HET LAATSTE NIEUWS
Terug naar de homepage
 

Naar de homepage

JUNI 2014
M
D
W
D
V
Z
Z
5
8
10
13
14
17
19
20
24
25
26
29
30
      

Maak uw keuze uit de hierboven getoonde lijst

ZATERDAG 28 JUNI, VETERANENDAG

Tiende Nationale Veteranendag gevierd

Het tweede lustrum van de Nederlandse Veteranendag heeft vandaag 90.000 belangstellenden getrokken. Tijdens de openingsceremonie in de Ridderzaal opende premier Mark Rutte de dag: "Helden moeten we koesteren. Daarom is er Veteranendag, dit jaar alweer voor de tiende keer".

In zijn toespraak, in het bijzijn van Koning Willem-Alexander en de Ridders Militaire Willems-Orde, stond de premier stil bij de ervaringen van twee veteranen: de 92-jarige oud-marinier Willem 'Bill' Ramakers en de 31-jarige Anke Dorpmanns. Ramakers was begin mei 1940 betrokken bij de strijd om de Maasbruggen in Rotterdam, Dorpmanns ging op missie naar Bosnië en Irak en kwam terug met een posttraumatische stresssyndroom (PTSS).

Rutte constateerde dat Nederland steeds meer oog voor veteranen heeft. Hij wees op de Veteranenwet die in 2012 werd aangenomen en waarin de zorg voor veteranen wettelijk is geregeld. Hij eindigde met de woorden: "Veteranen, dit is jullie dag. Wij zeggen vandaag: dank jullie wel." Bij de plechtigheid waren ook Koning Willem-Alexander en kapitein Marco Kroon, een van de vijf nog levende dragers van de Militaire Willems-Orde.

Op het Binnenhof, bij de uitreiking van de Herinneringsmedaille voor Vredesoperaties aan 65 militairen, sprak ook Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert: "Militairen kloppen zichzelf niet snel op de borst. "We deden gewoon ons werk". Daarin hebben ze gelijk. Maar let wel, iedere uitzending is wel degelijk een topprestatie."

Een speciaal woord richtte de bewindsvrouw tot de 96-jarige veteraan Jos van der Hof. Hij werd in 1939 gemobiliseerd en had na de Tweede Wereldoorlog recht op het Mobilisatie Oorlogskruis. Maar hij weigerde de onderscheiding omdat hij er 5,95 gulden voor moest betalen. Vandaag kreeg Van der Hof het eerbewijs alsnog, uit handen van premier Mark Rutte. "En dit keer hoeft u er niets voor te betalen", aldus Hennis.

Na de middag nam Koning Willem-Alexander het defilé af, traditiegetrouw aan de Kneuterdijk in het Haagse centrum. Hieraan namen zo'n 4.500 veteranen en militairen deel, gevolgd door historische en moderne legervoertuigen. Op het Malieveld vonden tal van activiteiten plaats die de Veteranendag en het defilé extra cachet gaven.

Speciaal voor de tiende editie van de Veteranendag is een boek gepresenteerd met tien door veteranen geschreven verhalen. Het eerste exemplaar van Tien veteranen verhalen is door Gerdi Verbeet, oud-voorzitter van de Tweede Kamer, overhandigd aan de Koning. Haar vader is Indië-veteraan.

Op de Nederlandse Veteranendag worden ± 130.000 (oud-)militairen bedankt voor hun inzet in dienst van Nederland. Niet alleen veteranen van oorlogsmissies worden geëerd, ook veteranen die in andere functies in dienst zijn geweest bij Defensie. Zo'n 30.000 veteranen zijn op dit moment nog militair actief. De Nationale Veteranendag wordt altijd de laatste zaterdag van juni gehouden. Die dag ligt het dichtst in de buurt van 29 juni, de verjaardag van wijlen Prins Bernhard, die voor veel veteranen een voorbeeld was.Bijzonderheden van de tiende Nederlandse Veteranendag:

► Voor het eerst liep een detachement mee van de Dutch Military Veterans (DMV), een snel groeiende veteranenvereniging bedoeld voor veteranen, familie, vrienden en iedereen die veteranen een warm hart toedragen.

► Ook voor de eerste maal liep ook een contingent mee van de Geestelijke Verzorging, die dit jaar 100 jaar bestaat.

► De Stichting Nederlandse Veteranendag is door het kabinet de status Nationaal Comité toegekend.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

VRIJDAG 27 JUNI

De Telegraaf: Diefstal van "uiterst gevoelige" documenten uit auto

Volgens De Telegraaf is Defensie in verlegenheid gebracht door de diefstal van documenten over de aanschaf van hypermoderne militaire vesten. Net nu er na dik tien jaar schot zit in de zaak, blijkt dat uit de auto van een medewerker uiterst gevoelige gegevens van betrokken marktpartijen zijn gestolen.

De diefstal werd al in december 2013 gepleegd.

Fotogedeelte met dank aan de website Dutch Defence Press.

De Defensie Materieel Organisatie (DMO) is al jaren bezig met de aanbesteding van het zgn. Verbeterd Operationeel Soldaat Systeem (VOSS). Doel van VOSS is de innovatie van de uitrusting en de (informatie-)ondersteuning van de te voet optredende, uitgestegen militair. Hiermee verbeteren de bewegingsvrijheid, commandovoering, slagkracht en dus overlevingskansen.

In de praktijk betekent VOSS de ontwikkeling van een smart vest, dat bestaat uit:

► een Integrated Head Protection (IHP, helm met geïntegreerde Communicatie Informatie Module (CIM) - Personal Role Radio (PRR) - en een Head-Mounted Display, HMD);
► ballistische beschermingsplaten;
E-Lighter (kleine, lichtgewicht thermische batterij);
► Soldier Digital Assistant (SDA; kleine zakcomputer met alle relevante omgevingsinformatie om de Situational Awareness van de militair te verbeteren);
► voorraad munitie en drinkwater.

Het smart vest kan, afhankelijk van de dreiging, uit te voeren taken en klimatologische omstandigheden, modulair worden samengesteld. Krijgsmachtbreed zullen 5.500 smart vests instromen; België zal 4.500 smart vests afnemen, Luxemburg enkele honderden.

Voor het miljoenenproject waren drie partijen in de race: het Nederlandse Thales met het Israëlische Elbit, het Europese consortium Cassidian (dat inmiddels is opgegaan in Airbus Defence & Space) en het Franse Safran. Een deel van het Franse aandeel in het Soldier Modernization Programme van de NAVO - FELIN (Fantassin à Equipements et Liaisons INtégrés) - wordt ontwikkeld door Safran.

Tijdens een bezoek aan één van de bedrijven is ingebroken in de auto van de Defensiemedewerker. Bij de autokraak zouden, volgens de krant, "de verzegelde financiële gegevens van alle drie de partijen" zijn verdwenen. Defensie is van plan verder te gaan met de Nederlands partij en wilde ze de Tweede Kamer binnenkort informeren. Volgens de krant overwegen de Fransen naar de rechter te stappen, omdat ze de aanbesteding vinden rammelen. Hiermee zou nieuwe vertraging op de loer liggen.

Een woordvoerder van Defensie erkent de diefstal, maar wil er verder niets over zeggen nu de zaak in onderzoek is.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

MAANDAG 23 JUNI

de Volkskrant: Nederland wil bijdragen aan nieuwe Afghanistan-missie

Volgens Theo Koelé en Natalie Righton (de Volkskrant, Nieuwe Afghanistan-missie op til voor Nederland) bereiden Nederland en andere westerse landen een nieuwe missie in Afghanistan voor om te voorkomen dat het land, net als Irak, ten prooi valt aan islamitische extremisten.

Het kabinet overweegt vanaf 2015 zo'n 100 militairen naar Afghanistan te sturen voor het opleiden van het leger en de politie. Het NOS-journaal meldde later vandaag dat het om 100 à 150 militairen zou gaan.

De beoogde Nederlandse bijdrage is onderdeel van de nog te starten NAVO-trainingsmissie Resolute Support. Volgens de Volkskrant is afgelopen week in Nederland druk gesproken over de aard en omvang van de missie. Dat melden bronnen in Den Haag en op het NAVO-hoofdkwartier in Brussel.

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans vergadert morgen met zijn ambtgenoten van de NAVO-lidstaten over het operationeel plan (OpPlan) van Resolute Support. Volgens de door de krant geciteerde bronnen, zou Timmermans willen "aanhoren wat de NAVO gaat doen en verwacht dat de zaken daarna in Nederland in een stroomversnelling kunnen raken".

De Amerikaanse Minister van Defensie Chuck Hagel verklaarde echter al op 4 juni jl. op een persconferentie op het NAVO-hoofdkwartier in Brussel: "NATO is expected to approve the Resolute Support operational plan at the NATO Foreign Ministerial on June 24" Het plan zal waarschijnlijk morgen in Brussel worden goedgekeurd.

De krant schrijft dat Nederland op 9 juli op de Force Generation Conference van de NAVO dient aan te geven hoeveel militairen en materieel onder andere Nederland wil bijdragen. Een definitief Nederlands besluit wordt na de zomer verwacht: het zomerreces van de Tweede Kamer eindigt op 1 september. Op 4 en 5 september, op de NAVO-topconferentie in Newport, Wales, zou het OpPlan aangenomen kunnen worden.

Nederland en haar NAVO-bondgenoten hakken pas definitief de knoop door als de nieuwe Afghaanse president een 'veiligheidspact' ondertekent. Hierin staat dat buitenlandse militairen niet mogen worden berecht door een Afghaanse rechtbank wanneer zij in de fout gaan. De twee kandidaten die nog in de race zijn voor het presidentschap en op zijn vroegst begin augustus aantreden, Abdullah Abdullah en Ashraf Ghani, hebben al gezegd te zullen tekenen.

Naar verwachting zullen de VS zo'n 80% van de in totaal 12.500 benodigde troepen voor Resolute Support leveren. Nederland zou met haar bijdrage de Afghaanse politie en het leger in de noordelijke stad Mazar-i-Sharif gaan trainen, waarbij Duitsland de bescherming van de Nederlanders op zich zou nemen. Duitsland heeft, evenals Italië en Turkije, reeds aangeven dat zij elk 600 à 800 militairen in Afghanistan willen houden, respectievelijk in Mazar-i-Sharif, Herat en Kabul.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

ZONDAG 22 JUNI

Der Spiegel: Patriots nog dit jaar weg uit Turkije

Volgens het Duitse weekblad Der Spiegel worden de in Turkije gestationeerde Patriot-batterijen mogelijk nog dit jaar door de NAVO teruggetrokken. Het bondgenootschap stelt dat met de vernietiging van de Syrische chemische wapens de noodzaak voor de inzet van de Patriots is verdwenen.

Der Spiegel geeft echter aan dat de uitzending juist te zwaar drukt op het minimaal beschikbare specialistische personeel voor de Patriots, vooral in Duitsland en Nederland, en schrijft: "Der eigentliche Grund ist jedoch die mangelnde Durchhaltefähigkeit der niederländischen und deutschen Soldatenkontingente. In beiden Ländern gibt es nur sehr wenige Spezialisten, die "Patriot"-Batterien bedienen können. Auf lange Sicht ergeben sich durch die Rotation der Soldaten gravierende Engpässe.”

(Dit lijkt een publiek geheim. Emilie van Outeren schreef bijvoorbeeld op 17 mei jl. in 'Smeerolie voor een roestig leger' in NRC Handelsblad: "Omdat er niet genoeg technisch personeel is met verstand van de Patriot-luchtafweer, zijn sommige mensen bijna permanent uitgezonden naar Turkije.")


Hoewel Der Spiegel aangeeft dat de Patriot-luchtverdedigingssystemen tot op heden nooit alarm hebben geslagen, ligt een voortijdig einde van operatie Active Fence zeer gevoelig bij Turkije. In 2012 beriep het land zich juist op de solidariteitsclausule van de NAVO om de raketten in Adana, Gaziantep en Kahramanmaraş in het grensgebied met Syrië te ontplooien ter bescherming tegen raketaanvallen uit dat land.

Volgens het weekblad heeft de NAVO nog geen beslissing genomen over de terugtrekking, maar kan die vallen tijdens de NAVO-topconferentie op 4 en 5 september in Newport, Wales.

Nederland neemt sinds januari 2013 deel aan Active Fence. De 1 (NLD) Ballistic Missile Defence Task Force (BMDTF) beschermt de Turkse stad Adana tegen mogelijke aanvallen met ballistische raketten uit Syrië. Hierbij zijn ruim 200 militairen betrokken.

Het Ministerie van Defensie laat in een reactie weten dat de Nederlandse bijdrage aan de missie in Turkije is voorzien tot eind januari 2015. Volgens een woordvoerder is van verlenging op dit moment geen sprake en zijn de situatie in Syrië en een eventueel nieuw verzoek van Turkije mede bepalend voor zo'n verlenging.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

ZATERDAG 21 JUNI

The Washington Post onthult: ruim 400 crashes met Amerikaanse drones

Volgens The Washington Post zijn sinds 2001 wereldwijd meer dan 400 grote Amerikaanse drones gecrasht in grote ongevallen. Grote drones zijn types als de Predator en Reaper, die wapens kunnen meedragen en vele uren achtereen in de lucht blijven.

Volgens de krant geven de ongevallen "the potential dangers of throwing open American skies to drone traffic" aan. Het is de bedoeling dat in 2015 het Amerikaanse luchtruim wordt opengesteld voor commerciële onbemande toestellen, waarna drones over bewoond gebied mogen vliegen en in hetzelfde luchtruim als passagiersvliegtuigen.

De krant baseert zich op een eigen onderzoek dat een jaar in beslag heeft genomen, waarbij onder de Freedom of Information Act - vergelijkbaar met de Wet Openbaarheid van Bestuur in Nederland - ruim 50.000 pagina's aan briefings, onderzoeksverslagen e.d. is verkregen.

Sinds het uitbreken van de oorlogen in Afghanistan en Irak vielen militaire drones vanwege talloze redenen uit de lucht: menselijke fouten, technische storingen, slecht weer e.d. Niemand kwam om het leven, maar volgens The Washington Post konden dodelijke slachtoffers maar net worden vermeden.

Uit militaire statistieken blijkt dat het leeuwendeel van de dronevluchten prima verloopt, maar tegelijkertijd wordt ook erkend dat drones nooit zo veilig zullen zijn als commerciële vliegtuigen.

Van de ruim 400 ongevallen die zich tussen 11 september 2001 en december 2013 voordeden, vielen er 194 in de zwaarste categorie: ongevallen die de drone geheel vernietigden of voor minimaal twee miljoen dollar (zo'n € 1,5 miljoen) aan schade veroorzaakten.

De meeste drones stortten in Afghanistan neer, maar ook in de Verenigde Staten kwam het tijdens tests en trainingen tot tientallen ongevallen. Hierbij kwam een drone vlak naast de speelplaats van een basisschool in Pennsylvania terecht.

Opmerkelijk is verder een botsing van een drone met een Hercules C-130 van de U.S. Air Force in volle vlucht. Een anonieme generaal ontlokt dit de uitspraak: "What I worry about is the day I have a C-130 with a cargo-load of soldiers, and a [drone] comes right through the cockpit window."

De analyse van de krant laat zien dat het Amerikaanse Ministerie van Defensie en fabrikanten van drones nog een aantal cruciale hordes moeten nemen:

► Het beperkte vermogen om problemen op te sporen en te vermijden. Camera's en hightech sensoren kunnen de ogen en oren van een piloot in de cockpit niet volledig vervangen. De meeste op afstand bestuurbare vliegtuigen zijn niet toegerust met radar en systemen die botsingen in volle vlucht kunnen voorkomen.

► Fouten van piloten. Vliegen met een drone is veel lastiger dan het spelen van een videogame. De U.S. Air Force traint haar piloten voortdurend, maar fouten komen nog steeds voor, vooral bij de landing.

► Structurele mechanische defecten. Enkele bekende drones, ontworpen zonder backup veiligheidsvoorzieningen, werden zonder jarenlange tests de oorlog in gestuurd. Veel ongevallen werden veroorzaakt door elektrische storingen.

► Onbetrouwbare communicatie. Drones zijn afhankelijk van draadloze verbindingen, meestal via satelliet, waarmee vluchtcommando’s en navigatie-informatie worden doorgegeven. Deze verbindingen zijn kwetsbaar. In meer dan een kwart van de 194 zwaarste ongevallen waren de verbindingen gestoord of afwezig.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

DARPA onderzoekt BlockADE

Het Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA), het onderzoeksinstituut van het Amerikaanse Ministerie van Defensie, onderzoekt de mogelijkheid van een opvouwbare kogelwerende muur in blik.

Het project is Block Access to Deny Entry (BlockADE) genaamd.

De wetenschappers onderzoeken de uitvoerbaarheid van een kunstmatige barrière die zonder menselijke tussenkomst uit een blik van ten hoogste 130 kg springt. Dit - gedacht: transparante - beveiligingsscherm zou moeten kunnen ontpoppen tot vele malen zijn oorspronkelijke formaat en onder andere kogels en andere projectielen moeten tegenhouden.

Tot 2 juli a.s. kan het publiek aan de DARPA-divisie Defense Sciences Office innovatieve ideeën aanleveren die wellicht leiden tot de daadwerkelijke ontwikkeling van BlockADE. Dit is mogelijk dankzij een openbare Request for Information.

DARPA bestaat sinds 1958, toen president Dwight D. Eisenhower haar onder de naam ARPA in het leven riep. Tot de indrukwekkende staaltjes van vernuft die DARPA introduceerde behoren het internet, het Global Positioning System en diverse robots.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

WOENSDAG 18 JUNI

Minister ontvangt eerste exemplaar geschiedenis BIDKL

Vanaf vandaag is het credo Vermist is erger dan dood van de Bergings- en Identificatiedienst van de Koninklijke Landmacht (BIDKL) ook de titel van de geschiedenis van de dienst: in Den Haag is het eerste exemplaar van het gelijknamige boek door de auteurs aangeboden aan Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert. De BIDKL ressorteert onder het Regiment Bevoorradings- en Transporttroepen.

Op de website van het Ministerie van Defensie zegt de bewindsvrouw "dat het werk van de BIDKL erg waardevol is, omdat de nabestaanden eindelijk rust krijgen als de dienst zijn werk heeft gedaan. Het boek toont volgens haar aan dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Ze zei het boek te zien als een hommage aan al die militairen die in de afgelopen decennia op een respectvolle manier invulling hebben gegeven aan deze ereplicht."

Het boek is geschreven door sergeant der eerste klasse Els Schiltmans en Piet IJntema, uitgebracht door het Regiment Bevoorradings- en Transporttroepen en uitgegeven door Jomini Militair-historische boeken.

Els Schiltmans is sinds 2009 werkzaam als identificatiespecialist bij de BIDKL; Piet IJntema, van 1973 tot 2011 beroepsmilitair, is gedurende zijn loopbaan op meerdere momenten zijdelings betrokken geweest bij de BIDKL.


Binnen Defensie is de BIDKL verantwoordelijk voor de berging en identificatie van oorlogsslachtoffers. Bijna 70 jaar na de Tweede Wereldoorlog is de dienst hier nog dagelijks mee bezig. Hierbij gaat het om oorlogsslachtoffers, burgers, militairen en verzetsmensen.

Stoffelijke resten krijgen eindelijk een naam en een laatste rustplaats; bovendien worden vragen die decennia achtereen onbeantwoord bleven én het onverwerkte leed van de nabestaanden door dit belangwekkende werk enigszins verlicht. Voor de BIDKL is er nog genoeg werk aan de winkel: nog altijd worden zo'n 5.000 mensen op Nederlandse bodem vermist.

In zijn voorwoord in het boek schrijft de Commandant der Landstrijdkrachten, luitenant-generaal Mart de Kruif, dan ook: "Iedere dag bezig met passie om een stoffelijk overschot een naam te geven, relaties duidelijkheid te geven en de geschiedenis te completeren. Niet om een misdaad op te lossen, maar om een ereschuld in te lossen. Hiermee vormt de Bergings- en Identificatiedienst van de Koninklijke Landmacht het toonbeeld waar onze krijgsmacht voor staat. Want wij laten nooit iemand achter."

Het boek 'Vermist is erger dan dood' (ISBN 9789082179705) wordt door Jomini Militair-historische boeken in hardcover uitgegeven en kost € 18,95.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

Clingendael Strategische Monitor 2014: 'Een wankele wereldorde'

In Den Haag heeft Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans uit handen van Ko Colijn, algemeen directeur van het Nederlands Instituut voor Internationale Betrekkingen ‘Clingendael’, het eerste exemplaar van de Strategische Monitor 2014 in ontvangst genomen.

De Strategische Monitor, dit jaar getiteld: 'Een wankele wereldorde', stond onder redactie van Jan Rood, Senior Research Fellow aan Instituut Clingendael en bijzonder hoogleraar Europese Integratie in een Mondiaal Perspectief aan de Universiteit Leiden. Deze derde editie schetst een wereld die wankelt tussen orde en wanorde.

De spanningen tussen de grote mogendheden nemen toe, zowel in Azië als in het Oosten van Europa. Zo lijkt de crisis in Oekraïne voor een tweedeling in het internationale systeem tussen het Westen en Rusland te hebben gezorgd. In het Midden-Oosten en Noord-Afrika is, zoals de huidige opmars van de islamitische terreurgroep ISIS in Irak laat zien, sprake van toenemende onrust.

Conflicten binnen de territoriale grenzen van één staat (intrastatelijke conflicten) nemen toe in aantal en intensiteit. Bij gebrek aan overeenstemming tussen de grote mogendheden, heeft de internationale gemeenschap geen passend antwoord op de groeiende instabiliteit.

De Clingendael Strategische Monitor beschouwt het belang van deze ontwikkelen voor Nederland en de Europese Unie; of de Nederlandse interne veiligheid als gevolg van externe dreigingen onder grotere druk staat; en welke rol Nederland bij het stabiliseren van conflictgebieden kan spelen in het kader van vredesoperaties?

Terug naar Boven of naar Homepage

 

1 CMI Commando oefent in Maastricht

Vandaag tot en met vrijdag houden reservisten van het 1 Civiel en Militaire Interactie Commando (1 CMI Co) een grote veiligheidsoefening in het centrum van Maastricht.

De reservisten zijn ongewapend en hebben geen groot materieel ter beschikking. De oefening wordt midden in de samenleving uitgevoerd. Vooral morgen zullen de verrichtingen van 1 CMI Co in de Limburgse hoofdstad zichtbaar zijn.

Het accent van de oefening ligt volgens Defensie "op het verfijnen en beoefenen van het uitbrengen van een snel advies aan de commandant van een internationale missie". Zo'n 40 militairen van 1 CMI Co voeren gesprekken met role-players en verplaatsen zich in kleine groepen lopend door de stad om hun analyses uit te voeren.

1 CMI Commando herbergt functioneel specialisten op het gebied van cultuur, openbaar bestuur, civiele infrastructuur, gezondheidszorg en psychologische oorlogsvoering. De specifiekee deskundigheden werken bemiddelend tussen enerzijds de eigen militaire commandant en aan de andere kant de (lokale) civiele autoriteiten en bevolking, International Organizations (IOs) en Non-Gouvernemental Organizations (NGOs).

De specialisten brengen in beeld welke factoren invloed (kunnen) hebben op de samenwerking van militaire eenheden en hun omgeving, waarmee ze een bijdrage leveren aan de besluitvorming van de commandant. Zo kunnen ze advies uitbrengen bij herstelwerkzaamheden aan de infrastructuur of ten behoeve van maatregelen die de stabiliteit kunnen verbeteren.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

MAANDAG 16 JUNI

Presentatie 'Ereplicht' van Laurens van Aggelen

In Oosterbeek is vanmiddag het boek Ereplicht. Herdenken Tweede Wereldoorlog van blijvend belang van Laurens van Aggelen gepresenteerd. In dit boek beschrijft de auteur hoe de gevolgen van die oorlog voor velen nog steeds voelbaar zijn. Maar ook welke impact het heeft wanneer je je vrijheid en alles wat je dierbaar is, wordt ontnomen en hoe moedig mensen kunnen zijn in hun strijd om vrede en veiligheid.

Zijn boek staat vol persoonlijke, soms zeer indringende verhalen van burgers, militairen, veteranen, geestelijken, kunstenaars en nabestaanden. Van Aggelen interviewde voor dit boek bijvoorbeeld priester Antoine Bodar, rabbijn Awraham Soetendorp en actrice Jip Wijngaarden die zowel in film als op toneel in de huid van Anne Frank kroop. De verhalen in 'Ereplicht' laten meer zien dan geschiedenisboeken dit met kille cijfers en feiten kunnen.

In aanwezigheid van tal van genodigden - onder meer uit de krijgsmachtdelen, verenigingen van oud-militairen en het Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945 Wageningen - overhandigde Van Aggelen in het Airborne Museum 'Hartenstein' de eerste exemplaren van zijn boek aan de burgemeesters van Renkum, Arnhem en Wageningen, respectievelijk Jean Paul Gebben, Herman Kaiser en Geert van Rumund. In zijn toespraak benadrukte de Arnhemse burgemeester Kaiser om niet alleen dit boek te kopen, maar ook om het te lezen en vooral om de verhalen door te geven.

Ter nagedachtenis aan zijn vader Frans Ludwig Brouwer von Gonzenbach, kreeg ook zijn zoon Fer een exemplaar uitgereikt. Als militair verpleger bij het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger redde Frans Ludwig in een jappenkamp diverse levens.

Laurens van Aggelen heeft vele boeken op zijn naam staan, in het bijzonder op het gebied van de Tweede Wereldoorlog en overige krijgsgeschiedenis. Zo schreef hij onder meer De Nederlandse rode baretten en Airborne Forever.

'Ereplicht. Herdenken Tweede Wereldoorlog van blijvend belang' van Laurens van Aggelen is in full colour/hardcover verschenen bij uitgeverij White Elephant Publishing (ISBN 9789079763108), telt 224 pagina's en kost € 27,50.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

ZONDAG 15 JUNI

Lodewijk Thomson stierf 100 jaar geleden: eerste gedode Nederlander op vredesmissie

Vandaag is het precies 100 jaar geleden dat majoor Lodewijk W.J.K. Thomson in Albanië werd gedood. De toentertijd leidende officier van gezondheid 3de klasse, dr. Tiddo Reddingius, kon niet anders dan om 06.10 uur "den dood vaststellen, veroorzaakt, door inwendige verbloeding ten gevolge van het doorboren van een hoofdslagader".

Thomson was de plaatsvervanger van kolonel Willem de Veer van een internationale afvaardiging van de gendarmerie in dat land. Albanië was een kruitvat waar binnenlandse groeperingen elkaar naar het leven stonden en buitenlandse mogendheden, zoals Italië en Turkije, gereedstonden om het land in te lijven.

Lodewijk Thomson wordt algemeen beschouwd als de eerste Nederlandse militair die sneuvelde tijdens een vredesmissie avant la lettre. Hij kwam om het leven in Durrës. Op 15 juni 1914, bij de verdediging van de Albanese havenstad, werd Thomson 's morgens in alle vroegte getroffen door een geweerkogel. Het gevolg was een slagaderlijke bloeding, waaraan hij binnen een half uur stierf. Tot op de dag van vandaag is niet duidelijk wie de dodelijke kogel heeft afgevuurd.

Omdat Nederland neutraal wilde blijven gingen alle Nederlandse militairen in die missie over in Albanese krijgsdienst. Dit was één van de maatregelen om ook in de jaren voorafgaande aan het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog (WO I) afzijdig te blijven. Nog geen twee weken na de moord op Thomson doodde Gavrilo Princip in Sarajevo aartshertog Frans Ferdinand van Oostenrijk, formeel het begin van WO I.

Ter nagedachtenis aan Lodewijk Thomson en in het kader van de aandacht van de Staten-Generaal voor de slachtoffers bij vredesmissies, zullen Ankie Broekers-Knol, voorzitter van de Eerste Kamer, en Angelien Eijsink, voorzitter van de vaste commissie voor Buitenlandse Zaken van de Tweede Kamer, op Veteranendag - 28 juni - een bronzen borstbeeld van de militair en politicus onthullen in de gang die de vleugels van de beide Kamers op het Binnenhof met elkaar verbindt.

Vanochtend was er op Radio 1 (11.25 - 12.00 uur) de documentaire Het Spoor Terug, de grote Held Thomson in het programma OVT van de VPRO. Radiomaker en Albanees van geboorte Fatos Vladi reisde naar Albanië en reconstrueerde het heldenleven en de heldendood van een vaderlandse held die over het hoofd wordt gezien.

Tot slot verscheen op 15 mei jl. van Joep Zonne het tweeluik Nederlandse militairen in een Albanees wespennest 1913-1914. Kroniek van een hachelijke vredesmissie over de missie van de Nederlandse officieren in het wespennest op de Balkan. De twee delen zijn het resultaat van tien jaar research door de auteur. Joep Zonne's boeken verschenen bij uitgeverij Skanderbeg Books (Utrecht/Tirana, ISBN 9789076905341) en kosten samen € 97,50.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

VS sturen vliegdekschip naar Perzische Golf
 
De Amerikaanse Defense Secretary Chuck Hagel heeft gisteren het vliegdekschip U.S.S. George H.W. Bush van de Arabische Zee naar de Perzische Golf gestuurd. De maatregel is genomen om flexibel te kunnen reageren "als Amerikaanse levens en belangen moeten worden beschermd". De Air Wing aan boord van de 103.000 ton metende U.S.S. George H.W. Bush herbergt onder meer vier squadrons met F/A-18 Super Hornet gevechtsvliegtuigen.

Hoewel de stationering van het schip, vlakbij Irak, de Amerikaanse president Barack Obama meer flexibiliteit geeft in het geval van militaire acties, betekent dit volgens insiders niet dat al een beslissing is genomen over luchtaanvallen. De USS George H.W. Bush wordt vergezeld door de kruiser U.S.S. Philippine Sea en de torpedobootjager U.S.S. Truxton. Beide schepen kunnen geleide raketten afvuren met Irak binnen bereik.

De soennitische rebbelen van de Islamic State of Iraq and the Levant (ISIS) krijgen in hun opmars in Irak steeds meer delen van het land in hun macht en het Iraakse regeringsleger blijkt in z'n eentje vooralsnog niet in staat het momentum van ISIS te breken. Wél is het Iraakse regeringsleger gisteren in de tegenaanval gegaan en heeft het de controle over drie steden in de buurt van Bagdad heroverd. De troepen bereiden nu een tegenoffensief voor in het noorden van het land.

Afgelopen week veroverde ISIS meerdere steden in met name het noorden en oosten van Irak, waaronder Mosul (de derde stad van Irak), Baiji, Tikrit en Samarra. De ISIS-rebellen hebben gezworen de hoofdstad Bagdad in te nemen.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

DONDERDAG 12 JUNI

11 Luchtmobiele Brigade onder bevel Division Schnelle Kräfte

Vanaf vanmiddag vallen de ruim 2.100 militairen van 11 Luchtmobiele Brigade (11 LMB) uit Assen en Schaarsbergen onder de Duitse Division Schnelle Kräfte (DSK). Over de DSK, die in totaal zo'n 12.000 militairen telt, voert een Duitse Generalmajor het bevel. Zijn plaatsvervanger is een Nederlandse brigadegeneraal.

In aanwezigheid van de Duitse Bundesministerin der Verteidigung dr. Ursula von der Leyen en haar Nederlandse ambtgenoot Jeanine Hennis-Plasschaert vond in het Herrenwaldstadion in Stadtallendorf in de Duitse deelstaat Hessen de formele onderbevelstelling van 11 LMB plaats.

Bij dezelfde gelegenheid nam Brigadegeneral Eberhard Zorn, voorheen commandant van Luftlandebrigade 26, het commando van de DSK over van Generalmajor Jörg Vollmer. Zorn zal worden bevorderd tot Generalmajor.

De Division Schnelle Kräfte - binnen de Bundeswehr gespecialiseerd in luchtmobiele operaties (luftbewegliche Operation) - is op 1 januari jl. opgericht. Vanaf medio 2018 moet de DSK binnen de NAVO de rol kunnen spelen als overal ter wereld snel in te zetten troepenmacht; al in 2016 moet de gezamenlijke divisiestaf operationeel zijn. De Nederlandse en Duitse militairen worden de komende jaren gezamenlijk opgeleid en getraind. Hoewel 11 Luchtmobiele Brigade nu onder Duits commando staat, heeft Nederland altijd het laatste woord bij de inzet tijdens een operatie.

Defensie noemt de samenwerking, die mede is ingegeven door de bezuinigingen, "een historische mijlpaal". De integratie van 11 LMB in de DSK is een indicatie voor een verdere verdieping in de samenwerking tussen Nederland en Duitsland. Beide landen nemen hun verantwoordelijkheid in Europa.

In de staf van de eenheid zijn tien Nederlanders geïntegreerd. De Duitse militairen in de DSK zijn verdeeld over zestien locaties in acht Bundesländer, de Nederlanders blijven gestationeerd in Schaarsbergen en Assen. Zowel de Duitsers als de Nederlanders dragen de rode baret - internationaal het onderscheidingsteken van luchtlandings- en parachutisteneenheden.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

Lintje voor Frans Smits Jr.

Gisteren heeft burgemeester Hans van der Sluijs van Leidschendam-Voorburg aan Frans Smits Jr., bij zijn afscheid als attachee van het Legermuseum, een Koninklijke onderscheiding uitgereikt.

Frans Smits Jr. is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Smits heeft een lange staat van dienst op het snijvlak van de museale cultuuroverdracht en de militaire traditie. Zijn belangstelling voor de militaire traditie werd hem van jongs af aan bijgebracht door zijn vader, Frans Smits Sr., die faam genoot als Nederlands enige militaire stilist en meest bekende ontwerper van militaire uniformen en emblemen. Smits' vader - die door de jaren heen alle baretemblemen ontwierp die in 1947 zijn geïntroduceerd én verschillende ceremoniële tenuen, emblemen, onderscheidingen en uitrustingsstukken - overleed in 2006.

In 1973 kwam Frans Smits Jr. als adjunct-conservator in dienst bij het Leger- en Wapenmuseum 'Generaal Hoeffer'. Sindsdien hield hij zich onder andere bezig met de ontwikkeling en beschrijving van de collectie van het Legermuseum en het ontwikkelen van publieksmanifestaties.

Vanwege zijn enorme deskundigheid gaf hij ook andere historische collecties advies, zoals het Artillerie Museum, Cavaleriemuseum, Commandomuseum, Infanterie Museum, Mariniersmuseum, Museum Korps Nationale Reserve en Wielrijdersmuseum.
 
Namens het Legermuseum heeft hij sinds 1984 zitting in de Traditiecommissie van de Koninklijke Landmacht en was hij lid van de Uniformcommissie KL en de Commissie Standaardisering Vaandels en Standaarden. Decennia achtereen verleende hij zijn medewerking aan de Stichting Vrienden van het Legermuseum en de jaarboeken Armamentaria.

Op het gebied van zowel historische als moderne uniformen is hij buitengewoon deskundig. Vanuit deze expertise stond hij mede aan de wieg van de ceremoniële uniformen die vandaag de dag bij de regimenten in gebruik zijn. Ook leverde hij een belangrijke bijdrage aan het Dagelijks Tenue van de Koninklijke Landmacht, dat in 2000 is ingevoerd.

Namens het Legermuseum hielp hij ook de makers van speelfilms met een militaire inslag, zoals 'A Bridge Too Far' en 'Max Havelaar' (beiden 1976), Soldaat van Oranje ('77), 'Field of Honor' ('87) en De Bunker ('92).

Tot slot leverde hij een bijdrage aan de totstandkoming van het Koninklijk distinctief van Willem-Alexander. Ter gelegenheid van de Vaandelgroet op 9 januari jl. heeft Zijne Koninklijke Hoogheid Smits persoonlijk bedankt voor zijn inzet bij de ontwikkeling van diens uniform.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

WOENSDAG 11 JUNI

Commando Regiment Geneeskundige Troepen overgedragen

Onder grote publieke en internationale belangstelling heeft luitenant-kolonel Jurgen Muntenaar na ruim drie jaar het commando over het Regiment Geneeskundige Troepen overgedragen aan zijn ranggenoot Jaco Brosky.

De commando-overdracht vond plaats op het marktplein in Ermelo. Hierbij was ook een delegatie aanwezig van het Kommando Schnelle Einsatzkräfte Sanitätsdienst van de Bundeswehr. Deze eenheid, gestationeerd in Leer en Schwanewede in Ostfriesland, is sinds 2007 het zgn. Patenschaftbataillon van 400 Geneeskundig Bataljon (400 Gnkbat).

De overste Muntenaar vervulde het commando over het Regiment in een dubbelfunctie als commandant van het Kennis- en Trainingscentrum Geneeskundige Dienst Koninklijke Landmacht (KTC Gnkd). Ook zijn opvolger, de overste Brosky, vervult een dubbelfunctie: hij is tevens commandant van 400 Gnkbat.

Het Regiment Geneeskundige Troepen is, na het Regiment Bevoorradings- en Transporttroepen, het grootste van het Dienstvak der Logistiek. Dit dienstvak bestaat, naast de genoemde regimenten uit het Regiment Technische Troepen en het Korps Militaire Administratie.

De Regimentscommandant (en zijn -adjudant) dragen zorg voor de traditiehandhaving en de Regimentstraditieraad, voor saamhorigheid en bijzondere personeelszorg voor de leden van het Regiment.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

Minister van Defensie opent Veteranenloket

Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert heeft vanmiddag in Doorn het Veteranenloket geopend. De nieuwe voorziening zorgt ervoor dat veteranen met (hulp)vragen sneller en efficiënt worden geholpen.

"Vanaf vandaag is er met de komst van het veteranenloket eindelijk sprake van die éne voordeur voor de veteraan én zijn of haar relaties. Zij kunnen hier terecht met welke vraag dan ook”, aldus de bewindsvrouw.

De oprichting van het Veteranenloket komt voor uit de Veteranenwet die in 2011 door het parlement is aangenomen. De Veteranenwet zorgt ervoor dat alle veteranen de erkenning, waardering en zorg krijgen waar ze recht op hebben.

De minister gaf bij de opening aan dat het Veteranenloket niet betekent “dat we klaar zijn”: “Veteranenzorg is en blijft mensenwerk. En soms worden er fouten gemaakt. De veteranenzorg blijven we dan ook steeds verder ontwikkelen. We blijven leren, in het belang van onze veteranen.”

Met het Veteranenloket krijgt de zorg voor veteranen opnieuw een belangrijke kwaliteitsimpuls. Postactieve veteranen en veteranen in werkelijke dienst kunnen met al hun vragen terecht. Vragen op het gebied van faciliteiten, ondersteuning door vrijwilligers (zoals nuldelijns zorg), reünies, de Veteranenpas of zorgvragen die bijvoorbeeld te maken hebben met een uitzending.

Het Veteranenloket is zeven dagen per week gedurende 24 uur op verschillende manieren bereikbaar, en tevens via de post:

E-mail

info@veteranenloket.nl

Internet

http://veteranenloket.nl/

Post

Veteranenloket, Postbus 125, 3940 AC Doorn

Telefoon

088-3340000

Terug naar Boven of naar Homepage

 

MAANDAG 9 JUNI

"Derde Wereldoorlog door vrees voor Rusland", aldus Sergei Markov

In een interview in de Finse krant Hufudstadsbladet, heeft de persoonlijke gezant van de Russische president Vladimir Poetin Finland in dreigende bewoordingen duidelijk gemaakt dat het maar beter geen lid kan worden van de NAVO. Volgens Sergei Markov zou een dergelijke stap tot de Derde Wereldoorlog leiden.

In het vraaggesprek ‘Vill ni vara med och starta ett tredje världskrig?’ met Moskou-correspondente Anna-Lena Laurén, zei Markov gisteren letterlijk: “Als Finland tot de NAVO zou toetreden, moet u eerst nadenken. Wilt u de Derde Wereldoorlog beginnen? Antisemitisme startte de Tweede Wereldoorlog, Russofobie kan een derde beginnen. Finland is een van de meest Russofobische landen in Europa, na Zweden en de Baltische staten.”

Markov deed zijn uitspraken aan de vooravond van een ontmoeting tussen de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov en de Finse president Sauli Niinistö, die nog onlangs duidelijk maakte dat Finland mogelijk lid van de NAVO wenst te worden. De Finse grondwet moet overigens eerst gewijzigd worden voordat een dergelijke stap mogelijk is.

Vandaag en morgen praat Lavrov in Finland met de Finse Minister van Buitenlandse Zaken Erkki Tuomioja en president Niinistö. Lavrov’s agenda richt zich, behalve op het bilaterale vraagstuk Finland-Rusland op de situatie in Oekraïne en andere internationale kwesties, zoals de betrekkingen tussen Rusland en de Europese Unie.

Het advies van Markov aan Finland om buiten het Noord-Atlantische bondgenootschap te blijven, lijkt dringend: “Als Finland lid zou worden van de NAVO, zou dat de veiligheid in Europa verslechteren, niet verbeteren."

Eerder al sprak Valery Gerasimov, opperbevelhebber van de Russische strijdkrachten, zich uit tegen het Fins lidmaatschap van de NAVO. Volgens hem kan Finland beter met Rusland samenwerken.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

ZATERDAG 7 JUNI

Militaire Willems-Orde voor majoor
Gijs Tuinman

Volgens de Volkskrant is het Ministerie van Defensie voornemens om in oktober Afghanistanveteraan en commando Gijs Tuinman (34) te onderscheiden met de hoogste militaire dapperheidsonderscheiding: de Militaire Willems-Orde. De toekenningsprocedure is bijna afgerond, zo melden goed ingevoerde bronnen aan de Volkskrant. Alleen Koning Willem-Alexander moet zijn handtekening nog zetten.

In de afgelopen zestig jaar is de onderscheiding één keer eerder uitgereikt: op 29 mei 2009 gaf Hare Majesteit Koningin Beatrix de kapitein Marco Kroon van het Korps Commandotroepen de ridderslag.

Volgens de krant zou Defensie met de onderscheiding het blazoen van dragers van de Willems-Orde willen oppoetsen. De Volkskrant schrijft: "Majoor Tuinman is eind vorig jaar na een kort dienstverband als consultant bij Deloitte nadrukkelijk gevraagd terug te keren naar Defensie, zodat hij het nieuwe boegbeeld van de krijgsmacht kan worden."

Deloitte is wereldwijd een toonaangevende onderneming in accountancy, belastingadvies, consulting en financieel advies. Na een dienstverband van dertien jaar, gaf Tuinman als Senior Consultant bij Deloitte advies aan bedrijven en overheden over veiligheid, leiderschap en complexe besluitvorming.

Voor Tuinmans deelname aan de Task Force Viper in 2006 kreeg Tuinman op 7 oktober 2009 al de Bronzen Leeuw. In de motivering stond onder meer: "In de periode juli tot december 2006 heeft eerste luitenant G.P. Tuinman naast zijn functie als ploegcommandant, als Tactical Air Controller en Forward Air Controller, in voorbereiding en uitvoering van opdrachten in vijandelijk beheerste gebieden, uiterst professioneel opgetreden. Door zijn grondige voorbereiding, excellente leiderschap en moedig optreden heeft hij gedurende intensieve gevechtsacties en veelal onder vijandelijk vuur, telkenmale kans gezien de vijand effectief te bestrijden."

Tuinman krijgt de Militaire Willems-Orde vanwege zijn inzet bij een gebeurtenis in Afghanistan op 6 september 2009. Ten noorden van Deh Rawod lag een eenheid van Task Force 55 onder vuur van de Taliban, waarbij de 26-jarige korporaal Kevin van de Reijdt vermist raakte. Met gevaar voor eigen leven gingen de special forces operators onder leiding van Tuinman naar hem op zoek.

Met twee schotwonden in de borst werd Van de Rijdt gevonden. Terwijl de commando's hem meenamen, werden ze opnieuw door de Taliban beschoten. Per medevac-helikopter werd Van de Reijdt naar Kamp Holland gevlogen, waar hij aan zijn verwondingen overleed. Eerder al werden de militairen die de reddingsactie uitvoerden onderscheiden met het Bronzen Kruis.

Tuinman volgde zijn officiersopleiding aan de KMA en voerde tussen 2001 en 2010 speciale missies uit met het KCT. Tuinman is in totaal vijf maal naar Afghanistan uitgezonden (2003, 2005, 2006, 2008-2010) en meerdere malen op trainingsmissie naar Afrika (Mauritanië, Mali, Burkina Faso en Senegal). Daar concentreerden de commando's zich op de samenwerking met lokale overheden.

Foto: Peter ter Velde.

Tijdens een speciale ceremonie in oktober zal Tuinman zijn onderscheiding en de bijbehorende ridderslag ontvangen van Koning Willem-Alexander.Still van commandant Gijs uit de documentaire Op pad met Task Force 55 van NOS-verslaggever Peter ter Velde (1 december 2009).

Terug naar Boven of naar Homepage

 

VRIJDAG 6 JUNI

70ste D-Dayherdenking in Ouistreham

Onder prachtige weersomstandigheden heeft vanmiddag op het zandstrand van Ouistreham, op het historische Sword Beach in Normandi, de officiële internationale D-Dayherdenking plaatsgevonden.

D-Day markeerde het begin van het einde van de Tweede Wereldoorlog. Vanaf de stranden van Normandië waaierde de vrijheid uit over Europa. Om 9.30 uur die ochtend, 70 jaar geleden, maakte BBC-presentator John Snagge als eerste publiekelijk melding van de geallieerde invasie in Frankrijk met de woorden: "D-Day has come".

Ter gelegenheid van Le 70ème anniversaire du Débarquement et de la Bataille de Normandie ontving de Franse president François Hollande regeringsleiders en presidenten uit 19 landen. Onder hen waren de Amerikaanse president Barack Obama, Britse koningin Elizabeth II, Duitse bondskanselier Angela Merkel Russische president Vladimir Poetin en Nederlandse koning Willem-Alexander en koningin Máxima.

70 jaar geleden landde de geallieerden op de stranden met de codenamen Utah, Omaha, Gold, Juno en Sword om Europa te bevrijden van de nazi-Duitsers. Voor veel veteranen, inmiddels allen eind tachtig/begin negentig jaar, is dit zonder twijfel de laatste grote tienjaarlijkse herdenking.

In zijn toespraak op het strand in Ouistreham sprak president Hollande: “Je moet er niet over willen nadenken, maar vrijheid is altijd een strijd. 70 jaar na D-Day loopt de vrijheid nog steeds gevaar.” Hij wil dat de D-Daystranden op de Werelderfgoedlijst van UNESCO worden gezet. Specifiek in Ouistreham gingen 70 jaar geleden ook de Franse militairen, in Brits uniform en embedded in No. 4 Commando, aan land.

Informeel is in de marge van de D-Dayherdenkingen ook gesproken over de crisis in Oekraïne. Poetin heeft zowel met Obama als met de Oekraïense president Petro Porosjenko gesproken.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

WOENSDAG 4 JUNI

"Onze digitale Deltawerken zijn niet goed genoeg", aldus AIVD

"Internet is een 'game changer' als het gaat om spionage en diefstal", aldus het plaatsvervangend hoofd van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) Marc Kuipers. Dat meldt Het Financieele Dagblad. Kuipers sprak gisteren op de eerste dag van de internationale conferentie 'Smart Coalitions' over de ICT-beveiliging van de Nederlandse overheid, georganiseerd door het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC).

Volgens Kuipers is Nederland bij de bescherming van Nederlandse (economische) belangen tegen digitale dreigingen goed op weg, maar is dit pas het begin. In de krant geeft hij aan dat het verdienmodel van Nederland in gevaar is. Het is nodig om ook te anticiperen op digitale dreiging.

Door de aanwezigheid van een moderne infrastructuur en gunstige ligging speelt Nederland, dat op veel terreinen dé toegangspoort tot Europa is, een belangrijke rol door mensen, vracht en bedrijven wereldwijd met elkaar te verbinden. Nederland groeit uit tot een belangrijke digitale snelweg in Europa en heeft het een uitstekende en uitgebreide ICT-infrastructuur. Maar de sterke positie van Nederland leidt ook tot serieuze kwetsbaarheden die (inter)nationale verantwoordelijkheden met zich meebrengen:

► topsectoren zijn een gewild doelwit van spionage met economische motieven;

► vitale sectoren, die grotendeels afhankelijk zijn van de ICT-infrastructuur, zijn bij voorkeur doelwit van activisten, extremisten en terroristen. Vitale processen kunnen verstoord of gestopt worden door digitale aanvallen en leiden tot schade en ontwrichting.

Om de grenzen van de digitale snelweg van Nederland te bewaken zijn vergelijkbare maatregelen nodig als bij de grensbewaking en beveiligingsmaatregelen zoals in de Rotterdamse haven en op Schiphol. Kuipers trok de vergelijking met de Deltawerken. Die plannen waren er al langer, maar ze werden pas uitgevoerd na de watersnoodramp van 1953."De ongemakkelijke waarheid is dat onze digitale deltawerken niet goed genoeg zijn. Onze dijken zijn te laag. Wat we nu doen is nog niet genoeg."

Het aantal digitale aanvallen dat de nationale én economische veiligheid bedreigt neemt toe. Een dreiging die te groot is om alleen tegen te gaan. De AIVD constateert een sterke toename van cyberaanvallen op bedrijven in de sectoren chemie, energie en hightech. De aanvallen worden veelal uitgevoerd door zgn. statelijke actoren – andere landen – die uit zijn op intellectueel eigendom en vertrouwelijke bedrijfsgegevens, zoals blauwdrukken van producten.

Welke landen achter de aanvallen zitten, wilde de AIVD tijdens de conferentie niet zeggen, maar uit de jaarlijkse rapportage van de dienst blijkt dat China, Iran en Rusland de hoofdverdachten zijn. Volgens de AIVD schaadt dit niet alleen de belangen van individuele bedrijven, ook van de Nederlandse economie als geheel. Als technische, financiële en personele bedrijfsgegevens verloren gaan ondermijnt dat de concurrentiepositie van het Nederlandse bedrijfsleven.

Kuipers pleitte voor verdergaande samenwerking en uitwisseling van kennis met andere publieke en private organisaties in de bestrijding van cyberspionage en -criminaliteit. De dienst werkt nu al veelvuldig samen met onder meer de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst en het Team High Tech Crime van de Dienst Nationale Recherche.

Ton Siedsma van de digitale-burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom reageerde kritisch op de uitlatingen van Kuipers: "Als hij doelt op het scannen van internetverkeer, dan gaat zijn vergelijking met Schiphol mank. Scannen van internetverkeer is veel indringender dan een incidentele scan op een vliegveld, en geeft veel meer informatie over jou als persoon prijs. Bovendien kun je het nauwelijks ontwijken. Dat is totaal onwenselijk."

Terug naar Boven of naar Homepage

 

DINSDAG 3 JUNI

Obama biedt één miljard dollar met 'European Re-Assurance Initiative'

Tijdens een gezamenlijke persconferentie met de Poolse president Bronislaw Komorowski in het Belvedèrepaleis in Warschau heeft de Amerikaanse president Barack Obama zijn betrokkenheid bij de Poolse veiligheid herbevestigd. Obama begon in Polen aan een vierdaags bezoek aan Europa.

Morgen ontmoet Obama, eveneens in Warschau, de Oekraïense president Petro Poroshenko en ontmoet hij in Brussel de leiders van de G7; op 6 juni sluit hij dit af met de 70ste verjaardag van de landingen tijdens D-Day - waar hij de Russische president Vladimir Poetin zal ontmoeten. Het Kremlin beweert dat Poetin Obama juist niet zal ontmoeten, wél de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Franse president François Hollande en de Britse premier David Cameron.


In het kader van het European Re-Assurance Initiative heeft Obama het Congres gevraagd maximaal $ 1 miljard (€ 735 miljoen) te investeren in de Oost-Europese bondgenoten. Met dit fonds hoopt Obama bij de Europese NAVO-bondgenoten de zorgen weg te nemen over de geëscaleerde situatie in Oekraïne. Het geld kan worden gebruikt om de Amerikaanse militaire aanwezigheid in Europa te verhogen, de financiering van militaire oefeningen en trainingsmissies, en het roteren van land- en luchtmachtpersoneel in Europa.

Ook hoopt Obama de militaire slagkracht van landen die geen lid van de NAVO zijn en grenzen aan Rusland te verbeteren. Het gaat om Georgië, Moldavië en Oekraïne. Daarnaast komt er een verhoogde samenwerking met het bondgenootschap op zee, in het bijzonder in de Zwarte en Baltische Zee.

Opnieuw heeft Obama aangedrongen op hogere militaire uitgaven van de Europese NAVO-partners. Hij gaf aan dat er verandering moet komen in het terugschroeven van de Defensiebegrotingen. Volgens hem moet elk van de 28 NAVO-lidstaten een "eerlijk deel" aan Defensie besteden.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

MAANDAG 2 JUNI

MINUSMA officieel van start voor Nederland

De Nederlandse eenheden in Mali vallen vanaf vandaag officieel onder de vlag van de United Nations Multidimensional Integrated Stabilization Mission in Mali (MINUSMA). Met de zgn. Transfer of Authority is de bijdrage van de ± 400 Nederlandse militairen aan de missie formeel begonnen.

De speciale eenheden van 1 (NLD) Special Operations Land Task Group (SOLTG) Scorpion vormen de operationele kern op de grond. De militairen van het Korps Commandotroepen zijn de ogen en oren van de All Sources Information Fusion Unit (ASIFU), het inlichtingencentrum van MINUSMA.

Voor ASIFU, dat voor ruim eenderde (± 70 militairen) uit Nederlanders bestaat, voeren de commando's verkenningen uit en worden inlichtingen verzameld. ASIFU is gelegerd op het hoofdkwartier van MINUSMA in de Malinese hoofdstad Bamako. In de praktijk is de SOLTG Scorpion een commando-eenheid die is aangevuld met enablers, zoals mortieristen en search-specialisten.

De Force Commander van MINUSMA is sinds 1 juni vorig jaar de Rwandese generaal-majoor Jean Bosco Kazura. Hij was recent nog plaatsvervangend commandant van de African Union Mission in Sudan (AMIS).

Terug naar Boven of naar Homepage

 

ZONDAG 1 JUNI

Taliban laat Amerikaanse sergeant Bowe Bergdahl na bijna vijf jaar vrij

De 28-jarige Amerikaanse sergeant Bowe Bergdahl, die 1.795 dagen - bijna vijf jaar - door de Taliban is gegijzeld, is gisteravond overgedragen aan de Amerikaanse regering. Dat heeft Barack Obama bekendgemaakt. In een verklaring noemde de Amerikaanse president het vrijkomen van Bergdahl "een herinnering aan de eindeloze inzet van Amerika geen man of vrouw in uniform aan zijn of haar lot over te laten."

In ruil voor de vrijlating van Bergdahl dragen de Amerikanen vijf Taliban-strijders, die vastzaten in het detentiecentrum Guantánamo Bay, over.

Volgens Amerikaanse regeringsmedewerkers is de 28-jarige Bergdahl in het oosten van Afghanistan, nabij de grens met Pakistan, in goede gezondheid overgedragen aan Amerikaanse elitetroepen. De uitruil verliep geweldloos.

Washington en de Taliban hebben maandenlang over de gevangenenruil onderhandeld, waarbij de regering van Qatar bemiddelde. De Amerikaanse president sprak zijn waardering uit voor de emir van Qatar, Tamim bin Hamad Al Thani: "Zijn persoonlijke inzet geeft de relatie tussen onze landen weer."

Voor zover bekend was Bergdahl de enige Amerikaanse krijgsgevangene in Afghanistan. Hij verdween op 30 juni 2009, twee maanden nadat hij in Afghanistan was gearriveerd.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

Nieuwsarchief...