HET LAATSTE NIEUWS
Terug naar de homepage
 

Naar de homepage

FEBRUARI 2014
M
D
W
D
V
Z
Z
1
2
3
4
8
9
10
11
12
15
16
22
23
26
28

Maak uw keuze uit de hierboven getoonde lijst

DONDERDAG 27 FEBRUARI

V-Day Kruisland: EOD maakt V1 onschadelijk

De Explosieven Opruimingsdienst van Defensie (EOD) heeft vanmiddag op een akker bij Kruisland in de gemeente Steenbergen in Brabant een V1 uit de Tweede Wereldoorlog gedemonteerd en tot ontploffing gebracht

Uit voorzorg was de omgeving in een straal van 600 meter rond de bom hermetisch afgesloten en moesten dertien gezinnen hun huis verlaten. Ook het luchtruim boven de Kruislandse polder was de gehele dag gesloten.

Nadat de plaats van de tot ontploffing gebrachte bom een uur was uitgewasemd, kon de EOD de krater controleren. Op basis hiervan kon het sein 'veilig' gegeven worden.

Om de luchtdrukeffecten van de explosie terug te dringen, had de EOD de bom in zes uur tijd met een berg zand van maximaal 9 meter bedekt; om de schokgolf te dempen, groeven de EOD'ers ook sleuven rond de vindplaats van de bom.

Het Vergeltungswaffe 1 (V1) bevatte ± 930 kilo springstof en chemicaliën en werd op 31 januari gevonden. Het onschadelijk maken van de vliegende bom, die 70 jaar lang in het Kruislandse maaiveld heeft gelegen, was voor de EOD allesbehalve een routineklus. Op 31 augustus 1982 werd voor het laatst in Nederland een V1 onklaar gemaakt. Dat gebeurde in Hekelingen in de gemeente Spijkenisse.

In de Tweede Wereldoorlog gebruikten de nazi's de V1 om, merendeels vanuit Nederland, Londen en het Antwerpse havengebied te bestoken. Hoewel de 'Flugbombe' niet altijd even nauwkeurig bleek, was ze wél effectief als ze met ruim 700 km per uur de geallieerden op de proef stelde.

Bij de klus waren de gehele dag zo'n honderd hulpverleners betrokken. Behalve van de EOD waren die afkomstig van de brandweer, GGD, politie, gemeente, waterschap en Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

DINSDAG 25 FEBRUARI

Toename intrastatelijke oorlogen en conflicten; oorlogszuchtigste jaar sinds 1945

Het aantal oorlogen in de wereld is vorig jaar gestegen. Wetenschappers van het Heidelberger Instituts für Konfliktforschung aan het Institut für Politische Wissenschaft der Universität Heidelberg (Heidelbergse Instituut voor Internationaal Conflictonderzoek, HIIK) telden in 2013 twintig conflicten als oorlog - twee meer dan in 2012.

De conflictbarometer verschijnt sinds 1992.

In totaal telde het instituut 414 conflicten, waarvan er 45 gepaard gingen met veel geweld. Niet alle oorlogen waren intrastatelijke conflicten. Ook het aantal gewelddadige confrontaties tussen landen steeg: van acht in 2012 naar elf vorig jaar. Onder andere Pakistan en India waren met elkaar slaags, evenals Israël en Syrië. Beide botsingen waren echter onvoldoende hevig om ze als oorlog te bestempelen.

Behalve de oorlog in Syrië - die de meeste slachtoffers te betreuren heeft - telden ook Afghanistan, Irak, de Centraal-Afrikaanse Republiek en Mali als oorlog. Het gewelddadige treffen tussen de nieuwe Egyptische regering en de Moslimbroederschap heeft volgens het HIIK oorlogsachtige proporties.

Veel oorlogen speelde in 2013 in Sub-Saharisch Afrika. Alleen al in Sudan en Zuid-Sudan telde het HIIK vijf oorlogen. De drugsoorlog in Mexico en de 'godsdienstoorlog' op het Filippijnse eiland Mindanao zijn door het HIIK eveneens als oorlogen bestempeld.

Voor het gerenommeerde Duitse instituut zijn de militaire middelen die worden ingezet en de gevolgen van het conflict voor mensen, zoals aantallen doden en stromen Displaced Persons, Refugees and Evacuees (DPRE's) mede bepalend voor de naamgeving oorlog.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

MAANDAG 24 FEBRUARI

Pentagon krimpt naar kleinste krijgsmacht sinds WO II

De Amerikaanse Minister van Defensie (Secretary of Defense) Chuck Hagel wil 6% bezuinigen op een Defensiebudget van 526 miljard dollar (± € 385 miljard). Het voorstel voorziet in een krijgsmacht van zo'n 445.000 militairen. Dit hebben anonieme bronnen binnen het Pentagon vandaag gezegd, aldus The New York Times.

De voorgestelde reductie is de uitkomst van kostenbesparingen en het logische gevolg van de politieke realiteit. President Barack Obama heeft de wens dat de Amerikaanse krijgsmacht zich terugtrekt uit de conflicthaarden in Afghanistan en Irak.

Wanneer de inkrimping is uitgevoerd, zullen de Verenigde Staten over de kleinste krijgsmacht sinds 1940 beschikken. In 1945 was ze met zes miljoen militairen het grootst in haar bestaan, tijdens de Korea oorlog (1952) en de Vietnamoorlog (1968) telde ze nog 1,6 miljoen militairen en in 2011 waren 566.000 Amerikaanse militairen actief.

Ook na de troepenvermindering blijven de VS militair en technologisch superieur aan China en Rusland en zal het land in staat blijven zich te verdedigen tegenover een vijand. Voor een langdurige buitenlandse bezetting wordt ze echter te klein en in de toekomst zal het voeren van twee oorlogen op hetzelfde tijdstip moeilijker worden. Het voorstel van Hagel voorziet onder meer in uitbreiding van speciale eenheden en cybercapaciteit.

"Moest de VS zich toch nog in twee oorlogen tegelijkertijd storten, zal het langer duren voordat militaire successen worden geboekt en is de kans op oorlogsslachtoffers groter", aldus een anonieme bron in de krant.

Jarenlang wilde het Pentagon een grote krijgsmacht zodat gelijktijdig twee oorlogen konden worden gevoerd in Europa en Azië. Volgens de bronnen kunnen, met het geld dat wordt bespaard, de resterende militairen goed worden opgeleid en over het beste materieel beschikken.

De bron voegt eraan toe dat het plan waarschijnlijk politieke weerstand van de oppositie in het Congres zal krijgen: "Maar het militaire adviesorgaan van de Amerikaanse overheid heeft haar goedkeuring al gegeven." Dit orgaan zijn de Verzamelde Chefs van Staven (Joint Chiefs of Staff), waarin alle commandanten van de krijgsmachtdelen zijn vertegenwoordigd.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

VRIJDAG 21 FEBRUARI

Defensie ingezet bij (ernstige) aardbevingen Groningen

Mocht zich in Groningen een zware aardbeving voordoen, dan ligt het draaiboek voor de hulpverlening bij de Veiligheidsregio Groningen klaar. Dat meldt de Veiligheidsregio Groningen op haar website.

Dit Incident Bestrijdingsplan Aardbevingen (IBP) - gezamenlijk opgesteld door gemeenten, hulpdiensten, het Ministerie van Defensie, Openbaar Ministerie, provincie Groningen en waterschappen - beschrijft scenario's van (zwaardere) aardbevingen en de wijze waarop de hulpverlening dan wordt georganiseerd.

In 2012 is het regionaal risicoprofiel vastgesteld, waarin alleen lichte aardbevingen werden vermeld en nog niet verder waren uitgewerkt. Op 25 januari vorig jaar werd een onderzoek van het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) gepresenteerd over de samenhang van aardschokken in de regio Groningen en de aardgaswinning in dat gebied.

Met de bekendmaking van dat onderzoek werd de Veiligheidsregio Groningen geconfronteerd met een nieuw beleidsterrein. De veiligheidsregio heeft in de loop van 2013 het IBP Aardbevingen ontwikkeld.

Vanaf het begin is Defensie betrokken bij de planvorming IBP Aardbevingen. Defensie heeft specifieke, unieke en aanvullende capaciteiten die van meerwaarde zijn. Tijdens de planvorming is in kaart gebracht waar Defensie de reguliere processen kan aanvullen en ondersteunen.

In het geval van een (ernstige) aardbeving levert Defensie voortzettingsvermogen. De eerste 200 militairen voor algemeen ondersteunende taken zijn binnen acht uur beschikbaar en binnen 48 uur kunnen er in totaal 3.000 personen worden ingezet. Meer gespecialiseerde ondersteuning is uiterlijk binnen 48 uur beschikbaar en kan gedurende langere tijd worden geleverd.

Daarnaast kan Defensie capaciteit leveren op het gebied van bijvoorbeeld satellietcommunicatie, geneeskundige ondersteuning, uitgifte van voeding, kleding, tenten, generatoraggregaten en (nood)drinkwater, transport, noodopvang, speciaal opgeleide eenheden die zowel gebieden als gebouwen grondig kunnen doorzoeken, vliegend materiaal en bewaking en beveiliging (Nationale Reserve).

Terug naar Boven of naar Homepage

 

DONDERDAG 20 FEBRUARI

Cadetten ontbijten met wormen en sprinkhanen

In het kader van een driedaagse training in grensverleggende activiteiten (GVA) hebben cadetten van de KMA vanochtend in het Reptielenhuis De Aarde in Breda van een ontbijtje met (levende) wormen en sprinkhanen genoten.

"Die GVA is oorspronkelijk bedoeld om stress te ervaren en grenzen te verleggen. Daarom hebben we dit jaar voor het eerst besloten om samen te werken met het Reptielenhuis. Dat brengt ook meer variatie in het programma. Het bevalt erg goed", aldus kapitein Maarten Buitenhuis van de KMA.

Het onverwachte ontbijt was de afsluiting van de training waarin de cadetten zich verder onder meer bezig hielden met survival, oefeningen op het water en werken op hoogte.

Na het eten van sprinkhanen en wormen moesten de cadetten ook nog geblinddoekt magneetjes bemachtigen uit bakken die gevuld waren met grind, water, kiezels, slangen en een vogelspin.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

WOENSDAG 19 FEBRUARI

SACEUR roept op Twitter op tot kalmte in Oekraïne

Vanuit zijn hoofdkwartier in het Belgische Mons bewoog de NAVO Supreme Allied Commander Europe (SACEUR) vanavond op moderne wijze naar het gevechtsveld. Op Twitter nam de Amerikaanse generaal Philip Breedlove de gelegenheid te baat twee berichten te sturen aan de leiders in Oekraïne.

In dit land zijn de afgelopen dagen bij antiregeringsprotesten tientallen doden gevallen. Eerder vandaag ontsloeg de Oekraïense president Viktor Janoekovytsj kolonel-generaal Volodymyr Zamana als chef van de Generale Staf van de Oekraïense strijdkrachten. Hij werd vervangen door admiraal Yuriy Ilyin, bevelhebber van de Oekraïense marine.

"Als militaire commandant van de NAVO vraag ik de verantwoordelijke leiders het gebruik van militair geweld tegen het volk van Oekraïne te vermijden" tweette Breedlove via zijn account @pmbreedlove. In zijn tweede boodschap riep hij "de nieuwe militaire leiders in Oekraïne op een dialoog met ons te openen om deze situatie naar een vreedzame oplossing te brengen."

De SACEUR is verantwoordelijk voor alle militaire operaties van de NAVO. Voor het bondgenootschap is de politieke onrust in Oekraïne, op de oostflank van het verdragsterritoir, zorgelijk. Behalve dat het grenst aan oude Koude Oorlog-vijand Rusland, is de status van het land als kernmacht onduidelijk. Hoewel duizenden van Rusland geërfde kernwapens na de val van de voormalige Sovjet-Unie naar het moederland zouden zijn terugverplaatst, bezit Oekraïne "misschien nog steeds [...] een honderdtal kernkoppen".

Ook heeft het conflict in Oekraïne de kloof tussen de Verenigde Staten, de NAVO en Rusland verscherpt.

Het is aannemelijk dat de Oekraïense revolutie op 26 en 27 februari a.s. op het NAVO-hoofdkwartier in Brussel een belangrijke kwestie is. Dan komen, voorgezeten door de Secretaris-generaal van de NAVO, Anders Fogh Rasmussen, de gezamenlijke Ministers van Defensie in de North Atlantic Council (NAC) bijeen.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

Eerste exemplaar 'Oorlog in mijn kop' van Niels Veldhuizen aangeboden aan minister

Op het departement van Defensie aan het Plein in Den Haag heeft Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert vanmiddag het eerste exemplaar in ontvangst genomen van het boek Oorlog in mijn kop. Erfenis uit Uruzgan van Niels Veldhuizen (1978).

'Oorlog in mijn kop' is het verhaal over de geestelijke littekens die een missie naar de Afghaanse provincie Uruzgan bij hem heeft achtergelaten. Door openhartig over zijn verleden te schrijven, wil Niels Veldhuizen posttraumatische stressstoornis (PTSS) bespreekbaar maken.

Algemeen Militair Verpleegkundige (AMV'er) Niels Veldhuizen was van november 2008 tot maart 2009 uitgezonden in Uruzgan. Zijn basis was Camp Hadrian, vlakbij Deh Rahwod. Net twee weken in Afghanistan, op 10 december 2008, rijdt hij met zijn gevechtsvoertuig Patria op een improvised explosive device (IED). Een flits, een knal... en een microseconde de gedachte aan klapband.

Na terugkomst in Nederland en op vakantie met het gezin in Mexico komen de problemen bij Niels op de voorgrond. De blauwe plekken, schaafwonden en schrik na de IED-explosie, hebben plaatsgemaakt voor nauwelijks slaap en gedrag dat zich laat omschrijven als kortaf, geïrriteerd en niet te genieten. Iedere dag opnieuw dagen de beelden op. Uiteindelijk wordt in de zomer van 2010 bij hem PTSS vastgesteld.

Gedurende de daaropvolgende behandeling ziet Niels in dat veel van zijn problemen voortkwamen uit onbegrip over de werking, de oorzaken en de waanzin van de ziekte. Niels schreef het boek in de eerste plaats voor zijn zoontje Jip, zodat het jongetje later begrijpt waarom zijn vader nu regelmatig schreeuwend wakker wordt.

Na de ontmoeting met Niels Veldhuizen, maakte de minister duidelijk dat militairen die na een buitenlandse missie psychische klachten krijgen, daar zonder schroom over zouden moeten kunnen praten binnen de krijgsmacht. De organisatie kan hen dan op tijd de juiste hulp bieden."Hij zegt in feite dat een zichtbare ziekte aan je lijf, een verwonding, door iedereen is geaccepteerd. Maar dat een ziekte in je hoofd, PTSS, nog steeds een taboe is, hoeveel er ook over wordt gesproken", aldus Hennis-Plasschaert.

De bewindsvrouw noemde het "heel dapper" dat Veldhuizen zich zo kwetsbaar opstelt door in het openbaar zijn verhaal te doen.

Ongeveer 20% van de militairen die op missie zijn geweest, heeft psychische of lichamelijke klachten. De helft daarvan is psychisch van aard. Circa 10% van de militairen die hier last van hebben, heeft hulp nodig. In ongeveer 5% van de gevallen is sprake van PTSS, waarbij de meesten goed reageren op de behandeling. De overige 1 à 2% houdt blijvende klachten en heeft langdurige zorg nodig, aldus Defensie.

Oorlog in mijn kop. Erfenis uit Uruzgan van Niels Veldhuizen telt 176 pagina's en is verschenen bij uitgeverij Nieuw Amsterdam onder ISBN 9789046816844.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

Aanvang met transport materieel naar Mali

Vandaag is Defensie begonnen met het vervoeren van materieel voor de missie in Mali. Tientallen diepladers met Bushmasters, Fenneks, vrachtauto's en een brandweerauto zijn vanuit het mobilisatiecomplex Rucphen en de Vliegbasis Gilze-Rijen vertrokken naar Eemshaven in Groningen, het point of embarkation.

Vanavond vertrok ook nog een trein met 140 containers vanaf het emplacement bij het NS -station Tilburg naar Eemshaven.

De goederen worden vanaf volgende week verscheept naar de points of disembarkation Abidjan (Ivoorkust) of Dakar (Senegal) in het westen van Afrika. Het laatste deel van de route naar Mali zal over de weg worden afgelegd. Het materieel gaat naar de oostelijke stad Gao waar zo’n 300 Nederlandse militairen worden gelegerd. De verwachting is dat de spullen half april zullen aankomen, wanneer de missie operationeel dient te zijn.

In maart vertrekken 368 Nederlandse militairen voor de Multidimensional Integrated Stabilisation Mission (MINUSMA) naar Mali. De missie zal voorlopig tot eind 2015 duren.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

DINSDAG 18 FEBRUARI

Plan gevonden voor massa-evacuatie Overijssel in Koude Oorlog

Uit onderzoek van medewerkers van de stichting De IJssellinie blijkt dat de provincie Overijssel zich veel meer heeft voorbereid op een aanval van de Russen tijdens de Koude Oorlog in de jaren '50 en '60 van de vorige eeuw dan tot nu toe werd aangenomen. Dit maakte RTV Oost bekend.

Een gebied van 120.000 hectare van het IJsselgebied zou bij een aanval worden geïnundeerd om het Rode Leger te vertragen. Hierdoor zouden Britse militairen tijd hebben het Kanaal over te steken om de verdediging van Nederland op zich te nemen.


Het plan voorzag erin 200.000 mensen en duizenden dieren binnen drie dagen te evacueren. Hoewel de voorbereidingen in het diepste geheim plaats vonden, was de vijand - zo is gebleken - van dit plan op de hoogte, terwijl het voor de eigen bevolking was stilgehouden. De ontdekking van de massa-evacuatie werd gedaan in een tot nu toe geheim archief van het Historisch Centrum Overijssel in Zwolle.

Uit de gevonden documenten blijkt dat het overgrote deel van de bevolking moest worden ondergebracht in de noordelijke provincies. Voor ouderen werden hotels gezocht, terwijl gevangenen, prostituees en zwervers in speciale kampen zouden worden gehuisvest.

De overheid maakte ook een selectie welke bedrijven gespaard, onder water gezet of verhuisd dienden te worden. Honderden Overijsselse bedrijven zouden tijdens de Koude Oorlog geen enkele kans maken wanneer eenmaal was besloten om het IJsselgebied te laten overstromen. Opmerkelijk is dat de tabaksindustrie gespaard moest worden. "Die sigaretten waren belangrijk om de moed er bij de bevolking in te houden", aldus Jan de Vries van de stichting De IJssellinie. Steenfabrieken werden daarentegen onbelangrijk gevonden en zouden wel onder water worden gezet.

Ondanks de voorbereidingen zou er op het moment suprême waarschijnlijk te weinig vervoerscapaciteit zijn, waardoor de volksverhuizing in de praktijk op een mislukking was uitgelopen.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

MAANDAG 17 FEBRUARI

Start oefening Dutch Bison in Friesland

Vandaag start de oefening 'Dutch Bison' in het gebied tussen Harlingen, Dokkum, Havelte en Balk. De oefening, onder leiding van 43 Gemechaniseerde Brigade uit Havelte, duurt tot en met 26 februari. In totaal doen zo'n 1.300 militairen mee - waarvan ruim tweehonderd als oefenleiding en ruim honderd als Opposing Force (oefenvijand) - en meer dan 300 voertuigen.

43 Gemechaniseerde Brigade beoefent in 'Dutch Bison' een stabilisatieoperatie, waarbij in een gebied waar onrust is (geweest) een stabiele situatie dient te worden gerealiseerd.

Eenheden die deelnemen zijn 44 Pantserinfanteriebataljon (44 Painfbat), 43 Brigadeverkenningseskadron (43 BVE), 111 Pantsergeniecompagnie (111 Pagncie), 43 Geneeskundige Compagnie (43 Gnkcie), de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EODD) en één van de drie MOGOS-compagnieën van 400 Geneeskundig Bataljon.

Er worden commandoposten ingericht, mobiele checkpoints ingericht waar de burgerbevolking van harte wordt uitgenodigd zich te laten doorzoeken in een verkeerssluis en de militairen rijden konvooien .

In Harlingen zal een afwachtinggebied worden ingericht op het Spaansenterrein. Dit gebied valt samen met de Brigade Support Area (BSA), dat wordt ingericht en in stand gehouden om de gevechtseenheden op het gevecht voor te bereiden. In de BSA worden alle voertuigen gevechtsgereed gemaakt en vindt de laatste bevoorrading met klasse I, III en V plaats. Op de locatie Spaansenterrein worden in een mobiel veldhospitaal oefengewonden behandeld.

Het verloop van 'Dutch Bison' kan ook worden gevolgd op social media: Facebook en Twitter.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

VRIJDAG 14 FEBRUARI

Zo'n vijftien hackers getraind binnen Defensie

Volgens de Volkskrant gaat de Nederlandse krijgsmacht zo'n vijftien hackers trainen voor aanvallen op vijandelijke computers. De cybercommando's beginnen nog dit jaar met een opleiding bij het computerbeveiligingsbedrijf Fox-IT. De vijftien zijn geselecteerd uit vierhonderd geïnteresseerden.

Op de website van Fox-IT geeft een anonieme bron van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) aan dat het een groot voordeel is "dat Fox-IT goed is ingevoerd in de wereld van rijksoverheid en politie."


De training van de hackers is gisteren bevestigd tijdens het Defensie Cyber Symposium op de KMA in Breda. Volgens de Commandant der Strijdkrachten, generaal Tom Middendorp, moeten de nieuwe militairen "niet alleen aanvallen kunnen pareren, maar ze ook zelf kunnen uitvoeren."

De militairen gaan deel uitmaken van een cyberstrijdmacht van ongeveer 200 man."Alles om in staat te zijn zelf cyberaanvallen uit te voeren. Alles om weerbaar te zijn tegen cyberaanvallen, cyberterrorisme en cyberspionage. Alles om succesvol te zijn in dit nieuwe domein van oorlogsvoering", aldus de CDS in zijn toespraak in Breda.

De opleiding van de hackers is de eerste stap richting offensieve digitale operaties.

Nederland is een van de weinige westerse landen die openlijk erkennen dat het ook offensieve plannen heeft in het digitale domein.

"Het gaat erom dat je in een militair conflict de vijand het gebruik van zijn middelen ontzegt. Dus beschiet je een tank, bombardeer je een commandopost en probeer je hun computers uit te schakelen", aldus kolonel Hans Folmer, commandant van de Taskforce Cyber van Defensie.


In perioden dat er geen missies zijn, zullen de cybermilitairen bij de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) worden gestationeerd. Volgens de wet mogen de Nederlandse inlichtingendiensten inbreken in een 'geautomatiseerd werk'.

Ook werft Defensie onder reservisten met kennis op het gebied van informatie- en communicatietechnologie (ICT). De eerste aangestelde cyberreservisten draaien al mee tijdens oefeningen.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

DONDERDAG 13 FEBRUARI

Vier Nederlandse stafofficieren voor missie Centraal-Afrikaanse Republiek

Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert heeft de Tweede Kamer gemeld dat vier Nederlandse militairen meedoen aan de Europese missie voor de Centraal-Afrikaanse Republiek: EUFOR RCA (European Union Force République Centrafricaine).


EUFOR RCA moet helpen de stabiliteit en veiligheid in het door geweld geteisterde land te herstellen. Sinds maart 2013 zijn volgens de Verenigde Naties (VN) al ruim 2.000 mensen gedood en ± 1 miljoen mensen op de vlucht geslagen. EUFOR RCA zal waarschijnlijk uit zo'n 500 militairen bestaan.

Twee stafofficieren gaan aan de slag op het commandocentrum van de missie EUFOR RCA in Larissa, Griekenland. Dit is gevestigd in één van de subregionale hoofdkwartieren van het Joint Headquarters Southcentre (JHQ Southcent) van de NAVO.

Twee andere stafofficieren worden ingezet op het andere hoofdkwartier van de missie in Bangui, de hoofdstad en grootste stad van de Centraal-Afrikaanse Republiek.

Op 16 december vorig jaar gaf Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans aan dat Nederland geen troepen zal leveren aan de EU-missie in CAR. Nederland is wel bereid financiële en logistieke hulp te bieden.

Op 20 januari jl. besloten de Ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie tijdens een conferentie in Brussel om een vredesmacht naar CAR te sturen. Dit besluit werd op 28 januari goedgekeurd door Veiligheidsraad van de VN.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

VRIJDAG 7 FEBRUARI

Doctrine Landoptreden vastgesteld door CDS

Gisteren heeft de Commandant der Strijdkrachten (CDS), generaal Tom Middendorp, de Doctrinepublicatie Landoptreden vastgesteld. De Doctrine Publicatie 3.2 is geschreven door de Afdeling Land Warfare van het Land Warfare Centre (LWC).

De Doctrinepublicatie 3.2 vervangt de sinds 2009 vervallen Landmacht Doctrine Publicaties I, II en III. Dit waren de deelpublicaties 'Militaire Doctrine', 'Gevechtsoperaties' en 'Vredesoperaties', respectievelijk uit 1996, '98 en '99. In 2009 verscheen de nieuwe Landmacht Doctrine Publicatie, Militaire Doctrine voor het Landoptreden (LDP-1).

Doctrinepublicatie 3.2 vervangt daarnaast voor een groot deel de eveneens vervallen LDP-IV (Nationale operaties). Een aantal andere aspecten uit de LDP-IV wordt in andere doctrinepublicaties ondergebracht.

In tegenstelling tot de vervallen LDP's maken de Nederlandse Defensie Doctrine (NDD), de LDP-1 en de DP 3.2 geen onderscheid tussen gevechts-, vredes- en nationale operaties. Commandanten en eenheden moeten immers over de flexibiliteit beschikken om bij een snel wisselend geweldsscenario met zeer korte reactietijd van de ene vorm van optreden naar de andere over te schakelen. Binnen de NAVO wordt in dit verband tegenwoordig gesproken van één soort operatie: Operations are Operations.

De DP 3.2 beschrijft de filosofie en principes voor het landoptreden. In hiervan afgeleide doctrinepublicaties, zoals de handboeken voor de Battle Group en de Task Force, zullen de tactieken, technieken en procedures (TTP's) worden beschreven.

Het LWC heeft ter begeleiding van de introductie van de DP 3.2 een workshop ontwikkeld. De introductiemodule van de workshop is als e-learning programma beschikbaar. In vervolgmodules zullen door een instructieteam DPLO van het LWC een algemene kennismaking en (staf)training voor kenniseenheden worden verzorgd.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

DONDERDAG 6 FEBRUARI

'The Military Balance 2014': VS grootst, China ambitieus, Europa raakt achterop

In Londen heeft gisteren de internationale denktank International Institute for Strategic Studies (IISS) haar rapport 'The Military Balance 2014' gepresenteerd.

De jaarlijkse evaluatie van militaire vermogens en Defensie-economieën van 171 landen onderschrijft dat het Westen militair nog steeds het sterkst is, maar dat vooral China grote ambities op Defensiegebied heeft.

De militaire balans verschuift de laatste jaren richting Azië. Sinds 2011 zijn de Defensie-uitgaven van de Aziatische landen met ruim 11% gestegen. Het Westen nam in 2010 tweederde van de wereldwijde uitgaven voor zijn rekening, terwijl dat in 2013 nog maar iets meer dan de helft was.

De Chinese uitgaven aan haar krijgsmacht zijn sinds 2008 zelfs met 40% gestegen. In 2013 had de Aziatische grootmacht een Defensiebudget van ruim 112 miljard dollar - meer dan de buurlanden Japan, Taiwan, Vietnam en Zuid-Korea gezamenlijk.

De Verenigde Staten blijven koploper met, in 2013, een budget van ruim 600 miljard dollar. Dit is ruim vijf maal zo veel dan de Chinezen uitgeven en iets minder dan de overige vijftien grootste Defensiebudgetten bij elkaar opgeteld. De top vijf van grootste Defensiebudgetten bestaat, naast de VS, uit China, Rusland, Saudi-Arabië en Groot-Brittannië.

Volgens de onderzoekers van het IISS raakt vooral Europa achterop. Sinds 2010 zijn de Europese Defensiebegrotingen jaarlijks met gemiddeld 2,5% per jaar gekrompen. Hiermee zijn de militaire mogelijkheden afgenomen. Zo is het aantal gevechtsvliegtuigen sterk afgenomen en staat er geen nieuw te ontwikkelen bemand gevechtsvliegtuig op stapel.

De 510 pagina's tellende paperback The Military Balance 2014 (ISBN 9781857437225) wordt uitgegeven door Europa Publications Ltd. en kost 290,00 pound, omgerekend zo'n € 350,00.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

WOENSDAG 5 FEBRUARI

Minister bezoekt ROC Mondriaan Den Haag

In Den Haag heeft Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert vandaag het ROC Mondriaan bezocht. Ze werd ontvangen door de Haagse wethouder van onderwijs en dienstverlening, Ingrid van Engelshoven.

Op het ROC Mondriaan sprak de bewindsvrouw met studenten van de opleiding Veiligheid en Vakmanschap (VeVa), een beroepsopleiding die jongeren onder andere uitgebreid laat kennis maken met en voorbereidt op een mogelijke loopbaan bij de krijgsmacht.

De VeVa-opleiding is een opleiding op de civiel erkende MBO-niveaus 2 en 3.

Defensie heeft elk jaar behoefte aan meer dan 3.000 nieuwe militairen. Een groot deel hiervan komt van de VeVa-opleidingen.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

Nieuwsarchief...