HET NIEUWS... NIET HET EERST, WÉL HET MEEST COMPLEET
Terug naar de homepage
 

JANUARI 2015
M
D
W
D
V
Z
Z
5
6
9
11
15
18
19
24
25
26
27
28
29
30
31

Maak uw keuze uit de hierboven getoonde lijst

VRIJDAG 23 JANUARI 2015

Einde Nederlandse bijdrage aan missie MFO in Sinaï-woestijn

Met een ceremonie is een einde gekomen aan de Nederlandse militaire bijdrage aan de Multinational Force and Observers (MFO) in de Sinaï in Egypte. Canada zal Nederland vervangen.

MFO ziet toe op de naleving van de Camp David-akkoorden. In 1979 tekenden de Israëlische premier Begin, de Amerikaanse president Carter en de Egyptische president Sadat dit akkoord in het buitenverblijf van de Amerikaanse president, Camp David. Met het akkoord erkende Egypte als eerste Arabische land het bestaansrecht van de staat Israël en kreeg het de Sinaï-woestijn terug.

Sinds januari 2013 namen, op rotatiebasis, twee jaar lang steeds vier Nederlandse militairen, drie officieren en een onderofficier, deel aan de staf van de MFO.

Handelsmerk van de MFO-militairen is het dragen van de steenrode baret.

Ook tussen 1982 en '95 leverde Nederland militairen voor de missie: verbindingspersoneel en marechaussee. Tussen 1991 en '94 leverde Nederland zelfs de Force Commander voor de MFO: luitenant-generaal Joop van Ginkel. Tijdens de MFO viel één Nederlands slachtoffer te betreuren: op 8 december 1994 kwam de wachtmeester der eerste klasse Jacob Westendorp van de Koninklijke Marechaussee als gevolg van een auto-ongeval om het leven.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

DONDERDAG 22 JANUARI 2015

Koning bezoekt 43 Gemechaniseerde Brigade

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander heeft vandaag een werkbezoek gebracht aan 43 Gemechaniseerde Brigade in Havelte. Hij werd vergezeld door minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert, Commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Mart de Kruif en de commandant van 43 Gemechaniseerde Brigade, brigadegeneraal Martin Wijnen.

Het bezoek is onderdeel van een reeks werkbezoeken waarbij een minister de Koning meeneemt om een deel van het werkterrein van zijn of haar ministerie te laten zien.

De Koning begon zijn bezoek met een gesprek met vertegenwoordigers van de veiligheidsregio Twente, zoals brandweer en politie, over de civiel-militaire samenwerking en innovatie binnen de veiligheidsregio.

43 Gemechaniseerde Brigade participeert onder andere in de Twente Safety Campus, waar partners op het gebied van veiligheid met elkaar samenwerken aan innovaties voor een veilige samenleving. Voor Defensie en de 25 veiligheidsregio's is innovatie belangrijk om goed voorbereid te zijn én te blijven op dreigingen.

Daarna bezochten de Koning en de bewindsvrouw het Medical Skills Lab van 43 Geneeskundige Compagnie, waar een demonstratie werd bijgewoond. In dit skillslab kan militair-geneeskundig personeel realistisch trainen voor operationele inzet.

Het bezoek werd afgesloten in Echos Home 'Het Baken', een ontmoetingscentrum met een regionale inloop- en huiskamerfunctie voor militairen, veteranen en hun thuisfront.

In 'Het Baken', aan de toegangsweg naar de Johannes Postkazerne, ging de Koning in gesprek met de Officier Veiligheidsregio (de eerste contactpersoon vanuit Defensie) en vertegenwoordigers van civiele veiligheidspartners. Hier kwam onder andere de militaire ondersteuning aan de orde van met name de politie in situaties die specifieke militaire capaciteiten vereisen.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

WOENSDAG 21 JANUARI 2015

Algemene mobilisatie tegen terrorisme in Frankrijk

De Franse premier Manuel Valls heeft een algemene mobilisatie aangekondigd tegen het terrorisme. De extra maatregelen houden in dat binnen drie jaar ± 2.680 banen bijkomen in de Franse veiligheidssector en bij elkaar opgeteld € 736 miljoen wordt vrijgemaakt om beter te kunnen strijden tegen deze voortdurend wijzigende dreiging.

In het kader van de Mobilisation générale contre le terrorisme huurt de Franse overheid 2.680 extra man in voor politie, justitie, inlichtingen- en veiligheidsdiensten en Defensie. Overigens zijn er bij Defensie slechts 250 gepland.

Na de aankondiging van Valls maakte de Franse president François Hollande echter bekend dat binnen de Franse krijgsmacht in de periode 2015-2019 in totaal 7.500 banen minder zullen worden wegbezuinigd. De inkrimping is 30% lager dan het aanvankelijk geplande aantal van 26.000 militairen.

De extra veiligheidsmaatregelen komen naar aanleiding van de terroristische aanslag op de redactie van het satirische weekblad Charlie Hebdo op 7 januari.

Valls gaf aan dat Frankrijk in totaal 122.000 politieagenten, gendarmes en militairen zal inzetten om gevoelige punten te bewaken.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

Rebellen komen om het leven bij Nederlandse luchtaanval Mali

In het noorden van Mali hebben Nederlandse militairen vanuit de lucht rebellen van de Mouvement National de Libération de l'Azawad (MNLA) beschoten. Nederlandse militairen hebben in Mali de beschikking over Apache-gevechtshelikopters. De MNLA-woordvoerder sprak over tenminste één ingezette helikopter, het ministerie van Defensie gaf aan dat de aanval is uitgevoerd met twee heli's.

Vijf strijders zijn omgekomen, meerdere raakten gewond.


De rebellen zijn onder vuur genomen toen ze oprukten naar de stad Tabankort, waar zich de rivaliserende Groupe Autodéfense Touareg Imghad et Alliés (GATIA) bevindt. De GATIA-militie is gelieerd aan de Malinese regering.

In de stad, in de buurt van Gao waar de Nederlanders zich op Camp Castor bevinden, is eveneens een contingent van de United Nations Multidimensional Integrated Stabilization Mission in Mali (MINUSMA) gelegerd.

De VN-militairen in Tabankort werden met zware wapens beschoten, waarna ze eerst waarschuwingsschoten losten in de richting van het voertuig van waaruit ze werden beschoten. Toen de rebellen hun aanval niet afbraken, gingen de twee Apaches in de tegenaanval om de blauwhelmen te ontzetten.

De actie is in lijn met het mandaat van MINUSMA: de VN-troepen zijn gerechtigd geweld te gebruiken om personeel en materieel te beschermen.

De afgelopen maanden is het geweld in de regio toegenomen, onder meer met aanvallen op VN-konvooien. Op 17 januari sneuvelde een VN-militair bij een aanval op een VN-compound in Kidal.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

DINSDAG 20 JANUARI 2015

Nederland mogelijk opnieuw naar Centraal-Afrikaanse Republiek

Nederland gaat wellicht deelnemen aan een nieuwe Europese missie in de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR). Als daarom zal worden gevraagd overweegt de regering enkele stafofficieren beschikbaar te stellen voor de nieuwe European Union Military Advisory Mission in the Central African Republic (EUMAM RCA).

EUMAM RCA wordt vanaf 15 maart de opvolger van de EU Force RCA (EUFOR RCA), waaraan Nederland reeds drie stafofficieren levert. Deze officieren zouden ook in de nieuwe missie kunnen worden ingezet, aangezien die wordt gezien als voortzetting.

De militaire adviesmissie zal maximaal 60 militairen tellen, één jaar duren en € 7,9 miljoen kosten. Doel van de missie is het bevorderen van de veiligheid in en om de hoofdstad Bangui door het trainen van de Forces Armées Centrafricaines, de nationale strijdkrachten. Het hoofdkwartier van EUMAM RCA zal in de hoofdstad Bangui worden gevestigd.

Het geweld in de Centraal-Afrikaanse Republiek begon in 2012, toen islamitische Séléka-rebellen naar de hoofdstad oprukten. De moslimopstandelingen grepen op 24 maart 2013 de macht, maar worden vanaf dat moment door christelijke en animistische milities gewraakt en opgejaagd.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

ZATERDAG 17 JANUARI 2015

Paracommando's versterken politie in België

In navolging van Frankrijk verschijnen vanaf vandaag ook in België gewapende militairen op straat. Te beginnen in Antwerpen en Brussel zijn 150 paracommando's op straat om op strategische plaatsen bewakings- en beveiligingsopdrachten uit te voeren in het kader van de verhoogde terreurdreiging.

De paracommando's versterken én staan onder het commando van de politie. Door de inzet van militairen kunnen politieagenten zich op de eigenlijke politietaken concentreren.

Volgens de Belgische minister van Defensie Steven Vandeput mogen de militairen slechts hun wapens gebruiken "in het geval van een directe aanval".

Het is voor het eerst sinds de jaren '80 van de 20ste eeuw dat in België gewapende militairen in het straatbeeld verschijnen. Toen waren het de aanslagen van de terreurgroep Cellules Communistes Combattantes (CCC) die de aanwezigheid op straat noodzaakten.

Onder de strategische plaatsen met militaire aanwezigheid zijn onder meer de joodse wijk in Antwerpen, synagogen, buitenlandse ambassades, het Joods Museum in Brussel, Europese instellingen en de federale kabinetten.

De Belgische premier Charles Michel heeft tevens bekendgemaakt dat het aantal militairen geleidelijk zal worden verhoogd naar 300. Concreet zullen de militairen, behalve in Antwerpen en Brussel, ook gemobiliseerd kunnen worden in onder andere Charleroi, Luik en Verviers.

Zowel Vandeput als minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon hebben benadrukt dat het leger slechts kan worden ingezet zolang het algemeen dreigingsniveau tenminste op 3 staat - zoals dit nu in België het geval is.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

VRIJDAG 16 JANUARI 2015

Prof. dr. ir. Pieter Jonker, TU Delft: "Ook robotsoldaten kunnen door het lint gaan"

In het artikel Pas op voor slecht opgevoede robots vraagt Franka Rolvink Couzy zich in het Financieel Dagblad af hoe ver het leervermogen van robots reikt.

Vele prominenten waarschuwden onlangs in Research Priorities for Robust and Beneficial Artificial Intelligence: an Open Letter voor de valkuilen van kunstmatige intelligentie. Onder hen wetenschapper Stephen Hawking, Elon Musk en de auteurs Erik Brynjolfsson en Andrew McAfee van de bestseller The Second Machine Age. Systemen zouden zich moeten gedragen zoals bedoeld, stellen zij.

Om ongelukken te voorkomen pleiten de ondertekenaars van de open brief voor meer onderzoek. Systemen gebaseerd op kunstmatige intelligentie zouden pas actief mogen worden zodra duidelijk is of het systeem goed gebouwd is, hoe manipulatie van buitenaf kan worden tegengegaan en hoe reparatie kan plaatsvinden als blijkt dat het niet naar behoren is gebouwd.

"Stel, het ministerie van Defensie vervangt zijn soldaten voor robots. In oorlogstijd gaan geen mensen meer het slagveld op, maar robots.

De robots wordt geleerd wie de vijand is, hoe de vijand beweegt, hoe ze strategische beslissingen moeten nemen en wat de gevolgen daarvan zijn.

Kan dit? Of is een dergelijk intelligent beoordelingsvermogen, kunstmatige intelligentie genoemd, voorbehouden aan de mens?"

Volgens hoogleraar Vision Based Robotics Pieter Jonker van het Delft Biorobotics Lab van de Technische Universiteit Delft is de robotsoldaat mogelijk.

In een laboratorium doet hij onderzoek naar het leervermogen van robots, waarbij bijvoorbeeld een niet-geprogrammeerde robot in veertig uur leert lopen. Volgens prof. dr. ir. Jonker is het leerproces van de robot redelijk eenvoudig toe te passen, zolang er maar voldoende data is over goede en slechte situaties. Omdat de opslag van grote hoeveelheden data steeds goedkoper wordt, worden de mogelijkheden steeds groter. Daarmee komt ook het voorbeeld van de robotsoldaat "exponentieel snel" dichterbij.

Het wordt gevaarlijk als de kunstmatige intelligentie wordt gehackt en de soldaatrobot zich op het slagveld omdraait en op eigen troepen begint te schieten. Volgens Jonker is een robot zo goed als zijn ervaring: "Het is dus mogelijk dat een lerende robot een oorlogstrauma oploopt, en bij de juiste trigger door het lint gaat."

Terug naar Boven of naar Homepage

 

WOENSDAG 14 JANUARI 2015

Duits-Nederlandse Legerkorps leidt Land Component van NRF 2015

Vanaf 1 januari stuurt het Duits-Nederlandse Legerkorps (1 GNC) als hoofdkwartier een jaar lang de landcomponent van de NATO Response Force (NRF) 2015 aan.

Vandaag vond in Münster de formele hand over/take-over van de taken en verantwoordelijkheden van het NRF Land Component Command plaats.

Luitenant-generaal John Nicholson, commandant van het Allied Land Command in het Turkse Izmir, onthief de Franse luitenant-generaal Eric Margail, commandant van het Corps de Réaction Rapide - France (CRR-FR) in Lille, van zijn taken in het kader van de NRF-landcomponent.


Daarna gaf generaal Nicholson de taken door aan de Duitse luitenant-generaal Volker Halbauer, commandant van het Duits-Nederlandse Legerkorps.

Terwijl het Duits-Nederlandse Legerkorps voor 2015 aan het hoofd staat van het Land Component Command (LCC) van de NRF, resteert de Nederlandse bijdrage aan de landcomponent voornamelijk uit militairen van 11 Luchtmobiele Brigade Air Assault.

Naast de 250 militairen van het hoofdkwartier 1 GNC en een luchtmobiel infanteriebataljon (450 militairen) voor het snel beschikbare deel van de NRF, de multinationale Immediate Response Force Brigade, levert Nederland voor de landcomponent:

► 500 militairen voor taken in het kader van gevechts(verzorgings)steun

► compagnie verkenners

► component Special Forces

► inlichtingenelement

► luchtverdedigingspeloton met Stingers MANPAD (Man Portable Air Defence, 35 à 40 militairen)

► tien militairen voor de staf van de Joint Logistics Support Group (JLSG)

► zes explosievenopruimers van de EOD

► zes pantserhouwitsers voor het Multi-National Artillery Battalion

Met name Duitse en Noorse militairen maken de landcomponent van de IRF-brigade compleet. Inclusief de lucht- en zeecomponent levert Nederland in totaal 2.765 militairen aan de NRF 2015.

De NRF is een snelle paraat staande interventiemacht die overal ter wereld kan worden ingezet. De grootste uitdaging van de NRF is haar snelheid: de militairen zijn pas inzetbaar na instemming in de besluitvorming door alle NAVO-lidstaten. Daardoor bedraagt de inzetbaarheid 5 tot 30 dagen.

Tijdens de NAVO-topconferentie in Wales op 4 en 5 september vorig jaar hebben de staatshoofden en regeringsleiders ingestemd met een nieuw initiatief: de oprichting van de Very High Readiness Joint Task Force (VJTF) binnen de NRF. Daarmee zal binnen een paar dagen gereageerd moeten kunnen worden op acute geostrategische dreigingen.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

François Hollande wil Defensieherstructurering herzien

De Franse president François Hollande wil dat het tempo van de voorgenomen herstructurering van Defensie vanwege "la situation exceptionnelle du pays" wordt herzien.

De strijd in het Midden-Oosten en de terroristische aanslagen in Parijs dwingen tot een andere aanpak, meldde het Franse blad Les Echos. Minister van Defensie Jean-Yves Le Drian heeft daarom de opdracht nog deze week voorstellen te doen om de bezuinigingsgolf bij Defensie te temperen. Op stevige toon gaf Hollande aan dat hij snel beslissingen zal nemen.

Op 21 januari zal de Conseil de Défense et de Sécurité Nationale (CDSN), die het Franse veiligheids- en Defensiebeleid coördineert, weer bijeenkomen. De CDSN wordt voorgezeten door de Franse president.

In 2019 zou het aantal Franse militairen met 34.000 gereduceerd moeten zijn; alleen al dit jaar zou het aantal Franse militairen met 7.500 moeten verminderen.

Hollande was vandaag in de Zuid-Franse havenstad Toulon aan boord van het vliegdekschip Charles de Gaulle, het vlaggenschip van de marine, om enkele honderden militairen die op het punt staan naar de Golf en de Indische Oceaan af te reizen, toe te spreken.

Hollande's opmerkingen moeten worden gezien in het licht van de gevolgen van de terroristische aanslag op het satirische blad Charlie Hebdo op 7 januari. In de dagen hierna werden 10.500 militairen ingezet om deel te nemen aan de versterking van Plan Vigipirate, dat terroristische aanslagen moet voorkomen en bestrijden.

Hollande prees het ongekende tempo van deze versterking, maar met daarnaast 8.500 militairen in buitenlandse missies is de conclusie duidelijk: de Franse krijgsmacht wordt nu zeer zwaar belast.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

DINSDAG 13 JANUARI 2015

Prijs F-35 zal komende jaren dalen

De prijs van de F-35 Lightning II – Joint Strike Fighter – is gedaald en zal naar verwachting de komende jaren verder afnemen. Als de eerste acht operationele toestellen in 2019 aan Nederland worden geleverd, kosten ze naar schatting 80 à 85 miljoen dollar per stuk. Dit is omgerekend zo’n € 70 miljoen.

Dit zei de Amerikaanse luitenant-generaal Christopher C. Bogdan in Den Haag tijdens een gesprek met Tweede Kamerleden.

Bogdan, Program Executive Officer voor het F-35 Lightning II Joint Program Office van het Pentagon, benadrukte dat hij en zijn superieuren nooit een prijsgarantie zullen geven. De hoofdverantwoordelijke voor de ontwikkeling van het Amerikaanse gevechtsvliegtuig noemde het project hiervoor "te gecompliceerd en te dynamisch".

Nederland koopt 37 F-35's als opvolger van de F-16. De F-35 gaat het Nederlandse en bondgenootschappelijke luchtruim bewaken. Daarnaast kunnen vier van de toestellen worden ingezet voor missies.

Volgens de huidige planning zal de F-35 vanaf 2024 volledig zijn ingevoerd. Het kabinet heeft voor het hele JSF-project € 4,5 miljard uitgetrokken.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

MAANDAG 12 JANUARI 2015

OTK-peloton Tankoptreden opgericht in Havelte

Op de Johannes Postkazerne in Havelte is het OTK-peloton Tankoptreden opgericht. OTK staat voor Opleiden, Trainen en Kennisbehoud. Het peloton bestaat vooralsnog uit 18 militairen, is onder bevel gesteld bij 43 Brigade Verkenningseskadron (43 BVE) en derhalve registratief ingedeeld bij het Regiment Huzaren van Boreel.

De Koninklijke Landmacht wil de kennis van en ervaring met het optreden met tankeenheden behouden.

Het intensieve samenwerkingsverband met de Duitse 1. Panzerdivision in Hannover - waarmee in het afgelopen jaar de banden zijn aangehaald - biedt 43 Gemechaniseerde Brigade (43 Mechbrig) mogelijkheden. De integratie met 1. Panzerdivision geeft 43 Mechbrig onder andere toegang tot capaciteiten die Nederland organiek niet meer heeft, zoals die van de Leopard 2-gevechtstank.

Het trainen, opleiden en de kennis van het optreden met de gevechtstank blijft hiermee behouden. Met het oprichten van het Nederlandse tankpeloton wordt inhoud gegeven aan het opvullen van de capability gap op dit gebied.

Op 2 januari jl. berichtte de Duitse krant Cellesche Zeitung dat in de kazerne in Bergen-Hohne na de terugtrekking van de Britse militairen van 7 Armoured Brigade later dit jaar een Duits tankbataljon (Panzerbataillon) zal intrekken. Het gaat om een op te richten tankbataljon van 1. Panzerdivision met drie tankeskadrons, 44 Leopard 2-tanks en in totaal 700 militairen.

Volgens de krant is het besluit tot oprichting van dit tankbataljon niet afhankelijk van integratie met de Nederlanders, maar gesprekken zijn gaande. Het streven is om in totaal 16 Nederlandse gevechtstanks in de nieuwe eenheid te integreren.

De Duitse krant Bild speculeerde een dag later: "In diesem Jahr klärt sich, ob auch die Niederlande wieder ein Panzerbataillon in Bergen stationieren."

Terug naar Boven of naar Homepage

 

Presentatie boek 'De oorlog van ISIS'

Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie heeft vandaag in perscentrum Nieuwspoort het eerste exemplaar ontvangen van het boek 'De oorlog van ISIS' van journalist Judit Neurink.

Behalve dat Neurink, correspondent voor Trouw en het Belgische De Standaard, in haar boek beschrijft hoe de terreurbeweging is ontstaan, gaat ze uitgebreid in op de hoofdrolspelers, het kalifaat en waarom ze deze terreurbeweging ISIS blijft noemen in plaats van het nu gangbare IS.

De radicale strijders van ISIS veroverden verschillende grote steden in Syrië en Irak en legden de bewoners de strenge islamitische Sharia-wetgeving op.

Judit Neurink maakt in dit boek inzichtelijk hoe het is gekomen dat een groep extreme moslims die het liefst terug willen naar de begindagen van de islam, in korte tijd het wereldnieuws is gaan beheersen.

'De oorlog van ISIS' is verschenen bij uitgeverij Conserve met ISBN 9789054293781.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

ZATERDAG 10 JANUARI 2015

Koerden willen opnieuw wapens en munite van Duitsland

Op basis van meerdere bronnen meldt Der Spiegel dat de Koerdische peshmerga's meer wapens en munitie uit voorraden van de Bundeswehr willen in hun strijd tegen Islamitische Staat. Aanvankelijk meldden de Koerden militaire successeb, mede dankzij eerdere Duitse wapenleveranties.

De Bundesregierung bereidt nu verdere wapenleveranties voor aan de Koerdische peshmerga's in het noorden van Irak. Volgens het Duitse weekblad zouden de Koerden dit zelf hebben gevraagd. De Duitse regering heeft in antwoorden op vragen van parlementariërs bevestigd dat de Koerden opnieuw een verzoek om wapens en munitie hebben gedaan.

In de herfst van 2014 leverden de Duitsers de Koerden reeds 16.000 (machine)geweren met munitie, pantserdoorborende raketten (antitankwapens) en handgranaten.

Volgens Der Spiegel laat de Duitse minister van Defensie Ursula von der Leyen inventariseren welke en hoeveel wapens voor de Koerden beschikbaar zijn.

Parallel aan de plannen voor een nieuwe wapenleverantie bereidt de Duitse regering volgens Der Spiegel een geplande trainingsmissie voor de Koerden voor door trainers van de Bundeswehr. Tot zo'n 100 Duitse militairen zullen de peshmerga's trainen in een kamp in de omgeving van Arbil, de hoofdstad van Iraaks Koerdistan. De Koerden willen vooral knowhow bij het detecteren en onschadelijk maken van landmijnen en boobytraps.

Voor de trainingsmissie heeft de Duitse regering nog wel het mandaat van het parlement nodig. Halverwege deze maand staat het onderwerp op de agenda.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

DONDERDAG 8 JANUARI 2015

VS verminderen bases én stationeren F-35's in Europa

Het Amerikaanse ministerie van defensie gaat duizenden militairen en burgerwerknemers die in Europa zijn gestationeerd naar huis halen en sluit 15 militaire bases op het Europese continent. Dat heeft de Amerikaanse minister van Defensie Chuck Hagel bekendgemaakt.

De teruggave van kazernes, magazijnen en andere voorzieningen aan gastlanden moet een besparing opleveren; daarnaast willen de VS zich focussen op Azië en daar militaire bases openen.

De Amerikanen hebben in Europa zo'n 67.000 militairen gestationeerd; dit aantal wordt slechts met 1.200 tot 2.000 militairen verminderd. Met de maatregel willen de Verenigde Staten 500 miljoen dollar (± € 425 miljoen) per jaar besparen.

Aan de aankondiging ging een beoordeling van twee jaar vooraf. Het Pentagon had er in het Congres op aangedrongen om in de Verenigde Staten militaire bases te sluiten in plaats van in Europa, maar daar waren de Congresleden op tegen.

Het gaat vooral om kleinere militaire infrastructuur in België, Duitsland, Groot-Brittannië, Italië, Nederland en Portugal, aldus het Pentagon. De enige Amerikaanse basis in Nederland is het U.S. Army Garrison Schinnen. Elders in het land werken Amerikaanse militairen met name op de Vliegbasis Volkel en het Allied Joint Force Command (JFC) in Brunssum.

Het Pentagon maakte ook bekend dat de F-35A Joint Strike Fighter ook in Groot-Brittannië zal worden gestationeerd. De eerste F-35's zullen vanaf 2020 op RAF Lakenheath arriveren, de thuisbasis van de 48th Fighter Wing van de U.S. Air Forces in Europe. Uiteindelijk zullen op Lakenheath twee squadrons van elk vierentwintig F-35's gelegerd zijn.

Beide maatregelen, de vermindering van de infrastructuur en de stationering van F-35's, leiden weliswaar tot een afname van de Amerikaanse militaire aanwezigheid in Europa, maar verzekeren ook "dat ze het meest efficiënt gepositioneerd zijn", zodat de VS en haar NAVO-bondgenoten in staat zijn "snel te reageren op crises wereldwijd", aldus het persbericht van het Amerikaanse ministerie van Defensie.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

WOENSDAG 7 JANUARI 2015

Ridder Militaire Willems-Orde Cor van Bemmel krijgt monument in Harmelen

Verzetsheld Cor van Bemmel uit Harmelen krijgt een eigen monument. Op 4 mei a.s., Dodenherdenking, zal het beeld worden onthuld dat een speciale werkgroep heeft laten ontwerpen door kunstenares Ineke Smienk. Waar het beeld komt te staan wordt nog bekendgemaakt. Harmelen is een dorp in de gemeente Woerden, die financieel bijdraagt aan het monument.


Cornelis Hendrik (Cor) van Bemmel was als verzetsstrijder een belangrijke schakel tussen het verzet en Engeland. Hij verwierf en speelde informatie door naar de geallieerden.

In de nacht van 5 op 6 oktober 1944 werden Gerard Kouwenhoven en hij, beiden radiotelegrafist, samen met vijftien containers met wapens en een mand met zendapparatuur aan het Oranjekanaal bij het Drentse Orvelte geparachuteerd. De opdracht was om namens het verzet radioboodschappen naar het Bureau Inlichtingen (BI) in Londen door te seinen.

Van Bemmel stierf op 21 maart 1945, drie weken voor de bevrijding van Drenthe. Zijn illegale zender in het pand van zijn gastgezin, de familie De Ruiter aan de Parallelstraat in Assen, kon door het intensieve contact met het BI door de Duitsers worden uitgepeild. Toen de Sicherheitsdienst hem wilde arresteren, raakte hij met de Duitsers in een vuurgevecht. Met zijn pistool doodde hij twee SD'ers maar raakte uiteindelijk levensgevaarlijk gewond. Nog dezelfde dag overleed Cor van Bemmel in het Wilhelminaziekenhuis in Assen.

Toen hij in 1947 werd herbegraven in Harmelen waren zowel Hare Majesteit Koningin Wilhelmina als dr. Jan Marginus Somer, de commandant van het BI, daarbij aanwezig.

Van Bemmel kreeg op 30 augustus 1948, bij Koninklijk Besluit nummer 8, postuum de Militaire Willems-Orde der 4de klasse. Van Bemmel is één van de drie verzetsstrijders van het BI die tot Ridder in de Militaire Willemsorde is benoemd.

Tot 2008 lag Cor van Bemmel op de Zuiderbegraafplaats in Harmelen; in dat jaar is hij herbegraven op de Erebegraafplaats in Loenen.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

ZONDAG 4 JANUARI 2015

Opstandelingen Pakistan gedood bij luchtaanvallen

In het noordwesten van Pakistan zijn bij twee luchtaanvallen minstens 41 opstandelingen gedood. Na de aanval van de radicaalislamitische Taliban op een school in Peshawar op 16 december jl. - waarbij ruim 150 slachtoffers vielen, onder wie 134 kinderen - heeft het Pakistaanse leger haar offensief tegen de extremisten opgevoerd.

Daarnaast werden nog eens minstens tien militanten gedood bij een Amerikaanse drone-aanval op het bolwerk van de prominente warlord Hafiz Gul Bahadur in het district Noord-Waziristan. Bahadur is gelinkt aan het Haqqani-netwerk, dat wordt beschuldigd van het sturen van strijders en zelfmoordenaars naar de Amerikaanse en NAVO-troepen in buurland Afghanistan.

De Amerikaanse drone richtte zich op Oezbeekse extremisten die gelieerd zijn aan Al Qaida: zeven van de doden waren Oezbeken, de overige drie Pakistaanse opstandelingen.

Eerder al had het Pakistaanse leger een luchtaanval uitgevoerd in het aangrenzende district Khyber. Hierbij werden 31 Taliban-strijders gedood.

De informatie is vrijgegeven door het Pakistaanse leger. Journalisten en waarnemers hebben echter geen toegang tot de regio's Noord-Waziristan en Khyber; het aantal en de identiteit van de slachtoffers kan niet worden geverifieerd.

Sinds juni 2013 voert het Pakistaanse leger in de tribale gebieden die grenzen aan Afghanistan een groot offensief tegen de Taliban. Volgens de krant Pakistan Today kwamen hierbij tot nu toe ruim 1.700 militanten en 126 Pakistaanse regeringstroepen om het leven.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

ZATERDAG 3 JANUARI 2015

Knack: 'Waarom het machtigste leger aller tijden nooit wint'

In Waarom het machtigste leger aller tijden nooit wint besteedt het Belgische weekblad Knack als eerste in het Nederlandse taalgebied aandacht aan het omslagartikel The Tragedy of the American Military in het januari-februarinummer van The Atlantic.

In The Atlantic geven generaals aan dat te gemakkelijk een oorlog wordt verklaard en de bevolking niet langer bloedt als het land ten strijde trekt.

Volgens Knack-corresondent Rudi Rotthier (Canada en VS) is de neergang van de Amerikaanse krijgsmacht begonnen met de Vietnamoorlog. In Vietnam werd verloren, met de ontruiming van Saigon als sluitstuk. En sinds de Eerste Golfoorlog is er alleen nog de actie tegen Bin Laden in Pakistan die als een overwinning kan worden bestempeld, zo beargumenteert The Atlantic. En dat voor een land dat jaarlijks € 825 miljard aan Defensie spendeert en trots is op het best getrainde en geëquipeerde leger uit de geschiedenis.

In het omslagartikel van James Fallows in The Atlantic speelt de chickenhawk een belangrijke rol. De chickenhawk is niet alleen een bestaande vogel, de kiekendief, maar combineert ook twee symbolische vogels: de kip en de havik. De kip staat voor lafheid, de havik voor oorlogszucht, radicaliteit en roekeloosheid.

Fallows argumenteert dat de VS een natie van chickenhawks zijn geworden. Om wat voor (on)edele of humanitaire redenen ook is het land veel te snel geneigd haar leger oorlogen te laten uitvechten die niet te winnen zijn. Volgens Fallows is dat voor een groot deel te verklaren uit de breuk die is ontstaan tussen leger en burgers, waarbij de prominente Amerikanen van nu - de dienstweigeraars uit de Vietnamoorlog - gemakkelijk oorlogskoorts verspreiden.

Het leger, zo betoogt Fallows, is een onooglijke subgroep geworden. Minder dan 1% van de bevolking is in het leger actief of als reservist oproepbaar. Dat de groep die vecht en daarbij lijf en leden riskeert zo klein is, leidt tot een ontsporing in het gevoel van de Amerikanen.

Van de ene kant was het leger nog nooit zo zonder tegenspraak en kritiekloos, over de partijen heen, de hemel in geprezen. De unanieme lof gaat gepaard met het onbetwist verhogen van militaire uitgaven, maar ook met steeds grotere vervreemding tussen het land en zijn leger. "We houden van de troepen, maar we verkiezen niet aan die troepen te denken", aldus Fallows.

Fallows citeert admiraal b.d. Mike Mullen, van 2007 tot 2011 (onder de presidenten Bush en Obama), Chairman of the Joint Chiefs of Staff: "Het leger is professioneel en bekwaam. Maar ik zou een deel van die bedrevenheid en paraatheid opgeven om ervoor te zorgen dat we dicht bij de Amerikanen blijven. Minder en minder mensen kennen iemand bij het leger. Het wordt gewoonweg te gemakkelijk om ten oorlog te trekken".

Dat is één van de aspecten van het chickenhawk-land. Mike Mullen: "De volgende keer dat we een oorlog verklaren, moet het Amerikaanse volk zijn instemming betuigen. Dat zou betekenen dat een half miljoen mensen die daar niet op rekenden er op de een of andere manier bij betrokken moeten worden. Dat zou hen slecht moeten uitkomen. Dan zal er aandacht zijn voor de oorlog. Het Amerikaanse volk was geen betrokken partij bij de vorige oorlogen. En daar betalen we een prijs voor."

De politici bekijken het leger en denken dat ze alles oplost. Terwijl de realiteit is dat het leger vooral tijdelijke overwinningen behaalt. Voor een echte overwinning moet er misschien meer traditioneel gevochten worden, oppert Fallows, met militairen op de grond en niet met drones.

Tegelijkertijd wordt het falen van het leger in de ene na de andere oorlog bijna niet geregistreerd en leidt ze zeker niet tot zelfonderzoek, niet politiek noch militair.

De bewering van Fallows, dat het Amerikaanse leger sinds 11 september slechts één overwinning heeft geboekt - de actie tegen Osama bin Laden in Pakistan - en voor de rest nederlagen en gelijkspellen, wordt overigens door veel lezers van zijn artikel niet geaccepteerd.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

VRIJDAG 2 JANUARI 2015

RTL Nieuws interviewt Nederlander Richard Jansen in Syrië

RTL Nieuws-correspondent Roel Geeraedts en cameraman Tjeerd Kleijn hebben in Syrië een exclusief interview met de Nederlander Richard Jansen, die in Syrië tegen de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) vecht.

Jansen heeft zich twee maanden geleden aangesloten bij de Koerdische strijdkrachten in Syrië. Daarmee is hij de enige Nederlander die met de Koerden in Syrië tegen IS strijdt. "Ik doe wat ik moet doen", zegt hij tegen correspondent Roel Geeraedts.


Jansen vindt dat de oorlog tegen IS ook 'onze' oorlog is: "In Nederland zit de Islamitische Staat ook, ze zitten overal. Wie wil nou dat er een zelfmoordenaar in Nederland een aanslag pleegt? In Nederland mag je niets doen. Hier mag het wel. En elke IS-strijder die ik kan stoppen, die stop ik."

Twee maanden geleden vertrok Richard naar Irak en stak de grens met Syrië over. Hij doet nog niet mee aan de gevechten tegen IS en zegt nog geen schot te hebben gelost. De 40-jarige Nederlander is chauffeur van een commandant die een groep westerse strijders leidt. "Ik hoef niet per se te schieten, ik ben geen wapenfreak of trigger-happy. Wat ik nu doe is logistiek. Alles wat ik kan doen om te helpen. Maar als ik het veld in moet, dan ga ik het veld in."

Richard Jansen was in 1993 dienstplichtig militair en sloot zich daarna vijf jaar lang aan bij het Franse Vreemdelingenlegioen. Naar eigen zeggen diende hij onder meer in Sarajevo tijdens de oorlog in Bosnië-Herzegovina. Ook heeft hij in Spanje, Duitsland en de Verenigde Staten gewerkt als portier van nachtclubs en bodyguard.

Via de Facebook-pagina Lions of Rojava kwam hij in contact met de Koerdische militie Yekîneyên Parastina Gel (YPG) in Syrië. Richard zit in een team van tientallen westerlingen die met de Koerden meevechten, onder wie Amerikanen, Britten en Duitsers. Hij zegt geheel vrijwillig mee te doen aan de strijd tegen IS, krijgt er niet voor betaald en is vrij om te vertrekken wanneer hij dat wil.

Het stoort hem dat de internationale coalitie tegen IS geen wapens aan de Syrische Koerden verstrekt. De YPG in Syrië is gelieerd aan de PKK. Volgens de internationale gemeenschap, inclusief Nederland, zijn de PKK en de YPG terroristische organisaties. De groeperingen zijn in Turkije verantwoordelijk voor aanslagen, waar de Koerden al decennia lang vechten voor hun eigen staat.

"We hebben nachtkijkers en vizieren nodig voor op onze wapens, maar het is moeilijk om zulke spullen de grens over te krijgen. Alles wordt tegengehouden", zegt Richard. De Koerdische strijdkrachten in Irak krijgen wél wapens van westerse landen. Hun Syrisch broedervolk krijgt tot nu toe geen wapens in hun strijd tegen IS. Richard is het daar grondig mee oneens: "Het irriteert me enorm dat wij geen hulp krijgen."

Terug naar Boven of naar Homepage

 

Brandpunt Reporter: "Personeel onderzeeër blootgesteld aan asbest"

Bemanningsleden van de onderzeeër Zr. Ms. Zeeleeuw van de Koninklijke Marine zijn langdurig blootgesteld aan kankerverwekkend asbest. Dat meldt het tv-programma Brandpunt Reporter vandaag op basis van eigen onderzoek. Het tv-programma Asbest aan boord, dat op 4 januari om 22:35 uur op NPO 2 zal worden uitgezonden, citeert uit interne stukken van het ministerie van Defensie.

Uit de documenten van Defensie zou blijken dat het om een "historische besmetting" gaat, ontstaan tijdens de bouw van de onderzeeër. Sindsdien is de onderzeeboot van de Walrus-klasse door de marine gebruikt en hebben naar schatting enkele honderden marinemensen op de Zr. Ms. Zeeleeuw gevaren. Volgens Brandpunt Reporter zitten de gevaarlijke asbestvezels tussen de bundels bedrading van de onderzeeboot.

De marine heeft besloten om de dodelijke vezels niet te verwijderen, maar vast te plakken met een speciale hars. "Anders zouden we het schip moeten slopen", zegt de directeur van de Directie Materiële Instandhouding (DMI) van de Koninklijke Marine, commandeur ir. Kees Boelema-Robertus in de uitzending.

Uit een vertrouwelijk stuk, waaruit Brandpunt Reporter citeert, zou blijken dat Defensie een andere overweging had om het asbest te laten zitten: "Het reinigen van de kabels zou enorm veel extra sanerings- en herstelwerk met zich meebrengen." In het vertrouwelijk stuk wordt melding gemaakt van chrysotiel (witte asbest).

Tegenover Brandpunt Reporter ontkent Defensie dat opvarenden zouden zijn blootgesteld aan asbestvezels in het ventilatiesysteem, omdat de besmetting pas zou zijn ontstaan tijdens het groot onderhoud bij het verwijderen van een verwarmingselement. "Daarna hebben we nul uren gevaren", zegt Boelema-Robertus.

Volgens een rapport van een asbestverwijderingsbedrijf is de besmetting in het luchtbehandelingssysteem van het marineschip al veel eerder ontstaan als gevolg van het "ondeskundig verwijderen" van een verwarmingselement, aldus Brandpunt Reporter. Volgens het tv-programma werd deze besmetting begin 2013 ontdekt. Bij aanvang van de werkzaamheden werden losse vezels aangetroffen in de machinekamer en in de ventilatiekanalen van de boot. "Als je het ergens niet wilt hebben, is het dáár", zegt longarts-oncoloog dr. Joachim Aerts van het Erasmus Medisch Centrum in Brandpunt Reporter. Asbestvezels kunnen bij inademing een ongeneeslijke vorm van kanker (mesothelioom) veroorzaken. "Eén vezel kan genoeg zijn", aldus Aerts.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

DONDERDAG 1 JANUARI 2015

Agusta AB-412's voor SAR-taken buiten dienst gesteld

Vanaf vandaag heeft Noordzee Helikopters Vlaanderen (NHV) de SAR-taken van Defensie overgenomen. NHV is gevestigd op Den Helder Airport en in de Rotterdamse Pistoolhaven.

Bij SAR - Search And Rescue - gaat het om het opsporen en redden van drenkelingen en evacuaties van schepen en (olie)productieplatformen, in dit geval op de Noordzee. Tot eind vorig jaar had het ministerie van Defensie nog een taak in SAR. Het werk werd uitgevoerd door 303 Squadron vanaf de Vliegbasis Leeuwarden, waar de heli's waren gestationeerd.

De SAR-helikopters van Defensie zijn nu buiten dienst gesteld en het Helderse bedrijf neemt de taken volledig voor zijn rekening. NHV verzorgde al sinds juli 2011 de nachtelijke operaties voor Defensie, omdat het over nachtzichtapparatuur beschikt.

De drie Agusta AB-412's, bijgenaamd 'Tweety', van het Defensie Helikopter Commando zullen worden afgestoten.

In totaal hebben de helikopters van 303 Squadron bijna 5.500 levensreddende en spoedeisende vluchten gevlogen; alleen al in 2014 werden de SAR-helikopters ruim 230 keer ingezet om patiënten te vervoeren of deel te nemen aan zoekacties naar vermiste personen. Vanwege de komst van de nieuwe NH90 maritieme helikopter is besloten de AB-412's weg te doen.

De komende periode zal Defensie nog wel het patiëntenvervoer van en naar de Waddeneilanden, met uitzondering van Texel, voor haar rekening nemen. Hiertoe zijn twee Cougar-transporthelikopters van 300 Squadron gestationeerd op de Vliegbasis Leeuwarden.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

Nieuwsarchief...