PRINS BERNHARD ALS BEVELHEBBER
Terug naar de homepage
 

Op de zesde sterfdag van Z.K.H. Prins Bernhard, 1 december 2010, hield dr. Ben Schoenmaker van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) in Wageningen een lezing over de rol en de betekenis van de prins in zijn functie van Bevelhebber der Nederlandse Strijdkrachten bij de bevrijding van Nederland door de geallieerden.

Deze lezing is, gelardeerd met illustraties, in een bescheiden boekje van 48 pagina's verschenen maar niet in de handel verkrijgbaar.

Terug naar Boven

Koningin Wilhelmina reikt op 27 augustus 1941, in aanwezigheid van Prins Bernhard, een vaandel uit aan de Koninklijke Nederlandse Brigade 'Prinses Irene' (© foto: 'Prins Bernhard als bevelhebber' - Ben Schoenmaker / NIMH, 2010, pagina 6).

Terug naar Boven

Prins Bernhard met de Lord Mayor van Londen (links) bij een optreden van de band van de Nederlandse troepen in Engeland, op de trappen van St. Paul's Cathedral, 7 augustus 1941 (© foto: 'Prins Bernhard als bevelhebber' - Ben Schoenmaker / NIMH, 2010, pagina 8).

Terug naar Boven

Prins Bernhard beantwoordt op 5 mei 1945 vragen van oorlogscorrespondenten (© foto: 'Prins Bernhard als bevelhebber' - Ben Schoenmaker / NIMH, 2010, pagina 18).

Terug naar Boven

Prins Bernhard in een tête-à-tête met een militair van de Stoottroepen (© foto: 'Prins Bernhard als bevelhebber' - Ben Schoenmaker / NIMH, 2010, pagina 20).

Terug naar Boven

Prins Bernhard bezoekt tijdens zijn tocht door het bevrijde noordoostelijk deel van Nederland in april 1945 het kamp Westerbork (© foto: 'Prins Bernhard als bevelhebber' - Ben Schoenmaker / NIMH, 2010, pagina 26).

Terug naar Boven

Prins Bernhard met een aantal stafofficieren op het voorplein van Paleis Het Loo. Nadat de prins op 13 april Anneville bij Breda had verlaten, betrok hij dit paleis. De auto is een Mercedes-Benz 540K Spezial Roadster 'Kurz', die door de Stoottroepen in Duitsland in de nacht van 1 op 2 mei '45 was buitgemaakt uit de garage van Krupps (© foto: 'Prins Bernhard als bevelhebber' - Ben Schoenmaker / NIMH, 2010, pagina 34).

Terug naar Boven

De Canadese luitenant-generaal Charles Foulkes (links) en Generaloberst Johannes Blaskowitz (midden rechts) tijdens de capitulatieonderhandelingen in Hotel De Wereld in Wageningen op 5 mei 1945. Links op de voorgrond Prins Bernhard (© foto: 'Prins Bernhard als bevelhebber' - Ben Schoenmaker / NIMH, 2010, pagina 38).

Terug naar Boven

Afscheidsparade van de Prinses Irene Brigade op 13 juli 1945 in Den Haag. Prins Bernhard staat naast de commandant van de enige Nederlandse brigade die deelnam aan de bevrijding van Nederland, kolonel A(lbert) C(ornelis) de Ruyter van Steveninck (© foto: 'Prins Bernhard als bevelhebber' - Ben Schoenmaker / NIMH, 2010, pagina 46).

Terug naar Boven