VIETNAMOORLOG
Terug naar de homepage
 

In 1985 verscheen de single '19' van Paul Hardcastle.

'19' refereert aan de documentaire 'Vietnam Requiem', waarin wordt beweerd dat de gemiddelde leeftijd van een Amerikaanse gevechtssoldaat in de Vietnamoorlog 19 was, tegenover 26 in de Tweede Wereldoorlog:

"In World War II the average age of the combat soldier was 26
In Vietnam he was 19."

De documentaire 'Vietnam Requiem' (1984, uitgezonden door de Amerikaanse omroep ABC en geregisseerd door Bill Couturiť en Jonas McCord) volgt vijf Vietnamveteranen die het posttraumatische stresssyndroom opliepen en na hun tour of duty in de gevangenis belandden.

 
De leeftijd van 19 jaar is, mede dankzij deze song, een hardnekkige mythe geworden.

Wanneer van de ruim 58.000 omgekomen Amerikanen de gemiddelde leeftijd wordt genomen is die, volgens de Combat Area Casualty File, 22 of - op het moment van overlijden - zelfs 23 jaar.

De Combat Area Casualty File is de grondslag voor het Vietnam Veterans Memorial ("The Wall") in Washington D.C.

Van de ruim 58.000 sneuvelden bijna 41.000 Amerikanen in het gevecht (Killed in Action), kwamen 9.000 om het leven door allerlei ongevallen en overleden ruim 5.000 na aankomst in een geneeskundige inrichting aan hun verwondingen (Died of Wounds).

1969: Omzichtig benaderen Amerikaanse militairen twee Zuid-Vietnamese vrouwen in het oord Thu‚n Long op zoek naar wapens van de Vietcong.

1965: Nadat verhoogde activiteit van de Vietcong is waargenomen bij de Centraal-Vietnamese kuststad Da Nang, droppen transporthelikopters van de U.S. Navy in de omgeving Amerikaanse troepen.