NIEUWSARCHIEF NOVEMBER 2011
Terug naar de homepage
 

november 2011
M
D
W
D
V
Z
Z
4
6
13
15
16
19
26

Maak uw keuze uit de hierboven getoonde lijst

 

WOENSDAG 30 NOVEMBER

Het 'Duivelse Dilemma' over de drone-piloot

Vanavond wordt op Nederland 2 (22.55 uur) in de serie Duivelse dilemma's van omroep Human het veertig minuten durende ‘Drone’ uitgezonden. Hierin kruipt de kijker in het hoofd van een drone-piloot-op-afstand.

De drone – officieel Unmanned Aerial Vehicle (UAV) – is een onbemande vliegtuig dat ideaal inzetbaar is voor het bewaken van grenzen, het volgen van colonnes of het monitoren van grote evenementen.

In de korte film ‘Drone’ vraagt regisseur Jaap van Heusden zich af hoe je een goed mens kan blijven onder extreme omstandigheden. Is het op afstand droppen van een bom met een drone een keuze tussen kwaden waarvoor één juiste oplossing ontbreekt?

 

Hoofdpersoon in ‘Drone’ is voormalig F16-piloot Victor Doomen (Raymond Thiry). Hij is de eerste Nederlandse operator van een op afstand bestuurde drone. Overdag voert hij vanuit een bureaustoel raketten af in verre oorlogen zoals in Afghanistan. Soms ziet hij iets verdachts op zijn computerscherm. De procedure is dan: contact opnemen met de militairen ter plaatse (d.i. duizenden kilometers verderop), coördinaten doorgeven, inzoomen, doelwit locken, wachten op het bevel, vuren en de impact bekijken.

‘s Avonds is hij op tijd thuis voor de maaltijd met zijn vrouw (Monic Hendrickx) en de ouderavonden van zijn opgroeiende zoon (Ko Zandvliet). Werk en privé lijkt Victor goed te kunnen combineren. Een mysterieuze pijn haalt zijn leven steeds verder overhoop en stelt hem voor een onmogelijke keuze.

Terug naar Boven

Defensiebegroting: politie, reservisten, cyber taskforce, Europa en tanks

Minister van Defensie Hans Hillen maakt bekend dat hij met Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten werkt aan een plan om het leger en de politie nauwer te laten samenwerken. Militairen en agenten trekken nu al veel samen op, maar dat moet volgens het kabinet nog veel vaker gaan gebeuren.

Het komt al bijna dagelijks voor dat agenten en militairen gezamenlijk aan de slag gaan. Hillen noemde als voorbeeld het in de duinen bij Monster zoeken naar sporen in verband met de verdwijning van een kind in 1995, duikers die helpen bij het zoeken naar drenkelingen, helikopters die worden ingezet om branden te blussen en onbemande vliegtuigjes die de openbare orde bewaken. De bewindsman wil dat de procedures voor het verlenen van militaire bijstand worden vereenvoudigd.

Reservisten die bij de overheid werken, moeten gemakkelijker toestemming krijgen om door Defensie te worden ingezet. Hillen wil daarvoor een convenant sluiten met Minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner. Eerder is dit ook al met het bedrijfsleven gedaan.

Volgens Hillen is de inzet van reservisten van groot belang, in Nederland maar ook bij missies in het buitenland. Reservisten geven bijvoorbeeld advies over reorganisaties en juridische zaken, of delen hun kennis op het gebied van waterbouwkunde, bestuurskunde of het blussen van branden. Het is dan ook van belang dat deze experts van hun baas weg mogen als ze door Defensie worden opgeroepen.

Ook maakt Hillen bekend dat er geen apart krijgsmachtsonderdeel komt om cyberaanvallen te kunnen afweren. De taskforce die daarvoor is opgericht en – evenals de krijgsmachtdelen – direct onder de Commandant der Strijdkrachten valt, is volgens Hillen voldoende. Wel zegde de minister het Tweede Kamerlid Marcial Hernandez (PVV) toe in de volgende begroting de uitgaven voor de cybertaakgroep bij elkaar te zetten, opdat de Tweede Kamer de virtuele verdediging beter kan controleren.

Tot slot pleit de minister voor meer militaire samenwerking met vaartuigen, voertuigen en vliegtuigen van verschillende Europese landen. Hierbij wil Nederland  een voortrekkersrol spelen. Nederland werkt al samen met België, Denemarken, Duitsland en Noorwegen. Met de Denen en de  Noren wordt gesproken over het gevechtsvliegtuig dat de F-16 moet vervangen.

Hij vindt het een slechte zaak dat Europa erg afhankelijk is van Amerika bij internationale missies. Met zijn buitenlanduitgaven behoort Nederland tot de Europese top. Hillen zei letterlijk: “Wie nu tranen met tuiten huilt over de Defensiebezuinigingen had ook kunnen kiezen voor veel minder ontwikkelingshulp.” Tijdens de NAVO-top op 19 t/m 21 mei 2012 in Chicago kunnen concrete stappen worden genomen om samenwerking te bevorderen.

Tot slot maakt Hillen bekend dat Indonesië interesse heeft getoond in de afgestoten Nederlandse Leopard-tanks. De Koninklijke Landmacht heeft 60 gevechtstanks op mobilisatiecomplexen geparkeerd in afwachting van een koper. Omdat het om strategische goederen gaat, onderzoeken de ministeries van Buitenlandse Zaken en Economische Zaken of een eventuele koop kan doorgaan.

Terug naar Boven

 

DINSDAG 29 NOVEMBER

PVV'er stelt Commando Cyberstrijdkrachten voor

Vanmiddag heeft PVV’er Marcial Hernandez in het begrotingsdebat over Defensie in de Tweede Kamer voorgesteld dat Defensie naast de landmacht, luchtmacht en marine ook een apart onderdeel dient te krijgen dat cyberoorlog kan voeren. Dit zou dan het Commando Cyberstrijdkrachten kunnen heten.

Volgens Hernandez vereist de dreiging via internet een heel andere manier van oorlogvoeren dan Defensie tot nu toe gewend is. "Het is niet te vergelijken met het oprukken van tanks en infanterie over de hei", zei hij gisteren.

Hij stelt dat de samenleving ernstige schade kan lopen als Nederland zich niet goed verdedigt tegen een cyberaanval. Zo kunnen bijvoorbeeld de water-, elektriciteits- en voedselproductie via internet worden stilgelegd.

Op 10 november jl. werd in Defensiekrant 38 aangekondigd dat Minister van Defensie Hans Hillen deze kabinetsperiode € 50 miljoen heeft uitgetrokken “om aan de digitale frontlinie klaar te staan”.

Vanaf januari 2012 gaat een digitale taskforce aan de slag, maar dat is volgens de PVV’er onvoldoende. Hernandez stelt dat Nederland ver achterloopt op landen als China en Iran, die fors inzetten op cyberoorlogvoering.

Tot dusver is het onduidelijk hoe de plannen van de PVV afwijken van deze plannen waarin de digitale taskforce vóór 2015 zal moeten uitgroeien tot een Defensie Cyber Commando en Defensie Cyber Expertise Centrum.

Enige tijd geleden heeft Defensie al het Defensie Computer Emergency Response Team (DefCERT) in het leven geroepen dat er in het kader van de digitale verdediging voor zorgt dat alle IV-, regel- en wapensystemen en de daaraan verbonden netwerken voldoende zijn beschermd.

Terug naar Boven

 

MAANDAG 28 NOVEMBER

Eerste Dutchbatter getuigt in proces Karadžić

Vanmiddag is voor het eerst een oud-Dutchbatter opgeroepen als getuige in het proces tegen Radovan Karadžić. Het gaat om luitenant-kolonel Johannes Rutten, die van januari tot juli 1995, als tweede luitenant, van Dutchbat-III in de enclave Srebrenica was gestationeerd.

Rutten verscheen in uniform in de rechtszaal van het International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia (ICTY), waar het proces tegen de ex-president van Republika Srpska wordt gehouden.

Rutten maakte de nood van de burgerbevolking in de omsingelde Oost-Bosnische moslimenclave mee. Als inlichtingenofficier - van origine commandant van een antitankpeloton - volgde hij hoe de Bosnisch-Servische generaal Ratko Mladic rond Srebrenica troepen samentrok.

Na de val van de enclave zag Rutten hoe het Bosnisch-Servische leger de moslimmannen scheidde van vrouwen en kinderen. Samen met collega's vond hij later de lijken van negen doodgeschoten moslims vlakbij de Nederlandse basis in Potocari in de nabijheid van Srebrenica.

Luitenant Rutten kwam indertijd met name in het nieuws als de militair van het fotorolletje waarop mogelijke bewijzen van oorlogsmisdaden door Bosnische ServiŽrs stonden, zoals de geŽxecuteerde moslimmannen.

Zijn foto's gingen verloren bij het ontwikkelen in het fotolaboratorium van Defensie. Uit onderzoek van de Koninklijke Marechaussee bleek later dat de laborant ontwikkelaar en fixeer door elkaar had gehaald.

Terug naar Boven

 

ZONDAG 27 NOVEMBER

Vanavond 22.00 uur, BBC2: Frontline Medicine

Journalist Michael Mosley presenteert de tweede en laatste aflevering van de documentaire Frontline Medicine (BBC2, 22.00 uur Nederlandse tijd), ‘Rebuilding Lives’. Afgelopen zondag was het eerste deel, 'Survival', te zien. In 59 minuten licht Mosley opnieuw medische doorbraken toe die dankzij hedendaagse oorlogvoering worden gemaakt.

De overlevingskansen in oorlogstijd zijn nog nooit zo hoog geweest. Dit kan echter ook betekenen dat militairen met vreselijke verwondingen door het leven moeten. Michael Mosley wil weten wat de geneeskunde en technologie te bieden hebben om te helpen hun verwoeste levens weer op de rails te krijgen. Van mind-controlled ("hersengestuurde")protheses op aangroeiende reserve-lichaamsdelen en gezichtstransplantaties, verkent hij de innovaties die helpen deze leven-veranderende verwondingen te boven te komen.

Terug naar Boven

 

VRIJDAG 25 NOVEMBER

Inspirerende speech generaal Peter van Uhm op TEDx

Op de TEDx in de Stadsschouwburg in Amsterdam heeft de Commandant der Strijdkrachten (CDS), generaal Peter van Uhm, gesproken over zijn persoonlijke bijdrage aan de wereld: militair-zijn.

De TED (Technology, Entertainment, Design) is een ideeŽncongres dat sinds 1984 in de VS wordt gehouden. Daar hebben onder meer Al Gore, Bill Clinton, Oliver Sacks, Bill Gates en Michelle Obama op de sprekerslijst gestaan.

Alle speeches – TEDtalks, buiten de Verenigde Staten TEDx geheten – worden gefilmd en online gezet. Thema dit jaar is ‘Human Nature’. Inspirerende sprekers op het gebied van wetenschap, technologie, maatschappij, entertainment en design, proberen het publiek te overtuigen van hun visie of nieuwe ideeŽn.

De toespraak van Van Uhm blijkt even inspirerend als scherp: “Sommige mensen kiezen een microscoop als instrument in een queeste naar een betere wereld. Anderen gebruiken dans of schilderkunst. Sommigen kiezen de pen, en anderen gebruiken geld om dit te verwezenlijken.”

Van Uhm is nog maar net begonnen of kapitein Stephanie Verhoef – die, als eerste luitenant, op 6 april 2009 zwaargewond raakte als gevolg van de raketaanval op Kamp Holland in Tarin Kowt, waarbij soldaat der eerste klasse Azdin Chadli om het leven kwam – betreedt het podium met een Colt (gemodificeerde Diemaco), en overhandigt deze aan Van Uhm: “Ik deel jullie doelen, maar ik kies een ander instrument. Ik kies een wapen.”

Met het wapen in de hand laat Van Uhm zijn publiek schrikken: “Ik laat jullie even ongemakkelijk voelen door de aanwezigheid van dit wapen.”

Nederland is een vreedzaam land, dat niet in oorlog is: “Maar in andere landen is dat helaas een heel ander verhaal. Voor sommige mensen zijn wapens een dagelijkse dreiging. Ze worden onderdrukt of geÔntimideerd door krijgsheren, terroristen of criminelen. Wapens kunnen veel leed veroorzaken. Dus waarom sta ik dan hier met dit geweer?”

“Soms is een wapen het enige wat goed en kwaad van elkaar onderscheidt. Daarom koos ik voor het wapen. Niet om te schieten, niet om te doden en niet om dingen te verwoesten. Ik heb het gedaan om het slechte te stoppen, de weerlozen te helpen en om democratie veilig te stellen.”

Van Uhm heeft een duidelijke boodschap over het gebruik van geweren: “Ik hou er niet van; ik ben van nature een pacifist. Een geweer is zeker geen 'macho' iets, maar het is een belangrijk instrument, zo niet het belangrijkste instrument om vrede en stabiliteit in de wereld te garanderen.”

Het lijkt met elkaar in tegenspraak, maar Van Uhm weet zijn stelling te onderbouwen. Onderzoek van Steven Pinker van Harvard University (The Better Angels of Our Nature: Why Violence Has Declined, 2011) toont aan dat het geweld de laatste vijfhonderd jaar drastisch is gedaald. Dat komt met name door het ontstaan van rechtsstaten.

“Hierdoor heeft de staat het recht op 'gelegaliseerd geweld'. Ofwel: een staat heeft het monopolie op geweld en daarom heeft het er de controle over.” Volgens Van Uhm leidt dat tot drie voordelen: het gaat een wapenwedloop tegen, hogere straffen maken het gebruik van geweld minder aantrekkelijk en de onthouding van geweld wordt zo meer winstgevend dan het starten van een oorlog. “Wanneer er geen conflicten meer zijn, dan groeit de handelsmarkt. Oorlog is dan niet langer de beste optie.”

Van Uhm laat hiermee meteen het gevaar van 'failed states' zien, zoals Afghanistan. “Deze staten kennen het wapen niet als een instrument van vrede, in tegenstelling tot onze landmacht. Zij sleuren een heel gebied de chaos in.”

“Daarom zijn onze buitenlandse missies, waar we het idee van een rechtsstaat proberen te verspreiden, zo belangrijk”, vervolgt Van Uhm. Het is dan ook daarom dat er door de Nederlandse troepen in Afghanistan gebouwd wordt aan een gerechtelijk systeem, en de reden dat er wereldwijd politieagenten en rechters worden getraind.

Van Uhm sluit af met een geŽmotioneerde oproep. “Ik hoop dat men beseft dat vrede en stabiliteit niet zonder kostenpost komt. Ook al gebeurt veel op de achtergrond, we moeten goed getrainde soldaten goede wapens geven. Geen slechte zoals mijn vader kreeg. Zij verdedigen ons en wagen hun eigen leven voor ons”.

De generaal richt zich tot slot opnieuw tot kapitein Verhoef. “Ik hoop dat jullie haar respecteren met een wapen in de hand. Zij wilde alleen maar een actieve bijdrage leveren aan een betere wereld, net als jullie allemaal.”

Terug naar Boven

 

DONDERDAG 24 NOVEMBER

Generaal De Kruif, C-LAS: Kwaliteit boven behoud

De Commandant Landstrijdkrachten (C-LAS), luitenant-generaal Mart de Kruif, heeft vandaag tijdens de CLAS Infodagen gloedvol zijn verhaal voor het voetlicht gehouden. In een volle filmzaal op de Generaal Spoorkazerne in Ermelo sprak De Kruif honderden militairen van alle ondereenheden van het Operationeel Ondersteunings Commando Land (OOCL) toe.

Deze zevende sessie op rij van de nieuwe commandant, deed gisteren nog de KMA in Breda aan voor eenzelfde informatieve bijeenkomst.

De middag werd geopend met een presentatie van kolonel Ron Smits, de eerste commandant van de huidige missie in Kunduz (PTG), die op 29 oktober jl. het bevel heeft overgedragen. Daarna volgde een uiteenzetting van de Directeur Personeel & Organisatie van CLAS, brigadegeneraal Marius van Zeijts met als titel ‘Personeelsmaatregelen in perspectief. Geen zekerheid, wel meer duidelijkheid’.

Klik HIER voor het downloaden van de Visie van de nieuwe Commandant Landstrijdkrachten, luitenant-generaal Mart de Kruif: 'Vechten voor vrede en vrijheid'

Duidelijkheid schepte Van Zeijts in aantallen en percentages, volgens de richtlijn van de nieuwe C-LAS: ‘Kwaliteit boven behoud’. Het aantal vte’n bij de KL zal dalen van nu 22.592 naar 17.178 op 1 januari 2016. Op laatstgenoemde datum moet de nieuwe organisatie een feit zijn: anders, slimmer en efficiŽnter.

Als gevolg van de bezuinigingsreorganisatie zal een grote personeelsreductie plaatsvinden, waarbij de grootste klap valt in de bovenbouw van de onderofficieren. Uitgesplitst naar rang worden de categorieŽn adjudant (-35%), luitenant en luitenant-kolonel (beiden -23%), sergeant (-22%) en kolonel (-21%) het hardst getroffen. Naar verwachting zal een kwart van alle landmachtpersoneel zijn baan kwijtraken.

De CLAS Infodagen in Ermelo werd afgesloten met een inspirerend betoog van generaal De Kruif. Hierin presenteerde hij onder andere zijn Visie C-LAS aan de hand van de goed beargumenteerde slagzin Vechten voor vrede en veiligheid.

De generaal geeft duidelijk aan dat de kerntaak van de KL "vechten" is: alles draait dŠŠrom, dan wel is hier van afgeleid. Het succes van de landmacht staat met de constatering dat de mens bepalend is en blijft. Hierin pleitte generaal De Kruif voor zo min mogelijk staf en zoveel mogelijk boots on the ground. Ook de bijzondere positie van de militair werd door De Kruif verwoord: “In ons vak kunnen we ons geen marge permitteren!”

Van de militair bij CLAS verwacht De Kruif de wil om bij dit krijgsmachtdeel te blijven dienen, dat zijn militairen voldoen aan alle eisen die hij heeft gesteld ťn mobiliteit. In relatie tot dit laatste is volgens de generaal het “postcodegerelateerde”  solliciteren op functie verleden tijd.

Terug naar Boven

 

WOENSDAG 23 NOVEMBER

22.55 uur: 'Beer is Cheaper than Therapy'

Naar aanleiding van tien jaar interventie in Afghanistan zendt de VPRO drie documentaires uit die allen een ander aspect hiervan belichten. Na de documentaire ‘The Boy Mir’ (3 november) en Armadillo (10 november) vanavond Beer is Cheaper than Therapy (22.55 uur, Nederland 2).

In de 70 minuten durende documentaire over de psychische nood van oorlogsveteranen, laat regisseuse Simone de Vries zien hoe Amerikaanse militairen hun leven weer proberen op te pakken na een missie. In de schaduw van de grootste Amerikaanse legerbasis – Fort Hood in Killeen, Texas - worstelen meer en meer militairen met hun geweten.

Alles in Killeen is doordrenkt van militairen en veteranen. Overal zijn opschriften te zien met teksten als: ‘We support our troops’ en ‘Welcome home to our boys’. Maar achter die façade van symbolische erkenning en waardering gaat een heel andere wereld schuil: die van zwaar getraumatiseerde Irak- en Afghanistan-veteranen, van wie sommigen geen andere uitweg meer zien dan er een eind aan maken.

Via interviews met nog actieve militairen (vaak anoniem), al dan niet getraumatiseerde veteranen, nabestaanden en (ex-)partners van veteranen wordt een aangrijpend beeld geschetst van deze problematiek.

De documentaire van producent Zeppers Film is een coproductie met de VPRO en mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Mediafonds. Cameraman van Beer is Cheaper than Therapy is Joost van Herwijnen.

De wereldpremiŤre van de documentaire was op 19 november jl. op het 24ste International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA).

Simone de Vries (1963) maakt sinds 2001 documentaires: vaak portretten van kunstenaars, zoals Kamagurka en reclamemaker Erik Kessels. In 2007 won ze een Gouden Kalf voor de documentaire High on Jesus en in 2008 de Beeld & Geluid Award voor Raak me waar ik voelen kan, over de controversiŽle cartoonist John Callahan.

Het is niet voor het eerst dat De Vries op locatie in Texas heeft gefilmd: in 2001 maakte ze Kinky Friedman: Proud to Be an Asshole from El Paso, een portret van de eigengereide joods-Texaanse countryzanger en detective.

Terug naar Boven

 

DINSDAG 22 NOVEMBER

Uniek militair erfgoed in boekvorm beschikbaar

Vandaag heeft de Chef van het militaire Huis van de Koningin, generaal-majoor Henk Morsink, in het Legermuseum in Delft het eerste exemplaar in ontvangst genomen van het boek Nederlandse militaire uniformen 1752-1800. Het Jassenboekje en de uniformtekeningen van Duncan Macalester Loup.

Met de uitgave wordt een opmerkelijk onderdeel van het Nederlandse militaire erfgoed toegankelijk voor een groot publiek. Het gaat onder andere om het zgn. ‘Jassenboekje’ uit de tweede helft van de 18de eeuw. In het Jassenboekje – bijnaam van ‘Uniformes qu’eurent les Trouppes Hollandaises MDCCLXVI’- staan de uniformjassen afgebeeld van de eenheden die tussen 1752 en 1800 in Nederlandse dienst waren - de periode van het Staatse leger.

Naast kleurenfoto's staan in de nieuwe uitgave ook Ī 50 tekeningen afgedrukt, die de manschappen van top tot teen weergeven. Deze aquarellen zijn omstreeks 1775 vervaardigd door Duncan Macalester Loup (1751-1812), een Schotse officier in Nederlandse dienst.

Zowel het Jassenboekje als de aquarellenserie zijn in het bezit van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH). Het vandaag gepresenteerde boek is  een coproductie van het NIMH en het Legermuseum

Het boek ‘Nederlandse militaire uniformen 1752-1800. Het Jassenboekje en de uniformtekeningen van Duncan Macalester Loup’ is samengesteld door drs. Joep van Hoof. Het wordt uitgegeven door Verlag Militaria Edition Stefan Rest en telt 320 pagina’s (ISBN 9783902526472). Het boek is verluchtigd met zo'n 180 kleurenfoto’s en tevens in een Duits- en Engelstalige editie verschenen.

Terug naar Boven

Dodelijk ongeval militair door openstaande valbeveiliging

Het valbeveiligingsapparaat van de 38‐jarige luchtmachtmilitair die op zaterdag 13 februari 2010 een dodelijke val maakte tijdens een klimtraining op de Oranjekazerne in Schaarsbergen, bleek ‘open’ te staan. Dat staat in het rapport Val uit klimtoren Schaarsbergen, dat de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) vandaag heeft gepubliceerd.

De militair heeft vermoedelijk tijdens de klim de valbeveiliging aangeraakt, waardoor deze niet meer functioneerde. Het ministerie van Defensie heeft kort na het voorval het gebruik van dit type valbeveiliging verboden.

Sinds de introductie van het valbeveiligingsapparaat Mini‐Traxion zijn meerdere incidenten bij Defensie gemeld, waarbij de valbeveiliging tijdens het klimmen in de stand ‘open’ sprong. In die stand biedt het apparaat bij een val geen weerstand aan het touw, en wordt val niet opgevangen.

De klimspecialisten van Defensie hebben op basis van deze meldingen de kliminstructies aangepast. De incidentmeldingen zijn niet op een hoger niveau in de organisatie gerapporteerd. Evenmin werd het potentiële gevaar onderkend.

Terug naar Boven

 

MAANDAG 21 NOVEMBER

Oefening 101 CIS-bataljon op Schiermonnikoog

Vanaf vandaag tot 25 november houdt de Koninklijke Landmacht de oefening ‘Northern Titan’ op het Waddeneiland Schiermonnikoog.

In het oefenscenario wordt in scène gezet dat alle communicatiesystemen op het eiland voor lange tijd uitvallen: een black-out. Het is vervolgens aan 101 Communicatie- en Informatiesystemenbataljon (101 CISbat) om snel een noodsysteem te ontplooien, waardoor civiele hulpdiensten en het gemeentebestuur met het vasteland kunnen blijven communiceren.

Sinds in 2006 het project Intensivering Civiel Militaire Samenwerking (ICMS) is gestart, ondersteunt 101 CISbat alle veiligheidsregio’s van Nederland met lokale netwerken en spraakcommunicatienetwerk (VOIP).

101 CISbat, onderdeel van het Operationeel Ondersteuningscommando Land (OOCL) en gelegerd op de Generaal Kootkazerne in Garderen/Stroe, beoefent het snel inzetten van draagbare noodsystemen, waardoor hulp beter kan worden gecoördineerd. Tijdens de oefening worden Schiermonnikoog en het vasteland door middel van straalzenders en satellietsystemen aan elkaar gekoppeld. Op het eiland is het ook mogelijk om de in 2010 ingestroomde straalzenders Mobile Relay Radio System (MRRS) te beoefenen.

Bij 101 CISbat zijn de MRRS-configuraties Army II en Army III ingevoerd: de eerste maakt gebruik van een 10-tonner (mobiel straalverbindingsstation) met generatoraggregaat 6kW, de laatste van een Mercedes-Benz terreinwagen met generatoraggregaat 3kW.

Terug naar Boven

 

ZONDAG 20 NOVEMBER

Vanavond 22.00 uur, BBC2: Frontline Medicine

Journalist Michael Mosley presenteert de eerste van twee afleveringen van de documentaire Frontline Medicine (BBC2, 22.00 uur Nederlandse tijd), ‘Survival’. In 59 minuten licht Mosley medische doorbraken toe die dankzij hedendaagse oorlogvoering worden gemaakt.

In ‘Frontline Medicine’ reist Mosley vanuit de frontlijn – Camp Bastion in de Afghaanse provincie Helmand – naar het 'slagveld' van het wetenschappelijk onderzoek om die medische doorbraken nader te onderzoeken.

In het veldhospitaal op Camp Bastion, waar in 2010 maar liefst 8.000 gewonden werden behandeld, komt Mosley erachter dat het geneeskundig personeel daar de hoogste overlevingskans heeft bereikt in de geschiedenis van oorlogvoering: tegenwoordig blijft 90% van de gewonden in leven.

Militairen op het gevechtsveld zijn uitgerust met een met ťťn hand aan te leggen tourniquet. Hiermee kan bij levensbedreigende bloedingen bloedverlies worden voorkomen, waarna de gewonde per medevac helikopter naar het veldhospitaal kan worden getransporteerd. Ook op Camp Bastion wordt de gewonde daarna volledig gescand op interne bloedingen, wordt onmiddellijk bloed toegediend en kan binnen enkele minuten damage control surgery worden opgestart.

In de Verenigde Staten kijkt Mosley naar de meest recente medische inzichten die duizenden levens kunnen redden, al dan niet op het gevechtsveld.

Op 27 november om 22.00 uur Nederlandse tijd zal op BBC2 de tweede aflevering, ‘Rebuilding Lives’, te zien zijn.

Terug naar Boven

 

VRIJDAG 18 NOVEMBER

Auteur Matterhorn, Karl Marlantes, in Nederland

De Amerikaanse romanschrijver en Vietnamveteraan Karl Marlantes (1945) is vandaag te gast in het dagprogramma van Crossing Border in het Haags Historisch Museum in Den Haag. Crossing Border is een festival waar de combinatie literatuur, muziek, film en beeldende kunst centraal staat. De auteur zal een uur lang worden geïnterviewd door Tweede Kamerlid Frans Timmermans in een afzonderlijk programma à la BorderKitchen.

Marlantes deed er ruim dertig jaar over om zijn dertien maanden ervaring als Amerikaanse luitenant in de Vietnamoorlog te verwerken tot een vuistdikke roman. Tijdens de Vietnamoorlog werd hij als pelotons- en compagniescommandant onder meer onderscheiden met het Navy Cross, de op één na hoogste onderscheiding die de Amerikaanse marine kent voor getoonde heldenmoed.

Hij kreeg de onderscheiding voor zijn inzet tijdens de slag die zijn eenheid leverde om ‘Hill 484’. Vier Navy Crosses zijn er naar aanleiding van deze specifieke operatie uitgereikt, het hoogste aantal voor welk gevecht dan ook tijdens de Vietnamoorlog.

Zijn romandebuut heet Matterhorn, genoemd naar de gelijknamige vuursteunbasis op een heuvel tussen Laos en de gedemilitariseerde zone in het noorden van Vietnam.

Marlantes’ boek is in de Verenigde Staten en Groot-BrittanniŽ uitgebreid geprezen als de ‘definitieve Vietnam-roman’, stond wekenlang in The New York Times-bestsellerlijst en verscheen in oktober jl. in de Nederlandse vertaling. Op 16 april jl. mocht Karl Marlantes voor zijn debuutroman de James Webb Award van de Marine Corps Heritage Foundation in ontvangst nemen.

Al in 1977 bood hij de eerste versie van het manuscript voor de eerste maal aan bij uitgevers, toen nog geschreven in de ik-vorm. Het werd telkens weer afgewezen, totdat het in 2010 eindelijk werd uitgegeven.

De 21-jarige hoofdpersoon Waino Mellas heeft zich vrijwillig bij het U.S. Marine Corps aangemeld, geheel tegen de wil van zijn vriendin in en tot ontzetting van zijn vrienden. Net als Marlantes komt hij direct van de officiersopleiding terecht in de Vietnamese jungle. Mellas krijgt de opdracht om de quasi-onneembare vesting Matterhorn (opnieuw) met zijn manschappen in te nemen – tegen veel offers.

Na afloop van het interview signeerde Karl Marlantes zijn roman.

Terug naar Boven

Handhaven KMS in Weert scheelt € 1 miljoen

Het Ministerie van Defensie kan vanaf 2015 jaarlijks minstens € 1 miljoen besparen op exploitatielasten door de Koninklijke Militaire School (KMS) in Weert te handhaven. Dat blijkt uit een vandaag gepubliceerd tussenrapport van de provincie Limburg en de gemeente Weert over de mogelijkheden tot behoud van de kazerne in Weert.

Het rapport, Tussenrapportage onderzoek Koninklijke Militaire School Weert: Kazerne van de toekomst, is naar de vaste Kamercommissie voor Defensie gestuurd.

In dit rapport geven de provincie en de gemeente aan dat door ander gebruik en medegebruik van de KMS voor Defensie de structurele lasten kunnen worden verminderd met ten minste € 1 miljoen per jaar. Dat berust op drie pijlers: vermaatschappelijking, economisch medegebruik en verduurzaming van de KMS.

Gemeente en provincie verwachten dat verhuur van delen van de kazerne, het gebruik maken van onder meer de sportvelden door sportclubs en het aanbrengen van energiebesparende voorzieningen in het kazernecomplex forse besparingen oplevert. De provincie Limburg en Weert zijn bereid eenmalig € 2 miljoen te investeren in verduurzaming van de gebouwen, opdat de faciliteiten ook gebruikt kunnen worden door bijvoorbeeld civiele onderwijsinstellingen.

Het terrein van de Van Hornekazerne bevat naast leslokalen en legeringsgebouwen, voorzieningen zoals theater, restaurant, keuken e.d. Daarnaast talrijke sportvoorzieningen: sporthal, fitnesszaal, zwembad/instructiebad, tennisbanen, sportvelden, atletiekfaciliteiten, hindernisbaan, klimtoren, schietbaan en atletiekfaciliteiten.

In de plenaire vergadering van 22 november a.s. vergadert de Tweede Kamer over de begroting van Defensie. Dan wordt ook de sluiting van de Van Hornekazerne in Weert besproken. Provincie en gemeente hopen dat de Kamerleden niet besluiten om de kazerne te sluiten maar nog tot juni 2012 de tijd geven om de plannen verder uit te werken. De Tweede Kamer zal worden verzocht de KMS van de lijst van te sluiten locaties te verplaatsen naar de lijst van locaties waar nader onderzoek naar wordt gedaan.

Terug naar Boven

Wervingsspot Bundeswehr na één dag off-line

Onder druk van Die Grünen en de SPD heeft de Duitse regering een voorlichtingsclip van de Bundeswehr na één dag van haar officiële YouTube-kanaal verwijderd. Volgens de oppositie doen de gisteren geuploade beelden totaal geen recht aan de harde werkelijkheid van de krijgsmacht. De makers van het spotje kregen het verwijt dat het geweld zou verheerlijken.

Volgens Agnieszka Malczak (Die Grünen) wordt met de video niet de doelgroep bereikt die de krijgsmacht zou moeten aanspreken. Oorlog wordt volgens haar met een computerspelletje vergeleken.

Die Bundeswehr-Ihre Armee online

De intentie van de promo, Die Bundeswehr-Ihre Armee online, was om op een aansprekende manier in woord en beeld te laten zien hoe de Duitse krijgsmacht werkt en jongeren warm te maken voor een baan bij de Bundeswehr. Dat gebeurde met snel gemonteerde beelden van marcherende en zwaarbewapende militairen, spectaculaire explosies en flitsende actie, ondersteund met heavy metal-muziek en het Duitse volkslied.

Dat is echter niet de officiële reden die Berlijn vrijdag gaf voor de intrekking. Volgens regeringswoordvoerder Georg Streiter is de clip van 1’37’’ niet voorzien van tekst en daarmee strijdig met de regels van de Duitse overheidsvoorlichting. Streitner gaf toe dat het een vergissing is geweest de video online te zetten.

Terug naar Boven

 

DONDERDAG 17 NOVEMBER

Stoffelijk overschot sgt¹ Laurens Fritz gevonden

De politie heeft gisteren het stoffelijk overschot gevonden van de sinds 9 september vermiste 30-jarige sergeant der eerste klasse Laurens Fritz. Dat heeft het Openbaar Ministerie in Maastricht na forensisch onderzoek bekend gemaakt.

Zijn lichaam werd gevonden in een gerooid maïsveld vlakbij de woning van de inmiddels aangehouden 47-jarige verdachte op het bungalowpark Reewoude bij het Limburgse Herkenbosch.

Laurens Fritz was gelegerd in het Duitse Münster. Zijn auto werd onbeheerd teruggevonden op een parkeerplaats bij Nationaal Park de Meinweg, vlakbij het bungalowpark. Commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Mart de Kruif sprak van een tragische gebeurtenis. In een condoleancebrief betuigde hij zijn medeleven aan de nabestaanden. 

Terug naar Boven

Concurrentie voor militair: struisvogelrobot

Zwaarbepakte militairen krijgen er een geduchte concurrent bij. Amerikaanse wetenschappers werken aan een heuse Ostrich-Robot (struisvogelrobot). Struisvogels, de snelste landvogels ter wereld, staan bekend om hun snelheid. Struisvogels zijn loopvogels die bestand zijn tegen woestijnduinen en allerlei ander terrein.

Het zijn met name de benen die de FastRunner snel en wendbaar moeten maken. Elk been krijgt een eigen motor en veren die op het gewenste moment extra energie kunnen vrijgeven. Op dit moment is slechts ťťn been ontwikkeld, 40% van de totale robot.

Ostrich-Robot op YouTube

Wetenschappers van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) Leg Laboratory en het Institute for Human and Machine Cognition (IHMC) in Florida, werken in opdracht van de Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA), een instituut van het Amerikaanse Ministerie van Defensie.

MIT en IHMC hopen alle capaciteiten van de struisvogel te kunnen reproduceren in de snelst lopende robot die ooit zal worden gebouwd. Doordat de benen in het innovatieve ontwerp van de FastRunner grote stappen kunnen maken, kan de robot – uiteindelijk – een topsnelheid van 80 kilometer per uur halen.

Terug naar Boven

 

MAANDAG 14 NOVEMBER

Gevechtsbaan 23 geopend op ASK

Op het Artillerie Schietkamp (ASK) in 't Harde is vandaag een nieuwe gevechtsbaan geopend: gevechtsbaan 23. Op deze baan kunnen groepen gevechtsschutters, uitgerust met Colt (voorheen: Diemaco) en Minimi-mitrailleur een aantal gevechtsschietoefeningen met scherpe munitie uitvoeren, zoals terrein winnen of bepaalde patrouillevormen. De baan is geschikt voor groepsoptreden.
Gevechtsbaan 23 is een initiatief van het Schietinstructie & Controle Team (SICT).

De baan is met verspreid gepositioneerde opklapschijven ingericht om met kleinkaliberwapens met vuur en beweging in meerdere scenario’s te kunnen schieten. De baan ligt in ongecultiveerd terrein met greppels, heidestruiken en bomen.

Weliswaar zijn er op het Infanterie Schietkamp (Harskamp) ook schietbanen beschikbaar voor statische schietoefeningen, deze zijn ongeschikt om gevechtshandelingen op niveau II en III te beoefenen.

Daarmee is gevechtsbaan 23 een ideale tussenstap tussen het ISK en de oefenterreinen in Bergen Hohne en Münster-Süd (Duitsland). De opening van gevechtsbaan 23 eindigde met een uitgevoerde demonstratie met scherpe munitie.

Terug naar Boven

Defensie saneert Heumensoord

Vandaag start het Ministerie van Defensie met de sanering van Heumensoord. Eerder dit jaar hebben de gemeenten Nijmegen, Heumen en het ministerie overeenstemming bereikt over hoe de sanering aan te pakken. De gemeente Nijmegen is eigenaar van de grond en het terrein ligt op het grondgebied van Heumen.

In Heumensoord zit nog veel munitie in de bodem, zowel uit de oorlogstijd als uit de tijd daarna, toen Defensie het terrein jaren als oefenterrein heeft gebruikt met schietbanen en een mortierbaan.

Heumensoord, gelegen aan de zuidrand van de gemeente Nijmegen, is ± 600 hectare groot. Een deel van het gebied is in gebruik voor waterwinning ten behoeve van de drinkwatervoorziening, een ander deel huisvest het zweefvliegveld Malden. Het gehele gebied wordt benut door hardlopers, fietsers en ruiters te paard.

Elk jaar – dit jaar voor de 50ste keer – wordt hier voor de militairen die deelnemen aan de Vierdaagse van Nijmegen het tijdelijke Kamp Heumensoord ingericht.

Terug naar Boven

 

ZATERDAG 12 NOVEMBER

Vanaf 1 januari 2012 Digitale Taskforce

De Telegraaf bericht dat de krijgsmacht vanaf 1 januari 2012 een nieuw onderdeel zal kennen dat zich volledig toelegt op het (voorkomen van het) voeren van internetoorlogen. Kolonel Hans Folmer wordt de eerste commandant.

Met de vorming van een Digitale Taskforce bewijst de krijgsmacht dat het menens is met de veldslag op het internet. „Behalve door de lucht en over de grond, moeten we tegenstanders ook via de digitale snelweg kunnen aanpakken”, zo meldt generaal-majoor Sander Schnitger, directeur van de Directie Operationeel Beleid, Behoeftestellingen en Plannen van de Defensiestaf.

Wie handig is met een toetsenbord kan oorlogen ingrijpend beÔnvloeden, zo schetst generaal Schnigter het gevaar: "Wat gebeurt er als een tegenstander kans ziet om in je systeem te komen en de aanvraag van munitie kan beÔnvloeden?” Omdat veel wapensystemen door computers worden gestuurd, zijn ook zij gevoelig voor aanvallen.

Generaal Schnitger voorziet dat het leger er over enkele jaren totaal anders uit ziet. De mitrailleur wordt verruild voor toetsenbord en joystick.

Terug naar Boven

 

VRIJDAG 11 NOVEMBER

Introductie Bomdatasysteem NCTV en NFI

Op 23 oktober jl. verloor een militair van de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) zijn hand bij het onschadelijk maken van een flitspaalbom in Voorschoten. Het tragische incident, waarbij twee anderen ernstig gewond raakten, haalde alle media. In de regel lopen bommeldingen met een sisser af.

Vandaag introduceert het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) – dat tweehonderd explosiegerelateerde zaken per jaar heeft – het state-of-the-art bomdatasysteem (BDS). Het systeem kan onmiddellijk worden gebruikt op een plaats delict en ook worden aangevuld.

In het systeem wordt kennis opgeslagen over explosieven, verdachte pakketjes en bommeldingen. Het BDS biedt bevoegde partijen de mogelijkheid om kennis razendsnel en real-time te delen met (inter)nationale collega's.

In opdracht van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) heeft het NFI het BDS ontwikkeld. Ook de gegevens over incidenten en dreigingen met chemische, biologische, radiologische en nucleaire middelen worden in het BDS opgenomen. Dergelijke dreigingen met een vuile bom kunnen niet meer worden losgezien van gewone explosieven.

In onder andere Afghanistan is veel geleerd over geÔmproviseerde explosieven. Met deze kennis is in Nederland al meerdere keren een geÔmproviseerd explosief geÔdentificeerd.

Naast de politie gaan de EOD, Koninklijke Marechaussee (KMar), het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, het NFI en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gebruik van het BDS maken.

Terug naar Boven

Levenslang voor leider Amerikaans 'Kill Team'

De leider van een groep Amerikaanse militairen die “voor de lol” Afghaanse burgers doodde, bijgenaamd het ‘Kill Team’, is veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. De krijgsraad achtte de 26-jarige Staff Sergeant Calvin Gibbs uit Billings (Montana) schuldig aan in totaal vijftien aanklachten, waaronder drie moorden op ongewapende Afghaanse burgers.

De gebeurtenissen speelden zich af in 2010; Gibbs was de hoogste in rang van de hierbij betrokken militairen. Hij maakte indertijd deel uit van de 5th Stryker Brigade, 2nd Infantry Division, en was gestationeerd in de Zuid-Afghaanse provincie Kandahar.

De lijken werden door Gibbs en zijn collega’s na het moorden met handgranaten uiteengereten om de acties te verdonkeremanen; er werden wapens in de buurt van de vermoorde Afghanen gelegd om het te laten voorkomen dat er gevechten hadden plaatsgevonden; en de leden van het Kill Team poseerden bij de lijken.

Gibbs verzamelde zelfs lichaamsdelen (tanden, vingers) van de doden als ware het trofeeën. Het afsnijden van vingers vergeleek hij in het proces met het verwijderen van het gewei van een hert na de jacht.

De beelden roepen herinneringen op aan het schandaal in de Iraakse gevangenis Abu Graib. Daar poseerden bewaarders op vernederende wijze met gevangenen, wat destijds tot grote publieke verontwaardiging leidde.

Drie andere leden van de groep bekenden eerder schuld voor hun rol in het schandaal. Gibbs wordt algemeen gezien als hun charismatische leider. Des te verrassender is het dat zijn veroordeling met name is gebaseerd op getuigenverklaringen van de leden van het Kill Team.

Van de in totaal vijf militairen die zijn beschuldigd van moord, werden alleen Gibbs en zijn vermeende rechterhand Jeremy Morlock voor meer dan ťťn moord aangeklaagd. Ook Morlock getuigde tijdens de rechtszaak tegen Gibbs.

Terug naar Boven

Standbeeld New York eert Special Forces OEF

In New York City eren Joe Biden en zijn echtgenote op Veterans Day de Amerikaanse krijgsmacht en, in het bijzonder, de U.S. Special Forces.

De Amerikaanse vice-president onthult in Zuccotti Park in Lower Manhattan, vlakbij Ground Zero, een bronzen standbeeld van bijna 5½ meter hoog. Het beeld met de naam ‘De Oppresso Liber’ (“Bevrijd de Onderdrukten”), het motto van de Special Forces, weegt drie ton en kostte $ 500.000.

Het beeldwerk van Douwe Blumberg stelt een militair te paard voor. Blumberg werd geÔnspireerd door “de visuele ironie van de 21e-eeuwse, hightech militair op een armetierig Afghaanse bergpaard.”

Het is een verwijzing naar de Amerikaanse Special Operations Teams die zich na de aanslagen van 11 september 2011 vooral te paard door Afghanistan verplaatsten. Drie teams te paard onder leiding van Lieutenant Colonel Max Bowers maakten deel uit van de Special Forces die tijdens de invasie in Afghanistan - Operation Enduring Freedom (OEF) - vanaf 7 oktober 2011 het spits afbeten.

In totaal 34 commando’s organiseerde de stammenoorlogen tegen de Taliban – de beschermer van Al Qaida in Afghanistan. De SF leidde de Noordelijke Alliantie in de strijd tegen de Taliban en had de regie in de lasergeleide Amerikaanse luchtaanvallen tegen het Taliban-regime.

Het was indertijd Defense Secretary Donald Rumsfeld die als eerste publiekelijk een foto toonde van Special Operations Forces te paard in het noorden van Afghanistan. De foto, gedateerd 12 november 2011, toont Amerikaanse Special Forces te paard in de Darya Suf-vallei ten zuiden van Mazar-e Sjarif, te midden van leden van de Noordelijke Alliantie en hun commandant Abdul Rashid Dostum.

Die foto inspireerde Doug Stanton voor zijn bestseller Horse Soldiers: The Extraordinary Story of a Band of U.S. Soldiers Who Rode to Victory in Afghanistan (2009, Scribner / Simon & Schuster, ISBN 9781416580515, 416 pagina’s).

Disney en Hollywood-producent Jerry Bruckheimer bereiden momenteel een op dit boek gebaseerde film voor.

Terug naar Boven

 

DONDERDAG 10 NOVEMBER

Kanker door PX-10 "vrijwel uitgesloten"

Het is vrijwel uitgesloten dat Defensiepersoneel leukemie of aanverwante vormen van kanker heeft gekregen door het werken met het wapenonderhoudsmiddel PX-10. PX-10 werd in wapenkamers, werkplaatsen en aan boord van schepen gebruikt voor het schoonmaken van wapens. Ook torpedo’s werden onderhouden en schoongemaakt met het middel.

In 2008 is het Ministerie van Defensie aansprakelijk gesteld voor gezondheidsschade door werkzaamheden met PX-10. Na een intern onderzoek gaf het ministerie opdracht aan het RIVM om de blootstelling en gezondheidseffecten van het werken met PX-10 te onderzoeken.

Dit staat in het eindrapport Leukemie door het gebruik van PX-10? van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dat vandaag aan Minister van Defensie Hans Hillen is overhandigd. Aan het rapport is, behalve door medewerkers van het RIVM en het Institute for Risk Assessment Sciences (IRAS, Universiteit Utrecht), meegewerkt door Amerikaanse, Britse en Deense collega’s.

Tot 1970 bevatte PX-10 kleine concentraties benzeen van maximaal 0,2%. Daarna daalde de concentratie, waardoor de totale blootstelling aan benzeen voor het personeel nog geringer was. Na 1995 is het middel niet meer gebruikt. Benzeen is carcinogeen (kankerverwekkend). PX-10 werd vervangen door olie op teflonbasis, BreakFree.

Van elke 1.000 Nederlandse mannen krijgen 3 tot 4 acute myeloïde leukemie (AML). Onder Defensiepersoneel, dat vele jaren dagelijks intensief met PX-10 werkte, is sprake van 0,03 extra gevallen per 1.000 mannen. Zelfs als een paar duizend werknemers in hoge mate zijn blootgesteld aan PX-10, maakt dit aantal het onwaarschijnlijk dat onder (voormalig) Defensiepersoneel daadwerkelijk extra gevallen van AML zijn opgetreden.

Hoeveel benzeen het Defensiepersoneel binnenkreeg, is afhankelijk van het type werkzaamheden en de periode waarin de werkzaamheden met PX-10 plaatsvonden. De gemiddelde jaarlijkse blootstelling per persoon was maximaal 0,5 parts per million (ppm). Dit ligt onder de norm van 1 ppm per werkdag.

PX-10 bevat ook andere oplosmiddelen die effecten kunnen hebben op het zenuwstelsel. Uit dit onderzoek blijkt dat de blootstelling aan de totale hoeveelheid van deze oplosmiddelen gemiddeld tussen de 2 en 100 ppm lag, afhankelijk van het type werkzaamheden. Het is echter niet mogelijk aan te geven wat de effecten hiervan zijn op de gezondheid, omdat de precieze relatie tussen blootstelling en gezondheidseffecten niet bekend is.

Terug naar Boven

 

WOENSDAG 9 NOVEMBER

Kolonel b.d. Thom Karremans in KRO Profiel

In KRO Profiel (Nederland 2, 22.55 uur) vanavond Thom Karremans, commandant van Dutchbat-III in Srebrenica in 1995. De documentaire, 'De pianospeler', is gemaakt door Bart Nijpels.

Afschrikking door aanwezigheid, luidde de opdracht. Maar de ServiŽrs onder leiding van generaal Ratko Mladic lieten zich niet afschrikken en liepen de moslimenclave onder de voet.

15.000 BosniŽrs deden te voet een vluchtpoging en probeerden door de bergen de stad Tuzla te bereiken. Onderweg werden Ī 8.000 van hen vermoord.

De vluchtelingen die achterbleven, zochten hun toevlucht op en rond de compound van de VN-blauwhelmen. Ze werden door de ServiŽrs in bussen afgevoerd. Daarbij werden de mannen van vrouwen en kinderen gescheiden. Velen van hen werden, ook in de directe nabijheid van de compound, vermoord.

In deze uitzending van Profiel is gekozen voor een bijzondere vorm. Karremans wordt in de montagekamer geconfronteerd met zichzelf. Hij vertelt onder meer over de doodsangst die hij voelde tijdens zijn ontmoetingen met Mladic. En hij reageert op uitspraken van oud-collega's en critici die vraagtekens zetten bij zijn functioneren.

Op 3 augustus jl., in een interview met het actualiteitenprogramma Nieuwsuur, zei Karremans dat hij bij de val van Srebrenica voor zijn eigen leven had gevreesd. Ook zei hij er rekening mee te houden dat hij alsnog in Nederland terecht zal moeten staan voor zijn aandeel bij de gebeurtenissen in 1995.

Toenmalig luitenant-kolonel-chirurg Ger Kremer verklaart in de uitzending dat Karremans wel degelijk heeft geweten dat het met de uit Srebrenica afgevoerde moslims slecht zou aflopen. Karremans zou tegen het Joegoslavië Tribunaal en de parlementaire enquêtecommissie die de gebeurtenissen hebben onderzocht onder ede hebben gelogen. Karremans zelf blijft erbij dat hij van niets heeft geweten.

In dezelfde uitzending komen verder onder andere kolonel b.d. Charles Brantz (tijdens de val van Srebrenica, in Tuzla, waarnemend commandant van de Sector North East, het gebied waar de moslimenclave onder viel), militair historicus Christ Klep, kolonel b.d. Jean Lemmen (indertijd chef-staf 11 Luchtmobiele Brigade), luitenant-generaal b.d. Hans Couzy (oud-Bevelhebber der Landstrijdkrachten, BLS), historicus Paul Koedijk en oud-Defensiewoordvoerder Bert Kreemers aan het woord.

Terug naar Boven

 

DINSDAG 8 NOVEMBER

Nederland had in 1986 invasieplannen in Suriname

De Nederlandse regering heeft in 1986 samen met de Verenigde Staten plannen gemaakt voor de invasie van Suriname en het “tijdelijk neutraliseren” van legerleider Desi Bouterse. De arrestatie van Bouterse maakte deel uit van de plannen.

Dit schrijven de Ministers van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal en Defensie Hans Hillen mede namens premier Mark Rutte in antwoord op schriftelijke vragen van het SP-Tweede Kamerlid Harry van Bommel. Van Bommel stelde op 23 november 2010 vragen over invasieplannen van Nederland in Suriname in 1986, naar aanleiding van de artikelen Nederland wilde Bouterse afzetten met invasie en Verlos ons van Bouterse. Reconstructie: Hoe Nederland een aanval op Suriname overwoog uit de pen van freelance onderzoeksjournalist Frank van Kolfschooten drie dagen eerder.

In de krantartikelen bevestigde oud-premier Ruud Lubbers de plannen. Het ging volgens hem om een invasie van Suriname met 850 mariniers, zestien helikopters, vliegtuigen en marineschepen. Ook stelde de krant dat de toenmalige premier van Suriname, Pretaap Radhakishun, om de interventie zou hebben gevraagd.

De inzet van Nederlandse militairen was nodig voor het “scheppen van de juiste condities voor het herstel van orde en recht”, schrijven de bewindslieden. De voormalige kolonie - die in 1975 onafhankelijk werd - was onder het bewind van de Surinaamse legerleiding in 1986 in een “diepe crisis” verzeild geraakt.

Bij de zogenaamde Binnenlandse Oorlog, de strijd tussen Bouterse en het junglecommando van Ronnie van Brunswijk, waren reeds honderden slachtoffers gevallen. Het Nederlandse kabinet maakte zich ernstig zorgen over de veiligheid van enige duizenden in Suriname verblijvende Nederlandse staatsburgers.

De bewindslieden schrijven over de plannen: “Voor een voorspoedige en veilige uitvoering van een dergelijke operatie zou het noodzakelijk zijn geweest tijdelijk het vliegveld en de doorgangswegen onder controle te krijgen, alsmede de Surinaamse strijdkrachten en de legerleiding tijdelijk te neutraliseren. Over de ten uitvoerlegging van de planningsdocumenten heeft nooit politieke besluitvorming plaatsgevonden. Beide plannen zijn ook nooit ten uitvoer gebracht.”

De plannen zouden uiteindelijk zijn geschrapt, omdat Nederland het risico op slachtoffers onder mariniers en Nederlandse burgers in Suriname te groot vond, aldus de Volkskrant in 2010.

Terug naar Boven

 

MAANDAG 7 NOVEMBER

Kritische Oostenrijkse CDS herovert baan

In Oostenrijk heeft Bundesminister für Landesverteidigung (Minister van Defensie) Norbert Darabos van de Sozialdemokratische Partei Österreichs (SPÖ) een gevoelige nederlaag geleden. In januari jl. had hij de hoogste militair van het land, generaal Edmund Entacher, op staande voet ontslagen.

Chef der Generalstabes (Chef Defensie Staf) Entacher, de belangrijkste militaire adviseur van de bewindsman, had kritiek geuit op het plan van de minister om de dienstplicht op te heffen.

Vandaag echter heeft generaal Entacher de rechtszaak tegen zijn ontslag gewonnen. Volgens een beroepscommissie had de minister de topmilitair niet om deze reden mogen ontslaan. Daarom gaat de generaal, die aanvankelijk in februari 2008 aantrad als Chef der Generalstabes, met ingang van 8 november weer in zijn oude functie aan het werk.

De Oostenrijkse officierenvereniging eist nu het aftreden van de minister.

Terug naar Boven

Karremans eist verbod uitzending KRO Profiel

Voormalig Dutchbat III-commandant Thom Karremans wil niet dat een over hem gemaakte aflevering van het programma KRO Profiel op 9 november a.s. wordt uitgezonden. Dat heeft hij via zijn advocaat, Geert-Jan Knoops, kenbaar gemaakt. De kolonel buiten dienst vindt dat de uitzending in “geen opzicht voldoet aan het geschetste verwachtingspatroon” en dat de documentaire voor hem beschadigend is.

Karremans was commandant van de Nederlandse VN-eenheid Dutchbat-III in Srebrenica toen de moslimenclave in juli 1995 door de troepen van de Servische generaal Ratko Mladic werd overrompeld.

Het Openbaar Ministerie (OM) in Arnhem onderzoekt op dit moment de rol van de toenmalige Dutchbat-commandant, omdat nabestaanden aangifte hebben gedaan van genocide en oorlogsmisdrijven. Het OM zal naar verwachting voor eind dit jaar besluiten of het strafrechtelijke vervolging zal instellen.

“Ook gelet hierop zal uitzending van de beoogde reportage in huidige vorm schade voor kolonel Karremans met zich meebrengen’, schrijft advocaat Knoops in zijn brief aan de KRO.

In KRO Profiel wordt Karremans geconfronteerd met zijn handelen in 1995. De oud-kolonel heeft altijd gezegd dat hij zich niet realiseerde wat het lot van de mannen zou zijn die, na de val van Srebrenica, door de ServiŽrs gescheiden van de VN-compound werden afgevoerd.

In de KRO-documentaire stelt een oud-Dutchbatter dat Karremans dat wel degelijk wist en indertijd uitlatingen heeft gedaan die dit bevestigen. Ook militair historicus Christ Klep zegt in KRO Profiel dat Karremans op dit punt, ook in zijn verklaring onder ede tijdens de parlementaire enquête Srebrenica, niet de waarheid heeft gesproken.

De KRO heeft Thom Karremans via zijn raadsman Knoops laten weten niet op de eis van de oud Dutchbat-commandant in te gaan. De reportage is op 9 november a.s. te zien in KRO Profiel (Nederland 2, 22.55 uur).

Terug naar Boven

 

ZATERDAG 5 NOVEMBER

Reportage de Volkskrant over politietrainingsmissie Kunduz

In de Volkskrant van vandaag een reportage van Natalie Righton over de eerste groep Nederlandse politietrainers en hun beveiligers die afgelopen week zijn teruggekeerd uit Kunduz, Afghanistan. De krant volgde vier van hen gedurende hun uitzendperiode: militair/ beveiliger van de POMLT-teams Eelco (29); diplomaat/adviseur goed bestuur Laetitia (49); marechaussee/politietrainer Bauke (31) en marechaussee/politietrainer Ron (50).

Eelco vertelt dat ze zich in Kunduz-Stad verplaatsen in voertuigen, niet lopend: “[…] het voertuig is veiliger, want dat is gepantserd.” Over het algemeen valt hem op dat de mensen positief reageren: “Er wordt veel gezwaaid.”

Laetitia rijdt sinds eind augustus elke dag in een gepantserde Mercedes Benz rond in de stad, waar ze lokale autoriteiten, rechters en hulporganisaties bezoekt. In de stad heeft ze het kantoor van de orde van advocaten (Afghan Independent Bar Association, AIBA) geopend, “het mooiste dat ik tot nu toe heb bereikt”. Nederland heeft het kantoor gebouwd, de computers van AIBA gefinancierd en de eerste twintig advocaten zijn intussen bijgeschoold. Laetitia “wil wel graag benadrukken dat onze inspanningen hier een vruchtbare bodem vinden. We werken met betrokken mensen die het vaandel van Nederland hoog houden.”

Bauke werkt als marechaussee-politietrainer met tolken, waardoor zijn werk niet altijd zo snel gaat als hij wil. Hij bezoekt de agenten van het hoofdbureau drie of vier keer per week. Hun doel is om de centrale meldkamer van Kunduz-Stad straks soepeler te laten werken.

De laatste is Ron, die een opleidingsplan voor de 8-weekse Nederlandse basistraining voor agenten in Kunduz heeft geschreven. Die legt meer nadruk op de rol van de politie in de samenleving (community policing), onder andere tot uiting gebracht in gecombineerde patrouilles. Ron en zijn collega-politietrainers “leren agenten dat ze met de bakker, de hulpverlener en andere mensen op straat moeten praten om uit te vinden wat er speelt in de gemeenschap.”

Ron’s indruk van de eerste groep Afghanen? “Ze zijn niet hoogbegaafd. Het zijn jongens uit de provincie, boeren. […] Het is een makkelijke groep. Maar het zal lastig zijn om ze op niveau te krijgen.”

Terug naar Boven

Oprichting VVRLJ en reünie 42 BLJ in Oirschot

Op de Generaal-majoor de Ruyter van Steveninckkazerne in Oirschot wordt vandaag een reünie gehouden voor alle veteranen die sinds 1995 deel hebben uitgemaakt van de missies die zijn uitgevoerd door 42 BLJ, of ťťn van de compagnieŽn van 42 BLJ ingedeeld bij andere eenheden, of als individueel uitgezondene en behorende tot het regiment. 

Vandaag vindt ook de oprichting plaats van de Veteranen Vereniging Regiment Limburgse Jagers (VVRLJ). Het bestuur van de oprichtingsvergadering wordt, tot de Algemene Ledenvergadering in het voorjaar van 2012, geleid door een interim bestuur onder voorzitterschap van kolonel Richard van Harskamp, luitenant-kolonel b.d. Cees van der Ploeg (secretaris) en de leden luitenant-kolonels Marc Jongejan en Huub Klein Schaarsberg en adjudant  Frans van Hoof.

De Generaal-majoor de Ruyter van Steveninckkazerne is de thuisbasis van 42 Pantserinfanteriebataljon, dat nu deel uitmaakt van 13 Gemechaniseerde Brigade en van 1963 tot 2006 was gelegerd op de Legerplaats Seedorf. De eenheid heeft de tradities van het Regiment Infanterie Limburgse Jagers overgenomen.

De op 25 oktober jl. aangestelde Commandant der Landstrijdkrachten, luitenant-generaal Mart de Kruif, is beëdigd BLJ’er.

Terug naar Boven

ISAF-generaal Fuller ontslagen vanwege “isolated from reality” aan adres Karzai

Vandaag is bekendgemaakt dat generaal John R. Allen, commandant van de International Security Assistance Force (ISAF), generaal-majoor Peter Fuller met onmiddellijke ingang heeft ontslagen als Deputy Commander for Programs, NATO Training Mission-Afghanistan (NTM-A). In deze functie was Fuller medeverantwoordelijk voor het opleiden van Afghaanse veiligheidstroepen.

Volgens een persverklaring op de website van ISAF volgt Allen’s besluit op “recent inappropriate public comments” die Fuller heeft gemaakt tijdens een verlof in de Verenigde Staten.

Generaal Allen zei in zijn statement verder: “Deze ongelukkige opmerkingen zijn geen indicatie voor onze huidige solide relatie met de regering van Afghanistan, haar leiding, of onze gezamenlijke inzet om hier in Afghanistan te domineren.” En ook: “Het Afghaanse volk is een eerbaar volk, en opmerkingen als deze zullen ons er niet van weerhouden onze meest kritische en gedeelde missie – het tot stand brengen van een stabiel, vreedzaam en welvarend Afghanistan – te volbrengen.”

In een interview op de politieke website Politico, ‘U.S. general: Afghan leaders 'isolated from reality' op 3 november jl., antwoordde Fuller op een onlangs gemaakte opmerking van de Afghaanse president Hamid Karzai dat zijn land de zijde van Pakistan zou kiezen in een oorlog met de Verenigde Staten.

Hij noemde die opmerking “excentriek” en voegde eraan toe: “Why don’t you just poke me in the eye with a needle! You’ve got to be kidding me. … I’m sorry, we just gave you $11.6 billion and now you’re telling me, ‘I don’t really care?’ […] “When they are going to have a presidential election, you hope they get a guy that’s more articulate in public.”

Fuller zei verder tegen Politico: “If you’re in a very poor country like Afghanistan, you think that America has roads paved in gold, everybody lives in Hollywood. They don’t understand the sacrifices that America is making to provide for their security. And I think that’s part of my job — to educate ’em.”

In het interview merkte Fuller herhaaldelijk op dat de Afghaanse leiders de opofferingen die de Verenigde Staten in “blood and treasure” in het belang van Afghanistan maakt, niet waarderen. Volgens de generaal zijn de Afghaanse leiders ondankbaar en hebben ze het contact met de werkelijkheid verloren (“isolated from reality”).

Volgens het Pentagon staat Minister van Defensie Leon Panetta volledig achter het besluit van de ISAF-bevelhebber om de generaal te ontslaan.

Terug naar Boven

 

DONDERDAG 3 NOVEMBER

Kenneth G. Mayhew achtste drager Militaire Willems-Orde

Er blijken niet zeven maar acht dragers van de Militaire Willems-Orde in leven te zijn. Aangenomen was dat majoor Kenneth George Mayhew was overleden, totdat de 94-jarige veteraan bij toeval op een herdenking werd gespot.

De inmiddels 94-jarige Mayhew was op 18 september jl. aanwezig bij de herdenking van de bevrijding op het Britse oorlogskerkhof in Venray. Daar zag Henny Meijer – dé specialist op het gebied van dapperheidonderscheidingen – tot zijn verbazing een statige oude heer met de (verouderde) versierselen van de hoogste Nederlandse militaire onderscheiding. Samen met collega Roel Rijks kwam hij tot het besef dat de man de achtste nog levende drager van de Militaire Willems-Orde moest zijn. Ook in 1994 was Mayhew in Nederland, maar bij de onthulling van het monument ter ere van het Suffolk Regiment in Weert werd hij door niemand als Ridder herkend.

Bij Koninklijk Besluit nr. 29 werd Mathew op 24 april 1946 Ridder vierde klasse der Militaire Willems-Orde voor zijn deelname aan de bevrijding van Weert (22 september 1944), Venray en Overloon (16-19 oktober 1944).

De motivatie voor zijn Willems-Orde luidde: “Tijdens de gevechten ter bevrijding van het bezette Nederlandsche grondgebied zich onderscheiden door het bedrijven van uitstekende daden van moed, beleid en trouw. Daarbij herhaaldelijk blijk gegeven van buitengewone plichtsbetrachting en groot doorzettingsvermogen, en in alle opzichten, door een loffelijk voorbeeld, een inspiratie geweest voor allen in die roemvolle dagen".

Lees hier de achtergronden bij het nieuws over Ridder MWO Kenneth G. Mayhew

Volgens The National Archives was Mayhew van de landing in Frankrijk tot 25 februari 1945 zonder oponthoud bij acties betrokken. Bij de gevechten rond Venray en Overloon toonde hij zich een waar commandant en heeft hij ieders respect gewonnen door voorop te gaan in de strijd: “Hij raakte gewond, maar was na drie weken alweer op post.”

In 1965, bij het 150-jarig bestaan van de Militaire Willems-Orde (toen hij al vijf jaar gepensionneerd was), is Mayhew op Huis ten Bosch in Den Haag op de thee geweest bij Koningin Wilhemina en Prins Bernhard. Het contact met de Britse reservemilitair van het Suffolk Regiment ging halverwege de jaren ‘70 echter verloren. Aangezien hij nog in 1982 op zijn huisadres een herdenkingsboek over de Militaire Willems-Orde ontving, moet men er vanwege zijn hoge leeftijd pas daarna van uitgegaan zijn dat de militair overleden was.

Maar Mayhew, geboren op 18 januari 1917 in Honingham in het Engelse graafschap Norfolk, verkeert in goede gezondheid en is tegenwoordig woonachtig in Norwich.

Vanaf 1942 zwierf het Suffolk Regiment - in 1964 opgegaan in het Royal Anglian Regiment - door Groot-BrittanniŽ om te oefenen voor de invasie. Het 1ste bataljon van het Suffolk Regiment maakte deel uit van 8th Infantry Brigade, 3rd Infantry Division, II (UK) Corps.

Op D-Day landde het bataljon op het Normandische Sword Beach, waarna Mayhew betrokken was bij de bevrijding van de plaatsen Colleville-sur-Orne (nu: Colleville-Montgomery) en Flers, en op 28 juni1944 met zijn eenheid in een heftige slag om het Chateau de la Londe bij Caen (161 doden) betrokken was. In Nederland was hij betrokken bij operatie Market Garden om de bruggen bij Arnhem in handen te krijgen.

Kolonel buiten dienst der Koninklijke Marechaussee Gerrit Slots, secretaris van de Koninklijke Vereniging van Ridders der Militaire Willems-Orde,is onlangs naar Engeland gereisd om de oud-majoor de moderne versierselen van het ereteken te geven.

Naast Kenneth G. Mayhew zijn de nog levende Ridders Militaire Willems-Orde Frits den Ouden (1914), Pierre Louis baron d’Aulnis de Bourouill (1918), Edward S. Fulmer (VS, 1919), Albert Houben (1920), Cornelis van den Hoek (1921), Giovanni Hakkenberg (1923) en Marco Kroon (1970).

Terug naar Boven

'Twintig jaar herziening militaire strafrechtspraak'

In het Huis der Provincie in Arnhem openden de ministers mr. Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) en mr. Hans Hillen (Defensie) vandaag het symposium ‘Twintig jaar herziening militaire strafrechtspraak’.

Tijdens het symposium spraken vertegenwoordigers vanuit de rechtspraak, de advocatuur, het Openbaar Ministerie en Defensie over de ontwikkelingen in de militaire wereld en het militaire strafrecht.

In zijn openingstoespraak benadrukte Opstelten de verbetering in de samenwerking: "Er is de afgelopen jaren veel veranderd en verbeterd, met name in de samenwerking tussen Defensie, Koninklijke Marechaussee en Openbaar Ministerie. Met hulp van werkafspraken, richtlijnen en wetswijzigingen is het militaire strafrecht aangepast aan de veranderde omstandigheden in de krijgsmacht".

Hillen prees de grote stappen die Justitie heeft gemaakt: "Justitie heeft de krijgsmacht moeten leren kennen terwijl tegelijkertijd de inzet van de krijgsmacht drastisch veranderde." Hillen benadrukte dat het Openbaar Ministerie, ondanks de honderden vuurcontacten die de krijgsmacht de afgelopen jaren heeft gehad, geen enkele zaak voor de militaire kamer hoefde te brengen: "We hebben de regels van het geweldgebruik dus goed tussen de oren, ook volgens het OM. Daar mogen we als Defensie trots op zijn".

Twintig jaar geleden werd de militaire straf- en tuchtrechtspraak herzien. Er kwam een scherpe scheiding tussen strafbare feiten en tuchtvergrijpen, er kwam een einde aan de invloed van de commandant op de vervolgingsbeslissing en de Krijgsraad en het Hoog Militair Gerechtshof werden vervangen door de militaire kamers van de rechtbank Arnhem en het gerechtshof Arnhem. De militaire strafrechtspraak is sinds die tijd van onverminderd belang gebleken.

Brigadegeneraal mr. Jost van Duurling sprak in ‘Delictgedrag van de militair - trends en ontwikkelingen’ over de veranderende functie van het militair strafrecht: "In de tijd van de dienstplicht had het militaire strafrecht vooral een functie om de onvrijwillige arbeidskeuze binnen kaders te houden. Daarna veranderde dat in een functie meer gericht op het reguleren van het typische militaire handelen: kaders stellen in een chaotische omgeving waarin militaire operaties plaatsvinden."

Advocaat mr. Peter Reitsma ging in op de positie van de verdachte in het militaire strafproces. Hij deed een oproep aan alle procespartijen om scherp te blijven op de bijzondere positie van de militair en het spanningsveld tussen het ministerie van Defensie en het Openbaar Ministerie. Militairen die voor de uitvoering van hun taak in een uitzendgebied geweld gebruiken, moeten zich daarvoor verantwoorden.

Juridische aspecten zijn tijdens hedendaagse operaties een “fact of life”, niet meer weg te denken en worden steeds belangrijker en ook politiek gevoeliger. Luitenant-generaal Ton van Loon, commandant van 1 (GE/NL) Corps, besprak in ‘Internationale Operaties & Command Responsibility’ de complexiteit van de situaties waarin Nederlandse militairen opereren.

Terug naar Boven

 

WOENSDAG 2 NOVEMBER

NAVO-topmilitair Di Paola in EenVandaag

Vanavond in het nieuws- en actualiteitenprogramma EenVandaag (Nederland 1, 18:15 uur) een exclusief interview met de hoogste officier en hoogste militaire woordvoerder van de NAVO: admiraal Giampaolo Di Paola. Admiraal Di Paola bezoekt vandaag Nederland voor een gesprek met de ministers Hans Hillen (Defensie) en Udo Rosenthal (Buitenlandse Zaken) en de Commandant der Strijdkrachten, generaal Peter van Uhm.

Sinds juni 2008 is Di Paola de voorzitter van het Militaire Comité (MC) van de NAVO. Eerder was de Italiaan namens de NAVO verantwoordelijk voor operaties in Afghanistan, Irak, Pakistan, Libanon, het Middellandse Zeegebied en op de Balkan.

Het MC, het hoogste militaire gezag van de NAVO, bestaat uit de Defensiechefs van alle lidstaten. Zij komen slechts een paar maal per jaar bijeen; de dagelijkse werkzaamheden worden uitgevoerd door generaals die als permanente militaire vertegenwoordigers werkzaam zijn op het NAVO-hoofdkwartier in Brussel. Het MC voorziet de Noord-Atlantische Raad (NAR), het hoogste politieke gezag van de NAVO, van op consensus gebaseerd militair advies: advies waarover alle Defensiechefs overeenstemming hebben bereikt.

Vragen die admiraal Giampaolo Di Paola krijgt gepresenteerd zijn onder meer: “Hoe kan Nederland beter optreden in landen zoals Libië en Afghanistan?” en “Wat kan er effectiever aan de uitzendingen van de NAVO?”

Admiraal Di Paola hoopt dat Nederland kan kijken of het meer kan doen in Kunduz: “Dat kan op geografisch vlak zijn, maar ook in de diversiteit van het trainen. Bijvoorbeeld in het trainen van militairen of meer doen aan mentoring. Maar de keuze is aan Nederland: uiteindelijk weet Nederland wat het kan bijdragen.” Met een uitbreiding van het takenpakket van de politietrainingsmissie in Kunduz, zouden er meerdere rekruten kunnen worden opgeleid en andere taken worden uitgevoerd.

Terug naar Boven

 

DINSDAG 1 NOVEMBER

$1.000.000 voor ontvoerde Israëlische militair

Voor de vrijlating op 18 oktober jl. van de Israëlische militair Gilad Shalit hadden de  Israëlische autoriteiten 1.027 Palestijnse gevangenen over.

Die extreem hoge ‘inruilwaarde’ heeft enkele Saoedi's geïnspireerd om een beloning van maar liefst $ 1 miljoen te zetten op het gevangennemen van Israëlische militairen. Het doel hiervan is om deze vervolgens te ruilen voor een veelvoud aan Palestijnen in Israëlisch gevangenschap.

Op 24 oktober jl. plaatste de radicale Saoedische geestelijke leider, sjeik Awad Al-Qarni, op zijn Facebook-pagina de fatwa waarin hij $ 100.000 uitlooft voor elke Palestijn die een Israëlische militair ontvoert. In Saoedi-Arabië geldt de islamitische wetgeving van de sharia en worden dagelijkse fatwa’s afgekondigd.

Al-Qarni, die in Saoedi-Arabië bekendstaat om zijn extreme uitspraken maar naar eigen zeggen niet predikt namens de officiële geestelijke instituten, zou hierop uit Israël al meerdere doodsbedreigingen hebben ontvangen.

Dit was voor Prins Khaled bin Talal bin Abdul Aziz Al Saud, lid van de Saoedische Koninklijke familie, reden om Al-Qarni te steunen. Hij vond de boodschap van Al-Qarni zo “hartverwarmend” dat hij in een live telefoongesprek op 29 oktober jl. op de Saoedische tv-zender Al-Daleel de inzet verhoogde naar $ 1 miljoen.

Khaled bin Talil beloofde Al-Qarni te steunen en $ 900.000 bij te betalen aan wie een Israëlische militair gevangen zal nemen.

Terug naar Boven

Aanhouding in zaak vermiste militair Laurens Fritz

In het bungalowpark Reewoude in het Limburgse Herkenbosch, gemeente Roerdalen, is vanmorgen rond 07.00 uur een man aangehouden in verband met de verdwijning van de militair Laurens Fritz. De verdachte, een 47-jarige man uit die plaats, is aangehouden op verdenking van moord cq. doodslag dan wel opzettelijke vrijheidsberoving. Het is nog onduidelijk wat de relatie tussen Fritz en de verdachte is.

Al direct nadat de militair werd vermist, begonnen politie, familie en kennissen aan grootscheepse zoektochten door het uitgestrekte bos- en heidegebied.

De 30-jarige militair – woonachtig in Elmpt en gelegerd in Münster, beiden in Duitsland – wordt nu al bijna twee maanden vermist. Op 9 september jl. verliet hij in militaire kledij het bungalowpark Reewoude met zijn auto, die later leeg werd aangetroffen op een parkeerplaats aan de rand van het nationaal park De Meinweg bij Herkenbosch. Daarna is er niets van hem vernomen.

Politiemedewerkers van de Forensische Opsporing en het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) doorzoeken vandaag en morgen drie woningen op een vakantiepark in Herkenbosch. Het gaat om de woning van de vermiste militair die hij aan het verbouwen was, de woning van de verdachte en de voormalige woning van de verdachte, waarin inmiddels andere mensen wonen.

Omdat het lichaam van de militair nooit is gevonden, houdt de politie er ernstig rekening mee dat hij door een misdrijf is omgekomen. De politie heeft twintig rechercheurs op deze zaak gezet.

Terug naar Boven