nieuwsarchief augustus 2013
Terug naar de homepage
 

Naar de homepage

AUGUSTUS 2013
M
D
W
D
V
Z
Z
2
6
9
10
11
12
17
21
23
24
25
27
29
30

Maak uw keuze uit de hierboven getoonde lijst

ZATERDAG 31 AUGUSTUS

Hans Hillen: ingrijpen in SyriŽ niet verstandig

In het Radio 1-programma TROS Kamerbreed zegt oud-Minister van Defensie Hans Hillen dat het "niet verstandig [is] om in te grijpen in SyriŽ."

Hoewel het gebruik van gifgas de 'Red Line' van de Amerikaanse president Barack Obama is, komt de VN-Veiligheidsraad door veto's van Rusland en China niet tot een besluit om militair in te grijpen.

Volgens Hillen, van 2010 tot 2012Minister van Defensie, is er als de Verenigde Staten aankondigen in een land in te grijpen meestal een "donderend applaus" van het publiek. "Maar twee weken later brokkelt die steun al af." Nu Obama lijkt aan te sturen op het aanvallen van Syrische doelen, is er volgens Hillen al minder animo. Dat komt volgens hem doordat de VS in LibiŽ in 2011 te vroeg waren met ingrijpen.

In LibiŽ werd ingegrepen omdat een massaslachting dreigde. Uiteindelijk deed Nederland mee, maar het voerde alleen patrouillevluchten uit om een no-fly zone af te dwingen. Het is de NAVO, volgens Hillen, in LibiŽ niet gelukt als eenheid te opereren. "Als dat niet lukt, roept dat vragen op."

Hillen stelde dat de neiging tot ingrijpen "in het Westen groter [is] dan in China en Rusland." Dat komt volgens hem omdat regeringen hier meer worden gestuurd door beelden en de publieke opinie.

PvdA-senator prof. mr. Klaas de Vries, eveneens in de uitzending bij TROS Kamerbreed, wees erop dat de Nederlandse bevolking in het verleden voor de gek is gehouden door de Verenigde Staten, Groot-BrittanniŽ en de eigen regering: "Wij moeten nu overtuigend bewijs hebben van het daderschap. Dan kunnen we de vraag stellen of dat een militaire interventie rechtvaardigt."

Volgens De Vries willen de Amerikanen wat bommen gooien en zich niet buigen over de vraag wat er daarna met de burgeroorlog moet gebeuren: "Probeer je met bommen een partij te helpen? Of geef je een signaal af?"Het is volgens hem geen probleem om afschuw te hebben van de Syrische president Bashar Assad. "Maar het is ook lastig om sympathie te hebben voor de andere strijdende groepen."

Klaas de Vries - die in 1989 niet het ambt van Minister van Defensie wenste te aanvaarden - speelde als Eerste Kamerlid een doorslaggevende rol bij de uiteindelijke totstandkoming van het onderzoek naar de Nederlandse besluitvorming rondom de inval in Irak - de Commissie van onderzoek besluitvorming Irak (Commissie-Davids).

Terug naar Boven of naar Homepage

 

WOENSDAG 28 AUGUSTUS

100 jaar Vredespaleis Den Haag

In Den Haag wordt vandaag gevierd dat het Vredespaleis precies 100 jaar geleden officieel is geopend. Het Vredespaleis is het enige belangrijke instrument van de Verenigde Naties dat buiten New York is gehuisvest.

's Ochtends vindt de officiŽle herdenkingsceremonie plaats, waarbij in de hal van het Vredespaleiseen een buste wordt onthuld van de pacifiste Bertha von Suttner. Daarna wordt het herdenkingsboek 'Bouwen aan vrede. Honderd jaar werken aan vrede door recht. Het Vredespaleis 1913-2013' aan Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander aangeboden.

Andere bijzondere gasten vandaag zijn de Secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-Moon, en minister-president Mark Rutte. Beiden zullen een toespraak houden.

Op 28 augustus 1913, precies elf maanden voor het begin van de Eerste Wereldoorlog, werd het Vredespaleis door toenmalig Koningin Wilhelmina, in aanwezigheid van de Brits-Amerikaanse mecenas Andrew Carnegie, geopend.

Grootindustrieel en filantroop Carnegie had 1,5 miljoen dollar geschonken voor de bouw van het paleis. De inrichting hiervan werd gecompleteerd met schenkingen van verschillende landen. Zo schonk Zwitserland de klokken, Duitsland het gietijzeren hek rondom het Vredespaleis en Nederland, behalve de bouwgrond, de glas-in-lood-ramen en de marmeren trap in de ontvangsthal.

Op 30 juli 1907, tijdens de Tweede Vredesconferentie in Den Haag, werd de eerste steen voor het Vredespaleis gelegd.

Het ontwerp voor het Vredespaleis, van de hand van de Franse architect Louis Marie Cordonnier, won destijds uit 216 inzendingen. Het concept van de Fransman werd echter bewerkt en in samenwerking met de Nederlandse architect Johan van der Steur ontstond het neorenaissancistisch gebouw zoals dit er nu staat.

Het Vredespaleis is feitelijk het eindresultaat van een golf van pacifisme, die in 1899 leidde tot de Eerste Vredesconferentie van Den Haag. Tijdens die bijeenkomst werd besloten tot de oprichting van het Permanente Hof van Arbitrage (Permanent Court of Arbitration, PCA). Voor zijn rol hierin kreeg Tobias Asser, als eerste en enige Nederlander tot nu toe, de Nobelprijs voor de Vrede (in 1911).

Het Vredespaleis, nu de zetel van zowel het Permanent Hof van Arbitrage als het Internationaal Gerechtshof van de Verenigde Naties, heeft een van de beste bibliotheken en grootste verzamelingen ter wereld over internationaal recht. Ook worden er de archieven bewaard van de Neurenberg-processen van kort na de Tweede Wereldoorlog.

 

  

ISBN

9789462360884

Pagina's

520

Uitgeverij

Eleven International Publishing

Prijs

Ä 45,00

Bindwijze

Gebonden met harde kaft

Het boek Bouwen aan vrede. Honderd jaar werken aan vrede door recht. Het Vredespaleis 1913-2013 is geschreven door Heikelien Verrijn Stuart en Johan Joor.

Behalve in het Nederlands is het boek ook verkrijgbaar in het Engels en Frans.

In dit boek wordt het honderdjarig bestaan in al zijn facetten belicht. Anders dan in 1913 is in 2013 de wereld niet in een idealistische bui. Tegenstellingen tussen landen hebben deels plaats gemaakt voor ingewikkelde conflicten binnen de landsgrenzen, met internationale dimensies.

Nieuw historisch onderzoek beschrijft in detail hoe dit icoon van het internationaal recht en de instituties die het herbergt de afgelopen eeuw zijn doorgekomen, met alle kleerscheuren en successen.

Auteurs uit verschillende continenten schreven een persoonlijke bijdrage. Een uitgebreide fotoreportage toont wat er zich binnen de muren in een jaar zoal allemaal afspeelt.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

MAANDAG 26 AUGUSTUS

VS verkoopt acht Apaches aan IndonesiŽ

De Verenigde Staten verkopen acht Boeing AH-64E Apache-gevechtshelikopters aan IndonesiŽ. Met de deal, die naast de toestellen bestaat uit de bijbehorende Longbow-vuurleidingsradar, opleidingen en onderhoud, is $ 500 miljoen (ruim Ä 370 miljoen) gemoeid.

De geavanceerde AN/APG-78 Longbow Fire Control Radar is een hoogstaand tracking & targeting-systeem voor de Apache, ontwikkeld in een joint venture tussen Northrop Grumman en Lockheed Martin.


De verkoop van de Apaches is vandaag bekendgemaakt tijdens een bezoek van de U.S. Defense Secretary Chuck Hagel aan de Indonesische hoofdstad Jakarta. Hagel ontmoette de Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono en zijn Indonesische ambtgenoot Purnomo Yusgiantoro.

Volgens Hagel is de verkoop van de Apaches niet alleen onderdeel van een poging om de militaire banden tussen Washington en Jakarta te versterken. Tegen verslaggevers zei hij: "Providing Indonesia these world-class helicopters is an example of our commitment to help build Indonesia's military capability."

De levering van wapens aan IndonesiŽ lag jarenlang gevoelig: de VS beschuldigden IndonesiŽ van mensenrechtenschendingen, waardoor de Amerikaans-Indonesische betrekkingen op gespannen voet stonden. In 2010 werd het laatste Amerikaanse embargo - het trainen van Indonesische militairen - opgeheven.

Eerder dit jaar kocht het Indonesische Ministerie van Defensie al drie Britse fregatten en 164 Duitse Leopard-tanks.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

DONDERDAG 22 AUGUSTUS

Excuses Amerikaanse militair voor moordpartij Afghanistan

De Amerikaanse militair die op 11 maart vorig jaar zestien Afghaanse burgers in koelen bloede doodschoot, heeft vandaag tijdens zijn rechtszaak excuses aangeboden.

Staff Sergeant Robert Bales noemde zijn daad een "act of cowardice". De militair, destijds bezig aan zijn vierde uitzending, gaf ook aan dat hij zijn problemen voor de buitenwereld verborgen had gehouden en voor de aanval alcohol en drugs had genomen.

Op 5 juni jl. heeft Bales schuld bekend aan de moord op de negen kinderen, vier mannen en drie vrouwen. Daarmee ontloopt hij in elk geval de doodstraf. Waarschijnlijk krijgt hij levenslang, waardoor hij op zijn vroegst over twintig jaar een kans maakt op vervroegde vrijlating. Bales zei dat hij tijdens zijn daad in 2012 "a mass of fear... and bravado" was.

Bales sloop om drie uur 's nachts van zijn basis, combat outpost Camp Belamby. Hij droeg night vision goggles en had over zijn uniform traditionele Afghaanse kleding aangetrokken. In de oorden Alkozai en Najiban in het district Panjwayi in de Afghaanse provincie Kandahar richtte hij zijn moordpartijen aan en keerde tussentijds nog terug naar zijn basis. Toen hij de laatste keer, bedekt onder het bloed, terugkwam, heeft hij andere militairen verteld wat hij had gedaan.

Het was de ergste misdaad van een individuele Amerikaanse militair sinds de oorlog in Vietnam in de jaren '60 en '70 van de 20ste eeuw.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

DINSDAG 20 AUGUSTUS

Minister ontvangt 'Military Adaptation in Afghanistan'

De Nederlandse eindredacteur van Military Adaptation in Afghanistan, commodore prof. dr. Frans Osinga, overhandigde het boek vanmiddag aan Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert.

In het wetenschappelijk werk 'Military Adaptation in Afghanistan' is voor het eerst de militaire ervaring van zes landen in Afghanistan gebundeld: Canada, Denemarken, Duitsland, Groot-BrittanniŽ, Nederland en de Verenigde Staten. Het boek verscheen vorige maand bij Stanford University Press.

Osinga redigeerde het boek samen met Theo Farrell en James A. Russell. Professor Theo Farrell is hoofd van de faculteit War Studies aan King's College in Londen, dr. James A. Russell is universitair hoofddocent aan de faculteit National Security Affairs van de Naval Postgraduate School in Monterey (VS).

Frans Osinga is hoogleraar aan de Nederlandse Defensie Academie (NLDA). In 2005 promoveerde hij op het veelgeprezen Science, Strategy and War. The Strategic Theory of John Boyd. Samen met dr. Martijn Kitzen en dr. Sebastiaan Rietjens van de NLDA nam hij het zevende hoofdstuk in het boek voor zijn rekening: 'Soft Power, the Hard Way: Adaptation by the Netherlands' Task Force Uruzgan'.

Toen de NAVO in 2003 de leiding van de International Security Assistance Force (ISAF) in Afghanistan nam, was het nog in hoofdzaak een stabilisatie- en wederopbouwmissie. Met het evolueren van de oorlog, bleek de insurgency echter uitdagender dan gedacht.

ISAF ging zich ook toeleggen op civiele ontwikkelingen, nauwer samenwerken met de Afghaanse veiligheidsinstituties en zich militair steeds terughoudender opstellen. Alle deelnemers aan ISAF hebben zich in meer of mindere mate aangepast aan de eisen en druk van de dynamiek van de missie

'Military Adaptation in Afghanistan' analyseert die aanpassingen, waarbij wordt ingezoomd op drie groepen:

►De ingezette militairen uit Canada, Denemarken, Groot-BrittanniŽ, Nederland en de VS, die zich geconfronteerd zagen met intense operationele en strategische druk;

►Duitsland, wiens troepen werden geconfronteerd met grote politieke en culturele beperkingen;

►De Afghan National Army (ANA) en de Taliban, die gedwongen werden zich aan te passen aan het optreden van de NAVO.

Zo ontstaat in het boek een goed beeld van de complexe dynamiek van de wederopbouw- en antiterrorismemissie ISAF.

“Het is van groot belang dat we de ISAF-ervaringen documenteren en er van leren. In de toekomst wordt ongetwijfeld weer een beroep gedaan op de in Afghanistan opgedane expertise. Een wetenschappelijke analyse zoals deze helpt daarbij. De Nederlandse Defensie Academie vervult met dit soort internationale studies uitstekend haar rol als belangrijk militair kennisinstituut”, aldus de bewindsvrouw bij de overhandiging.

Volgens de minister leverde de complexiteit van de missie “regelmatig militaire en politieke verrassingen op, maar ook tegenslagen. We hebben veel geleerd en de missie heeft tot veel innovaties geleid.” Als voorbeeld noemde Hennis-Plasschaert de Nederlandse toepassing van de 3D-benadering.

'Military Adaptation in Afghanistan' is onder andere als paperback (368 pagina's, ISBN 9780804785891, Ä 31) verkrijgbaar.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

Timmermans: extra bezuinigen op Defensie “buitengewoon onverstandig”

Het is niet verstandig nog meer geld bij Defensie vandaan te halen dan in de laatste jaren al is gedaan. Dit zei Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans gisteravond voor de PvdA-afdeling Hollands Kroon in Breezand.

In de Noordhollandse ambiance stelde de bewindsman gisteravond ook dat de vervanging van de F-16 er niet toe zal leiden dat Defensie meer geld krijgt. Als het ongewenst is dat een overschrijding bij andere onderdelen van de krijgsmacht wordt opgehaald, zou dat kunnen betekenen dat Nederland moet kiezen voor goedkopere toestellen dan de F-35 (JSF) of minder exemplaren.

Ook denkt de minister dat de Defensiebegroting zou kunnen worden ontlast als de Europese NAVO-landen meer met elkaar zouden samenwerken. Dat wordt echter lastig als nationale belangen opspelen. Maar ook op het gebied van onderhoudswerk is veel winst te behalen, denkt Timmermans.

Vandaag, na de eerste begrotingsraad in de aanloop naar Prinsjesdag, herhaalde Timmermans zijn uitspraak van gisteravond: "Ik heb gezegd, in mijn verantwoordelijkheid als Minister van Buitenlandse Zaken en kijkend naar hoe het internationale beeld zich ontwikkelt en ook naar de dreigingen aan onze grenzen en aan de Europese grenzen de komende jaren, dat het mij niet verstandig lijkt als er extra bezuinigd wordt op Defensie."

Timmermans voegde er na de begrotingsraad aan toe niet uit te sluiten dat Defensie, net als waarschijnlijk alle departementen, een generieke korting krijgt op het budget voor 2014. Maar daar zou het, wat hem betreft, bij moeten blijven.

In de begrotingsraden, die gepland tot en met donderdag 22 augustus plaatsvinden, praten de ministers over de begrotingen van hun departementen voor 2014.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

MAANDAG 19 AUGUSTUS

Vietnamese Minister van Defensie in Nederland

Met militair ceremonieel is vanochtend de Vietnamese Minister van Defensie, generaal Phung Quang Thanh, door zijn ambtgenoot Jeanine Hennis-Plasschaert in Nederland ontvangen.

Phýng Quang Thanh (1949) is sinds 28 juni 2006 de Minister van Defensie van Vietnam.


De door de generaal Thanh geleide militaire delegatie uit Vietnam is niet alleen het formele tegenbezoek voor het werkbezoek aan Vietnam dat toenmalig Minister van Defensie Hans Hillen op 26 september 2011 bracht. Vietnam wordt ook gezien als een belangrijke investeerder; Nederland hoopt op orders voor het bedrijfsleven.

Hennis en Thanh spraken onder andere over samenwerking tussen de beide Defensieorganisaties, zoals bijvoorbeeld op maritiem gebied. Ook kwam het opleiden van Vietnamese officieren bij de Nederlandse krijgsmacht aan de orde. Hennis-Plasschaert zei daar niet onwelwillend tegenover te staan.

Thanh bezoekt Nederland als laatste van vier landen in een officiŽle Vietnamese tour ter versterking van de vriendschappelijke betrekkingen met belangrijke Europese landen. De rondreis begon op 6 augustus jl. in Rusland, daarna volgden Polen en Bulgarije.

De ceremoniŽle ontvangst in Den Haag, tegenover het departement van Defensie, bestond uit een erewacht en een ceremoniŽle dubbelpost. Voor de erewacht leverden alle krijgsmachtdelen een detachement, elk ter grootte van 21 militairen. Generaal Thanh inspecteerde de erewacht en de Kapel van de Koninklijke Luchtmacht speelde achtereenvolgens het Vietnamese en Nederlandse volkslied.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

ZONDAG 18 AUGUSTUS

Special Air Service achter dood Diana complottheorie?

In een hernieuwd onderzoek door Scotland Yard naar de dood van Prinses Diana is, volgens de Britse pers, de elite-eenheid Special Air Service (SAS) in het vizier gekomen.

Diana, haar vriend Dodi Al-Fayed en hun chauffeur Henri Paul kwamen op 31 augustus 1997 om het leven toen hun Mercedes-Benz crashte in de Pont de l'Alma-tunnel in Parijs. Al-Fayed's lijfwacht, Trevor Rees-Jones, overleefde het ongeval. De officiŽle lezing luidt dat Paul met hoge snelheid de macht over het stuur verloor.

De nieuwe informatie kwam naar voren tijdens het eerste proces tegen voormalig SAS-sniper sergeant Danny Nightingale. De krijgsraad veroordeelde hem wegens illegaal wapen- en munitiebezit.

Uit de zeven pagina's lange, handgeschreven brief van ene 'Soldier N', gevonden bij huiszoeking bij Nightingale, zou blijken dat een militair van de SAS betrokken was bij de moord op Lady Di.

In de brief staat: “He (Soldier N) also told her (his wife) that it was the XXX who arranged Princess Diana's death and that has been covered up.”

Britse zondagskranten onthullen verder dat het Ministry of Defence en de Royal Military Police al sinds september 2011 van het bestaan van de brief zouden weten.

'Soldier N', een geanonimiseerd ex-lid van de SAS, is de gewezen flatgenoot van ťn kroongetuige in het proces tegen Nightingale en eveneens sniper en sergeant. Hij zou de brief destijds hebben verstuurd aan zijn commandant bij de SAS.

Naar aanleiding van de start van het tweede proces tegen Nightingale, overhandigde de SAS de brief aan de Britse justitie. Saillant detail: een tip van de ex-vrouw van 'Soldier N' leidde in september 2011 tot de arrestatie van Nightingale.

De vader van Diana's geliefde, de Egyptische miljonair Mohamed Al-Fayed, heeft altijd staande gehouden dat zijn zoon en de ex-vrouw van Prins Charles, aangespoord door de Britse Koninklijke familie, zouden zijn vermoord door de Britse inlichtingendienst Secret Intelligence Service (SIS), beter bekend als MI6.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

VRIJDAG 16 AUGUSTUS

Robot kraakt oude kluis Defensie in Fort aan den Ham

Sinds vandaag probeert een robot een kluis in de ondergrondse bomvrije gang van het militair museum Fort aan den Ham in Uitgeest te openen.

De brandkast, van het merk Martens, is indertijd afgeschreven door Defensie, maar de vrijwilligers van het museum hebben geen idee wat zich in de kluis zou kunnen bevinden of waar de cijfercode is.

Eerder slaagden zelfs professionele kluiskrakers er niet in de kluis te openen. In maart jl. schakelde het museum haar bezoekers in om de geheimen van de safe te achterhalen en stelde zelfs Ä 500,- in het vooruitzicht voor de kraker van de kluis.

De robot zal nu met alle mogelijke combinaties, in totaal ťťn miljoen, een poging doen de kluis te openen. Mocht zelfs de robotrover hier niet in slagen, zal het museum de kluis openboren.

De kluis is afkomstig van het voormalig Chemisch Laboratorium van de Rijksverdedigingsorganisatie TNO (RVO-TNO). Het Chemisch Lab is voortgekomen uit de in 1923 opgerichte Commissie voor Chemische Strijdmiddelen.

Op advies van de Chef van de Generale Staf, luitenant-generaal M.D.A. Forbes Wels, besloot Minister van Oorlog Jannes van Dijk indertijd tot de instelling van deze commissie. Evenals zijnn opvolgers had de commissie als hoogftaak - in dienst van Defensie - “de bescherming van de militair en burger tegen chemische oorlogsvoering”. De kern van het Chemisch Laboratorium TNO leeft tegenwoordig voort in TNO Integrale Veiligheid.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

DONDERDAG 15 AUGUSTUS

Obama gelast oefening Bright Star in Egtpte af

In zijn eerste reactie na het dodelijke geweld gisteren in Egypte, heeft de Amerikaanse president Barack Obama Egypte opgeroepen de mensenrechten te respecteren en de afkondiging van de noodtoestand gehekeld.

In zijn speech zei Obama verder: “[…] this morning we notified the Egyptian government that we are canceling our biannual joint military exercise, which was scheduled for next month.”

Het gaat om de tweejaarlijkse multinationale oefening Bright Star, die stond gepland voor volgende maand.

De grootscheepse oefening, die sinds 1983 om de twee jaar wordt gehouden, wordt gezien als de hoeksteen van de Amerikaans-Egyptische militaire betrekkingen. Aan Bright Star 2013 zouden ook Duitse, Koeweitse en Pakistaanse troepen deelnemen. In 2011 werd Bright Star ook al geannuleerd, toen als gevolg van de Arabische Lente.

Evenals de internationale vredesmacht Multinational Force and Observers (MFO) is de oefening Bright Star een direct gevolg van de Camp David-vredesakkoorden tussen Egypte en IsraŽl in 1978.

Zelfs nadat Egyptische militairen op 3 juli de islamitische president Mohamed Morsi verdreven en daaropvolgend veel geweld uitbrak, gaf op 31 juli de Amerikaanse Minister van Defensie Chuck Hagel nog steeds aan dat de Verenigde Staten van plan waren om de oefening te laten doorgaan. Hoewel Obama op 24 juli wťl het besluit nam om de levering van vier F-16's aan Egypte op te schorten, hebben de VS tot op heden zorgvuldig het woord “coup” vermeden voor het afzetten van Morsi.

De VS hebben er alle baat bij de Egyptische krijgsmacht niet van zich te vervreemden: het land is een belangrijke strategische partner in het Arabo-islamitische Midden-Oosten, buurland van Amerika's grootste bondgenoot IsraŽl en profiteert jaarlijks van 1,3 miljard dollar (bijna Ä 1 miljard) aan Amerikaanse militaire bijstand.

Nederland nam in 1999 en 2005 ook deel aan Bright Star, respectievelijk met het Korps Mariniers en 11 Infanteriebataljon Luchtmobiel Garderegiment Grenadiers en Jagers. In 2005 namen zo'n zeshonderd Nederlandse militairen deel.

Al in 2005 zag Egypte, in het Memorandum of Understanding (MOU) tussen Nederland en Egypte, alleen maar af van de uitoefening van zijn strafrechtsmacht over de Nederlandse troepen ten aanzien van vergrijpen die direct gerelateerd waren aan de oefening of gepleegd op de oefenterreinen. Omdat Egypte hieraan de volgende jaren vasthield, was dit voor Nederland reden om niet meer aan de oefening deel te nemen (**).

 

Terug naar Boven of naar Homepage

 

WOENSDAG 14 AUGUSTUS

CLAS-legpenning in goud voor kolonel Kees Matthijssen

Vanmiddag heeft kolonel Kees Matthijssen uit handen van de Commandant Landstrijdkrachten (C-LAS), luitenant-generaal Mart de Kruif, de CLAS-legpenning in goud ontvangen.

Kolonel Matthijssen is op dit moment hoofd van de Afdeling Integratie van de Programmaraad Staf CLAS. Onder aanvoering van de Programmaraad Staf CLAS zijn de bezuinigingsmaatregelen naar aanleiding van de beleidsbrief Defensie na de kredietcrisis: een kleinere krijgsmacht in een onrustige wereld van 8 april 2011, uitgewerkt door verschillende projectleiders.

Kees Matthijssen heeft een grote staat van dienst. Zo was hij onder andere hoofd van de sectie G3 (OperatiŽn, opleiding en training) van 11 Air Manoeuvre Brigade, commandant van 13 Infanteriebataljon Air Assault Regiment Stoottroepen Prins Bernhard in Assen – in welke periode hij tevens is uitgezonden als commandant van 13 (NLD) Battlegroup Stabilisation Force Iraq (SFIR-4) – en commandant van de Task Force Uruzgan (TFU-5) van de International Security Assistance Force (ISAF) in Afghanistan.

De CLAS-legpenning in goud, die slechts incidenteel wordt uitgereikt, heeft de inscriptie ‘Volhardend en integer’, is genummerd en gaat vergezeld van een oorkonde.

(Met dank aan Mireille Albeda, Ed van den Broek en Jim Gubbels via Twitter)

Terug naar Boven of naar Homepage

 

DINSDAG 13 AUGUSTUS

Volkskrant: "Schadeclaims oud-Dutchbatters stapelen zich op"

Volgens de Volkskrant wil een snel groeiende groep “van nu al tientallen oud-Dutchbatters schadevergoeding van het Ministerie van Defensie wegens de psychische klachten die zij opliepen tijdens hun uitzending naar voormalig JoegoslaviŽ in de jaren '90.

De krant geeft aan dat de oud-Dutchbatters, onder wie veel getuigen van het drama in Srebrenica, zich hebben gemeld bij advocaat Geert-Jan Knoops.

Knoops was ook de advocaat van oud-Dutchbatter Dave Maat, die gisteren na ruim tien jaar procederen een schadevergoeding toegekend heeft gekregen van Defensie. Zowel het ministerie als Knoops doen geen mededelingen over de hoogte van de vergoeding.

Hoewel Defensie beklemtoont dat de Centrale Raad van Beroep geen generieke uitspraak over nazorg heeft gedaan, meent advocaat Knoops dat de zaak-Maat perspectief biedt voor andere getraumatiseerde veteranen.

Bij Knoops hebben zich sinds de uitspraak 52 al andere veteranen gemeld die ook een klacht willen indienen: “Het gaat om militairen die dienden in Libanon, BosniŽ, Irak en ook Afghanistan. Maar de meerderheid was in BosniŽ, toen het daar helemaal misging.”

Knoops ziet in de zaak-Maat een nieuwe maatstaf voor de omgang met uitgezonden militairen: “Er is een nieuw rechtspositioneel kader gecreŽerd. In de eerste plaats is de bewijslast omgekeerd. Voortaan rust op de Minister van Defensie de last om aannemelijk te maken dat de nazorg voldoende is geweest. In de tweede plaats beschouwt de uitspraak een verband tussen PTSS en een gebrek aan nazorg als een causaal gegeven. Het is voortaan aan de staat om aannemelijk te maken dat dat verband er niet is.”

Knoops vindt dat de huidige minister snel op de uitspraak heeft gereageerd: "Zij heeft volledige medewerking verleend. Dat siert haar. De heer Maat is tevreden met de afloop. Hij heeft er vijftien jaar van zijn leven voor moeten geven, maar er is nu wel een toetsingskader, een doekje voor het bloeden."

Geert-Jan Knoops is een zeer ervaren advocaat. Ook onder militairen verwierf hij bekendheid als pleitbezorger in de strafzaak tegen sergeant-majoor der mariniers Eric O. Over deze zaak schreef hij in 2006 Het tweede schot. Het ware verhaal over Eric O. Knoops is tevens hoogleraar internationaal strafrecht aan de Universiteit van Utrecht.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

DONDERDAG 8 AUGUSTUS

Herinneringsmedaille nu ook voor civiele experts

Met ingang van 19 juli jl. kan de Herinneringsmedaille Vredesoperaties ook worden toegekend aan civiele experts die hebben deelgenomen aan civiele missies. Op 26 juni jl. heeft Koning Willem-Alexander, op voordracht van Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert en mede namens de ministers van Buitenlandse Zaken en van Veiligheid en Justitie, hiertoe het Koninklijk Besluit getekend.

De wijziging van het Besluit Herinneringsmedaille Vredesoperaties leidde vandaag tot een heftige reactie van brigadegeneraal der infanterie b.d. Ruud Vermeulen in De Telegraaf: “Mensen die met een minimaal risico voor een beperkte duur in prijzige hotels verblijven, krijgen nu dezelfde onderscheiding als infanteristen die in Afghanistan met gevaar voor eigen leven de kastanjes uit het vuur halen.”

Vermeulen is duovoorzitter van de Gezamenlijke Officieren Verenigingen & Middelbaar en Hoger Burgerpersoneel bij Defensie (GOV|MHB).

Vermeulen geeft aan de civiele experts niet een medaille te misgunnen: “Maar dat moet wel een andere zijn dan die waarvoor wij als militairen ons leven in de waagschaal stelden. Het woord ‘onderscheiden’ zegt het al: je moet de waarde van medailles niet nivelleren door al het buitenlandse werk over ťťn kam te scheren.”

Aanvankelijk was de Herinneringsmedaille Vredesoperaties exclusief bedoeld als uiting van erkenning en waardering voor inzet van de krijgsmacht bij operaties ter handhaving of bevordering van de vrede.

De GOV|MHB is van mening “dat Minister van Defensie Hennis-Plasschaert met deze wijziging van het Besluit, […] veteranen kwetst en hen ernstig tekort doet.”

Volgens de GOV|MHB is de oorspronkelijke erkenning en waardering voor de inzet onder bijzondere omstandigheden en de gelopen risico's “verworden tot een “dank je wel dat je (minimaal) 30 dagen weg bent geweest, omdat de Nederlandse Regering dat vroeg. Wat je daar hebt gedaan, welk risico je hebt gelopen of wat je hebt meegemaakt doet er niet toe”.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

WOENSDAG 7 AUGUSTUS

Trouw: Landmacht "naarstig op zoek" naar tanks

In Trouw bericht Han Koch dat het leger de terugkeer van de Leopard gevechtstank onderzoekt. De legerleiding zou “naarstig op zoek” zijn naar een oplossing voor het gat dat is ontstaan door de 119 Leopard 2A6-tanks te schrappen.

Onder de vorige Minister van Defensie, Hans Hillen, is de tank in 2011 geheel uitgefaseerd. Tijdens oefeningen “blijkt hij node te worden gemist. Bronnen binnen de landmacht wijzen er ook op dat het ontbreken van de zware tank - of een alternatief - in de 'gereedschapskist', Nederland aanzien heeft gekost.”Volgens bronnen onderzoekt de legerleiding meerdere opties:

►Een leaseconstructie met Duitsland. De tanks worden bij de Bundeswehr gehuurd en in onderhoud gehouden, maar vallen onder Nederlands gezag.

 

►Duitse tanks draaien met Nederlandse tankbemanningen mee in Nederlandse oefeningen. Hiermee “wordt kennis over het gebruik van de zware tank en de manier waarop gemanoeuvreerd moet worden op peil gehouden.”

 

►Het opnieuw in gebruik nemen van “enkele Leopards die nu onder het plastic staan te wachten op een koper”.Klein onderhoud aan de tank zou in Nederland kunnen worden gedaan, het grote werk wordt uitbesteed aan Duitsland.

De laatste optie is, volgens Koch, niet realistisch: “De kosten om een paar tanks weer in gebruik te nemen, zijn dermate hoog dat er elders binnen Defensie hard gesneden moet worden en er ligt al een opdracht om in elk geval Ä 1,3 miljard te bezuinigen. Hillen was twee jaar geleden mordicus tegen deze gedachte.”

Volgens de bronnen “is het dossier over de inzet van de zware tanks tijdelijk terzijde geschoven” om Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert niet voor de voeten te lopen. Tussen het einde van het zomerreces, 2 september, en het indienen van de Defensiebegroting 2014, zal van haar hand de ‘Nota over de toekomst van de Krijgsmacht’ verschijnen.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

MAANDAG 5 AUGUSTUS

Legermuseum bestaat precies 100 jaar

Op 5 augustus 1913 verrichtte Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Hendrik, echtgenoot van Koningin Wilhelmina, de officiŽle opening van de voorloper van het Legermuseum: het Nederlandsch Artillerie Museum in Kasteel Doorwerth bij Arnhem.

De oorsprong van de collectie was de grote privťverzameling op het gebied van de artillerie van generaal Frederic Adolph Hoefer (1850-1938). Hij had het kasteel, gelegen in de uiterwaarden van de Rijn en aan de rand van de Veluwe, uit eigen middelen gekocht om daar zijn her en der verspreide collectie onder te brengen en voor het publiek toegankelijk te maken.

In de voornaamste zaal van het Nederlandsch Artillerie Museum, de Prins Willem III-zaal,  waren kostbare degens, modellen van kanonnen en oude helmen ondergebracht. Daarnaast herbergde het museum onder meer een grote partij projectielen die vroeger dienst hadden gedaan, zoals stankkogels en pekkransen, en modern geschut.

Het Nederlandsch Artillerie Museum werd door de Minister van Oorlog in 1928 ondergebracht in de Stichting Het Nederlandsch Legermuseum; tot aan zijn dood in 1938 bleef Hoefer hiervan de voorzitter. In 1973 kreeg de Stichting het predicaat Koninklijk.

Tot 1940 bleef de collectie in Kasteel Doorwerth, waarna Defensie naar het Pesthuis in Leiden verhuisde. Doordat de Tweede Wereldoorlog de restauratie vertraagde, opende het nieuwe museum in Leiden pas in 1956.

Ironisch genoeg werd Kasteel Doorwerth bij de slechts negen dagen durende Slag om Arnhem in 1944 door artillerie zwaar beschadigd. Het kasteel veranderde in een ruÔne: het muurwerk bleef als karkas min of meer overeind.

In 1959 kreeg de Stichting Het Nederlandsch Legermuseum ook de beschikking over het Armamentarium in Delft. Met twee verspreide locaties werd gekozen om de gehele collectie onder te brengen in Delft, maar de restauratie en renovatie van het Armamentarium was pas in 1984 deels gereed. Pas op 6 mei 1989 kon Koningin Beatrix het gehele museum openen.

Tot slot is dit jaar een begin gemaakt met de verhuizing naar het nieuwe Nationaal Militair Museum (NMM). Volgens planning zal dit in oktober volgend jaar haar deuren openen.


De opening van het Nederlandsch Artillerie Museum.

Links van Z.K.H. Prins Hendrik de collectioneur, F.A. Hoefer, en generaal van Voorst tot Voorst. Op de binnenplaats van het kasteel is de prins in gesprek met generaal-majoor Tonnet, commandant 2e Divisie, Jhr. Van Heurn, commandant van het Koninklijk Militair Invaliden Huis op Bronbeek, luitenant Van Ree, adjudant van de kolonel en kolonel Giel, commandant van de 8ste Infanteriebrigade.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

ZONDAG 4 AUGUSTUS

Bundeswehr laat Ä 150 miljoen in Afghanistan achter

Spiegel Online laat in het artikel Beim Abzug der Bundeswehr verbleibt millionen teures Kriegsgeršt in Afghanistan weten dat wanneer de Duitse krijgsmacht eind 2014 uit Afghanistan vertrokken zal zijn, het daar voor Ī Ä 150 miljoen aan materiaal heeft achterlaten. Zelfs de repatriŽring van een twee jaar oude terreinwagen als de Mercedes-Benz (Wolf) blijkt al niet meer economisch.

Bij het Bundesministerium der Verteidigung luidt het dat de Bundeswehr 47% van het in Afghanistan gebruikte materiaal repatrieert. Hierbij gaat het om zo'n 1.200 voertuigen 4.800 containers met materiaal. Halverwege 2015 moet al het materiaal teruggekeerd zijn.

Een groot deel van het materiaal wordt met Antonov-chartervluchten naar Trabzon aan de Zwarte Zee gevlogen. Vanuit de Turkse havenstad, waar 120 Duitse militairen zijn ingekwartierd, gaan de goederen per schip naar Duitsland.

Slechts 42% blijft in Afghanistan achter. Volgens het Duitse ministerie gaat om materiaal dat na gebruik een waarde heeft die"ver onder de aankoopprijs" ligt en waarvan de repatriŽring niet economisch is. Het wordt aan de Afghanen overgedragen, verkocht of herleid tot schroot.

Over 11% van het te repatriŽren materiaal zal nog een beslissing worden genomen. Voor hergebruik gelden strenge criteria, die afhankelijk zijn van de toestand van het materiaal.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

ZATERDAG 3 AUGUSTUS

Canal Parade met Minister van Defensie

In Amsterdam heeft Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert vanmiddag deelgenomen aan de Canal Parade. Haar deelname was historisch: het was voor het eerst dat een Minister van Defensie meevoer.

De traditionele botenparade is het jaarlijkse hoogtepunt van de meerdaagse Gay Pride, georganiseerd door de Stichting GayPro. Aan de 18de editie van het evenement deden Ī 80 boten mee.

Het thema van de Gay Pride was dit jaar ‘Reflect’. Defensie wilde als werkgever bekrachtigen dat iedereen, dus ook lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders (LHBT), bij Defensie gelijkwaardig is en het recht heeft zichzelf te zijn op de Defensiewerkvloer.

Hennis-Plasschaert: "Onze militairen werken elke dag aan het beschermen en versterken van vrijheid, veiligheid en welvaart, in Nederland en daarbuiten. Internationale vrede en veiligheid, is voor een handelsland als Nederland, van groot belang. Resultaatgericht hieraan werken begint met een werk- en leefklimaat waarbij militairen en burgers zichzelf kunnen zijn op de Defensiewerkvloer."

De krijgsmacht was voor de vijfde maal op het knalroze feestje in de grachtenparade vertegenwoordigd, waarvan voor de derde opeenvolgende keer met een eigen boot.

In totaal telde de boot zo'n 90 opvarenden, met collega-ambtenaren van andere ministeries en Brandweer Nederland als gasten. De militairen – medewerkers van alle krijgsmachtdelenen van praktisch alle rangen, leeftijd en seksuele gerichtheid – brachten herhaaldelijk de eregroet naar het publiek.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

DONDERDAG 1 AUGUSTUS

Einde voor Playboy en Penthouse in Army en Air Force

Vanaf deze week kunnen Amerikaanse militairen geen Playboy, Penthouse en andere ‘adult magazines’ meer kopen in winkels van de U.S. Army en U.S. Air Force.

Volgens de winkelexploitanten is dit besluit genomen omdat de tijdschriften steeds minder goed verkopen. Een zakelijke beslissing derhalve, die niets te maken heeft met de groeiende druk van anti-pornografie-activisten in de VS. Toch sprak een van die groepen, Morality in Media (MIM), van een grote overwinning in de strijd tegen "seksuele uitbuiting" in de krijgsmacht. De beslissing geldt alleen voor de winkels van de landmacht en de luchtmacht; in de winkels van de U.S. Navy en het U.S. Marine Corps zijn de ‘adult magazines’ voorlopig nog te koop.

In totaal verdwijnen er 891 titels uit de schappen, waaronder 48 ‘adult magazines’.  Ook bladen als English Garden, Saturday Evening Post, SpongeBob Comics en The New York Review of Books worden geschrapt. Huidige top-sellers als Cosmopolitan, Men's Health en People blijven te koop.

Anti-pornografie activisten noemen de beslissing "a great victory" in hun strijd tegen seksuele uitbuiting in de krijgsmacht.

Op 22 juli jl. had Frederick Vollrath, de Assistant Secretary of Defense for Readiness and Force Management, nog gereageerd op een klacht van MIM met betrekking tot de verkoop van ‘adult magazines’ door Defensie. MIM beweerde dat reclame maken voor en het verkopen van ‘adult magazines’ neerkwam op een schending van de Military Honor and Decency Act of 1996. Hierin wordt de verkoop of verhuur van materiaal in militaire winkels verboden, waarin “the dominant theme... depicts or describes nudity, including sexual or excretory activities or organs in a lascivious way.”

Volgens Vollrath heeft een toetsingscommissie de bladen bekeken en vastgesteld dat “based on the totality of each magazine's content, they were not sexually explicit under [federal law].”

Terug naar Boven of naar Homepage

 

Nieuwsarchief...