NIEUWSARCHIEF JULI 2011
Terug naar de homepage
 

ARCHIEF JUli 2011
M
D
W
D
V
Z
Z
  
16
24
26
30
31

Maak uw keuze uit de hierboven getoonde lijst

Archief: juni 2011
Archief: juli 2011

VRIJDAG 29 JULI

Top Turkse krijgsmacht stapt op

De opperbevelhebber van de Turkse strijdkrachten, generaal Isik Kosaner, heeft onverwachts zijn ontslag ingediend, samen met de commandanten van de landmacht, de marine en de luchtmacht.

Kosaner stapt op uit onvrede met de beslissing van de regering in Ankara over promoties van generaals die opgesloten zitten wegens betrokkenheid bij veronderstelde anti-regeringscomplotten.

Aan het ontslag ging een ontmoeting tussen Kosaner, premier Recep Tayip Erdogan en president Abdullah Gül vooraf.

Terwijl er al tientallen Turkse officieren in de gevangenis zitten op beschuldiging van beraming van een coup in 2003, maakte de conservatiefislamitische regering van Erdogan juist vandaag bekend dat er nog eens drie zullen worden gearresteerd.

De officieren wilden in 2003 de regerende Adalet ve Kalkınma Partisi (AK), die is geworteld in de politieke islam, met geweld afzetten. Zo zouden ze onder andere aanslagen hebben beraamd op twee moskeeën, en een Turks gevechtsvliegtuig hebben willen neerhalen om daar Griekenland de schuld van te kunnen geven. De krijgsmacht zou de chaos die hierop zou volgen, gebruiken als excuus om de macht te grijpen. In de afgelopen 50 jaar greep de Turkse krijgsmacht vier keer eerder de macht.

De spanningen tussen de Turkse krijgsmacht en de regering-Erdogan, partijvoorzitter van de AK, zijn in de afgelopen jaren hoog opgelopen. De krijgsmacht, die tot enkele jaren geleden in Turkije boven alles en iedereen verheven was, ziet zich als garantie voor de door de stichter van het moderne Turkije, Mustafa Kemal Atatürk, geïnstalleerde scheiding van staat en religie.

Na het ontslag heeft de Turkse president Abdullah Gül generaal Necdet Özel benoemd als de nieuwe opperbevelhebber van de Turkse krijgsmacht. Özel, bevriend met premier Erdogan, was tot op heden het hoofd van de gendarmerie. De benoeming benadrukt de nieuwe machtsverhoudingen in Turkije, waar de regering de baas is over de krijgsmacht.

Terug naar Boven

 

DONDERDAG 28 JULI

Aanslag op Fort Hood verijdeld

In de Amerikaanse staat Texas is een militair gearresteerd die van plan was een aanslag te plegen op de militaire basis Fort Hood. De verdachte is de 21-jarige Private First Class (PFC) Nasser Jason Abdo.

De islamitische militair was als infanterist bij de 101st Airborne Division gelegerd op de basis Fort Campbell in Kentucky; daar was hij al sinds 4 juli jl. ongeoorloofd afwezig (“absent without leave”, AWOL).

Hij werd aangehouden in een motel in Killeen, vlakbij Fort Hood; in een rugzak op zijn kamer werden vuurwapens en munitie gevonden. Hij heeft toegegeven dat hij bezig was met het voorbereiden van een aanslag op een restaurant dat veel wordt bezocht door militairen van Fort Hood.

PFC Nasser Jason Abdo hing al oneervol ontslag boven het hoofd, omdat kinderporno in zijn bezit was aangetroffen. Eerder was hij met succes een procedure gestart om als gewetensbezwaarde te kunnen voorkomen dat hij naar Afghanistan of Irak zou worden uitgezonden.

Op Fort Hood werden in 2009 dertien mensen doodgeschoten door legerpsychiater Major Nidal Malik Hassan. Daarbij raakten ook 32 mensen gewond. De rechtszaak tegen Hasan begint op 5 maart 2012.

Terug naar Boven

 

WOENSDAG 27 JULI

Sluitingsceremonie Walter Reed-ziekenhuis

Met een ceremonie hebben staf en patiënten vandaag officieel afscheid genomen van het vlaggenschip onder de Amerikaanse militaire ziekenhuizen: het Walter Reed Army Medical Center in Washington D.C. Op 15 september a.s. zal het complex definitief zijn deuren sluiten. De sluitingsceremonie werd ingeluid door Army Secretary John M. McHugh.

Het 102 jaar oude ziekenhuis zal gaan fuseren met het National Naval Medical Center in Bethesda, Maryland, om opnieuw een ziekenhuis te vormen onder de naam Walter Reed National Military Medical Center.

Het Walter Reed in Washington D.C. opende in 1909 zijn deuren en telde toen 80 bedden. Als gevolg van de Eerste Wereldoorlog breidde het gebouw al snel uit.

In de jaren ’70 groeide het Walter Reed tot een 113.000 vierkante meter groot ziekenhuiscomplex met 5.500 kamers en zestien operatiekamers. Het ziekenhuis is vernoemd naar Major Walter Reed (1851–1902), een legerarts die indertijd aantoonde dat gele koorts wordt overgebracht door muggen.

In de loop der jaren zijn vele honderdduizenden militairen in het Walter Reed verpleegd, onder wie Douglas McArthur, John Pershing, Dwight D. Eisenhower en Norman Schwarzkopf.

Terug naar Boven

 

MAANDAG 25 JULI

Derdegraads brandwonden na explosie op dixi

Dat ook de ongevaarlijke randzaken tijdens een oefening niet zonder gevaar kunnen zijn, heeft een officier van de Australische Royal Air Force ervaren op Rockhampton Airport. Dit ligt in Queensland, aan de Australische oostkust.

De militair die deelnam aan de Australisch-Amerikaanse oefening Talisman Saber 2011 kwam na een bezoek aan een mobiel toilet met zware brandwonden in het ziekenhuis van Brisbane terecht. Aan deze oefening, die duurt van 11 tot en met 29 juli, doen ± 22.000 militairen mee.

Op het mobiel toilet stak de man een sigaret op, waardoor de methaangassen in het toilet vlam vatten en de dixi explodeerde. Na eerstehulpverlening door collega’s werd hij naar het ziekenhuis overgebracht met derdegraads brandwonden aan zijn hoofd, gezicht, armen, borst en luchtwegen.

Hoewel veel dixi’s zijn voorzien van een waarschuwing om daar niet te roken, negeren rokers dit vaak omdat ze denken dat het gaat om een gezondheidswaarschuwing in plaats van een veiligheidswaarschuwing. In mei 2009 raakte in het Duitse Oberschleißheim een bouwvakker op dezelfde manier ernstig gewond; ook zijn ‘Chemie-Klo’ explodeerde.

Terug naar Boven

Speciale bril ook geschikt voor militairen

Het bedrijf Dynamic Eye en de Amerikaanse University at Buffalo hebben een bril met liquid crystal display-glazen ontwikkeld die verblindend licht automatisch blokkeert.

Wanneer er fel licht op de glazen valt, nemen de ‘electronic sunglasses’ via een mini-cameraatje een foto, die de positie van de bron analyseert. Daarna portretteert de bril een grijs vierkantje op het brilleglas, zodat de gebruiker geen last heeft van verblinding. De bril past vervolgens ook de positie van het ontblindende vierkantje van 4 à 6 mm aan, zodra de brildrager zijn hoofd beweegt. De bril kan ook een extra schaduwlaag op het LCD-scherm projecteren.

Behalve gebruik in het verkeer, als oplossing tegen laaghangende zon of verkeerd afgestelde koplampen van tegenliggers, voorziet Dynamic Eye toepassingen van de bril voor mensen die veel buiten werken, zoals militairen.

Niet voor niets trok de technologie al snel belangstelling van de krijgsmacht. Zowel de U.S. Army als de U.S. Air Force subsidieerden de ontwikkeling van de bril, die ook voor piloten van gevechtsvliegtuigen en –helikopters een optie kan zijn.

Dynamic Eye werd in 2003 opgericht door natuurkundige en ontwerper Chris Mullin. In dit bedrijf werkt hij onder andere samen met professor Albert Titus, een ingenieur elektrotechniek die de snelheid waarmee de verblinding wordt geblokkeerd al heeft kunnen terugbrengen tot een luttele 50 milliseconden (0,05 seconde). De bril kost nu nog zo’n $ 300 (ruim € 200).

Terug naar Boven

 

ZATERDAG 23 JULI

Oud-bevelhebber Shalikashvili overleden

In een militair ziekenhuis in Tacoma, Washington is op 75-jarige leeftijd John M. Shalikashvili, de voormalige bevelhebber van de Amerikaanse krijgsmacht, overleden.

Shalikashvili, een in 1936 in Warschau geboren zoon van Georgische vluchtelingen uit de stalinistische Sovjet-Unie, ging als 16-jarige naar de Verenigde Staten. Daar leerde hij Engels van John Wayne-westerns. In 1958 kreeg hij de Amerikaanse nationaliteit, in welk jaar hij zich inschreef bij de U.S. Army. Hij diende onder meer in Duitsland, Vietnam, Korea, Iraaks Koerdistan, Bosnië en Haïti.

Aan het einde van de Eerste Golfoorlog leidde hij in 1991 de operatie Provide Comfort, de eerste grote Amerikaanse humanitaire missie. Hier kregen meer dan 500.000 Koerden die op de vlucht waren voor het regime van de Iraakse dictator Saddam Hussein hulp van 23.000 geallieerde militairen.

In 1992-’93 was Shalikashvili Supreme Allied Commander Europe (SACEUR); onder president Bill Clinton was hij van 1993 tot ’97 de Chairman of the Joint Chiefs of Staff (voorzitter van de verenigde chefs van staven), waar hij Colin Powell opvolgde. Als de eerste immigrant ooit die deze functie bekleedde, adviseerde hij de president over de crises op de Balkan en in Haïti. In 1997 ging hij met pensioen.

In een verklaring prees president Barack Obama hem als “een waarachtige militair en staatsman”.

Terug naar Boven

Mullenberg militair wereldkampioen boksen

Op de 5de editie van de Military World Games, in Rio de Janeiro, Brazilië, is soldaat der eerste klasse Peter Mullenberg militair wereldkampioen geworden in de klasse tot 75 kg bij de amateurs middengewicht. In de finale won de bokser uit Ridderkerk op punten van de Tunesiër Hassen Chgtami: 13-11.

Na de eerste ronde stond Mullenberg nog met 5-4 achter, maar in de tweede en derde ronde 'sloopte' hij de Tunesiër. In de tweede ronde beoordeelde de jury de Nederlander afgetekend als de beste: 6-3. De laatste, derde ronde ging met 4-4 gelijk op, waarbij Chgtami door Müllenberg te bijten zijn frustratie over het verlies afreageerde. Een actie die de jury kennelijk ontging, want er volgde geen waarschuwing.

De 24-jarige Mullenberg, die lid is van de Apeldoornse boksclub ABCC, is sinds 2009 werkzaam voor Defensie. Op het in juni jl. in de Turkse stad Ankara gehouden Europese Kampioenschappen werd hij al vijfde, waarmee hij een Olympische B-status verdiende.

De Militaire Wereldspelen werden van 16 t/m 24 juli georganiseerd door de Conseil International du Sport Militair (CISM), de internationale militaire sportkoepel met 133 aangesloten landen. De Nederlandse delegatie werd geleid door kolonel Nico Spreij.

Terug naar Boven

Koude Oorlog-luisterpost Gorinchem aan vergetelheid ontrukt

De 45ste publicatie van de Historische Vereniging Hardinxveld-Giessendam, ‘Marius Donk, leven en werken van een gedreven architect’ (ISBN 9789070960551, 64 pagina’s), kent een bijzonder hoofdstuk. Het is gewijd aan een opmerkelijk gebouw, ontworpen door de Hardinxvelder architect Marius Donk (1893-1971): de luisterpost in Gorinchem.

Het is nu al jaren in gebruik als verenigingsgebouw voor de plaatselijke fanfare en een opera- en operettekoor, maar het van oorsprong militaire gebouw uit 1951 was indertijd bestemd als instructiegebouw voor de toen nog in Gorinchem gelegerde militairen. Het gebouw kreeg in 1955 een nieuwe, formeel geheime, bestemming. In dat jaar werd het gebouw aan de Dalemwal de locatie van 105 Verbindingsverkenningsbataljon. Deze eenheid kwam van de Wittenberg in Garderen/Stroe – de latere Generaal-majoor Kootkazerne.

Tijdens de Koude Oorlog had de eenheid als hoofdtaak tactische radio-interceptie: het afluisteren en onderscheppen van berichten van radiozenders van het leger van de Sovjet-Unie en het peilen van zijn troepenbewegingen. In 1957 werd 105 Vbdverkbat opgeheven en opgevolgd door 905 Verbindingsverkenningscompagnie; latere benamingen waren 105 Radiocompagnie en 890 Radiocompagnie.

Deze verbindingseenheden hadden tot doel zo nauwkeurig en volledig mogelijk de militaire berichtgeving van de Sovjet-Unie en het Warschaupact af te luisteren, te decoderen en te analyseren. De resultaten werden doorgegeven aan de Militaire Inlichtingen Dienst (MID). Het gebouw was hiertoe voorzien van een speciale peilinstallatie, antennes en afluisterapparatuur; in 1958 werd de radio-ontvangst geperfectioneerd door naast het gebouw een 25 meter hoge antennemast te plaatsen.

Voor de personele bezetting van de luisterpost, bestaande uit beroeps- en dienstplichtige militairen, werden in de Citadelkazerne in de Gorcumse binnenstad de radiocompagnieën gelegerd, waarvan het personeel voor een groot deel de Russische taal beheerste. De afluistertaken konden zo 24/7 worden uitgeoefend. Met de opheffing, op 9 november 1967, van het garnizoen in Gorinchem verhuisde de eenheid naar Kamp Holterhoek in Eibergen.

De publicatie kost € 8,50 en is verkrijgbaar bij het Historisch Centrum van de Historische Vereniging Hardinxveld-Giessendam.

Terug naar Boven

 

VRIJDAG 22 JULI

Duits militair Vierdaagse-huwelijk op pontonbrug Cuijk

Op de vierde dag van de Vierdaagse van Nijmegen passeert het legioen wandelaars traditiegetrouw de pontonbrug over de Maas bij Cuijk. Op de brug vond vandaag de kerkelijke inzegening plaats van het huwelijk tussen twee Duitse militairen: Oberleutnant (eerste luitenant) Thorsten Hansen (37) en Oberstabsgefreiter (korporaal der eerste klasse) Jennifer Hartwig (30).

De pontonbrug is dit jaar voor de 72ste keer gelegd, door de genisten van 105 Brugcompagnie uit Wezep. De brug verbindt traditiegetrouw Cuijk in de provincie Noord-Brabantse met Mook in Gelderland.

De twee Duitse militairen leerden elkaar tijdens de Vierdaagse in 2008 kennen. Vandaag trouwden ze tijdens een Duitse militaire ceremonie, die begon met een toespraak van hun commandant en eindigde met een gitaarspelende militaire dominee.

In aanwezigheid van de hoogste vertegenwoordiger van de Duitse marsgroepen, Brigadegeneral Heinrich Tiller, gaven Thorsten en Jennifer elkaar op de ponton het jawoord. Ook aanwezig was het overgrote deel van de 262 Duitse deelnemers van de Bundeswehr. De tien marsgroepen van de Bundeswehr vormen samen het op twee na grootste buitenlands contingent van de in totaal 3.500 buitenlandse militairen – na Groot-Brittannië en Noorwegen.

Terug naar Boven

 

DONDERDAG 21 JULI

Militair defilé op nationale feestdag België

Ter ere van de Belgische nationale feestdag heeft in de namiddag in Brussel het militair defilé plaatsgevonden. Ondanks de hevige regen kwamen, naar schatting van de Brusselse politie, ± 370.000 toeschouwers op het evenement af. Dat is bijna 15% meer dan in 2010.

Bijna elk jaar valt 21 juli in Brussel “in het water”, wat het defilé intussen spottend de bijnaam “drache nationale” heeft gegeven. Op de nationale feestdag wordt gevierd dat Leopold van Saksen-Coburg-Gotha de grondwettelijke eed aflegde als eerste koning van België.

De voltallige Koninklijke familie was aanwezig, met uitzondering van Prins Laurent, die niet was uitgenodigd naar aanleiding van de perikelen rond zijn reis naar Congo. Onder de aanwezigen waren verder onder meer de ontslagnemende Minister van Defensie Pieter de Crem en Minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom.

In zijn traditionele toespraak ter gelegenheid van de nationale feestdag, waarschuwde Koning Albert II de politici nog scherp voor de risico's die zijn verbonden aan de aanhoudende politieke impasse in België. België zit vandaag al 403 dagen zonder regering.

Thema’s van het militair defilé waren de operationaliteit van de krijgsmacht, de buitenlandse operaties in Afghanistan, Libanon en Libië en de samenwerking in Benelux-verband. Een van de spectaculaire momenten was het luchtdefilé, met een colonne vliegtuigen die eerst naar West-Vlaanderen waren gevlogen om vervolgens een bocht te nemen en langs de snelweg E40 naar Brussel te vliegen.

In totaal namen ruim 1.400 militairen, 88 wielvoertuigen, 30 vliegtuigen en 9 helikopters deel aan het militair defilé. Het defilé werd rond 17.15 uur afgesloten met het spelen van de nationale en het Europese volkslied.

Terug naar Boven

U.S. Army ontwikkelt eigen smartphones en netwerk

De Amerikaanse krijgsmacht ontwikkelt en test smartphones, tablets en specifieke mobiele applicaties voor militair gebruik. Ook ontwikkelt het een eigen mobiel netwerk.

De U.S. Army test op dit moment in het project Connecting Soldiers to Digital Apps (CSDA) commercieel verkrijgbare mobiele applicaties, smartphones en tablets voor administratieve taken en taken te velde.

In de pilot probeert de U.S. Army inzicht te krijgen hoe smartphones en laptops zich in militaire situaties gedragen en hoe deze effectief kunnen worden ingezet. In totaal worden ± 1.200 telefoons en andere mobiele devices getest, waaronder vijftien modellen van de Apple iPhones en iPads, Google Androids en Microsoft Windows Mobile. Ook webOS van Palm en HP zal worden getest.

De krijgsmacht heeft al honderden Android- en iPhone-applicaties voor logistieke doeleinden ontwikkeld, waaronder applicaties voor tactische doeleinden – zoals medische evacuaties op het gevechtsveld. Ook worden nieuwe beveiligingsmethoden ontwikkeld, zoals speciale chipsets voor encryptie, die op de gemilitariseerde smartphones en tablets kunnen worden gebruikt. Een andere beveiligingstechniek die wordt gebruikt is biometrie, waarbij eindgebruikers scans moeten maken van gezicht, iris of stem. Hiervoor wordt een 3G biometrisch platform van Intel getest.

Tot slot richt de Amerikaanse krijgsmacht zich op de ontwikkeling van een eigen radionetwerk voor mobiele toepassingen. Hiertoe worden drie draadloze technologieën getest: Monax (van Lockheed Martin), Oceus Networks (van Northrop Grumman) en xG Technology. De laatste, xG Technology, maakt frequency hopping (frequentieverspringing) mogelijk, waarbij constant naar ongebruikt spectrum wordt gezocht.

De digitale toepassingen van CSDA maken opleiding & training gemakkelijker te benaderen en verbeteren de toegankelijkheid van informatie. Hierdoor bevordert CSDA de permanente leeromgeving, wat tijd bespaart en de instructie zal verbeteren. Het ziet ernaar uit dat de technologie van CSDA ook een ingang zal hebben tot kritieke operationele informatie te velde.

Terug naar Boven

 

WOENSDAG 20 JULI

Deense chef-staf enige kandidaat voorzitterschap Militair Comité NAVO

Voor de hoogste militaire functie binnen de NAVO, het voorzitterschap van het Militair Comité, heeft zich slechts één kandidaat gemeld. Het gaat om generaal Knud Bartels, sinds 2009 chef-staf van de Deense krijgsmacht.

Echter, ook de Secretaris-generaal van de NAVO, Anders Fogh Rasmusssen, komt evenwel uit Denemarken. Het hoofd van het Militair Comité – die binnen de NAVO ook de militaire leiders uit de 28 lidstaten vertegenwoordigt wanneer gesprekken nodig zijn met de politieke leiders – heeft als opdracht de Secretaris-generaal in militaire aangelegenheden bij te staan.

De verkiezing voor een opvolger van de Italiaanse admiraal Giampaolo Di Paola staat gepland voor september a.s., tijdens een vergadering met de chefs van staven van de 28 bondgenoten in het Spaanse Sevilla. De deadline om kandidaturen in te dienen lag op 12 juli jl.

Generaal Bartels, de enige die zich kandideerde, was vanaf 2006 al de Deense militair vertegenwoordiger in het Militair Comité. De vraag is of twee hoge posten voor Denemarken geen problemen oplevert.

Terug naar Boven

 

DINSDAG 19 JULI

Herhaling 'Het geheime wapen van Washington: Hollywood' op tv

De AVRO herhaalt vanavond (Nederland 2, 22.55 uur) in Close Up de 53 minuten durende documentaire ‘Het geheime wapen van Washington: Hollywood’. De documentaire volgt het boek ‘Operation Hollywood. How the Pentagon shapes and censors the movies’ (Prometheus Books, 2004) van de Amerikaanse onderzoeksjournalist David L. Robb.

Robb laat zien dat het belangrijkste criterium van het Pentagon om een film te ondersteunen, het werven van nieuw personeel is. Onder het motto: waarom zelf propaganda produceren als anderen daar veel beter in zijn, leent het Pentagon manschappen, tanks en vliegtuigen uit onder de strikte voorwaarde van een positieve output voor de Amerikaanse Defensie. Gaat het om censuur? “You must glorify war in order to get the public to accept the fact that your going to send their sons and daughters to die.”

Klik HIER voor een Franstalige animatie, met heel veel achtergrondinformatie, van 'Het geheim van Washington: Hollywood'

Daardoor kennen de Amerikaanse krijgsmacht en het Mekka van de Amerikaanse filmindustrie al decennia een warme band. Het huwelijk tussen de politici en de filmbazen heeft soms schitterende oorlogsfilms opgeleverd, maar wist het publiek dat het naar een reclameboodschap van de Amerikaanse overheid zat te kijken?

De medewerking van het Pentagon aan Hollywood-oorlogsfilms kan worden onderverdeeld in
courtesy cooperation, limited cooperation of full cooperation. Zonder hulp van het Pentagon waren films als ‘Pearl Harbour’, ‘Saving Private Ryan’ en ‘Apocalypse Now’ heel wat moeilijker gerealiseerd. De formele samenwerking tussen het Pentagon en Hollywood dateert van net na de Tweede Wereldoorlog, maar ook ‘Wings’ (1927) - de eerste oorlogsfilm die een Oscar won - kreeg al militaire steun.

In veruit de meeste succesvolle films spelen Amerikaanse militairen een heroïsche rol en wordt het strategisch leiderschap van de Verenigde Staten sterk benadrukt. En evenals in de realiteit worden terugkerende body-bags niet tot zeer zelden getoond.

De documentaire is geregisseerd door Emilio Pacull voor producent Les Films d’Ici. ‘Het geheime wapen van Washington: Hollywood !’ is een coproductie van de AVRO en, onder meer, Arte France.

Terug naar Boven

Vierdaagse van Nijmegen van start

Vanaf een droge, nog zonnige Wedren in het centrum van Nijmegen en vanaf Kamp Heumensoord zijn vanochtend vanaf 04.00 uur 42.812 wandelaars van start gegaan voor de 95ste editie van de Internationale Vierdaagse Afstandsmarsen Nijmegen. Op dat tijdstip liet marsleider Johan Willemstein het startschot klinken en vertrokken de eerste deelnemers richting de Waalbrug.

De wandelaars lopen de eerste dag van de Vierdaagse 30, 40 of 50 kilometer richting Bemmel, Huissen en Arnhem om via Elst terug te keren in Nijmegen. Traditiegetrouw worden de eerste wandelaars rond 10.00 uur al in Nijmegen verwacht; de deelnemers moeten vóór 17.00 uur binnen zijn om morgen te mogen starten op de tweede dag.

Aan de lustrumeditie van de Vierdaagse nemen, behalve burgers, ook militairen deel. Zo’n 6.000 militairen uit 29 landen lopen mee. Militairen die in detachementsverband lopen, starten vanaf het Kamp Heumensoord. De grootste detachementen worden geleverd door Nederland, Groot-Brittannië (± 900) en Noorwegen (ruim 400). De Britten zijn met hun 83ste keer het langst deelnemende land.

Kamp Heumensoord – dat geldt als officieel en permanent beveiligd militair terrein – is dit jaar voor de 50ste keer speciaal voor de Nijmeegse Vierdaagse opgebouwd. De eerste maal was in 1962.

Op de laatste dag komen ook de militaire detachementen via Mook, Molenhoek en Malden aan op de Sint-Annastraat (Via Gladiola). Op een steenworp van Kamp Heumensoord ligt daar het administratieve eindpunt voor de detachementen, Charlemagne, waar ze hun medaille krijgen en daarna over de Via Gladiola naar de finish in het centrum van Nijmegen lopen.

Terug naar Boven

 

MAANDAG 18 JULI

Nieuwe commandant (BEL) Special Forces Group

Sinds vandaag is luitenant-kolonel Tom Bilo de nieuwe commandant van de Special Forces Group (SFG), een kleine elite-eenheid van het Belgische leger in Flawinne (Namen). Bilo volgt luitenant-kolonel Leslie Thoelen op. De commando-overdracht heeft plaatsgevonden in aanwezigheid van de Belgische Chef Defensie, generaal Charles-Henri Delcour.

Bilo, officier van de paracommando’s, was tot 1 juli jl. commandant van het bataljon leerling-officieren aan de Koninklijke Militaire School (KMS) in Brussel.

De SFG onderhouden een cultus van geheimhouding. De elitemilitairen kwamen de laatste jaren veelvuldig in actie, onder meer na de aardbeving in Haïti in januari 2010. De troepen verzorgden dit jaar onder andere de bescherming van de ambassadeur in Ivoorkust en van het diplomatiek personeel in de Ivoriaanse stad Abidjan.

De bescherming van het personeel van Belgische ambassades in risicolanden is overigens een routineopdracht geworden voor de militairen van de SFG. Dat is behalve in Abidjan onder meer het geval in Bujumbura (Burundi), Kigali (Rwanda) en Kinshasa (Democratische Republiek Congo).

De Special Forces Group werd in 2000 opgericht en zou uit tien teams van zes elitemilitairen (SF operators) moeten bestaan. Dat aantal wordt echter nauwelijks gehaald door de veeleisendheid van de selectieprocedure, de training en de vaak langdurige buitenlandse missies.

De SFG is voortgekomen Belgische Special Air Service in de Tweede Wereldoorlog, welke in 1961 overging in de in ’94 ontbonden compagnie GVP (Gespecialiseerde verkenningsploegen). Die werd vervolgens gedeeltelijk opgevolgd door het detachement LRRP (Long Range Recce Patrol), dat tot aan zijn ontbinding in 2000 was ondergebracht bij de Brigade Paracommando in Heverlee (Leuven).

Terug naar Boven

Commando-overdracht ISAF in Kabul: Allen vervangt Petraeus

Tijdens een ceremonie in Kabul heeft de Amerikaanse generaal John R. Allen vandaag het bevel over de International Security Assistance Force (ISAF) in Afghanistan officieel overgenomen van generaal David Petraeus. Kort voor de plechtigheid bevorderde de hoogste Amerikaanse militair, admiraal Mike Mullen, Allen tot viersterrengeneraal. Allen werd tevens commandant van de U.S. Forces Afghanistan.

De scheidende generaal Petraeus, die een jaar aan het hoofd van de coalitietroepen stond, gaat leiding geven aan de Amerikaanse inlichtingendienst CIA. Daar vervangt hij Leon Panetta, die op 1 juli jl. tot Minister van Defensie werd benoemd.

De Afghaanse president Hamid Karzai onderscheidde Petraeus met de prestigieuze High State Medal of Ghazi Wazir Mohammad Akbar Khan – de hoogste onderscheiding van Afghanistan.

Hoewel Allen geen gevechtservaring in Afghanistan heeft, betekent de opvolging van Petraeus absoluut militaire continuïteit. Zowel Allen als Petraeus diende in 2007-’08 in Irak: Petraeus als commandant Multi-National Force - Iraq, Allen als bevelhebber van de 2nd Marine Expeditionary Brigade – en Petraeus’ ondergeschikte – in de opstandige provincie Al Anbar.

Voor de aanvaarding van deze functie was Allen vicecommandant van het U.S. Central Command (CENTCOM) in Tampa, Florida.

Beiden delen de overtuiging dat een asymmetrische oorlog tegen opstandelingen alleen kan slagen als buitenlandse troepen de bevolking kunnen beschermen tegen het geweld van de opstandelingen.

Tijdens de ceremonie zei Allen “het momentum" van de internationale militaire campagne in Afghanistan te willen behouden. Hij zei echter ook te verwachten dat dit niet van een leien dakje zal gaan.

Terug naar Boven

 

ZONDAG 17 JULI 2011

Oud-gouverneur Uruzgan, Jan Mohammed Khan, gedood

In Kabul is de oud-gouverneur van de provincie Uruzgan, Jan Mohammed Khan, bij een aanval door drie schutters met explosieven in zijn eigen woning om het leven gebracht. Hiermee is hij de tweede vertrouweling van de Afghaanse president Hamid Karzai die in korte tijd door geweld om het leven is gekomen.

Khan was van 2002 tot 2006 gouverneur van Uruzgan en moest onder druk van de Nederlandse regering in maart 2006 wijken voor Abdul Hakim Munib. De vervanging van Khan, die van begin af aan controversieel werd bevonden vanwege vermeende belangenverstrengeling, drugshandel en het tamelijk vrij hanteren van de mensenrechten, was een voorwaarde van de Nederlandse regering om militairen te sturen.

Khan, een neef van Hamid Karzai en loyaal aan de pro-Amerikaanse regering van de Afghaanse president, zat onder het Taliban-bewind drie jaar in de gevangenis. Ook na zijn gevangenschap heeft de Taliban steeds gezworen Khan te doden, vooral omdat de Taliban door de jaren door zijn toedoen verschillende leiders heeft verloren.

Met Mohammed Khan kwam bij de aanval ook het Afghaanse parlementslid Mohammed Hashim Watanwal om het leven. Op de derde etage van het woonhuis in het westen van Kabul waren op het moment van de aanslag ook twee van Khans vier vrouwen aanwezig, evenals kinderen en lijfwachten. Na de aanslag raakten de twee overgebleven aanvallers in een langdurig vuurgevecht verwikkeld met Afghaanse militairen en politieagenten - aldus politiechef Ayub Salangi van Kabul.

Op 12 juli jl. kwam een halfbroer van de president om het leven: Ahmed Wali Karzai. Evenals Khan was Wali Karzai invloedrijk in het zuiden van Afghanistan: hij was voorzitter van de provinciale raad in Kandahar en werd om het leven gebracht door één van zijn lijfwachten. Een dag later eiste de Taliban de moord op.

De aanslagen op Wali Karzai en Khan beklemtonen de kwetsbaarheid van Afghaanse regeringsfunctionarissen op het moment dat de Verenigde Staten de veiligheidssector juist willen overdragen aan de Afghanen. In Kabul gaat het hardnekkig gerucht dat de aanslagen het werk zouden zijn van Taliban uit Uruzgan, die er alles aan gelegen is om het verwestersingproces in Afghanistan te keren.

Volgens de in Kabul verblijvende journaliste Bette Dam – schrijfster van Expeditie Uruzgan dat een helder inzicht biedt in de inside crowd rond de Afghaanse president – kan Khan het best worden omschreven als een mengeling van "shadow-governor, warlord and best friend of Hamid Karzai".

Met dank aan Bette Dam, Bilal Sarwary (BBC) en Thomas Wiegold (Augen Geradeaus!).

Terug naar Boven

'Van God Los' (BNN) over de gevolgen van PTSS

In de negende, tevens laatste aflevering van Van God Los (Nederland 3, 20.15 uur) probeert ex-Dutchbatter Roel (Michel Sluysmans) zijn oude leven op te pikken, maar hij wordt achtervolgd door brute ervaringen.

‘Van God Los', een dramaserie van BNN, is geïnspireerd op waargebeurde verhalen en geeft inzicht in heftige misdaden die tot de realiteit van alledag behoren. Ook deze aflevering is nadrukkelijk een fictief verhaal, dat vanuit het perspectief van de dader en het slachtoffer wordt verteld.

De gevolgen van Roel’s missie in Bosnië zijn veel groter dan hij wil toegeven. Hij lijdt aan een posttraumatisch stresssyndroom (PTSS): hij is gespannen, continu op zijn hoede en wordt geteisterd door nachtmerries. Zijn vriendin Miranda (Victoria Koblenko) heeft het zwaar te verduren met zijn agressieve gedrag. Ze probeert hem te begrijpen, ook al walgt haar familie van hem.

De relatie van Roel en Miranda is heel gewelddadig; hun dochter van zes is voortdurend getuige van huiselijk geweld. Roel besluit hulp te zoeken, maar als hij in het nauw wordt gedreven, barst de bom.

Terug naar Boven

Mislukte airraid op Fokker-fabriek A'dam-Noord 68 jaar geleden

Vandaag 68 jaar geleden werden in Amsterdam-Noord woonwijken zwaar getroffen door een mislukte airraid van de U.S. Air Force op de N.V. Nederlandsche Vliegtuigen-Fabriek Fokker. Hierbij kwamen in totaal 206 burgers om het leven.

Ter herinnering hieraan is acht jaar geleden op de Noorderbegraafplaats in het stadsdeel Noord het Fokker-monument onthuld.

Het bombardement van 17 juli 1943 was gericht op de Fokker-fabriek aan de Papaverweg in Amsterdam-Noord, gelegen temidden van andere bedrijven op het gebied van machine- en scheepsbouw. De Fokker-fabriek was gevorderd door de Duitse bezetter en herstelde Duitse oorlogsvliegtuigen en ander oorlogstuig.

De Duitsers hadden de gebouwen van de fabriek goed gecamoufleerd, waardoor die moeilijk te onderscheiden was van de omliggende woonwijken. Vele honderden huizen werden volledig vernield of raakten zwaar beschadigd.

Voor de Amerikaanse 385th Bombardment Group en 386th Bombardment Group van de 8th U.S. Air Force was de bombardering de eerste operatie boven Noordwest-Europa in het kader van de Pointblank-richtlijn uit juni ’43. Die richtlijn bestempelde het bombarderen van Duitse oorlogsindustrie door de geallieerden tot strategische topprioriteit.

In totaal 21 vliegtuigen van het type B-17 Flying Fortress bestookten onder ongunstige, bewolkte weersomstandigheden de fabriek, die nauwelijks werd geraakt.

Ook op 25 en 28 juli ’43 werd de Fokker-fabriek gebombardeerd. De 25ste ging het om een Britse aanval met tien B-25 Mitchell-bommenwerpers, waarbij de Fokker-fabriek geheel werd vernietigd. De 28ste voerde twaalf vliegtuigen van het Vrije Franse eskader – onwetend van de vernietiging – nogmaals een aanval uit, waarbij voor de tweede maal de woonwijken in Amsterdam-Noord werden getroffen.

Terug naar Boven

 

VRIJDAG 15 JULI 2011

Herculesramp Eindhoven 15 jaar geleden

Vandaag is het precies 15 jaar geleden dat een Belgische Hercules C-130H neerstortte op de Vliegbasis Eindhoven. Bij de ramp verloren 34 inzittenden, onder wie de vierkoppige Belgische bemanning, het leven. Het toestel behoorde tot 15 Wing Luchttransport van de basis Melsbroek bij Zaventem.

Vandaag waren de nabestaanden van de slachtoffers op de basis in Eindhoven in een besloten herdenkingsplechtigheid bijeen.

In het transportvliegtuig, dat op de terugweg was vanuit Villafrance in Italië, zaten 36 leden van het Fanfarekorps der Koninklijke Landmacht. Hulpverleners wisten aanvankelijk niet dat dit fanfarekorps aan boord was; de slachtoffers werden pas meer dan twintig minuten na de crash ontdekt.

Hoewel de exacte toedracht nooit volledig is opgehelderd, is de meest waarschijnlijke lezing dat het toestel bij het naderen van de landingsbaan botste met een zwerm van zo’n 500 à 600 kieviten en spreeuwen. De vogels kwamen in de vliegtuigmotoren terecht (birdstrike) en de twee motoren onder de linkervleugel verloren hun vermogen. Hierdoor mislukte de landing en kwam het toestel naast de baan terecht.

Nabestaanden van de slachtoffers van de Herculesramp koesteren nog steeds hoop op een heropening van het onderzoek naar de oorzaak van het vliegtuigongeluk, aldus secretaris Corine Verheiden van de Stichting Herculesramp 1996 gisteren.

Naar aanleiding van nieuw aangedragen feiten in het in 2009 verschenen boek ‘De vergeten ramp’, heeft de Stichting aan de regering heropening van het onderzoek gevraagd. Enkele van deze feiten zijn de (vermeend?) onervaren bemanning en de keuze voor een doorstart. Het verzoek van de Stichting werd afgewezen. De hoop is nu gevestigd op de Tweede Kamer.

Terug naar Boven

Gatekeeper beveiligt Zwarte Cross

Defensiefabrikant Thales beveiligt het driedaagse festival Zwarte Cross in Lichtenvoorde (15, 16 en 17 juli) met Gatekeeper. Het is voor het eerst dat dit systeem civiel wordt gebruikt.

Hetzelfde elektro-optische detectiesysteem wordt geïnstalleerd op de nieuwe Ocean Patrol Vessels (patrouilleschepen) die medio 2012-’13 door de Koninklijke Marine in de vaart worden genomen.

Gatekeeper werkt met warmtebeeldzoekende camera's en zoomt tijdens de Zwarte Cross automatisch in op brandjes, opstootjes en andere incidenten, zoals het omvallen van een hek. De locatiegegevens van het incident worden real-time verstuurd naar politieagenten met een iPhone G4, waarop onmiddellijk zichtbaar is wat de locatie is (Blue Force Tracking).

Daarnaast hoeven festivalgangers met een smartphone niet meer te verdwalen op het 120 hectare grote terrein of te zoeken naar pinautomaten, podia, toiletten of uitgangen. Op een smartphone kan een applicatie worden gedownload die fungeert als interactief kompas.

Hoog boven de menigte houdt de Gatekeeper alle bewegingen nauwlettend in de gaten. Drie niet-roterende camera’s met infraroodsensoren met elk twee lenzen bestrijken het gehele festivalterrein en de camping. Elke camera kan ± 5 km ver kijken in een horizontale hoek van 120°, waarna het beeldverwerkingssysteem de afzonderlijke blikvelden naadloos aaneensmeedt tot een continue panoramisch overzicht van 360°.

Terug naar Boven

 

DONDERDAG 14 JULI 2011

Nieuwe strategie Pentagon tegen cyberaanvallen

Vanwege het toenemende gevaar van cyberaanvallen door criminelen, hackers en andere landen, is het Pentagon begonnen met de ontwikkeling van een computernetwerk dat beter bestand is tegen die aanvallen. Opdat de Amerikaanse krijgsmacht haar werkzaamheden kan voortzetten als cruciale systemen uitvallen of worden gehackt.

Vandaag nog maakte Deputy Secretary of Defense William Lynn bekend dat in maart jl. 24.000 bestanden zijn gestolen uit een computernetwerk van de defensie-industrie. Deze cyberaanval zou door een land, niet door een individu, zijn uitgevoerd.

In de vandaag geopenbaarde samenvatting van de nieuwe Amerikaanse strategie maakt het Pentagon – dat wereldwijd opereert op meer dan 15.000 computernetwerken op zeven miljoen computers – duidelijk met welke aanvallen het te maken heeft.

Cyberspace wordt officieel erkend als nieuw militaire domein, naast land, lucht en zee. In 2009 werd al het U.S. Cyber Command opgericht als subeenheid van de U.S. Strategic Command.

Het DOD moet systemen ontwikkelen die aanvallen kunnen detecteren en afslaan, de beschikking krijgen over meerdere netwerken en in staat zijn te wisselen van het ene naar het andere systeem om de continuïteit te waarborgen.

In de samenvatting staat niets over hoe de Amerikanen zullen reageren op een cyberaanval noch iets over offensieve cyberoperaties die ze uitvoeren. Bekend is dat de krijgsmacht presidentiële goedkeuring nodig heeft voor een cyberaanval.

Volgens het DOD is één van de grootste gevaren van cyberaanvallen de diefstal van intellectueel eigendom. Er moet meer worden gedaan om de integriteit van softwaremakers te waarborgen, zodat software geen veiligheidslekken heeft die hackers de mogelijkheid geven te infiltreren.

Eerder dit jaar stelde de Amerikaanse president Barack Obama regels op voor de mate waarin militaire bevelhebbers gebruik mogen maken van cyberaanvallen en andere computeroperaties tegen opponenten en als onderdeel van spionageactiviteiten in andere landen.

Terug naar Boven

 

Nederland zet special forces te weinig in

De Nederlandse krijgsmacht heeft uitstekend getrainde special forces (SF), maar zet deze weinig in voor gespecialiseerde opdrachten. De speciale eenheden kunnen veel vaker in het buitenland worden ingezet om de veiligheid van Nederland te vergroten.

Tot deze conclusie komt dr. Michiel de Weger, onderzoeker en docent aan de Faculteit Militaire Wetenschappen van de Nederlandse Defensie Academie (NLDA), vandaag in Trouw. Hij bestudeerde het optreden van de Nederlandse SF gedurende de laatste 20 jaar; in 2006 promoveerde De Weger op ‘De binnenlandse veiligheidstaken van de Nederlandse krijgsmacht’, waarin hij onder andere de oprichting van de Bijzondere Bijstandseenheden (1972/1973) onder de loep nam.

Vooral in Afghanistan hebben commando's en SF van het Korps Mariniers werk gedaan dat reguliere infanterie-eenheden ook hadden kunnen doen, zoals gebiedsverkenning en strijd leveren met tegenstanders.

De Weger pleit ervoor om SF in te zetten bij het opsporen en bestrijden van terreurnetwerken en de handel in kernwapens en drugs en het opsporen van oorlogsmisdadigers.

In Nederland telt de krijgsmacht zo'n 1.000 militairen bij de Koninklijke Landmacht, het Korps Mariniers en de Koninklijke Marechaussee die tot de SF worden gerekend.

De huiver om SF in te zetten bij operaties in het buitenland kan volgens De Weger worden ondervangen door ze opdrachten onder verantwoordelijkheid van de Ministeries van Buitenlandse Zaken en Justitie te laten uitvoeren. De militaire leiding van SF zou ook rechtstreeks met de betrokken ministers moeten kunnen overleggen.

Bij de bezuinigingen op Defensie worden de SF grotendeels ontzien, “terecht, want ze zijn nuttiger dan veel grote wapensystemen en ze zijn ook veel goedkoper”.

Terug naar Boven

 

WOENSDAG 13 JULI 2011

Traditie Knokploeg Margriet gewaarborgd

Tijdens een bijzonder appèl van het Regiment Stoottroepen Prins Bernard op de Johan Willem Frisokazerne in Assen is de traditie van 11 Mortiercompagnie "Margriet" overgegaan op de Charliecompagnie van 13 Infanteriebataljon Luchtmobiel AASLT.

Met de op 8 april jl. aangekondigde bezuinigingen en het daarmee gepaard gaande opheffen van 11 Mortiercompagnie "Margriet" op 9 mei jl., zijn niet alleen de twaalf 120 mm-mortieren van de vuursteuneenheid buiten dienst gesteld, maar was ook het lot van de tradities onzeker. 11 Mortiercompagnie heeft de tradities sinds 8 oktober 1994 beheerd.

Met deze ceremoniële overdracht zijn zowel de traditie als de rechtstreekse naamverbinding met de knokploeg "Margriet" uit de Tweede Wereldoorlog gewaarborgd. Vele veteranen en Stoters waren bij de traditie-overdracht aanwezig.

De Knokploeg (KP) "Margriet" is voortgekomen uit leden van het verzet. In opdracht van de top van de landelijke knokploegen (LKP) werd begin 1944 de KP “Margriet” opgericht. Ze is vernoemd naar de in '43 geboren derde dochter van prinses Juliana en had het oostelijk deel van Brabant als werkterrein.

De KP, onder leiding van Willy (‘Emiel’) Andriessen – voormalig cadet-vaandrig van het KNIL – was ondergedoken op verschillende plaatsen in ’s-Hertogenbosch en Rosmalen. Na de fusillade van Andriessen op 19 augustus 1944 werd Stefke Feyen de nieuwe voorman.

De gewapende verzetsgroep bevrijdde gevangenen, liquideerde nazi-gezinde Nederlanders die schade berokkenden aan de Nederlandse bevolking, overviel distributiekantoren om onderduikers van voedsel te kunnen voorzien en saboteerde de bezetter op alle mogelijke manieren. De KP "Margriet" heeft verder meegeholpen aan de bevrijding van 's-Hertogenbosch, Wamel, Oss en Boven- en Beneden Leeuwen.

Al snel was de KP "Margriet" één van de actiefste knokploegen in Brabant. Na de bevrijding van ’s-Hertogenbosch op 27 oktober 1944 werd de KP “Margriet” de derde compagnie van de Brabantse Stoottroepen en gelegerd in de Frederik Hendrikkazerne in Vught.

Terug naar Boven

Discussie over 'credo van de krijger' onder infanterieofficieren

In de Volkskrant en NRC Handelsblad wordt ernaar verwezen dat Nederland in Uruzgan militaire kansen zou hebben laten liggen: het Nederlandse leger heeft zich tijdens de missie in de Afghaanse provincie te terughoudend opgesteld.

Dit is de strekking van een discussie die onder infanterie­officieren wordt gevoerd. Een jaar na afloop van de missie in Uruzgan is de heersende mening dat vaker had moeten worden doorgepakt en de tegenstander had moeten worden vernietigd.

Brigadegeneraal Otto van Wiggen, hoofdredacteur van ‘Infanterie’ – het officieel orgaan van de Vereniging van Infanterie Officieren (VIO) – en wapenoudste van de infanterie, geeft ruimte aan de discussie. Van Wiggen schrijft in ‘Infanterie’ van juni jl.: “We hebben vaak niet meer dan stevig van ons afgebeten. Vechten wil zeggen dat je een beslissing probeert te forceren.”

Tijdens de missie in Uruzgan was de houding voornamelijk defensief, aldus de officieren die in Uruzgan actief waren. Het Nederlandse leger koos daar soms bewust voor, want tijdens de missie in het zuiden van Afghanistan werd expliciet gekozen voor de Dutch Approach. Hierbij lag de nadruk op het vermijden van gevechten en het investeren in wederopbouw. Gevechten werden vermeden omdat ze werden gezien als provocaties om westerse militairen collateral damage te laten veroorzaken, maar ook uit angst voor reacties in de eigen organisatie op “al te agressief handelen” – niet uit angst voor de Taliban.

Hoewel de Nederlandse aanpak door de NAVO-bondgenoten is geprezen, vinden de officieren dat de Dutch Approach te ver afstaat van het echte werk van de officier: vechten. Ook ergerden de officieren zich aan de grote bemoeienis (micromanagement) vanuit Den Haag, dat voor iedere afwijkende actie toestemming moest geven.

Om helderheid te scheppen voor alle infanteristen worden vijf kernwaarden van de infanterie verder uitgewerkt tot een Credo voor de Krijger. Hierin wordt helder gemaakt wat er van infanteristen wordt verwacht. “Ik wijk niet voor mijn tegenstander”, “Ik ben bereid om te vechten en mijn bijdrage is beslissend” en “Als infanterist vorm ik de kern van de krijgsmacht” zijn enkele van deze kernwaarden.

Naar aanleiding van de media-aandacht stellen de PvdA-Tweede Kamerleden Angelien Eijsink en Frans Timmermans schriftelijk vragen aan de Minister van Defensie. Zo vragen ze zich af of de bewindsman onderschrijft dat er in Uruzgan militaire kansen zijn blijven liggen doordat er te passief opgetreden is en, zo ja, om welke kansen het dan gaat.

Daarnaast vragen ze zich onder andere af of de krijgsmacht in Afghanistan gebruik heeft gemaakt van opdrachtgericht leiderschap of dat een verschuiving heeft plaatsgevonden naar restrictief leiderschap.

Terug naar Boven

 

DINSDAG 12 JULI 2011

Oefening: flatgebouw in Leeuwarden gezuiverd

Vandaag is door ± 70 militairen van 13 Infanteriebataljon Luchtmobiel een oefening gehouden in een leegstaand flatgebouw op de hoek Schieringerweg-Wilgenstraat in Leeuwarden. De militairen hebben met een snelle actie de woningen van het flatgebouw doorzocht en daarbij het gebouw gezuiverd van opponenten.

De gemeente Leeuwarden bood de brigade de gelegenheid om deze vaardigheden verder te trainen in een reële woonsituatie en stelde hiervoor de flat ter beschikking.

Normaal gesproken worden dit soort trainingen in verstedelijkte gebieden uitgevoerd in daarvoor speciaal ingerichte oefendorpen en terreinen, zoals – in Nederland – in Oostdorp (Harskamp) en Marnehuizen (Marnewaard).

11 Luchtmobiele Brigade is de snelst inzetbare brigade van de Koninklijke Landmacht en is binnen 20 dagen wereldwijd inzetbaar voor opdrachten in het gehele geweldsspectrum.

Terug naar Boven

Mogelijk douceurtje voor Defensiepersoneel

Volgens De Telegraaf kan het voltallige Defensiepersoneel deze zomer met een gerust hart een ijsje extra bestellen nu een 'dertiende maand' in het verschiet ligt met 1½ jaar aan achterstallige loonsverhoging. Omdat de sociale partners het niet eens konden worden over nieuwe arbeidsvoorwaarden werkt het krijgsmachtpersoneel sinds 1 maart 2010 zonder collectieve arbeidsovereenkomst (CAO).

Er gloort echter hoop op een spoedig akkoord nu Minister van Defensie Hans Hillen heeft verklaard in te zien dat een perspectief op loonontwikkeling van belang is. De militaire vakbonden hopen bij de nieuwe onderhandelingen, die vandaag beginnen, minimaal een inflatiecorrectie van 2% per jaar uit het vuur te slepen. Als dit lukt kunnen alle militairen vlak na de zomer een douceurtje van ruim eenderde van hun maandloon tegemoet zien: de 18 maanden die sinds maart 2010 zijn verstreken vermenigvuldigd met 2% loonstijging.

Om te voorkomen dat er over een half jaar opnieuw moet worden onderhandeld, wil de bewindsman graag een overeenkomst over de arbeidsvoorwaarden afsluiten die langer dan twee jaar geldt.

Nadat de minister aanvankelijk vasthield aan de nullijn, is Hillen nu bereid iets aan de lonen te doen. Naar eigen zeggen omdat hij onder de indruk is van de felle protesten van de laatste tijd: “Ik neem de signalen die het Defensiepersoneel bij de verschillende acties en demonstraties serieus. Ik realiseer me terdege dat nu al twee jaar geen sprake is van loonontwikkeling.”

De militaire vakbonden aanvaarden de uitgestoken hand en schuiven vandaag aan voor de eerste officiële gesprekken. De partijen hopen nog deze zomer tot elkaar te komen.

Terug naar Boven

Nabootsing WO II-kampement in Overloon

Op zaterdag 3 en zondag 4 september a.s. zal onder de naam Liberty Basecamp in het Liberty Park Oorlogsmuseum in Overloon een militair kampement uit de Tweede Wereldoorlog worden nagebootst.

In dit weekend, beide dagen van 10.00 tot 17.00 uur, is in het museum aan de rand van de Peel in de provincie Noord-Brabant te zien hoe de militairen toen leefden, hoe het keukenpersoneel werkte en hoe het eraan toe ging in de technische werkplaats of het veldhospitaal.

Het Liberty Park Oorlogsmuseum maakt hierbij gebruik van de diensten van de vereniging Santa Fe. Het doel van Santa Fe, uit het Limburgse Horst, is het repareren en restaureren van legervoertuigen uit de Tweede Wereldoorlog welke door de geallieerden zijn ingezet bij de bevrijding van Europa.

Terug naar Boven

 

MAANDAG 11 JULI 2011

PvdA: veteranen dupe van bezuinigingen in ggz

De PvdA maakt zich er zorgen over dat veteranen de dupe worden van bezuinigingen op de geestelijke gezondheidszorg (ggz). De partij heeft hierover vragen gesteld aan Minister van Defensie Hans Hillen en Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Edith Schippers

Volgens de PvdA maken instellingen binnen het Landelijk Zorgsysteem voor Veteranen (LZV) zich zorgen over de bezuinigingen. De toegang van veteranen tot adequate zorg zou kleiner worden. De vrees bestaat dat ze zorg gaan mijden en hierdoor “tussen wal en schip vallen''.

Als voorbeeld noemt de PvdA dat veteranen straks moeten betalen voor dagbehandeling en dat ze een eigen bijdrage voor de zorg moeten betalen.

Tweede Kamerlid Angelien Eijsink van de PvdA wil van beide ministers weten welke maatregelen ze gaan nemen zodat de veteranen worden ontzien. Volgens Eijsink heeft de bewindsman op Defensie eerder toegezegd dat er niet bezuinigd wordt op de zorg voor veteranen. En daar wil ze Hillen aan houden.

Eerder werd bekend dat minister Schippers € 600 miljoen wil bezuinigingen op de ggz.

Terug naar Boven

 

ZONDAG 10 JULI 2011

Nederlandse POMLT in Kunduz compleet

Met de aankomst van de laatste militairen is vandaag de hoofdmacht van het Police Operational Mentor and Liaison Teams (POMLT) op volle sterkte gekomen. Hiermee is de Nederlandse Police Training Group (PTG) compleet.

Het POMLT wordt gekoppeld aan het politiekorps van Kunduz-Stad en zal Afghaanse politieagenten opleiden en trainen (O&T), in de praktijk begeleiden en daarmee de justitiële keten versterken. Het politiekorps van Kunduz-Stad is verdeeld over vier Police Substations, die worden bemand door 35 à 60 politieagenten.

O&T omvat verschillende zaken, zoals de omgang met burgers, het opnemen van aangiftes, het opzetten van verkeerscontroleposten, het staande houden en controleren van voertuigen, het verhoren van getuigen en verdachten, en het goed beveiligen en toegankelijk maken van de Police Substations voor de lokale bevolking.

Het POMLT telt ± 160 man – 20% van de Koninklijke Marechaussee (KMar), de overigen militairen van de Koninklijke Landmacht – die verdeeld over zes teams onder leiding staan van majoor Frank van Veldhuizen van de KMar. In ieder team zit een militair verpleegkundige (AMV’er) en een tolk.

Met de POMLT-misssie, die loopt tot medio 2014, draagt Nederland bij aan het transitieproces, om de verantwoordelijkheid over de veiligheid over te dragen aan het Afghaanse volk.

Met zes POMLT’s levert Nederland een relatief grote bijdrage aan de NATO Training Mission – Afghanistan (NTM-A). Van de 321 POMLT’s in mei 2011 leverden alleen de Verenigde Staten (279 POMLT’s), Duitsland (10) en Groot-Brittannië (6) een grotere of gelijkwaardige bijdrage.

Terug naar Boven

 

ZATERDAG 9 JULI 2011

Kolonel b.d. Brantz: inname Srebrenica vooropgezet plan

Het radioprogramma Argos kijkt terug op het onder de voet lopen van de safe area Srebrenica, overmorgen precies 16 jaar geleden. Dit doet Argos met kolonel b.d. Charles Brantz, in juli 1995 chef-staf van de Sector North East (SNE) van het Bosnia Herzegovina Command van de United Nations Protection Force (UNPROFOR) in Tuzla. Sinds maart ’95 was Brantz uitgezonden naar Tuzla; hiervoor werkte hij bij de KL Crisisstaf in Den Haag.

Bij afwezigheid van de commandant SNE – de Noorse brigadegeneraal Hagrup Haukland, die in juli 1995 op verlof was – nam Brantz het commando waar. Hiermee was Brantz de directe commandant van de overste Thom Karremans van Dutchbat-III en als zodanig nauw betrokken bij de aanvragen van luchtsteun door Dutchbat-III en later verantwoordelijk voor de opvang van de vluchtelingen uit Srebrenica op ondere andere Tuzla Airport.

Argos sprak met de “eigenzinnige kolonel die geen blad voor de mond neemt”, door Karremans (NIOD-rapport p. 1606) “nogal eigenwijs” gevonden. Na ‘Srebrenica’ is de kolonel niet meer bevorderd.

Brantz vindt het onbegrijpelijk dat voormalig NIOD-directeur Hans Blom nog steeds volhoudt dat alleen de controle over één weg het doel van de Bosnisch-Servische aanval op de enclave was. Blom stelt dat generaal Ratko Mladic het besluit om duizenden moslimmannen uit Srebrenica te executeren impulsief nam, in een vlaag van woede.

Oud-kolonel Brantz heeft tal van argumenten om te onderbouwen dat de liquidatie van alle potentiële strijders onderdeel was van een vooropgezet plan om het gebied etnisch te zuiveren. In Brantz' optiek kon de internationale gemeenschap in de dagen en weken die aan de aanval vooraf gingen vermoeden dat de enclave zou worden opgerold.

Zijn argumentatie bestaat onder andere uit het feit dat de enclave niet alleen in het zuiden maar van alle kanten onder vuur werd genomen, het grote aantal ingezette manschappen, de betrokkenheid van troepen uit Servië, de betrokkenheid van paramilitaire bendes als de Arkan-tijgers en het gegeven dat de opperbevelhebber van de Bosnisch-Servische troepen, Mladic, persoonlijk de aanval leidde. Dit alles geeft volgens Brantz aan dat de Serviërs van meet af aan van plan waren de gehele enclave te vermeesteren.

Terug naar Boven

Nieuwe trainingsballon voor parachutisten in Schaffen

Het Britse bedrijf Lindstrand Technologies heeft onlangs een nieuwe trainingsballon geleverd aan het Trainingscentrum voor Parachutisten in het Belgische Schaffen (Diest). De oude trainingsballon raakte in mei 2011 beschadigd bij het manoeuvreren.

Behalve de Belgische paracommando’s maken ook regelmatig Nederlandse eenheden, zoals het KCT en 11 LMB, gebruik van de trainingsfaciliteiten op 75 km ten zuiden van Eindhoven.

Bij het gebruik van een trainingsballon rouleren de sprongen veel sneller; daarnaast is het parachutespringen uit de ballon goedkoper dan vanuit vliegtuigen. De ballon, in de volksmond “het varken” genoemd, doet dienst als platform voor de eerste sprongen van Belgische parachutisten voordat wordt overgeschakeld naar sprongen uit de Fairchild C-119 of Hercules C-130.

Een van de kenmerken van de nieuwe ballon is de introductie van een ventilatorinflatie voor de met lucht gevulde ballonet (luchtzak die de drukveranderingen automatisch compenseert) en de stabiliserende ballonvinnen. Hierdoor blijft de ballon te allen tijde stabiel en met de ‘neus in de wind’.

(Met dank aan de website Paracommando)

Terug naar Boven

 

VRIJDAG 8 JULI 2011

Britse MOD: bommenleggers geen onmiddellijke bedreiging

Het Britse Ministry of Defence heeft gezegd dat in Afghanistan gelegerde militairen niet mogen schieten op leden van de Taliban die worden gespot met het plaatsen van improvised explosive devices (IED). Door de - controversiële – regel zijn de militairen gedoemd tot het in kaart brengen van hun positie om het risico op burgerslachtoffers te verkleinen.

Defensie heeft dit gezegd tijdens het onderzoek naar de dood van de 34-jarige sergeant Peter Rayner van het 2nd Battalion Duke of Lancaster’s Regiment. Op 8 oktober 2010 leidde Rayner een patrouille in het district Nahr-e Saraj in de provincie Helmand toen hij werd gedood door een improvised explosive device (IED).

Uit de oorlogsgedragsregels van de Conventies van Genève volgt dat er alleen op mensen mag worden geschoten die een onmiddellijke bedreiging vormen. De vrouw van de militair meldde tijdens het onderzoek dat Rayner vier dagen voor zijn dood telefonisch heeft verteld dat het doden van bommenleggers niet tot zijn taken behoorde. Volgens zijn weduwe zijn de rules of engagement verkeerd en hebben ze tot de dood van haar man geleid.

De Britse regering – en counter-insurgency – stelt dat de regel past in het beleid om het Afghaanse volk aan de zijde van de NAVO-troepen te krijgen: het is belangrijker geen onschuldigen te doden dan de elke potentiële opstandeling te doden.

Volgens Rayner’s weduwe komen de opstandelingen ermee weg Britse troepen te vermoorden. Nu geldt voor de Britse militairen de krankzinnige complicatie dat ze slechts mogen beoordelen of de bommenleggende opstandeling een onmiddellijke bedreiging is, wanneer ze die hebben genaderd en zich blootstellen aan een groot risico.

"Afghans routinely dig holes in river banks to store meat because there is no refrigeration and farmers often dig at night because it is cooler to work.

The Taliban bomb layers take advantage of this to spread confusion.

They set roadside bombs where farmers work and villagers store meat, and they also pay civilians $10 a time to dig a hole.

If the civilian is shot, it is a propaganda victory for the Taliban, and if the hole is not discovered by soldiers, it can be used later for a roadside bomb."

Bron: artikel ‘Soldiers told not to shoot Taliban bomb layers’, The Telegraph, 8 juli 2011.

Terug naar Boven

Commandant Kroatische landstrijdkrachten aangehouden

De anticorruptiepolitie in Kroatië heeft luitenant-generaal Mladen Kruljac, sinds 2007 commandant van de Kroatische landstrijdkrachten, aangehouden. Met Kruljac werden nog negen anderen opgepakt. Het commando over de landstrijdkrachten wordt nu waargenomen door de plaatsvervangend commandant, brigadegeneraal Zvonko Peternel.

Kruljac is de hoogst gegradueerde officier die in Kroatië is gearresteerd, sinds het land twintig jaar geleden haar onafhankelijkheid uitriep. Volgens de media wordt Kruljac verdacht van illegale praktijken bij de aan- en verkoop van grond in zijn geboortestad Slavonski Brod in het oosten van het land.

Vanaf 1994 was Kruljac (1967) - in de Kroatische oorlog om de afscheiding van voormalig Joegoslavië - bevelhebber van de 3de Gardijska Brigada.

Kroatië heeft de strijd tegen de corruptie opgevoerd. Het land hoopt zich in 2013 bij de Europese Unie te kunnen aansluiten.

Terug naar Boven

44% vrouwen Defensie te maken met ongewenste seksuele aandacht

Bijna 44% van de ± 4.500 vrouwen bij Defensie heeft de afgelopen jaren te maken gehad met ongewenste seksuele aandacht van collega's. Ruim 15% van hen heeft hier blijvend last van. Volgens de onderzoekers spelen de hiërarchische verhoudingen binnen Defensie hierbij een rol: "De plegers van seksuele intimidatie en pestgedrag zijn in de meeste gevallen van gelijke (39%) of hogere rang (44%)."

Dat blijkt uit het derde periodiek onderzoek ‘Ongewenst Gedrag’  van de Afdeling Gedragswetenschappen van de Bedrijfsgroep Defensie Personele Diensten in Amsterdam en Blauw Research.

Het percentage slachtoffers is zo'n zevenmaal zo hoog als in andere beroepsgroepen. Bijna één op elke 22 vrouwen had te lijden onder seksuele dwang op de kazerne of basis.

Hoewel de Defensievrouwen in vergelijking met andere beroepsgroepen extreem slecht af zijn, valt het kazerneleven voor hun mannelijk collega's evenmin mee. Het aantal mannen dat klaagt over ongewenste seksuele aandacht (2%), lichamelijk geweld (2%), intimidatie (14%) en pesten (15%) bedraagt het dubbele van het aantal slachtoffers in overige beroepsgroepen.

De militaire vakbonden reageren geschokt. Het baart vooral zorgen dat de afgelopen twee jaar niet veel is verbeterd; eerdere periodieke onderzoeken zijn uitgevoerd in 2006 en 2008.

Terug naar Boven

 

DONDERDAG 7 JULI 2011

1 op de 3 militairen niet bereid te sneuvelen

Uit een reportage van het actualiteitenprogramma EenVandaag blijkt dat één op de drie militairen niet bereid is zijn of haar leven te geven voor volk en vaderland. Volgens het verslag hangt dit nauw samen met de harde bezuinigingen die het Defensieapparaat treffen.

EenVandaag baseert zich op een onderzoek van de militaire vakbonden AFMP en ACOM en de Vrije Universiteit Amsterdam.

 “Je ziet dat er een relatie is tussen de manier waarop de politiek de bezuinigingen doorvoert, de manier waarop de militair dat ervaart en de manier waarop militairen in missiegebieden hun werk doen. Wij merken dat militairen er erg cynisch van worden”, aldus Ed Lugthart van de AFMP in EenVandaag.

Uit het onderzoek onder de vakbondsleden blijkt dat de Tweede Kamer en de regering worden gewantrouwd. Het grootste deel van de militairen vindt dat de regering en de Tweede Kamer de gevolgen van de bezuinigingen op de krijgsmacht niet goed overzien.

“Ik hoop niet dat militairen door deze bezuinigingen met een loyaliteitsvraag in het hoofd de poort uitgaan in een gevaarlijk gebied, dat maakt het alleen maar gevaarlijker. Mensen die nu op missie gaan krijgen misschien na thuiskomst te horen dat ze hun baan kwijt zijn. Wij willen dat ze de garantie krijgen dat hun inkomen gegarandeerd blijft. Desnoods bij een andere werkgever”, aldus Lugthart.

Het ongenoegen richt zich met name op de VVD, traditioneel een partij met veel aanhang onder militairen. Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van 2010 kon de partij nog rekenen op 52% van de militaire stemmen. Mochten er nu verkiezingen gehouden worden, stemt nog slechts 24% op de partij van premier Mark Rutte, onder wiens leiding de bezuinigingen op Defensie worden doorgevoerd.

Terug naar Boven

Minister wil herziening bezuinigingen

In EenVandaag zegt Minister van Defensie Hans Hillen dat hij de bezuinigingen op zijn ministerie opnieuw wil bezien. De bewindsman maakt zich zorgen over de veiligheid die door de bezuinigingen in het geding komt.

Hillen in EenVandaag: “In dit kabinet moeten we 18 miljard euro bezuinigen, terwijl er in dezelfde periode 15 miljard euro in de zorg bijkomt. De zorg is de rest eruit aan het drukken. Natuurlijk is goede zorg belangrijk. Maar als wij morgen de veiligheid in de waagschaal stellen omdat wij vandaag alleen maar goede zorg willen hebben, moeten wij die afweging nog een keertje extra maken."

Hillen stelde dat er binnen Defensie veel weerstand is tegen de bezuinigingen: “Het doet heel veel au.”

Terug naar Boven

 

woensDAG 6 juli 2011

Eerste exemplaren 'Bye Bye Bullshit' aangeboden

In het Afghaans Restaurant Mantoe in Amsterdam zijn vanmiddag de eerste exemplaren van het fotoboek Bye Bye Bullshit van Mariëlle van Uitert overhandigd aan Dick Berlijn, voormalig Commandant der Strijdkrachten, en Sandra Lutchman, bestuursvoorzitter van Amnesty International Nederland. De presentatie werd verzorgd door NOS-verslaggever Peter ter Velde.

Het fotoboek van de Vughtse fotografe is een weergave van wat de Nederlandse militairen te zien kregen tijdens hun laatste patrouilles in Afghanistan; het zijn de mooiste foto's uit haar Urzugan-collectie.

De naam van haar boek kwam tot stand na alle commotie die was ontstaan nadat bekend werd dat Nederlandse militairen naar Afghanistan vertrokken: “Iedereen had er een mening over. De een vond het 'bullshit' dat we gingen. Dat was hetzelfde bij het besluit om te vertrekken uit Uruzgan. Nu we vertrokken zijn uit het land is het 'bye bye bullshit'.”

In Uruzgan was de dood van korporaal der eerste klasse Luc Janzen van 42 Pantserinfanteriebataljon Limburgse Jagers op 22 mei 2010 het meest aangrijpende: "De herdenkingsdienst ervan, die ik ook gefotografeerd heb, was zeer aangrijpend."

Toen Van Uitert de dood van de militair van dichtbij meemaakte, besefte ze zich dat de fotosessies in Afghanistan gevaarlijk waren: “Er kwam een stemmetje in mij op dat zei: het kan ook jou overkomen."

Voor haar volgende fotoproject gaat Mariëlle van Uitert naar Tsjetsjenië. Omdat het een gevaarlijk land is zegt ze daar niet meer over, ook niet wanneer ze vertrekt.

Terug naar Boven

 

DINSDAG 5 juli 2011

Minister wil militairen beter belonen

Minister van Defensie Hans Hillen wil militairen perspectief bieden op loonontwikkeling. Hillen zegt zich “terdege” te realiseren dat verbetering van de beloning van belang is, omdat al twee jaar geen sprake is van loonontwikkeling. Ook neemt hij verschillende acties en demonstraties van zijn personeel tegen de geplande forse bezuinigingen op Defensie “serieus”.

Een vernieuwd Sociaal Beleids Kader (SBK) en perspectief op loonontwikkeling zijn de kernpunten uit de nieuwe inzetbrief waarmee de minister vandaag het arbeidsvoorwaardenoverleg met de militaire vakbonden heeft hervat. Lange tijd lag het arbeidsvoorwaardenoverleg van Defensie en de militaire vakbonden stil. Al bijna twee jaar is er geen loonontwikkeling geweest: het Defensiesalaris loopt vele procenten achter op dat van andere rijksambtenaren.

In 2016 telt de krijgsmacht 12.000 arbeidsplaatsen minder. Dat heeft als gevolg dat, naar schatting, tussen 2 à 6.000 mensen de Defensieorganisatie zullen moeten verlaten. Om tot 2016 de personele reducties verantwoord en zorgvuldig te kunnen laten verlopen, is het van belang dat Defensie beschikt over een SBK ter begeleiding van de reductieoperatie. Het huidige SBK loopt tot 1 januari 2013.

Onderwerpen die met de bonden worden besproken zijn de criteria op basis waarvan overtolligheid wordt bepaald, de herplaatsingtermijn, maatregelen die extra kunnen bijdragen aan een succesvolle begeleiding en reactivering naar ander werk en de financiële voorzieningen bij overtolligheidontslag.

Als het aan de minister ligt wordt het stelsel van toe(s)lagen waar nodig herzien en geactualiseerd. Bespreekpunten in dit kader zijn harmonisatie van verplaatsingskosten, het buitenlandstelsel en de vaar- en oefentoelage.

Hillen wil ondanks de beperkte financiële ruimte blijven investeren in de toekomst. De minister pleit daarom voor een grotere aandacht voor persoonlijke ontwikkeling, flexibiliteit en maatwerk en Defensiebrede harmonisering. Om dit te bereiken moet het huidige loopbaanbeleid voor zowel militair- als burgerpersoneel worden herzien.

"Defensiepersoneel werkt onverminderd onder moeilijke en gevaarlijke omstandigheden met grote inzet en loyaliteit, ondanks de reorganisaties, de opgelopen achterstanden in oefenmogelijkheden, onderdelen en voorraden en de onzekere loopbaanperspectieven. Alleen daarom is mijn stellige inzet de krijgsmacht zo spoedig mogelijk weer geheel op orde te brengen. De afspraken die volgen uit dit overleg dragen bij aan een kleinere krijgsmacht in een goede conditie, gereed voor inzet binnen haar mogelijkheden."

Terug naar Boven

 

MAANDAG 4 juli 2011

Paradroppings 11 LMB op Marnewaard

Boven het oefenterrein Marnewaard in de kop van Groningen zijn vandaag 80 para’s van 11 Luchtmobiele Brigade gedropt.

Onder het toeziend oog van tientallen recreanten dropten twee Hercules C130-transportvliegtuigen de luchtmobiele parachutisten. Defensie had de toeristen uit oogpunt van “goed nabuurschap” uitgenodigd de actie bij te wonen.

© foto: Zadrach Salampessy, Dagblad van het Noorden.

De para’s nemen samen met ruim 600 andere rode baretten deel aan de twee weken durende oefening Amahoro. Morgen volgt eenzelfde paradropping boven de Marnewaard. Behalve para-inzet, wordt de air assault beoefend en het verplaatsen met transporthelikopters en voertuigen.

Terug naar Boven

Britse militair vermist in Afghanistan

In de Afghaanse provincie Helmand wordt een Britse militair vermist. Berichten lopen uiteen van een kidnap in het gebied Gereshk van het district Nahr e Saraj tot dat de Brit zou zijn gaan zwemmen met twee Afghaanse militairen, die hem vervolgens overdroegen aan de Taliban. Volgens deze bron zouden de Taliban de militair inmiddels hebben geëxecuteerd.

Volgens Taliban-woordvoerder Qari Yousef Ahmadi werd de Brit ontvoerd bij een vuurgevecht in Babaji in de provincie Helmand. Kort daarna zou de man om het leven zijn gekomen toen hij in een kruisvuur belandde. De NAVO spreekt echter tegen dat er bij Babaji een vuurgevecht heeft plaatsgevonden en zegt dat NAVO-militairen nog steeds op zoek zijn naar de Brit met de “duty status whereabouts unknown".

De internationale vredesmacht wil voorkomen dat de Brit zal worden gemarteld of als trofee wordt gepresenteerd, als hij nog in leven is.

Het gebeurt zelden dat militairen van de International Security Assistance Force (ISAF) in Afghanistan verdwijnen. Voor zover bekend wordt alleen de nu 25-jarige Amerikaanse sergeant Bowe Bergdahl gevangen gehouden. Hij verdween in juni 2009 in de provincie Paktika en zit in Taliban-gevangeschap, mogelijk in Pakistan.

Terug naar Boven

 

ZONDAG 3 juli 2011

VS vrezen afsluiten bevoorrading Afghanistan

Volgens The Washington Post is de Amerikaanse krijgsmacht druk bezig nieuwe bevoorradingsroutes van klasse I t/m V naar Afghanistan in te stellen. De vrees bestaat dat Pakistan de bevoorrading van de internationale troepen in Afghanistan via zijn grondgebied zal stopzetten.

Hoewel Pakistan nog niet heeft gedreigd de routes af te snijden, is het Pentagon bang dat de verslechterde verhoudingen tussen de VS en Pakistan uiteindelijk zullen leiden tot een blokkade. die verhoudingen kwamen in de knel door Operation Geronimo, de grensoverschrijdende actie waarbij Osama Bin Laden om het leven kwam.

In 2009 vervoerde de Amerikaanse krijgsmacht nog 90% van haar cargo via Karachi door Pakistaanse bergpassen, woestijnen en tribal gebieden naar Afghanistan. Om de afhankelijkheid van Pakistan te verminderen, heeft de Amerikaanse krijgsmacht de aanvoerlijnen door Rusland en Centraal-Azië uitgebreid.

Deze routes, bekend onder de noemer Northern Distribution Network, zijn weliswaar omslachtiger en vooral duurder maar ook stabieler dan die via Pakistan. In september 2010 sloot Pakistan al eens haar distributielijnen voor buitenlandse mogendheden, wat resulteerde in een logistieke opstopping van vrachtwagens, waarbij tientallen voertuigen door opstandelingen werden vernietigd.

Terug naar Boven

Genderbeleid Australië geïntensiveerd

Als het aan Julia Gillard, de eerste vrouwelijke premier van Australië, en Defense Minister Stephen Smith ligt, schrapt het kabinet binnen enkele weken het onderscheid tussen mannen en vrouwen. Door dit vooruitstrevende genderbeleid kunnen vrouwen vanaf volgend jaar ook worden ingezet bij gevechten aan de frontlinie. Smith heeft gezegd dat “what you do in the forces should be determined by your physical and intellectual capability or capacity, not simply on the basis of sex."

Vergeleken met andere landen is Australië modern als het gaat om de gelijke behandeling van mannen en vrouwen in de krijgsmacht, maar het is de vraag of de militairen zelf en de publieke opinie klaar zijn voor vrouwen aan het front.

Australië telt bijna 8.000 vrouwelijke militairen in landmacht, luchtmacht en marine, iets minder dan 14% van het totaal. Hoewel vrouwen in Australië al wel gevechtsvliegtuigen en helikopters mogen besturen, mogen ze zich nog niet aansluiten bij de infanterie, commando's of andere elitetroepen. Canada, Groot-Brittannië, Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten hebben soortgelijke regels. Zelfs Israël, waar de dienstplicht ook voor vrouwen geldt, laat vrouwen niet aan het front dienen.

De Australische krijgsmacht beziet of vrouwen fysiek kunnen voldoen aan de eis die voor mannen in de tests geldt. Bij één van die tests moet de militair 150 meter afleggen met een zgn. gewonde militair over de schouder en beide persoonlijk wapens in de handen; bij een andere moet de militair met helm en persoonlijk wapen tweemaal vijf meter in een touw klimmen zonder de grond te raken.

Volgens de Australian Defense Association (NDA) blijkt uit buitenlands onderzoek dat slechts 3% van de vrouwelijke militairen de tests haalt. De NDA wijst erop dat er niet ook plannen zijn om vrouwen in te zetten bij de beste (mannelijke) voetbalelftallen.

In een ingezonden brief in Army. The Soldier’s Newspaper van 9 juni jl. benadrukte Army Corporal Stuart Heeney: “No matter how physically and intellectually capable a woman is to be an infantry soldier, you cannot put a woman into an infantry call-sign. It will change the dynamics due to human nature. Blokes will be more interested in impressing women than focusing on the job.”

Terug naar Boven

 

ZATERDAG 2 juli 2011

EenVandaag over Dutchbat III-gegijzelden

In de actualiteitenprogramma EenVandaag vanavond ‘Oog in oog met Mladic’. Het beroemde fragment “Don’t shoot the piano player” met overste Thom Karremans, bataljonscommandant van Dutchbat-III, en generaal Ratko Mladic, bevelhebber van de Vojska Republike Srpske (Bosnisch-Servische leger), vindt plaats in Hotel Fontana in Bratunac, 10 km ten noorden van Srebrenica.

Karremans moest het glas heffen met Mladic, terwijl bij de laatste het plan voor een massamoord op de moslims rijpte. Volgens onderzoek van het International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia (ICTY) werd in Hotel Fontana waarschijnlijk het besluit genomen tot de genocide op duizenden moslims uit Srebrenica.

In Hotel Fontana onderhandelde Karremans op 11 en 12 juli met Mladić over een vrije aftocht voor de ingesloten burgers; Mladić verweet hem dat hij de Servische troepen had laten aanvallen. Wat velen niet weten: achter een harmonicagordijn in hetzelfde hotel zitten op dat moment 35 door de Serviërs gegijzelde militairen van Dutchbat-III. Ze vrezen te worden doodgeschoten, maar worden uiteindelijk vrijgelaten. Ze ontsnapten aan een dreigende executie omdat de NAVO-luchtaanvallen beperkt bleven tot enkele speldenprikken.

Aan de vooravond van het proces tegen Maldic voor het ICTY, reconstrueert EenVandaag de gebeurtenis met drie van deze gegijzelde Dutchbatters van 16 jaar geleden: Johan de Jonge, Martin van der Zwan en Rob Benner.

Terug naar Boven

Openbare beëdiging in Maastrichtse binnenstad

Op de markt in de binnenstad van Maastricht zijn vanmiddag 36 militairen van het Korps Nationale Reserve beëdigd. Met deze beëdiging bood de Koninklijke Landmacht het publiek de kans om een dergelijke militaire plechtigheid van dichtbij mee te maken.

Enkele honderden militairen marcheerden door Maastricht om zich vervolgens op te stellen op de markt voor de ceremoniële plechtigheden, die ongeveer een uur duurden.

Allereerst werd een (regionaal) bataljon met 700 militairen van 30 NATRES-bataljon onder bevel gesteld bij 13 Gemechaniseerde Brigade uit Oirschot. Brigadegeneraal Michiel van der Laan heette de reservisten uit de provincies Noord-Brabant, Zeeland en Limburg welkom. Hierna werden de nieuw aangestelde reservisten in aanwezigheid van de burgemeester van Maastricht, Onno Hoes, beëdigd door de commandant van 30 NATRES-bataljon, luitenant-kolonel Rob Müller.

Hoes sprak naar de manschappen zijn dank uit voor het vele werk dat zij hier in de stad en provincie doen. Bij iedere calamiteit komen de militaire wel in actie, zoals afgelopen winter tijdens de hoge waterstanden in Borgharen en Itteren.

Tot slot kregen de reservisten die 25 of 30 jaar als vrijwilliger in dienst zijn bij het Korps Nationale Reserve jaartekens uitgereikt. Het Fanfare Korps Nationale Reserve verzorgde ook de muzikale omlijsting van de ceremonie.

© foto’s: Laurens Bouvrie, Maastricht Aktueel

Het Korps Nationale Reserve maakt sinds 1948 deel uit van de Koninklijke Landmacht. Het korps bestaat uit ± 3.800 militairen en is verdeeld over vijf regionale bataljons.

Terug naar Boven

Hans Hillen: "Onbemind, niet onbegrepen"

In De Telegraaf van vandaag interviewen Paul Jansen en Ruud Mikkers, onder de titel ‘Onbemind, niet onbegrepen’, Minister van Defensie Hans Hillen.

De doorgewinterde politicus, CDA-strateeg en oud-journalist moet zwaar bezuinigen en ligt in de Tweede Kamer onder vuur. Hij voelt zich niet onbegrepen, wel onbemind. Hij botst veelvuldig met de Kamer, zoals nu weer over zijn weigering mee te bombarderen op Libië en zijn opvatting dat militairen meer zouden moeten vechten.

Eerder kreeg hij een slechte pers voor zijn rol in de mislukte evacuatie van twee burgers bij de Libische havenstad Sirte.

Hillen, die zonder staatssecretaris aan het Plein 4 in Den Haag heerst, is “een van de weinigen die het politieke vak werkelijk van álle kanten bekeken heeft. Dus ik ken de voordelen, de nadelen, wat je mist en wat je toevoegt. Ik wil het vak van minister op een bestuurlijk goed niveau brengen, ook in momenten van onbegrepenheid.”

Hij vindt het ambt van minister te belangrijk om de hele dag bezig te zijn met “een soort tactische jacht op de kortstondige overwinning. Mijn agenda is ook helemaal niet op morgen gericht, maar op de lange termijn.”

Over de krijgsmacht is Hillen duidelijk: hij vindt dat de krijgsmacht in Nederland een te lage waardering krijgt. En dat de krijgsmacht op het ogenblik onvoldoende is toegerust voor de uitdagingen van de toekomst.

Het gaat Hillen erom om dat als hij straks weggaat de positie van Defensie fundamenteel is verbeterd: “Men zal misschien nooit zeggen dat ik populair ben, maar wel dat ik met groot vakmanschap die klus heb gedaan.” Hij gaat ervan uit dat de krijgsmacht op termijn veel kansrijker wordt.

In het interview geeft Hillen ook aan zich te verbazen over de hardheid van de hedendaagse politiek: “Ik heb dat gedoe gehad met de helikopter in Sirte. Dat gebeurt, hoort bij het vak. En dan gaat er een sfeer om je heen hangen dat je op het punt staat afgeserveerd te worden. Dat is zoiets vreemds. D66-leider Pechtold stond toen op het spreekgestoelte te vertellen dat ik het toppunt was van een arrogant bewindspersoon.”

De bewindsman staat nog steeds achter die operatie en vindt dat Defensie pech heeft gehad: “Hoor ik daarvoor verantwoordelijkheid te nemen: ja. Dat is het hele verhaal.” Dat is weliswaar een tegenvaller, maar de minister is er altijd van uitgegaan dat je deze tegenvallers kunt krijgen: “Als het gebeurt, is het een stormbaan. En de stormbaan is nooit leuk.”

Tot slot vindt de Minister van Defensie het vertrouwen van de krijgsmacht “veel belangrijker” dan het vertrouwen van Den Haag: “De krijgsmacht kijkt veel verder dan het eigenbelang, terwijl in de Kamer vaak de werkelijkheid van de dag speelt. De krijgsmacht heeft toch meer inhoud.”

Terug naar Boven

 

vrijdag 1 juli 2011

Leon E. Panetta nieuwe Amerikaanse Minister van Defensie

Leon E. Panetta is vanochtend op zijn nieuwe kantoor in het Pentagon ingezworen als de 23ste Amerikaanse Minister van Defensie (U.S. Secretary of Defense). Panetta, de opvolger van Robert Gates, was hiervoor directeur van de Central Intelligence Agency (CIA).

Terug naar Boven

Brigades krijgen spilfunctie in regio

Met ingang van vandaag zijn de Regionaal Militaire Commando's Noord, west en Zuid opgeheven. De inzet van militairen bij binnenlandse calamiteiten wordt voortaan gecoördineerd vanuit de drie brigades van de landmacht: 11 Luchtmobiele Brigade en 13 en 43 Gemechaniseerde Brigade.

Het voordeel is dat die hoofdzakelijk ook zelf de militairen leveren. Ook vormen de brigades nu het eerste aanspreekpunt voor alle burgers met vragen over militaire bedrijvigheid in de regio, zoals oefeningen.

Naast de taken van de Regionaal Militaire Commando's (RMC's) zijn ook de commandanten met enkele staffunctionarissen en bataljons van het Korps Nationale Reserve ingelijfd bij de brigades.

De regio's zijn als volgt verdeeld:

11 Luchtmobiele Brigade in Schaarsbergen heeft de provincies Utrecht en Noord- en Zuid-Holland overgenomen van RMC West;

13 Gemechaniseerde Brigade in Oirschot heeft de provincies Zeeland, Noord-Brabant en Limburg overgenomen van RMC Zuid;

43 Gemechaniseerde Brigade in Havelte heeft de provincies Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel, Gelderland en Flevoland als gezagsgebied overgenomen van RMC Noord.

De RMC's hadden ruim anderhalf decennium de zorg over landmachtlocaties en -faciliteiten. Die taak is nu opgedeeld over meerdere onderdelen. Niet alleen de drie brigades, ook het Operationeel Ondersteuningscommando Land (OOCL) en het Opleidings- en Trainingscommando (OTCO) krijgen elk verschillende kazernes en terreinen onder hun hoede. Ze maken afspraken met facilitaire dienstverleners van het Commando DienstenCentra van Defensie en zien toe op een juist gebruik van de gebouwen en terreinen.

Terug naar Boven

Archief: juni 2011