NIEUWSARCHIEF MEI 2012
Terug naar de homepage
 

mei 2012
M
D
W
D
V
Z
Z
6
12
13
17
18
22
23
26
27
29
30

Maak uw keuze uit de hierboven getoonde lijst

DONDERDAG 31 MEI 2012

Overste De Haas na tien jaar gerehabiliteerd

Luitenant-kolonel Marcel de Haas heeft vandaag zijn recht gehaald na een tien jaar durend arbeidsconflict met Defensie. Het conflict draaide om vriendjespolitiek, waar De Haas hinder van ondervond.

Als het aan de overste ligt is het nu afgelopen met de geheimzinnigheid rond het sollicitateren op nieuwe functies. Hij kreeg vandaag van Minister van Defensie Hans Hillen een onderscheiding en een schadevergoeding.

Sinds 2001 lag Marcel de Haas overhoop met zijn werkgever. In dat jaar ging een aan hem toegekende functie als Defensieattachť op de ambassade in Moskou aan zijn neus voorbij. De Haas kwam er tegen in opstand en ervoer in de daaropvolgende jaren slechts tegenwerking.

Volgens De Haas was er sprake van intimidatie, laster, gedwongen overplaatsing en valsheid in geschrifte. Interne commissies en de Nationale Ombudsman bogen zich over de kwestie. Het leidde aanvankelijk niet tot eerherstel.

Een commissie onder leiding van prof. mr. Ron Niessen, deskundige op het gebied van arbeidsrecht en integriteit, die in 2011 een nieuw onafhankelijk onderzoek naar zijn klachten deed, concludeerde dat De Haas op een aantal punten inderdaad onzorgvuldig is behandeld.

Bovendien concludeerde de commissie dat benoemingen meer open moeten zijn om de schijn van vriendjespolitiek te vermijden. Voortaan mogen mensen anoniem lof en kritiek uiten op de sollicitant.

Overigens heeft de commissie ook geconstateerd dat De Haas op verschillende punten onvoldoende heeft aangetoond dat zijn klachten terecht waren.

Hillen reikte aan overste De Haas het Ereteken voor Verdienste uit. Daarnaast ontvangt de Ruslandspecialist van Defensie een financiŽle schadevergoeding en blijft hij aan het werk als docent op het Instituut Defensie Leergangen (IDL). Luitenant-kolonel De Haas is sinds eind 2010 eveneens werkzaam als Senior Research Associate bij Instituut Clingendael.

Terug naar Boven

Verhuizing KMS vůůr reces Kamer bekend

De Ermelose Jan van Schaffelaerkazerne weet nog voor het zomerreces of ze de Koninklijke Militaire School (KMS) mag verwelkomen. Dat werd vandaag duidelijk, nadat een meerderheid in de Tweede Kamer besloot de verhuizing van de KMS van Weert naar Ermelo "niet controversieel" te verklaren.

Dit betekent dat een beslissing over de verhuizing niet hoeft te wachten op een nieuw kabinet. Het zomerreces gaat in op 6 juli 2012.

KMS

Burgemeester Jos Heijmans van Weert heeft reageerde teleurgesteld op het besluit van Minister van Defensie Hans Hillen. De gemeente Weert en de provincie Limburg richten zich nu op de Tweede Kamer.

Alle goede bedoelingen vanuit Limburg, Weert en de KMS zelf ten spijt, volhardt de bewindsman in zijn standpunt om de KMS in 2015 naar Ermelo te laten verhuizen. In de Tweede Kamer is alleen de PVV voorstander van het blijven van de KMS in Weert.

Terug naar Boven

 

MAANDAG 28 MEI 2012

BBC 2: 'Afghanistan: The Great Game' (1/2)

Op BBC 2 vanavond (22.00 uur Nederlandse tijd) de eerste van twee documentaires, geregisseerd door Iain Scollay, over de bemoeienissen van Groot-BrittanniŽ met Afghanistan. In Afghanistan: The Great Game vertelt Rory Stewart het verhaal van de Britse interventies in Afghanistan in de 19de en begin 20ste eeuw.

Het Britse Rijk was geobsedeerd door het idee dat hun rivaal, Rusland, de invasie van Afghanistan als een strategische tussenstop zag voor een ongehinderde aanval op Brits-IndiŽ (India). Dit was een periode, gevoed door wederzijdse spionagemissies, van wantrouwen en paranoia die later bekend werd als "The Great Game".

Een parallel met de 21ste eeuw lijkt aanwezig: evenals nu het geval is, namen de Victoriaanse Britten aan dat Afghanistan een acute bedreiging voor de Britse nationale veiligheid kon betekenen.

Rory Stewart verhaalt over de besluitvorming die leidde tot de eerste Britse invasie van Afghanistan en de daaropvolgende drie Anglo-Afghan Wars (1839-1842, 1878-1880 en 1919).

Het tweede, tevens laatste deel is op woensdag 31 mei vanaf 22.00 uur te zien op BBC 2.

Terug naar Boven

 

VRIJDAG 25 MEI 2012

Landmacht 2.0 over social media-gebruik

Op de Kromhoutkazerne in Utrecht vond vandaag het symposium Landmacht 2.0 plaats.

Dagvoorzitter was de organisator van de dag, kolonel Hans Damen - commandant van het Defensiebedrijf Grondgebonden Systemen (DBGS) en projectleider reorganisatie materieellogistiek van de Koninklijke Landmacht. Hij is actief binnen Ambtenaar 2.0 en heeft in dit kader speciale belangstelling voor de vrijheid van meningsuiting van ambtenaren en gebruik van social media bij crisiscommunicatie.

De dag – waarop gekeken werd  naar de huidige technologische en maatschappelijke ontwikkelingen die ontstaan zijn door interactie op het world wide web en wat die voor de KL betekenen – werd ’s ochtends geopend door de Commandant Landstrijdkrachten (C-LAS), luitenant-generaal Mart de Kruif.

De opening van dit symposium over de bedreigingen en vooral ook kansen in het gebruik van social media door Defensiepersoneel in zowel externe als interne communicatie, vond plaats door innovator Frans Nauta. Werkzaam als adviseur en schrijver, was hij onder andere oprichter en voorzitter van de denktank Stichting Nederland Kennisland.

Keynote speaker Nauta bracht in de Prezi-presentatie ‘IdeeŽn voor een slimmer leger’ een stukje geschiedenis van social media samen met de elementen die innovaties mogelijk maken. Het innoverend vermogen van organisaties, dus ook dat van de Koninklijke Landmacht, blijkt niet alleen afhankelijk van de nerds en visionairs die met nieuwe toepassingen aan de slag gaan, maar juist ook van het personeel dat uiteindelijk de durf heeft en de angst heeft overwonnen om vernieuwingen te omarmen en de implementatie ervan op de werkvloer mogelijk te maken: de sceptici.

Zestien sprekers met verschillende achtergronden namen de deelnemers tijdens hun workshops en lezingen mee om hun kennis te delen en hun best practice met elkaar te bespreken. Enkele van de sprekers waarin Inge van Halder, directeur dienstverlening bij de gemeente Hillegom, mr. drs. Fatou van den Hoff, adviseur in de vrijheid van meningsuiting, en gedragswetenschapper dr. Rick van der Kleij bij TNO.

Davied van Berlo, initiatiefnemer van het netwerk Ambtenaar 2.0 en Pleio, het samenwerkplatform van de overheid, nam aan het einde van het symposium met C-LAS en onder leiding van de dagvoorzitter de dag door.

Terug naar Boven

CBRN-ontsmettingsoefening in Heerenveen

Op het parkeerterrein naast het Abe Lenstra Stadion in Heerenveen is een oefening gehouden in het kader van CBRN-ontsmetting.

Deelnemers aan de oefening waren 43 Geneeskundige Compagnie uit Havelte en 101 CBRN Verdedigingscompagnie uit Wezep.

Omdat militairen ook te maken kunnen krijgen met de inzet van chemische en nucleaire wapens, moet de ontsmetting van personeel en materieel regelmatig worden beoefend.

Behandeling van zieke en gewonde militairen kan eerst dan plaatsvinden als een eerste ontsmetting heeft plaatsgevonden; het ontsmetten van de voertuigen gebeurt in een mobiele ontsmettingsstraat. In het kader van deze oefening werden gesimuleerde gewonden aangevoerd uit een nucleair gebied.

De oefening duurde de gehele dag en trok veel publiek. Bij temperaturen tussen 26 en 28 graden Celsius was het werken in CBRN-kleding bepaald onaangenaam.

Met dank aan Dennis Stoelwinder (Feannet).

Terug naar Boven

 

DONDERDAG 24 MEI 2012

ZDF: Israel und Iran im Schattenkrieg

Vannacht op ZDF de documentaire ‘Israel und Iran im Schattenkrieg (ZDF, 00.45 – 01.15 uur). Hierin een inkijkje in de “stiekeme oorlogvoering” van de IsraŽlische geheime dienst Mossad door ZDF-correspondent Christian Sievers.

De strategie van de Mossad, die teruggrijpt naar de jaren ’60 van de 20ste eeuw, bestaat uit de kernbegrippen “verhindern, verwirren, verzögern” (“voorkomen, verwarren, vertragen”). Concreet leidt dit tot preventieve acties, afschrikking en wraakacties na aanslagen op IsraŽlische doelen.

Binnen dit kader werden al Duitse wetenschappers in Egypte vermoord, nazi Adolf Eichmann ontvoerd en voor de rechter gesleept en de terroristen van München 1972 opgespoord en geliquideerd.

Zo zijn er ook al jaren aanslagen, ‘vreemde’ explosies en sabotageacties die in verband worden gebracht met het nucleaire programma van IsraŽls aartsrivaal Iran. De huidige IsraŽlische premier Benjamin Netanyahu noemt de strijd tegen Iran de "missie van zijn leven."

In de documentaire komen onder andere de diverse scenario’s aan de orde welke door Iran’s atoomdreiging kunnen worden uitgelokt, inclusief de vraag of de operaties die IsraŽ hier tegenover stelt ethisch verdedigbaar zijn.

Terug naar Boven

 

MAANDAG 21 MEI 2012

LichaamstrofeeŽn in tijd van oorlog

In Villa VPRO op Radio 1 vanmiddag een item van wetenschapsredacteur Bouwe van Straaten over het in juni te verschijnen boek Dark Trophies: Hunting and the Enemy Body in Modern War van Simon Harrison.

Harrison is professor in de sociale antropologie aan de University of Ulster. Eerder voerde hij belangwekkend volkenkundig veldwerk uit onder het volk van de Avatip, dat woont aan de rivier Sepik in Papoea-Nieuw-Guinea.

In zijn nieuwe boek beschrijft Harrison het gegeven dat inheemse samenlevingen het onthoofden van hun slachtoffers of het meenemen van andere lichaamsdelen als oorlogstrofee ten tijde van oorlog normaal vinden. Er was nog weinig bekend over het bestaan van dit fenomeen onder hedendaagse naties.

Zijn boek is een geschiedschrijving van dit wangedrag onder militairen in de afgelopen twee eeuwen. Tevens verkent Harrison de nauwe banden met het kolonialisme, raciale uitgangspunten en hoe dit zich verhoudt tot gewelddadige machtsverhoudingen tussen groepen.

Bouwe van Straten haalt in de radio-uitzending aan wat mensen ertoe drijft om in oorlogssituaties hun vijand niet alleen te vermoorden, maar ook nog eens te verminken. Dit primitieve gedrag komt ook voor in het Europa en de VS van nŠ de Verlichting. Volgens Simon Harrison hangt dit ontmenselijkende gedrag samen met racistische overtuigingen aan de ene kant en aan de andere kant met militaire tradities waarin jachtmetaforen een hoofdrol spelen. De vijand wordt hierbij niet zozeer gezien als menselijk, maar als dier of prooi.

Het boek 'Dark Trophies: Hunting and the Enemy Body in Modern War' van Simon Harrison verschijnt volgende maand bij uitgeverij Berghahn Books (244 pagina's, ISBN 9780857454980, ± € 60,-)

Terug naar Boven

 

ZONDAG 20 MEI 2012

Tweedaagse NAVO-top in Chicago begint

Demissionair minister-president Mark Rutte bezoekt, samen met Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal en Minister van Defensie Hans Hillen vandaag en morgen de NAVO-top in Chicago. Tijdens deze 25ste topconferentie van het bondgenootschap zal onder meer worden gesproken over het Strategisch Plan voor Afghanistan.

De top van Chicago zal de algemene bewoordingen uit het slotcommuniqué van de NAVO-topconferentie in Lissabon – op 19 en 20 november 2010 – moeten uitwerken in concrete initiatieven en programma’s.

NAVO

Één van de onderwerpen is een concreet stappenplan voor het transitieproces in Afghanistan. Dit moet in 2014 zijn voltooid, wanneer de Afghaanse regering zelf opnieuw de integrale verantwoordelijkheid voor de veiligheid in het gehele land draagt.

Na 2014 ligt de prioriteit voor de NAVO enkel nog op het ondersteunen en trainen van de Afghaanse veiligheidsinstanties.

In Chicago spreken de bondgenoten ook over de rol die de NAVO speelt bij hedendaagse dreigingen, zoals cyberaanvallen, massavernietigingswapens en terrorisme. Vanaf 2010 heeft de NAVO zich aan deze nieuwe dreigingen aangepast.

Bovendien komen mogelijkheden aan de orde om de samenwerking tussen NAVO-landen te versterken. In veel NAVO-landen wordt momenteel bezuinigd op Defensie, waardoor het er meer en meer om gaat de juiste balans te vinden tussen het nakomen van gedeelde verantwoordelijkheden en het uitbalanceren van nationale Defensiebegrotingen.

In het concept Smart Defence, geïntroduceerd door de NAVO Secretaris-Generaal Anders Fogh Rasmussen, komt het erop neer de meest efficiënte en meest kostenbesparende manieren te zoeken om Defensiemiddelen blijvend te kunnen inzetten. Hierbij kan worden gedacht aan gezamenlijke verwerving van materieel, onderhoud en trainingsfaciliteiten.

Tot slot wordt in Chicago gesproken over de positie van de NAVO met betrekking tot de toekomstige rol van nucleaire wapens: de Deterrence and Defence Posture Review (DDPR). De kernwapenbezittende lidstaten Groot-Brittannië en de Verenigde Staten willen de herbevestiging over een mengeling van aan de ene kant conventionele en nucleaire wapens en anderzijds het Amerikaans initiatief van het Strategic Defense Initiative (raketschild). Op de NAVO-top in Lissabon in 2010 is reeds besloten dat dit er zal komen.

Terug naar Boven

 

ZATERDAG 19 MEI 2012

Militair eerbetoon aan Queen Elizabeth

Op de Quadrangle van Windsor Castle hebben 2.500 militairen van de Royal Navy, Army en Air Force een eerbetoon gebracht aan Queen Elizabeth. De militairen liepen in een groot defilé langs de Britse koningin en de 90-jarige Prince Philip, Duke of Edinburgh, ter ere van haar diamanten regeringsjubileum.

Met het defilé werd de warme band benadrukt die de 86-jarige Queen Elizabeth met de Britse strijdkrachten heeft.

Langs de route van het defilé stonden ± 20.000 mensen te kijken. Aan het einde vlogen 78 moderne en historische vliegtuigen over Windsor Castle, waaronder toestellen uit de Tweede Wereldoorlog, helikopters, Red Arrows en Tornados.

Chief of the Defence Staff, General Sir David Richards, zei: “Her Majesty the Queen's support and encouragement over the years has created a very special bond between our monarch and her forces. That link is felt by all those who have the privilege to wear Her Majesty's uniform both in the UK and on many varied operations overseas. The parade and muster will truly be a day to remember. It is an opportunity to highlight the unique relationship the Queen has with the men and women of the Armed Forces and of the role she fills in our lives."

Terug naar Boven

 

WOENSDAG 16 MEI 2012

CTE na blastletsel aangetoond in autopsies

Hersenschade van oorlogsveteranen blijkt zichtbaar. Wetenschappers uit Boston hebben tijdens microscopisch onderzoek verfrommelde axonen (uitlopers van neuronen die elektrische impulsen geleiden), vernauwde bloedvaten en ‘uitgekauwde’ neuronen aangetoond – dezelfde symptomen als bij de ziekte van Alzheimer. Volgens de onderzoekers lijkt het erop dat hersencellen zichzelf opeten (autofagie).

Naar de hersenbeschadiging bij militairen was tot op heden vooral gezocht met CT-scans. Dat leverde weinig resultaat op en riep zelfs de vraag op of de slachtoffers wel ťcht iets mankeerden.

Na een explosie door een IED blijken de hersenen echter vergelijkbare schade op te lopen als bij 'contactsporten' als American football, boksen, ijshockey, rugby en voetbal. Blastletsel zet een almaar verergerend ziekteproces in werking, dat nu wordt geassocieerd met traumatisch hersenletsel (traumatic brain injury, TBI), neuropsychiatrische symptomen en, op langere termijn, cognitieve handicap. Afname van de hersenfuncties uit zich in depressie, agressie, impulsief gedrag, geheugenverlies en zelfs suÔcide.

Alzheimer-onderzoeker dr. Lee Goldstein van de Boston University School of Medicine en neuropathologe dr. Ann McKee van het Veteran Affairs New England Healthcare System publiceerde de studie vandaag in het vakblad Science Translational Medicine onder de titel 'Chronic Traumatic Encephalopathy in Blast-Exposed Military Veterans and a Blast Neurotrauma Mouse Model'.

De (minimale) hersenbeschadigingen zijn nu postmortem aangetoond. Autopsie van vier jonge veteranen in de leeftijd van 22 tot 45 jaar toonde de eerste tekenen van chronische traumatische encefalopathie (CTE) in het hersenweefsel aan. De hersenschade, of die nu komt door het blastletsel van de explosie van een IED of contact tijdens het sporten, leidt tot CTE.  Het vergelijkende autopsie-onderzoek betrof dat van 14 professionele American football-spelers.

Terug naar Boven

Defensie: minder instroom, te weinig uitstroom

Minister van Defensie Hans Hillen heeft vandaag aan de Tweede Kamer een brief gestuurd over de ontwikkelingen op personeelsgebied bij Defensie per 1 januari 2012.

De bewindsman gaat in op een aantal aandachtsgebieden voor 2012 en presenteert de cijfers die betrekking hebben op de vullings- en bestandopbouw. In zijn rapportage wordt niet ingegaan op de uitvoering van de personeelsopbouw zoals die is vastgesteld met de numerus fixus, “omdat de reorganisaties bij Defensie van recente datum zijn”.

Voor het Defensiepersoneel zijn het afgelopen jaar de eerste gevolgen van de bezuinigingen merkbaar geworden. De minister erkent dat er sprake is van “toenemende onrust en onzekerheid bij het personeel”, die het gevolg zijn van de bezuinigingsreorganisatie. Het vertrouwen in de toekomst bij Defensie is afgenomen.

De minister onderschrijft, evenals de Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht, “het belang van een transparant en integer personeelsproces. Goede communicatie is daarbij van doorslaggevend belang.“Pas in 2013 en ’14 zal iedere individuele medewerker volledige duidelijkheid worden geboden over het voortbestaan van zijn of haar functie.

Op dit moment blijkt “een bijkomend punt van zorg” de verminderde belangstelling voor een baan bij Defensie. Van de 67.790 belangstellenden voor een Defensiejob in 2010 werd iets minder dan 6% aangesteld. In 2011 was het aantal belangstellenden met meer dan de helft gedaald, maar lag het percentage sollicitanten stukken hoger. Met bijna 5% was het aantal aangestelden nagenoeg gelijk aan dat in 2010.

NOOT Webbeheerder:

De grootste 'uitdaging' bij de werving en selectie van nieuw personeel lijkt om eenmaal binnengehaalde sollicitanten de definitieve keuze te laten maken voor een baan bij Defensie. Daarmee is de per 4 april jl. begonnen nieuwe communicatiecampagne voor de arbeidsmarkt, wellicht minder essentieel dan de begeleiding van eenmaal bij Defensie binnengehaalde sollicitanten.

Minister Hillen geeft verder aan: “Ik wil zoveel mogelijk voorkomen dat medewerkers bij de komende reorganisaties worden ontslagen. Het is daarom van belang dat medewerkers worden gestimuleerd vrijwillig de organisatie te verlaten en dat zij van werk naar werk worden begeleid.”

In 2011 verlieten 2.369 militairen het Commando Landstrijdkrachten; hiervan namen er 1.286 (hoofdzakelijk) vrijwillig ontslag.

Verder beschrijft de minister het belang dat iedere medewerker gelijke kansen heeft bij de reorganisaties: “Dit wordt onder meer gewaarborgd door een open en transparant proces met betrokkenheid van de medezeggenschap en de bonden. Goede voorlichting over de interne mogelijkheden en duidelijkheid over de beschikbaarheid van vacatures en bijbehorende functie-eisen zijn daarbij evenzeer van belang.”

NOOT Webbeheerder:

Uitgaande van de leeftijdsopbouw van het militaire personeelsbestand van Defensie per 1 januari jl., zijn er bijna 6.000 militairen van 50 jaar of ouder. Door het uitsmeren van de bezuinigingsreorganisatie over de komende tien jaar (2011-2020), vloeien minimaal alle gedachte gedwongen ontslagen via natuurlijk verloop af. Dit vermindert de druk op de krappe civiele arbeidsmarkt.

Bovenop deze optie volgt daarnaast nog de (niet planmatige) irreguliere uitstroom: vrijwillig ontslag of enige vorm van gedwongen ontslag.

Terug naar Boven

 

DINSDAG 15 MEI 2012

"Talk Up Front": tolken tijdens militaire missies

Om in contact te komen met de bevolking zijn militairen vaak afhankelijk van lokale tolken. Drs. Andrea van Dijk, docente aan de Academie voor Sociale Studies Breda (onderdeel van Avans Hogeschool) en werkzaam aan de Tilburg School of Social and Behavioral Sciences, deed in Uruzgan onderzoek naar deze samenwerkingsvorm. In Breda hield ze hierover op 10 mei jl. een studium generale onder de titel ‘Talk Up Front’.

Militaire operaties vinden voornamelijk plaats in niet-westerse gebieden. De lokale bevolking spreekt vaak geen Engels of is zelfs analfabeet. Omdat de communicatie met de lokale bevolking hierdoor moeizaam verloopt, zijn militairen genoodzaakt (lokale) tolken in te schakelen.

Andrea van Dijk deed onderzoek naar hoe op het scherpst van de snede te communiceren: als er mensenlevens op het spel staan? Ze verbleef in Kamp Holland in Urugzan en interviewde voor haar proefschrift tolken en militairen.

Tolken zijn een brug tussen de lokale bevolking en de militaire organisatie: “Naast zijn functie als taaldeskundige is hij ook gids van het gebied, cultureel adviseur en bemiddelaar. Hij kan onderschepte gesprekken ontcijferen en pikt signalen op. Een tolk zal bijvoorbeeld sneller opmerken dat iemand niet in een gezelschap thuishoort. Zonder een tolk zijn soldaten eigenlijk blind.”

Van Dijk’s conclusie – dat de vertrouwensband van levensbelang is – lijkt vanzelfsprekend: “Maar in de praktijk blijkt dat lokale tolken het Engels nauwelijks beheersen. Ook informele gesprekken verlopen moeizaam. Daarnaast zijn tolken ook niet op de hoogte van militair jargon.”

Dit werd ook door de militairen onderschreven. Uit de resultaten van een enquête onder hen concludeerde Van Dijk dat militairen het belang van een tolk erkennen. Toch is 43% ontevreden over de samenwerking. Weliswaar een fors percentage, “maar de werkelijkheid ligt genuanceerder”, aldus Andrea van Dijk.

Een tolk kan zijn werkzaamheden vanuit verschillende belangen uitvoeren: "Hij kan onder druk zijn gezet door de lokale bevolking of is een familielid verloren in de oorlog en is daarom bereid om westerse troepen te ondersteunen. Maar het belangrijkste motief is geld. Hoe meer je hem betaalt, hoe trouwer hij zal zijn. En dan is het te hopen dat de Taliban geen hoger salaris biedt."

Tolken hebben vaak – ondanks protest van militairen - eenzelfde status en salaris als een kapitein. Het aanlokkelijke salaris van een tolk drijft hem tot het uitvoeren van deze risicovolle functie met gevaar voor eigen leven: “Vanwege hun belangrijke positie worden ze vaak als belangrijkste doelwit door de tegenstander gezien. En naast het wantrouwen vanuit de westerse troepen, worden ze ook door de lokale bevolking als verraders gezien. En voor verraders geldt: de doodstraf.”

Tolken worden vaak ingehuurd voor de duur van een militaire missie, soms ťťn of twee jaar. Daarna wordt simpelweg het contract beŽindigd. “Ze zijn daarna dus ook niet meer in functie, ze worden ook niet meer beschermd door westerse troepen. Een keuze die ze zelf maken, daar mag dan ook best wat tegenover staan”, verklaart Van Dijk.

In 2010 publiceerde Andrea van Dijk in Armed Forces & Society al - samen met Joseph Soeters en Richard de Ridder - het artikel Service Personnel and Local Interpreters in Afghanistan Smooth Translation? A Research Note on the Cooperation between Dutch Service Personnel and Local Interpreters in Afghanistan– een voorschot op haar proefschrift.

Terug naar Boven

 

MAANDAG 14 MEI 2012

Landmachtdagen minder bezocht dan in 2010

De Landmachtdagen 2012, afgelopen weekend gehouden op de Generaal-majoor De Ruyter Van Steveninckkazerne in Oirschot, hebben 70.000 bezoekers getrokken.

De Landmachtdagen in het Drentse Havelte trokken in 2010 nog 110.000 bezoekers; in 2009 kwamen er zelfs nog ruim 130.000 mensen op de Landmachtdagen in Amersfoort af.

Toch was de opkomst naar verwachting, aldus een woordvoerder van de Koninklijke Landmacht gisteren.

De open dagen hadden dit jaar als thema 'Vechten voor vrede en vrijheid. Je moet het maar kunnen'. Op zaterdagavond vond een militaire parade in het centrum van Oirschot plaats.

Op de Legerplaats Oirschot kon het publiek tijdens de open dagen meerijden in allerhande voertuigen, duiken met perslucht of korte vaartochten maken met aanvalsboten. Verder werden allerlei demonstraties gehouden, onder andere door het Korps Commandotroepen en 11 Luchtmobiele Brigade.

De volgende Landmachtdagen worden in 2014 gehouden. De locatie is nog niet bekend.

Terug naar Boven

 

VRIJDAG 11 MEI 2012

Commando-overdracht KMS Weert

Vanmiddag draagt op de Van Hornekazerne in Weert kolonel Piet van der Sar het commando over de Koninklijke Militaire School (KMS) over aan kolonel Ton Nijkamp. Bij de ceremonie wordt het vaandel van de KMS symbolisch overgedragen aan de nieuwe commandant.

Kolonel Van der Sar, sinds 1974 in dienst en als infanterist ingedeeld bij het Regiment Van Heutsz, nam in 2008 het commando over de gezamenlijke onderofficiersopleidingen over van de kolonel Van Maaswaal.

Van der Sar heeft een indrukwekkende staat van dienst, en niet enkel in de door hem beklede functies. Zijn eerste uitzending, als onderofficier, werd Van der Sar uitgezonden naar Libanon (UNIFIL), in ‘92 werd hij als waarnemer voor de VN in het kader van de missie UNAVEM uitgezonden naar Angola en in 1994/’95 was hij compagniescommandant in Dutchbat-II (UNPROFOR) in BosniŽ-Herzegovina. Als bataljonscommandant van 12 Infanteriebataljon Luchtmobiel was Van der Sar in 2006 de eerste commandant van de Battle Group van de Task Force Uruzgan (TFU) in de Afghaanse provincie.

Op een paar dagen na heeft kolonel Van der Sar vier jaar het commando van de KMS gediend; vandaag draagt hij de scepter over aan de kolonel Nijkamp – eveneens oud-commandant van de Battle Group (9) in Uruzgan.

Nijkamp, als infanterist ingedeeld bij het Regiment Limburgse Jagers, draaide daarnaast onder andere een missie in BosniŽ-Herzegovina (SFOR) en was commandant van de Gevechtstrainingschool (GTS) op het Opleidings- en Trainingscentrum Manoeuvre.

Na zijn vertrek uit Weert wordt kolonel Van der Sar Assistant Chief of Staff (ACOS), hoofd van de G3 (OperatiŽn), van 1 (German/Netherlands) Corps in MŁnster.

Terug naar Boven

 

DONDERDAG 10 MEI 2012

'Act of Valor' in Nederland in premiŤre

Vanaf vandaag is in de Nederlandse bioscoop Act of Valor te zien. In de speelfilm, die al op 24 februari jl. in de VS in première ging, spelen echte militairen van één van de best getrainde elitekorpsen ter wereld: de Navy SEALs.

Tijdens het redden van een ontvoerde CIA-agent ontdekt een troep Navy SEALs dat er een aanslag wordt beraamd op de Verenigde Staten. De mannen van het Bandito Platoon gaan de hele wereld over om de mensen achter het terroristisch plan te pakken te krijgen. Tijdens hun missie moeten de soldaten een balans zien te vinden tussen de verantwoordelijkheden voor hun land, hun team en hun families.

Act of Valor geïnspireerd op een waargebeurde missie, combineert gevechtscènes met -tactieken en emoties. Regisseurs zijn Mike McCoy en Scott Waugh. De film duurt 1 uur en 50 minuten en draait in ruim 40 steden.

Terug naar Boven

 

WOENSDAG 9 MEI 2012

Landmacht herdenkt Slag om de Residentie

Het Garderegiment Grenadiers en Jagers van 11 Luchtmobiele Brigade heeft vandaag op drie locaties in Den Haag haar gevallen collega’s van de meidagen in 1940 herdacht. Het garderegiment heeft mede door de oprichting door Koning Willem I en Den Haag als bakermat altijd een speciale band gehad met het koningshuis en de hofstad.

In aanwezigheid van de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen en leerlingen van de basisschool De Startbaan stond ’s morgens een detachement van 11 Infanteriebataljon Luchtmobiel en de regimentsfanfare aangetreden bij het monument in de woonwijk Ypenburg.

Hier werd stilgestaan bij de zware gevechten die het regiment heeft geleverd tijdens de Slag om de Residentie. Met name de herovering op de Duitsers van vliegveld Ypenburg op 10 mei 1940. Vanaf die dag sneuvelden 515 Nederlandse militairen onder wie 208 leden van het Garderegiment Grenadiers en Jagers.

’s Middags werden door de bataljonscommandant, tevens Regimentscommandant, en zijn plaatsvervanger op twee locaties kransen gelegd. De Regimentscommandant  legde een krans op de Algemene begraafplaats, de plaatsvervangend bataljonscommandant bij het monument op het Ilsy-plantsoen. Dit staat tegenover het originele stationsgebouw van het voormalige vliegveld Ypenburg.

Terug naar Boven

 

DINSDAG 8 MEI 2012

Special Forces-conferentie op SOFEX in JordaniŽ

Op het vliegveld King Abdullah I bij de Jordaanse hoofdstad  Amman is gisteren de vier dagen durende Special Operations Forces Exhibition & Conference (SOFEX) van start gegaan. SOFEX 2012 duurt tot en met 10 mei.

Prominente sprekers waren de Duitse generaal-majoor Jörg Vollmer, commandant van de Division Spezielle Operationen van de Bundeswehr, en brigadegeneraal Sean Mulholland, plaatsvervangend commandant van het U.S. Special Operations Command (USSOCOM).

Vollmer waarschuwde dat ook na de geplande terugtrekking van de internationale troepenmacht uit Afghanistan in 2014, onafgebroken kleine Special Operations Forces (SOF) eenheden nodig zijn "to help our Afghan partners provide security for their country”.

Hij voegde eraan toe: "Afghanistan has kept us busy for ten years and will do for another two years. But we still don't know when the door will close.” Volgens hem wordt het succes van de NAVO in Afghanistan afgemeten aan het vermogen van Afghaanse veiligheidstroepen om veiligheid te garanderen in eigen land.

Vollmer noemde mobiliteit en vuursteun als de twee taakgebieden waaraan de NAVO in Afghanistan nog verder zou kunnen bijdragen. “Infiltration, exfiltration and firepower are all needed to fulfil certain actions and to be successful our Afghan partners will be measured by whether they can do it on their own", aldus de Duitse generaal.

Verwijzend naar de SOF-bijdrage van Duitsland aan de International Security Assistance Force (ISAF), legde Vollmer uit hoe hun operaties verschoven van bewakings- en verkenningstaken naar ‘direct action’ (covert offensieve acties) en – recenter – ‘military assistance’.

Uit de toespraak van Vollmer bleek verder dat Duitsland een SOF Air-Land Integration Cell ontwikkelt. “This is one of the most important assets in an operation”, benadrukte hij. “Most of these assets are airborne, including ISTAR, transport, fire support and direct support and the challenge is mobility.”

Volgens Vollmer zal Duitsland zich de komende jaren richten op het formeren van een Rapid Response Forces Division, bestaande uit twee regimenten Fallschirmjäger, aanvals- en lichte transporthelikopters.

Brigadegeneraal Sean Mulholland van het USSOCOM riep op tot een wereldwijd netwerk van Special Forces om de uitdagingen van de toekomst aan te pakken. Hij beschreef zijn toekomstvisie voor de Amerikaanse SOF: “The U.S. cannot address the challenges of tomorrow alone", vertelde hij zijn toehoorders: "We don't have the manpower, nor the resources or political will to be successful in the endeavour. Like-minded entities must come together to address mutual security concerns.”

Mulholland noemde het NATO Special Operations Headquarters (NSHQ) een “extremely successful” voorbeeld van de toenemende interoperabiliteit tussen internationale eenheden.

Zijn woorden vonden gretig weerklank bij de andere deelnemers aan de openingsconferentie. Verdere sprekers waren hooggegradueerde militairen van SOF-eenheden uit Polen, Libanon, gastland JordaniŽ, ItaliŽ, Frankrijk en AustraliŽ.

Terug naar Boven

 

MAANDAG 7 MEI 2012

Taliban sterker volgens Feinstein en Rogers

Gisteren hebben de voorzitters van de inlichtingencommissies van het Huis van Afgevaardigden en de Senaat uitgesproken te geloven dat de Taliban juist sterker zijn geworden sinds president Barack Obama in 2010 33.000 extra militairen naar Afghanistan heeft gestuurd.

De pessimistische geluiden zijn afkomstig van de Democratische senator Dianne Feinstein en de Republikeinse afgevaardigde Mike Rogers, respectievelijk voorzitter van de U.S. Senate Select Committee on Intelligence van de Senaat en de U.S. House Permanent Select Committee on Intelligence van het Huis van Afgevaardigden.

Afgelopen week nog sprak Obama tijdens zijn bezoek aan Kabul dat “tide had turned" en dat "we broke the Taliban's momentum."

Beide voorzitters van de inlichtingencommissies keerden onlangs terug van een reis naar het gebied. Ook zij spraken de Afghaanse president Hamid Karzai.

Het tweetal uitte zich gisterochtend in een gezamenlijk interview in het CNN-programma State of the Union. Feinstein zei  letterlijk: “President Karzai believes that the Taliban will not come back. I'm not so sure," ... "The Taliban has a shadow system of governors in many provinces.”

Ook had Feinstein graag met de Pakistaanse autoriteiten willen praten over het aanpakken van het aan Al Qaida gelieerde Haqqani-netwerk, een groep uit Oost-Afghanistan. Deze groep krijgt regelmatig steun van de Pakistaanse inlichtingendienst ISI.

Volgens de twee voorzitters moeten de VS de Haqqani zien als een terreurnetwerk en als eerste aanpakken. Het Haqqani-netwerk is verantwoordelijk voor de dood van bijna 500 Amerikaanse militairen en blijft posten langs de Afghaans-Pakistaanse grens aanvallen.

Tot vandaag zijn in Afghanistan in totaal 1.960 Amerikaanse militairen om het leven gekomen. Tot het einde van 2014 blijven de Amerikanen met gevechtseenheden in Afghanistan.

Terug naar Boven

 

ZATERDAG 5 MEI 2012

Bevrijdingsdag voor 67ste keer gevierd

Vandaag hebben transporthelikopters van het Defensie Helikopter Commando de artiesten Nick & Simon, Alain Clark en Go Back to the Zoo naar de verschillende bevrijdingsfestivals vervoerd. De artiesten treden namens het Nationaal Comitť 4 & 5 Mei op als 'ambassadeur van de vrijheid'.

Dit jaar werden Zwolle, Assen, Groningen, Leeuwarden, Rotterdam, Amsterdam, Wageningen, ’s-Hertogenbosch, Utrecht, Haarlem, Den Haag en Vlissingen per helikopter aangedaan.

In Breda ontstaken demissionair premier Mark Rutte en zanger Guus Meeuwis de vrijheidsvlam, ten teken dat het Bevrijdingsfeest 2012 officieel kon beginnen. Thema van dit jaar was ‘Vrijheid geef je door’.

In Wageningen werd het traditionele defilť, georganiseerd door het Nationaal Comitť 4 & 5 Mei, voor het eerst in haar geschiedenis opgeluisterd door Koude Oorlog-militairen van de vereniging Koude Oorlog Veteranen en Oud-Militairen (KOVOM).

Op het 5 Mei Plein nam Minister van Defensie Hans Hillen voor het eerst het bevrijdingsdefilť af. Bijzonder dit jaar waren de 160 Britse veteranen in Londense taxi's die deelnamen aan het defilť.

Het Nationaal Comitť Herdenking Capitulaties 1945 Wageningen zag deze militairen als een groep die historisch en inhoudelijk paste bij de herdenking, gezien de nauwe relatie met de Tweede Wereldoorlog en de vrede en vrijheid van nu, maar benadrukte dat hun deelname nadrukkelijk niet de erkenning of gelijkstelling van Koude Oorlog-militairen met de veteranen betrof. Sommige veteranen hadden bezwaar tegen de aanwezigheid van de KOVOM-militairen, die nooit hebben deelgenomen aan gevechtshandelingen.

Terug naar Boven

 

VRIJDAG 4 MEI 2012

Olympische Spelen 2012 inzet ruzie Falklands

Op de Falklands en in Londen zijn de Britten, op zijn zachtst gezegd, niet blij met een nieuw reclamespotje voor de Olympische Spelen. In het spotje is de aanvoerder van het Argentijnse hockeyteam, Fernando Zylberberg, zich in en rond de hoofdstad Port Stanley aan het voorbereiden op de Olympische Spelen in Londen.

Vandaag, de dag dat het filmpje op YouTube online is gezet, is het dertig jaar geleden dat een Argentijnse Exocet-raket de jager H.M.S. Sheffield vernietigde in de Falklandoorlog. Het filmpje eindigt met de slogan: “To compete on English soil, we are training on Argentine soil.”

In het spotje, getiteld Olympic Games 2012: Homage to the Fallen and the Veterans of the Malvinas, doet Zylberberg step-ups bij het Britse oorlogsmonument van de Eerste Wereldoorlog en rent hij langs verschillende locaties in de hoofdstad.

Volgens de Britse Minister voor Buitenlandse Zaken William Hague misbruikt ArgentiniŽ hiermee de Olympische Spelen om politiek te bedrijven.

De eilanden zijn Brits grondgebied maar worden door het Zuid-Amerikaanse land als Argentijns – Islas Malvinas – beschouwd. De twee landen voerden in 1982 een oorlog om het bezit van het eiland.

De reclame werd in het geheim gefilmd omdat er geen toestemming was gevraagd. Hoewel de Argentijnse media dit aanvankelijk ontkenden, is het filmpje gemaakt in opdracht van de regering van Cristina Kirchner.

Terug naar Boven

 

DONDERDAG 3 MEI 2012

Docudrama 'De slag om Arnhem' bij BNN

Bij BNN (Nederland 3, 21.00 uur) is vanavond het docudrama De Slag om Arnhem te zien, onder het motto “De prijs van vrijheid ervaren is de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog herleven”.

In het programma ondergaan elf jongeren tussen 17 en 23 jaar – vier meiden en zeven jongens – een ‘echte’ oorlogservaring. Één van de meiden is Miss Overijssel 2011, Feike Huisman.

Tijdens een twee weken durende bootcamp op de Oranjekazerne in Schaarsbergen zijn ze opgeleid tot militaire parachutisten. Daarmee ondergingen ze eenzelfde soort training als de Britse para's tijdens de Slag om Arnhem in september 1944. De training en het parachutespringen waren allemaal zo authentiek mogelijk, van de uniformen tot en met de parachutes, uit de jaren 1940-’50.

Uiteindelijk zijn de elf jongeren, samen met militaire parachutisten, op 17 september 2011 zelfstandig uit een vliegtuig gesprongen tijdens de jaarlijkse herdenking van de Slag om Arnhem op de Ginkelse Heide bij Ede.

Terug naar Boven

 

WOENSDAG 2 MEI 2012

Genm Theo Vleugels nieuwe gouverneur KMA

Generaal-majoor Theo Vleugels is met ingang van vandaag de nieuwe gouverneur (commandant) van de Nederlandse Defensie Academie (NLDA). De NLDA heeft onderwijsinstellingen in Breda (KMA), Den Haag en Den Helder (KIM).

Vleugels volgt luitenant-generaal Richard Tieskens op, die onlangs is benoemd tot chef-staf bij het NATO Allied Joint Force Command in Brunssum. Tieskens was anderhalf jaar gouverneur.

© foto OmroepBrabant.

De nieuwe commandant van de NLDA heeft gezag in de wereld van opleiding en training: sinds 2007 was hij commandant van het Opleidings- en Trainingscommando (OTCO) en binnen de huidige bezuinigingsreorganisatie is hij als projectleider belast met het deel opleidingen en trainingen.

Vleugels werd in zijn carriŤre uitgezonden naar Libanon, voormalig JoegoslaviŽ en, in 2006, naar Afghanistan. Voor de wijze waarop hij hier leiding gaf aan de Task Force Uruzgan (TFU), ontving hij van toenmalig Minister van Defensie Henk Kamp het Ereteken voor Verdienste in goud.

Bij de commando-overdracht is traditiegetrouw het vaandel overgedragen van de KMA, die sinds 2005 deel uitmaakt van de NLDA. Omdat de overkoepelende NLDA geen vaandel heeft, wordt voortaan tevens een sabel overgedragen.

Theo Vleugels is als infanterist ingedeeld bij het Regiment Limburgse Jagers.

Terug naar Boven

 

DINSDAG 1 MEI 2012

Lkol mariniers b.d. ťn slachtoffer Klaas Jol

Vanmiddag was in het Radio1-programma Dit is de dag ťťn van de onderwerpen ‘Hoe zorgt Defensie voor haar invaliden?’ Hierin een interview met Klaas Jol, de oud-marinier wiens lichaam bij een skiongeval op 14 december 1978 tijdens een oefening in Noorwegen werd doorboord door de skistok van een gevallen voorganger.

In het radioprogramma een interview met Jol en een reactie van Wim van den Burg, voorzitter van de Algemene Federatie van Militair Personeel (AFMP) - tegen de achtergrond van de in december vorig jaar aangenomen Veteranenwet.

Klaas Jol, die de training leidde, was na het ongeval ten dode opgeschreven. Hart en lever van de 36-jarige majoor zijn geraakt; darmen, prostaat en linkerlong ernstig beschadigd. Ternauwernood overleeft hij, maar nooit is hij meer de oude geworden en niet in staat zijn carriŤre voort te zetten.

Na een eerste ingreep in Noorwegen faalt de chirurgie in het Marine Hospitaal Overveen (MOH) en zijn “alle regels van zorgvuldigheid volledig uit het oog verloren”, aldus Jol in 'Dit is de dag'. In zijn buik ontstaat een enorm abces; zijn buik raakt geÔnfecteerd.

Na gedeeltelijk herstel heeft Jol nog vijf jaar met veel pijn op kantoor gewerkt. Op 1 oktober 1982 werd hij bevorderd tot luitenant-kolonel der mariniers, op 24 oktober – na 23 jaar dienst bij het Korps Mariniers – stortte hij in.

Nu voert Jol al ruim dertig jaar procedures met Defensie over de hoogte van zijn invaliditeitsuitkering. Jol bestrijdt dat hem genoegdoening is gegeven voor de geleden schade en verwacht door Defensie royaal te worden behandeld op grond van zijn staat van dienst. Dat valt hem vies tegen.

Van den Burg vindt het feit dat Jol in 1978 niet meteen medisch werd afgekeurd “hopeloos geknoei”. De marinier had beter niet nog vijf jaar doorgewerkt. De vakbondsbestuurder stelde in de uitzending dat militairen die een ongeluk krijgen tijdens het werk beter moeten worden geholpen.

Ook zei hij blij te zijn met de verbeteringen die de nieuwe Veteranenwet biedt. Hij is echter nog niet tevreden en blijft daarom in onderhandeling. Volgens hem kijkt Defensie nog te weinig naar psychische schade en naar carriŤreschade die militairen oplopen als zij gewond raken.

“Defensie heeft de menselijke kant van de zaak uit het oog verloren en had na dit dienstongeval een passende vergoeding moeten geven. Het past een werkgever niet daar dertig jaar over te procederen”, aldus de AFMP-voorman.

Dienstslachtoffer Klaas Jol is nog steeds, tot op heden tevergeefs, aan het procederen. In een onafhankelijk medisch advies kreeg hij in 1997 te horen dat hij in het MHO “totaal al 285%” invalide was geworden, overeenkomstig de WPC-schaal die bij Defensieslachtoffers gebruikelijk is.

Als gevolg van het opgelopen skitrauma en de tekortschietende medische behandeling heeft de oud-marinier ook ernstige PTSS opgelopen. “Zijn leven is totaal verruÔneerd”, aldus Van den Burg. Het beste zou zijn om Jol, “een buitengewoon succesvol en getalenteerd militair”, ogenblikkelijk eerherstel te geven. Bij een dienstongeval hoort een passende schadeloosstelling, de menselijke kant van het verhaal is verloren geraakt.

De radioreportage van Hans Lambrechts en Gerry Bos duurde 16’08”.

Terug naar Boven