HET NIEUWS... NIET HET EERST, W…L HET MEEST COMPLEET
Terug naar de homepage
 

MAART 2015
M
D
W
D
V
Z
Z
2
3
4
6
7
9
11
12
14
15
16
17
19
20
21
22
23
25
26
27
28
30
     

Maak uw keuze uit de hierboven getoonde lijst

DINSDAG 31 MAART 2015

Rigo Hoencamp promoveert op gezondheidseffecten Uruzgan

Aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) is vanochtend Rigo Hoencamp gepromoveerd op zijn doctoraalthesis Task Force Uruzgan, Afghanistan 2006-2010: medical aspects and challenges, onderzoek naar het effect van de missie in Uruzgan op de gezondheid van de Nederlandse militairen die daar dienden.

Rigo Hoencamp is luitenant ter zee-arts der eerste klasse bij Defensie, oud-marinier en als traumatoloog in opleiding verbonden aan de Afdeling Heelkunde van het LUMC.

Hoencamp werd als chirurg uitgezonden naar Afghanistan, waar improvised explosive devices (IED's) voor de meeste letsels zorgden. In 85% van de gevallen waren explosieven het letselmechanisme, zo schrijft hij in zijn proefschrift. Van de 24 Nederlandse militairen die om het leven kwamen, sneuvelden er elf door toedoen van een IED.

De promotie vond plaats in het Academiegebouw in Leiden; als promotors traden prof. dr. Jaap Hamming, prof. dr. Loek Leenen en prof. dr. kolonel-arts Eric Vermetten op.

Het proefschrift van Rigo Hoencamp bespreekt drie hoofdthema's: incidentie en epidemiologie van Battle Casualties (gewonden als gevolg van krijgshandelingen), de kwaliteit van zorg en de kwaliteit van leven. De thema's leggen het fundament voor meer (medisch) onderzoek binnen de Nederlandse krijgsmacht.

Het verbeteren van de behandeling van Battle Casualties gaat volgens Hoencamp verder dan de medisch ondersteunende organisatie. Vroegtijdige betrokkenheid van buddy's, familieleden, medisch personeel en tactisch commandanten is bevorderlijk voor iedereen. Een volledig geÔntegreerde aanpak binnen de Defensieorganisatie is noodzakelijk.

Militaire Geneeskunde is een continu evoluerend proces, waarbij alle mogelijkheden moeten worden aangewend om dit te optimaliseren. De integratie van studies die op de toekomst zijn gericht zal de kwaliteit van lessons learned van elk gewapend conflict verhogen.

Er is een sterke overeenkomst met rampengeneeskunde en -chirurgie. Samenwerking van rampengeneeskunde en militaire geneeskunde kan daarom nuttig zijn.

Een andere conclusie van Hoencamp is dat het noodzakelijk is om materialen te ontwikkelen die de nek en het hoofd beter beschermen. Van alle behandelde Nederlandse militairen in Uruzgan had 32% aan deze lichaamsdelen een verwonding.

Het streven van Rigo Hoencamp is dat de resultaten die hij in zijn proefschrift omschrijft, bijdragen aan de verbetering van de kwaliteit van de medisch ondersteunende organisatie, de opleiding van medisch en niet-medisch personeel en de kwaliteit van leven van alle betrokkenen met meer dan ťťn procent toeneemt.

Task Force Uruzgan, Afghanistan 2006-2010: medical aspects and challenges is verkrijgbaar onder ISBN 9789090287447.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

ZONDAG 29 MAART 2015

Gedenkplaat onthuld voor Jeffrey Broere in Jajići

In Jajići in het noordoosten van BosniŽ-Herzegovina is vandaag door de gemeenschap van Jajići en de gemeente Kalesija een gedenkplaat onthuld ter nagedachtenis aan soldaat der eerste klasse Jeffrey Broere.

Broere werd die hier precies twintig jaar geleden als eerste Nederlandse militair van de VN-vredesmacht in voormalig JoegoslaviŽ gedood door vijandelijk vuur.

De toen 20-jarige beroepsmilitair Jeffrey Broere maakte deel uit van de Alfa Compagnie van 13 Infanteriebataljon Luchtmobiel (Dutchbat III), gelegerd in het nabijgelegen Simin Han, en kwam op 29 maart 1995 om het leven toen kort na elkaar twee mortiergranaten insloegen op de observatiepost Tango 2.

Sinds oktober 1993 was Tango 2 bemand door UNPROFOR-militairen: eerst Zweedse, daarna Nederlandse. Op het moment dat de granaten insloegen bevonden zich zestien Nederlandse militairen op de OP. Aangenomen wordt dat het mortiervuur afkomstig was van de Bosnische ServiŽrs.

De Bosnische ServiŽrs startten in maart 1995 operatie SPREČA '95 met het doel Jajići en omgeving in te nemen. Rond 22.00 uur troffen de mortiergranaten de OP. De zwaar gewonde Broere overleed onderweg naar het ziekenhuis in Tuzla, twee dagen voor zijn verjaardag.

Behalve de burgemeester van Kalesija - waar Jajići onder valt - waren ook de Nederlandse ambassadeur in BosniŽ-Herzegovina, Jurriaan Kraak, en zijn defensie-attachť luitenant-kolonel Robbert Verbrugh te gast op uitnodiging van de president van de gemeenschap van Jajići, Fahrudin Hamzic.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

DINSDAG 24 MAART 2015

Dr. Paul van Hooft: 'Militaire doctrine is aan ons helaas niet meer besteed'

De Nederlandse veiligheidsleer moet meer zijn dan reactief van de ene crisis naar de andere zwalken. Dat schrijft dr. Paul van Hooft op de opiniepagina van NRC Handelsblad in Militaire doctrine is aan ons helaas niet meer besteed.

Van Hooft is docent diplomatiek en militair beleid en trans-Atlantische betrekkingen aan de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam.


De oorlog in de OekraÔne confronteert Nederland met het feit dat de veiligheid van Europa niet vanzelfsprekend is. Het had geen verrassing mogen zijn, maar al twintig jaar is de politieke wil afwezig om systematisch na te denken over de langetermijnstrategie van ons land. De woorden die bij een discussie hierover horen ontbreken of klinken onnatuurlijk: "macht, nationaal belang, doctrine".

Volgens Van Hooft heeft Nederland weliswaar "een aantal capabele strategen", maar dit is te weinig "om een serieuze politieke consensus mee op te bouwen. Het beperkte strategische denkvermogen heeft concrete gevolgen voor ons buitenlands- en defensiebeleid."

In 2011 sprak de Nederlandse regering zich uit "voor een kleine gespecialiseerde krijgsmacht met een hoog kennisniveau die samen met de bondgenoten snel uitgezonden kon worden naar instabiele regio's in Afrika en het Midden-Oosten". Volgens de auteur leek dit een acceptabele strategische afweging die Nederland meer waar voor zijn geld gaf.

Tegelijkertijd werd er echter bezuinigd op militaire opleidingen, tactische luchtmobiliteit en de strategische luchttransportcapaciteit. "De bezuinigingen ondermijnden [...] het uitvoeren van de missies die bij het gekozen beleid horen. Het is moeilijk te beweren dat er aan het beleid een gerichte strategische afweging voorafging."

De meeste Europese landen deden hetzelfde en onderschatten de politieke ontwikkelingen in Rusland. In Europa is "geen politieke consensus over waar prioriteiten horen te liggen - zie niet alleen Rusland, maar ook de respons op de Syrische burgeroorlog en de Islamitische Staat."

"Europese defensiesamenwerking is tot nu toe dan ook vooral gebruikt als nog een verkapte bezuinigingsmaatregel, waarbij de lidstaten onderling nauwelijks samenwerkten over de keuzes."

Door beperkte middelen zijn de meeste Europese landen nauwelijks in staat zelfstandig dreigingen te analyseren, prioriteiten te stellen en militaire doctrines te ontwikkelen. Slechts Groot-BrittanniŽ en Frankrijk kunnen als enige Europese staten "enigszins zelfstandig kunnen opereren en strategisch denken".

Volgens dr. Paul van Hooft moet de Nederlandse veiligheidsleer "daarom meer zijn dan reactief van de ene crisis naar de volgende zwalken; meer dan alleen bezuinigingen en technische discussies, meer dan alleen een keuze tussen conventionele afschrikking en interventies." Na het onveiligste jaar "sinds het einde van de Koude Oorlog" zou Nederland van het moment gebruik moeten maken om een langetermijnvisie en consensus op te bouwen.

Europese landen, en dus ook Nederland, hebben drie langetermijnbelangen, aldus Van Hooft:

1. bescherming tegen dreigingen van buiten Europa, zoals Rusland en instabiliteit in de regio's aan de grenzen van Europa;

2. veiligheid en vertrouwen tussen Europeanen, nu grotendeels tot stand gekomen door de Europese instituties en de NAVO;

3. voorkomen van overmatige afhankelijkheid van derde machten, zoals de Verenigde Staten, en het vergroten van Europese invloed buiten Europa.

"Voor een klein en internationaal georiŽnteerd land als Nederland is het niet voorstelbaar dat het deze grote veiligheidsbelangen (en economische belangen) kan bereiken zonder goede relaties met en tussen sterkere staten in Europa."

"De prijs daarvoor is het verlies van enige economische en militaire vrijheid. De belangrijkste vraag voor Nederlandse strategie is welk beleid zich het beste terugbetaalt voor dat verlies van vrijheid: de steun voor de trans-Atlantische relatie, voor de EU als institutie of voor een ander Europees alternatief."

Paul van Hooft promoveerde onlangs op het proefschrift The Future in the Past: Victory, Defeat and Grand Strategy in the US, UK, France and Germany. Hierin onderzocht hij de gevolgen van overwinning en nederlaag op het buitenlands- en defensiebeleid en de mate waarin staten militaire of diplomatieke middelen gebruiken.

© Oorspronkelijke artikel: NRC Handelsblad, NRC Media BV en dr. Paul van Hooft.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

WOENSDAG 18 MAART 2015

Nationaal Militair Museum genomineerd voor DagjeWeg.nl Award 2015

Het Nationaal Militair Museum (NMM) in Soesterberg is door de website DagjeWeg genomineerd voor de DagjeWeg.nl Award 2015. Het NMM is één van de vijftien genomineerden.

Eerder dit jaar werd het NMM door het Land van ANWB genomineerd voor het 'Leukste uitje van Utrecht'.

Sinds de opening op 11 december 2014 hebben al bijna 200.000 mensen het museum bezocht.

Het Nationaal Militair Museum (NMM) is hťt museum over de betekenis van de krijgsmacht voor Nederland in het heden, verleden en de toekomst. Het museum belicht dit aan de hand van verhalen, activiteiten en actuele exposities. Ook is er een grote hal waar vliegtuigen, tanks, pantservoertuigen en helikopters zijn te bezichtigen.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

VRIJDAG 13 MAART 2015

Brits eerbetoon aan Afghanistan-veteranen

Tijdens een speciale ceremonie in Londen is stilgestaan bij de Britse militairen die in Afghanistan hebben gediend en de 453 van hen die hierbij om het leven kwamen.

Hierbij was de Britse Koninklijke familie ruimschoots aanwezig: Koningin Elizabeth II en haar man Prins Philip, Prins Charles en Camilla en de prinsen Andrew, Edward en William.

Eerst werd in St. Paul's Cathedral een dienst gehouden. Hierbij sprak de aartsbisschop van Canterbury, Justin Welby: "Today is a moment for us to say thank you: Thank you to all who served, whatever your role."

Na de dienst in de kathedraal marcheerden de Afghanistan-veteranen in een militaire parade door de stad en vlogen er militaire helikopters en gevechtsvliegtuigen over hartje Londen.

Groot-BrittanniŽ deed vanaf 2001 mee in Afghanistan. In dat jaar vielen de Amerikanen en Britten het land binnen om de Taliban te verdrijven na de aanslagen op de Verenigde Staten van 11 september.

De Britse militaire aanwezigheid duurde dertien jaar. In totaal zaten 150.000 Britten in Afghanistan. In oktober 2014 verlieten de laatste Britse militairen Camp Bastion in de provincie Helmand; de internationale coalitie volgde twee maanden later. Enkele honderden militairen verblijven nog in Afghanistan als militair adviseur voor het Afghaanse leger.

De Afghaanse president Ashraf Ghani zei tegen de BBC dat de Britten die in zijn land hun leven hebben gegeven "het ultieme offer betaalden om ons in staat te stellen in vrijheid, in de hoop op vrede, welvaart en waardigheid te leven."

Na de parade werden de militairen ontvangen in de Guildhall, het Londense stadhuis. Hier werd voor de veteranen en hun families een receptie gehouden, die werd bijgewoond door de Koninklijke familie en premier David Cameron.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

Zweden beschermt Gotland tegen Russen

De Zweedse minister van Defensie Peter Hultqvist zal het Zweedse parlement voorstellen het eiland Gotland te voorzien van een compagnie militairen: 150 man.

Gotland is volgens Hultqvist dť zwakke plek van Zweden. Een succesvolle Russische inname van Gotland zou de versterking van Estland, Letland of Litouwen een stuk gecompliceerder maken.

Gotland is een strategisch gelegen eiland middenin de Oostzee, telt zo'n 57.000 inwoners en herbergt sinds 2005 geen operationele eenheden meer. Aan de overkant van de Oostzee liggen de Baltische staten.

Wťl staan er veertien tanks op Gotland en is het 800 militairen sterke 32ste Bataljon National Home Guard (Hemvärnet) op het eiland gestationeerd.

Onlangs heeft de Zweedse premier Stefan Löfven het Defensiebudget verhoogd met 6 miljard Zweedse kronen (Ä 672 miljoen).

Evenals in de meeste westerse landen is het Defensiebudget van Stockholm sinds het einde van de Koude Oorlog alleen maar teruggeschroefd. Vorig jaar spendeerde Zweden 1,1% van het bruto binnenlands product aan haar krijgsmacht (Nederland 1,2%).

De laatste Russische bezetting van Gotland dateert van 1808. Toen namen Russische troepen tijdens de Finse Oorlog gedurende enkele weken het eiland in.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

DINSDAG 10 MAART 2015

3.000 Amerikaanse militairen naar Oost-Europa

Zo’n 3.000 Amerikaanse militairen van 3rd Infantry Division uit Fort Stewart in Georgia vertrekken deze en volgende week naar Oost-Europa voor militaire oefeningen met troepen uit de Baltische staten en Polen. Gisteren zijn al ongeveer 250 van de in totaal 750 Amerikaanse tanks, helikopters en andere voertuigen ontscheept in de Letse stad Riga.

De oefeningen met de strijdkrachten van Estland, Letland, Litouwen en Polen vinden plaats in het kader van operatie ATLANTIC RESOLVE, bedoeld om de NAVO-bondgenoten in het oosten van Europa gerust te stellen.

De Oost-Europese NAVO-lidstaten maken zich zorgen over de toenemende Russische agressie na de annexatie van de Krim en de voortdurende gevechten tussen Oekraïne en pro-Russische separatisten in het oosten van dat land. Hoewel in Oekraïne een wapenstilstand is gesloten, heeft het conflict het wantrouwen tussen Rusland en de NAVO vergroot.

Het 1st Armored Brigade Combat Team van de 3rd Infantry Division lost het 2nd Stryker Cavalry Regiment af, onderdeel van U.S. Army Europe (USAREUR) en gelegerd in Duitsland. Het 1st Armored Brigade Combat Team zal ongeveer drie maanden in Oost-Europa aan multinationale oefeningen deelnemen.

Na de oefeningen blijft het zware materieel in Europa, zodat de elkaar aflossende eenheden niet steeds hun rijdend en vliegend materieel hoeven in- en uit te roteren. De Amerikanen spreken in dit verband over ‘controlled storage’.

Sinds april 2014 voert de Amerikaanse krijgsmacht onder leiding van USAREUR continu multinationale oefeningen uit met NAVO-bondgenoten en partnerlanden in Oost-Europa als gevolg van de verhoogde regionale spanningen.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

ZONDAG 8 MAART 2015

Voorzitter Europese Commissie wil Europees leger

Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie (EC), bepleit de vorming van een Europees leger. Volgens de Luxemburger moet Europa beschermd worden tegen de dreiging vanuit Rusland.

In een interview met de Duitse krant Welt am Sonntag zegt Juncker: "Je creŽert geen Europees leger om het onmiddellijk te kunnen inzetten, maar een gemeenschappelijk leger van de Europeanen zou Rusland duidelijk maken dat het ons menens is met de verdediging van Europese waarden."

Het idee van een Europees leger wordt herhaaldelijk in de EU besproken. Tot nu toe wordt deze stap onhaalbaar geacht. Er is chronische verdeeldheid tussen de EU-landen: vooral Frankrijk en Groot-BrittanniŽ zijn sceptisch. Tegenargumenten zijn dat een Europees leger de NAVO zou ondermijnen, slechts een kopie van de NAVO is en zou leiden tot onderlinge rivaliteit en geldverspilling.

Juncker brengt zijn voorstel nu in verband met het conflict in OekraÔne.

Hij voegde eraan toe dat "zo'n leger helemaal niet tegen de NAVO is gericht." Volgens de EU-voorzitter kan een Europees leger juist "helpen om een gemeenschappelijk buitenlands en veiligheidsbeleid vorm te geven." Ook zal intensieve samenwerking tussen de Europese lidstaten "aanzienlijke besparingen" opleveren in de ontwikkeling en aanschaf van militair materieel.

Tegelijkertijd zou een Europees leger volgens Juncker de kansen op interne conflicten verkleinen: "Een gezamenlijk leger zou de wereld laten zien dat er nooit meer oorlog zal zijn tussen Europese lidstaten."

Op 29 april 2003 nam Juncker in zijn toenmalige ambt als premier van Luxemburg, samen met de Belgische premier Guy Verhofstadt, de Duitse bondskanselier Gerhard SchrŲder en de Franse president Jacques Chirac, deel aan de zgn. Pralinentop in Brussel. Die topconferentie over het Europese defensiebeleid leverde niet alleen concrete plannen op om de Europese Defensie een nieuwe impuls te geven, ook werd er een discutabel voorstel besproken om een militair hoofdkwartier op te richten voor de planning en aansturing van autonome operaties door de Europese Unie.

Sindsdien is Defensie een terrein waar Europa slechts moeizaam vooruitgang boekt. In 2007 richtte de EU de EU Battle Groups (EUBG) op: flexibele gevechtseenheden die in crisissituaties snel tussenbeiden kunnen komen. De EUBG zijn in de praktijk echter nog nooit ingezet.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

DONDERDAG 5 MAART 2015

Gedecoreerde oorlogshelden aantrekkelijk voor vrouwen

De Volkskrant citeert vandaag een onderzoek waaruit blijkt dat gedecoreerde oorlogshelden buitengewoon aantrekkelijk zijn voor vrouwen.

In het onderzoek Historical and experimental evidence of sexual selection for war heroism beschrijven de Nederlandse en Duitse wetenschappers Mark van Vugt (hoogleraar evolutionaire psychologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam), Joost M. Leunissen van de University of Southampton en Hannes Rusch van de Justus-Liebig-Universitšt Giessen dat oorlogshelden meer kinderen krijgen dan niet-gedecoreerde veteranen.

De ontdekking van het drietal kan deels verklaren waarom mannen in zoveel culturen oorlog voeren en zelfs waarom jonge moslimmannen soms afreizen naar de oorlogsgebied: ze laten er hun seksuele 'geschiktheid' mee zien en trekken er vrouwen mee aan.

Het artikel van Van Vugt, Leunissen en Rusch is op 26 februari jl. online gepubliceerd op de website van het vakblad Evolution & Human Behavior.

Volgens Van Vugt biedt de studie "mogelijk een evolutionaire verklaring voor de populariteit om bij IS te gaan vechten, ondanks de enorme risico's. En voor de belangstelling van sommige moslimmeiden voor deze strijders."

Voor hun onderzoek vergeleek het drietal het aantal kinderen van 123 Amerikaanse helden uit de Tweede Wereldoorlog die zijn onderscheiden met de Medal of Honor met die van 449 reguliere veteranen uit WO II. De gedecoreerde helden brachten gemiddeld 3,2 kinderen voort: een half kind meer dan de niet-gedecoreerden.

Vervolgens legden de wetenschappers verzonnen minibiografieŽn van helden en niet-helden voor aan studenten uit Rotterdam en Canterbury. Daaruit bleek dat vrouwen oorlogshelden iets aantrekkelijker vinden dan sporthelden of gedecoreerde zakenlieden; dat vrouwen militaire helden op het slagveld aantrekkelijker vinden dan militaire helden bij een reddingsoperatie in vredestijd; en dat mannen geen speciale voorkeur hebben voor vrouwelijke oorlogshelden.

Allemaal aanwijzingen dat mannelijke oorlogshelden een diepe seksuele aantrekkingskracht uitoefenen op vrouwen.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

ZONDAG 1 MAART 2015

VS bezorgd over Britse Defensiebezuinigingen

De Verenigde Staten zijn bezorgd over de bezuinigingen bij het Britse ministerie van Defensie. Dit zegt de Chief of Staff of the United States Army, generaal Raymond T. Odierno, vandaag in een exclusief interview met Con Coughlin van de Britse krant The Daily Telegraph.


Odierno ziet bij gezamenlijke missies het Britse leger straks niet meer als bondgenoot, maar als deel van het Amerikaanse leger: "Een Brits bataljon als onderdeel van een Amerikaanse brigade." Toch noemt hij Groot-BrittanniŽ "een partner met dezelfde normen en doelen als Amerika."

De NAVO eist dat lidstaten 2% van hun bruto binnenlands product begroten voor Defensie. Nu doet Groot-BrittanniŽ dit nog, maar het lijkt er op dat dit in 2016 niet meer zal worden gehaald.

Volgens het hervormingsplan Army 2020 moet de Britse krijgsmacht drastisch uitdunnen. Volgens de BBC zullen de komende jaren duizenden militairen, omgerekend zo'n 20% van het huidige personeelsbestand, worden wegbezuinigd.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

Nieuwsarchief...