NIET HET EERST, WÉL HET MEEST COMPLEET
Terug naar de homepage
 

JULI 2015
M
D
W
D
V
Z
Z
1
5
6
7
8
14
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
29
30

Stuur een e-mail naar onze webbeheerders: info@boekje-pienter.nl

Maak uw keuze uit de hierboven getoonde lijst

VRIJDAG 31 JULI 2015

"Clingendael wil vechtmissie naar Uruzgan"

In het Reformatorisch Dagblad zegt Clingendael-expert Jorrit Kamminga dat Nederland een nieuwe vechtmissie naar Uruzgan moet sturen om de oprukkende Taliban een halt toe te roepen.

De Taliban veroveren de laatste weken steeds meer gebied in Afghanistan. Uruzgan, Kunduz en Baghlan liggen zwaar onder vuur.

Volgens de Afghanistan-deskundige is de missie naar Uruzgan "militair mislukt": "De gecreëerde stabiliteit is niet duurzaam gebleken. Nederland is te vroeg en om politieke redenen uit Afghanistan vertrokken."

Volgens Kamminga heeft Nederland het land in de steek gelaten. Daarom moet Nederland in NAVO-verband pleiten voor een nieuwe "vechtmissie" om de klus in Uruzgan af te maken. Sterker nog: "Nederland moet zo groot mogelijk meedoen", aldus Kamminga.

Voormalig minister van Defensie Eimert van Middelkoop (2007-2010) noemt de opmars van de Taliban "verontrustend", maar geeft ook aan dat Nederland daar niet voor verantwoordelijk is.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

DINSDAG 28 JULI 2015

Defensie vervoert voorlopig nog patiënten vanaf Waddeneilanden

Mensen die gewond raken of ziek worden op de Waddeneilanden, worden voorlopig nog met helikopters van de Koninklijke Luchtmacht naar het vasteland vervoerd. Defensie wilde de taak op 1 juli aan ANWB Medical Air Assistance (MAA) overdragen, maar op 22 juni jl. bepaalde de rechter dat de aanbestedingsprocedure niet goed is gegaan.

Volgens de rechtbank in Leeuwarden heeft ANWB MAA de gunning ten onrechte verkregen: het bedrijf is niet op alle punten zelf in staat haar taak te vervullen. De traumahelikopters van ANWB MAA zouden 24/7 in staat moetyen zijn patiënten naar ziekenhuizen op het vasteland te brengen. Overdag lukte dit op eigen kracht, maar 's nachts moest een navigator van Defensie worden ingezet totdat voldoende eigen personeel was opgeleid.

ANWB MAA won eerder de aanbestedingsprocedure van het Belgische bedrijf Heliventure FTO. Omdat de Belgen vonden dat ANWB MAA niet aan alle eisen kon voldoen, spanden ze naar nu blijkt succesvol een kort geding aan.

Tot er een oplossing is gevonden, zal het Ministerie van Defensie het vervoer van de Waddeneilanden Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog voor haar rekening nemen.

Defensie liet vorig jaar weten met het patiëntentenvervoer te stoppen, omdat dit geen kerntaak van de krijgsmacht is. Vorige week werd daarnaast bekend dat een van de Defensiehelikopters, de NH90, te zwaar is voor het helikopterdek op het dak van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Omdat het startgewicht van de NH90 10,6 ton is en het helikopterdek maximaal 10 ton aankan, mag de nieuwste helikopter van de krijgsmacht daar niet landen.

Nu worden patiënten eerst naar de vliegbases Leeuwarden of Eelde gevlogen en vervolgens per ambulance naar het UMCG gebracht.

De ambulancedienst in Friesland, de Regionale Ambulance Voorziening (RAV) Fryslân, zal de komende tijd bekijken hoe het verder moet met het vervoer vanaf de Waddeneilanden.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

DONDERDAG 16 JULI 2015

Mr. Gijs Scholtens, reservist specifieke deskundigheid, overleden

Naar vandaag bekend is geworden is op 13 juli op 68-jarige leeftijd mr. Cornelis Gijsbertus (Gijs) Scholtens, luitenant-kolonel b.d. van het Garderegiment Grenadiers en Jagers, in zijn woonplaats Rotterdam overleden.

Tijdens zijn studie rechten in Leiden was hij praeses van de Leidsche Studenten Vereeniging tot Vrijwillige Oefening in den Wapenhandel Pro Patria - de studentenweerbaarheid.

Van 1970 tot juni 2005 was Gijs Scholtens advocaat bij het huidige NautaDutilh in Rotterdam, waarvan de laatste 26 jaar als partner. Scholtens stond in het bestuursrecht van de Nederlandse Orde van Advocaten aan de wieg van de verplichte permanente beroepsopleiding.

Als reservist-juridisch adviseur (JURAD) maakte de oud-advocaat arbeidsrecht Scholtens namens 1 CIMIC-bataljon in 2007 en 2008 deel uit van het Provinciaal Reconstructie Team (PRT) in de Afghaanse provincie Uruzgan. De boodschap van de gemilitariseerde oud-advocaat was helder: "Zonder rule of law geen stability of security".

Tijdens beide uitzendingen leverde hij waardevolle bijdragen op het vakgebied Rule of Law. Behalve voor de juridische begeleiding van de Nederlandse militaire missie, ondersteunde hij in Uruzgan het (plaatselijke) Afghaanse rechtssysteem.

Stabiliteit en veiligheid kunnen niet alleen worden bereikt door counter-insurgency. Daarvoor is het ook noodzakelijk dat openbaar bestuur en rechtsorde worden hersteld.

In 2007 publiceerde Scholtens het boek Taskforce Uruzgan. Op zoek naar het recht (uitgeverij Aspekt, ISBN 9789059116214).

Geïnspireerd door de klassieke Chinese veldheer/filosoof Sun Tzu schreef hij ook het boek Sun Tzu's krijgskunst van advocaten. Voor hem gold als belangrijkste les van Sun Tzu dat een conflict zonder strijd dient te worden opgelost, liefst voordat de rechter eraan te pas komt, en dat snelheid de essentie is.

Mr. Gijs Scholtens was Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Daarnaast was hij onder andere, van 2003 tot 2013, voorzitter van de Stichting Vrienden van het Legermuseum en voorzitter van de afdeling Rotterdam van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reserve Officieren (KVNRO).

Met dank aan de website Advocatie.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

WOENSDAG 15 JULI 2015

Woensdrecht Europese testlocatie voor drones?

Businesspark Aviolanda (BPA) in Woensdrecht moet binnen drie jaar zijn uitgegroeid tot dé Europese test- en demonstratielocatie voor onbemande vliegtuigen - beter bekend als drones, Unmanned Aircraft Systems (UAS) of Remotely Piloted Aircraft Systems (RPAS).

Voor testvluchten met drones moesten de ontwikkelaars voorheen uitwijken naar het buitenland, maar omdat vanaf 1 juli de Nederlandse wetgeving is aangepast is het mogelijk om ook in Nederland testvluchten uit te voeren.

Volgens burgemeester Steven Adriaansen van Woensdrechts is met de doorontwikkeling van Aviolanda, gelegen naast de Vliegbasis Woensdrecht, ongeveer € 3,4 miljoen gemoeid. Het doel van zo'n testlocatie is om vraag en aanbod op het gebied van drones onder één dak te brengen.

Woensdrecht werkt hierin behalve met Aviolanda samen met de ministeries van Defensie en Economische Zaken, de provincie Noord-Brabant en de natuurbeschermingsorganisatie Brabants Landschap.

Volgens Adriaansen zijn er op dit moment in Nederland alleen al ongeveer 200 bedrijven actief die drones ontwikkelen of er mee werken

Behalve bij Defensie worden drones nu al toegepast in de agrarische sector, bij de bestrijding en preventie van branden, in de civiele aannemerij, bij het inspecteren van windmolens en het beheren van de natuur.

Volgens Adriaansen is de ligging van Woensdrecht ideaal: "Je vindt hier in de omgeving eigenlijk alles. Natuurgebieden, waterkeringen, hoogspanningsmasten, windmolens, industrie, kanalen, snelwegen, de spoorweg, landbouw, visserij, de landsgrens... Allemaal zaken waarbij met drones gewerkt kan worden. Maar iedere toepassing vraagt om een andere drone met andere apparatuur."

De gemeente Woensdrecht heeft namens alle partijen een aanvraag voor een Europese subsidie van € 1,7 miljoen ingediend voor het kunnen realiseren van de testlocatie.

Sinds drie jaar is de gemeente Woensdrecht partner in de Europese projecten 3i (Integrated Coastal Zone Management via Increased Situational Awareness through Innovations on Unmanned Aircraft Systems) en BERISUAS (BEtter Response and Improved Safety through Unmanned Aircraft Systems). Beide projecten hadden als doel de cluster van onbemande luchtvaart rondom BPA te versterken. Het uiteindelijke resultaat was een brede samenwerking en kennisdeling binnen Europa over de ontwikkeling van een onbemand vliegtuig.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

MAANDAG 13 JULI 2015

Luitenant-generaal Gé Berkhof overleden

In Rotterdam is gisteren op 82-jarige leeftijd luitenant-generaal b.d. Gerard Cornelis (Gé) Berkhof overleden. Berkhof was tevens emeritus bijzonder hoogleraar Strategische studies aan de Rijksuniversiteit Leiden.

Gé Berkhof, geboren in Utrecht in 1933, begint zijn militaire carrière in 1952 met het vervullen van zijn dienstplicht.

Ook als generaal blijkt Berkhof een "kritische geest"; sommigen noemen hem zelfs "ongelikt". De zware shag rokende generaal is in ieder geval kleurrijk, eigenzinnig en niet wars van ferme statements.

Vanaf begin jaren '80 van de 20e eeuw - de periode van het kernwapendebat in Nederland en zijn vele discussies met IKV-secretaris Mient-Jan Faber - wordt hij 'Sjakie Plof' genoemd: hij pleit hartstochtelijk voor de plaatsing van nucleaire wapens in Nederland.

Later zal Berkhof die bijnaam echter verklaren uit het feit dat hij rotjes voor kersenplukkers verkocht, vervaardigd uit oorlogsmunitie die hij buitmaakte op de Leusderheide.

In 1985 verscijnt bij het Instituut voor Internationale Betrekkingen Clingendael, waar hij dan werkzaam is in de rang van brigadegeneraal, zijn boek Duel om de ruimte. Aspecten van Westeuropese veiligheid. Hierin worden de technische, militair-strategische en politieke aspekten van de nucleaire bewapening belicht en wordt de geschiedenis van de nucleaire bewapening in de Sovjet-Unie en de Verenigde Staten beschreven.

Vanaf begin 1986 is Berkhof bij het Allied Forces Central Europe (AFCENT) in Brunssum geplaatst, het NAVO-commandocentrum voor Centraal-Europa.

Door zijn overplaatsing naar AFCENT stijgt hij bij Koninklijk Besluit twee plaatsen op de militaire ladder en wordt bevorderd tot luitenant-generaal. Berkhof is meteen de hoogste Nederlandse militair in NAVO-verband en wordt per 1 februari van dat jaar benoemd tot Chief of Staff.

Op het NAVO-hoofdkwartier probeert Berkhof een einde te maken aan de sfeer van "sex and drugs and rock'n roll". Hij deint er zelfs niet voor terug om vermomd seksclubs af te stropen en mede-officieren op heterdaad te betrappen. Daarnaast ontwaart Berkhof overal potentiële Russische spionnen: de in Limburg wonende Poolse immigranten vindt hij verdacht.

Wanneer hij merkt dat zijn superieur, de Duitse vier-sterren-generaal Leopold Chalupa, genegenheid voor de Polen koestert, gelast hij de CIA onderzoek te doen naar de antecedenten van zijn commandant. Hiervan is Chalupa begrijpelijkerwijs niet gecharmeerd.

Berkhof heeft tegelijkertijd vermoedens dat vooral de zwarte Amerikaanse militairen in lokale Limburgse cafés worden gecorrumpeerd door drugs uit het Oostblok. Volgens hem wordt deze mogelijke Russische drugsinfiltratie echter niet geopenbaard omdat er door de Nederlandse regering met Rusland wordt onderhandeld over middellange-afstandsraketten en de eventuele plaatsing van nucleaire raketten in Nederland.

Zijn wijze van functioneren leidt tot een verstoorde werkrelatie met Chalupa en tot spanningen binnen de staf van AFCENT. Het conflict blijkt onoplosbaar: in 1986 houdt zijn militaire carrière op als luitenant-generaal Berkhof uit deze functie wordt ontheven.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

ZONDAG 12 JULI 2015

Veel media-aandacht jaar na ramp vlucht MH17

De websites 7 Days en MediaMagazine sommen de media-aandacht op die de aankomende week wordt gegeven aan de ramp met vlucht MH17.

Op 17 juli is het een jaar geleden dat het toestel van Malaysia Airlines met aan boord bijna 200 Nederlanders neerstortte in Oekraïne.

Datum

Zender / Bron

Titel

12 juli, 22.00 uur

RTL 4

OverLEVEN na vlucht MH17.
Documentaire van Roelof Hemmen.

15 juli, 20.30 uur

SBS 6, Hart van Nederland Special

Het dorp dat zes mensen verloor.
Documentaire van Jessica Villerius.

16 juli, 20.25 uur

NPO 1, VARA

Het verdriet van Nederland.
Documentaire van Michiel van Erp.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

ZATERDAG 11 JULI 2015

De Telegraaf: Karremans eist excuses van regering

Vandaag wordt de val van Srebrenica, 20 jaar geleden, herdacht. In De Telegraaf vertelt oud-commandant Thom Karremans, die normaal de publiciteit mijdt, over de val van de moslimenclave. Het interview levert vele honderden reacties op de website van De Telegraaf op.

De intussen 66-jarige Karremans, die tegenwoordig in een dorpje aan de Costa Blanca woont, is getekend door Srebrenica en voelt zich een "roepende in de woestijn".

Hij vertelt Charles Sanders dat hij net terug is van een conferentie over Srebrenica, waar Yasushi Akashi, destijds VN-gezant voor Joegoslavië, hem zijn excuses aanbood: "Jullie hebben ongelooflijk je best gedaan, jullie deden niets fout."

"Ministers, diplomaten, regeringsleiders. Ze hebben een uur nodig om te zeggen wat een militair in split seconds uitlegt", aldus Karremans.

Hij praat niet graag met de media, maar wil eenmalig vertellen hoe het voor, tijdens en na de val van de enclave was: voor "zijn mannen", de Dutchbatters. Voor hen die sinds de missie in mentale problemen kwamen, voor nabestaanden van soldaten die zelfmoord pleegden. Zij betaalden de hoogste prijs nadat politici, nationaal én internationaal, grove fouten maakten en al die tijd zwegen, aldus de krant.

Als Karremans wordt gevraagd waar hij spijt van heeft, antwoordt hij zonder lang na te denken: "Ik had niet samen met Mladić het glas moeten heffen. 'Ik ben slechts de pianospeler, niet schieten op de pianist'. Dat had ik niet moeten zeggen. Maar destijds, in dat hotel in Bratunac, waren mijn gedachten bij de vluchtelingen, bij mijn soldaten op de compound, bij de dertig gegijzelde Dutchbatters. Ik wist niet wie ik tegenover mij zou vinden. Dat bleek dus Ratko Mladić."

Zijn vrouw Kinie vraagt zich af: "Waarom komt Joris Voorhoeve pas twintig jaar later met zijn onthullingen? Al anderhalve maand na de val van de enclave had de minister belangrijke informatie over de rol van twee bondgenoten, zo verklaarde hij zelf. Maar hij wachtte tot zijn boek verscheen."

Als zijn vrouw spreekt, toont Karremans voor het eerst emoties. Want dat feest in VN Kamp Pleso in Zagreb zit hem na al die jaren nog steeds dwars: "Ik had Den Haag nog zo gezegd dat we dat niet wilden. Terugkeer in stilte. Rust, een paar flesjes bier en wat eten voor de mannen en vrouwen. En vervolgens zo snel mogelijk naar huis, naar familie en vrienden. Maar nee, het moest zo nodig. De wens van Nederland, kreeg ik van Couzy te horen. Het werd een wanvertoning."

Het steekt Karremans dat de minister van Defensie onlangs wel excuses aanbood aan de nabestaanden van drie moslims die door Nederlandse militairen werden weggestuurd van hun compound in Srebrenica. Kolonel buiten dienst Karremans wil dat Dutchbat nu eindelijk eens uitleg krijgt van de minister en dat de regering in het openbaar excuses aanbiedt: "Dat eis ik, dat eist heel Dutchbat."

Want, zo schrijft De Telegraaf, Karremans en zijn militairen weten: "het failliet van de uitzending werd al veel eerder ingeleid. Door een rammelend mandaat, door gebrekkige uitrusting, door aflossing die nooit kwam, door chronisch gebrek aan munitie, voedsel, water, brandstof, medicijnen, alles. Gevolg van de Bosnisch-Servische konvooiterreur."

Karremans: "We gingen op 'vredesmissie' met een houten geweer en een klapperpistool."

Volgens Karremans kreeg hij géén opdrachten "vanuit die zogenaamde oorlogsbunker (Defensiecrisisbeheersingscentrum, BP) in Den Haag", anders dan dat zowel minister van Defensie Joris Voorhoeve als Bevelhebber der Landstrijdkrachten luitenant-generaal Hans Couzy zeiden dat hij moest "Volhouden!"

Zeven keer vroeg Karremans om luchtsteun, zeven keer bleef het stil. "Het ontbrak totaal aan goede wil. Denemarken had tanks, Amerika gevechtshelikopters. Ik heb ze nooit gezien", aldus de voormalige Dutchbat-commandant.

Daarnaast waren de Britse generaal Rupert Smith (commandant Bosnia and Herzogovina Command, BP) en zijn "directe baas", de Noorse brigadegeneraal Hagrup Haukland (commandant Sector North East waar Dutchbat onder viel, BP) op vakantie.

Wat Karremans ook dwarszit is het optreden van de veelbesproken 'Dutchbat-tolk' Hasan Nuhanović die al jaren tegen Nederland procedeert en Karremans wilde aanklagen voor medeplichtigheid aan genocide, moord en oorlogsmisdaden: "Hij was helemaal geen tolk van ons bataljon, maar een van de vertalers van de United Nations Military Observers (UNMO) die vroegtijdig hun post verlieten. Toen ik hen opdroeg terug te keren naar het PTT-gebouw in Srebrenica weigerden ze. Het werd hun simpelweg te heet onder de voeten. UNMO viel niet onder ons bevel, Nuhanović had niets met Dutchbat 3 te maken."

Tot slot vraagt Karremans eindelijk hulp te bieden aan Dutchbatters en de trauma's die zij hebben opgelopen: "We moeten onderzoeken wie van Dutchbat zelfmoord pleegde, drugs- en alcoholverslaafd werd, aan PTSS lijdt, in de criminaliteit belandde."

Terug naar Boven of naar Homepage

 

VRIJDAG 10 JULI 2015

Einde nullijn: loonstijging rijksambtenaren van 5,05%

Militairen, politieagenten, onderwijzers, medewerkers van de rechterlijke macht en overige rijksambtenaren zullen over 2015 en 2016 hun loon zien stijgen met in totaal 5,05%. Dit zijn de overheidswerkgevers en drie vakcentrales vandaag overeengekomen.
 
De afspraken betreffen 600.000 mensen, onder wie de bijna 60.000 medewerkers van het ministerie van Defensie.

De 'onderhandelaarsovereenkomst loonruimte publieke sector 2015/2016' tussen de overheidswerkgevers en de vakcentrales CNV, CMHF en Ambtenarencentrum biedt de mogelijkheid om op korte termijn de gemaakte afspraken vast te leggen in nieuwe collectieve arbeidsovereenkomsten (cao's). De vakbond FNV doet niet mee met het akkoord.

Met de onderhandelaarsovereenkomst komt een einde aan de in januari 2011 ingevoerde loonstop voor het personeel van het Rijk. Na een jarenlange nullijn zullen de lonen behoorlijk stijgen.

De overeenkomst bevat twee nieuwe afspraken over het ABP-pensioen:

► Het wordt vanaf 1 januari 2016 de ambitie de indexeringssystematiek van de pensioenen aan te passen. Vanaf 2016 zullen de pensioenen voortaan stijgen op basis van prijs- in plaats van loonindexatie. De overstap naar prijsindexatie betekent dat ambtenaren zelf minder pensioenpremie gaan afdragen. Deze afspraak zorgt voor 1,8% van de loonsverhoging.

► Er worden tot 1 januari 2021 geen premieopslagen geheven bovenop de verplichte kostendekkende premie. De overige 3,25% van de loonsverhoging komt hiermee op het conto van de werkgevers.

Begin maart kreeg het Defensiepersoneel er met terugwerkende kracht tot begin dit jaar al 0,8% bij. In september ontvangen het daarbovenop een loonstijging van 1,25% en de eenmalige uitkering van bruto € 500,-. Tot slot stijgt het loon per 1 januari 2016 nogmaals met 3%.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

DONDERDAG 9 JULI 2015

'Man met een missie' aangeboden aan Voorhoeve en Matthijsen

Voormalig pelotonscommandant Philip Messak en schrijver Kees Opmeer hebben vandaag in theater/bioscoop De Nieuwe Kolk in Assen het eerste exemplaar van hun boek 'Man met een missie' aangeboden aan oud-minister van Defensie Joris Voorhoeve en brigadegeneraal Kees Matthijssen, commandant 11 Air Assault Brigade.

Voormalig rode baret Messak, tegenwoordig directeur van de christelijke scholengemeenschap Vincent van Gogh (VMBO) in Assen, begeleidt in zijn vrije tijd (probleem)jongeren die vroegtijdig school dreigen te verlaten.

Toen de Bosnische Serviërs onder leiding van generaal Ratko Mladic in juli 1995 de moslimenclave Srebrenica overliepen en de Dutchbat-militairen dwongen om de mannen van de vrouwen te scheiden, was luitenant Messak - zoon van een KNIL-militair - commandant van het 1e Beveiligingspeloton van Dutchbat III.

 

In 'Man met een missie' worden zijn ervaringen tijdens Dutchbat III, die hij twintig jaar geleden gedetailleerd neerpende in zijn dagboek, en zijn huidige werkzaamheden als schooldirecteur met elkaar verbonden.

De boodschap die Messak in zijn boek meegeeft is: "Niet bij de pakken neer zitten, maar de knop omzetten en vooruit kijken. Ook als je Dutchbat-veteraan bent." Voorhoeve prijst het boek, juist omdat Messak niet is blijven hangen in een slachtofferrol.

'Man met een missie' is verschenen bij uitgeverij Ga Creatief (ISBN 9789491524158). De slotzin van zijn nawoord in het boek is veelzeggend, aldus generaal Matthijsen: "Ik bepaal zelf of ik me slachtoffer voel of regisseur blijf van mijn leven."

Terug naar Boven of naar Homepage

 

ZATERDAG 4 JULI 2015

Defensie staat stand-by voor NS/ProRail tijdens hittegolf

De Koninklijke Landmacht heeft vandaag op strategische punten paraat gestaan om te helpen bij eventuele verstoringen van het treinverkeer. Op veertien plaatsen in het land stonden groepen van tien militairen klaar om bij te springen als dit nodig mocht zijn. De militairen konden bijvoorbeeld water uitdelen of mindervaliden vervoeren.

De militairen stonden stand-by in onder andere Almelo, Amersfoort, Bergen op Zoom, Gouda, Hoogeveen, Roermond en Weesp.


De Nederlandse Spoorwegen en ProRail hadden een beroep gedaan op de landstrijdkrachten in verband met "uitzonderlijke omstandigheden": de combinatie van tropische weersomstandigheden en veel evenementen in het land, waaronder de start van de Tour de France in spoorwegknooppunt Utrecht.

Het gereedstaan om bij te springen valt onder de Regeling militaire steunverlening in het openbaar belang (2008), een andere vorm van steunverlening dan militaire bijstand in de zin van de Politiewet of de Wet Veiligheidsregio's.

De steunverlening is afgesloten zonder dat de militairen in actie hoefden te komen: "Alle treinen zijn netjes blijven rijden."

De spoorwegbeheerder had vanwege de extreme warmte zelf ook extra personeel en materieel klaarstaan. Bij hoge temperaturen kunnen de stalen spoorstaven uitzetten, waardoor de rails vervormen. Om dat te voorkomen dient het spoor goed vast te liggen in de ballast. Ook kan door de hitte de elektronica ontregeld raken, met sein- en wisselstoringen tot gevolg.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

VRIJDAG 3 JULI 2015

Krijgsmacht investeert in satellieten, aldus generaal Schnitger

Het Commando Luchtstrijdkrachten (CLSK) zal de komende jaren eigen miniatuursatellieten aanschaffen en in de ruimte brengen om te helpen gebieden sneller te verkennen en opponenten beter in de gaten te houden.

Dat zegt de commandant van het CLSK, luitenant-generaal Sander Schnitger, die reeds gesprekken over samenwerking voert met ruimtevaartbedrijven en het European Space Research and Technology Centre (ESTEC) in Noordwijk. Ook zou Defensie de plannen met verschillende marktpartijen bespreken, waaronder een Amerikaans bedrijf dat lanceerplatforms voor kleine satellieten bouwt.

Volgens Schnitger moet de luchtmacht zich snel gaan aanpassen aan de technologische ontwikkelingen: "Oorlogvoering gaat totaal veranderen en we moeten daarin mee", zegt hij in een interview in het Algemeen Dagblad (AD).

De nieuwe satellieten zijn "zo klein als melkpakken en best betaalbaar", aldus Schnitger.

De satellieten geven de krijgsmacht enorme mogelijkheden om moeilijke gebieden snel in kaart te brengen. Naar aanleiding van de berichtgeving in het AD licht een woordvoerder van het Ministerie van Defensie toe dat het hebben van actuele omgevingskennis bij militair optreden essentieel is.

Tegelijkertijd geeft de woordvoerder aan dat Defensie nog geen concrete aanschafplannen voor de satellieten heeft en er nog geen budget is gereserveerd.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

DONDERDAG 2 JULI 2015

Special Forces ruggengraat krijgsmacht

De Commandant der Strijdkrachten (CDS), generaal Tom Middendorp, heeft vandaag het rapport Special Operations Forces: Schaduwkrijgers in het licht van de toekomst van de denktank The Hague Centre for Strategic Studies (HCSS) in ontvangst genomen. De studie is geschreven in opdracht van minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert.

Uit het rapport blijkt dat het belang van Special Forces (SF) - gespecialiseerde kikvorsmannen, scherpschutters, verkenningsteams en andere Special Operations Forces (SOF) - steeds zichtbaarder wordt. SF-eenheden worden wereldwijd vaker ingezet vanwege hun grote flexibiliteit, snelle inzetbaarheid en kosteneffectiviteit.

De Nederlandse SF-eenheden zijn het Korps Commandotroepen en de Maritime Special Operations Forces (MARSOF) van het Korps Mariniers.

Dat SF de afgelopen jaren voor veel krijgsmachten belangrijker zijn geworden, hangt samen met een aantal trends in de internationale veiligheidsomgeving: precisie is een steeds dwingender eis; de toename van irreguliere, vooral intra-statelijke, oorlogsvoering; de opkomst van hybride oorlogsvoering; en binnen militaire operaties vaker inzet om conflicten of conflictescalatie te voorkomen.

Volgens de CDS biedt het rapport goede aanknopingspunten voor de noodzakelijke doorontwikkeling van Special Forces in de toekomst.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

Nieuwsarchief...