NIEUWSARCHIEF DECEMBER 2013
Terug naar de homepage
 

Naar de homepage

DECEMBER 2013
M
D
W
D
V
Z
Z
1
3
4
5
8
10
12
13
15
16
20
21
22
25
26
28
29
30
31

Maak uw keuze uit de hierboven getoonde lijst

VRIJDAG 27 DECEMBER

Air and Space Warfare Center opgericht

Binnen Defensie is vandaag het Air and Space Warfare Center opgericht. Dit centrum gaat onderzoeken wat op commercieel en militair gebied in de ruimte mogelijk is.

Sidney Plankman, hoofd communicatie van het Commando Luchtstrijdkrachten, benadrukt dat het onderzoek niet is ingesteld om militaire activiteiten in de ruimte te ondernemen. Gevaren die op de loer liggen krijgen wťl nadrukkelijk aandacht in het project.

Hierbij kan worden gedacht aan cyberaanvallen of het wegvallen van capaciteiten in de ruimte, zoals satellieten. Daarnaast wordt gekeken naar de toegevoegde waarde van een eigen Noors-Nederlandse ruimtevaartcapaciteit. Het Noorse Defensie Onderzoeksinstituut, TNO en het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium (NLR) zijn bij de plannen betrokken.

"We doen research om niets belangrijks te missen. We willen voorloper blijven op het gebied van ruimtevaart. Daarnaast kunnen we niet om het ruimtedomein heen, zo is pinnen en onze navigatie gebruiken alleen mogelijk via satellieten in de ruimte."

Hoewel Defensie samenwerkt met de Nederlandse Space Expedition Corporation (SXC), heeft de krijgsmacht volgens de woordvoerder geen interesse in hun Lynx-ruimtevaartuig. Dat zal vanaf 2014 passagiers door de dampkring vervoeren. De Telegraaf beweert echter dat de Commandant Luchtstrijdkrachten, luitenant-generaal Sander Schnitger, wel degelijk met de SXC overleg voert over hun Lynx-ruimtevaartuig. Een van de oprichters van de SXC is voormalig Bevelhebber der Luchtstrijdkrachten Ben Droste.

Commandant van het Air and Space Warfare Center is luitenant-kolonel Johan van Deventer. In 2011 was hij detachementcommandant van 1 (NLD) Fixed Wing Element. Die eenheid, indertijd gestationeerd op Decimomannu Air Base in ItaliŽ, vloog sorties boven LibiŽ in het kader van de NAVO-operatie Unified Protector.

Volgens overste Van Deventer moet Nederland, ook vanwege de recente aanschaf van ultramoderne F-35's en onbemande MQ-9 Reapers, wortel schieten in de ruimte: "We mogen straks niet buitenspel staan."

Terug naar Boven of naar Homepage

 

DINSDAG 24 DECEMBER

ARD toont nieuwe Duitse Defensieminister in Lara Croft-outfit

Ursula von der Leyen, sinds 17 december jl. de nieuwe Bundesministerin der Verteidigung in het derde kabinet van Angela Merkel, heeft op de Duitse televisie het jaaroverzicht van 2013 gehaald. Maar volgens velen ging de ARD te ver in de manier waarop de minister werd gepresenteerd.

In het jaaroverzicht van Das Erste, Bericht aus Berlin, was Von der Leyen te zien als Lara Croft, de sexy hoofdrolspeelster uit de videogame Tomb Raider. In de filmversie wordt Lara Croft vertolkt door Angelina Jolie.

De afbeelding van Von der Leyen - een zwartleren outfit in combinatie met twee pistolen - die de ARD van de 55-jarige Minister van Defensie liet zien, is in diverse media op een storm van kritiek onthaald.

De ARD verdedigde zich met het argument dat de fotomontage verwees naar april 2013, toen Von der Leyen, moeder van zeven kinderen, als Bundesministerin für Arbeit und Soziales op een krachtdadige manier werk maakte van de quota voor vrouwen bij overheidsbedrijven in Duitsland.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

MAANDAG 23 DECEMBER

Promo '24/7. In oorlog met mijzelf' gelanceerd

Volgend jaar start Damenson Multimedia het project '24/7. In oorlog met mijzelf' dat in het teken staat van het leven van veteranen, partners, kinderen en ouders na een missie. Damenson Multimedia is een onderdeel van Damenson Europe Ltd.

Vandaag is onderstaande videoclip van 2 minuten en 39 seconden als promo van dit project gelanceerd:

 

In de loop van 2014 komen de websites In oorlog met mijzelf en At war with myself online.

De transcriptie van de promo luidt:"Altijd en overal inzetbaar voor vrede en veiligheid. Een wereld vol kameraadschap en verbroedering. Meer dan 100.000 militaire veteranen. Teruggekomen met zicht- of onzichtbare verwondingen. Wat nu? Wat doet een uitzending met partners, kinderen en ouders? Welke zorg krijgt een militair na een missie? Een eerlijke documentaire over het leven na een missie door de ogen van veteranen en hun dierbaren."

Terug naar Boven of naar Homepage

 

DONDERDAG 19 DECEMBER

Supervezel Dyneema® basis nieuwe helm

Protension Composites BV uit Delft heeft gisteren een nieuwe gevechtshelm gepresenteerd die 35% lichter in gewicht is dan de huidige standaardhelm die bij Defensie in gebruik is. Het lichtgewicht exemplaar beschermt, ondanks de gewichtsvermindering van 400 gram, even goed als de huidige helm.

De gewichtsreductie draagt bij aan de ontlasting van de hoofd- en nekspieren, waardoor militairen langer fit blijven en minder kans op blessures hebben. Ook is de helm voorzien van een stabieler en comfortabeler binnenwerk.

Op enkele tientallen varianten testhelmen zijn schietproeven uitgevoerd met 17 grain fragment simulating projectiles (FSPs) - vergelijkbaar met kaliber .22 (5,5 mm) - en 9 mm patronen (standaard voor bijvoorbeeld het pistool Glock 17). De nieuwe, hoogwaardige composiethelmhelm biedt een hoge mate van ballistische bescherming en is gemaakt van het supervezel Dyneema® van DSM.

De helm is voortgekomen uit de derde editie van de Defensie Innovatie Competitie (2011), die als thema 'Defensie Light' had. Protension Composites won met die competitie een Defensiecontract ter waarde van Ä 200.000 om de helm door te ontwikkelen.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

WOENSDAG 18 DECEMBER

Verkoop Leopard 2A6-tanks aan Finland bijna rond

Naar aanleiding van berichtgeving in de Finse media, onder andere bij MTV Uutisten, deelt Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert de Tweede Kamer per brief mee dat onderhandelingen met de Finse Minister van Defensie Carl Haglund plaatsvinden over de verkoop van 100 overtollige Leopard 2A6-tanks.

Het Finse leger heeft al Leopard 2's in dienst, maar die zijn van een ouder type dan de gebruikte Nederlandse tanks. Volgens de bewindsvrouw bevinden de onderhandelingen zich in een vergevorderd stadium. Het tekenen van het verkoopcontract is voorzien in januari 2014.

In 2012 was het plan om de tanks voor Ä 200 miljoen aan IndonesiŽ te verkopen. Daar stak een meerderheid van de Tweede Kamer echter een stokje voor vanwege de mensenrechtenschendingen in IndonesiŽ vooral de situatie in Papua. Na het mislukken van de deal tussen Nederland en IndonesiŽ verkocht Duitsland uiteindelijk 104 tanks, zestig pantservoertuigen en ondersteunende voertuigen aan Jakarta.

In het tv-programma Pauw & Witteman gaf Hennis-Plasschaert aan dat de Leopard-tanks in Finland nut kunnen hebben:"De Finnen leven in een andere omgeving." Doelend op Rusland verklaarde ze dat de Finnen "ook een ander dreigingsbeeld met een andere buur" hebben.

In Pauw & Witteman wilde de minister niet bevestigen of Finland ook Ä 200 miljoen voor de tanks zal betalen: "Dat gaat u niets aan. Dat is commercieel vertrouwelijk." Volgens MTV Uutisten is dit wel degelijk het geval en zou het gaan om honderd tanks van twee miljoen euro per stuk.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

EU-top morgen in teken Defensie en veiligjheid

Voor het eerst in vijf jaar zal een top van regeringsleiders van de Europese Unie zich niet zoals de afgelopen jaren richten op de economische perikelen in de regio, maar op Defensie en veiligheid. Dit meldt de website Beurs.nl

Morgen begint de topconferentie in Brussel. Volgens de Amerikaanse krant The Wall Street Journal richt de top zich vooral op een betere coŲrdinatie van ťn een duidelijker beleid voor kwesties als cyber- en maritieme veiligheid en onbemande luchtvoertuigen.

Maar er kunnen meer onderwerpen aan bod komen. De recente interventies in LibiŽ en Mali hebben de beperkingen van Europa op militair gebied blootgelegd en de EU-leiders zien zich, met zwakke economieŽn vanwege de crisis, geconfronteerd met groeiende druk om in de Defensie-uitgaven te snijden. Juist terwijl de VS van Europa verlangen meer verantwoordelijkheid te nemen in regionale veiligheid.

Tijdens de laatste EU-top in 2008 waar Defensie en veiligheid bovenaan de agenda stonden, spraken de EU-leiders af om tenminste 2% van het bruto binnenlands product (BBP) uit te geven aan Defensie. Volgens onderzoeksgegevens van het Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) is tot 2012 in de EU echter 10% minder uitgegeven.

Volgens het SIPRI is achtereenvolgens in ItaliŽ, Duitsland en Spanje 1,7%, 1,4% en 0,8% van het BBP aan Defensie gespendeerd. Alleen Frankrijk, Groot-BrittanniŽ en Griekenland maakten ruim 2% van het BBP vrij voor militaire doeleinden.

Binnenlandse prioriteiten hebben blijkbaar de voorkeur, maar politici willen ook hun nationale Defensie tegen banenverlies beschermen. Ook daarom willen ze zo min mogelijk op hun krijgsmachten bezuinigen. Het schrappen van meer banen zou de Europese werkloosheid, nu zo'n 11%, verhogen.

De VS bezuinigen intussen gewoon door op Defensie en het gat met Europa wordt alleen maar groter. Volgens het SIPRI gaven de VS vorig jaar $682 miljard uit aan Defensie, Europa $153 miljard.

Defensiewatchers menen dat de Europese Defensie-uitgaven vooral inefficiŽnt zijn. Er is veel overlap tussen de lidstaten, waardoor militaire hardware vaak dubbel wordt gekocht en voor elke dollar uiteindelijk minder wordt bereikt dan in de VS.

Volgens de Bertelsmann Stiftung is het theoretisch mogelijk ook in Europa op Defensie te bezuinigen zoals de VS dat doen. De Duitse denktank geeft aan dat de EU jaarlijks Ä 6,5 miljard kan bezuinigen als het zijn landstrijdkrachten zou samenvoegen. Dit verkleint het aantal troepen met bijna eenderde tot 600.000, maar de EU komt daarmee op hetzelfde aantal troepen als de VS.

Volgens Stefani Weiss van de Bertelsmann Stiftung, maakt deze manier van denken het probleem erger: "Als je het geld dat je bespaart, gaat investeren, bereik je waarschijnlijk meer dan wanneer je een niet-functionerend systeem probeert te stabiliseren."

Terug naar Boven of naar Homepage

 

DINSDAG 17 DECEMBER

Soundbrella getest als vuurwerkdetector in Leiden

De politie gaat geavanceerde apparatuur van Defensie inzetten om vandalen op te sporen die zwaar vuurwerk afsteken. Het gaat om de Soundbrella, een systeem dat bestaat uit gevoelige microfoons.

Het Ministerie van Defensie heeft het systeem ontwikkeld om in conflictgebieden de locatie van vijandelijke beschietingen te traceren.

Volgens Henri Lenferink, de burgemeester van Leiden, veroorzaakt zwaar en illegaal vuurwerk in de laatste weken van het jaar zoveel overlast, dat allen dit middel de groeiende overlast nog kan tegengaan.


In samenwerking met Defensie en de politie Haaglanden gaat de Leidse politie als eerste met de Soundbrella als vuurwerkdetectiesysteem aan de slag.

Op vijf plaatsen worden microfoons opgesteld die in een straal van drie kilometer elke knal detecteren. Omdat de microfoons op verschillende locaties staan, kan worden uitgerekend waar de knal zich voordeed. Politieagenten krijgen vervolgens binnen enkele seconden de exacte locatie op de mail binnen.

Het systeem geeft pas een melding als een knal door minimaal drie microfoons wordt opgemerkt, aldus de Arnhemse fabrikant Microflown AVISA BV.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

ZATERDAG 14 DECEMBER

Landmacht wil jonge criminelen op rechte pad brengen

Volgens het Reformatorisch Dagblad werkt de Koninklijke Landmacht aan een plan om jonge criminelen op het rechte pad te brengen. Jeugdige delinquenten krijgen daarbij een plek binnen de landmacht.

De Commandant Landstrijdkrachten (C-LAS), luitenant-generaal Mart de Kruif, heeft zijn plan intussen voorgelegd aan de Commandant der Strijdkrachten, generaal Tom Middendorp, en lanceert dit vandaag in deze krant.


De Koninklijke Landmacht bestaat begin volgend jaar 200 jaar. Generaal De Kruif, die bekend staat "om zijn onconventionele, vernieuwende ideeŽn voor de krijgsmacht", ziet het als "plicht" van de krijgsmacht een bijdrage te leveren aan de maatschappij.

Volgens C-LAS moeten sommige jongeren een kans krijgen om op het rechte pad gebracht te worden: "Het is niet de bedoeling om de groep als geheel op te nemen, maar verspreid over verschillende landmachtonderdelen. Misschien met een vent ernaast." De generaal gelooft in de vormende kracht van het leger met structuur, duidelijkheid en warmte.

Defensie kan volgens De Kruif een uitstekende bijdrage leveren aan de aanpak van jeugdige delinquenten: "De krijgsmacht investeert in jongeren. Wij leveren 7 van de 10 jongeren na hun opleiding beter af aan de maatschappij."

Onderzoeker dr. Peer van der Helm, als psycholoog en onderzoeker verbonden aan het Expertisecentrum jeugdcriminaliteit van de Hogeschool Leiden, reageert positief op het plan. "De landmacht kan zeker 2.000 criminele jongeren per jaar helpen door hen waardering, structuur, een opleiding en perspectief te bieden. De krijgsmacht zou ze een enorme dienst bewijzen."

Uit onderzoek van oktober 2012 blijkt dat 48.000 jongeren in Nederland niet naar school gaan. Volgens Van der Helm bestaat de groep jeugdige delinquenten uit drie categorieŽn:

►jongeren met ernstige psychische problemen

►jongeren die veel verdienen aan criminaliteit

►kleine crimineeltjes

"De eerste twee categorieŽn zijn niet geschikt voor de landmacht, de laatste wel. Deze kleine krabbelaars veroorzaken veel overlast." De laatste categorie is ook de grootste.

Volgens de onderzoeker jeugdcriminaliteit werkt plaatsing bij de landmacht "veel beter" dan de "vluchtigheid" van bureau Halt. Dit initiatief van het Ministerie van Justitie, gemeenten en politie levert eveneens een bijdrage aan criminaliteitsbestrijding en -preventie bij jongeren.

Volgens Van der Helm biedt de aanpak van Halt geen perspectief. Hij verwijst naar Amerikaans onderzoek: "Scholing van jongeren vermindert de kans op recidive met 50%, leren lezen 40%. In de VS bestaat drie kwart van het leger uit jongeren die afkomstig zijn uit kansarme gezinnen."

"Leuk plan", zegt prof. dr. Theo Doreleijers. "Het idee is niet zonder meer laakbaar." De emeritus hoogleraar kinder- en jeugdpsychiatrie van het Vrije Universiteit Medisch Centrum in Amsterdam sluit niet uit dat de aanpak werkt, maar ziet wel wat haken en ogen: "Niet iedere jongere is geschikt. Soms zitten er zulke zwakke broeders bij dat het niet werkt. De landmacht moet per jongere kijken of plaatsing haalbaar is. Maar het plan is zeker het proberen waard."

Ook in de Tweede Kamer klinkt waardering voor het voorstel van generaal De Kruif. PVV en SGP reageren positief, PvdA-Kamerlid Angelien Eijsink wijst erop dat altijd een verklaring van geen bezwaar nodig is.

Van 2001 tot 2007 bood het Ministerie van Defensie, kleinschaliger, de opleiding 'De Uitdaging' aan. In dit project, gericht op resocialisatie en integratie van jongeren met meervoudige problematiek, waren alle kandidaten jongens tussen de 17 en 23 jaar. Uiteindelijk stopte toenmalig Staatssecretaris van Defensie Cees van der Knaap, belast met het personeelsbeleid, de opleiding omdat de resultaten op verschillende gebieden achterbleven bij de verwachtingen. Zo stroomden te weinig van de jongens door naar een reguliere baan bij de krijgsmacht.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

WOENSDAG 11 DECEMBER

Draagvlak missie Mali groter dan voor Uruzgan en Kunduz

Uit onderzoek van het EenVandaag Opiniepanel van 9 t/m 11 december blijkt dat de Nederlandse deelname aan de missie MINUSMA in Mali weliswaar niet op veel steun kan rekenen - de helft van de respondenten is tegen deelname, eenderde is voor - maar het draagvlak is groter dan de steun die gemeten werd bij aanvang van de missies naar de Afghaanse provincies Uruzgan en Kunduz. Vlak voordat in 2006 de missie in Uruzgan van start ging was 57% van de respondenten tegen deelname; in 2011 was 68% tegen deelname van Nederland aan de politietrainingsmissie in Kunduz.

Met de missie MINUSMA willen de Verenigde Naties de vrede en stabiliteit in Mali herstellen. Zes op de tien ondervraagden gelooft niet dat het hoofddoel van de VN-missie zal worden gehaald. De Nederlandse troepen gaan vooral verkenningsmissies uitvoeren in het roerige noorden van het land. 61% gelooft echter dat de Nederlandse missie meer een vechtmissie dan een verkenningsoperatie zal worden en 87% verwacht dat de militairen in gevechtssituaties terecht zullen komen.

Morgen stemt de Tweede Kamer over de Nederlandse deelname aan de VN-missie in Mali. Verwacht wordt dat de meeste partijen de missie - die in beginsel twee jaar duurt - zullen steunen. Van slechts enkele partijen is ook de achterban echter vůůr.

Volgens het EenVandaag Opiniepanel zijn alleen de kiezers van CDA (57%), D66 (55%) en ChristenUnie (50%) voor Nederlandse deelname. Kiezers van andere partijen zijn verdeeld of tegen.

Aan het onderzoek deden meer dan 19.000 van de 50.000 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

MAANDAG 9 DECEMBER

Volkswagen Amarok nieuwe terreinwagen Defensie

Volgens De Telegraaf gaat Defensie voor de onderhoudsbeurten en keuringen van haar nieuwe terreinwagens in het vervolg naar de burgergarage. Op 5 december jl. heeft de Defensie Materieel Organisatie (DMO) een contract met de Nederlandse firma Pon gesloten voor de aanschaf van 1.670 terreinwagens van het type Volkswagen (VW) Amarok 2.0 TDI 103kW DC voor de gehele krijgsmacht. De voertuigen stromen vanaf 2014 in.

Voor het eerst in de geschiedenis zullen de voertuigen worden onderhouden door de gewone dealer in plaats van door monteurs op de kazerne. Door uitbesteding aan het dealernetwerk van Pon, zowel binnen als buiten Nederland, bespaart Defensie geld. Zo is het opleiden van eigen monteurs niet langer nodig.

Bovendien is de VW Amarok volgens Defensie "feitelijk een civiel voertuig dat in grotere aantallen wordt geproduceerd dan militaire wagens." Dat scheelt in de aanschafkosten, die uit concurrentieoogpunt niet openbaar worden gemaakt.

De nieuwe pick-up heeft een dubbele, vierdeurs cabine, is handgeschakeld en heeft een actieradius van bijna 1.100 km. Voor militaire doeleinden wordt het voertuig voorzien van sjorogen (bevestigingspunten waarmee de voertuigen als underslung lading onder een Chinook-transporthelikopter kunnen worden vervoerd), militaire radio's en wapenklemmen.

Ook het Korps Mariniers ruilt haar LandRover Defender in voor de VW Amarok. De komst van de Amarok betekent dat het leeuwendeel van de terreinwagens van LandRover, Mercedes-Benz en Toyota uit het wagenpark van de krijgsmacht verdwijnen.

Medio 2015 zal Defensie met de VW Amarok nog slechts ťťn type pick-up hebben voor de vredesbedrijfsvoering; voor missies blijft ook de Mercedes-Benz 290GD beschikbaar.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

ZATERDAG 7 DECEMBER

Zware straf voor Britse militair Afghanistan

De Britse Royal Marine Commando sergeant Alexander Wayne Blackman (39) is gisteren door het Military Court in Bulford tot levenslang veroordeeld voor de moord op een zwaargewonde Taliban-strijder. De rechters bepaalden dat hij zelfs bij eventuele strafverlichting tenminste 10 jaar in de gevangenis zal moeten blijven.

Volgens de rechters heeft de marinier "zijn korps en alle Britse militairen die in Afghanistan hebben gediend, verraden."

Het is de eerste keer dat een militair is veroordeeld sinds de Britten in 2001 troepen naar Afghanistan stuurden. Twee andere mariniers werden vrijgesproken van de moord. Het drietal werd aangeklaagd nadat er beelden van de moord op een helmcamera werden aangetroffen.

Het incident vond plaats op 15 september 2011 in de Afghaanse provincie Helmand. Vanuit hun checkpoint 'Rorke's Drift' (officieel: CP Omar) - volgens de Britse krant Daily Express "the most dangerous square mile in Afghanistan" - in het afgelegen oord Toki in het district Nad-e Ali, liep sergeant Blackman patrouille. In dit deel van Helmand stonden patrouilles beter bekend als "Afghaanse roulettes".

De patrouille kwam onder vuur te liggen van twee Taliban-strijders. Een Apache-helikopter bood close air support en beschoot de twee insurgents, waarbij een van hen ernstig gewond raakte.

Toen Blackman en de twee andere mariniers hem vonden was de Taliban-strijder niet langer een bedreiging. Op de ingeschakelde helmcamera van een van hen is te zien dat de mariniers zes minuten lang discussiŽren wat met hem te doen. Vervolgens schiet Blackman de Afghaan van dichtbij in koelen bloede met een pistool in de borst, onder het uitspreken van "Shuffle off this mortal coil" (vrij vertaald: "Sterf") - woorden uit de 'To be or not to be'-monoloog uit William Shakespeares toneelstuk Hamlet. Daarna zegt hij "Ik heb zojuist de Conventie van GenŤve geschonden en vraagt hij de twee anderen om te zwijgen over de liquidatie.

De rechtbank rekende hem alles zwaar aan, ondanks de erkenning dat de marinier lijdt aan een stressstoornis - volgens een psychiater: paranoia - en spijt heeft betuigd: "U was verplicht om hem te helpen, maar in plaats daarvan vermoordde u hem." De rechtbank oordeelde dat duizenden andere militairen iets soortgelijks hebben meegemaakt: "Zij gebruikten hun zelfdiscipline en handelden gepast en humaan; u deed dat niet."

Het was voor sergeant Blackman zijn zesde uitzending.

De veroordeling zorgt voor veel commotie en grote verdeeldheid in Groot-BrittanniŽ. Blackman kreeg steun van zijn collega's, veteranen en ruim tienduizend Britten die een petitie voor clementie ondertekenden.

Sommige commentatoren vroegen zich af wat het verschil is tussen deze afrekening en het met een drone doden van vijandelijke strijders. Daarnaast bestaat er angst voor de juridisering van het slagveld, waarbij rechters zich gaan buigen over de gang van zaken bij vuurgevechten: is een militair schuldig aan dood door schuld als hij een verkeerde aanval heeft ingezet?

Voorbeeld van juridisering van het slagveld uit de column De premies gaan stijgen van H.J.A. Hofland in NRC Handelsblad van 31 januari 2001.

 

Tussen 30 januari en 5 maart 2012 zond de Britse zender Channel 5 in zes delen de serie Royal Marines: Mission Afghanistan van regisseur/cameraman Chris Terrill uit. Als enige burger ooit verdiende Terrill de groene baret van de Royal Marines.

Terrill was zes maanden embedded bij de Royal Marines van 42 Commando in het district Nad-e Ali in de provincie Helmand. In totaal werden zeven mariniers gedood; ruim vijftig liepen verwondingen op.

In Nad-e Ali speelden de mariniers een dodelijk kat-en-muisspel met de insurgents. Een groot deel van de tijd bracht Terrill met L(ima) Company 42 Commando door op 'Rorke's Drift'.

De 4 uur en 45 minuten van 'Royal Marines: Mission Afghanistan' zijn ook verkrijgbaar op ťťn DVD. Daarnaast kunnen alle episodes worden bekeken op YouTube:

Episode 1

Deadly Underfoot

Episode 2

Venus Fly Trap

Episode 3

Dogs of War

Episode 4

Kill or Capture

Episode 5

Brothers in Arms

Episode 6

The Final Reckoning

Terug naar Boven of naar Homepage

 

VRIJDAG 6 DECEMBER

Onthulling plauette in Breda op Phaffdag Limburgse Jagers

Breda heeft er sinds het begin van de middag een gedenkteken bij. Aan de vooravond van het dubbele jubileumjaar 2014 - 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden en 200 jaar Koninklijke Landmacht - heeft het Regiment Limburgse Jagers op de Nieuwe Prinsenkade een plaquette onthuld om de bevrijding van Breda in 1813 te herdenken.

In december 1813 was de vesting Breda de inzet van felle gevechten tussen het leger van de verslagen Franse keizer Napoleon aan de ene kant en naar Nederland opgerukte, Russische geallieerden anderzijds. Voor Breda gaf de tussenkomst van het 1ste bataljon van het Regiment Phaff, het eerste bataljon van het in opbouw zijnde Nederlandse leger, de doorslag. Na felle gevechten bij de toenmalige Waterpoort gaven de Fransen hun belegering op.

Het Regiment Phaff, geleid door de gelijknamige kolonel Johannes Emilius Phaff (1751-1823), is met toestemming van en ten dienste aan de Prins van Oranje, de latere Koning Willem I, opgericht op 23 november 1813 in Rotterdam.

De Prins van Oranje dirigeerde het net opgerichte Regiment naar Breda. Door ziekte nam Phaff zelf geen deel aan de eerste gevechten, maar voegde hij zich op 22 december bij zijn regiment in Breda. De vierhonderd man van het Regiment Phaff bevrijdde de stad met ware heldenmoed van de bezetters; de bevrijding van Breda op 22 december 1813 geldt als het eerste wapenfeit van de Koninklijke Landmacht. Een dag na de bevrijding van de Brabantse stad werd het bataljon van Phaff's regiment aangevuld met tachtig deserteurs uit Franse dienst.

In 1814 werd het Regiment Phaff vernummerd in Bataljon Infanterie van Linie nr. 2 en opgenomen in het nieuwe Nederlandse leger. In december 1818 ging het bataljon op in de 2e Afdeling Infanterie en uiteindelijk in 1950 in het Regiment Limburgse Jagers, dat sindsdien de tradities van het Regiment Phaff - het oudste stamregiment van de Limburgse Jagers - hooghoudt.

Vandaag, tijdens de jaarlijkse Phaffdag, schonk het Regiment Limburgse Jagers de stad Breda de plaquette met historische informatie over de gebeurtenis 200 jaar geleden. Het geschenk werd dankbaar in ontvangst genomen door de gemeente Breda.

Bij de onthulling waren zo’n honderdvijftig Limburgse Jagers aanwezig, onder wie de Commandant Landstrijdkrachten, luitenant-generaal Mart de Kruif. Op de kade stonden grenadiers van het regiment, van wie zes in het uniform van 1813. Bij de onthulling van de plaquette vuurden de manschappen een salvo af. Aansluitend vierden de Limburgse Jagers het 200-jarig bestaan op het Kasteel van Breda.

Naast een lange historische verbondenheid met de Oranje-Nassaus heeft Breda ook een eeuwenlange functie gehad als garnizoensplaats. Met tegenwoordig nog de Seeligkazerne, de Trip van Zoudtlandtkazerne, het Kasteel van Breda met de Nederlandse Defensie Academie en het hoofdkwartier van het Commando Luchtstrijdkrachten is Breda nog steeds een belangrijke plaats binnen de Defensieorganisatie.

Met dank aan de website van de Limburgse Jagers.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

MAANDAG 2 DECEMBER

Promotie oud-generaal Peer de Vries: "Regels zijn nodig, karakter ook"

Aan de Koninklijke Militaire Academie (KMA) in Breda heeft vanmiddag de promotieplechtigheid plaatsgevonden van 'The good, the bad and the virtuous. The virtue ethical theory of Alasdair MacIntyre applied to military practice' van oud-brigadegeneraal drs. P.H. (Peer) de Vries.

Begeleid vanuit het Institute for Management Research promoveerde De Vries aan de Faculteit der Managementwetenschappen van de Radboud Universiteit Nijmegen. Als promotor trad prof. dr. Dťsirťe Verweij op, hoogleraar Filosofie en Ethiek aan de Nederlandse Defensie Academie.

Organisaties proberen het doen en laten van hun personeel te beheersen met regels, ook in sectoren waarin regels niet toereikend zijn om de kwaliteit van het handelen te waarborgen. Goed onderwijs, goede gezondheidszorg garandeer je niet met regels maar door goede onderwijzers, dokters en verpleegsters die er een eer in leggen hun werk zo goed mogelijk te doen; dat is een kwestie van karakter.

Dit geldt ook voor de krijgsmacht: op het slagveld zijn regels alleen niet genoeg. Een goede krijgsmacht garandeer je door militairen die er een eer in leggen hun werk zo goed mogelijk te doen. In zijn dissertatie geeft De Vries aan dat moreel kunnen handelen een goed gevormd karakter vergt. Daartoe is de zogeheten deugdethiek ("virtue‐ethical theory") geschikt.


In zijn proefschrift stelt De Vries dat de opleiding van de Nederlandse krijgsmacht te veel op regels is gericht en de huidige vorming van militairen niet voldoet aan de hoge morele eisen die moderne missies vergen.

Voor moderne militaire missies is het volgens hem nodig om stevig in je schoenen te staan. De Vries analyseert de kenmerken en aantrekkingskracht van de militaire praktijk - zoals het halen van voldoening uit het verslaan van een vijand en de spanning en sensatie van een dreigend gevaar - en ontwikkelde in zijn promotieonderzoek een model voor de karaktervorming binnen de krijgsmacht. Hiermee komt Peer de Vries tot zeven karakterdeugden en een intellectuele deugd voor de militair:

"De militaire karakterdeugden zijn: verantwoordelijkheidsbesef, militair vakmanschap, kameraadschap , respect - voor medemilitairen, burgers en zelfs de vijand - moed, veerkracht en discipline. Deze karakterdeugden stellen militairen in staat vast te stellen wat vereist is, wat moet worden gedaan, zowel in praktisch als in moreel opzicht. Hoe daaraan inhoud moet worden gegeven vereist de deugd van het intellect: praktische wijsheid."

Peer de Vries stelt dat de verhouding tussen militairen en de maatschappij van bijzondere aard is, een verbond gestoeld op wederzijds vertrouwen. Om dat verbond te kunnen bereiken zou volgens hem de verhouding tussen militairen en de maatschappij op een andere manier moeten worden ingevuld:

"Deze band kan niet worden vastgelegd in een arbeidscontract, maar vergt een verbond. Een verbond vormt een duurzame relatie die is gebaseerd op wederzijds vertrouwen. Dit houdt in dat de partijen van het verbond zich bewust moeten zijn van de verantwoordelijkheid die het verbond met zich meebrengt. Het heeft er alle schijn van dat dit bewustzijn in Nederland ontbreekt. Erkenning van de krijgsmacht als praktijk zou dat bewustzijn kunnen verbeteren."

P.H. de Vries (Batavia, 1948) studeerde aan de KMA en werd in 1972 tweede luitenant bij het cavalerieregiment Huzaren van Boreel. Hij voltooide in 1982 zijn opleiding aan de Hogere Krijgsschool, startte in 2013 met een studie filosofie aan de Universiteit Utrecht (bachelor 2007, master toegepaste ethiek Modern Military Morality 2009) en verliet in december van dat jaar als plaatsvervangend directeur Beleid en Plannen van de Landmachtstaf, in de rang van brigadegeneraal, de Koninklijke Landmacht.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

 

SP en PvdA willen helderheid over rol Defensie bij treinkaping De Punt

De PvdA en SP willen van Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten opheldering over de gewelddadige beëindiging van de Molukse treinkaping bij De Punt op 11 juni 1977.

Vandaag schrijft de Volkskrant dat de bevrijdingsactie door militairen steeds meer vragen oproept. Opeenvolgende Ministers van Justitie hielden altijd vol dat van een kogelregen geen sprake is geweest, laat staan dat de kapers opzettelijk waren gedood.

Tweede Kamerlid Harry van Bommel (SP) vindt dat"deze zaak stinkt. Omwille van alle betrokkenen is het van belang dat de onderste steen boven komt." Ook PvdA-collega Jeroen Recourt wil duidelijkheid.

Op 30 november jl. maakte de Volkskrant in een achtergrondartikel bekend dat zes Molukse treinkapers door in totaal 144 kogels werden gedood. Terwijl dit in 1978 op het ministerie al bekend was, is de nota waarin dit staat vijfendertig jaar lang geheim gehouden. De nota bevond zich in de niet-openbare dossiers over de treinkaping in het Nationaal Archief, die de krant de afgelopen maanden mocht ingezien.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

Nieuwsarchief...