HET LAATSTE NIEUWS
Terug naar de homepage
 

Naar de homepage

AUGUSTUS 2014
M
D
W
D
V
Z
Z
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
30

Maak uw keuze uit de hierboven getoonde lijst

ZONDAG 31 AUGUSTUS

'Getekend. Veteranen in therapie' op tv

Bij de NCRV op NPO 2 wordt vanavond vanaf 20.25 uur Getekend. Veteranen in therapie van Coen Verbraak vertoond. De documentaire gaat over de diepe sporen die de oorlog soms achterlaat in de ziel en hoe zes mannen zich omhoog knokken uit de loopgraven in hun hoofd.

Documentairemaker en journalist Coen Verbraak mocht een jaar lang zes veteranen en hun therapeuten volgen binnen het Landelijk Zorgsysteem voor Veteranen.

De zes hoofdpersonen waren nog jongens van 17 tot 22 jaar toen ze als Nederlandse militair naar Libanon, BosniŽ of Afghanistan werden gestuurd.

Eenmaal thuis in Nederland hebben ze jarenlang geprobeerd alles te vergeten: het beeld van een kind dat doodbloedt, de geur van brandende kerosine, de paniek tijdens een mortieraanval. Maar overdag in hun woonkamers en 's nachts in hun dromen woedt de oorlog door. Dat gevecht is loodzwaar.

Nederland telt ongeveer 130.000 veteranen. Enkele duizenden van hen kampen met een posttraumatisch stressstoornis (PTSS).

Na jaren van zwijgen, stoer doen of de rest van de wereld de schuld geven, zien we ze nu praten, tekenen, zweten en huilen, soms alleen, vaker met elkaar in de groep. Want of deze mannen nu 35 of drie jaar geleden aan een vredesmissie hebben deelgenomen, hun symptomen zijn vaak dezelfde. Tijdens therapiesessies en in openhartige interviews met Verbraak vertellen ze hoe ze zich thuis opgesloten voelden of stiekem verlangden naar de dood, tot ze geen uitweg meer zagen.

"Ik herken mezelf niet meer", vertelt Hans die begin jaren '80 in Libanon heeft gediend. "Ik was een strijder. Nu ben ik een angsthaas geworden."

Zijn UNIFIL-collega John biecht op: "Ik had voor mezelf al een boom uitgezocht waar ik tegenaan zou rijden."

Na twee missies in Uruzgan voelt de 26-jarige Nick zich leeg: "Het liefst zat ik de hele dag in mijn boxershort op de bank."

"Het is net een olievlek. Je vrienden, je familie, je kinderen... iedereen heeft er last van", vertelt Ed.

Voor allen is de ziekte een gevecht met zichzelf en hun directe omgeving. En dus werd het tijd voor intensieve therapie. De documentaire geeft een indringende inkijk in de wereld van het gevecht dat pas na hun thuiskomst wordt gevoerd. Nu ze hulp en zorg aanvaarden - van het schilderen van hun nachtmerries tot de liefde van een huisdier - is er weer hoop.

Getekend. Veteranen in therapie is een productie van Zuidenwind Filmproducties in samenwerking met de NCRV. De documentaire kwam tot stand met steun van het CoBO-fonds en het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg.Mocht u er als veteraan of (oud-)militair tijdens of na afloop van de documentaire behoefte aan hebben om met iemand te praten, kunt u terecht bij het Veteranenloket:

Terug naar Boven of naar Homepage

 

VRIJDAG 29 AUGUSTUS

Recordbegroting Japanse Defensie

Het Japanse ministerie van Defensie heeft de regering gevraagd om een recordbegroting voor de Japanse strijdkrachten. Het Aziatische land is momenteel onder andere verwikkeld in een geschil met China over enkele eilandjes in de Oost-Chinese Zee.

Eerder deze maand beschreef het ministerie de veiligheidssituatie rond Japan als "steeds ernstiger"

Naast China beschouwt Japan ook het onberekenbare Noord-Korea als een bedreiging, zo meldt de BBC vandaag.

Het ministerie wil een verhoging van 3,5%, waarmee het jaarlijkse budget zou uitkomen op - omgerekend - bijna Ä 50 miljard. Wanneer de regering instemt met het verzoek, zal de Japanse defensiebegroting na een decennium van bezuinigingen voor het derde opeenvolgende jaar worden verhoogd.

De Japanse strijdkrachten, de Jieitai, zijn na de Tweede Wereldoorlog opgericht als een louter zelfverdedigingsmacht. Sinds 1995 worden Japanse militairen, zij het mondjesmaat, ook weer ingezet buiten de eigen landsgrenzen, zoals in Cambodja, Djibouti, Irak en Mali.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

Nieuwsarchief...