HET LAATSTE NIEUWS
Terug naar de homepage
 

Naar de homepage

JULI 2014
M
D
W
D
V
Z
Z
2
3
5
6
7
8
9
11
13
14
15
16
17
18
19
20
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Maak uw keuze uit de hierboven getoonde lijst

MAANDAG 21 JULI

EUBG bij defilé nationale feestdag Brussel

In Brussel hebben vandaag ook Nederlandse militairen deelgenomen aan het jaarlijkse defilé dat onderdeel is van de Belgische nationale feestdag. In totaal namen 1.900 militairen deel aan het defilÚ.

Na 16.00 uur trok het militair defilÚ over het Paleizenplein, gadegeslagen door Koning Filip, Koningin Mathilde en hun vier kinderen. Het militaire gedeelte blikte terug op de Eerste Wereldoorlog.

De Nederlandse militairen, die sinds 1 juli jl. deel uitmaken van de European Union Battle Group (EUBG), reden mee met een Mercedes Benz Softtop, twee Bushmasters en twee CV-90's. In totaal paradeerden 80 militairen van de EUBG mee.

De EUBG, de snelle reactiemacht van de Europese Unie, wordt sinds drie weken en tot december geleid door BelgiŰ. De EUBG kan worden ingezet:

► binnen 10 dagen buiten de EU;

► in een straal van maximaal 6.000 kilometer rond Brussel;

► voor humanitaire- en reddingsacties, conflictpreventie en vredesbewarende opdrachten, crisismanagement en ontwapeningsopdrachten.

Ook in 2009 had BelgiŰ de leiding over de EUBG. Commandant over de EUBG-rotatie van 3 Ó 3.500 militairen is de Belgische kolonel Philippe BouckÚ, in het dagelijks leven commandant van de Medium Brigade bij de Belgische Landcomponent. Behalve uit BelgiŰ en Nederland komen de militairen ditmaal uit Duitsland, FYROM, Luxemburg en Spanje.

De Nederlandse bijdrage bestaat onder andere uit een compagnie van 44 Pantserinfanteriebataljon, een compagnie van 12 Infanteriebataljon Luchtmobiel Air Assault en twee Chinook-transporthelikopters.

Tijdens het defilÚ reden voor het laatst de Belgische Leopard-tanks mee. Dit jaar wordt het laatste exemplaar uit dienst genomen. Tanks passen niet in de Belgische ambitie om snel in het buitenland inzetbaar te zijn. De Leopard maakt daarom plaats voor diverse versies van het Zwitserse pantserwielvoertuig Mowag Piranha.

De Duitse gevechtstank wordt sinds 1969 door het Belgische leger gebruikt ter vervanging van de Amerikaanse tank M47 Patton. Vorig jaar vuurde het 1/3 Bataillon de Lanciers (1/3 Bataljon Lansiers) uit Marche-en-Famenne al het laatste schot af met een Belgische Leopard-tank.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

ZATERDAG 12 JULI

DARPA ontwikkelt zelfsturende kogel

De Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) van het Amerikaanse Ministerie van Defensie, heeft een kogel ontwikkeld die zelfs na het afvuren nog van richting kan veranderen.

De lasergestuurde kogel met kaliber 12,7 mm (.50) is Extreme Accuracy Tasked Ordnance (EXACTO) genaamd en bedoeld voor snipergeweren. De EXACTO wordt uitontwikkeld door Teledyne Scientific & Imaging met een financiŰle bijdrage van DARPA van ruim 25,4 miljoen dollar (Ç 18,7 miljoen). Het doel is om een .50 ten behoeve van sluipschuttersgeweren te produceren met een verbeterd bereik en extreme nauwkeurigheid.


De kogel gaat op een doel af dat door de laser wordt gemarkeerd. De reeds afgevuurde kogel kan nog van richting veranderen, bijvoorbeeld bij harde wind of een doel dat, vanuit de positie waar de schutter heeft afgevuurd, beweegt.

In het YouTube-filmpje met tests van de EXACTO op 25 februari en 21 april dit jaar, is te zien hoe de rechtuit vliegende kogel plotseling een vrij scherpe bocht maakt en vervolgens nauwkeurig zijn doel uitzoekt en treft.

 

Hoewel het bij raketten, zoals de Patriot, al langer mogelijk is om de vluchtbaan na het afvuren bij te stellen, heeft DARPA de primeur met een kogel.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

DONDERDAG 10 JULI

Leidraad Ge´ntegreerde Benadering gepresenteerd

In het The Hague Institute for Global Justice is vandaag de Leidraad Geïntegreerde Benadering gepresenteerd. 'Geïntegreerde benadering', Comprehensive Approach en 3D-benadering worden als gelijkwaardige termen door elkaar gebruikt.

De Leidraad is een operationele handleiding voor beleidsmakers en -uitvoerders binnen de ministeries van Defensie, Buitenlandse Zaken en Veiligheid & Justitie.

Het document heeft tot doel dat Nederland bij gezamenlijke inzet langdurig effect bereikt. De Leidraad bevat bijvoorbeeld een stappenplan dat kan helpen een gezamenlijke aanpak in de praktijk goed uit te voeren.

De Leidraad Ge´ntegreerde Benadering is vooral een praktisch instrument met betrekking tot de gezamenlijke aanpak op het gebied van defensie, diplomatie, handel, justitie, ontwikkelingssamenwerking en politie door en voor de genoemde ministeries.

Ervaringen in onder andere voormalig JoegoslaviŰ, Kosovo, Irak en Afghanistan hebben geleerd dat hedendaagse crises buitengewoon complex zijn, vele oorzaken kennen en daarvoor geen enkelvoudige oplossingen bestaan.

Een aanpak is daarom alleen effectief als op meerdere terreinen wordt samengewerkt. Aan de 'ge´ntegreerde benadering' dient de mindset ten grondslag te liggen dat onderliggende oorzaken in conflicten en fragiele staten verschillende dimensies kennen, met elkaar samenhangen, elkaar be´nvloeden en niet op zichzelf beschouwd kunnen worden. Verschillende disciplines moeten daarom geco÷rdineerd en ge´ntegreerd samenwerken.

Zo heeft Nederland in haar bijdrage aan de United Nations Multidimensional Integrated Stabilization Mission in Mali (MINUSMA) ingestoken op de 'ge´ntegreerde benadering', zoals die door Nederland ook is toegepast tijdens de missie in Uruzgan (2006-2010).

De Leidraad is dan ook bruikbaar bij ge´ntegreerde inzet wanneer Nederland een rol speelt om rechtsorde, stabiliteit, veiligheid en/of vrede te brengen in fragiele staten en conflictgebieden. Het document is het Nederlandse antwoord op vragen met betrekking tot het waarom, wat en hoe van de ge´ntegreerde benadering. Uiteindelijk zal de Leidraad worden uitgewerkt tot een Compendium Ge´ntegreerde Benadering, een joint staff working document voor Nederlandse beleidsmakers en -uitvoerders.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

DONDERDAG 10 JULI

Zoon Marco Kroon ontvangt rode baret

Ridder Militaire Willems-Orde kapitein Marco Kroon heeft vanochtend in de Oranjekazerne in Schaarsbergen aan zijn oudste zoon Mitchell derode baretuitgereikt.

Behalve Kroons zoon ontvingen nog 170 militairen de rode baret na het volbrengen van de zware eindoefening Fearless Falcon. Tijdens een ceremonie ontvingen de meesten de baret uit handen van de commandant van 11 Luchtmobiele Brigade, brigadegeneraal Nico Geerts.

De eindoefening begon op 30 juni jl. ten noorden van de voormalige vliegbasis Twente. Vijf dagen lang doorstonden de militairen in opleiding allerhande 'ontberingen' om aan te tonen dat ze een plekje bij 11 Luchtmobiele Brigade waard zijn. Afgelopen nacht rondden de aspirant-rode baretten hun opleiding af met een herdenking op de Arnhem Oosterbeek War Cemetry, die vanochtend werd gevolgd door een 25 km lange mars naar de Oranjekazerne.

Slechts ÚÚn vrouw maakte deel uit van de geslaagden van deze lichting.

De eindoefening is het slotstuk van een dynamische opleiding van drie maanden bij het Schoolbataljon 11 Luchtmobiele Brigade. Het draagrecht van de rode baret betekent dat een militair succesvol de opleiding tot luchtmobiel militair heeft afgerond.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

Nieuwsarchief...