NIEUWSARCHIEF DECEMBER 2011
Terug naar de homepage
 

DECEMBER 2011
M
D
W
D
V
Z
Z
4
10
13
15
19
22
24
25
26
27
28
30
31

Maak uw keuze uit de hierboven getoonde lijst

JUN

JUL

AUG

SEP

OKT

NOV

2011

2011

2011

2011

2011

2011

 

DONDERDAG 29 DECEMBER

Slag om Wounded Knee 121 jaar geleden

Op deze dag in 1890 doodde de Amerikaanse cavalerie 146 Lakota indianen tijdens de Slag om Wounded Knee in het reservaat Pine Ridge in in het zuidwesten van de staat South Dakota.

Feitelijk draaide de veldslag, vandaag 121 jaar geleden, om een nog niet ingenomen stuk land in het indianenreservaat, waar de Lakota – een onderstam van de Sioux – ruim vierduizend tipi’s hadden neergezet. Onderliggend speelde de groeiende afkeer van de Amerikaanse kolonisten tegen de spirituele beweging rond de Ghost Dance.

De Ghost Dance leerde de Sioux dat ze waren gedoemd tot het leven in reservaten omdat ze de goden hadden kwaad gemaakt door het verlaten van hun traditionele gewoonten. Veel Sioux geloofden dat als ze de Ghost Dance beoefenden en de levenswijze van de blanken verwierpen, de goden de wereld zouden vernieuwen en alle ongelovigen wegvagen.

Twee weken eerder probeerde de reservaatpolitie de legendarische Sioux Chief Big Foot te arresteren. Hij werd gedood, wat de spanningen tussen de indianen en de kolonisten had verergerd.

Op de 29ste omsingelden de drieduizend militairen van de U.S. Army 7th Cavalry onder leiding van Colonel James W. Forsyth de Ghost Dancers vlakbij Wouded Knee Creek en eisten dat ze hun wapens inleverden. Toen plots uit nooit opgehelderde hoek een schot afging, sloeg de vlam in de pan. De militairen, onder andere uitgerust met Hotchkiss-kleinkaliberkanonnen, schoten er op los. Hierbij kwamen 146 Lakota indianen (mannen, vrouwen en kinderen) en vijfentwintig cavaleristen om het leven.

Sommige historici verklaren de moordpartij uit het gegeven dat onder meer de 7th Cavalry op 25 juni 1876 bij Little Bighorn in Montana was verslagen door Sioux en Cheyenne, waarbij de befaamde George A. Custer werd gedood.

Wat ook de motieven van de blanken waren, de massamoord beëindigde de Ghost Dance beweging en was de laatste grote confrontatie in de oorlog tegen de Plains Indians. Wounded Knee werd onder de Noord-Amerikaanse indianen een symbool voor de eerloosheid van de blanken.

Terug naar Boven

 

vrijDAG 23 DECEMBER

TenCate ontwikkelt anti-IED-systeem ABCS™

Het Nederlandse bedrijf Koninklijke TenCate NV werkt aan een systeem tegen improvised explosive devices (IED’s) dat voertuigen in crisisgebieden aanvullend kan beschermen tegen de gevolgen van explosies. Het systeem kan relatief eenvoudig aan voertuigen worden gemonteerd.

Dankzij een netwerk van sensoren detecteert het Active Blast Countermeasure System™ een IED vlak voordat die dreigt te exploderen. Binnen microseconden wordt het voertuig op de detonatie voorbereidt, waarmee wordt voorkomen dat het voertuig de lucht in wordt geblazen. Hiermee wordt de grootste schade voorkomen, het voor de inzittenden relatief veilig wordt.

ABCS™, dat door Nederlandse militairen in Kunduz zou kunnen worden gebruikt, is ontwikkeld door het Deense bedrijf ABDS ApS uit Vissenbjerg. TenCate heeft dit bedrijf, waarin het al sinds maart jl. een belang had, vandaag volledig overgenomen. ABDS ApS zal bij Ten Cate verdergaan onder de naam Ten Cate Active Protection ApS.

De multinational uit Almelo – van oudsher een textiel- en plasticfabrikant die ook een divisie heeft welke is gespecialiseerd in bepantsering en beveiliging van militaire voertuigen – kan uit oogpunt van militaire gevoeligheid en operationele veiligheid niet in detail treden over de werking van ABCS™. Ook digitaal beeldmateriaal is niet beschikbaar.

Op basis van testresultaten en simulaties op de zwaarste categorieën IED’s zal marktintroductie in de loop van 2012-‘13 plaatsvinden. Ten Cate-bestuursvoorzitter Loek de Vries geeft aan dat inmiddels vier grote NAVO-krijgsmachten belangstelling hebben getoond.

Volgens Defensiewatchers kan ABCS™ voor een kentering zorgen in Afghanistan. Omdat de Taliban steeds vaker IED’s inzet, zetten veel troepenleverende landen aan International Security Assistance Force (ISAF) hun voertuigen stil en vervoeren troepen alleen nog per helikopter. Hierdoor dreigt de strijd in het nadeel van ISAF uit te pakken.

Terug naar Boven

 

WOENSDAG 21 DECEMBER

Lichte helm wint competitie Defensievernieuwing

Het bedrijf Protension Composites stelt dat Defensie 12.000 kilo lichter kan worden als iedereen wordt uitgerust met een superlichte helm; vandaag wordt het eerste Europese patent verleend dat de helmtechnologie beschermt.

Op het gebied van materialen en ballistiek ondersteunt ontwikkelingspartner DSM Dyneema het project. Daarmee wordt de helm die ruim 40% lichter is, volledig ontwikkeld en gemaakt in Nederland.

Hun plan om het gewicht van de huidige helm terug te brengen van 1,4 kg naar 800 gram won op 16 december jl. in de Prinses Julianakazerne in Den Haag de Defensie Innovatie Competitie 2011. Daarmee wordt dit de lichtste militaire helm ter wereld.

De Defensie Innovatie Competitie – georganiseerd door de afdeling Defensie Research and Development (DR&D) van de Defensie Materieel Organisatie – werd voor de derde maal gehouden. Dit jaar was het thema ‘Defensie Light’.

Aan de competitie deden in totaal veertien bedrijven mee; uiteindelijk haalden er vijf de finale, waarbij Protension Composites uit Delft het won van de firma’s ADSE, Airborne, Dutch Composite Solutions en Robusta. Het voorstel van Protension speelde volgens de vakjury het beste in op het thema en de ontwikkeling van de uitrusting voor de moderne militair, zoals het Soldier Modernisation Programme (SMP).

Het prijzengeld van € 200.000 zal de komende 1½ jaar worden gebruikt voor doorontwikkeling en industriële toepassing.

Defensie heeft innovatie, juist in deze tijden van bezuinigingen, hoog in het vaandel staan. In tijden waar middelen schaarser worden is het van groot belang om met de middelen die wel beschikbaar zijn zo efficiënt mogelijk om te gaan.

Het vernieuwende productieproces zorgt ervoor dat elke individuele vezel de optimale plek en oriëntatie in de helmschaal krijgt. De vezel krijgt hierdoor betere ballistische eigenschappen dan in de huidige helm, waardoor het de Nederlandse militair van de toekomst van de beste en lichtste gevechtshelm ter wereld voorziet.

Terug naar Boven

 

DINSDAG 20 DECEMBER

'Altijd Wat': vervolg op Rawagede?

In de uitzending van Altijd Wat van vanavond (Nederland 2, 21.05 uur) zegt Jeffry Pondaag dat een groep Indonesiërs Nederland – in navolging van de nabestaanden van Rawagede op Java – aansprakelijk wil stellen voor het executeren van hun familieleden in 1947.

Pondaag van het Comité Nederlandse Ereschulden is hun woordvoerder.

Eerder begonnen nabestaanden uit het dorp Rawagede een succesvolle rechtszaak tegen de Nederlandse staat.  Hoewel de feiten verjaard zijn, stelde een Nederlandse rechter de nabestaanden in Rawagede in het gelijk. Hiermee moest de Nederlandse staat aan negen weduwen € 20.000 betalen en bood de Nederlandse regering voor het eerst sinds 64 jaar haar excuses aan.

In drie maanden tijd werden eind 1946, begin 1947, op grote schaal mensen zonder vorm van proces geëxecuteerd. Nederlandse troepen onder leiding van kapitein Raymond Westerling voerden een bloedige zuiveringscampagne op het opstandige eiland Zuid-Sulawesi, het voormalige Celebes. Indonesië claimt dat er 40.000 slachtoffers vielen. Onderzoekscommissies stelden vast dat het Detachement Speciale Troepen op Zuid-Celebes minstens 3.100 slachtoffers heeft gemaakt.

Afgelopen week bezochten Pondaag en advocaat Liesbeth Zegveld – ook de advocaat van de nabestaanden in Rawagede – Zuid-Sulawesi. Daar sprak het tweetal met weduwen en kinderen van de mannen die werden geëxecuteerd omdat ze werden verdacht van verzet tegen het Nederlandse gezag. “Heel ernstig”, noemt Liesbeth Zegveld de Nederlandse militaire acties. “Hele dorpen zijn gewoon uitgemoord.”

Pondaag zegt inmiddels namens negen weduwen en een aantal kinderen van doodgeschoten mannen in Supa op het eiland Celebes te spreken. Het Depot Speciale Troepen van kapitein Westerling schoot in het dorp Supa volgens ooggetuigen ruim 200 mannen dood die met Indonesische rebellen zouden hebben samengewerkt. Liesbeth Zegveld doet onderzoek naar de mogelijkheid om een nieuwe zaak te beginnen.

Deze zaak zit volgens de advocate toch iets anders in elkaar dan Rawagede. "Er is over en weer geschoten”, legt ze uit. "Ik moet de zaak eerst goed onderzoeken om te kijken of een procedure in deze zaak succesvol kan zijn.” De raadsvrouw verwacht hiervoor enkele maanden nodig te hebben.

Het comité is op meerdere plaatsen op Sulawesi met nabestaanden in gesprek. Het gaat, naast Supa, onder andere om Pare-Pare (volgens Nederlands onderzoek 25 doden), Bulukumba (214) en Galung-Lombok (350 tot 400).

Terug naar Boven

 

ZONDAG 18 DECEMBER

Laatste Amerikanen vertrokken uit Irak

Vanochtend hebben de laatste Amerikanen in een goed georganiseerde, vijf uur durende aftocht Irak verlaten. De laatste 500 Amerikanen vertrokken in 110 voertuigen naar Koeweit. Het betrof militairen van de 3rd Brigade ‘Greywolf’, 1st Cavalry.

Met het vertrek is officieel een einde gekomen aan Operation Iraqi Freedom (OIF), die op 20 maart 2003 begon met de inval die het einde zou betekenen van het bewind van dictator Saddam Hoessein.

De Amerikaanse president Barack Obama heeft steeds gezegd dat de laatste troepen Irak vóór januari 2012 moesten verlaten. Obama en zijn Democratische Partij moesten het land wel verlaten om de enorme kostenoverschrijdingen op het Defensiebudget te drukken. OIF heeft tot op heden $ 807 miljard (€ 619 miljard) gekost.

Ondanks zijn verkiezingsbelofte uit 2009 hadden de Amerikanen, uit strategische overwegingen (Afghanistan, Iran) 20 à 30.000 militairen in Irak willen achterhouden. Maar de Iraakse regering ging daar slechts mee akkoord als die Amerikaanse militairen onder Iraaks commando zouden vallen. Dat was voor de VS onbespreekbaar.

Op 15 december jl. hadden de Amerikanen tijdens een ceremonie in Bagdad al de vlag gestreken. Bij deze plechtigheid was ook de Amerikaanse Minister van Defensie Leon Panetta aanwezig.

Feitelijk is het werk in Irak lang niet gereed. Weliswaar is Saddam dood, wordt de jonge democratie geleid door premier Nouri al-Maliki en is het land in de Failed States Index van plaats 2 naar 9 gezakt, in het land wordt de macht zeer moeizaam verdeeld tussen de tegen elkaar strijdende Koerden, sjiieten en soennieten.

Veel Irakezen leven nog altijd in relatieve vrijheid. Als op drie na grootste oliereserve ter wereld, zou het mogelijk moeten zijn om van Irak een florerende economische grootmacht te maken.

De oorlog in Irak becijferd:

1,3 miljoen displaced persons (ontheemden) in Irak

 

104 à 113.000 Irakese doden (schatting)

Iraq Body Count

174 journalisten kwamen sinds 2003 om het leven

Committee to Protect Journalists

2 gesneuvelde Nederlandse militairen: sergeant der eerste klasse Dave Steensma (10 mei 2004) en wachtmeester der eerste klasse Jeroen Severs (14 augustus 2004)

 

32.200 Amerikaanse gewonden

iCasualties

4.484 gesneuvelde Amerikaanse militairen

iCasualties

Op hoogtepunt 170.000 Amerikaanse militairen

 

Ruim 1 miljoen Irakezen gevlucht naar buurlanden, met name Jordanië en Syrië

 

Terug naar Boven

 

ZATERDAG 17 DECEMBER

"Groeiende rol commando's in oorlog is gevaarlijk"

“Groeiende rol commando’s in oorlog is gevaarlijk” kopt de rubriek ‘In de wereld’ in NRC Handelsblad. Juurd Eijsvoogel concludeert dat andere landen het voorbeeld van geheime Amerikaanse operaties zullen volgen.

Aanleiding voor zijn betoog is de recente uitverkiezing van ‘The Protester’ (‘De Demonstrant’) tot Persoon van het Jaar door het Amerikaanse weekblad Time. Op de shortlist volgde onder meer admiraal William McRaven als runner-up.

McRaven, zelf oud-Navy SEAL, leidde op 1 mei jl. vanuit het Afghaanse Jalalabad de militaire operatie waarbij Osama bin Laden in zijn huis in het Pakistaanse Abbottabad om het leven kwam. Een actie die de geschiedenis weliswaar niet een beslissende wending gaf, maar wel deel uitmaakt “van een ingrijpende omslag in de oorlogsvoering, die alle aandacht verdient”.

Volgens Eijsvoogel staat McRaven “voor een manier van oorlogvoeren die sterk in opkomst is”. Na het te grazen nemen van Bin Laden was Al Qaida niet uitgeschakeld en de wereld niet wezenlijk veranderd. Toch steekt Time uitgebreid de loftrompet over McRaven en de inzet van commando’s en andere special forces.

Volgens Time voert het commandocentrum waarover McRaven de leiding had – JSOC: Joint Special Forces Command – gemiddeld zeven operaties per nacht uit: “Zo’n 2.500 per jaar dus.”

“In de Amerikaanse terreurbestrijding is dit soort acties niet meer weg te denken”: onbemande vliegtuigen voeren operaties uit in Afghanistan, Jemen, Pakistan en SomaliŽ. Zonder dat er een rechter aan te pas komt, zo redeneert Eijsvoogel, en goedkoper dan bij de inzet van grondtroepen, stapelen de verliezen bij de vijand zich op.

“Pleitbezorgers van deze aanpak zeggen dat commando’s hun doelen heel precies kunnen uitzoeken, zodat er relatief weinig burgerslachtoffers bij vallen.” Dat mag zo zijn, gaat Eijsvoogel verder, “maar van de acties gaat een groot intimiderend effect uit.” Bovendien blijft “van het streven de hearts and minds van de bevolking te winnen” weinig over.

De groeiende rol van de special forces is voor de VS al “staande praktijk”. En de Amerikanen trekken zich in hun strijd tegen het terrorisme “nog maar weinig” aan van landsgrenzen of het internationaal recht.

Volgens Juurd Eijsvoogel is dit een gevaarlijke ontwikkeling, temeer wanneer andere landen het Amerikaanse voorbeeld gaan volgen en bij kritiek verwijzen naar de Amerikanen.

Terug naar Boven

 

VRIJDAG 16 DECEMBER

EODD verhuisd naar Soesterberg

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EODD) is vandaag officieel overgegaan van Culemborg naar de nieuwe Sergeant-majoor Scheickkazerne in Soesterberg. De EODD is verantwoordelijk voor de identificatie en ruiming van explosieven, inclusief Improvised Explosive Devices, op Nederlands grondgebied.

Op 3 juni 2009 werden de afzonderlijke afdelingen van de krijgsmachtdelen al gebundeld in de interservice EODD. In verband met de centrale ligging is de organisatie nu ook fysiek verenigd op de nieuwe kazerne, welke dezelfde naam draagt als het oude militair complex in Culemborg. Alleen de maritieme EOD-compagnie blijft in Den Helder, onder andere vanwege haar taak als behandelende instantie bij duikongevallen.

Het nieuwe complex beschikt over lesfaciliteiten waar cursisten kunnen leren omgaan met EOD-materieel, zoals mijndetectoren. Op het terrein, waarvan de herinrichting in mei jl. is begonnen, bevinden zich verder een kenniscentrum, lesgebouw, modellenzaal met ťťn van de meest uitgebreide explosievencollecties ter wereld, voertuigloodsen en werkplaatsen.

Op het terrein bevinden zich verder een oefengebied dat is voorzien van een schietbunker en een demontagebos waar EOD’ers hun vaardigheden kunnen trainen. Ook worden aankomend EOD’ers hier opgeleid in technieken, gereedschappen en procedures. In de schietbunker kunnen de militairen de effecten van EOD-wapens testen: apparaten die een soort prop of een waterstraal zo hard afschieten dat het een explosief onmiddellijk onklaar maakt.

In 2012 wordt ook nog een munitiewerkplaats opgeleverd waar onder geconditioneerde omstandigheden aan munitie kan worden gewerkt.

Terug naar Boven

Onderzoek naar dood sgt Van Geffen afgerond

In het onderzoek naar de toedracht naar de dood van de militair Boy van Geffen heeft het Openbaar Ministerie (OM) in Arnhem de bestudering van de bevindingen afgerond.

Het OM is tot de conclusie gekomen dat niets is gebleken van schending van een strafrechtelijke norm of van een strafrechtelijk relevant dienstvoorschrift en er dus geen sprake is van een verdenking dat er strafbare feiten zijn gepleegd.

De 20-jarige Amsterdamse sergeant Boy van Geffen overleed op 14 juni 2011. De militair nam op 8 juni 2011 in Budel deel aan een parcours waar onder andere momenten van militaire zelfverdediging in zaten. De militair doorliep deze training in het kader van het behalen van zijn rode baret voor een functie bij 12 Infanteriebataljon Luchtmobiel Air Assault Regiment Van Heutsz.

Anderhalf uur na het afleggen van dit parcours werd hij onwel en is hij van het oefenterrein vlakbij Budel-Dorplein naar het ziekenhuis in Weert gebracht. Van daaruit is hij overgebracht naar het ziekenhuis in Maastricht, waar Boy van Geffen zes dagen later is overleden. Daarna heeft de Koninklijke Marechaussee onderzoek ingesteld.

Uit onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) is gebleken dat de militair is overleden als gevolg van traumatisch hoofdletsel. Het NFI kan geen uitsluitsel geven of dit hoofdletsel is ontstaan door vallen en/of slaan. Uit het onderzoek van de Koninklijke Marechaussee kon ook niet worden vastgesteld op welke wijze het letsel is ontstaan.

Terug naar Boven

Hoorzitting tegen Bradley Manning begonnen

Vandaag is de pro-formazitting (zogeheten Article 32 hearing) van de Amerikaanse militair Bradley Manning van start gegaan voor een militaire rechtbank in Fort Meade, Maryland. De Amerikaanse krijgsmacht zal duidelijk proberen te maken waarom de 23-jarige Manning door een krijgsraad moet worden berecht. De hoorzitting zal waarschijnlijk vijf dagen duren.

Manning wordt ervan beschuldigd in 2009 een grote hoeveelheid staatsgeheimen te hebben gestolen en vervolgens te hebben gelekt naar klokkenluidersorganisatie WikiLeaks. Die publiceerde de vele tienduizenden documenten vervolgens op haar website.

Manning werd in mei 2010 in Bagdad gearresteerd, nadat hacker Adrian Lamo de Amerikaanse autoriteiten over hem had getipt. Manning zit nu vast in Fort Leavenworth, Kansas.

Lamo kwam in mei 2010 op internet in contact met iemand die de nickname 'Bradass87' gebruikte: Manning. Lamo was in 2003 al eens veroordeeld voor een inbraak in het datasysteem van The New York Times, waarvoor hij een half jaar huisarrest had gekregen.

De militair vertrouwde Lamo toe dat hij Amerikaanse staatsgeheimen op een CD-ROM met de naam ’Lady Gaga’ had gebrand. Vervolgens gaf Lamo Manning aan bij de militaire autoriteiten omdat hij vond dat zijn werkwijze levens in gevaar bracht.

De officier die de pro-formazitting voorzit zal een stafofficier adviseren of de zaak in 2012 voor de krijgsraad zal moeten komen.

Manning wordt bijgestaan door Army Defense Attorney (advocaat) Lt. Col. David E. Coombs. Rechter is Lt. Col. Paul Amanza. Amanza laat slechts twee van de 38 getuigen toe die de verdediging wenst. Daarom kan de zaak van Manning niet goed worden bepleit, zo stelt Coombs. De twintig getuigen van de overheid, onder wie ook tien die Coombs heeft gevraagd, worden wťl toegelaten.

Manning is onder meer aangeklaagd voor het verzamelen van staatsgeheimen en het verspreiden ervan onder niet-geautoriseerde partijen, waarvoor hij maximaal 52 jaar celstraf kan krijgen. Ook wordt hij verdacht van het "helpen van de vijand". Hierop staat de doodstraf. De militaire aanklagers hebben echter al laten weten niet te zullen aandringen op een executie maar op een lange gevangenisstraf.

Terug naar Boven

 

WOENSDAG 14 DECEMBER

Laatste schot pantserhouwitser 11 Afdra

Met een laatste schot van een Panzerhaubitze 2000 (PzH 2000) heeft één batterij van 11 Afdeling Rijdende Artillerie (Gele Rijders) van de Legerplaats bij Oldebroek vandaag afscheid genomen.

Dit is een direct gevolg van de ingrijpende bezuinigingen bij Defensie. Vooruitlopend op de reorganisatie wordt met het laatste schot de op te heffen batterij stilgezet. Volgens Defensie levert het stilleggen van dit onderdeel nu al geld op.

De Koninklijke Landmacht beschikt momenteel over twee afdelingen veldartillerie, die tijdens een gevecht over grote afstanden vuursteun kunnen geven.

De twee huidige afdelingen met twee batterijen worden omgevormd tot één nieuwe eenheid (14 Afdeling Veldartillerie) met in totaal drie in plaats van vier vuurmondbatterijen.

Terug naar Boven

 

MAANDAG 12 DECEMBER

Uruzgan: pragmatisch beter dan gedetailleerd?

In Uruzgan had meer kunnen worden bereikt als de Tweede Kamer zich niet zo gedetailleerd met de missie had bemoeid. De Haagse werkelijkheid stond volgens onafhankelijke onderzoekers soms “mijlenver van de situatie in Uruzgan”. Nederlandse militairen, diplomaten en ontwikkelingswerkers hadden in Uruzgan meer kunnen bereiken als het parlement zich pragmatischer had opgesteld.

Het angstvallig mijden van contact met omstreden krijgsheren heeft volgens onafhankelijke deskundigen - Netherlands Institute of International Relations Clingendael en Cordaid - contraproductief gewerkt. Cordaid en Clingendael verrichtte eigen onderzoek naar het succes van de missie in Uruzgan, wat is uitgeschreven in het rapport 3D The Next Generation, Lessons learned from Uruzgan for future operations.

Zo moest gouverneur Jan Mohammed Khan (JMK) – die als vroegere war lord met de Taliban had samengewerkt en te boek zou staan als bruut en meedogenloos – van de Tweede Kamer worden vervangen. Om vergelijkbare redenen werd de commandant van de Highway Police (snelwegpolitie), Matiullah Khan, taboe verklaard en moest ook hij het veld ruimen.

De onderzoekers schrijven in hun rapport dat figuren als JMK en Matiullah Khan in Uruzgan nu eenmaal belangrijke machtsfactoren waren – hoe vervelend en politiek incorrect ook. Nederlandse militairen en diplomaten kregen in Uruzgan tegenwerking omdat belangrijke plaatselijke machthebbers werden genegeerd.

Toen de Nederlandse troepen in augustus 2010 vertrokken, herstelden de Verenigde Staten direct het contact met Matiullah Khan. JMK werd in juli jl. vermoord.

Vandaag vond er in de Tweede Kamer een hoorzitting plaats over de Uruzgan-missie met onder meer de krijgsmacht, ministeries, vakbonden en non-gouvernementele organisaties (NGO’s).

In de op 23 september jl. door de Ministeries van Defensie en Buitenlandse Zaken naar buiten gebrachte Eindevaluatie Nederlandse ISAF-missie Uruzgan 2006-2010 wordt erop gewezen dat de veiligheid in “één van de gevaarlijkste provincies van Afghanistan” is verbeterd, leger en politie beter zijn getraind en dat de economische ontwikkeling van de bevolkingscentra Tarin Kowt, Deh Rawod en Chora op gang komt. Daarbij hebben meer mensen toegang tot gezondheidszorg en onderwijs. "De geboekte vooruitgang is niet onomkeerbaar", waarschuwen de ministeries echter.

Volgens de rapportage van de onafhankelijke experts is enige terughoudendheid over behaalde successen op zijn plaats: “Succes van de Nederlandse bijdrage in Uruzgan dat beklijft, is in hoge mate afhankelijk van het welslagen van de ISAF-missie als geheel.” Over dat welslagen zijn "bijna tien jaar na de start van de missie nog geen definitieve uitspraken te doen.”

De veelgeprezen 3D-benadering van Nederland krijgt bijval. Naarmate het in Uruzgan veiliger werd, kreeg de missie een meer civiel karakter en kwamen grotere ontwikkelingsprojecten van de grond. Hierin konden ook de NGO’s een rol spelen. Wťl heeft de geÔntegreerde aanpak (comprehensive approach) zijn grenzen, stellen Clingendael en Cordaid: wanneer NGO’s nog nauwer met ministeries gaan samenwerken, kunnen ze onderdeel van het overheidsbeleid worden en verleizen ze daardoor hun onafhankelijkheid.

De hoorzitting gold als voorbereiding op een debat over de eindevaluatie van de missie door het kabinet. Die zal de Tweede Kamer op 9 februari 2012 bespreken. De uitkomsten van dat debat kunnen een rol spelen bij de planning, voorbereiding en uitvoering van volgende militaire missies.

Aan de missie in Uruzgan, de grootste sinds de dekolonisatieoorlog in Nederlands-Indië, hebben ± 20.000 militairen en enkele honderden diplomaten deelgenomen. In totaal kwamen 25 Nederlandse militairen om het leven en raakten er bijna hondervijftig gewond. De missie heeft bijna € 2 miljard gekost.

Terug naar Boven

 

ZONDAG 11 DECEMBER

Magnum opus WO II van Loe de Jong digitaal

Vanaf vandaag staat het standaardwerk Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog van de historicus prof. dr. Loe de Jong integraal online. Het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) heeft het magnum opus van De Jong op internet gezet.

Het betreft 18.000 pagina's, die tussen 1969 en 1988 in zesentwintig boeken in hardcopy verschenen. Het monumentale werk van De Jong geldt met stip als het standaardwerk over de bezetting, waarmee hij een grote invloed had op het publieke debat over de Tweede Wereldoorlog.

De versie die nu online staat, is de wetenschappelijke editie, inclusief alle wetenschappelijke voetnoten maar zonder de foto's. Die foto's zijn nagenoeg allemaal te vinden op de website Beeldbank WO2.

Kan vanaf vanddaag het werk per deel worden doorzocht, over enige tijd kan met ťťn zoekopdracht in alle delen tegelijkertijd gericht worden gesnuffeld. Na het bekend worden van de downloadmogelijkheid van De Jong’s boekwerken, was de website van het NIOD onmiddellijk zeer moeilijk bereikbaar.

Loe de Jong overleed in 2005 op 90-jarige leeftijd; hij was van 1945 tot 1979 directeur van de voorganger van het NIOD, het Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie.

Terug naar Boven

 

VRIJDAG 9 DECEMBER

Korte film NTR: 'Met donker thuis'

Vanavond op de NTR een korte film van regisseur Joeri Holsheimer (Nederland 2, 23.15 uur): Met donker thuis.

De 21-jarige militair Johnny brengt als kistdrager zijn gesneuvelde pelotonsgenoot Diederick van Afghanistan naar de Vliegbasis Eindhoven. Door een onbenullig toeval is Diederick neergeschoten en in Johnny’s armen gestorven.

Johnny komt in een bizarre en allesbehalve comfortabele thuissituatie terecht: in Amsterdam Noord behandelen zijn ouders en vriendin hem als een held. Hier kan hij zijn schuldgevoel niet delen.

In de hoop zijn schuld te kunnen inlossen gaat Johnny naar de familie van Diederick in Aerdenhout: aan de tweelingzus Fleur moet hij een verjaardagscadeau van Diederick geven: een DVD met een film die Diederick heeft gemaakt.

In Aerdenhout raakt hij op ongemakkelijke wijze betrokken bij hun rouwverwerking. Door de dynamiek van de gebeurtenissen komt Johnny erachter dat thuiskomen betekent dat hij zich ook aan zijn eigen verdriet moet overgeven. Dat verdriet doorbreekt uiteindelijk langzaam zijn militaire plechtigheid.

Het scenario van ‘Met donker thuis’ is geschreven door Jaap Peter Enderle vanuit zijn ervaring als dramatherapeut bij de Militair Geestelijke Gezondheidszorg (MGGZ) in Utrecht.

De film is gemaakt in het kader van de zesde reeks One Night Stand, die nieuwe filmmakers de kans biedt een televisiedrama van vijftig minuten te maken en zo een belangrijke stap te zetten in de ontwikkeling van hun talent.

Terug naar Boven

Officiële excuses voor massamoord in Rawagede

De Nederlandse ambassadeur in Indonesië, Tjeerd de Zwaan, heeft vandaag – 64 jaar na dato – namens Nederland officieel excuses aangeboden voor de massamoord die de Nederlandse militairen in december 1947 in Rawagede op Java hebben aangericht.

De Zwaan sprak in het Indonesisch en Engels voor het monument dat herinnert aan de massamoord. Hij zei te hopen dat de schikking die Nederland heeft getroffen, zal helpen het hoofdstuk te sluiten.

Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal noemde de excuses aan de nabestaanden eerder al een passend gebaar: “De excuses doen recht aan de ernst van de gebeurtenissen in Rawagede. Ik hoop dat zij de nabestaanden helpen deze buitengewoon moeilijke episode in hun leven af te sluiten en in staat te zijn de blik op de toekomst te richten.”

Nederland vocht tussen 1946 en ’49 in Nederlands-Indië, vooral op Java en Sumatra, tegen de nationalisten. Volgens officiële Indonesische bronnen zijn indertijd in Rawagede (nu: Balongsari) 431 mensen om het leven gekomen. De webpagina van de Nederlandse ambassade in Jakarta spreekt van “een groot aantal slachtoffers”.

Ook is een schadevergoeding van € 20.000 aan negen nabestaanden toegezegd. Dit is het gevolg van de schikking die Nederland inmiddels heeft getroffen met de negen weduwen die de zaak aanhangig hadden gemaakt.

Op 14 september jl. bepaalde de rechtbank in Den Haag dat Nederland aansprakelijk kan worden gesteld voor het bloedbad.

Het is een unicum dat de Nederlandse staat officieel excuses maakt voor wandaden uit het verleden. Voor de Nederlandse rol in de slavernij en het gebrek aan bescherming voor de moslimbevolking van Srebrenica zijn bijvoorbeeld nooit excuses gemaakt.

Terug naar Boven

 

DONDERDAG 8 DECEMBER

Van Uhm wuift gerucht burgemeesterschap Nijmegen weg

De Commandant der Strijdkrachten, generaal Peter van Uhm, ontkent dat hij zich kandidaat stelt voor het Nijmeegse burgemeesterschap. Medio 2012 legt de hoogste militair van het land zijn taken neer.

In Nijmegen zong het gerucht al enige tijd rond dat hij interesse had om scheidend burgemeester mr. Thom de Graaf (D’66) op te volgen. De Graaf zal per 1 februari 2012 de nieuwe voorzitter worden van de HBO-raad. De HBO-raad is de belangen- en werkgeversvereniging van de Nederlandse hogescholen.

Van Uhm geeft aan De Gelderlander te kennen dat het bericht “dus echt niet waar” is: “Ik heb helemaal geen politieke ambities."

De suggestie van een burgemeesterschap voor Van Uhm is niet vreemd: hij is geboren en getogen Nijmegenaar. Daarnaast ontstond zijn interesse voor de krijgsmacht onder meer door de bestudering van de bevrijding van Nijmegen in de Tweede Wereldoorlog. Tot slot is hij vanuit zijn functie de belangrijkste militaire adviseur van de politiek.

Wat de 56-jarige Van Uhm wel na zijn functioneel leeftijdsontslag gaat doen, weet hij nog niet: “Eerst maar eens een paar maanden rust nemen. Lekker een paar boeken lezen en dan zie ik weer verder."

De geruchtenmachine van De Gelderlander komt niet onverwacht: gisteren gaf generaal Van Uhm in Nijmegen nog een hoorcollege over 'Effectief leidinggeven bij veranderprocessen bij de Nederlandse strijdkrachten' tijdens de 1ste Nijmegen Knowledge Tour (NKT). Hieraan nam ook burgemeester De Graaf deel.

Terug naar Boven

Oorlog Libië kostte Britten € 249 miljoen

De Britse deelname aan de zeven maanden durende NAVO-operatie Unified Protector in Libië heeft 212 miljoen pond (€ 249 miljoen) gekost. Dat heeft de Secretary of State for Defence, Philip Hammond, bekendgemaakt.

De kost liggen aanmerkelijk lager dan de geschatte 300 miljoen pond van zijn voorganger Liam Fox. Daarentegen ligt het bedrag ruim hoger dan wat aan het begin van het conflict door de Britse regering werd becijferd. Toen ging Londen nog uit van een prijskaartje van enkele tientallen miljoenen.

Het bedrag ligt véél lager dan de schatting van de gerenommeerde Defensiewatcher Francis Tusa van Defence Analysis: hij schatte de kosten op £1,75 miljard.

“Onze laatste berekening van de kost van de operaties lopen op tot 212 miljoen pond”, aldus Hammond. Bijna éénderde van dit bedrag ging op aan het vervangen van munitie.

Terug naar Boven

 

WOENSDAG 7 DECEMBER

Herdenking 1 Divisie "7 December"

Vandaag heeft 11 Luchtmobiele Brigade onder gure weersomstandigheden de gevallenen van haar brigade en van de voormalige 1 Divisie "7 december" herdacht bij het divisiemonument op de Oranjekazerne in Schaarsbergen. De tradities van de "7 december" divisie worden sinds 2005 in ere gehouden door 11 Luchtmobiele Brigade.

Met deze herdenking wordt door veteranen en actief dienende militairen respect getoond voor de gesneuvelden en de duizenden militairen die onder moeilijke omstandigheden hun werk hebben uitgevoerd. Vele Indië-veteranen, nabestaanden en vertegenwoordigers van veteranenorganisaties, waaronder het Veteraneninstituut, gaven acte de présence.

De 89-jarige luitenant-generaal b.d. Ted Meines, erevoorzitter van het Veteranenplatform, hield een indrukwekkende toespraak waarin hij het belang van de herdenking onderstreepte. Een minuut stilte werd in acht genomen, waarna de kranslegging volgde.

Vandaag was de 52ste herdenking: van de gevallenen van de bataljons van de voormalige 1 Divisie "7 December", het Operationeel Commando "7 December" en 11 Luchtmobiele Brigade (Air Assault) "7 December".

Terug naar Boven

 

DINSDAG 6 DECEMBER

Militaire administratie krijgt vaandel

Vanmiddag heeft het Korps Militaire Administratie in Den Haag uit handen van Koningin Beatrix een vaandel ontvangen. De Militaire Administratie was het laatste wapen/dienstvak binnen de Koninklijke Landmacht dat nog niet over een eigen vaandel beschikte. Het vaandeldoek is een vierkant doek van oranje zijde, omzoomd met gouden franje; lengte en breedte van het vaandeldoek zijn 87 cm.

Het ‘Besluit toekenning vaandel Korps Militaire Administratie’ werd op 15 maart van dit jaar bij Koninklijk Besluit bekrachtigd.

© foto: website Ministerie van Defensie.

De overdracht op het Binnenhof vond plaats in aanwezigheid van Minister van Defensie Hans Hillen en de Commandant der Strijdkrachten, generaal Peter van Uhm.

De Koningin begon haar toespraak als volgt: “Officieren, onderofficieren en manschappen van het Korps Militaire Administratie. In 1795 bereikten de Staten-Generaal overeenstemming over een zogeheten 'Provisioneel Reglement voor de Economie van de Troupes van den Staat'. Dit reglement, dat in werking trad op 8 juli van dat jaar, legde de basis voor de eenheid die nú de naam 'Korps Militaire Administratie' draagt.”

Het vaandel, dat de verbondenheid met het Koninklijk Huis en de saamhorigheid binnen het korps symboliseert, wordt gebruikt bij ceremoniŽle gebeurtenissen zoals beŽdigingen, commandowisselingen en herdenkingsbijeenkomsten.

De afgelopen eeuwen is er niet zo veel veranderd bij de administrateurs. H.M.F. Landolt schreef in 1861 in zijn ‘Militair woordenboek’: “De militaire administratie heeft in het algemeen ten doel, te voorzien in de behoefte van het leger, zoowel wat de bewapening, kleeding en uitrusting als de ligging, verpleging, voeding en betaling betreft.”

216 jaar later is het korps uitgegroeid tot een modern en volwaardig landmachtonderdeel, waarin de kroontjespen allang is vervangen door de laptop.

Terug naar Boven

 

MAANDAG 5 DECEMBER

Vierdaagse vreest wegblijven militairen

Volgens De Gelderlander gaat de Vierdaagse van Nijmegen zeker last krijgen van de bezuinigingen op Defensie. In 2012 kunnen de gevolgen voor het wandelevenement nog worden beperkt, maar vanaf het daaropvolgende jaar verwacht marsleider Johan Willemstein dat de consequenties groot kunnen zijn.

De organisatie van de Vierdaagse voert druk overleg met onder meer Defensie en de gemeente Nijmegen over de mogelijke invloed op de Vierdaagse van de bezuinigingsingrepen bij de krijgsmacht.

Willemstein acht het niet uitgesloten dat bijvoorbeeld het militaire kamp Heumensoord vanaf 2013 niet meer zal worden opgebouwd. Ook leggen pontonniers elk jaar een brug aan over de Maas bij Cuijk, en spelen de militairen een belangrijke rol bij de inrichting van een aantal geneeskundige verzorgingsposten langs het parcours.

Jaarlijks lopen ± 5.000 militairen mee, die de organisatie er “natuurlijk” in wil houden, want “de militairen horen gewoon bij de uitstraling van de Vierdaagse."
 
De vraag wordt dan wel waar de militairen, ook die uit het buitenland, gehuisvest moeten worden: "Dat zullen we dan op een andere manier moeten regelen."

Terug naar Boven

 

ZATERDAG 3 DECEMBER

1½ jaar in cel voor steken Afghaans jongetje

Grenadier Guardsman Daniel Crook is door het Military Court veroordeeld tot 18 maanden gevangenisstraf en met terugwerkende kracht ontslagen vanaf juni jl. De Britse militair stak in maart 2010 het 10-jarige Afghaan Ghulam Nabi zonder duidelijke aanleiding met zijn bajonet in de nierstreek. Het jongetje overleefde de steekpartij.

Het incident vond plaats in het oord Nad e’Ali in het zuiden van de Afghaanse provincie Helmand.

Nadat hij de avond tevoren een grote hoeveelheid illegaal naar het inzetgebied verstuurde wodka had gedronken, werd de volgende ochtend bij aanvang van het patrouille lopen uit veiligheidsoverwegingen Crook’s geweer geconfisqueerd. Hierop bewapende hij zich met twee handgranaten en de bajonet.

Tijdens de patrouille vroeg de fietsende Nabi Crook om chocolade. Crook irriteerde zich hieraan, greep hem bij de schouder en stak hem in de rug in de nierstreek. Na het incident vervolgde Crook het patrouille lopen, gaf uiteindelijk toe wat hij had gedaan en werd ondervraagd door de Military Police (MP). Zowel bij de MP als voor het Military Court kon Crook geen verklaring geven voor zijn gedrag.

De afgelopen zes jaar is bijna honderd keer onderzoek gedaan naar incidenten waarbij Britse militairen Afghaanse burgers hebben gedood of verwond.

Terug naar Boven

 

VRIJDAG 2 DECEMBER

Moed wetenschappelijk gemeten

Tweeënhalf jaar geleden kreeg kapitein Marco Kroon de Militaire Willems-Orde, als eerste in ruim vijftig jaar. De hoogste militaire onderscheiding die Nederland kent, wordt uitgereikt voor moed, beleid en trouw. Maar wat betekenen die begrippen? Kun je ze meten? En hoe dan? Wat kan de wetenschap Marco daarover vertellen? Is hij een held zonder angst?

Gedreven door zijn ging Kroon in de nieuwe reeks Pavlov van NTR (Nederland 3, 21.20 uur) met geheugenpsycholoog Jaap Murre, hersenonderzoeker Guido van Wingen (AMC) en promovendus sociale psychologie Tom Damen op zoek naar de antwoorden.

Uit het programma bleek dat Kroon een opvallend goed ontwikkeld visueel geheugen heeft: in tests waarin Kroon werd gevraagd cijfers en letters zo snel mogelijk in de juiste volgorde met elkaar te verbinden, reageerde hij veel sneller dan de allersnelste respondenten in het databestand van de wetenschap. Zijn kwaliteiten zijn bovengemiddeld.

Webpagina Marco Kroon

Hoe bang is Kroon nu echt voor pijn? Hij kreeg elektrische schokjes op de arm toegediend, en later nogmaals in de MRI – althans dat werd hem verteld. In werkelijkheid kreeg Kroon in de MRI geen pijnlijke schokjes toegediend. Kroon bleek niet bang voor – de verwachte – pijn. De militair Kroon heeft geleerd zich altijd op het ergste voor te bereiden en zich niet ‘gek’ te laten maken: “Ik wacht wel af. Als het komt, komt het.”

Uit ‘Pavlov’ bleek ook dat Kroon graag zelf alles in de hand houdt en de situaties wil blijven overzien: een control-freak. Zijn angst om te vliegen is bang zijn de controle te verliezen: in een vliegtuig heeft hij niet zelf de situatie in de hand.

Verder bleek dat Marco Kroon liever bevelen geeft dan dat hij ze krijgt, graag snel besluiten neemt, zichzelf goed kent en niet verbaasd is over de resultaten van het onderzoek dat ‘Pavlov’ met hem deed.

In het programma kwamen ook de ouders van Kroon aan het woord – “Hij wilde al op zijn derde jaar marinier worden” – en een vriend van het eerste uur met wie hij de opleiding bij het Korps Mariniers volgde. Volgens die dienstmaat, die hem “beestachtig fanatiek” en “zo sterk als een beer" noemde, gold voor Marco Kroon dat je hem altijd kunt vertrouwen en je rug altijd gedekt is.

Terug naar Boven

Grote impact stress op leren en geheugen

Vandaag promoveerde de Belg John Taverniers, mede op grond van veldonderzoek onder militairen en politieagenten, aan de Open Universiteit in Heerlen op het onderwerp ‘Learning reduces stress? Stress inhibits learning? It depends’(‘Leren reduceert stress? Stress verhindert leren? Dat hangt ervan af’).

Taverniers betoogt dat stress een grote impact op leren en geheugen heeft. Bij het uitvoeren van taken versterkt het gevoel dat men iets van de taak leert maar verslechtert de geheugenfunctie. Dit effect neemt toe naarmate de taken complexer zijn.

Zo zal een militair tijdens een hoogrealistische schiettraining, achteraf sterker het gevoel hebben er iets van geleerd te hebben dan in een training op de schietbaan, maar zich minder herinneren van de omstandigheden tijdens de training.

In zijn promotieonderzoek stelt Taverniers vast dat leren het meest effectief is als er sprake is van voldoende afwisseling aan taken die ook relevant zijn voor leren. Deze diversiteit vermindert tegelijkertijd de stress die door hoge werkdruk kan ontstaan.

Taverniers verrichtte uitgebreid onderzoek naar de waarden, werking en effecten van stresshormonen bij militairen en politieagenten. De metingen hiernaar vonden plaats vlak nadat zij een stressvolle taak uitoefenden als hoogrealistische schiettrainingen en parachutespringen. Daaruit blijkt dat de concentratie van het stresshormoon cortisol een belangrijk effect heeft op het cognitief vermogen: hoe groter de stress, hoe hoger de concentratie cortisol, hoe slechter het geheugen functioneert.

John Taverniers (1963) voltooide na een paracommandotraining en detachering bij het 1ste Bataljon Parachutisten, in 1992 de officiersopleiding van de Koninklijke Militaire School (KMS) in BelgiŽ. In 1996 behaalde hij zijn Master of Science als industrieel ingenieur mechanica, in 2005 studeerde hij af in de toegepaste cognitieve psychologie en in 2007 cum laude in de arbeids- en organisatiepsychologie – de laatste twee aan de Universiteit van Maastricht.

Als officier-psycholoog (Raadgever Mentale Operationaliteit) nam hij deel aan militaire operaties KFOR (Kosovo, 2005) en UNIFIL (Libanon, 2007). Op dit moment werkt hij als kapitein in de functie van docent crisispsychologie en arbeid- en organisatiepsychologie aan de KMS. Als promovendus was hij sinds 2008 gedetacheerd bij de Open Universiteit.

Terug naar Boven

 

DONDERDAG 1 DECEMBER

Oud-generaal Rob Bertholee nieuw hoofd AIVD

Vanaf vandaag is Rob Bertholee hoofd van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD). Dat heeft het kabinet op 18 november jl. op voorstel van minister Donner van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties besloten. De benoeming is tot stand gekomen via de procedure voor de topmanagementgroep van de Algemene Bestuursdienst.

De 56-jarige Bertholee was tot voor kort Commandant Landstrijdkrachten; hij werkte sinds 1979 bij defensie en ging in oktober jl. met leeftijdsontslag. Het is voor het eerst sinds 1995 dat een oud-militair wordt aangesteld als hoofd van de AIVD; in dat jaar werd vice-admiraal Nico Buis benoemd.

Bij de AIVD volgt hij mr. Gerard Bouman op, die in mei 2011 is benoemd tot kwartiermaker van de nationale politie bij het Ministerie van Veiligheid en Justitie.
 
Bij Defensie was Bertholee onder andere chef-staf van de International Security Assistance Force (ISAF) in Kabul, directeur van de Directie Aansturen Operationele Gereedstelling (DAOG) bij de Defensiestaf en contingentscommandant van de Nederlandse troepen tijdens de missie Kosovo Force (KFOR).

Terug naar Boven