Landstrijdkrachten (C-LAS), luitenant-generaal Mart de Kruif, rijdt het peloton vandaag van Waterloo naar het Nationaal Monument voor Vredesoperaties in Roermond, waar als eerste een krans wordt gelegd.


Generaal De Kruif wordt onder andere vergezeld door de brigadegeneraals drs. Ivo de Jong (commandant Operationeel Ondersteuningscommando Land), Gijs van Keulen (commandant 13 Gemechaniseerde Brigade), Martin Wijnen (commandant 43 Gemechaniseerde Brigade) en Otto van Wiggen (commandant Opleidings- en Trainingscommando), kolonel ir. Gerhard Schonewille (commandant Materieellogistiek Commando) en de Landmachtadjudant, André Odenkirchen.

Morgen stoppen de fietsers bij het monument voor het Regiment Stoottroepen in Beneden-Leeuwen en vervolgens bij het Militaire Ereveld op de Grebbeberg in Rhenen, waar een korte plechtigheid zal plaatsvinden. De tocht eindigt op de thuisbasis van C-LAS, de Kromhoutkazerne in Utrecht.

De KL heeft het Jeugdsportfonds uitgekozen als goed doel voor haar jubileum. Daarom rijden ook wielrenster Marianne Vos en schaatser Erben Wennemars als ambassadeurs van dit fonds mee met de fietstocht.

Ook een aantal Utrechtse ambtenaren rijdt mee, vanwege de Grand Départ van de Tour de France in 2015 in Utrecht. Een heel bijzondere meefietsende prominent is Jan Janssen, de nu 73-jarige winnaar van de Tour de France in 1968.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

ZONDAG 20 APRIL, EERSTE PAASDAG

Assistentie Defensie bij grote brand Veluwe

Sinds vanochtend is de brandweer met veel personeel en materieel bezig een grote brand op de Veluwe, bij Hoenderloo, te blussen. Het is de grootste brand in Gelderland sinds 1976, toen 400 hectare natuurgebied verloren ging.

Vanochtend rond half negen werd de brand ontdekt bij het Deelense Was, een ven in het oosten van het Nationale Park de Hoge Veluwe. Dit gebied grenst aan de Deelenseweg tussen Hoenderloo en Schaarsbergen.

Snel rukte de brand op naar het westen. Op last van de brandweer werd het gehele Nationale Park, in totaal 5.400 hectare, ontruimd. Naar schatting tweeduizend fietsers en wandelaars zijn buiten de hekken begeleid. Zowel het Kröller-Müller Museum als het Museum Vliegbasis Deelen sloten de deuren.

Het blussen werd bemoeilijkt door de aangewakkerde, gedraaide wind. Die zorgde ervoor dat de brandweer in de loop van de dag fors meer bluswagens en manschappen moest inzetten. In het kader van de Gecoördineerde Regionale Incidentbestrijdingsprocedure (GRIP) werd opgeschaald naar GRIP 2, wat inhield dat er gevaar voor de omgeving bestond. Zelfs brandweerkorpsen uit het noorden van Brabant en Limburg kwamen te hulp.

Vanaf de Vliegbasis Gilze-Rijen zette Defensie achtereenvolgens een Chinook- en een Cougar-transporthelikopter in om te helpen, in het bijzonder op voor blusvoertuigen moeilijk bereikbare locaties.

Beide helikopters waren toegerust met een bambi-bucket, een grote flexibele waterzak, die bijvoorbeeld een watergordijn kan leggen. De Chinook kan op die manier in één keer 7.500 liter water legen, de Cougar 2.500 liter.

Daarnaast zette Defensie militaire blusvoertuigen van het Artillerieschietkamp (ASK, 't Harde) en het Infanterieschietkamp (ISK, Harskamp) in om de brand te bestrijden.

Om 15.00 uur was 200 hectare heide- en grasgebied verwoest, een uur later al 350 hectare - een oppervlakte vergelijkbaar met ruim vijfhonderd voetbalvelden.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

WOENSDAG 16 APRIL

Belangrijke Amerikaanse Defensieorder voor TenCate

TenCate Advanced Armor USA in Newark (Ohio, VS) is door General Dynamics Ordnance and Tactical Systems geselecteerd om de bepantsering en technologie te leveren voor de Ground Mobility Vehicle 1.1 (GMV 1.1). TenCate levert onder andere lichtgewicht bepantsering en bodemplaatbescherming tegen improvised explosive devices.

General Dynamics Ordnance and Tactical Systems is de hoofdaannemer voor de GMV 1.1 ter vervanging van het wagenpark aan Humvee's van het U.S. Army Special Operations Command (USSOCOM).

De order die TenCate heft binnengehaald heeft een waarde van zo’n 30 miljoen dollar (€ 21,7 miljoen). De productie van de GMV 1.1 start in de tweede helft van dit jaar; in de komende zes jaar zal het USSOCOM 1.300 GMV 1.1's aankopen. TenCate zal de bepantsering ontwerpen en vervaardigen en deze aan General Dynamics Ordnance and Tactical Systems leveren als een complete set die gereed is voor installatie.

In totaal investeert het U.S. Department of Defense 562 miljoen dollar (€ 406 miljoen) in de GMV 1.1.

Volgens financieel analist Gert Steens van SNS Securities kan de opdracht die aan TenCate is gegund wijzen op stabilisering van de Amerikaanse Defensiemarkt, die door bezuinigingen zwaar onder druk staat.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

MAANDAG 14 APRIL

Wereldwijde uitgaven Defensie nemen af

De Defensie-uitgaven in de wereld nemen af. In 2013 is wereldwijd 1,75 biljoen dollar (€ 1,26 biljoen) aan krijgmachten en wapens besteed - 1,9% minder dan in 2012. Dit schrijft het Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) vandaag op grond van haar jaarlijks onderzoek onder 172 staten in de SIPRI Military Expenditure Database.

Volgens het Zweedse instituut komt de daling geheel voor rekening van westerse landen, zoals Nederland, die de uitgaven met 8,3% lieten dalen. In alle andere werelddelen namen de uitgaven juist toe.

Het land met de grootste Defensie-uitgaven blijft de Verenigde Staten. In 2013 gaven de VS 640 miljard dollar (€ 461 miljard) uit. Dit is weliswaar een afname met 7,8% ten opzichte van 2012, maar die is verklaarbaar door het einde van de oorlog in Irak en het begin van de terugtrekking uit Afghanistan.

Op de tweede en derde plaats staan China en Rusland, met respectievelijk ruim 166 miljard dollar en bijna 91 miljard dollar. Beiden landen hebben hun militaire uitgaven sinds 2004 meer dan verdubbeld. Ook dit jaar zal Rusland de Defensie-uitgaven flink opschroeven. Op 3 april jl. schreef het doorgaans goed ingevoerde Jane's Defence Weekly dat Rusland het budget in 2014 met 18% wil verhogen. China zou dit jaar een verhoging van het Defensiebudget van iets meer dan 12% nastreven.

Die cijfers komen overeen met eerdere bevindingen van de Britse denktank International Institute for Strategic Studies (IISS). Op 5 februari jl. publiceerde de IISS het paper The Military Balance 2014 met daarin schattingen van de Defensie-uitgaven overal ter wereld. De IISS merkte op dat de Chinezen en Russen hun Defensiebudgetten sinds 2008 met respectievelijk 40% en 30% hebben laten groeien. In Europa is er jaarlijks juist gemiddeld 2,5% minder uitgegeven aan Defensie.

Mede als gevolg van de economische crisis hebben veel West- en Midden-Europese landen hun militaire uitgaven verminderd. In Europa bezuinigden alleen Spanje (-13%), Albanië (-13%) en Hongarije (-12%) minder dan Nederland. Slechts enkele landen, zoals Oekraïne, Letland en Zwitserland, verhoogden hun Defensie-uitgaven.

Na de VS, China en Rusland is Saoedi-Arabië nu vierde op de wereldranglijst. Hiermee streeft het Arabische koninkrijk, dat een gespannen relatie met buurland Iran heeft, Groot-Brittannië, Japan en Frankrijk voorbij. Volgens het SIPRI speelt hierin mogelijk een rol dat het bewind beter voorbereid wenst te zijn op opstanden zoals die elders opgeld deden tijdens de Arabische Lente.

Niet echt opmerkelijk is dat in Azië juist in Afghanistan de grootste stijging is geregistreerd: 77%. Het land bereidt zich voor op de terugtrekking van de internationale troepenmacht International Security Assistance Force (ISAF).

Terug naar Boven of naar Homepage

 

VRIJDAG 11 APRIL

Uniek exemplaar YP-408 overgedragen aan Nationaal Militair Museum

Tijdens een plechtige bijeenkomst heeft de Rekwisieten Collectie Koninklijke Landmacht (RCKL) het enig overgebleven exemplaar van de DAF YP-408’s van UNIFIL overgedragen aan het Nationaal Militair Museum (NMM) in Soesterberg. Dit gebeurde in aanwezigheid van een afvaardiging van veteranen van de Nederlandse Unifil Vereniging en 44 Pantserinfanteriebataljon Regiment Johan Willem Friso.

In het NMM, dat in oktober haar deuren zal openen, krijgt dit unieke icoon gezelschap van twee andere pantservoertuigen uit latere inzetgebieden.

De pantservoertuigen deden van 1979 tot 1983 dienst deden bij het Nederlandse infanteriebataljon Dutchbatt dat meedeed aan de vredesoperatie United Nations Interim Force in Lebanon (UNIFIL).

Tijdens de periode in Libanon hebben 58 YP-408's rondgereden. Na terugkeer op Nederlandse bodem zijn deze voertuigen vernietigd, op één na. Dankzij 44 Pantserinfanteriebataljon Regiment Infanterie Johan Willem Friso, traditiehouder van UNIFIL, is de YP-408 met kenteken KN-85-88 en UNIFIL-nummer 4347 bewaard gebleven.

Sinds 1986 was het voertuig al te bezichtigen op een ornament bij het UNIFIL-monument op de Johannes Postkazerne; in 2003 is het gerestaureerd en rijklaar gemaakt. Op 14 juli 2013 vond zijn laatste rit op de openbare weg plaats. De monumentfunctie in Havelte wordt vervangen door de YP-408 die jarenlang in de vaste presentatie van het Legermuseum in Delft heeft gestaan. Dit exemplaar stond begin jaren '80 weliswaar als reserve voor Libanon, reeds in de witte verf, gereed in een depot van de Technische Dienst, maar is nooit tijdens UNIFIL ingezet.

De nu overhandigde YP-408 is in 1981 betrokken geweest bij een vuurgevecht op een Palestijnse controlepost en voor korte tijd overgenomen door gewapende Palestijnen. Na urenlang onderhandelen kregen de Nederlandse UNIFIL-militairen hun voertuig terug.

De YP-408 werd in 1964 ingevoerd ten behoeve van de pantserinfanterie. Acht pantserinfanteriebataljons werden met de YP-408 uitgerust: 11, 12, 13, 15, 43, 44, 45 en 48 Pantserinfanteriebataljon. In 1989 werd de YP-408 uit de bewapening genomen.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

 

Laatste vlucht DC10 T-255 vanaf Vliegbasis Eindhoven

Vanochtend om 11.00 uur is het KLu-transportvliegtuig McDonnell Douglas DC-10 met registratie T-255 voor zijn laatste vlucht vertrokken naar Newquay Cornwall Airport in het zuidwesten van Engeland. Daar zal het worden ontmanteld.

Defensie is er niet in geslaagd het toestel van het 334 Squadron van de Vliegbasis Eindhoven voor een goede prijs te verkopen. De DC-10 is afgedankt als gevolg van de grootschalige bezuinigen van 8 april 2011 ('Defensie na de kredietcrisis: een kleinere krijgsmacht in een onrustige wereld').

De capaciteitsterugval in strategisch luchttransport wordt opgevangen door internationale pooling & sharing initiatieven, zoals het European Air Transport Command in Eindhoven en de C-17 Strategic Airlift Capability (SAC) op Pápa Air Base in Hongarije, of door het civiel inhuren van toestellen.

Bij het Commando Luchtstrijdkrachten (CLSK) blijven twee KDC-10 (tanker/transport) en vier Hercules C-130's over.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

DONDERDAG 10 APRIL

Veteranenlezing 2014: 'Hollandse Held of Tikkende Tijdbom?'

Vanmiddag is bij het Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum in Hilversum de Veteranenlezing uitgesproken. Deze werd, voor het derde jaar op rij, georganiseerd door het Veteraneninstituut in samenwerking met Stichting Nederlandse Veteranendag.

De lezing stond in het teken van de 'Beeldvorming van veteranen in de samenleving'. Hoe kijkt Nederland aan tegen veteranen? Zien zij veteranen als 'Hollandse helden' of als 'tikkende tijdbommen'? En welke invloed heeft de media op het beeld van veteranen in Nederland?

Onder leiding van dagvoorzitter Ad van Liempt opende militair historicus Christ Klep de bijeenkomst op interactieve wijze.

Christ Klep: "[...] Onderzoek toont aan dat journalisten doorgaans niet uitgesproken negatief berichten over veteranen zelf. De media rekenen niet de gemiddelde Dutchbatter af op de tragedie in Srebrenica, maar de regering of Verenigde Naties. De media fungeren dan meer als helpers van veteranen dan als criticasters."

Tijdens het paneldebat met veteraan Patrick van Meenen, reclameman Marco van Rookhuizen - verantwoordelijk voor de wervingscampagne 'Je moet het maar kunnen' van Defensie - onderzoekster Angelique van Tilburg en journalist Peter ter Velde werden tevens de belangrijkste uitkomsten uit het mediaonderzoek 2013 gepresenteerd.

Veteraan Patrick van Meenen gaf aan dat berichten in de media "zeker niet" hebben geholpen met zijn PTSS.

Hoewel onderzoekster Angeliue van Tilburg heeft kunnen opmaken dat tegenwoordig veel neutrale berichtgeving over veteranen verschijnt, concludeerde ze ook dat juist regionale kranten veel vaker over veteranen schrijven dan de landelijke kranten.

Journalist Peter ter Velde haalde aan dat de definitie van veteraan niet de perceptie is van de Nederlander: "Iemand van 21 is voor hen geen veteraan."

Na de pauze gaf de Commandant Landstrijdkrachten (C-LAS), luitenant-generaal Mart de Kruif, in de hoofdlezing van vanmiddag zijn visie op de beeldvorming van veteranen in de Nederlandse samenleving. De titel van zijn voordracht luidde: 'Hollandse Held of Tikkende Tijdbom?'

Generaal De Kruif gaf aan dat er een correlatie is "tussen waardering voor en verwerking van de veteraan." Volgens C-LAS blijkt hieruit dat beeldvorming er zeker toe doet. Hij herhaalde dat veteranen recht hebben op het op juiste waarde schatten van de inspanning die ze hebben geleverd.

De Veteranenlezing is in 2011 opgezet met als doel de kennis over veteranen te delen en de publieke aandacht en waardering voor veteranen te stimuleren.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

DONDERDAG 3 APRIL

Overdracht commando OOCL

Onder grote militaire én publieke belangstelling heeft brigadegeneraal Hans van Griensven vanmiddag na bijna twee jaar zijn functie als commandant van het Operationeel Ondersteuningscommando Land (OOCL) overgedragen aan zijn ranggenoot drs. Ivo de Jong.

Traditioneel is de commando-overdracht ceremonieel uitgevoerd. Omdat de landmacht 200 jaar bestaat, waren op het Marktplein in Apeldoorn ruim duizend landmachtmilitairen verzameld.

Het hoofdkwartier van het OOCL is gevestigd op de Frank van Bijnenkazerne in Apeldoorn. Het OOCL is de grootste eenheid van het Commando Landstrijdkrachten. De ondereenheden van het OOCL tellen in totaal zo'n 6.500 medewerkers, verspreid over diverse locaties in Nederland.

Kolonel drs. Ivo de Jong was hiervoor de eerste commandant van het Land Warfare Centre (LWC) in Amersfoort. Brigadegeneraal Van Griensven wordt Deputy Chief of Staff Plans bij het Allied Joint Force Command (JFC) Brunssum en zal worden bevorderd tot generaal-majoor.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

Project Your Song: 'The Mission'
van My Favorite Scar online

Vanaf 12.00 uur is 'The Mission' online te zien en te horen: het eerste van zeven nummers van het project Your Song powered by Humanism waarin de vaak heftige ervaringen van militairen worden bezongen.

'The Mission' wordt gezongen door de darkrockband My Favorite Scar. Het concept van Your Song is bedacht door Amy van Son, die ook de videoclip produceerde. De verhalen van Your Song powered by Humanism zijn mogelijk gemaakt door het Humanistisch Thuisfront, de muziekvideo is geregisseerd door Alex van Binsbergen.

Kolonel Ingeborg Takken, hoofd Humanistische Geestelijke Verzorging bij Defensie, wil met Your Song verhalen op muzikale wijze delen.

In The Mission zingt My Favorite Scar over de troops in contact (TIC) waar de luchtmobiele militairen Frank van der Looy en Joost Engel op de Forward Operating Base (FOB) Martello in Afghanistan in verzeild raakten.

Het heftige vuurgevecht op de FOB, halverwege de route tussen Kandahar en Tarin Kowt, vond plaats tijdens op 4 september 2006. Bij het intreden van de schemer kwam de eenheid van Frank en Joost onder vuur te liggen. De kogels doorboorden tentdoeken en voertuigen, gelukkig vielen er geen gewonden. Sindsdien zijn Frank en Joost wapenbroeders, kameraden. De intense ervaring heeft de verbroedering en kameraadschap intenser gemaakt.

 

De songtekst en de videoclip proberen het grote publiek duidelijk te maken wat er kan gebeuren met militairen die worden uitgezonden. Omdat de achterban het niet heeft meegemaakt, kunnen ze vaak niet begrijpen wat de militair heeft beleefd.

Uit de verhalen blijkt bovendien een soort veerkracht en hoe belangrijk in zulke situaties kameraadschap is.

De songtekst is hier duidelijk over: "Soldiers on a mission / Battle group number one / Desert sun is setting / When bullets hit the ground. Enemy approaching / Fire in the skies / Men becoming warriors / Brothers till the end".

Your Song is ook te vinden op Facebook en Twitter.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

WOENSDAG 2 APRIL

Website Logistiek: Fysieke distributie landmacht stagneert

Volgens de website Logistiek stagneert de fysieke distributie bij de Koninklijke Landmacht als gevolg van de moeizame implementatie van het softwareprogramma SAP.

De site citeert het Militair Logistiek Magazine (MLM), het kwartaalblad van de Vereniging Officieren Logistieke Diensten (VOLD). In het blad geven verschillende leidinggevenden binnen Defensie hun mening over de invoering van het systeem.

De keuze voor één systeem bij Defensie moet leiden tot efficiency en kostenbesparingen. SAP is onderdeel van het ICT-project SPEER (Strategic Process and Enabled Reengineering).

In het MLM is te lezen dat de introductie van SAP allesbehalve soepel verloopt. Er moeten nog veel hindernissen worden genomen. Zo blijkt dat er "nog steeds grote inspanningen moeten worden geleverd om alle administratie werkend te krijgen". De service zou daaronder te lijden hebben.

SAP blijkt in de praktijk complex: "Er worden overal in de keten foutjes gemaakt die leiden tot stagnatie bij de fysieke distributie." Één van de leidinggevenden verwacht dat dit euvel nog zes à twaalf maanden kan duren.

Ook wordt er geklaagd over de stroperigheid als het gaat om aanpassingen doorvoeren. "De lange wachttijden frustreren de dienstverlening en ondermijnen de bedrijfsvoering", stelt een betrokkene.

Vandaag beantwoordde Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert schriftelijke vragen van de Vaste Commissie voor Defensie van 14 maart jl. met betrekking tot SPEER/ERP. In 37 pagina's komen onder meer het eindrapport over het programma SPEER en de verdere doorontwikkeling van ERP én de openbaarmaking van de commercieel vertrouwelijke bijlage bij het programma SPEER ter sprake.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

DINSDAG 1 APRIL

Korea's bevuren elkaar met honderden artilleriegranaten

Noord- en Zuid-Korea hebben gisteren over en weer honderden artilleriegranaten op elkaars territoriale wateren afgevuurd. Noord-Korea vuurde ± 500 granaten af in het kader van een, naar eigen zeggen, militaire oefening.

Na de Korea-oorlog van 1950-1953 trokken de Verenigde Naties een westelijke maritieme grens, maar deze demarcatielijn is nooit door Noord-Korea erkend. De nu afgevuurde projectielen kwamen zuidelijk van de zeegrens terecht.

Seoul reageerde direct op de noordelijke beschieting door de inwoners van de eilanden vlakbij de zeegrens de schuilkelders in te sturen, waarna het Zuid-Koreaanse leger op zijn beurt zo'n 300 granaten in noordelijke richting afvuurde. Zuid-Korea en de Verenigde Staten zien de Noord-Koreaanse beschietingen als een provocatie, bedoeld om de Defensie van de zuiderburen op de proef te stellen.

Routinematig houden Zuid-Korea en de VS jaarlijks een gezamenlijke militaire oefening. Tot half april nemen hieraan dit jaar ± 10.000 militairen deel. De routinemanoeuvres worden door Noord-Korea beschouwd als mogelijke opmaat voor een invasie.

Eind 2010 nam Noord-Korea zijn zuiderbuur ook al eens onder vuur, waarbij toen vier Zuid-Koreanen om het leven kwamen.

Noord-Korea zorgt de laatste tijd voor meer regionale spanningen. Recent nog vuurde het land twee middellangeafstandsraketten af richting de Japanse Zee; tevens kondigde het regime een nieuwe nucleaire test aan.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

Nieuwsarchief...