HET LAATSTE NIEUWS
Terug naar de homepage
 

Naar de homepage

OKTOBER 2014
M
D
W
D
V
Z
Z
3
4
5
9
12
16
17
19
21
22
23
25
26
27
30
31

Maak uw keuze uit de hierboven getoonde lijst

WOENSDAG 24 OKTOBER

Breda 70 jaar geleden bevrijd door Polen

Vandaag 70 jaar geleden werd Breda door de Polen bevrijd. Op 29 oktober 1944 trokken militairen van de 1ste Poolse Pantserdivisie onder leiding van generaal Stanislaw W. Maczek de stad binnen om haar na ruim vier jaar onderdrukking te bevrijden.

Al snel verschenen achter de ramen van veel Bredase woningen affiches met de tekst: "Dziekujemy Wam Polacy" ("Dank aan de Polen"). Op 1 augustus 1944 landde Maczek met zijn divisie in NormandiŽ. Bij de veldslagen in de belangrijke Zak van Falaise onderscheidden de Polen zich. Als onderdeel van de 1st Canadian Army, op dat moment tijdelijk onder bevel van generaal-majoor Guy Simonds, stootte Maczek's divisie door naar Nederland.

Bij de opmars door BelgiŽ werden onder andere Ieper, Roeselare Tielt, Gent, Lokeren en Sint-Niklaas door de 1e Poolse Pantserdivisie bevrijd.

De bevrijding van Breda op 29 oktober 1944 werd een van generaal Maczek's grootste successen. De volgende dag zou de generaal uit handen van burgemeester B.W.Th. van Slobbe voor zijn gehele divisie het Bredase ereburgerschap ontvangen.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

DINSDAG 28 OKTOBER

Majoor Grandia Mantas presenteert onderzoeksresultaten in Oxford

De dagelijkse praktijk voor de inzet van militaire middelen voor de stabilisatie van (post-)conflictstaten wijkt af van de theorie over civiel-militaire relaties en strategie. Dit is een van de bevindingen van majoor Mirjam Grandia Mantas in haar onderzoek 'Deadly embrace? The decision paths to Uruzgan and Helmand'.

Grandia Mantas nam dit jaar als wetenschappelijk onderzoeker drie maanden deel aan het programma 'Changing Character of War' aan de University of Oxford. Het is voor het eerst dat een Nederlandse militair heeft deelgenomen aan een onderzoek aan de University of Oxford.


In Manor Road Building presenteerde ze vandaag haar bevindingen in een seminar over 'Western Stabilisation Efforts in Southern Afghanistan'.

Grandia Mantas vraagt zich in haar proefschrift af waarom Nederland en Groot-BrittanniŽ tussen 2004 en 2006 militaire middelen hebben aangeboden voor de stabilisatie van Zuid-Afghanistan en hoe de politieke ambitie om te stabiliseren werd vertaald in een militaire operatie.

Uit haar promotiewerk blijkt hoe belangrijk individuen kunnen zijn bij het in gang zetten en sturen van besluitvormingsprocessen. Om dat zo nauwkeurig mogelijk te reconstrueren, interviewde ze vrijwel alle betrokken militaire en civiele actoren en maakte gebruik van archiefmateriaal van Defensie.

Het Changing Character of War-programma van het Department of Politics and International Relations van de University of Oxford brengt wetenschappers en militairen samen om gemeenschappelijk tot nieuwe interdisciplinaire inzichten te komen over oorlog en gewapend conflict.

Bij de presentatie waren onder anderen de commandant Nederlandse Defensie Academie (NLDA), generaal-majoor Theo Vleugels, en Margriet Leemhuis, Deputy Head of Mission van de Nederlandse ambassade in Londen, aanwezig. Met de universiteit is gesproken over een structurele uitwisselingen tussen de NLDA en Oxford.

Majoor Grandia Mantas hoopt begin 2015 aan de Universiteit Leiden haar proefschrift te verdedigen.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

NAVO Secretaris-generaal Stoltenberg: "Rusland is geen vijand van de NAVO"

De nieuwe Secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg, verklaarde vandaag dat alleen een sterke NAVO constructieve betrekkingen met Rusland kan opbouwen. Tegelijkertijd riep hij de 28 lidstaten op om "politiek en financieel" te investeren in de Atlantische verdragsorganisatie als antwoord op de bestaande bedreigingen in het oosten en zuiden van Europa.

Ongeacht de interventie in OekraÔne streeft de NAVO "naar een relatie van samenwerken met Rusland", aldus Stoltenberg in het Concert Noble in Brussel tijdens de eerste publieke toespraak sinds zijn benoeming tot Secretaris-generaal op 1 oktober jl.

De Noorse oud-premier hield zijn toespraak op uitnodiging van de trans-Atlantische denktank German Marshall Fund of the United States.

"Er is niets mis met een sterke defensie en een engagement met Rusland", bekrachtigde Stoltenberg, die als voorbeeld zijn eigen land aanhaalde. Noorwegen deelt een lange grens met Rusland en heeft altijd een grote krijgsmacht onder de wapens gehad waardoor een goed nabuurschap met Moskou sinds het einde van de Koude Oorlog kon worden gehandhaafd.

Stoltenberg onderstreepte de noodzaak van een hernieuwde dialoog met Rusland, "de grootste buur van de NAVO. We hebben dus een relatie met deze staat. De vraag is wat voor relatie we willen met Rusland: één die gebaseerd is op wederzijds respect en de rechtsstaat, in plaats van een relatie op basis van achterdocht en het recht van de sterkste."

Hoewel enkele bondgenoten in Oost-Europa zichzelf onder grote druk gezet zien, benadrukte Stoltenberg dat de NAVO niet geÔnteresseerd is in een verdere escalatie van de crisis in OekraÔne: "Niemand wil 25 jaar na de val van de Berlijnse Muur een nieuwe Koude Oorlog."

Terug naar Boven of naar Homepage

 

VRIJDAG 24 OKTOBER

'The Royal Welsh Brug' eerbetoon aan bevrijders Den Bosch

Bij de viering van 70 jaar bevrijding heeft de gemeente Den Bosch vandaag, in aanwezigheid van de Ridder Militaire Willems-Orde en Bosschenaar Marco Kroon, de nieuwe trein- en autobrug over de Dieze in de binnenstad opgedragen aan de bevrijders in de Tweede Wereldoorlog: 53rd Welsh Division.

Dertien veteranen die in oktober 1945 deelnamen aan de gevechten rond en de bevrijding van de stad onthulden 'The Royal Welsh Brug'.

Onder het toeziend oog van de Britse oorlogsveteranen werd de verovering op de brug spectaculair nagespeeld door militairen van 11 Luchtmobiele Brigade. De rode baretten werden gedropt door een Chinook-transporthelikopter en veroverden de overspanning op de oefenvijand.

Bij de Slag om 's-Hertogenbosch, die duurde van 22 tot en met 27 oktober 1944, sneuvelden 144 militairen van 53rd Welsh Division onder bevel van generaal-majoor Robert 'Bobby' Ross, zijn ondersteunende eenheden van de 7th Armoured Division en enkele onafhankelijke regimenten. De divisie telde in totaal 705 gewonden.

Hoewel de treinbrug al in januari jl. in gebruik is genomen, zal de volledige brug - inclusief autobrug - pas in het voorjaar van 2015 gereed zijn.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

MAANDAG 20 OKTOBER

Majoor Tuinman op 4 december benoemd tot Ridder Militaire Willems-Orde 4e klasse

Defensie heeft vandaag bekendgemaakt dat majoor Gijs Tuinman van de Koninklijke Landmacht op 4 december op het Binnenhof in Den Haag uit handen van Koning Willem Alexander de hoogste dapperheidsonderscheiding zal ontvangen. Tuinman zal worden benoemd tot Ridder Militaire Willems-Orde vierde klasse.


De Volkskrant meldde op 7 juni jl. al dat het Ministerie van Defensie het voornemen had om de Afghanistanveteraan en commando te onderscheiden.

Volgens Defensie krijgt de majoor de bijzondere onderscheiding "vanwege zijn voortdurende en onder alle omstandigheden heldhaftig, beleidvol en moedig optreden tijdens een uitzending in Afghanistan".

Terug naar Boven of naar Homepage

 

ZATERDAG 18 OKTOBER

Hennis-Plasschaert in de Volkskrant: "Ik heb geen behoefte mijn eigen bananenschillen te creŽren"

In de Volkskrant wordt Jeanine Hennis-Plasschaert, "minister in oorlogstijd", geÔnterviewd door Natalie Righton en Jan Hoedeman.

De minister van Defensie begint het zat te worden dat ze op haar ministerie de boel niet onder controle zou hebben: "Ik heb het onwijs druk. Als je kijkt wat we de afgelopen anderhalf jaar hebben gedaan: de grootste reorganisatie ooit is bijna afgerond. We hebben eindelijk een nieuw jachtvliegtuig gekocht. We hebben het tij gekeerd als het gaat om nieuwe bezuinigingen. We draaien meer missies dan al mijn voorgangers bij elkaar. Het is druk, maar ik ben niet overbelast."

De minister van Defensie komt ferm en daadkrachtig over. Het aantal brandhaarden in de wereld nam toe en daarmee ook het aantal militaire missies van Nederland. Volgens de bewindsvrouw is er sprake van "een nieuwe fase in de politieke waardering van de krijgsmacht".

Op de vraag of ze zich minister in oorlogstijd voelt, antwoordt ze beslist: "De geopolitieke ontwikkelingen en brandhaarden zijn aanzienlijk. Als je een mening hebt over de wereld en het belang daarvan voor Nederland, dan zul je ook een bijdrage moeten leveren. Wij hebben de afgelopen anderhalf jaar meer militaire missies in de steigers gezet dan mijn twee voorgangers bij elkaar."

Nederland en de VS zijn altijd gewoon in gesprek geweest over het te lijf gaan van jihadisten van Islamitische Staat, dat hardnekkige misverstand ruimt de minister graag nog eens op. Op de NAVO-top in Wales, op 4 en 5 september jl., kon de Amerikaanse minister van Defensie Chuck Hagel het niet duidelijker zeggen: "Kerry (Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry, BP) is coordinating the whole thing. But I will make sure that you are fully connected." Er was geen sprake van dat Nederland treuzelde of niet mocht deelnemen; Nederland liep juist voorop.

Ten overvloede geeft Hennis-Plasschaert aan: "Ik heb geen behoefte mijn eigen bananenschillen te creŽren. Soms denk ik ook: ik word wel heel erg nauwlettend in de gaten gehouden. Er worden veel columns geschreven over hoe ik eruitzie, terwijl ik nooit iets heb gelezen over slechtzittende maatpakken van mijn voorgangers. Houd op zeg."

Als ze met haar ministerschap stopt, wil ze dat Defensie op orde: "In het verleden werd er veel te makkelijk bezuinigd op Defensie omdat daar maatschappelijk draagvlak voor was. Te lang is gedacht: met de veiligheid en de vrijheid die we in Nederland hebben zit het wel goed zo. We voelden die dreiging niet. Maar dat kan niet waar zijn: dat we juist op dat punt een onzekerheidsmarge accepteren. Veiligheid is de corebusiness van de overheid."

"Defensie kan zich geen zwabberkoers meer veroorloven: juist dit departement moet standvastig zijn. Dat vraagt ook om standvastigheid vanuit het kabinet en de Tweede Kamer. Dat is mijn doel", aldus de minister.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

WOENSDAG 15 OKTOBER

Veteranendag in Nationaal Militair Museum

In het nog niet officieel geopende Nationaal Militair Museum in Soesterberg is vandaag voor het eerst de Veteranendag van de Koninklijke Landmacht gehouden. Er kwamen enkele duizenden veteranen op af.

Het jaarlijkse uitje is een bedankje van Defensie voor hun inzet. De (oud-)militairen kregen een exclusief kijkje in een deel van het museum, maar de dag was vooral bedoeld om elkaar te ontmoeten.

De dag werd geopend door de Plaatsvervangend Commandant Landstrijdkrachten, generaal-majoor Marc van Uhm.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

DINSDAG 14 OKTOBER

Britse veteraan Tony Hibbert overleden

Naar vandaag is bekendgemaakt is op 12 oktober jl. de Britse veteraan James Anthony (Tony) Hibbert op 96-jarige leeftijd overleden. Majoor Tony Hibbert was een van de bekendste veteranen uit de operatie Market Garden.

Als 'brigade major' van Gerald Lathbury's 1st Parachute Brigade vocht Tony Hibbert zij aan zij met de bataljonscommandant van het 2nd Parachute Battalion, John Frost, in een poging om de Rijnbrug bij Arnhem te veroveren. Toen daar alles misging werd Hibbert gevangen genomen. Hij wist te ontsnappen, brak kort daarop zijn been en kon zich dankzij het Nederlandse verzet schuilhouden.

Samen met zo'n 150 anderen werd hij met hulp van het verzet in oktober 1944 vanuit bezet gebied naar de overkant van de Rijn gesmokkeld.

Vanwege zijn betrokkenheid bij deze vluchtoperatie, operatie Pegasus, werd hij in 1945 onderscheiden met het Military Cross. In 2009 schonk Hibbert zijn onderscheiding aan het Airborne Museum Hartenstein in Oosterbeek.

Nadat Hibbert in 1946 de dienst had verlaten, werd hij niet alleen een zeer succesvolle zakenman in het familiebedrijf CG Hibbert, hij ontpopte zich ook als een gerespecteerd tuinier, getuige zijn Trebah Garden in Cornwall.

In 2001 verscheen Tony Hibbert bij de BBC in het programma 'The Battle of Arnhem (Operation Market Garden)', waarin hij uitgebreid sprak over zijn herinneringen aan de luchtoperatie.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

MAANDAG 13 OKTOBER

Oprichting Maurits Instituut: "Leren van militaire kennis en ervaring

Vandaag wordt officieel het Maurits instituut opgericht.

Het Maurits Instituut, een initiatief van Jaap Jan Brouwer, Onno Ruiter en Rob Evers, laat zich inspireren door militaire organisaties die op het scherpst van de snede moeten opereren in sterk concurrerende en complexe omgevingen. Net als veel andere organisaties dat doen, maar toch anders.

Het doel van het Maurits Instituut is om militaire kennis en ervaring toegankelijk te maken voor organisaties en bedrijfsleven en op deze manier de prestaties in deze organisaties te verhogen. Daartoe organiseren ze workshops, symposia, conferenties e.d.

Het succes van militaire organisaties is grotendeels afhankelijk van de wijze waarop teams hun opdracht vervullen. Daarom heeft het Maurits Instituut speciale aandacht voor teams, het verbeteren van de teamperformance en het optimaliseren van het leidinggeven aan teams. Teams zijn de centrale elementen binnen organisaties en wie de performance van teams verbetert, verbetert de performance van de organisatie.

Organisatieadviseur Jaap Jan Brouwer combineerde zijn managementkennis met historische feiten in boeken als Schaduwen over de woestijn. Strategie, management en organisatie van het Duitse, Britse en Amerikaanse leger van 1918-1943, 'Het Oostfront' en 'Guderian. Opkomst en ondergang van het Duitse Panzerwaffe'. In zijn laatste boek 'Klein buiten groot. Rijnlandse wendbaarheid in complexe situaties' gaat hij in op het concept Auftragstaktik en wat we daar nog steeds van kunnen leren.

Voormalig cavalerie-officier Onno Ruiter gebruikt zijn militaire kennis en ervaring op het gebied van leidinggeven, commandovoering, operatiŽn en opleiden en trainen om een bijdrage te kunnen blijven leveren aan de samenleving. In 2013 richtte hij B-Prepared op, dat innovatieve en kwalitatief hoogwaardige crisis war games biedt, waarbij gebruik gemaakt wordt van bewezen militaire trainingsmethoden en besluitvormingsprocessen, simulatie en visualisatie.

Rob Evers begeleidt en adviseert managers op het gebied van teamprestaties en is sinds 2003 gecertificeerd trainer/coach. Hij ontwikkelde de methode van het vuurwiel, zoals die is beschreven in zijn boek Teams door het vuur, 9 krijgsmachtlessen voor managers (2011). Zijn ervaringen als reserveofficier bij de Koninklijke Landmacht en zijn uitzendingen naar crisisgebieden als BosniŽ en Afghanistan vormen de inspiratiebron hiervoor.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

ZATERDAG 11 OKTOBER

'Toetsingskader voor wel of niet militair ingrijpen'

Een militaire humanitaire interventie kan meer of minder legitiem zijn. In een opinieartikel in de Volkskrant pleit Kenneth Manusama, universitair docent volkenrecht aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Vrije Universiteit, voor een toetsingskader voor humanitaire interventies.

Terwijl een humanitaire tragedie in de Syrische stad Kobani op handen is, debatteert de Haagse politiek over de vraag of er een volkenrechtelijk mandaat is voor militaire ingrijpen.

Sinds het rapport Davids uit 2010 - het onderzoek naar de besluitvorming Irak - staat het volkenrecht centraal in het buitenlands beleid en wordt in de politiek elke steun aan militaire interventies bepaald door magische term '(adequaat) volkenrechtelijk mandaat'.

In de geest van de commissie Davids groeide de eis van een volkenrechtelijk mandaat uit tot een heus alternatief: alleen de VN-Veiligheidsraad kan toestemming geven voor gewapend ingrijpen. In het geval van Irak anno 2014 is bij afwezigheid van een mandaat de instemming van Irak echter ook een mandaat. Nederland levert acht F-16's in de strijd tegen Islamitische Staat (IS).

Anders dan in de VS kan elk debat over een alternatieve rechtsgrondslag voor optreden buiten Irak, zoals de collectieve zelfverdediging van Irak, "in Nederland niet op enige steun rekenen." De afgelopen dagen barstte de strijd los tussen het edict van Davids en een ander concept, namelijk dat van 'illegaal, maar legitiem': als een militaire interventie strikt genomen illegaal is, maar wel legitiem om redenen van humanitaire noodzaak dan moet het kunnen.

Het conflict tussen de commissie Davids en 'illegaal, maar legitiem' ligt volgens Manusama al verstopt in het regeerakkoord: de regering wil voor militair ingrijpen een volkenrechtelijk mandaat maar sluit humanitaire interventie zonder mandaat niet uit: "De VVD wil maar al te graag ingrijpen met of zonder rechtsgrondslag, maar laat die beslissing over aan het kabinet, terwijl de PvdA aan het Davids-adagium vasthoudt."

Na het tekortschieten van de VN-Veiligheidsraad bij humanitaire tragedies wint de kreet 'illegaal maar legitiem' steeds meer terrein. Ook in juridische kringen wordt gesproken over de legitimiteit van buitenrechtelijk militair ingrijpen in sommige nijpende, humanitaire situaties, maar ook in gevallen zoals op de Krim.

Volgens Manusama is het "in het belang van het volkenrecht dat humanitaire interventie geen rechtsgrondslag wordt, maar een buitenrechtelijke uitzondering blijft. Daarmee wordt het voortdurende belang onderstreept van het fundamentele geweldsverbod, terwijl de realiteit niet uit het oog wordt verloren."

In gezamenlijke rapporten uit 2000 en 2009 steunden de Commissie van Advies inzake Volkenrechtelijke Vraagstukken (CAVV) en de Adviesraad Internationale Vraagstukken de verder ontwikkeling van zo'n rechtvaardigingsgrond.

"Deze rapporten geven ook een aanzet tot een procedureel toetsingskader, met onder meer de voorwaarde dat er eerst autorisatie van de Veiligheidsraad wordt gezocht. Dit is wat anders dan een lijstje van materiŽle voorwaarden waaronder militair ingrijpen mag plaatsvinden."

Volgens Manusama is de legitimiteit van de VN-Veiligheidsraad tot een betreurenswaardig niveau gedaald en heeft de politieke realiteit de Veiligheidsraad op een zijspoor gezet. Desondanks blijft Den Haag zich verschuilen achter het gebrek aan internationale consensus om een besluit te ontwijken terwijl Nederland een bijdrage kan leveren aan de ontwikkeling van het volkenrecht op dit gebied. Ook dat bevordert de internationale rechtsorde.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

VRIJDAG 10 OKTOBER

Oefening Borculo: 1 CMI Commando oefent in Utrecht

In Utrecht oefenen drie dagen lang zo’n 200 onbewapende civiel-militair specialisten. Vanuit een basiskamp op het Domplein trekken reservisten en beroepscollega’s van 1 Civiel-Militair Interactie Commando (1 CMI Co) in teams door de stad ter gelegenheid van de jaarlijkse oefening Borculo. Gisterochtend al startten de kwartiermakers op een oud kazerneterrein achter de Jaarbeurs.

1 CMI Commando staat onder leiding van luitenant-kolonel Joris van Esch; gisteren nam hij op kasteel Cannenburch in Vaassen het commando over van zijn ranggenoot Jan Vonk.

De eerste editie van oefening Borculo vond in 2004 plaats in het gelijknamige plaatsje in de gemeente Berkelland in de Achterhoek.

Omdat een stad zich uitstekend leent voor het decor van een verstedelijkt gebied met een internationaal karakter, contact met de burgerbevolking essentieel is en op deze manier zo natuurgetrouw mogelijk situaties in missiegebieden kunnen worden nagebootst, fungeert ditmaal Utrecht als buitenlands missiegebied.

In het fictieve scenario van de oefening Borculo is Utrecht getransformeerd tot de denkbeeldige stad Lugaria, waar de corruptie welig tiert, conflicten met een religieuze achtergrond zijn uitgebroken en grote infrastructurele problemen bestaan.

 

Na het ochtendappŤl worden de enveloppen met de opdrachten onder de deelnemers verdeeld. Er zijn ruim dertig verschillende scenario's:

De militairen trainen in het geven van advies over civiel-militaire samenwerking en oefenen gesprekstechnieken door op straat lukraak en spontaan passanten aan te spreken om informatie uit te wisselen. Ook ondernemers, lokale organisaties en de gemeente Utrecht doen als role-play mee in de oefening.

Aan het einde van de dag worden de acties geŽvalueerd, bijvoorbeeld om na te gaan in hoeverre de militairen de juiste informatie te pakken hebben gekregen.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

WOENSDAG 8 OKTOBER

Oppositiepartijen willen weer staatssecretaris van Defensie

Tweede Kamerleden van de oppositiepartijen CDA, D66 en ChristenUnie vinden dat minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert een staatssecretaris naast zich zou moeten krijgen. Dit zeggen ze vanavond in het actualiteitenprogramma Nieuwsuur.

De parlementariŽrs vinden dat de bewindsvrouw het veel te druk heeft om het departement in haar eentje te kunnen bestieren. Ze zou overbelast zijn en taken moeten overdragen.

"Alles komt op het bordje van Hennis, naast de heel grote vragen van vrede en oorlog waarmee we nu volop bezig zijn. Dus het is een heel zware belasting en wat mij betreft te zwaar", zegt Gert-Jan Segers van de ChristenUnie.

Ook Tweede Kamerlid Raymond Knops van het CDA ziet dat de agenda van de minister bomvol is en "dat de aandacht die je als minister ook wilt hebben voor je personeel en voor het parlement soms onder druk staat" [...] "Dat reizen nekt de minister uiteindelijk, want dat kost heel veel tijd en is heel vermoeiend."

Volgens Wassila Hachchi van D66 zijn er tijdens de twee jaar na het aantreden van minister Hennis op Defensie "alleen maar problemen bijgekomen" [...] "Ik denk dat een staatssecretaris aan haar zijde een goede versterking kan zijn om de problemen op te lossen."

Ook haar voorganger Hans Hillen geeft aan dat het ministerschap van Defensie "veel te druk" is: "Je moet aandacht geven aan de Kamer, aandacht geven aan het buitenland en de militairen. Het is gewoon veel te druk."

Tot 2010 was er een staatssecretaris op het ministerie van Defensie, die zich bezighield met personeel en materieel. De functie werd in het kabinet-Rutte I geschrapt, omdat Rutte met zijn kleinere kabinetsploeg wilde laten zien dat ook daar wordt bezuinigd. De (voorlopig) laatste staatssecretaris van Defensie was Jack de Vries.

Hoewel in de uitzending van Nieuwsuur Angelien Eijsink, woordvoerster algemeen Defensiebeleid van de PvdA, als mogelijke staatssecretaris van Defensie wordt genoemd, is het zeer onwaarschijnlijk dat er een staatssecretaris komt.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

DINSDAG 7 OKTOBER

Hagel bedankt Hennis-Plasschaert

De Amerikaanse Secretary of Defense (minister van Defensie) Chuck Hagel heeft Nederland bedankt voor de deelname aan de missie in Irak tegen Islamitische Staat (IS). Hagel bracht de dankwensen over aan onze minister van Defensie, Jeanine Hennis-Plasschaert, die vandaag op bezoek was in het Pentagon.


Hagel bedankte niet alleen voor de contributie van F-16's en het trainen van Iraakse militairen, maar ook voor de hulp aan Syrische vluchtelingen en de NAVO-missie in Afghanistan. Volgens Hennis-Plasschaert heeft Hagel geen beroep op Nederland gedaan om ook in SyriŽ te gaan meevechten tegen IS. De Nederlandse F-16's zijn op dit moment alleen boven Irak actief.

Ook bespraken Hagel en Hennis-Plasschaert de ebolacrisis in Afrika en de Nederlandse financiŽle hulp om het virus te bestrijden.

Morgen is de minister van Defensie ook nog in de VS. In New York heeft ze een overleg bij de Verenigde Naties, onder meer over de Multidimensional Integrated Stabilization Mission in Mali (MINUSMA). Hiervoor levert Nederland 400 militairen.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

MAANDAG 6 OKTOBER

Proefschrift Christine van Burken over Network Enabled Operations

Aan de Technische Universiteit Eindhoven heeft vanmiddag techniekfilosofe Christine van Burken haar proefschrift Moral Decision Making in Network Enabled Operations verdedigt.

Network Enabled Capabilities (NEC) binnen Defensie zorgen ervoor dat iedereen op elk moment dezelfde informatiestand heeft om de samenhang te verbeteren in combined/joint optreden met het doel een beslissend voordeel ten opzichte van de opponent te bereiken.

Door de beschikbare informatie optimaal uit te wisselen en te gebruiken wordt een zo actueel (real-time) en volledig mogelijk geÔntegreerde Situational Awareness gecreeŽrd. Hierdoor kan een optimale inzet van alle beschikbare middelen worden gerealiseerd.


Militaire interventies waarin bondgenoten, ondersteund door Informatie- en Communicatietechnologie (ICT), met elkaar samenwerken, stellen nieuwe eisen aan militairen. Meer dan vroeger moeten ze in staat zijn zelf morele afwegingen te maken. Ook de internationale strijd tegen IS in Irak, de anti-piraterijmissie voor de kust van SomaliŽ en de stabilisatiemacht in Mali verlopen volgens dit stramien. Bondgenoten zijn via ICT met diverse taken in een netwerk met elkaar verbonden en delen alle beschikbare informatie.

Network Enabled Operations - of: genetwerkt optreden - dragen volgens Van Burken het risico in zich op verkeerde beslissingen, op netwerken die fouten uitlokken. Een bekend voorbeeld is de Duits-Amerikaanse luchtaanval in Kunduz op 4 september 2009. Omdat onschuldige burgers voor Talibanstrijders werden aangezien, vonden hierbij meer dan honderd burgers de dood.

Het is voor het eerst dat de risico's van genetwerkt optreden zo gedetailleerd in kaart zijn gebracht. Van Burken - die behalve techniekfilosofe ook technisch ingenieur en in haar vrije tijd soldaat bij de Nationale Reserve is - maakte een filosofische analyse van zowel psychische, sociale als technische aspecten.

Als startpunt voor haar onderzoek observeerde ze enkele grote oefeningen bij het opleidingscentrum van de Amerikaanse marine in Monterey, Californie. Ze hield diepte-interviews met militairen en bestudeerde literatuur, waaronder WikiLeaks-documenten.

Zo ontstond een duidelijk beeld van verschillende casussen waarin militairen verkeerde beslissingen namen, met soms burgerslachtoffers tot gevolg.

Het onderzoek van Christine van Burken maakt deel uit van het NWO-programma Maatschappelijk verantwoord innoveren. Dit is een bredere studie naar 'morele fitheid' onder leiding van techniekfilosoof dr. Lambèr Royakkers, waarin filosofen en psychologen met elkaar samenwerken. Behalve de universiteiten van Delft en Eindhoven zijn ook TNO en de Nederlandse Defensie Academie hierbij betrokken.

Militairen moeten bij het nemen van morele beslissingen de sturende rol van techniek niet uit het oog verliezen, stelt Van Burken. Ze wijst in haar proefschrift in het bijzonder op drie valkuilen:

Tunnelvisie. Waarnemers die via technologie een gebeurtenis observeren worden zo hun beeldscherm ingezogen, dat ze het zicht verliezen op wat elders gebeurt en daardoor een vereenvoudigd beeld van de werkelijkheid krijgen. De commandant dreigt dan het overzicht te verliezen dat nodig is om de juiste beslissingen te nemen.

 

Onjuiste interpretatie van real-time videobeelden die vanuit vliegtuigen, helikopters of drones zijn gemaakt. Technologie kan het gedrag van de waarnemer onbedoeld in een bepaalde richting sturen, zoals warmtebeelden die de aandacht trekken naar een voertuig met draaiende motor (veel warmte) en juist afleiden van een spelend kind (weinig warmte).

 

Miscommunicatie. Modern militair optreden verloopt niet meer via eenvoudige hiŽrarchische lijnen, maar in complexe overlegstructuren. Bijvoorbeeld tussen piloten, commandanten en militairen op de grond die de gevechtspiloten begeleiden, ook nog eens afkomstig uit verschillende landen. Hun waarden, belangen, mandaten en procedures kunnen op gespannen voet staan zonder dat dit expliciet wordt. Dit soort spanningen en onduidelijkheid over wat het zwaarste moet wegen frustreert vooral de besluitvorming op de lagere hiŽrarchische niveaus, waar militairen direct moeten ingrijpen in onverwachte crisissituaties.

Haar proefschrift telt 210 pagina's en is verkrijgbaar onder ISBN 9789038636788.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

Vernietigend rapport technische staat Bundeswehr

Een consortium aan deskundigen heeft in totaal 140 problemen en risico's geconstateerd bij projecten van de Duitse krijgsmacht. Dat is de uitkomst van een onderzoek naar de technische staat van het materieel dat vandaag door de Duitse minister van Defensie Ursula von der Leyen in Berlijn in ontvangst is genomen.


Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het Bundesministerium der Verteidigung, het Duitse ministerie van Defensie. Het eindrapport telt meer dan 1.500 pagina's, verdeeld over vier delen.

De dertig experts hebben drie maanden lang de negen grootste Defensieprojecten van de Bundeswehr geanalyseerd. De experts zijn afkomstig van het onderzoeks- en adviesbureau KPMG, ingenieursbureau P3 en advocatenkantoor Taylor Wessing. De negen projecten, met een volume van Ä 57 miljard, zijn goed voor tweederde van het investeringsvolume van de Bundeswehr.

Het betreft onder andere de technische staat van de fregatten van de Baden-WŁrttemberg klasse, de gevechtshelikopter Eurocopter Tiger, het gevechtsvliegtuig Eurofighter Typhoon, het pantserrupsvoertuig Puma, de transporthelikopter NH-90 en het transportvliegtuig Airbus 400M.

Het externe onderzoek naar het functioneren van de Bundeswehr toont aan dat de Duitse krijgsmacht haar taken niet goed kan uitvoeren. De onderzoekers pleiten in hun eindrapportage voor een drastische verandering van de cultuur op het Duitse ministerie. Ook moet Berlijn het bij de aanschaf van wapens over een heel andere boeg gaan gooien.

In het advies staat onder meer: "Das Management von RŁstungsprojekten verlangt eine FŁhrungskultur, in der Transparenz und Integritšt gelebt werden."

Terug naar Boven of naar Homepage

 

DONDERDAG 2 OKTOBER

Pontonbrug van 370 meter in Antwerpen

In het honderdste herdenkingsjaar na de Eerste Wereldoorlog hebben Belgische en Nederlandse militairen van de genie over de Antwerpse Schelde een pontonbrug van maar liefst 370 meter geslagen. De pontonbrug verbindt de linkeroever van de Schelde met het Steen, de oever ter rechterzijde.

De reconstructie van de pontonbrug moet symbool staan als de Vredesbrug. Begin oktober 1914 deed het Belgische leger het kunstje voor. De oorspronkelijke pontonbrug redde toen zo'n 100.000 vluchtende Antwerpenaren. Antwerpen viel na een korte belegering en in de ochtend van 9 oktober 1914 blies het Belgisch leger de brug op om ze niet in Duitse handen te laten vallen.

De brugslag werd uitgevoerd door 11 (BEL) Bataljon Genie uit het Kwartier 1ste Luitenant Victor Thoumsin in het Belgische Zwijndrecht en 105 (NLD) Geniecompagnie Waterbouw.

Pikant detail is dat de pontonbrug er ligt dankzij de troonsafstand van Koningin Beatrix in 2013. Nederland had nog slechts 33 pontons, terwijl er 16 meer benodigd waren om te kunnen inzetten bij de troonsafstand van Hare Majesteit. De resterende pontons konden te elfder ure worden aangekocht. De Nederlandse krijgsmacht leverde aldus de 49 pontons voor de pontonbrug bij Antwerpen; de Belgische krijgsmacht beschikt niet meer over pontons.

Naast de pontons waren er onder meer zestien duwboten benodigd om de pontonbrug te doen slagen. Ook zetten de genisten de grootste kraan van de Antwerpse haven in: de drijvende bok Brabo. Deze kan tot 800 (!) ton tillen.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

WOENSDAG 1 OKTOBER

44 CV90's verkocht aan Estland

Het ministerie van Defensie verkoopt 44 overtollige CV90-gevechtsvoertuigen aan Estland. Dat maakten minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert en haar Estse collega Sven Mikser vanochtend in Tallinn bekend. Het contract zal naar verwachting in december gesloten worden.

Ook gaan het Nederlandse en Estse leger samenwerken op het gebied van de CV90. Met het oog op het leveren van een bijdrage aan de NAVO-capaciteit, gaat het hierbij onder meer om de uitwisseling van informatie over gebruik en onderhoud van het gevechtsvoertuig.

In februari 2015 zal een Nederlandse eenheid in Estland oefenen met de CV90, zodat het Estse leger ervaring kan opdoen met het gevechtsvoertuig; op 24 februari neemt de eenheid in Tallinn deel aan een militaire parade ter gelegenheid van de onafhankelijkheidsdag van Estland.

Het Nederlandse leger beschikt pas sinds 2008 over de CV90. In het kader van de nota In het belang van Nederland bezuinigingen worden nu enkele tientallen exemplaren afgestoten.

Van de oorspronkelijke 193 CV90's houdt de infanterie er 149 over: 88 bij 43 Gemechaniseerde Brigade en 44 ten behoeve van opleiding en training, als logistieke reserve en voor reservedelen.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

Nieuwsarchief...