HET LAATSTE NIEUWS
Terug naar de homepage
 

Naar de homepage

SEPTEMBER 2014
M
D
W
D
V
Z
Z
1
2
3
5
6
7
8
9
10
13
14
15
16
21
23
27
28
29
30

Maak uw keuze uit de hierboven getoonde lijst

VRIJDAG 26 SEPTEMBER

Battle of Antenna Hill... 26 mei 2012

Spits Nieuws bericht over een vier uur durend vuurgevecht in Afghanistan waarin veertien Amerikaanse militairen erin slagen om de beruchte Antenna Hill in te nemen. Op de top bevindt zich een radiopost van de Taliban. In de race naar de top splitst het team zich op in tweeŽn.

In het bijna 13 minuten durende, felrealistische YouTube-filmpje '4 Hour Firefight to Take Antenna Hill in Afghanistan' voltrekt zich een vuurgevecht vanuit verschillende helmcameraposities.

Het filmpje is intussen al ruim 1,1 miljoen keer bekeken en maakte deel uit van de documentaire Eyewitness War op National Geographic Channel. De Battle of Antenna Hill vond plaats op 26 mei 2012 in het district Jaghatu in Afghanistan.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

DONDERDAG 25 SEPTEMBER

Defensie Cyber Commando opgericht

Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert heeft vandaag het virtuele startschot gegeven voor de oprichting van het Defensie Cyber Commando. Cyberspace is het vijfde domein waarin de krijgsmacht kan optreden, naast te land, ter zee, in de lucht en in de ruimte.

Cyber verwijst naar de elektronische verwerking van informatie, informatietechnologie, dataoverdracht en computersystemen.


Defensie had al cybercapaciteiten voor defensieve taken en inlichtingen, maar met het Defensie Cyber Commando wordt cyber een volwaardig onderdeel van militaire operaties, inclusief de ontwikkeling van offensieve capaciteiten.

Net als in de civiele maatschappij maken digitale middelen tegenwoordig integraal deel uit van de krijgsmacht. Daarom concludeerde Defensie twee jaar geleden, in de eerste Defensie Cyber Strategie, dat de krijgsmacht het vermogen moest ontwikkelen om zelf cyberoperaties uit te voeren. Daarom is het Defensie Cyber Commando opgericht.

Het Defensie Cyber Commando is onder Single Service Management ondergebracht bij het Commando Landstrijdkrachten, maar haar medewerkers komen uit alle onderdelen van de krijgsmacht.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

Symposium Operationeel Concept Gemechaniseerd Optreden

Op de Legerplaats bij Oldebroek in 'r Harde vond vandaag het symposium Operationeel Concept Gemechaniseerd Optreden plaats.

Onder leiding van 43 Gemechaniseerde Brigade deelden diverse experts uit het vakgebied hun visie op de inzet van gemechaniseerde eenheden.

Het gemechaniseerde optreden kenmerkt zich door grote gevechtskracht in combinatie met een hoge mate van mobiliteit en bescherming. Hierdoor kunnen gemechaniseerde eenheden in het hoogste geweldspectrum voor uiteenlopende taken worden ingezet. Dit allround karakter maakt het optreden echter ook complex.

Belangrijk doel van het symposium was dan ook om tot een helder beeld te komen wat gemechaniseerd optreden kan betekenen in hedendaagse conflicten en in de toekomst. Op welke manieren zet je een gemechaniseerde brigade in? Wat zijn de sterke en zwakke punten van zo'n eenheid? En welke bouwstenen heeft een brigade nodig om allerlei gevechtsvormen uit te voeren?

De conferentie bleef niet beperkt tot zaken van tactische aard. De ruim honderd deelnemers werden ook getrakteerd op lezingen door sprekers uit binnen- en buitenland, waarin het gemechaniseerde optreden van onder andere Duitsland en de Verenigde Staten onder de loep werd genomen. Ook werden de diverse trends in conflicten en technologie besproken.

Zo ging de Amerikaanse kolonel Darin L. Brockington in op de situatie in Oost-Europa, nam commodore prof. dr. Frans Osinga het gezelschap mee langs de verschillende trends in conflicten en verduidelijkte TNO met welke technologische ontwikkelingen een gemechaniseerde brigade te maken kan krijgen.

Kolonel Piet Hagenaars en een Duitse collega bespraken hoe een Amerikaanse brigade functioneert en hoe een Duitse brigade er in de nabije toekomst zal uitzien.

Brigadegeneraal Martin Wijnen, commandant 43 Gemechaniseerde Brigade, sprak van een efficiŽnte dag: "Er zijn vandaag vele meningen en ideeŽn over het gemechaniseerde optreden besproken. Dat nemen we allemaal mee in het verder uitkristalliseren van het Operationeel Concept Gemechaniseerd Optreden."

De samenwerking met de Duitse 1. Panzerdivision biedt over en weer vele kansen. De Duitsers zien Nederland graag komen met haar CV90’s, terwijl de Duitse tankcapaciteiten de Nederlandse manoeuvre-eenheden versterken wat betreft incasseringsvermogen en slagkracht.

Begin 2015 verwacht generaal Wijnen het Operationeel Concept Gemechaniseerd Optreden geŁpdatet te hebben.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

WOENSDAG 24 SEPTEMBER

Grote oefening Anakonda 14 in Polen van start

In het noorden van Polen is vandaag de tweejaarlijkse oefening Anakonda 14 van start gegaan. De oefening, die duurt tot en met 3 oktober, is bedoeld om de paraatheid van de Poolse troepen te testen om in geval van een bedreiging defensieve operaties te kunnen uitvoeren en de voorwaarden te creŽren voor het ontvangen van bondgenootschappelijke versterkingen.

"Anakonda 14 is daarnaast een goede gelegenheid om het publiek te laten zien dat ons leger klaar is om haar grondwettelijke plicht, het verdedigen van ons land, te vervullen", aldus de Poolse minister van Defensie Tomasz Siemoniak tijdens de openingsceremonie van Anakonda 14 aan de Nationale Defensie Academie in Warschau.

Aan Anakonda 14 doen in totaal 12.500 militairen mee. De grootste bijdrage wordt geleverd door gastland Polen met eenheden van 12 Gemechaniseerde Divisie uit Szczecin. De divisie maakt deel uit van het Multinational Corps North East van de NAVO.

Canada, Estland, Groot-BrittanniŽ, Hongarije, Litouwen, Nederland, TsjechiŽ en de Verenigde Staten sturen in totaal 750 militairen.

Anakonda vond in 2006 voor het eerst plaats. Dit jaar vindt de oefening voor het grootste deel plaats op de oefenterreinen Drawsko Pomorskie, Orzysz en Ustka.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

MAANDAG 22 SEPTEMBER

45 Pantserinfanteriebataljon in Havelte

Vanochtend om 08.00 uur houden de 600 militairen van 45 Pantserinfanteriebataljon (45 Painfbat) Regiment Infanterie Oranje Gelderland onder leiding van luitenant-kolonel Henk Ouwehand hun eerste appŤl op de Johannes Postkazerne in Havelte.

Vanwege de in 2011 ingezette bezuinigingen van Ä 1 miljard op Defensie werd het bataljon gedwongen te verhuizen. Daarmee verlieten de pantserinfanteristen de Generaal Spoorkazerne in Ermelo, waar ze op 8 september jl. hun laatste appŤl hebben gehouden. 45 Painfbat heeft hiermee in Ermelo plaatsgemaakt voor de aspirant onderofficieren en instructeurs van de Koninklijke Militaire School, die later dit jaar vanuit Weert zal verhuizen.

Bijna een jaar geleden, op 14 oktober 2013, maakte brigadegeneraal Hans van der Louw, commandant van 43 Gemechaniseerde Brigade - waartoe 45 Painfbat behoort - bekend dat het bataljon behouden bleef in plaats van zou worden opgeheven: met steun van ChristenUnie, D66 en SGP maakte het kabinet nieuwe begrotingsafspraken voor 2014, waarbij Defensie positief in het vizier kwam.

Door de langere reistijd ten opzichte van Ermelo zal naar verwachting zo'n driekwart van het personeel van 45 Painfbat op de kazerne in Havlelte blijven slapen.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

ZATERDAG 20 SEPTEMBER

Poolse herdenking Market Garden in Driel

In aanwezigheid van onder andere Koning Willem Alexander, de Poolse president Bronisław Komorowski, minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert, de Poolse brigadegeneraal Adam Joks van 6 (POL) Air Assault Brigade en burgemeester Toon van Asseldonk van de gemeente Overbetuwe, is op het Polenplein in het Gelderse Driel de luchtlanding van de 1e Onafhankelijke Poolse Parachutistenbrigade tijdens operatie Market Garden herdacht.

Voorafgaand aan de herdenking zouden 34 parachutisten in Driel worden gedropt, maar dit werd vanwege het slechte weer afgelast.

In september 1944 moesten in totaal zo'n 1.500 Poolse parachutisten in Oosterbeek hun Engelse collega's gaan ondersteunen. Van hen zijn er twaalf die vandaag de ceremonie in Driel bijwoonden. Toen de 1e Onafhankelijke Poolse Parachutistenbrigade onder leiding van generaal-majoor Stanisław Sosabowski in de buurt van Driel, zo'n vijf kilometer van de Rijnbrug bij Arnhem, werd gedropt, kwamen 378 van hen om het leven.

Het mislukken van de Slag om Arnhem werd door de Britse legerleiding onmiddellijk geweten aan de Poolse parachutisten en Sosabowski werd als de zondebok gezien.

De Britse regering heeft de Poolse para's noch generaal Sosabowski gerehabiliteerd; Nederland heeft daartoe in 2005 wťl besloten. In dat jaar werd aan de 1e Onafhankelijke Poolse Parachutistenbrigade de Militaire Willems-Orde toegekend; generaal-majoor Sosabowski ontving postuum de Bronzen Leeuw.

Postuum is generaal Sosabowski tevens de beschermheer van 6 (POL) Air Assault Brigade.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

VRIJDAG 19 SEPTEMBER

Hoofdkwartier 1 GE/NL Corps gecertificeerd voor NATO Response Force

Het hoofdkwartier van het 1ste Duits-Nederlandse Legerkorps - 1 (GE/NL) Corps - in MŁnster is vandaag gecertificeerd voor haar operationele taak als Land Component Command (LCC) voor de NATO Response Force 2015 (NRF 15).

De Combat Readiness Evaluation (CREVAL) is in vier dagen tijd uitgevoerd door een team van het Allied Land Command (LANDCOM) uit Izmir, Turkije, in samenwerking met NAVO-specialisten uit verschillende landen. De CREVAl is een methode die door de NAVO wordt gehanteerd om de operationele gereedheid van een eenheid of hoofdkwartier vast te stellen.

Voor de CREVAL is het hoofdkwartier van 1 (GE/NL) Corps ontplooid tijdens zowel de oefening Noble Justification in het Duitse Wildflecken als de oefening Noble Ledger in de Rena training area in Noorwegen. In beide oefeningen stonden in totaal zo'n 6.000 militairen onder bevel.

1 German/Netherlands Corps is op in totaal 233 criteria getoest op het gebied van Command & Control, operatiŽn, administratie en ondersteuning.

De certificeringsceremonie vond plaats op de Rhön-Kaserne Wildflecken.
Van links naar rechts de commandant 1GNC, luitenant-generaal Halbauer Volker; generaal-majoor George Biziewski, senior monitor van het Supreme Headquarters Allied Powers Europe (SHAPE); luitenant-generaal Ed Davis, plaatsvervangend commandant van het Allied Land Command; en de plaatsvervangend commandant 1GNC, luitenant-generaal Michiel van der Laan.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

DONDERDAG 18 SEPTEMBER

Adjudant Peer Donkers nieuwe Landmachtadjudant

Aan de KMS in Weert vond vandaag de functieoverdracht plaats van de Landmachtadjudant, officieel CLAS-adjudant. Andrť Odenkirchen, die ruim vier jaar Landmachtadjudant was en nu na 38 jaar dienst met functioneel leeftijdsontslag gaat, droeg zijn functie over aan adjudant Peer Donkers.

De Landmachtadjudant - de hoogste onderofficiersfunctie binnen de Koninklijke Landmacht - vormt samen met Commandant Landstrijdkrachten en diens plaatsvervanger de commandogroep van de Koninklijke Landmacht. De Landmachtadjudant is het boegbeeld van het onderofficierskorps. Onderofficieren worden vaak de ruggengraat van de organisatie genoemd en vertegenwoordigen de kernkwaliteiten vakman, leider en instructeur.

Donkers, die hiervoor in functie was als adjudant van het Opleidings- en Trainingscommando (OTCO), is de vijfde Landmachtadjudant op rij. Hij werd in zijn nieuwe functie geÔnstalleerd door de Commandant Landstrijdkrachten (C-LAS), luitenant-generaal Mart de Kruif.

Namens Koning Willem-Alexander werd de vertrekkende adjudant Odenkirchen door de Commandant der Strijdkrachten, generaal Tom Middendorp, voor zijn toewijding en inzet en uitstekende verdiensten benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau met de zwaarden.

Adjudant Odenkirchen heeft onder meer voor elkaar kunnen krijgen dat het Landmachtadjudantoverleg (LAO) een formele status kreeg als adviesorgaan van C-LAS.

Aantredend Landmachtadjudant Peer Donkers gaf aan Odenkirchens manier van werken graag te willen voortzetten: "Ik denk namelijk dat we met het onderofficierskorps van de landmacht prima op koers liggen. Wel moeten we blijvend investeren in opleiden en trainen. Vorming is daarom zeker een van mijn speerpunten. Immers je speelt geen soldaatje, maar je bent beroepsmilitair; het is een way of life".

Terug naar Boven of naar Homepage

 

WOENSDAG 17 SEPTEMBER

6-jarige Mikky omhelst Britse militair

Bij een van festiviteit in Schijndel ter gelegenheid van de 70ste herdenking van operatie Market Garden, vloog de 6-jarige Mikky van de Zwan uit het Brabantse Eerde spontaan een Britse militair in de armen.

Mikky, die de militair ook namens haar opa wilde bedanken voor de bevrijding, hield de militair zeker een minuut stevig vast.

Opa Ad, die de oorlog van dichtbij heeft meegemaakt, zag hoe zijn kleindochter naar de nietsvermoedende militair rende en hem in haar armen sloot.

De omhelzing van de Britse militair, die vanwege re-enactment was gestoken in het uniform van de Amerikaanse 101st Airborne Division 'Screaming Eagles' leverde een prachtige foto op, gemaakt door haar moeder Nancy van der Zwan.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

VRIJDAG 12 SEPTEMBER

Nieuwe app: Oorlogsmonumenten in beeld

Samen met het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid heeft het Nationaal Comitť 4 en 5 mei vandaag een nieuwe app gelanceerd: Oorlogsmonumenten in Beeld. De eerste plaats waarvan het oorlogsmonument in de app is opgenomen, is het Limburgse dorpje Mesch.

De app is gelanceerd in het kader van 70 jaar Bevrijding, evenals de gelijknamige interactieve website.

Met de app en de website wordt de geschiedenis van de bevrijding van Nederland aan de hand van historische foto's en beelden van het Polygoonjournaal in kaart gebracht. Ook geeft de site een overzicht van de activiteiten die in het land worden georganiseerd vanwege dit lustrumjaar.

De app zal de komende maanden verder worden gevuld aan de hand van de Bevrijdingsroute van Nederland. Deze route begint in Mesch, dat vandaag precies 70 jaar geleden werd bevrijd door 30th (US) Infantry Division 'Old Hickory'. Hiermee was Mesch, in de punt van Zuid-Limburg, het eerste Nederlandse dorp dat werd bevrijd door de Amerikanen. Tegenwoordig maakt het dorp deel uit van de gemeente Eijsden-Margraten.

Het streven is dat in de toekomst alle ruim 3.500 oorlogsmonumenten van Nederland in de app zijn opgenomen.

De app kan worden gedownload voor zowel iTunes als Android.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

DONDERDAG 11 SEPTEMBER

Promotie luitenant-kolonel Kleinreesink op militaire memoires

De memoires van Afghanistan-veteranen zijn vaak positief van toon en de keuze voor de structuur van een verhaal - de plot - is cultuurafhankelijk.

Dit zijn enkele conclusies uit het onderzoek van luitenant-kolonel Esmeralda Kleinreesink naar Afghanistan-memoires waarop ze vandaag aan de Erasmus School of History, Culture and Communication is gepromoveerd. Haar promotors waren prof. dr. Henri Beunders en prof. dr. Sjo Soeters. Luitenant-kolonel Kleinreesink is als universitair docent Bestuurlijke Informatie Voorziening & Administratieve Organisatie en Accounting, Control & Economics werkzaam op de Nederlandse Defensie Academie.

Haar proefschrift luidt: On Military Memoirs. Soldier-authors, publishers, plots and motives.

Ondanks het geweldsniveau dat zich tijdens de missie in Afghanistan heeft geopenbaard, zijn de memoires van militairen die naar dat land zijn uitgezonden, opvallend genoeg in de regel positief van toon.

Slechts 39% van de autobiografieŽn heeft een plot dat wordt gekenmerkt door desillusie. Daarentegen wordt van militaire verhalen van na de Eerste Wereldoorlog vaak gezegd dat ze voornamelijk plots bevatten die grote desillusie laten zien over de oorlog.

Na iedere oorlog schrijven sommige militairen hun memoires. Dat gebeurde ook in de jaren na de aanslagen van 11 september 2001, vandaag precies dertien jaar geleden.

Luitenant-kolonel Esmeralda Kleinreesink heeft voor haar promotieonderzoek alle 54 Afghanistan-memoires die tussen 2001 en 2010 zijn gepubliceerd in Canada, Duitsland, Groot-BrittanniŽ, Nederland en de Verenigde Staten geanalyseerd. Hierbij keek ze niet alleen naar de literaire inhoud, ook naar de productie ervan.

Volgens Kleinreesink is de keuze voor een bepaald soort plot cultuurafhankelijk en hangt nauw samen met de manier waarop in eigen land naar oorlog en, specifiek, naar de missie in Afghanistan wordt gekeken. In Duitsland, dat tegenwoordig als een relatief pacifistisch land geldt, overheersen desillusieplots, terwijl in een militair ambitieuzer land als Groot-BrittanniŽ juist verhalen domineren waarin sprake is van actie en persoonlijke groei.

In Nederland zijn in de periode 2001-2010 alleen memoires geschreven die willen laten zien dat er sprake was van persoonlijke groei en bewondering voor de missie en de collega's.

Of een militaire autobiografie een positief of een negatief plot heeft, blijkt goed voorspelbaar op basis van de karakteristieken van de schrijver. Auteurs die nog steeds werken voor het ministerie van Defensie als hun boek uitkomt, schrijven positieve plots, terwijl gevechtssoldaten vooral negatieve plots schrijven, zelfs als ze nog voor Defensie werken.

Volgens Kleinreesink is het ook opvallend dat bijna de helft van de schrijvende militairen niet behoorden tot een team van uitgezonden soldaten. Deze schrijvers zijn in hun eentje uitgezonden geweest, bijvoorbeeld als arts of automatiseringsexpert. Ze kiezen opvallend vaak voor het zelf uitgeven van hun boek, bijvoorbeeld volgens het format publishing on demand, niet door een gevestigde uitgever.

Tenslotte ontkracht Kleinreesink de gedachte dat militairen hun ervaringen vooral aan het papier toevertrouwen omdat dit hen helpt bij de (therapeutische) verwerking van hun uitzending. Deze reden wordt weinig genoemd door de militaire schrijvers, eigenlijk alleen door de individueel uitgezonden militairen.

Wat wel vaak wordt genoemd als schrijfreden is het verkrijgen van erkenning voor hun werk in Afghanistan, anderen helpen en positieve veranderingen in gang zetten, zoals een beter begrip in de maatschappij of binnen de krijgsmacht zelf.

Haar eigen memoires over de missie in Afghanistan verschenen in 2012 onder de titel Officier in Afghanistan. Achter de schermen van onze militaire missie bij uitgeverij Meulenhoff (ISBN 9789029088459).

Terug naar Boven of naar Homepage

 

DONDERDAG 4 SEPTEMBER

Nederland met compagnie in Very High Readiness Joint Task Force (VJTF)

Nederland stelt een compagnie beschikbaar voor de nieuwe 'flitsmacht' van de NAVO, de Very High Readiness Joint Task Force (VJTF). Dat maakte minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert bekend op de NAVO-topconferentie in Newport, Wales. De compagnie zal bij een dreiging binnen enkele dagen moeten kunnen worden ingezet.

De Nederlandse eenheid bestaat, inclusief ondersteunende elementen, uit Ī 200 militairen. Hiervan komen er zo'n honderd uit 11 Luchtmobiele Brigade. De eenheid zal begin 2015 al met andere deelnemende eenheden uit Frankrijk, Groot-BrittanniŽ en de Verenigde Staten in Oost-Europese NAVO-lidstaten oefenen.

De eenheden vallen voor een beperkte periode onder de VJTF en worden dan vervangen door andere eenheden."De eenheden zullen dus op rotatiebasis worden ingezet", aldus de minister.

Volgens Hennis-Plasschaert is het de bedoeling dat er zoveel mogelijk bondgenoten meedoen aan de snel inzetbare interventiemacht die de voorhoede (spearhead) vormt van de NATO Rapid Reaction Force (NRF)."Door nu al mee te doen, zijn we ook betrokken bij de vormgeving van de flitsmacht", zei Hennis-Plasschaert. Waar de VJTF binnen enkele dagen kan worden ingezet, is de NRF pas na 5 tot 30 dagen gereed voor inzet.

De VTJF-interventiemacht is bedoeld om vijanden af te schrikken. Het is volgens de bewindsvrouw de bedoeling dat zo veel mogelijk bondgenoten bijdragen. "De interventiemacht moet niet op de schouders van enkele NAVO-landen rusten", aldus minister Hennis-Plasschaert.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

MarriŽt Schuurman nieuwe NATO's Special Representative for Women, Peace and Security

De Nederlandse diplomate MarriŽt Schuurman wordt de nieuwe NATO's Special Representative for Women, Peace and Security (Speciaal Vertegenwoordiger voor vrouwen, vrede en veiligheid).

Secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen wil haar benoemen als DE opvolger van de Noorse Mari Skåre die de functie sinds augustus 2012 heeft bekleed. In dat jaar werd de functie in het leven geroepen om het bewustzijn van het beleid en de activiteiten van de NAVO op het gebied van vrouwen, vrede en veiligheid te verhogen en zorg te dragen voor de coŲrdinatie en de samenwerking met de Verenigde Naties en andere relevante organisaties. Skåre’s termijn eindigt op 30 september.

Schuurman, nu nog de Nederlandse ambassadeur in de Republiek MacedoniŽ, gaat zich binnen de NAVO bezighouden met de uitvoering van resolutie 1325 van de VN-Veiligheidsraad. Die vraagt aandacht voor de rol van vrouwen tijdens en na gewapende conflicten en roept op de kracht van vrouwen te mobiliseren en ze meer invloed te geven in de politieke dialoog, het vredesproces en de wederopbouw. Ook moet de uitvoering van de resolutie vrouwen beter beschermen tegen (seksueel) geweld.

MarriŽt Schuurman heeft binnen het ministerie van Buitenlandse Zaken carriŤre gemaakt met betrekkingen in landen als Burundi, de Democratische Republiek Congo, Kosovo, Rwanda, Soedan en Zuid-Soedan. Daarnaast was ze ambassadeur in de Zambiaanse hoofdstad Lusaka en Moskou.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

Nieuwsarchief...