NIEUWSARCHIEF JUNI 2012
Terug naar de homepage
 

JUNI 2012
M
D
W
D
V
Z
Z
   
3
5
6
8
9
10
12
13
16
17
25
29

Maak uw keuze uit de hierboven getoonde lijst

ZATERDAG 30 JUNI 2012

3.300 veteranen op Veteranendag 2012

In Den Haag vindt vandaag voor de achtste maal Veteranendag plaats. Op deze dag worden de 120.000 veteranen die Nederland telt, die in opdracht van de Nederlandse regering zijn uitgezonden naar oorlogsgebieden of hebben gediend tijdens vredesmissies, in het zonnetje gezet. Op dit moment zijn er bijna 1.200 Nederlandse militairen actief in onder andere Burundi, Congo, LibiŽ en Sudan.

De NOS doet vanaf 12.35 uur live verslag van Veteranendag 2012 op Nederland 1 en Journaal 24. Het commentaar bij de beelden is van presentatrice Astrid Kersseboom en militair-historicus Christ Klep.

Veteranendag start ’s ochtends met een officiële bijeenkomst in de Ridderzaal waar prinses Margriet en demissionair premier Mark Rutte een toespraak houden. Aansluitend reikt prins Willem-Alexander aan het einde van de ochtend op het Binnenhof de Herinneringsmedaille voor Vredesoperaties uit aan 70 militairen die zojuist van een missie zijn teruggekeerd.

Tot slot vertrekt om 13.00 het Nationaal Defilť met bijna 3.300 veteranen vanaf het Malieveld. Op de Kneuterdijk wordt het defilť traditiegetrouw afgenomen door Z.K.H. de Prins van Oranje.

Terug naar Boven

 

DONDERDAG 28 JUNI 2012

Commando-overdracht CDS op Binnenhof

Op het Binnenhof in Den Haag vindt vandaag de ceremoniŽle commando-overdracht plaats van de Commandant der Strijdkrachten (CDS). Generaal Peter van Uhm draagt het commando over aan generaal Tom Middendorp.

De commandowisseling wordt vanaf 13.55 uur live uitgezonden op Nederland 1 bij Omroep MAX. De televisie-uitzending wordt van commentaar voorzien door Joop van Zijl.

Generaal Van Uhm volgde op 17 april 2008 generaal Dick Berlijn op als Commandant der Strijdkrachten. Eťn dag na de installatie van Van Uhm sneuvelde zijn zoon, eerste luitenant Dennis van Uhm, op 23-jarige leeftijd in Afghanistan door een aanslag met een improvised explosive device.

Tijdens de afscheidsrede van de Commandant der Strijdkrachten wordt een minuut stilte gehouden als eerbetoon aan alle om het leven gekomen militairen. Aansluitend op de commandowisseling houden generaal Middendorp en Minister van Defensie Hans Hillen een toespraak.

De CDS is de hoogste militaire adviseur van de Minister van Defensie. Hij bepaalt het operationele beleid van Defensie en is verantwoordelijk voor de operationele planning, aansturing en inzet van de krijgsmacht.

Met het afscheid van generaal Van Uhm komt een einde aan een militaire carriŤre die begon in 1972. Van Uhm was onder meer pelotonscommandant bij 48 Pantserinfanteriebataljon en op de KMS, compagniescommandant bij 48 en 43 Pantserinfanteriebataljon, bataljonscommandant van 11 Infanteriebataljon Luchtmobiel Garderegiment Grenadiers en Jagers, commandant 11 Luchtmobiele Brigade en Commandant Landstrijdkrachten.

Generaal Middendorp begon zijn militaire loopbaan in 1979. Hij was onder andere pelotons-, compagnies- en bataljonscommandant (101 Geniebataljon) bij de genie, commandant van 13 Gemechaniseerde Brigade en Directeur OperatiŽn bij de Defensiestaf.

Terug naar Boven

 

WOENSDAG 27 JUNI 2012

Gevechtsinsigne voor militair-verpleegkundige

Vandaag doorbrak de scheidend commandant van het Centraal Militair Hospitaal (CMH), kolonel-arts Johan de Graaf, het protocol van zijn commando-overdracht voor een bijzondere ceremoniŽle handeling.

Hij riep sergeant-majoor Marco Doorn, militair verpleegkundige in het CMH, naar voren om hem het Gevechtsinsigne uit te reiken. Deze onderscheiding, formeel Insigne voor optreden onder gevechtsomstandigheden genoemd, wordt uitgereikt aan wie “heeft deelgenomen aan een militaire operatie waarbij sprake is van vijandelijk optreden met direct vuur of hiermee vergelijkbaar gevechtscontact”.

In Afghanistan kwam Doorn met zijn konvooi onder vuur te liggen. Het konvooi op de route Kandahar-Tarin Kowt werd tijdens de uitzending van de Battlegroup 6 van de Task Force Uruzgan – operatie Zorru – diverse malen beschoten. Samen met zijn korporaal was hij verantwoordelijk voor de medische ondersteuning van de leden van het konvooi

Verschillende keren werd vijandelijk vuur afgegeven vanuit dichtbij gelegen quala’s, soms op een afstand van slechts dertig meter. Daarbij is geschoten met kleinkaliberwapens, antitankraketten en mortieren. Zijn voertuig is getroffen door kleinkalibervuur; mortieren sloegen dichtbij in. Doorn, in die tijd werkzaam bij 11 Geneeskundige Compagnie Luchtmobiel, heeft zelf verschillende keren het vuur moeten beantwoorden met het boordwapen.

Daarnaast heeft hij buiten en in het voertuig medische zorg verleend aan de zwaargewonde chauffeur van een brandstofwagen, die in het hoofd was getroffen.

Terug naar Boven

Hillen presenteert Defensie Cyberstrategie

Het Ministerie van Defensie wil digitaal het offensief aangaan: "Als zwaardmacht moet de krijgsmacht naar mijn overtuiging ook in het digitale domein offensief kunnen optreden. Het uitschakelen van een tegenstander blijft de bijzondere taak van de krijgsmacht. Ook in het digitale domein", aldus Minister van Defensie Hans Hillen vanochtend tijdens de opening van het Cybersymposium op de KMA.

"Het uitschakelen van een tegenstander blijft de bijzondere taak van de krijgsmacht. Ook in het digitale domein". Daarnaast moet ICT-kennis de 'digitale weerbaarheid' versterken.

Het Cybersymposium wordt georganiseerd door de op 1 januari dit jaar opgerichte Taskforce Cyber en de Nederlandse Defensie Academie (NLDA), waar de KMA deel van uitmaakt. Gestaag ontwikkelt de Nederlandse krijgsmacht een cyberleger: vůůr 2015 moet de Taskforce Cyber uitgroeien tot een Defensie Cyber Commando (DCC) dat gespecialiseerd is in verdedigen, vertragen, manoeuvreren en aanvallen, en een Defensie Cyber Expertise Centrum (DCEC).

Na een welkomstwoord door de commandant van de NLDA, generaal-majoor Theo Vleugels, en een korte inleiding door de dagvoorzitter, commodore prof. dr. Frans Osinga, nam de bewindsman het woord met een presentatie over de Defensie Cyberstrategie.

Voortaan zal de expertise van “white hat hackers” worden benut: bonafide hackers die als beveiligingsonderzoekers zonder kwade bedoelingen de Defensieorganisatie helpen. Het gebeurt nu nog onvoldoende dat zij de beveiliging verbeteren door lekken aan te tonen.

Ook zal de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) zich op het digitale domein begeven. "Het bezitten van een hoogwaardige inlichtingenpositie in het digitale domein is nodig voor zowel de bescherming van de eigen infrastructuur als het uitvoeren van operaties", betoogde Hillen.

Nog vandaag stuurt het ministerie de Defensie Cyberstrategie naar de Tweede Kamer. Bij de Nederlandse overheid neemt de aandacht voor digitale dreigingen overigens toe. Op 6 april jl.  schreef het kabinet de Tweede Kamer dat het vindt dat met geweld mag worden gereageerd op een digitale aanval als die onderdeel is van een gewapend conflict.

Voor de minister zijn digitale veiligheid en oorlogsvoering dan ook van vitaal belang: "De krijgsmacht is bijna net zo afhankelijk van ICT als bol.com. Zonder digitale middelen kan zowel onze samenleving als onze krijgsmacht nauwelijks meer functioneren. Zij zijn van levensbelang geworden."

Belangrijk is volgens de minister dat de krijgsmacht vernieuwt. Zo komt er een cyberleerstoel op de Nederlandse Defensie Academie, wordt er geÔnvesteerd in onderzoek en komt er een cyberlab en testomgeving om aanvallen te simuleren.

De Defensie Cyberstrategie, die voor de komende jaren de integrale aanpak voor het militair optreden in het digitale domein uiteenzet, heeft verder aandacht voor de opleiding van militairen, zodat zij bewuster met technologie omgaan.

Terug naar Boven

Promotie Biemans over leiderschap bij crises

Brandweer, politie en GGD-organisaties bereiden zich op crises voor op basis van protocollen en daarvan afgeleide plannen. Deze plannen zijn (vaak) gebouwd op ervaringen en gebeurtenissen uit het verleden. In de praktijk spelen onder andere onvoorspelbaarheid, individualisering en social media zo’n grote rol, dat traditionele besluitvormingsprocessen niet (altijd) goed meer werken

Dat stelt Robert Biemans in het proefschrift ‘Frictie en fictie van leiderschap in een complexe wereld’ dat hij vandaag verdedigt aan de Universiteit van Tilburg. Zijn promotoren zijn prof. dr. Arie de Ruijter en prof. dr. mr. Leo Witvliet. Volgens Biemans wordt besluitvorming steeds meer een collectief vermogen van een organisatie.

Biemans heeft na onderzoek van drie casussen - waaronder de Poldercrash – waarbij op 25 februari 2009 een vliegtuig van Turkish Airlines op een paar honderd meter van Schiphol crashte - en een militaire operatie in Uruzgan, aangetoond dat het niet eenvoudig is vormen van leiderschap te vinden die, eventueel in gezamenlijkheid, een productieve bijdrage kunnen leveren aan het succesvol omgaan met crises.

Naast het leiderschap van leidinggevenden, is dat van de materiedeskundigen of specialisten essentieel om op een mogelijke crisis voorbereid te kunnen zijn. Daarnaast is vertrouwen een belangrijkere rol gaan spelen.

Binnen de militaire wereld gaat het daarbij zelfs zover dat vertrouwen ‘input’ is voor het besluitvormingsproces: beslissingen worden genomen door commandanten die daar in tijd en plaats het best zicht op hebben.

Besluitvorming wordt in een turbulente omgeving in veel gevallen steeds meer een collectief vermogen van een organisatie; een samenspel tussen de leidinggevende en zijn materiedeskundigen en specialisten waarbij alle actoren hun verantwoordelijkheid nemen en hierover verantwoording afleggen.

Robert Biemans studeerde aan de KMA en aan de Nyenrode Business Universiteit. In 1982-‘83 werd hij uitgezonden naar Libanon (UNIFIL), in 1994-’95 naar BosniŽ-Herzegovina (UNPROFOR).

In 1998 stapte Biemans over naar het bedrijfsleven, waarna hij in 2006 IntSource BV oprichtte: een bedrijf gespecialiseerd in interventiemanagement. Van hieruit vervult hij directie- en managementfuncties op interim basis, begeleidt hij complexe veranderingstrajecten en coacht hij directie en management. In 2009 heeft Robert de Executive Master Interventie Management succesvol afgerond, mede op basis van de thesis Vertrouwen als voorwaarde bij leiderschap in crisissituaties. Van ego naar trustleiderschap.

Terug naar Boven

 

DINSDAG 26 JUNI 2012

Constructiegenie oefent in Veenendaal bij stuw

Waterschap Vallei & Eem heeft vanochtend geoefend met de afsluiting van de stuw Roode Haan bij Veenendaal. De oefening met de genie van de Koninklijke Landmacht vond plaats in het kader van rampenbestrijding. Een groep van de constructiegenie plaatste met behulp van een hoogwerker stalen damwanden in de stuw. Het ging om twee openingen van ongeveer vijf bij zeven meter en twee kleinere openingen.

De genie wordt regelmatig ingezet in het kader van Nationale Operaties (NatOps). Met hun specifieke vaardigheden steunen de militairen overheden en hulpdiensten. Ook bij wateroverlast kunnen de genisten worden ingezet, zoals begin dit jaar in het noorden van het land.

De stuw Roode Haan – een archeologisch Rijksmonument – is gelegen in het Valleikanaal op de plaats waar dit kanaal de Slaperdijk kruist. De Slaperdijk wordt de komende jaren door het waterschap hersteld, zodat die bij een eventuele doorbraak van de Grebbedijk een overstroming van de Gelderse Vallei zal vertragen.

De Slaperdijk loopt vanaf de Utrechtse Heuvelrug ten westen van Veenendaal tot enkele kilometers ten noorden van Renswoude. Het dichten van openingen in de dijk, waaronder de stuw, maakt onderdeel uit van die operatie. De vertraging van de overstroming maakt het mogelijk maatregelen te nemen voor de evacuatie van het achterland.

De Grebbedijk bij Wageningen is overigens berekend op een hoogwatersituatie die zich eens in de 1.250 jaar kan voordoen. Hiermee voldoet hij aan de wettelijke norm. De kans dat er ooit water tegen de Slaperdijk komt te staan is dus minimaal.

Wat het waterschap betreft wordt de kans nog kleiner door de Grebbedijk verder te versterken in het kader van het Deltaprogramma. De provincies Gelderland en Utrecht delen die ambitie. De Slaperdijk behoudt dan vooral een belangrijke status vanuit cultuur-historisch en landschappelijk oogpunt.

Terug naar Boven

 

ZONDAG 24 JUNI 2012

Helletocht voor Napoleon, 200 jaar geleden

Vandaag is het 200 jaar geleden dat de ± 600.000 man tellende Grande Armée van Napoleon Bonaparte, onderweg naar Moskou, over de rivier Memel trok. De troepen van tsaar Alexander I gingen een beslissende confrontatie uit de weg, Napoleons troepen trokken steeds verder Rusland in en namen op 14 september de hoofdstad in.

In Napoleons leger zaten, behalve Fransen, ook Nederlanders. In NRC Handelsblad ‘Het Grote Verhaal’ van 21 juni jl. schreef NRC’s Bart Funnekotter de geschiedenis van Willem Funnekotter.

Funnekotter werd luitenant in de Grande Armée. De 1 meter 76 lange, tot zilversmid opgeleide zilversmid Funnekotter nam in 1793 dienst. In 1810, het jaar dat de Nederlandse krijgsmacht werd opgeheven, kwam hij terecht in het Franse 125ème Régiment d'Infanterie de Ligne, geleid door kolonel Frederik Hendrik Wagner. Met nog 1.600 Nederlanders vertrok hij op 29 juni 1812 vanuit Groningen naar Rusland. Een helletocht, zo zou blijken.

Op 29 september kwam het regiment aan bij de Russische stad Smolensk,”hemelsbreed 1.700 km van Groningen”. In drie weken tijd had het regiment dagelijks ruim twintig km afgelegd; de zondagen waren ze ‘vrij’. Smolensk was met de grond gelijk gemaakt.

Het 125ème Régiment was ingedeeld bij de 12e Division onder bevel van generaal Louis Partouneaux. Deze eenheid moest vanaf eind oktober 1812 de Grande Armee op zijn terugtocht uit Rusland beschermen. Op 23 november stuitten de vluchtende Fransen op de Berezina. Hierop kreeg de 12e Division het bevel bij de stad Borisov, enkele kilometers ten zuiden van de plaats waar twee bruggen werden geslagen, de achtervolgende Russen zo lang mogelijk tegen te houden.

De Slag om Borisov was afschuwelijk, een inferno. Het vroor dat het kraakte en sneeuwde. Kolonel Wagner raakte gewond, werd gevangen genomen en overleed maanden later in het hospitaal van Witebsk; de 12e Division was geheel omsingeld. Toen Partouneaux uiteindelijk besloot op te marcheren naar de bruggen over de Berezina, koos hij de verkeerde route en liep vast op het Russische leger.

Op 28 november 1812 volgde de capitulatie en Willem Funnekotter en de andere overlevenden werden afgevoerd naar Perm, ten westen van de Oeral. In krijgsgevangenschap wisselde Funnekotter in 1814 van kant. Nog voordat Nederland zich definitief van Frankrijk had losgemaakt, verzocht hij de wapenen tegen Frankrijk de mogen opnemen.

Uiteindelijk keerde hij terug uit Rusland, als één van de slechts enkele honderden van de in totaal 25.000 Nederlanders die met Napoleon naar Rusland waren vertrokken. In 1829 overleed hij als gepensioneerd kapitein. Willem Funnekotter: 6 december 1776 Rotterdam – 1 juli 1829 ’s-Hertogenbosch.

Terug naar Boven

 

ZATERDAG 23 JUNI 2012

Openingsmanifestatie 'Gelegerd in Gelderland'

Op het Landgoed Bronbeek in Arnhem vond vandaag de openingsmanifestatie plaats van het drie maanden durende festival Gelegerd in Gelderland.

Bezoekers konden kennismaken met hoogtepunten uit de Gelderse militaire geschiedenis, zoals een veldkeuken uit de Koude Oorlog; een static show van militairen van diverse eenheden van de Koninklijke Landmacht; Romeinse gladiatoren, Middeleeuwse ridders, soldaten uit de Tachtigjarige Oorlog en KNIL-militairen; het Napoleontische bivakleven; en een demo klewangschermen door de Vereniging Historische Militaria; demonstraties musket- en kanonschieten.

Ook was de tentoonstelling 'Rode baretten' te zien, met foto's van freelance-fotograaf Evert Jan Daniels. Hij won in 2010 de Zilveren Camera voor de beste persfoto.

Ook werd 's ochtends het boek Militairen op de Veluwe. Een geschiedenis van landschap en bewoners (Uitgeverij Boom, ISBN 9789461052735, 344 pagina's, Ä 29,90) van dr. Ingrid van der Vlis gepresenteerd.

Anderhalve eeuw geleden liet de legerleiding haar oog vallen op het “woeste en ledige” land van de Veluwe. De uitgestrekte heidevelden waren uitermate geschikt voor grootschalige oefeningen. Grote kazernes verrezen en het oefenterrein breidde steeds verder uit. Pas toen Defensie aan het begin van deze eeuw inkromp en de dienstplicht al was opgeschort, nam het gebruik van de Veluwe af.

Na het middaguur werd bij de geschutsopstelling van de Gele Rijders het officiŽle startschot voor het festival gegeven door Clemens Cornielje, Commissaris van de Koningin in Gelderland en luitenant-generaal Mart de Kruif, Commandant Landstrijdkrachten.

Tijdens het erfgoedfestival 'Gelegerd in Gelderland' zullen, verspreid over die provincie, ruim tweehonderd verschillende activiteiten worden georganiseerd. Hierin wordt aandacht besteed aan het omvangrijke militaire erfgoed in Gelderland en aan de effecten van militaire gebeurtenissen op het landschap, haar bewoners en de militairen.

De slotmanifestatie van 'Gelegerd in Gelderland' zal op 22 september plaatsvinden in Ede, tegelijkertijd met de jaarlijkse Airborne-herdenking en de luchtlandingen op de Ginkelse Heide.

Terug naar Boven

 

VRIJDAG 22 JUNI 2012

Voertuigcombinatie KL kantelt op Autobahn 1

Vanochtend is een combinatie van een vrachtwagen en een verkenningsvoertuig van de Koninklijke Landmacht op de snelweg in Duitsland naast de weg terechtgekomen en gekanteld.

De combinatie kwam op Autobahn 1 tussen de knooppunten Holdorf en Neuenkirchen-Vörden (Kreis Vechta) in de omgeving van Osnabrück, in de berm terecht op een plaats waar wegwerkzaamheden werden uitgevoerd.

De Scania-vrachtwagen reed van het talud van de snelweg en kantelde; het Fennek-verkenningsvoertuig kwam op z'n kop naast de snelweg terecht. De 22-jarige bestuurder van de vrachtwagen kon zich via het dakraam van de vrachtauto in veiligheid brengen; hij raakte slechts lichtgewond.

Volgens Duitse media is er meer dan € 50.000 schade ontstaan. Het voertuig zal zo snel mogelijk worden geborgen.

Terug naar Boven

 

DONDERDAG 21 JUNI 2012

Kamer blijft tegen verkoop tanks aan IndonesiŽ

Tijdens een debat in de Tweede Kamer bleek vandaag dat een meerderheid (83 zetels) tegen de verkoop van tachtig Leopard 2A6-tanks aan IndonesiŽ blijft. ChristenUnie, GroenLinks, PvdA, PVV en SP lieten weten tegen de levering van de Leopard-tanks te blijven vanwege de mensenrechtenschendingen in de voormalige Nederlandse kolonie.

Defensie wil van het materieel af, omdat het € 1 miljard moet bezuinigen. Minister van Defensie Hans Hillen wil de verkoopsom van € 200 miljoen besteden aan nieuw materieel, waaronder onbemande vliegtuigen.

De Tweede Kamer sprak zich op 13 december 2011 via een motie van het Tweede Kamerlid Arjan El Fassed (GroenLinks) in meerderheid uit tegen de verkoop van de tanks, juist omwille van de slechte mensenrechtensituatie in de archipel. Het kabinet is hier zeer ongelukkig mee: met name de Minister van Buitenlandse Zaken, Uri Rosenthal, hecht aan de transactie wegens de verbeterde betrekkingen met IndonesiŽ.

Volgens het kabinet is de situatie op het gebied van democratie en mensenrechten in Indonesie “sterk verbeterd”. Die conclusie is onder meer gebaseerd op een rapport van mensenrechtenambassadeur Lionel Veer, die begin juni IndonesiŽ heeft bezocht. Veer maakt zich overigens wel zorgen over de situatie in Papoea Nieuw-Guinea. Die Indonesische provincie streeft naar onafhankelijkheid. Volgens het kabinet zullen de tanks daar echter niet worden ingezet.

Terug naar Boven

Generaals Van Uhm en Middendorp bij premier

De Commandant der Strijdkrachten (CDS), generaal Peter van Uhm, en zijn opvolger Tom Middendorp hebben vanmiddag Mark Rutte bezocht. In de werkkamer van de premier, het Torentje, waren vooral de lopende missies van de krijgsmacht onderwerp van gesprek.

Op 28 juni a.s. neemt generaal Middendorp het commando over de strijdkrachten over van Van Uhm, die dan ruim vier jaar CDS is geweest. De commando-overdracht, op het Binnenhof in Den Haag, wordt omgeven met veel militair ceremonieel en zal die dag vanaf 13.55 uur live worden uitgezonden op Nederland 2.

De 57-jarige Van Uhm werd deze maand nog onderscheiden door zowel AustraliŽ als Afghanistan. Zijn zoon, eerste luitenant Dennis van Uhm, overleed op 18 april 2008 tijdens zijn uitzending in Uruzgan.

Terug naar Boven

Oprichting officierenkoepel GOV/MHB

Vandaag zullen de beroeps- en belangenverenigingen van officieren en middelbaar en hoger burgerpersoneel bij Defensie tijdens een ledenraad de nieuwe koepel GOV|MHB vormen: de Gezamenlijke Officieren Verenigingen en Middelbaar en Hoger Burgerpersoneel bij Defensie.

De GOV|MHB bestaat uit de Federatie van Nederlandse Officieren en Middelbaar en Hoger Burgerpersoneel bij Defensie (Prodef), de Koninklijke Vereniging van Marineofficieren (KVMO), de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reserveofficieren (KVRNO) en de Nederlandse Officieren Vereniging (NOV).

Met de vorming van de nieuwe koepelorganisatie zal de voorzitter van de FVNO|MHB, luitenant-generaal b.d. Hans Couzy, na ruim zeven jaar terugtreden; de voorzittershamer van de GOV|MHB wordt na benoeming in duoverband gehanteerd door brigadegeneraal b.d. Ruud Vermeulen en kapitein-luitenant ter zee van administratie (KLTZA) Rob Hunnego. Vermeulen is voorzitter van de NOV, Hunnego van de KVMO. GOV|MBH vertegenwoordigt 10.000 officieren en middelbaar en hogere Defensieambtenaren.

Beide nieuwe voorzitters staan voor een buitengewone lastige periode: “De onzekerheid voor het personeel rondom de reorganisatie gaat veel langer duren dan steeds is gezegd. Voor de meeste militairen zal Defensie geen loopbaan voor het leven meer bieden. Defensie moet daarom wel veel energie steken in het begeleiden van werk naar werk buiten Defensie. De corebusiness van Defensie blijft oorlogvoeren. Dat betekent dat de operationele eenheden goed gevuld en goed geoefend moeten blijven en op korte termijn kunnen worden ingezet, waar de Minister van Buitenlandse Zaken dat noodzakelijk acht.”

De voorzitters van GOV|MHB zullen in de aanloop naar de verkiezingen op 12 september a.s. nog veel werk moeten verzetten om bij politici én kiezers over te brengen dat Defensie met € 7 miljard op jaarbasis de goedkoopste verzekering voor behoud van de Nederlandse verzorgingsstaat is. Het is dan ook niet zorg óf Defensie, maar zorg én Defensie.

Terug naar Boven

 

WOENSDAG 20 JUNI 2012

Hans Hillen: laat Defensie met rust

Demissionair Minister van Defensie Hans Hillen heeft vandaag een bijna dramatisch beroep gedaan op de politiek en de samenleving om de krijgsmacht de komende jaren met rust te laten. Dit deed de bewindsman tijdens een vergadering met de Vaste Kamercommissie voor Defensie over het personeelsbeleid van de Defensieorganisatie.

De bewindsman - die een drastische bezuinigingsreorganisatie doorvoert waarbij duizenden mensen hun baan verliezen - ziet opnieuw donkere wolken samentrekken boven zijn departement. Zo wil de Partij van de Arbeid opnieuw fors snijden in de krijgsmacht, zo bleek uit hun onlangs gepresenteerd verkiezingsprogramma Nederland sterker en socialer: “De bezuinigingen leiden tot onvermijdelijk tot verdere inkrimping van de Defensieorganisatie.”

PvdA-Tweede Kamerlid Angelien Eijsink weigerde de extra bezuinigingen uit het verkiezingsprogramma toe te lichten. Ze noemde een vraag daarover van Wassila Hachchi (D66) “onbetamelijk”. Ze wees erop dat de verkiezingsplannen van D66 nog niet bekend zijn. Pas als dit het geval is, wil ze de discussie aangaan.

De minister waarschuwde dat zijn departement nog tot 2014 bezig is met de huidige reorganisatie. Politieke partijen moeten daar “ernstig rekening mee houden” bij het opstellen van nieuwe plannen. De huidige reorganisatie kan politiek gezien dan wel zijn afgehamerd, maar voor de organisatie begint daarmee pas de ellende, aldus Hillen.

De reorganisatie trekt een enorme wissel op de Defensieorganisatie. En dat zal de komende twee jaar nog “doordenderen”. In die periode kan de organisatie niet voldoen aan de ambitie van een veelzijdig inzetbare krijgsmacht. “Wij zijn op het ogenblik niet op orde, voor welke doelstelling dan ook.”

De voortdurende bezuinigingen zorgen ervoor dat het niet stormloopt wat betreft de werving. Ook verlaten veel mensen de organisatie. De politiek kan hieraan een positieve bijdrage leveren door te zeggen dat Defensie de kans krijgt zich te herstellen, zo vervolgde de bewindsman.

Zolang de bezuinigingen boven de markt blijven hangen, wordt het beeld dat jonge mensen hebben van een carriŤre bij de krijgsmacht “wel heel erg duister”.

Intussen wordt het aantal wervingsspotjes op televisie uitgebreid. De wervingscampagne richt zich niet op de carriŤrekansen bij Defensie, maar op jongeren die op zoek zijn naar een avontuurlijke start van hun loopbaan.

Terug naar Boven

 

DINSDAG 19 JUNI 2012

Nieuw onderzoek Nederlands-IndiŽ bepleit

In de Volkskrant bepleiten de directeuren van drie gerenommeerde onderzoeksinstituten een nieuwe studie naar het Nederlandse militaire optreden in voormalig Nederlands-IndiŽ in de jaren 1945-‘49. Ze noemen het van essentieel belang om naast Nederlandse ook Indonesische archieven en historici te raadplegen.

De oorlog in Nederlands-IndiŽ blijft almaar terugkeren en het einde is niet in zicht, schrijven het instituut voor oorlogs-, Holocaust- en genocidestudies (NIOD), het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV) en het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH).

Eind 2011, bijna zeventig jaar na dato, bood Nederland nog excuses en een schadevergoeding aan voor het bloedbad in het Javaanse dorp Rawagede. Enkele weken geleden werden schadeclaims ingediend voor schendingen van het oorlogsrecht op Zuid-Celebes (Sulawesi).

Nieuw onderzoek is nodig om te kunnen begrijpen wat voor soort oorlog daar is gevoerd, waarom en hoe deze oorlog mensen van beide zijden ertoe bracht wreedheden te begaan. Ook 'harde' feiten zijn nodig en het antwoord op de vraag wie verantwoordelijk was.

De initiatiefnemers willen zelf het onderzoek begeleiden en denken met een groep van zes ervaren onderzoekers drie jaar nodig te hebben om het onderzoek uit te voeren. De kosten worden geraamd op € 2 tot 3 miljoen.

Volgens de initiatiefnemers kijken ook Indonesische historici nu met andere interesse naar deze periode, voorbij de jarenlang volgehouden clichťs van “eensgezind heroÔsch patriottisme tegenover een wreed koloniaal regime”. De Indonesische historicus Bambang Purwanto spreekt van een “excellent idee”, niet het minst omdat ook in IndonesiŽ hard wordt gewerkt aan een standaardwerk over de eigen geschiedenis.

Het onderzoek moet ook gebruikmaken van historisch materiaal, zoals de Excessennota uit 1969. In deze nota, voor het grootste deel geschreven door de historicus Cees Fasseur, worden de oorlogsmisstanden op een rijtje gezet. Ook hij is blij met het initiatief:“De draden zijn afgebroken in 1969, ik mag hopen dat ze hier weer worden opgepakt.”

Terug naar Boven

NRC: "Enorme leegloop bij krijgsmacht"

In het artikel ‘Enorme leegloop bij krijgsmacht’ in NRC Handelsblad berichten Emilie van Outeren en Kees Versteegh dat medewerkers van Defensie in schrikbarend hoog tempo ontslag nemen. Het vertrek van onmisbaar personeel is niet te stuiten en de werving van nieuwe militairen “blijft sterk achter”.

De journalisten melden dit op basis van een intern rapport van het Ministerie van Defensie dat in bezit is van de krant.

In de eerste vier maanden van 2012 vertrokken bijna 2.100 medewerkers. Daar kwamen slechts 691 mensen voor terug, de meesten afkomstig van MBO-scholen die specifiek voor Defensie opleiden (Veiligheid en Vakmanschap). In dezelfde periode in 2011 nam de krijgsmacht 933 mensen aan.

Defensie zit middenin een bezuinigingsreorganisatie. Om € 1 miljard te bezuinigen vervallen ± 12.000 arbeidsplaatsen. Volgens de berichtgeving in de krant wil demissionair Minister van Defensie Hans Hillen “oudere militairen en burgers kwijt, ten gunste van jonge soldaten en matrozen, technici en ICT’ers. Defensie probeert daarom dit jaar vierduizend jonge mensen te werven.”

Volgens het intern rapport zijn de verwachtingen dat dit zal lukken echter “niet hooggespannen”.

De intentie van de bewindsman werd vorig jaar niet waargemaakt: het aantal militairen tot 25 jaar nam sterk af, terwijl de groep 50+'ers juist groeide. De militaire vakbonden vrezen vooral het vertrek van manschappen, onderofficieren en officieren die de buitenlandse missies uitvoeren. Morgen vergadert de Vaste Kamercommissie van Defensie tussen 10.00 en 13.00 uur met de Minister van Defensie en verschijnt het vervolg op dit artikel in NRC Handelsblad.

Terug naar Boven

 

MAANDAG 18 JUNI 2012

App ontwikkeld voor opsporen landmijnen

Een team van Poolse studenten heeft een app(licatie) ontwikkeld om met smartphones landmijnen op te sporen: Sensor Amplified Perception for Explosives Recognition (SAPER).

SAPER is ontwikkeld door studenten van de Wojskowa Akademia Techniczna (Militaire Technologische Universiteit) van Warschau in het kader van de programmeerwedstrijd Microsoft's Imagine Cup 2012. Dit betekent dat de app in eerste instantie alleen verkrijgbaar zal zijn voor Windows-smartphones, maar de ontwikkelaars hopen later ook op andere platformen (Android, iPhone) beschikbaar te komen.

Het gebruikt de magnetometer, het interne kompas in de smartphone, om variaties in het magnetische veld rond een mijn te detecteren.

Nadat de smartphone is gekalibreerd in een bepaalde omgeving, moet de telefoon ± 30 cm boven het maaiveld heen en weer worden bewogen. Als er een mogelijke mijn wordt gedetecteerd, klinkt een waarschuwing. Bij een waarschuwing vergelijkt het programma de magnetische tekening met een database op het internet. Via GPS wordt tezelfdertijd de locatie van de detectie in een database opgenomen, en indien nodig zelfs gedeeld via sociale netwerken.

Wereldwijd liggen er naar schatting 110 miljoen mijnen in 64 landen. Elke maand sterven ± 800 mensen bij de detonatie van landmijnen, in landen als BosniŽ-Hercegovina, Cambodja en KroatiŽ. Een van de grote problemen is dat het tienmaal zo duur is om een mijn te verwijderen dan om er een te leggen.

Terug naar Boven

 

VRIJDAG 15 JUNI 2012

Australisch ereteken voor generaal Van Uhm

De Commandant der Strijdkrachten, generaal Peter van Uhm, heeft in AustraliŽ een hoge onderscheiding ontvangen. In Canberra spelde zijn Australische collega, generaal David Hurley (Chief of the Defence Force), hem het ereteken op dat behoort bij Officer of the Order of Australia.

Van Uhm kreeg de onderscheiding vanwege zijn “uitzonderlijk en inspirerend” militair leiderschap tijdens de Nederlandse missie in Uruzgan.

"Ook generaal Van Uhms enorme persoonlijke betrokkenheid bij de Australische militairen is door ons zeer gewaardeerd", aldus generaal Hurley. Van april 2008 tot juli 2010 viel ook het Australische contingent onder zijn commando.

“Ik heb de onderscheiding gekregen, maar het zijn onze militairen die het werk hebben gedaan. Deze onderscheiding is voor hen”, zei Van Uhm.

Generaal Van Uhm is ťťn van de weinige buitenlanders die zijn opgenomen in de Order of Australia. De laatste keer dat dit gebeurde was in 2009, toen de Amerikaanse generaal David Petraeus de onderscheiding mocht ontvangen.

Van Uhm is op werkbezoek in AustraliŽ, waar eerder deze week werd bekendgemaakt dat de Nederlandse en Australische krijgsmachtem onderzoeken hoe en waar ze nauwer kunnen samenwerken, gezamenlijk onderzeeboten vervangenen en de Joint Strike Fighter aanschaffen. Op het gebied van cyberwar spruit samenwerking voort uit het geografische: omdat AustraliŽ in een andere tijdzone dan Nederland ligt, kan internet efficiŽnter in de gaten worden gehouden.

Generaal Van Uhm wordt eind juni als hoogste Nederlandse militair opgevolgd door – nu nog – generaal-majoor Tom Middendorp.

Terug naar Boven

 

DONDERDAG 14 JUNI 2012

Zilveren roos voor achterban alle veteranen

Dankzij een initiatief van de UNIFIL Vereniging en gesteund door de Stichting Veteranen Platform – het samenwerkingsverband van Nederlandse veteranenorganisaties – komen de partners van alle Nederlandse militairen die sinds de Tweede Wereldoorlog zijn uitgezonden, alsnog in aanmerking voor de zilveren roos.

De verzilverde broche, in 1994 door de Koninklijke Landmacht geÔntroduceerd als eerbetoon aan het thuisfront, is nu ook beschikbaar gesteld voor de partners van alle militairen die al vůůr ‘94 op missie zijn geweest.

Het gaat om ± 22.000 beroepsmilitairen die in de periode 1947-’94 zijn uitgezonden. Ook gingen destijds 95.000 dienstplichtigen en 25.0000 vrijwilligers naar Nederlands-IndiŽ.

Elke veteraan die nu nog steeds een relatie heeft met zijn toenmalige partner, kan voor haar of hem de zilveren roos aanvragen via de website van het Veteraneninstituut. De veteraan reikt vervolgens zelf het kleinood uit.

Terug naar Boven

Griekse leger “een stille macht”

De Griekse Minister van Defensie, voormalig luitenant-generaal Fragkoulis Fragkos (1951), heeft zijn landgenoten in de aanloop naar de verkiezingen op zondag 17 juni a.s. gewaarschuwd “niet te twijfelen aan de capaciteiten van het Griekse leger.” Hij deed dat ter gelegenheid van een ceremonie in Marasia, in het noordoosten van Griekenland.

Griekenland verkeert in een zware economische en politieke crisis.

“Ik hoop dat de democratie werkt. Maar ik zou daar nog één zaak aan willen toevoegen. Ik herhaal: het leger houdt zich in. Maar het is een sterke, stille macht, die indien nodig een oorverdovend lawaai zal maken," aldus Fragkos.

De woorden van Fragkos zijn des te opmerkelijker omdat ze in een historische context kunnen worden geplaatst: op 21 april 1967 greep, kort voor de parlementsverkiezingen, een groep rechtse kolonels en generaals de macht. Georgios Papadopoulos en Stylianos Pattakos werden minister in een militaire junta die werd geleid door opperrechter Konstantinos Kollias. Vervolgens heerste tot 1974 in Griekenland een militaire dictatuur.

Terug naar Boven

 

MAANDAG 11 JUNI 2012

35 jaar geleden: einde treinkaping De Punt

Vandaag is het 35 jaar geleden dat mariniers in de ochtend van 11 juni 1977 de door Zuid-Molukkers gekaapte intercity Assen-Groningen belagen. Dit vindt plaats na een gijzeling van twintig dagen bij het Drentse gehucht De Punt.

De elitetroepen worden bijgestaan door zes F-104G Starfighters van de Koninklijke Luchtmacht, die zijn opgestegen vanaf de Vliegbasis Leeuwarden. Met hun weergalmende naverbranders zorgden de toestellen voor de noodzakelijke verwarring tijdens de bevrijdingsactie door de mariniers.

Bij de gijzelingsactie en de daaropvolgende bestorming komen zes van de negen Zuid-Molukse kapers en twee gegijzelden om het leven.

Op 4 juni jl. kondigde Minister van Defensie Hans Hillen, in de Veteranennota 2011-2012, aan dat hij het voornemen heeft om een draaginsigne in te stellen voor de militairen die in de periode 23 mei tot en met 11 juni 1977 een einde hebben gemaakt aan de treinkaping bij De Punt of hebben deelgenomen aan de actie ter beŽindiging van de gijzeling van een school in Bovensmilde. Het Nederlands Instituut voor Militaire Historie zal hierbij advies uitbrengen over de vaststelling van de groep rechthebbenden.

Intussen valt de voorgenomen toekenning van een draaginsigne aan de militairen die betrokken waren bij het einde van de treinkaping, bij veel partijen verkeerd. De Molukse regering in ballingschap noemde de voorgenomen nieuwe decoratie van Defensie op haar website “schandelijk, ongepast en schandalig”.

Kees Kommer verklaarde op Radio 1 dat hij “geen lintje wil voor het doden van mensen.”. Kommer was in '77 één van de lange afstandsschutter van de Koninklijke Marechaussee die de trein onder vuur namen; als marechaussee was hij verbonden aan de Bijzondere Bijstands Eenheid-Krijgsmacht (BBE-K).

Terug naar Boven

 

DONDERDAG 7 JUNI 2012

Militair ten onrechte ontslagen

De militaire inlichtingsdienst MIVD heeft ten onrechte een militair ontslagen vanwege een veroordeling. Mr. W.J.B. Cornelissen, rechter van de rechtbank Zwolle-Lelystad, verklaarde vandaag het beroep in de zaak van een oud-militair tegen de Minister van Defensie gegrond. Sinds eind 2009 is de oud-militair als burgermedewerker bij het Commando Landstrijdkrachten werkzaam.
De inlichtingendienst trok de verklaring van geen bezwaar (VGB) in nadat bekend werd dat hij in een voorgaande loopbaan als militair was veroordeeld.

Volgens de rechter heeft de Militaire Inlichtingen- en Veiligheids Dienst (MIVD) nagelaten het functioneren van een militair en zijn gedrag na de veroordeling mee te wegen in zijn besluit om de VGB  van de militair in te trekken. Intrekking van deze verklaring betekent ontslag voor een militair.

“De rechter heeft nu gezegd dat niet slechts de veroordeling bekeken moet worden voorafgaand aan intrekking van de verklaring”, laat Michael Ruperti – de advocaat van de militair – weten. Bij een veroordeelde Defensiemedewerker zou ook gekeken moeten worden naar het functioneren en resocialiseren na de veroordeling. Volgens de advocaat zou Defensie dit “steevast niet” doen.

Ruperti vertegenwoordigt zo’n 20 militairen die na striktere controles van de MIVD hun baan kwijtraakten als gevolg van een veroordeling.

Een woordvoerder van het Ministerie van Defensie laat in een reactie weten de uitspraak van de rechter te bestuderen en zich te beraden op een vervolg. Defensie kan namens de MIVD binnen zes weken in hoger beroep gaan tegen de rechterlijke uitspraak.

Volgens het Tweede Kamerlid Angelien Eijsink (PvdA) heeft de rechter een rechtvaardige uitspraak gedaan om te voorkomen dat militairen die de afgelopen 8 jaar zijn veroordeeld, worden ontslagen: “Ik ben heel blij met deze uitspraak. De rechter heeft bepaald dat er zorgvuldig moet worden gekeken naar de prestaties en het gedrag van de militairen met een strafblad.”

Terug naar Boven

Mariniers UIM oefenen in winkelcentrum

De Unit Interventie Mariniers (UIM), de antiterreureenheid van Defensie, traint vanavond in het Arnhemse Winkelcentrum Kronenburg verschillende procedures om een terroristische aanslag te beŽindigen.

De UIM is de specialistische eenheid van het Korps Mariniers voor de inzet bij grootschalige en complexe terreurbestrijdingsopdrachten in Nederland. Voor deze nationale veiligheidstaak staat de UIM continu gereed voor inzet.

Om de gehele keten van alarmering, inzetbaarheid, planning van een actie en uitvoering te doorlopen, vinden regelmatig oefeningen als deze plaats.

Terug naar Boven

 

MAANDAG 4 JUNI 2012

Oud-STAS Jan Gmelich Meijling overleden

Vandaag is bekendgemaakt dat op 2 juni jl., op 76-jarige leeftijd, in zijn woonplaats Wassenaar voormalig Staatssecretaris van Defensie drs. Jan Gmelich Meijling is overleden. Hij was al geruime tijd ernstig ziek.

TweeŽntwintig jaar werkte hij als officier bij de Koninklijke Marine, waarna hij vier jaar als Defensieambtenaar sociaalwetenschappelijk onderzoek verrichtte. Ook diende Gmelich Meijling in Nieuw-Guinea (1960-‘62).

Na zijn militaire carriŤre was Gmelich Meijling achtereenvolgens wethouder in Oegstgeest en burgemeester van Castricum en Den Helder. In 1994 werd hij onder Minister van Defensie prof. dr. ir. Joris Voorhoeve Staatssecretaris van Defensie in het eerste kabinet-Kok (1994-’98). In deze functie zette hij zich in het bijzonder in voor het personeel en materieel van de krijgsmacht. Onder zijn leiding werd in 1996 de opkomstplicht voor de militaire dienstplicht opgeschort. Ook had de reorganisatie van de krijgsmacht na de val van de Muur zijn bijzondere aandacht.

Na zijn tijd als bewindsman was hij lobbyist voor Defensiebedrijven in IsraŽl en Nederland. In 2005 werd hij voorzitter van de Stichting Nederlandse Industrie voor Defensie en Veiligheid (NIDV), waarin hij de belangen van het Nederlandse bedrijfsleven op Defensievlak behartigde.

Terug naar Boven

Congres over militaire geneeskunde gestart

Op het Marine Etablissement Amsterdam is vandaag het tweede ICMM Pan European Congress on Military Medicine begonnen. Dit zal duren tot 8 juni a.s.

Het congres wordt georganiseerd door het bureau van de Hoogste Medische Autoriteit (HMA) binnen Defensie, brigadegeneraal Rob van der Meer, onder auspiciŽn van het Internationaal Comitť voor Militaire Geneeskunde (International Committee of Military Medicine). Van der Meer is tevens commandant van de Defensie Gezondheidszorg Organisatie (DGO) en voorzitter van het Comitť van de Medische Staf-chefs van de NAVO (COMEDS).

Medicine meets Amsterdam

Dit congres over militaire geneeskundige is een uitstekende gelegenheid om collega's weer te ontmoeten en om cruciale kennis over onderwerpen als infectieziekten, traumatologie, geestelijke gezondheidszorg en geneeskundige opleidingen in internationaal verband te delen.

Deze eerste dag van het congres stond in het teken van registratie en kennismaking.

Morgen zal de eerste echte congresdag worden geopend met een plenaire sessie die is gewijd aan een update over infectieziekten. Hier komt onder andere de Nederlandse prof. dr. Roel Coutinho van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) met de presentatie ‘Risks of infectious diseases’ aan het woord.

Terug naar Boven

 

zATERDAG 2 JUNI 2012

Hulpverleners bevrijd in NO-Afghanistan

Militairen van de International Security Assistance Force (ISAF) hebben vanochtend vroeg twee buitenlandse hulpverleners en hun twee Afghaanse collega's in Gulati uit handen van de Taliban bevrijd. Gulati is een afgelegen bergdorpje in de provincie Badakhshan in het uiterste noordoosten van het land. De provincie grenst aan China, Pakistan en Tadzjikistan.

De Britse Helen Johnston (28), haar Keniaanse collega Moragwe Oirere en twee Afghanen – allen werkzaam voor de humanitaire non-gouvernementele organisatie Medair – werden op 22 mei jl. ontvoerd.

Gisteren gaf de Britse premier David Cameron toestemming voor de bevrijdingsoperatie.

Britse Special Forces voerden de operatie uit in samenwerking met Afghaanse en Amerikaanse troepen. Bij de actie werden enkele Taliban-strijders gedood.

Generaal John R. Allen, COMISAF, was opgelucht: “I’m extremely grateful to the Afghan authorities and proud of the ISAF forces that planned, rehearsed and successfully conducted this operation. Thanks to them, Ms. Helen Johnston, Ms. Moragwe Oirere, and their two co-workers will soon be rejoining their families and loved ones.”

Terug naar Boven

 

VRIJDAG 1 JUNI 2012

Eijsink onderscheiden voor Veteranenwet

In Utrecht heeft het Tweede Kamerlid Angelien Eijsink vanmiddag het Verenigingskruis van Verdienste van de Bond van Wapenbroeders opgespeld gekregen. De onderscheiding wordt uitgereikt aan personen die zich nationaal of internationaal bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor veteranen en actieve militairen.

Eijsink – sinds 2003 lid van de Tweede Kamer en vanaf 2006 woordvoerder Defensie voor de Tweede Kamerfractie van de PvdA – heeft in 2010 een initiatiefwetvoorstel ingediend dat maatschappelijke erkenning en medische zorg voor veteranen regelt. Deze initiatiefwet werd in 2012 zonder tegenstemmen aangenomen als de nieuwe Veteranenwet.

Angelien Eijsink is vereerd door de onderscheiding: “Het is een grote eer om als niet-militair deze onderscheiding in ontvangst te mogen nemen. De Bond van Wapenbroeders onderstreept op deze manier het belang van erkenning, waardering en zorg voor veteranen. Dat de Veteranenwet dit regelt is voor mij de belangrijkste overwinning.”

De Bond voor Wapenbroeders is de oudste en de grootste vereniging van (oud)-militairen. Het Kruis van Verdienste, de hoogste onderscheiding die de vereniging kent, is in het verleden onder andere toegekend aan Z.K.H. Prins Bernhard.

Terug naar Boven