HET NIEUWS... NIET HET EERST, WÉL HET MEEST COMPLEET
Terug naar de homepage
 

mei 2015
M
D
W
D
V
Z
Z
2
3
4
5
6
8
10
11
13
15
16
17
18
19
20
21
23
24
25
26
27
28
29
30

Maak uw keuze uit de hierboven getoonde lijst

ZONDAG 31 MEI 2015

NOS: Openbaar Ministerie past opsporingsregels militaire missies aan

Volgens de NOS komt het Openbaar Ministerie (OM) met nieuwe instructies voor opsporingsonderzoeken tijdens militaire missies in het buitenland. In de nieuwe regels wordt beter vastgelegd hoe onderzoek moet worden gedaan als bijvoorbeeld een Nederlandse militair betrokken raakt bij een dodelijk schietincident.

De directe aanleiding voor de nieuwe aanwijzing van het College van procureurs-generaal is een zaak uit 2004.

Op 21 december 2004 werd een Irakees bij een checkpoint ten noorden van de Iraakse stad Ar Rumaythah doodgeschoten door een Nederlandse luitenant. Nederland maakte in die tijd deel uit van de Multinational Division South-East (MND-SE) van de Stabilisation Force in Iraq (SFIR). Nederlandse SFIR-militairen vielen onder Brits commando en hanteerden dezelfde Rules of Engagement (ROE); de ROE bevat onder andere regelingen voor het gebruik van geweld.

Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens oordeelde op 20 november vorig jaar dat het Nederlandse OM grote fouten had gemaakt in het onderzoek. Het OM wilde de luitenant niet vervolgen en werd daarin gesteund door de militaire kamer van het gerechtshof in Arnhem.

De nabestaanden van het slachtoffer stapten naar het Europese Hof, dat vervolgens oordeelde dat het onderzoek van het OM niet deugde. Zo hield het OM getuigenverklaringen achter die belastend waren voor de luitenant en was het verhoor van de militair slecht voorbereid. Ook raakten de kogels uit het lichaam van het slachtoffer zoek.

Het OM trekt zich de kritiek aan en kondigt nieuwe instructies aan, maar ziet in de uitspraak van het Europese Hof geen reden om de luitenant alsnog te vervolgen. Advocaat Liesbeth Zegveld van de nabestaanden van het slachtoffer vindt dat onbegrijpelijk en overweegt opnieuw aangifte tegen de luitenant te doen.

Als het OM blijft weigeren tot strafvervolging over te gaan, kan Zegveld het hof in Arnhem opnieuw vragen een oordeel te geven. Destijds kende het hof de achtergehouden verklaringen van Iraakse militairen niet: "Hun verklaringen stonden haaks op die van de luitenant. Als het hof die had gekend, was het zeer waarschijnlijk tot een ander oordeel gekomen."

Zegveld is overigens tevreden dat het OM lering trekt uit de zaak en de instructies voor het onderzoek aanscherpt.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

VRIJDAG 22 MEI 2015

Spiegel Online: Ontwikkeling Duits-Franse gevechtstank

Volgens Spiegel Online wil Duitsland samen met Frankrijk een nieuwe tank ontwikkelen die de opvolger zou moeten worden van de Leopard 2. De Duitse minister van Defensie Ursula von der Leyen wil nog dit jaar met de ontwikkeling van de nieuwe gevechtstank beginnen.

Op basis van een in 2012 gesloten overeenkomst voeren Frankrijk en Duitsland overleg over een mogelijke fusie tussen Krauss-Maffei Wegmann (KMW), fabrikant van de Leopard, en de producent van de Leclerc tank, haar Franse concurrent Nexter Group.

Het bedrijf dat daaruit ontstaat, zou de nieuwe tank moeten maken. In 2030 kan dan de eerste nieuwe gevechtstank worden opgeleverd.

De eerste Leopard's 1 en 2 rolden respectievelijk in 1965 en '79 van de band; de Leclerc doet dienst sinds 1995.

Sinds het begin van de Oekraïne-crisis en de daaruit voortkomende nieuwe geopolitieke situatie, zijn westerse regeringen naarstig op zoek naar groei- en innovatiemogelijkheden voor hun krijgsmachten.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

DONDERDAG 14 MEI 2015

Eerste Nederlandse Leopard 2A6's in Finland

De eerste twintig Leopard 2A6-tanks die Nederland vorig jaar aan Finland verkocht, zijn in dat land aangekomen.

In totaal heeft Finland honderd tweedehands Leopards van het type 2A6 van Nederland gekocht voor € 199,9 miljoen. De tanks kunnen tot 2035 dienst doen.

Op 20 januari vorig jaar bekrachtigden minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert en haar Finse ambtgenoot Carl Haglund de tankdeal. Die omvat ook onderdelen voor tien jaar, (onderhouds)simulators, speciaal gereedschap, testapparatuur en munitie.

Begin 2016 zullen de eerstvolgende tanks uit de deal met Nederland arriveren; ook worden dan de eerste monteurs opgeleid om de tanks te kunnen onderhouden. Uiterlijk in 2019 zullen de laatste Main Battle Tanks aan Finland worden geleverd.

Het Finse ministerie van Defensie is erg blij met de Nederlandse tanks, die in de periode 2000-2006 werden gemoderniseerd en veel betere prestaties kunnen neerzetten dan de huidige tanks in Finse dienst, die van het type Leopard 2A4.

Zo beschikt de Leopard 2A6 over meer vuurkracht, betere ballistische bescherming en een systeem dat het mogelijk maakt om in het donker op te treden.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

DINSDAG 12 MEI 2015

IED-strike in Mali; geen gewonden

Nederlandse militairen in Mali zijn gisteren tijdens een patrouille op een improvised exposive device (IED) gereden. Niemand raakte gewond. Wel raakte de Bushmaster, het pantserwielvoertuig waarin de militairen zaten, beschadigd.

Het is voor het eerst dat een incident met een 'bermbom' de Nederlandse militairen in Mali heeft getroffen.

Het voorval gebeurde rond 14.30 uur lokale tijd tijdens het uitvoeren van een patrouille in de omgeving van Kidal in het noordoosten van Mali.

De Bushmaster is afgevoerd naar Camp Castor in Gao, waar de hoofdmoot van het Nederlandse contingent in Mali verblijft.

Nederland is al ruim een jaar actief bij de United Nations Multidimensional Integrated Stabilization Mission in Mali (MINUSMA). De VN-vredesmissie moet de veiligheid herstellen in het Afrikaanse land.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

ZATERDAG 9 MEI 2015

Grootste parade ooit op Victory Day in Moskou

Met het grootste militair defilé uit de geschiedenis hebben de Russen op het Rode Plein in Moskou Victory Day gevierd.

De dag, in het teken van het einde van de Tweede Wereldoorlog en de zege op de nazi's 70 jaar geleden, werd behalve door president Vladimir Poetin op de eretribune bijgewoond door de Chinese president Xi Jinping en staats- en regeringsleiders uit ongeveer twintig landen, waaronder Cuba, India, Kazachstan en Venezuela. De aanwezigheid van de Chinese bondgenoot werd door de Russische media benadrukt.

Uit protest tegen de Russische annexatie van de Krim en de Russische bemoeienis in buurland Oekraïne ontbraken Westerse gasten.

Rusland leed in de Tweede Wereldoorlog gigantische verliezen. Historici schatten dat in totaal ruim 20 miljoen Russische militairen en burgers om het leven zijn gekomen.

De herdenking op 9 mei is een van de belangrijkste feestdagen in Rusland en gaat traditiegetrouw gepaard met veel militair machtsvertoon. Ruim 16.000 militairen en meer dan tweehonderd militaire voertuigen namen aan de 9 mei-parade deel.

Onder het getoonde nieuwe materieel bevond zich ook de nieuwe Russische tank: T-14 Armata. In de 9 mei-parade reden ook het hagelnieuwe infanteriegevechtsvoertuig Kurganets-25 en het artillerievoertuig Koalitsiya-SV mee. Opvallend is dat zowel de T-14 Armata, Kurganets-25 als Koalitsiya-SV gebruikmaken van hetzelfde onderstel.

Het paradepaardje van de Russische strijdkrachten is de T-14 Armata. Het is de eerste tank die de Russen bouwen sinds de T-90 uit de jaren ’90 (een doorontwikkeling was van de T-72 uit de Koude Oorlog).

Deze derde generatie tank, die grotendeels is geautomatiseerd, wordt geproduceerd door Oeralvagonzavod (OeVZ) in Nizjini Tagil.

Specificaties:

aantal granaten per minuut

10 à 12

bemanning

3

kanon

125 mm (granaten en raketten)

maximaal gewicht

48 ton

maximaal vuurbereik

7 à 8 km

maximumsnelheid

80 à 90 km per uur

motorvermogen

1.200 tot 2.000 pk

overige bewapening

machinegeweer en kanon 30 mm

pantser

ruim 900 mm

Noviteiten van de T-14 Armata zijn een munitiecabine met een volautomatisch laadsysteem voor granaten en overige projectielen, onbemande geschutskoepel, een op afstand bestuurbaar machinegeweer op de toren en een hogeresolutiecamera’s aan de buitenzijde van de tank voor waarneming rondom.

Naar schatting 450.000 mensen woonden de overwinning van het Rode Leger op nazi-Duitsland in het hartje van de Russische hoofdstad bij.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

DONDERDAG 7 MEI 2015

EenVandaag: Amerikaanse 'vrijwilligers' in Irak

In Een Vandaag, het actualiteitenprogramma van NPO 1, is te zien hoe Amerikaanse 'vrijwilligers' in Irak zij aan zij met de Koerdische Peshmerga's tegen de troepen van Islamitische Staat (IS) vechten.

Officieel zijn er in Syrië en Irak geen Amerikaanse "boots on the ground" actief tegen IS, met uitzondering van de 3.000 adviseurs en trainers ("Advise & Assist"). Toch ontdekte oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen dat er Amerikaanse militairen en avonturiers actief zijn in het gebied.


Melissen kwam de groep niet zo heel ver buiten Koerdistan en vlakbij het front met IS tegen. Een groep van zo'n man of 15, Amerikanen en één Canadees, opvallend veel oud-militairen, meestal tussen de 20 en 30 jaar oud. Mannen met namen als Kenan, Mickey en Sam.

De 'vrijwilligers' zien zichzelf als "freedom fighters". Naar eigen zeggen zijn ze geen huurlingen, want ze krijgen niets betaald. Ze krijgen alleen gratis eten, onderdak en... avontuur.

Ze zijn terug in Irak voor hun gevallen vrienden: de militairen die sneuvelden in de laatste Golfoorlog tegen Saddam Hoessein. Om ervoor te zorgen dat de dood van hun kameraden niet voor niets is geweest.

Eerder vanmiddag was Melissen ook al te horen met een reportage in Radio EenVandaag. Volgens hem melden deze mannen zich aan bij de website Peshmerga Frame, die gedeeltelijk gerund zou worden door de Amerikaanse inlichtingendienst.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

VRIJDAG 1 MEI 2015

App Landmachtdagen 2015 gelanceerd

De Koninklijke Landmacht heeft vandaag de app 'Landmachtdagen 2015' gelanceerd ter gelegenheid van de Landmachtdagen die op 13 mei worden gehouden. De Landmachtdagen hebben dit jaar als motto 70 jaar vrijheid: erkennen en herdenken.

Op de app is ook een 'sol-dating'-functie: speeddaten met militairen. Hierbij kan de burger op een informele manier kennismaken met de mannen en vrouwen die Nederland dienen. Dit kan op verschillende 'sol-date' locaties in het land.

Via de app kan ook worden meegedaan aan een solfie-wedstrijd. Een solfie is een selfie met een soldaat (militair). De KL selceteert uiteindelijk de vijf leukste solfies.

Tijdens de Landmachtdagen 2015 zijn er verschillende activiteiten georganiseerd door het hele land. Op de meeste plaatsen staan militaire voertuigen en zijn er wapens te zien.

In samenwerking met de KL heeft Radio Veronica in Operatie Victorie de uitdaging opgepakt om op 11, 12 en 13 mei in zeventig uur tijd 70 maatschappelijke projecten op te pakken. Klap op de vuurpijl is de finale met live optredens van onder andere Bade en Van Velzen.

De app is beschikbaar voor zowel Android als iPhone.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

Nieuwsarchief...