HET NIEUWS... NIET HET EERST, WÉL HET MEEST COMPLEET
Terug naar de homepage
 

FEBRUARI 2015
M
D
W
D
V
Z
Z
1
3
4
7
8
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28

Maak uw keuze uit de hierboven getoonde lijst

ZATERDAG 14 FEBRUARI 2015

Ridder Militaire Willems-Orde Piet van den Hoek overleden

Piet van den Hoek, drager van de Militaire Willems-Orde, is op 12 februari op 93-jarige leeftijd overleden. Dit heeft de Kanselarij der Nederlandse Orden gisteren bevestigd. Van den Hoek was al enige tijd ernstig ziek.

Pieter Cornelis van den Hoek is bekend geworden als één van de line-crossers in de Tweede Wereldoorlog.

De line-crossers onderhielden in de laatste maanden van WO II in het geheim een verbinding tussen het bevrijde en bezette deel van Nederland via de Biesbosch en de Merwede.

Alle line-crossers werden na de oorlog - soms postuum - onderscheiden. Vier van hen werden gedecoreerd met de Militaire Willems-Orde. Naast Piet van den Hoek waren dit Arie van Driel, Jan de Landgraaf en Kees van de Sande.

De Duitsers waren vooral beducht voor de Biesbosch, dat door haar vele kreken en getijdenwerking voor hen een doolhof was. De koeriers die steeds weer de linie overstaken kenden het waterrijke gebied echter als hun broekzak.

Zo maakte Van den Hoek, aangesloten bij de verzetsgroep De Partizanen van de Biesbosch, in totaal 73 crossings. In 1993 beschreef Van den Hoek het werk van de line-crossers in het boek 'Biesbosch-Crossings 1944-1945' (ISBN 9789029711623).

Op 30 augustus 1948 sloeg Koningin Wilhelmina Piet van den Hoek tot ridder 4e klasse in de Militaire Willems-Orde.

Na het overlijden van Van den Hoek zijn er nog vier dragers van de Militaire Willems-Orde in leven: de Brit Ken Mayhew, de Amerikaan Edward Fulmer en de Nederlanders Marco Kroon en Gijs Tuinman.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

VRIJDAG 13 FEBRUARI 2015

Militairen met niet te screenen partner mogen blijven

Militairen met een partner die niet kan worden gescreend, lopen niet meer het risico te worden ontslagen. Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert blijft erbij dat deze militairen niet in een vertrouwensfunctie kunnen werken, maar ze kunnen wel voor maximaal vijf jaar een "niet-vertrouwensfunctie" bij Defensie krijgen.

Ook blijft de minister bij haar standpunt geen lijst vrij te geven van landen met wie de inlichtingen- en veiligheidsdiensten een samenwerkingsrelatie hebben op basis waarvan persoonsgegevens worden uitgewisseld.

Het gaat om Defensiepersoneel met een zgn. 'risicopartner', die uit een land komt waar de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) niet mee samenwerkt en/of waar de partner langdurig is geweest.

De partners kunnen op dat moment niet worden gescreend, zodat (achtergrond)informatie ontbreekt. De betrokken militairen vormen dan mogelijk een risico voor de veiligheid omdat er onvoldoende waarborgen zijn dat ze hun vertrouwelijke werk onder alle omstandigheden "getrouwelijk zullen vervullen". Daarom krijgen de militairen geen Verklaring van Geen Bezwaar (VGB).

Op grond van de Wet veiligheidsonderzoeken kunnen functies waarin het mogelijk is de nationale veiligheid te schaden, worden aangemerkt als vertrouwensfuncties. Alle militaire en de meeste burgerfuncties bij Defensie zijn aangewezen als vertrouwensfuncties. Voor het vervullen daarvan heeft de medewerker een VGB nodig.

De nieuwe maatregel is aangekondigd in de brief 'Maatwerk bij intrekking Verklaring van Geen Bezwaar vanwege onvoldoende gegevens partner' die de bewindsvrouw vandaag aan de Tweede Kamer heeft gestuurd. De maatregel komt erop neer dat de militair, als aan bepaalde voorwaarden is voldaan, in een burgerfunctie in een zgn. niet-vertrouwensfunctie in dienst van Defensie kan blijven.

Na vijf jaar komt de betrokken militair wellicht weer in aanmerking voor een vertrouwensfunctie, afhankelijk van de uitkomst van een nieuw veiligheidsonderzoek door de MIVD.

De 35 Defensiemedewerkers om wie het op dit moment gaat kunnen tot 1 september een verzoek indienen om voor de nieuwe regeling in aanmerking te komen. Personeel dat, al dan niet op eigen verzoek, al weg is bij Defensie kan in sommige gevallen terugkeren. Hennis verwacht dat daar in de periode tot 1 september enkele tientallen gevallen bijkomen.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

DONDERDAG 12 FEBRUARI 2015

Ashton Carter nieuwe Amerikaanse minister van Defensie

Ashton Carter (60) wordt de 25ste United States Secretary of Defense (Amerikaanse minister van Defensie). De Senaat stemde vandaag in met zijn benoeming: de senatoren keurden Carters kandidatuur goed met 93 stemmen tegen vijf. Al op 5 december vorig jaar keurde president Barack Obama zijn nominatie goed.

Carter is na Robert M. Gates, Leon Panetta en Chuck Hagel de vierde Defensieminister onder president Barack Obama. De Republikein Chuck Hagel stapte eind 2014 onder druk op nadat hij veel kritiek op zijn functioneren had gekregen.

De Democraat Carter kan rekenen op de instemming van de Republikeinen. Zelfs de Republikeinse senator John McCain - een havik met een patent op kritiek op Obama's Defensiebeleid - heeft woorden van lof voor de man die geldt als een kopstuk op het gebied van de nationale veiligheid.

Carter werkte al voor de vorige Democratische president Bill Clinton (1993-2001) als Undersecretary of Defense voor internationaal veiligheidsbeleid. Tussen oktober 2011 en december 2013 was hij Deputy Secretary of Defense.

Tijdens een hoorzitting van de Senaat vorige week, pleitte hij onder andere voor het verhogen van het Defensiebudget. Ook nam hij zich voor de kosten voor nieuwe wapens te verlagen en ervoor te zorgen dat nieuwe technologie eerder in handen van militairen komt.

Als nieuwe baas van het Pentagon heeft Carter in de resterende twee jaar van Obama's presidentschap een aantal zware dossiers.

Zo zijn er de strijd tegen het terroristische netwerk Islamitische Staat in Irak en Syrië, de oorlog in Oekraïne, de uitdagingen binnen de NAVO en de investeringen in nieuwe capaciteiten om de Amerikaanse krijgsmacht voor te bereiden op lange-termijndreigingen.

Carter is voorstander van wapenleveringen aan Oekraïne, terwijl Obama hierover naar verluidt sceptischer is. Volgens de Amerikaanse president zou het leveren van wapens aan Kiev onvermijdelijk tot een verdere escalatie van geweld leiden. Het Witte Huis maakte na Carters verklaringen duidelijk dat Obama als Commander-in-Chief (opperbevelhebber) steeds het laatste woord heeft.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

WOENSDAG 11 FEBRUARI 2015

12½ jaar Platform Nederland Radarland

In het Marine Etablissement in Amsterdam heeft het Platform Nederland Radarland vandaag haar 12,5-jarig jubileum gevierd met een themadag die werd bezocht door zo’n 200 vertegenwoordigers van het platform.

Nederland, uitvinder van radar, beschikt over een toonaangevende kennisinfrastructuur op het gebied van radartechnologie en -ontwikkeling. De ministeries van Defensie en Economische Zaken, Thales Nederland BV, TNO en de Technische Universiteit Delft, de zgn. Gouden Driehoek, werken nauw samen in dit kennisnetwerk.

Geavanceerde radartechnologie is van groot belang voor de Nederlandse krijgsmacht. Technologisch hoogwaardige radarsystemen stellen de krijgsmacht in staat om een betrouwbaar en accuraat omgevingsbeeld op te bouwen en eventuele (gevechts)handelingen op effectieve wijze te ondersteunen. De radarsystemen kunnen op effectieve wijze het optreden van de militairen in bijvoorbeeld missiegebieden ondersteunen.

Vandaag waren er lezingen en presentaties over onderzoeksprogramma’s en toekomstige ontwikkelingen. Een van de technologieën die TNO inbrengt in het Platform Nederland Radarland is de technologie van de Monolithic Microwave Integrated Circuits (MMIC's).

MMIC's, oorspronkelijk alleen toegepast in militaire en ruimtesystemen, zijn essentieel geweest voor de realisatie van Nederland Radarland. De ontwikkeling van de MMIC-technologie wordt beschreven in het boek '25 years MMIC for Phased Arrays' dat vandaag is gepresenteerd.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

DINSDAG 10 FEBRUARI 2015

Aanschaf Reaper-drones fors duurder

Volgens NRC Handelsblad zal de aanschaf van vier MQ-9 Reaper drones door het Ministerie van Defensie mogelijk € 50 miljoen duurder uitvallen.

Dat blijkt uit cijfers van de Amerikaanse Defense Security Cooperation Agency (DSCA), dat leveranties van Defensiematerieel aan buitenlandse afnemers aankondigt.


In november 2013 schatte Defensie de kosten van de aankoop van de onbewapende drones van fabrikant General Atomics Aeronautical Systems Inc. nog op € 100 tot 250 miljoen.

Het DSCA, onderdeel van het U.S. Department of Defense, meldde op 6 februari op haar website dat het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken de verkoop van de drones en bijbehorende apparatuur, onderdelen en logistieke steun heeft goedgekeurd voor een geschat bedrag van 339 miljoen dollar (omgerekend zo'n € 300 miljoen):

"The State Department has made a determination approving a possible Foreign Military Sale to the Netherlands for MQ-9 Reapers and associated equipment, parts and logistical support for an estimated cost of $ 339 million. The Defense Security Cooperation Agency delivered the required certification notifying Congress of this possible sale today."

Volgens een woordvoerder van het Ministerie van Defensie staat dit bedrag niet vast: "Het DSCA informeert het Congres hiermee over voorgenomen leveringen. Wij moeten nog een officieel, precies prijsvoorstel ontvangen. Daarna volgen onderhandelingen. Mocht het bedrag alsnog hoger uitvallen, dan informeren we daar de Tweede Kamer over."

In augustus 2008 bestelde Italië hetzelfde aantal Reapers voor 330 miljoen dollar - een bedrag dat vergelijkbaar is met de opgave van de DSCA.

De kosten van nieuw materieel voor de krijgsmacht vallen vaker hoger uit. Op 30 januari berichtte minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert de Tweede Kamer dat de opwaardering van de Mk-48 torpedo's voor de Walrus-klasse onderzeeboten "boven de mandateringsgrens van € 100 miljoen zal vallen" en zal uitkomen "tussen de € 100 en 250 miljoen". Om hoeveel torpedo's het gaat is 'gerubriceerde informatie'.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

Shell Nederlands meest favoriete werkgever; Defensie scoort als beste ministerie

Shell is voor het derde jaar op rij de meest favoriete werkgever van Nederland. In 2012 heeft Shell het stokje van de Rabobank overgenomen, die inmiddels gedaald is van plek nummer 2 naar 4. De top drie wordt met twee nieuwkomers verwelkomd: KLM en het Rijk.

Dat blijkt uit analyses van arbeidsmarktonderzoeker Intelligence Group na een onderzoek onder 15.000 respondenten in 2014.

De overheid doet het ondanks alle bezuinigingen en reorganisaties nog steeds erg goed, met vier werkgevers in de top-tien: het Rijk, de belastingdienst, de politie en Defensie.

Het Ministerie van Defensie scoort als beste departement, op afstand gevolgd door de ministeries van Veiligheid en Justitie (19), Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (27), Financiën (40) en Buitenlandse Zaken (48).

Terug naar Boven of naar Homepage

 

MAANDAG 9 FEBRUARI 2015

Amerikaanse militairen in 2014 goed voor ruim 80.000 uur erecties

Uit opgevraagde documenten blijkt dat Amerikaanse militairen in 2014 voor ruim $ 500.000 dollar (± € 440.000) aan Viagra (sildenafil) van de overheid hebben ontvangen. Het U.S. Department of Defense (DOD) gaf ook ruim 18.000 dollar uit aan Levitra (vardenafil) en Cialis (tadalafil), andere middelen voor mannen met een erectiestoornis (impotentie).

De nieuwssite Washington Free Beacon berekende dat deze hoeveelheid Viagra-pillen samen goed is voor ruim 80.000 uur aan erecties, uitgaande van de vier uur durende erectie die op de verpakking wordt beloofd.

Sinds 1998 vergoed het Pentagon hulpmiddelen voor militairen in actieve dienst en veteranen met erectieproblemen, niet voor uitgezonden militairen. De Amerikaanse overheid ziet dit als 'ondersteuning van de troepen'.

Onder de hulpmiddelen vallen niet alleen pillen als Viagra. Ook externe vacuümapparaten, penisimplantaten, testikelprothesen en hormooninjecties worden vergoed door Tricare, de Amerikaanse militaire zorgverzekeraar.

Viagra-pillen zijn sinds 1998 aanmerkelijk duurder geworden, schrijft de website Washington Free Beacon. Tegenwoordig telt het DOD 25 dollar per pil neer, vijftien dollar meer dan in 1998.

De militairen krijgen op recept maximaal zes pillen per maand, inclusief de nodige instructies. Want medicatie tegen erectiestoornissen kan gevaarlijk zijn. Zo kan Viagra bijvoorbeeld leiden tot hoofdpijn, spijsverteringsstoornissen, verminderd zicht en een verstopte neus.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

VRIJDAG 6 FEBRUARI 2015

Uitschakelen Islamitische Staat een illusie, aldus Dick Zandee

Volgens Dick Zandee, Defensiedeskundige van Instituut Clingendael, is het uitschakelen van Islamitische Staat (IS) een illusie. Dat zegt hij in het Algemeen Dagblad.

De woorden van Amerikaanse bevelhebbers doen hem denken aan die van George Bush in 2001 over Al Qaida en de Taliban: "Hij zei: We will smoke them out of their holes. Dat klonk prachtig, maar 15 jaar later bestaan al-Qaeda en de taliban nog steeds en hebben we IS erbij gekregen."

Zandee vreest dat de strijd tegen IS nog jaren zal duren: "De bombardementen van de geallieerden zorgen voor wat succes, maar de echte strijd moet op de grond plaatsvinden."

Hoewel het westen geen grondtroepen wil inzetten en de strijd overlaat aan de lokale partijen, is dit volgens Zandee eerder een langdurige dan een hopeloze zaak: "En vanuit de lucht gaat het niet lukken. IS trekt zich terug in de steden en bij luchtaanvallen dood je ook vele onschuldige burgers."

Terug naar Boven of naar Homepage

 

Toeleveranciers Amerikaanse krijgsmacht fuseren

De Amerikaanse fabrikant van onder meer militaire communicatieapparatuur Harris neemt branchegenoot Exelis over voor 4,8 miljard dollar (€ 4,2 miljard) in contanten en eigen aandelen. Dat maakt de onderneming vandaag bekend. De gecombineerde onderneming behoort in één klap tot de tien belangrijkste toeleveranciers aan de Amerikaanse krijgsmacht.

Harris, met haar hoofdkantoor in Melbourne (Florida, VS), levert radio- en satellietapparatuur en andere draadloze netwerktechnologie aan verscheidene bedrijfstakken.

Exelis is gevestigd in McLean (Virginia, VS). Het bedrijf maakt naast militaire communicatiemiddelen ook apparatuur om op het gevechtsveld het radioverkeer en de elektronische systemen van de vijand lam te leggen. Exelis is onder meer als toeleverancier betrokken bij de ontwikkeling van de F-35 Lightning II (Joint Strike Fighter, JSF).

Harris en Exelis tellen tezamen wereldwijd zo'n 23.000 werknemers, onder wie 9.000 ingenieurs en wetenschappers.

De gecombineerde onderneming zou in 2014 een omzet hebben gedraaid van 8,2 miljard dollar.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

DONDERDAG 5 FEBRUARI 2015

NATO Response Force groeit tot divisiegrootte

Tijdens de vergadering van de ministers van Defensie van de achtentwintig NAVO-lidstaten in Brussel is gesproken over de grootste versterking van de bondgenootschappelijke verdediging sinds de Koude Oorlog.

Secretaris-generaal Jens Stoltenberg gaf aan dat de NAVO zijn reeds bestaande NATO Response Force (NRF) wil versterken tot 30.000 militairen (divisiegrootte). Tot nu toe werd uitgegaan van ± 13.000 militairen.

De NRF is bedoeld "om snel te reageren op een verscheidenheid van onvoorziene omstandigheden, aldus de NAVO-SG. De reden om de troepenmacht te versterken is de gespannen veiligheidssituatie in de wereld, aldus Stoltenberg: ""Dit is een erg cruciale periode voor de veiligheid in Europa en over de hele wereld".

De Spearhead Force of flitsmacht (Very High Readiness Joint Task Force, VJTF) is het gedeelte van de NRF dat, indien volledig operationeel, binnen 5 tot 7 dagen inzetbaar zal moeten zijn. De VJTF zal in totaal 5.000 militairen tellen.

De flitsmacht zou in 2016 operationeel kunnen zijn. In mei en juni zal in Polen worden geoefend om de reactiesnelheid te testen.

Eenheden maken drie jaren achtereen deel uit van de flitsmacht, achtereenvolgens steeds een jaar ter voorbereiding, inzetgereed of daadwerkelijk ingezet.

Hoewel de flitsmacht bestaat uit maritieme, land- en luchtmachteenheden, inclusief Special Forces, lag in Brussel de focus op de landcomponent. Die is gecentreerd rond een multinationale brigade met vijf manoeuvrebataljons. Eén van de manoeuvrebataljons zal als voorhoede binnen 48 tot 72 uur voor inzet gereed moeten zijn.

Stoltenberg verwelkomde de rol die Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië, Polen en Spanje als framework nation voor de komende jaren aankondigden. Ditzelfde geldt voor de sinds 1 januari door Duitsland, Nederland en Noorwegen beschikbaar gestelde interim-capaciteit voor de VJTF.

Dankzij beide bijdragen kan invulling worden gegeven aan het Readiness Action Plan (RAP), waartoe op de NAVO-topconferentie in Wales op 4 en 5 september vorig jaar is besloten. Dit plan komt neer op meer militaire presentie in de oostelijke NAVO-lidstaten ter geruststelling in geval van Russische agressie.

Nederland levert voor dit jaar zo'n 200 militairen afkomstig van het Duits-Nederlandse Legerkorps en 11 Luchtmobiele Brigade. In 2016 neemt Spanje de rol van Nederland over, waarbij Nederlandse militairen op de achtergrond paraat blijven om eventueel te hulp te schieten (stand-down).

Nederland levert ook nog eens 2.500 militairen aan de NRF, die in geval van nood binnen 7 tot 30 dagen moet kunnen ingrijpen.

Zie ook: Duits-Nederlandse Legerkorps leidt Land Component van NRF 2015 (14 januari 2015).

Terug naar Boven of naar Homepage

 

MAANDAG 2 FEBRUARI 2015

Britse krijgsmacht krijgt social media-brigade

Als uitvloeisel van het plan Army 2020 is de Britse krijgsmacht voor een nieuwe eenheid honderden militairen aan het werven die gespecialiseerd zijn in sociale media. De eenheid wordt verantwoordelijk voor alternatieve (lees: psychologische) oorlogsvoering.

Alles bij elkaar zoekt de Britse krijgsmacht zo'n 1.500 militairen voor de eenheid, waarvan 40% uit reservisten zal bestaan.

In een tijd waarin sociale media alomtegenwoordig zijn, willen de Britten met de nieuwe eenheid meedoen op het gebied van psychologische oorlogsvoering.

De Britten zoeken vooral binnen de eigen rangen en geven de voorkeur aan militairen met een expertise in de sociale media of met journalistieke ervaring. Al in april zal de eenheid actief zijn.

Mogelijk is de oprichting van de eenheid een reactie op de succesvolle mediacampagne van Islamitische Staat in Irak en Syrië. Van het begin af aan heeft de terreurbeweging volop van sociale media gebruikgemaakt om propaganda te voeren en angst te zaaien.

Het Israëlische en Amerikaanse leger hebben al langer eenheden die zich uitsluitend op oorlogsvoering via sociale media toeleggen. Zo zijn de Israëli's op maar liefst dertig online-platforms actief.

De nieuwe Britse legereenheid wordt 77th Brigade gedoopt en gevestigd in Hermitage, Berkshire. De naamgeving is een verwijzing naar de gelijknamige brigade van de Chindits, een legendarische eenheid die van 1942 tot '44 diep achter de vijandelijke linies in het door Japan bezette Birma de communicatie- en aanvoerroutes verstoorde.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

Nieuwsarchief...